Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website DUS-I Mijn Subsidieplatform

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website DUS-I Mijn Subsidieplatform
Datum 17 oktober 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op acc.mijn.dus-i.nl. Alle pagina's van deze website staan op dezelfde URL namelijk https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/. De onderzochte schermen zijn alle onderdelen van het hoofdmenu van "Subsidieplatform" tot en met "Mijn gegevens". Ook is het wijzigen van het adres in "Mijn gegevens" getest net als het weergeven van de subsidie met zaaknummer "90002510".
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 26

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ staat bovenaan een logo. Dit logo heeft met “Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, logo Rijksoverheid. Naar de homepage van DUS-I” geen goed tekstalternatief. De link verwijst niet naar dus-i.nl. Het tekstalternatief geeft daarmee onjuiste informatie en voldoet niet. Het tekstalternatief moet de tekst bij het logo en duidelijk maken dat het om een logo gaat om te voldoen. Een tekst als “Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, logo Rijksoverheid. Naar de homepage van Mijn Subsidieplatform” zou wel voldoen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Na het activeren van “Mijn gegevens” op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is alle informatie in het tabblad “Gegevens” niet goed beschikbaar voor hulpsoftware. Het gebruik van koppen met een aria-label zorgt ervoor dat er koppen worden gepresenteerd terwijl er geen koppen in beeld staan. Er staan enkel labels van niet aanpasbare invoervelden. De teksten “Algemeen” tot en met “Contactpersoon” zijn ook niet goed opgemaakt. Deze interactieve componenten hebben een icoon dat aangeeft of ze op dit moment zijn in of uitgeklapt. Die visuele informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Ook de rol van deze onderdelen klopt niet. Indien de gebruiker probeert gegevens aan te passen door de knop “Mijn gegevens wijzigen” te activeren zijn de labels van die invoervelden ook niet goed opgemaakt. Teksten zoals “Het postadres is een postbus” zijn nu opgemaakt als kop en niet als label van een invoerveld.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het mogelijk om via de optie “Mijn subsidies” een subsidie zoals 90002510 te openen. Indien een gebruiker dan naar het tabblad “Dossier” navigeert staat er onderin een pagina navigatie die niet voldoende contrast heeft. Het nummer 1 (#4D9BF5) heeft met 2,6:1 niet voldoende contrast met de lichtgrijze achtergrond (#F4F4F4).

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er bij het herschalen naar 200% een hamburgermenu in beeld dat niet met het toetsenbord werkt. Gebruikers die in verband met hun visuele beperking in moeten zoomen én door diezelfde beperking niet in staat zijn op de muisaanwijzer te gebruiken zijn nu niet in staat om door deze online omgeving te navigeren. Bij het herschalen naar 200% op de testresolutie 1280x1024 is er verlies van functionaliteit. Het gebruik van een alternatieve weergave van een navigatiebalk zoals met een hamburgermenu is toegestaan, maar zorg er dan wel voor dat het alternatief toegankelijk is. Het is in het menu nu ook niet eenvoudig om een optie met de muis aan te klikken, vaak wordt de optie eronder geactiveerd en de pop-ups met aanvullende informatie staan vaak in de weg. Let erop dat de aanvullende informatie zelf wel beschikbaar moet zijn op de ingezoomde pagina, maar dat deze niet een probleem met de bediening van de ingezoomde pagina geeft.

Bevinding 5: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er na het kiezen van “Mijn subsidies” een hele serie aan links in beeld. Op de test resolutie van 1280x1024 staat er al een deel van de tekst “Test_hoeveel_karakters_er_in_een_regelingnaam_kunnen_staan_voordat_klantportaal_dit_afkapt_maxlength_CM6Regelingnaam_is_255_en_maxlength_CM6regelingkenmerk_is_64_bedoeling_is_dus_om_hier_minimaal_255_karakters_te_hebben_staan_zodat_we_dit_op_KP_kunnenzien” buiten beeld. Op het moment dat deze pagina herschaalt wordt valt er meer en meer van deze tekst buiten beeld en dat geld als een verlies van content en voldoet niet. Het wordt aangeraden om er voor te zorgen dat dit soort lange teksten over meerdere regels worden verdeeld als er horizontaal niet voldoende ruimte is.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ staat bij het herschalen naar 400% van de weergave op 1280x1024 een groot deel van de content niet in beeld. Deze weergave met een breedte van 320 CSS-pixels moet volledig bruikbaar zijn om te voldoen. Het links in het hamburgermenu staan buiten beeld. Een deel van de tekst “Welkom op het Subsidieplatform van DUS-I” staat buiten beeld. De teksten in het scrolbare blok kunnen onder elkaar geplaatst worden zonder verlies van betekenis. Het is niet toegestaan om gebruikers te vragen om in twee dimensies te scrollen voor deze content. Doordat het niet mogelijk is om te navigeren is niet de hele omgeving onderzocht. Om te voldoen moet alle informatie en functionaliteit beschikbaar zijn bij een weergave van 320 bij 256 CSS-pixels. Het wordt aangeraden om er voor te zorgen dat content onder elkaar komt te staan op het moment dat er horizontaal niet voldoende ruimte is.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het mogelijk om via de optie “Mijn subsidies” een subsidie zoals 90002510 te openen. Indien een gebruiker dan naar het tabblad “Dossier” navigeert staat er een geel icoon links van de tekst “Verlening”. Dat gele icoon (#FCB614) met een contrast van 1,8:1 is nu de enig visuele manier om te zien dat dit een map is. Dat icoon moet minimaal een contrast van 3,0:1 hebben om te voldoen.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er na het kiezen van “Mijn subsidies” een hele serie aan links in beeld. Bij de standaard letter en woordafstand staat er al een deel van de tekst “Test_hoeveel_karakters_er_in_een_regelingnaam_kunnen_staan_voordat_klantportaal_dit_afkapt_maxlength_CM6Regelingnaam_is_255_en_maxlength_CM6regelingkenmerk_is_64_bedoeling_is_dus_om_hier_minimaal_255_karakters_te_hebben_staan_zodat_we_dit_op_KP_kunnenzien” buiten beeld. De eis van dit succescriterium is dat er niet meer tekst buiten beeld mag komen te staan als de gebruiker de tekstafstanden instelt op de bovenstaande waarden. Het wordt aangeraden om er voor te zorgen dat dit soort lange teksten over meerdere regels worden verdeeld als er horizontaal niet voldoende ruimte is.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er als de muis op een van de opties “Mijn taken” tot en met “Mijn gegevens” staat aanvullende content in beeld. Die aanvullende content moet sluitbaar zijn zonder dat het nodig is om de muis of toetsenbordfocus te verplaatsen. Voor deze functionaliteit wordt meestal de escapetoets gebruikt. Indien een gebruiker per ongeluk deze aanvullende content in beeld zet moet deze na het indrukken van de escapetoets weer sluiten. Let erop dat dit werk ongeacht de positie van de toetsenbordfocus op de pagina. Let op dit probleem komt ook voor in het hamburgermenu dat in beeld komt bij 200% zoom.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het logo bovenaan een link die niet met het toetsenbord werkt.

Bevinding 11: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er na het activeren van de link “Uitloggen” een venster met de grote tekst “Uitloggen” in beeld. Het is op dit moment mogelijk om de positie van dit dialoogvenster te verplaatsen met behulp van slepen op die tekst. Die functionaliteit is niet beschikbaar met het toetsenbord. Deze functionaliteit lijkt voor deze omgeving geen meerwaarde te hebben, het wordt dan ook aangeraden om deze functionaliteit uit te schakelen voor alle gebruikers. Dit geld ook voor de pop-up die in beeld komt bij 15 minuten inactiviteit.

Bevinding 12: De knop “Subsidieplatform Frontend | Contact” werkt niet met het toetsenbord als hulpsoftware is ingeschakeld. Hierdoor is het niet mogelijk om de inhoud van deze pop-up volledig te gebruiken in combinatie met hulpsoftware.

2.2 Genoeg tijd

2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Na het inloggen of het verversen van de pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er enkele seconden een melding in beeld met de tekst “Welkom! U bent ingelogd namens DUSI-2”. Die tekst heeft een tijdslimiet die niet aan de eisen van dit succescriterium voldoet.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De omgeving op https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ bestaat uit één paginatitel, maar deze titel bestaat niet altijd. Tijdens het inladen van de gegevens wordt eerst een pagina weergegeven met alleen een bewegend laad-icoon. Die versie van deze pagina heeft geen paginatitel en voldoet niet. De paginatitels van de verschillende weergaven in deze omgeving mogen niet allemaal gelijk zijn. Het is duidelijk dat er achter de login verschillende pagina’s bestaan zoals “Mijn taken” en “Mijn gegevens” die pagina’s hebben nu met “DUS-I groter dan Mijn Subsidieplatform” allemaal dezelfde onduidelijke paginatitel.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Aan het einde van de pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ staat in de code een div-element met tabindex=”0”. Het is niet duidelijk waarom dit onderdeel toetsenbordfocus krijgt. Het attribuut tabindex=”0” maakt van dit div-element een focusbare component die geen werking heeft.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ staat bovenaan de link “Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, logo Rijksoverheid. Naar de homepage van DUS-I”. Deze link verwijst niet naar de algemene homepage van DUS-I en voldoet daarmee niet.

Bevinding 17: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ staat onder het logo een link met de tekst “DUS-I” als onderdeel van het broodkruimelpad. Deze link moet naar de homepage van DUS-I verwijzen om te voldoen, deze link verwijst nu naar de beginpagina van deze omgeving.

Bevinding 18: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het mogelijk om via de optie “Mijn subsidies” een subsidie zoals 90002510 te openen. Indien een gebruiker dan naar het tabblad “Dossier” navigeert staat er een link met de naam “Verlening” naast een geel map-icoon. Na het activeren van die link wordt de tekst “Home” een link die niet naar de homepage verwijst. Het linkdoel van deze link is niet duidelijk. De visuele opmaak maakt duidelijk wat het doel van deze “Home”-link is maar doordat die informatie niet beschikbaar voor alle gebruikers wordt dit afgekeurd.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het mogelijk om via de optie “Mijn subsidies” een subsidie zoals 90002510 te openen. In dat overzicht is de toetsenbordfocus in het tabblad “Subsidiegegevens” een keer niet zichtbaar. Het invoerveld “Uiterste datum beschikking” is onzichtbaar, maar krijgt wel toetsenbordfocus.

Bevinding 20: Advies: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is de toetsenbordfocus niet goed zichtbaar op “Subsidieplatform”, indien de gebruiker Mozilla Firefox gebruikt. Doordat de toetsenbordfocus in Google Chrome wel goed zichtbaar is wordt dit niet afgekeurd. Het wordt wel aangeraden om de toetsenbordfocus aan te passen zodat deze in alle browsers goed zichtbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door de margin in CSS aan te passen.

3. Begrijpelijk

3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 21: Advies: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is het mogelijk om via de optie “Mijn subsidies” een subsidie zoals 90002510 te openen. Na het openklappen van de optie “Dossier” komt er een aparte weergave van een map en bestanden in beeld. Het is mogelijk om met de pijltjestoetsen een van deze onderdelen te selecteren. Het probleem is dat de webpagina tijdens het navigeren probeert om aanvullende informatie te laden. Dit blijkt uit het in beeld komen van een lightbox met een laad-icoon. In deze lightbox komt ook af en toe de tekst “Bezig met zoeken” te staan. Dit gedrag van deze webpagina op bediening met het toetsenbord is erg storend, maar doordat er technisch gezien geen contextwijziging plaats vind wordt dit niet afgekeurd.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ hebben de interactieve elementen “Subsidieplatform” tot en met “Mijn gegevens” geen goede rol. Het element met het role=”menu-item” en het element met tabindex=”0” moeten hetzelfde element zijn. Het wordt afgeraden om role=”menubar” te gebruiken op het hoofdmenu, dit is oneigenlijk gebruik van deze rollen. Zie https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA/Roles/menubar_role voor meer informatie. Gebruik liever een serie links in een nav-element. Het gebruik van menu(bar) voor navigatie op een website wordt sterk afgeraden.

Bevinding 23: Op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ is op de uitklapbare knop “Subsidieplatform Frontend | Contact” naast het menu het attribuut aria-haspopup=”true” op onjuiste wijze toegepast. Deze waarde mag alleen gebruikt worden op het moment dat er een ARIA menu in beeld komt bij het activeren van deze knop en dat is niet het geval. Er komt op dit moment een div met role="alertdialog" in beeld. Het wordt aangeraden om role="alertdialog" niet te gebruiken voor een simpele pop-up als deze. Deze knop heeft twee toestanden, namelijk ingeklapt en uitgeklapt. Die toestanden zijn nu niet beschikbaar voor hulpsoftware, dat probleem kan opgelost worden door de aria-haspopup te vervangen door een goed werkende aria-expanded.

Bevinding 24: Na het activeren van “Mijn gegevens” op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt er bij “Financieel” een tabel in beeld. In die tabel staat een afbeelding met role=”status” in plaats van role=”img”. De rol van die afbeelding klopt niet. Zie https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA/Roles/status_role en https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA/Roles/img_role voor meer informatie.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Bij elke significante aanpassing in de SPA moet er voor het laden en dergelijke een goed statusbericht gegenereerd worden. Dat is niet het geval. Bij het laden van de pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ gaan er meerdere dingen fout. Een pagina met alleen een blauw draaiend laadicoon wordt gepresenteerd als de volledig geladen pagina. Op dat moment wordt er geen statusbericht gepresenteerd dat duidelijk maakt dat de pagina nog aan het laden is terwijl de browser op dat moment wel aan de gebruiker aangeeft dat het laden klaar is. Dit komt bij het inladen van de omgeving nog twee keer voor. Deze pagina is pas klaar met laden als de knop “Subsidieplatform Frontend | Contact” in beeld staat. Het presenteren van de tekst “Pagina geladen” voor dat moment is onjuist. Dit gaat ook fout op andere plaatsen, zoals na het activeren van “Mijn taken”. De pagina geeft wel aan dat het laden bezig is, maar begint met het presenteren van de inhoud voordat die helemaal geladen is en geeft dat opnieuw aan dat er geladen wordt terwijl het laden continu bezig is. Het goed presenteren van een SPA met statusberichten is niet eenvoudig. Het gaat erom dat gebruikers altijd op de hoogte zijn wat de pagina op dat moment aan het doen is en er moet voorkomen worden dat onjuiste informatie via hulpsoftware aan gebruikers gepresenteerd wordt. Bij het activeren van “Mijn gegevens” wordt regelmatig onterecht het statusbericht “IBAN gevalideerd” gepresenteerd. Dit zijn enkele van de problemen met het goed genereren van statusberichten in deze omgeving.

Bevinding 26: Bij het inloggen op pagina https://www.acc.mijn.dus-i.nl/navigator/ komt de tekst “Welkom! U bent ingelogd namens DUSI-2” in beeld die tekst is een statusbericht maar wordt niet gepresenteerd.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-23 15:22:13 v2.4-011