Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Amsterdams Fonds voor de Kunsten

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Amsterdams Fonds voor de Kunsten
Scope van de website Alle pagina's op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/
  • inclusief de pagina's achter de inlog 'Mijn AFK' (deel van proces)
Niet de subdomeinen (op verzoek van de klant):jaaroverzicht.afk.nl/https://beleidsplan2021-2024.afk.nl/…
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het icoon van het vergrootglas in de navigatiebalk, waarmee de zoekfunctie geopend wordt, heeft geen alternatieve tekst.
Aangezien hier een SVG gebruikt is, zou het <title> element gebruikt kunnen worden. Dit wordt echter niet (goed) ondersteund door hulpsoftware. Er zijn daarom andere manieren om een SVG een toegankelijke alternatieve tekst te geven.

Bevinding 2: De placeholder logo's op de rode achtergronden op de homepage hebben geen alt-attribuut. Voeg een alt attribuut toe om dit probleem op te lossen.
Dit is een advies: voor de afbeelding waar 'coronaupdate #8' overheen staat, is niet de volledige tekst van het logo leesbaar. Het advies is om het logo niet op deze manier icm tekst te gebruiken.
Dit komt ook voor op o.a. pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… .

Bevinding 3: Het logo bovenaan de homepage heeft geen alternatieve tekst. Logo's moeten beschikken over een alternatieve tekst waarin wordt aangegeven dat het om een logo gaat, met daarbij om welk logo.
Daarnaast is de afbeelding in dit geval een link en moet de alternatieve tekst dus ook het linkdoel beschrijven. Zie ook criterium 2.4.4.
Dit geldt ook voor het kleine logo dat zichtbaar blijft als bezoekers over de pagina scrollen.

Bevinding 4: Er verschijnt een hamburgermenu in de header wanneer gebruikers inzoomen. Het icoon heeft geen alternatieve tekst, waardoor het voor screenreaders en andere hulpsoftware niet duidelijk is wat die knop doet. Zie ook criterium 2.4.4.

Bevinding 5: De vraagteken tooltips op de homepage (Onder 'Welke subsidie past bij mij') hebben geen alternatieve tekst. Biedt een alternatieve tekst, zodat blinde bezoekers ook weten dat er extra instructies beschikbaar zijn.

Bevinding 6: De > tekens die achter links worden gebruikt, bijvoorbeeld op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/, worden voorgelezen door screenreaders als 'groter dan'. Maak de tekens onzichtbaar voor screenreadergebruikers, of gebruik een ander icoon/afbeelding, om dit probleem op te lossen.

Bevinding 7: De print button op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… heeft geen toegankelijke naam, waardoor het voor screenreadergebruikers niet duidelijk is wat de knop doet.

Bevinding 8: De button om het subsidieaanvraagscherm op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php te sluiten, heeft als alternatieve tekst 'x'. Dit is onvoldoende beschrijvend voor screenreadergebruikers. Dat geldt ook voor de button om scherm te sluiten in het scherm om locaties te bewerken op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/….

Bevinding 9: De button om een locatie te verwijderen (na Locaties bewerken) op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… heeft geen alternatieve tekst.

Bevinding 10: De iconen in de rode contentblokken op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ hebben in de code tekst 1, 7 en 5 meegekregen. Deze tekst wordt voorgelezen, waardoor het voor blinde bezoekers lijkt alsof ze in een lijst zitten, maar niet alle lijstitems voorgelezen krijgen. Verwijder de teksten/inline textboxen om dit probleem op te lossen.
Dit geldt ook voor de iconen die vóór de h2 koppen op dezelfde pagina worden gebruikt.

Bevinding 11: De iconen die aangeven om welk bestandsformat het gaat onder 'Downloads' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ hebben geen alternatieve tekst, waardoor het voor blinde bezoekers niet duidelijk is dat de links naar pdf's verwijzen. Zie ook criterium 2.4.4.

Bevinding 12: De video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… heeft een aria-label 'Youtube videospeler'. Dit is niet beschrijvend genoeg.
Dit geldt ook voor de video op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

Bevinding 13: Het logo van Mijn AFK op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php heeft wel een alternatieve tekst (logo afk), maar die is niet volledig, want het gaat hier om het logo van Mijn AFK.

Bevinding 14: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/medewerkers/ zijn de foto's van de medewerkers als decoratief aangemerkt door een lege alt (alt=""). Het is wel goed om toe te voegen dat hier een foto staat met de naam van de medewerker, zodat gebruikers van voorleessoftware wel weten dát er een foto te vinden is.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 15: In de PDF op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/site/assets/files/13749/… staan afbeeldingen die een alternatieve tekst missen. Het gaat om het logo van AFK op het voorblad, en de afbeelding 'Overzicht aanvragen theater'.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: De video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… heeft ondertiteling in het Engels en automatisch gegenereerde ondertiteling in het Nederlands. De automatisch gegeneerde ondertiteling komt niet overeen met wat er gezegd wordt in de video. De Engelse ondertiteling is geschikt voor Engelse bezoekers, maar niet voor doven en slechthorenden die de Nederlandse taal als moedertaal of tweede taal hebben.
Dit geldt ook voor de video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: De video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… bevat geen audiodescriptie of tekstueel media-alternatief. Dit is nodig voor belangrijke visuele informatie, zoals de naam en locatie van de spreker, en de tekst 'Futureproof' aan het einde van de vide.
Dit geldt ook voor de video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: De video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… bevat geen audiodescriptie. Dit is nodig voor belangrijke visuele informatie, zoals de naam en locatie van de spreker, en de tekst 'Futureproof' aan het einde van de vide.
Dit geldt ook voor de video op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: De linkteksten in de contentblokken op de homepage zoals onder Nieuws, Activiteiten en Besluiten op de homepage zijn opgemaakt als h4. Daarnaast zijn de 'Bekijk alle...' links rechtsonder de contentblokken opgemaakt als h2.
Onder een kop moet content staan en dat is hier niet het geval. Maak de tekst op met CSS om hetzelfde visuele effect te bereiken en verwijder de heading-elementen.
Dit geldt onder andere ook voor de evenementen op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… en voor de activiteiten op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/.

Bevinding 20: De twee lijsten onderaan pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/contact/contact/ zijn opgemaakt als één lijst. Maak hier twee lijsten van om dit probleem op te lossen. Daarnaast zijn de 'kopjes' van de lijsten onderdeel gemaakt van de lijsten, dat is verwarrend.

Bevinding 21: De lijst met zoekresultaten op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/search/ is in de code een unorderderd list, maar is visueel een ordered list. Pas de code aan om dit probleem op te lossen.

Bevinding 22: De tekst 'LET OP: Vanwege de maatregelen rond Covid-19 vindt het Spreekuur vanaf juni 2020 plaats in digitale vorm. Lees hier meer of ga naar de Veelgestelde vragen' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ ziet er visueel uit als een lijstitem, maar is dat in de code niet. Verwijder de marker om dit probleem op te lossen.
Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/medewerkers/.

Bevinding 23: De titels in de rode contentblokken op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ zijn opgemaakt met <strong>. De gehele intro op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is opgemaakt in <strong>. Strong en em hebben een semantische waarde en geven aan dat deze tekst extra nadruk heeft. Gebruik strong en em daarom nooit voor puur opmaak. Gebruik <b> of CSS om hetzelfde visuele effect te creëren.
Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-….

Bevinding 24: De tekst 'Met dank aan...' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is opgemaakt met <em>. Strong en em hebben een semantische waarde en geven aan dat deze tekst extra nadruk heeft. Gebruik strong en em daarom nooit voor puur opmaak. Gebruik <i> of CSS om hetzelfde visuele effect te creëren.

Bevinding 25: De tabel op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/… heeft twee lege tabelheaders.

Bevinding 26: De namen van de medewerkers op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/medewerkers/ zijn visueel kopjes, maar zijn dat in de code niet.

Bevinding 27: De knoppen (div) op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/checklist-… missen in de code een relatie met de vraag erboven.

Bevinding 28: De formuliervelden op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php missen in de code een label, doordat het label niet aan het input element gekoppeld is met de attributen 'for' en 'id'.

Bevinding 29: De kopjes in de tekst die verschijnt in de tooltip als gebruikers over het vraagteken op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… hoveren, zijn visueel kopjes maar zijn in de code opgemaakt met <b>. Screenreadergebruikers kunnen een headinglijst opvragen om zo over de pagina te navigeren. Kopjes die niet opgemaakt zijn met een h element, worden daarin niet opgenomen. Dit geldt ook voor de kopjes in het uitklapmenu op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/….

Bevinding 30: Wanneer de buttons die de stappen van het proces beschrijven op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… toetsenbordfocus hebben, is de tekst in de button niet meer zichtbaar.

Bevinding 31: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… staat de tekst 'online' onderstreept. Deze tekst wordt extra benadrukt en moet dus ook in de code extra nadruk krijgen. Het element <u> geeft geen extra nadruk mee.

Bevinding 32: De labels voor de formuliervelden in het proces www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… verwijzen naar een hidden id, waardoor de labels niet beschikbaar zijn voor screenreadergebruikers.

Bevinding 33: Wanneer gebruikers in het proces op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… een tekstveld invullen, is het voor ziende gebruikers duidelijk of dat correct gedaan is of niet, aangezien er een icoon verschijnt en de kleur van de rand verandert. Deze informatie wordt echter niet aan screenreaders doorgegeven. Dit komt op meerdere pagina's van het proces voor.

Bevinding 34: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is het voor ziende gebruikers duidelijk welk cijfer onderaan de pagina de huidige pagina is, omdat het rood onderstreept wordt. Voor screenreadergebruikers is deze informatie niet duidelijk. Maak gebruik van aria-current of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.
Dit komt op meerdere pagina's voor, onder andere op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….
Dit geldt ook voor of bezoekers in 'mijn subsidies' of 'mijn gegevens' zijn op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php.

Bevinding 35: In de PDF op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/site/assets/files/13749/… staan koppen die niet als koptekst zijn getagd. Het gaat om de titels op het voorblad, en de koppen als 'Aanvragen in het kort' en 'Samenstelling'.
Ook zijn de tabelkoppen niet getagd als <th>.

Bevinding 36: Advies: De homepage bevat meerdere h1 koppen. Een goede headingstructuur is belangrijk voor zowel gebruikers van hulpsoftware en zoekmachines zoals Google. Headings hebben een semantische waarde en geven aan hoe belangrijk de informatie de informatie in de heading is. Een pagina met een goede heading structuur heeft maximaal één h1 kop, en maakt daarnaast gebruik van h2, h3 en h4, logisch oplopend.
Het probleem van een niet logische koppenstructuur komt op meerdere pagina's voor. Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/contact/contact/ zijn bijvoorbeeld alle kopjes behalve de h1 opgemaakt als h3 in plaats van h2.

Bevinding 37: Advies: Pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/search/ bevat géén h1 heading. Een goede headingstructuur is belangrijk voor zowel gebruikers van hulpsoftware en zoekmachines zoals Google. Headings hebben een semantische waarde en geven aan hoe belangrijk de informatie de informatie in de heading is. Zorg ervoor dat iedere pagina minimaal en maximaal één h1 heading heeft.

Bevinding 38: Gebruiksvriendelijkheid: De link 'bovenaan de pagina' onder de samenvatting op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… werkt niet.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op de homepage onder 'Kalender' en op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… staat de datum in de code vóór de kop, waardoor de relatie tussen de datum en de kop voor screenreadergebruikers niet meer goed te bepalen is. Visueel mag de datum er wel boven staan, zolang het in de code maar onder de kop staat. Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 40: Op de homepage onder 'Belangrijke data' staat de datum in de code vóór de titel, waardoor de relatie tussen de datum en de titel voor screenreadergebruikers niet meer goed te bepalen is. Visueel mag de datum er wel boven staan, zolang het in de code maar onder de titel staat. Dit komt op meerdere pagina's voor.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief in de footer van de pagina heeft geen autocomplete attribuut. Invoervelden die informatie vragen over de gebruiker (bekijk hier welke dat zijn: www.w3.org/TR/WCAG21/) moeten een juist autocomplete attribuut hebben (bekijk hier welke dat zijn: www.w3.org/TR/html52/sec-forms.html).
Dat geldt voor meerdere formuliervelden, waaronder voor het inlogformulier op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php en formuliervelden in het aanvraagproces.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: De linkteksten 'hier', 'subsidiemogelijkheden' en 'de medewerkerspagina' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ is alleen te herkennen door een andere kleur. Gebruik ook minimaal één niet-kleurafhankelijke onderscheiding van de lopende tekst, bijvoorbeeld een onderstreping.
Dit komt op vrijwel alle pagina's voor.

Bevinding 43: Gebruikers kunnen het soort nieuws filteren op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-…. In de dropdown is het actieve onderwerp rood gemaakt. Gebruik ook minimaal één niet-kleurafhankelijke onderscheiding van de andere onderwerpen, bijvoorbeeld een onderstreping.

Bevinding 44: Welke taal actief is (NL of EN) wordt alleen met een kleurverschil weergegeven. Dit komt op elke pagina voor.

Bevinding 45: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php is de link 'vraag een nieuw wachtwoord aan' alleen te herkennen aan een kleurverschil.

Bevinding 46: Als de link 'Aanmelden' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php (deel 'Mijn subsidies' --> 'Aanvragen & aanmelden') focus heeft, is dat alleen zichtbaar doordat de linktekst van kleur verandert.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 47: Het contrast van de tekst in de footer (iedere pagina) is te laag. De contrastratio is hier 3,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit geldt ook voor de tekst in de link/button 'MIJN AFK', 'Aanmelden' en de placeholdertekst in het formulierveld in de footer.

Bevinding 48: Het contrast van de tekst 'Lees meer in onze disclaimer' in de cookiemelding heeft te weinig contrast met de achtergrond (zonder focus). De contrastratio is hier 2,2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
In dezelfde cookiemelding heeft de tekst 'Cookies weigeren' een te laag contrast met de achtergrond (zonder focus). De contrastratio is hier 4,1:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Ook wanneer de button wel focus heeft is het contrast te laag. Dan is de contrastratio 4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 49: De tekst 'Aanvragen regeling Ontwikkeling 2021-2024 gestart' op de gele achtergrond op painga www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 1,3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Ook wanneer het blok focus heeft is de contrastratio te laag, namelijk 2,5:1. Dat geldt ook voor de tekst 'Nieuwe voorzitter en leden Raad van Toezicht AFK' in het contentblok er naast, waar de contrastratio op sommige plekken niet boven de 1,4:1 uit komt. Wanneer het blok focus heeft is de contrastratio 2,7:1.
Dit probleem komt structureel op de website voor waar witte linktekst over foto's heen is geplaatst, bijvoorbeeld op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… en op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

Bevinding 50: Ook het contrast van de witte achtergrond op sommige eenkleurige afbeeldingen, zoals de gele kleur en de lichtblauwe kleur op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is te laag. De contrastratio's zijn hier 3:1 en 1,5:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit gebeurt op meerdere pagina's, waaronder op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/.

Bevinding 51: Het contrast van de blauwe vraagtekens in de cirkels onder 'Welke subsidie past bij mij?' is te laag. De contrastratio is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dat geldt ook voor het witte vraagteken op de blauwe achtergrond naast 'Bent u' en de teksten 'Bekijk alle subsidies' en 'Mijn AFK' in hetzelfde contentblok.

Bevinding 52: Het contrast van de linktekst 'Terug naar contact' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/contact/contact/ heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 3,9:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Dit geldt voor iedere 'Terug naar...' linktekst onderaan de pagina's, waaronder op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… (waar dat ook geldt voor Volgende bericht).

Bevinding 53: De teksten 'Terug naar boven' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ hebben een te laag contrast. De contrastratio is hier 1,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 54: Het contrast van de paginanummers op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… is te laag. De contrastratio is hier 3,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… en op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/….

Bevinding 55: Het contrast van de witte tekst in blauwe buttons en de blauwe tekst in de witte buttons op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/checklist-… is te laag. De contrastratio is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 56: De tabelheaders op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/… hebben een te laag contrast. De contrastratio is hier 3,9:1,waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 57: Het contrast van de blauwe linkteksten op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php is te laag. De contrastratio is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
De tekst 'vraag een nieuw wachtwoord aan' in de foutmelding heeft een te lage contrastwaarde met de rode achtergrond (2,3:1).
Ook de kleine witte teksten op de blauwe achtergrond en de linktekst op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php en de witte linkteksten op de blauw achtergronden hebben een te lage contrastwaarde (3:1 en 1,5:1) in het proces vanaf www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/….

Bevinding 58: Het contrast van de blauwe titels in de tooltips in het proces in Mijn AFK is te laag. De contrastratio is 2,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 59: In het proces op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… zijn stappen zichtbaar, zoals 'Formele criteria', 'Over het plan', etc. Wanneer een niet-actieve stap de focus krijgt, verandert de tekstkleur naar wit en heeft dan een contrastratio van 1:1 met de witte achtergrond.

Bevinding 60: Het contrast van de bestandsnaam na het inzoomen op het cv op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is niet hoog genoeg. De contrastratio is hier 2,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dat geldt ook voor de tekst 'Drag & drop bestanden hier'.

Bevinding 61: De witte tekst 'Gedaan' op de groene achtergrond op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 62: Inzoomen is uitgeschakeld voor gebruikers die de website op een mobiel apparaat bekijken.
(<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0, minimum-scale=1.0, user-scalable=no">)

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 63: Op de afbeelding bij het nieuwsbericht van 8 april 2021 'Noodsteunregeling gemeente culturele instellingen geopend' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… staat de tekst 'corona update #8' maar dat komt niet terug in de linktekst of alternatieve tekst van de afbeelding.
Dit geldt ook voor de andere corona updates waar die tekst niet terugkomt in tekstuele vorm voor blinde bezoekers.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: Inzoomen is uitgeschakeld voor gebruikers die de website op een mobiel apparaat bekijken.

Bevinding 65: Wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400% op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/contact/contact/ is de Google Maps kaart niet meer geheel beschikbaar, ook niet met de scrolbar die verschijnt. De knoppen om in- of uit te zoomen zijn niet meer toegankelijk voor toetsenbordgebruikers.

Bevinding 66: Op een aantal pagina's, zoals www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/, is het broodkruimelpad niet meer geheel leesbaar wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400% en de tekstafstand hebben aangepast naar de eisen van succescriterium 1.4.4.

Bevinding 67: De tabel op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… is nog maar voor de helft zichtbaar (ook met scrollbar) wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400%.

Bevinding 68: De videospeler op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… is nog maar voor de helft zichtbaar (ook met scrolbar) wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400%. Dat geldt ook voor de videospeler op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

Bevinding 69: Pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/saved-form.php (samenvatting van ingediende subsidie) is niet leesbaar zonder horizontaal scrollen wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400% en de tekstafstand hebben aangepast naar de eisen van succescriterium 1.4.4.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 70: De lichtblauwe focusrand rondom de formuliervelden op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/login.php heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Dat geldt ook voor de focusranden (verschillende lichtblauwe kleuren) in het proces op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/….

Bevinding 71: De rode focusrand om de button 'verwijderen' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php (deel 'mijn gegevens') heeft een te laag contrast. De contrastratio is hier 2,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 72: Het contrast van de geselecteerde datum (lichtgrijs) in de kalenderfunctie op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is te laag. De contrastratio is hier 1,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 73: Wanneer gebruikers de tekstafstand aanpassen naar de voor dit succescriterium geldende eisen, verschuiven de social media iconen in de header van de pagina dusdanig naar boven dat ze niet meer leesbaar zijn.
Dit geldt ook voor de social media iconen in de footer van de pagina.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 74: Wanneer een gebruiker met de muis over het vraagteken bij 'Bent u' (onder 'Welke subsidie past bij mij') hovert, verschijnt de tekst 'In welke rechtsvorm werkt u?'. Deze tekst is niet 'hoverable': er kan niet over de tekst zelf worden gehoverd. Ook is het niet 'dismissable': de tekst kan niet worden gesloten zonder de focus te verplaatsen.

Bevinding 75: Wanneer gebruikers met de muis over de menu-items in de navigatiebalk hovert, verschijnen er meerdere menu-items. Deze items zijn niet te sluiten zonder de focus te verplaatsen.

Bevinding 76: Wanneer het vraagteken-icoon in het proces 'Aanvraag projectsubsidie' op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… de focus heeft, verschijnt er tekst in een tooltip. Deze tekst is niet te verwijderen zonder de focus te verplaatsen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 77: Wanneer bezoekers voor het eerst de website bezoeken krijgen zij een cookiemelding. De knoppen voor het accepteren en weigeren van de cookies zijn niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 78: De zoekfunctie via het vergrootglas-icoon bovenaan de pagina is niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 79: De submenu's onder de hoofdonderwerpen in de navigatiebalk zijn niet bereikbaar met het toetsenbord, alleen met de muis.

Bevinding 80: De cirkels die linken naar verschillende pagina's onder Welke subsidie past bij mij? op de homepage, zijn niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 81: Wanneer gebruikers met viewport 1280 x 1024 inzoomen naar 400%, verschijnt er een hamburgermenu in de header van de pagina. Het menu opent wel met het toetsenbord, maar het menu zelf is niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 82: De tooltips onder de vraagteken-iconen onder Welke subsidie past bij mij? op de homepage zijn niet beschikbaar voor toetsenbordgebruikers.

Bevinding 83: De filteroptie 'Welk nieuws wilt u zien' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is niet toetsenbordtoegankelijk.
Dit geldt ook voor de filteropties op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/….
Dit komt op alle pagina's voor waar een filteroptie voorkomt.

Bevinding 84: De checklist (buttons) op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/checklist-… is niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 85: De accordion (uitklapper) op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… is niet toetsenbordtoegankelijk.
Dit komt ook voor op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/contact/contact/ .

Bevinding 86: De tooltip in het proces op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/…, stap 2, vraag 'Wat is de titel van het plan?' is niet toetsenbordtoegankelijk.
Dat geldt ook voor de tooltip bij de vraag 'Beschrijf uw plan in het kort op dezelfde pagina', de tooltips op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… en tooltips verderop in het proces.
Loop de tooltips in het gehele proces na.

Bevinding 87: De vraag 'Heeft u in de begroting kosten opgenomen voor een controleverklaring van een accountant?' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is niet toetsenbordtoegankelijk. Gebruikers die afhankelijk zijn van een toetsenbord, kunnen vanaf hier niet verder in het aanvraagproces.

Bevinding 88: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… worden wanneer gebruikers na het doorlopen van de pagina de focus weer naar boven willen verplaatsen de formuliervelden overgeslagen.

Bevinding 89: De accordion op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 90: De knoppen om bestanden te zoeken en te selecteren op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… zijn niet toetsenbordtoegankelijk.

Bevinding 91: Advies: De kalenderfunctie op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is niet toetsenbordtoegankelijk. Zodra gebruikers het huidige jaartal willen selecteren, wordt direct de datum van vandaag ingevuld. Het is niet mogelijk een andere datum te selecteren. Gebruikers kunnen wel zelf een datum invullen, dus er is wel een alternatief, maar het zou beter zijn als iedereen van de kalenderfunctie gebruik kan maken.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 92: Op de pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… wordt gebruik gemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler voldoet niet aan dit succescriterium omdat deze gebruik maakt van bediening door tekentoetsen. Als de focus in dit iframe staat is de video te pauzeren door op de letter 'k' te drukken. Deze functie werkt ook als de focus op een ander onderdeel in het iframe staat. Dit kan de werking van sneltoetsen van hulpsoftware in de weg zitten. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing voldoet de videospeler van YouTube aan dit succescriterium.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 93: De website maakt geen gebruik van technieken, zoals een skiplink, om herhalende blokken content te omzeilen.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 94: De paginatitels zijn in het Nederlands voldoende beschrijvend, maar wanneer gebruikers overschakelen naar de Engelse versie van een pagina, verandert de titel van de pagina niet mee. Voor bezoekers die de Nederlandse taal niet beheersen, zijn de titels dus niet duidelijk.

Bevinding 95: De paginatitels kunnen wel duidelijker door het domein (Amsterdams Fonds voor de Kunst) aan de paginatitel toe te voegen.

Bevinding 96: In de bestandseigenschappen van de PDF op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/site/assets/files/13749/… is de titel niet ingesteld.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 97: Wanneer bezoekers voor het eerst de website bezoeken krijgen zij een cookiemelding. De focus komt wel op de link naar de disclaimer, maar slaat de knoppen voor het accepteren of weigeren van de cookies over. Zie ook 2.1.1. Als de cookiemelding weg is, is het eerste item dat focus krijgt alsnog de disclaimerlink uit de cookiemelding.

Bevinding 98: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/disclaimer kunnen gebruikers via de link 'Wijzig cookie instellingen' hun cookie instellingen aanpassen. De cookiemelding verschijnt dan bovenaan het scherm. Zodra de gebruiker verder navigeert met het toetsenbord, gaat de focus echter verder op de pagina in plaats van naar de cookiemelding.

Bevinding 99: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… krijgt het formulierveld 'Rechtsvorm' focus, terwijl gebruikers daar niets kunnen aanpassen.
Dat geldt ook voor de samenvatting van de kosten onder www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/….
Dit komt op meerdere plekken in het proces voor.
Deze elementen hebben een tabindex attribuut meekregen, terwijl dat niet nodig is.

Bevinding 100: In het proces (o.a. www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/…) verspringt de focus iedere keer na het invullen van vraag/radio button helemaal naar het eerste interactieve element op de pagina en moeten toetsenbordgebruikers weer alle interactieve elementen langs voordat ze verder kunnen met het invullen van de aanvraag.

Bevinding 101: Wanneer gebruikers met het toetsenbord het proces starten om subsidie aan te vragen op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php, verschuift de focus na het doorlopen van het subsidieaanvraagscherm naar de achterliggende pagina, in plaats van in het scherm te blijven.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 102: Het logo bovenaan de homepage heeft geen alternatieve tekst. Aangezien het hier om een link gaat, moet de alternatieve tekst het linkdoel omschrijven.

Bevinding 103: De links om van taal te wisselen bovenaan de pagina (NL/EN) zijn niet beschrijvend genoeg. Voeg een beschrijving toe (bijvoorbeeld met verborgen tekst) om dit probleem op te lossen.

Bevinding 104: Er verschijnt een hamburgermenu in de header wanneer gebruikers inzoomen. Deze link heeft geen duidelijke linktekst en mist daarmee een duidelijk linkdoel.

Bevinding 105: De social media iconen bovenaan de pagina hebben geen duidelijk linkdoel. Er wordt alleen de naam van het platform genoemd, niet de naam van de pagina waar naartoe wordt gelinkt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het title-attribuut, dat niet door alle browsers en hulpsoftware ondersteund wordt. Dit geldt ook voor de social media iconen in de footer van de pagina.

Bevinding 106: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… zijn de paginanummers enkel aangegeven met een getal, dit is niet voldoende. Voeg bijvoorbeeld het woord 'pagina' toe om het linkdoel duidelijker te maken.

Bevinding 107: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ staan er achter 'regeling', 'toelichting op de regeling' en richtlijnen voor een aanvraag' steeds twee links: 'Amateur' en 'Professioneel'. Doordat alleen deze teksten de linktekst zijn, is het onduidelijk waar naartoe wordt gelinkt; gebruikers van voorleessoftware horen steeds alleen 'Amateur' of 'Professioneel'.
Daarnaast is ook niet duidelijk dat naar PDF's wordt gelinkt.

Bevinding 108: Het is voor blinde bezoekers niet duidelijk dat de links onder 'Downloads' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ naar pdf's verwijzen. Maak het linkdoel duidelijk door dat in de linktekst op te nemen, of geef de iconen met het bestandsformat een alternatieve tekst. Zie ook 1.1.1.

Bevinding 109: Alle datacellen in de tabel op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… zijn links, maar per rij gaan de links alleen naar de pagina van de desbetreffende organisatie. Het wordt uit de linkteksten met de bedragen alleen niet duidelijk dat dat zo is.
Daarnaast is er per organisatie dus 4 keer dezelfde link. Gebruikers met een screenreader kunnen een linklijst opvragen. In dit geval krijgen zij dus 24 keer 4 keer dezelfde link. Verwijder dubbele links om dit probleem op te lossen.

Bevinding 110: Advies: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/fondsinitiatieven/… komt de linktekst 'hier' voor. Voor screenreadergebruikers die een linklijst kunnen opvragen, is bijvoorbeeld de linktekst 'campagnepagina van Futureproof' duidelijker.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 111: Er is geen zichtbare focus voor toetsenbordgebruikers op de website.

Bevinding 112: In Mijn AFK is er wél een zichtbare focus, maar voor de button 'Start nieuwe aanvraag' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/index.php (deel 'Mijn subsidies') niet.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 113: De visuele naam van het zoekveld (onder het vergrootglas-icoon bovenaan iedere pagina) is 'Typ hier uw zoekwoord', maar de toegankelijke naam is 'search'.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 114: Er is geen lang attribuut ingesteld op de pagina's. Hierdoor is het voor screenreaders niet duidelijk in welke taal de pagina voorgelezen moet worden. Dit geldt zowel voor de Nederlandse pagina als voor de Engelse pagina's.
Achter de inlog, in Mijn AFK, hebben de pagina's wel een lang=nl attribuut.

Bevinding 115: Wanneer gebruikers wisselen naar de Engelse versie van de website www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/en/ blijft een groot deel van de pagina in het Nederlands getoond worden.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 116: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/disclaimer staat een alinea in het Engels, waarvoor geen taalwissel is aangegeven. Hierdoor is het voor screenreaders niet duidelijk in welke taal de paragraaf voorgelezen moet worden.

Bevinding 117: Voor de titels van de Engelstalige pdf's op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/spreekuur/ is geen taalwissel aangegeven.

Bevinding 118: De toegankelijke naam van het zoekveld (onder het vergrootglas-icoon bovenaan de pagina) is 'search'. Zorg ervoor dat alle onderdelen van de user interface de taal gebruiken van de taal van de pagina.

Bevinding 119: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… zijn de links voor volgende pagina en volgende pagina, en de toegankelijke tekst van de huidige pagina, in het Engels (ook wanneer de taal van de pagina op Nederlands ingesteld staat).

3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 120: Wanneer met het toetsenbord het einde van het formulier wordt bereikt op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… ververst de pagina automatisch en wordt de focus verplaatst. Dit is een onverwachte contextwijziging.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 121: Wanneer gebruikers in slechts één van de velden iets invult en de ander leeglaat, of beide velden leeglaat, verschijnt er geen foutmelding maar verschijnt er slechts voor enkele seconden een tooltip met de tekst 'Vul dit veld in'. Deze melding voldoet niet omdat hij niet beschrijft wat er mis is gegaan en op welke plek. Ook blijft de melding niet bij het veld staan waar het bijhoort.

Bevinding 122: Wanneer een gebruiker in het proces www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… geen radio button aanvinkt, verschijnt de melding 'U moet deze vraag beantwoorden om verder te kunnen met invullen'.
Wanneer gebruikers in het proces www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… een formulierveld niet invult, verschijnt de melding 'U moet ......invullen' of 'Deze vraag moet nog beantwoord worden' of bijvoorbeeld 'Max 300 woorden'.
Dit zijn instructie, geen foutidentificaties. Een foutidentificatie moet minimaal melden welke fout is gemaakt en waar die fout is gemaakt. Het heeft bijvoorbeeld de vorm: 'Het veld [Naam veld] is niet ingevuld'.
Dit geldt in principe voor alle formuliervelden. Loop alle vragen na om te controleren of er sprake is van een instructie of een foutidentificatie.

Bevinding 123: Onderstaande bevindingen vielen op mbt de gebruiksvriendelijkheid:
Wanneer een gebruiker in het proces www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… een vraag heeft afgerond verschijnt direct een nieuwe vraag én verschijnt direct de foutmelding 'U moet deze vraag beantwoorden om verder te kunnen met invullen' en kleurt de gehele vraag rood alsof de gebruiker iets verkeerd heeft gedaan. Dit is verwarrend.

Bevinding 124: De melding dat gebruikers geen aanvraag kunnen doen als de eigen inkomsten onder een bepaald percentage zijn, of het percentage gevraagde bijdrage te hoog, komt pas na het doorlopen van het gehele proces van het aanvragen van subsidie.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 125: Wanneer gebruikers het invoerveld in de footer van de pagina willen gebruiken (inschrijven voor de nieuwsbrief), verdwijnt de instructie voor het invoeren van e-mailadres zodra de gebruiker begint met typen. Voor mensen met cognitieve functiestoornissen is het onthouden van de instructies niet altijd haalbaar. Zorg ervoor dat instructies voor of naast het betreffende veld staan en niet tijdens het uitvoeren van de taak verdwijnen.

Bevinding 126: De filterfunctionaliteiten missen een visueel label (wanneer een optie geselecteerd is, is het label niet meer zichtbaar).
Zie o.a. www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/…

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 127: In de cookiemelding komt twee keer het ID Layer_1 voor. Zorg ervoor dat ieder element een uniek ID heeft om dit probleem op te lossen.

Bevinding 128: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… staat een eind-tag voor een lijstitem, maar geen bijbehorende openings-tag.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 129: De button 'Cookies accepteren en melding sluiten' in de cookiemelding heeft als rol 'link', maar het is een button. Dit geldt ook voor de tekst 'Cookies weigeren' in dezelfde cookiemelding. Een link verwijst naar een andere pagina of een andere plek op de pagina, een button voert een actie uit.
Ook het hamburgermenu, dat in de header verschijnt wanneer gebruikers inzoomen, heeft als rol 'link', dat moet button zijn.

Bevinding 130: Het vergrootglas rechts bovenin elke pagina mist een rol (knop) en een waarde die aangeeft dat het zoekveld is uitgeklapt of ingeklapt.

Bevinding 131: Het is voor ziende gebruikers duidelijk of de hoofdmenu-items in het navigatiemenu bovenaan de pagina uitgeklapt zijn of niet, maar die informatie wordt niet doorgegeven aan hulpsoftware. Maak gebruik van aria-expanded of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.
Dit geldt ook voor de accordion items op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-….

Bevinding 132: Bij de selectiebuttons op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… wordt niet aan screenreaders doorgegeven welk item momenteel actief is. Gebruik aria-current of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 133: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/vierjarige-… kunnen gebruikers de tabel sorteren. Voor ziende gebruikers is het duidelijk waar momenteel op gesorteerd is, maar die informatie wordt niet aan screenreaders doorgegeven.

Bevinding 134: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… kunnen gebruikers nieuws filteren op onderwerp. Het actieve onderwerp is rood. Voor blinde gebruikers is de informatie welk onderwerp actief is, niet beschikbaar. Dit geldt ook voor de filteropties op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/….

Bevinding 135: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… is het voor ziende gebruikers duidelijk in welk stap van het proces zij zijn, maar deze informatie wordt niet aan screenreadergebruikers doorgegeven. Gebruik aria-current of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 136: Het dropdown menu om te filteren op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… heeft geen rol toegewezen gekregen. Het mist ook een naam/label in de code.
Dit geldt ook voor www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/toekenningen/….

Bevinding 137: De knoppen (div) op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/checklist-… hebben geen toegewezen rol.

Bevinding 138: De button/link 'Begin opnieuw' in het proces vanaf pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/aanvragen/checklist-… heeft geen toegewezen rol.

Bevinding 139: De accordion items op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/meer-informatie-… hebben geen toegewezen rol (behalve list-item, maar dat omschrijft de functionaliteit niet).

Bevinding 140: Sommige formuliervelden op in het proces, bijvoorbeeld 'Selecteer bestand' op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/…, hebben een verkeerde rol. Deze textboxen krijgen focus en hebben als rol textbox waar gebruikers plaintext in kunnen voeren, maar dat is niet zo. Zie ook 2.4.3

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 141: Op pagina www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/over-afk/disclaimer kunnen gebruikers via de link Wijzig cookie instellingen hun cookie instellingen aanpassen. De cookiemelding verschijnt dan bovenaan het scherm. De gebruiker wordt hiervan niet op de hoogte gesteld.

Bevinding 142: Wanneer gebruikers in het proces op www.amsterdamsfondsvoordekunst.nl/forms/… een keuze selecteren waaruit blijkt dat zij geen aanvraag kunnen doen, verschijnt er een dialoogvenster met het bericht dat de gebruiker geen subsidie aan kan vragen, maar niet de gehele tekst wordt voorgelezen (alleen '.....meldt het volgende:' en de ok knop).

****** Tot.: 142 Bevindingen

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-16 16:38:24 v2.3-011