Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid AFKO Rijk

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website AFKO Rijk
Datum 15 juli 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op https://afko-overheid.pleio.nl/. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 15

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepage (https://afko-overheid.pleio.nl) en op alle andere pagina's staat in de header een logo van Pleio. De beschrijvende tekst hiervan is 'Startpagina'. Deze afbeelding heeft geen (goede) alternatieve tekst. Blinden en slechtzienden missen mogelijk zo belangrijke informatie. Met spraaksoftware is het klikbare logo mogelijk niet te bedienen. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten. De afbeelding dient ook als link. Daarom moet ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de afbeelding de juiste beschrijving krijgt, zoals bijvoorbeeld 'Logo Pleio, naar AFKO homepage'.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op de homepage (https://afko-overheid.pleio.nl) staat een visueel verborgen H2-koptekst met de naam 'Carrousel'. Doordat deze tekst voorgelezen wordt door voorleessoftware en er geen carrousel is, geeft het blinde en slechtziende mensen een verkeerde indruk van de paginainhoud. Zorg er bijvoorbeeld voor dat elke kop de bijbehorende inhoud beschrijft.

Bevinding 3: Op de homepage (https://afko-overheid.pleio.nl) staat een zoekfunctie met een selectiemenu met de naam 'Organisatie'. Bezoekers die de pagina kunnen bekijken, zien dat de naam van het selectiemenu 'Organisatie' is. Het attribuut 'aria-labelledby' van het selectiemenu refereert naar een niet-bestaand element. Blinden en slechtzienden maken gebruik van voorleessoftware en krijgen hierdoor niet te horen wat de naam van het menu is. Los dit op door bijvoorbeeld juist te linken naar de naam van het selectiemenu. Hetzelfde probleem komt ook voor op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/search?orderby=score&orderdirection=asc.

Bevinding 4: Op alle pagina's staat een footer met daarin 3 koppen, zoals 'Contact', 'Digitale Toegankelijkheid' en 'Relevante links'. Onder de koppen staan ongeordende lijsten (<ul>) met een leeg lijstitem (<li>). Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van voorleessoftware en horen dat er lijsten staan met 1 lijstitem, maar horen niet welke lijstitems erin staan. Dit kan hen de indruk geven dat zij dingen missen die andere mensen wel kunnen zien. Zorg er bijvoorbeeld voor dat lijsten zonder inhoud uit de code gehaald worden.

Bevinding 5: Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/user/8bbb20d0-c34a-4d28-8f1f-505a28fe32fa/settings#notifications staan teksten zoals 'Push notificaties', 'Notificaties' en 'Notificaties e-mail'. Deze teksten hebben de functie van een kop, maar zijn niet als zodanig opgemaakt. Mensen die voorleessoftware gebruiken, kunnen koppen gebruiken om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. De teksten komen nu niet voor in de koppenlijst. Voorleessoftware leest deze teksten niet voor omdat zij in een <label>-element staan. Los dit op door bijvoorbeeld de tekst in de code te kenmerken als kop op het juiste kopniveau. Zorg er daarbij voor dat het kop element zich binnen het label element bevindt om andere toegankelijkheidsproblemen te voorkomen. Hetzelfde probleem komt ook voor bij de kop 'Nieuwe content e-mail' op pagina https://afko-overheid.pleio.nl/user/8bbb20d0-c34a-4d28-8f1f-505a28fe32fa/settings#mailing.

Bevinding 6: Op alle pagina's (https://afko-overheid.pleio.nl) wordt de tekst 'Laden...' voorgelezen wanneer voorleessoftware het einde van de pagina bereikt. Wanneer gebruikers van voorleessoftware een pagina laten voorlezen, is het laatste dat zij horen 'Laden...'. Iemand die blind of slechtziend is kan niet goed waarnemen wat er op dat moment aan het laden is. Er wordt niets geladen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tekst 'Laden...' niet voorgelezen wordt als het niet hoeft.

Bevinding 7: Het volgende kan een technisch probleem zijn maar het viel op: Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/user/8bbb20d0-c34a-4d28-8f1f-505a28fe32fa/settings#notifications is het label "Frequentie" niet gekoppeld aan de keuzes "elke dag" en "Elke 4 uur". Het label is met het 'for'-attribuut gekoppeld aan een button. Labels kunnen echter alleen aan input-elementen gekoppeld worden. Hulpsoftware negeert daardoor de koppeling. Maak bijvoorbeeld gebruik van een fieldset- of legend-constructie in combinatie met twee radiobuttons om dit probleem op te lossen.

2. Bedienbaar

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 8: Advies:
Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/user/8bbb20d0-c34a-4d28-8f1f-505a28fe32fa/settings#notifications staat een checkbox bij 'Push notificaties'. Wanneer een bezoeker de checkbox aanzet maar in de melding van de browser notificaties van de website niet toestaat, wordt het volledige blokje van 'Push notificaties' ontoegankelijk gemaakt voor toetsenbordgebruikers. Mensen met een motorische beperking die door middel van een toetsenbord of andere hulptoepassingen websites besturen, kunnen de checkbox nu niet meer aanzetten. Mensen die blind of slechtziend zijn en ook afhankelijk zijn van het toetsenbord om te navigeren, kunnen de checkbox ook niet aanzetten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de checkbox alsnog is aan te zetten of zorg voor een duidelijke foutinstructie wanneer de bezoeker de checkbox wel wil aanvinken.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/voeg-afkorting-toe staat bovenaan de pagina de H1-kop 'Afko overheid'. 'Afko overheid' is niet voldoende beschrijvend voor de inhoud van de pagina: het toevoegen van een afkorting. Er is in de DOM boven de H1-kop 'Afko overheid' nog een visueel verborgen kop dat 'Afkorting toevoegen' laat voorlezen door voorleessoftware. Het helpt alle bezoekers om een beschrijvende kop op de pagina te hebben staan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat bovenaan de pagina een visuele kop staat dat de paginainhoud beschrijft, zoals 'Afkorting toevoegen'.

Bevinding 10: Onderstaande is geen contenttoegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Op alle pagina's staat in de navigatiebalk een knop om het 'Laatste chats'-menu te openen. Het label van dit navigatiemenu is 'Toon 0 nieuwe notificaties'. Het label klopt niet met wat de knop doet. Daarnaast gebruikt de 'Ongelezen notificaties'-knop ernaast ook 'Toon 0 nieuwe notificaties'. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van voorleessoftware en horen niet dat dit een chatmenu is. Ook horen zij hetzelfde label dubbel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het label van de knop een logische naam krijgt. Zie ook SC 2.5.3.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 11: Onderstaande is geen contenttoegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Op de homepage (https://afko-overheid.pleio.nl) en op andere pagina's staat in de navigatiebalk een knop om het gebruikersmenu te openen. De naam van dit navigatiemenu is 'user.usermenu'. Mensen met een motorische beperking kunnen met spraakbesturingssoftware de website besturen door uit te spreken welk onderdeel zij op de pagina willen activeren. Omdat de naam van het menu niet voorspelbaar is, kunnen zij het menu niet openen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de naam van het menu een logische naam krijgt.

Bevinding 12: Onderstaande is geen contenttoegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Op alle pagina's staat in de navigatiebalk een knop om het 'Laatste chats'-menu te openen. Het label van dit navigatiemenu is 'Toon 0 nieuwe notificaties'. Het label klopt niet met wat de knop doet. Daarnaast wordt dit label ook gebruikt voor de 'Ongelezen notificaties'-knop. Mensen met een motorische beperking kunnen met spraakbesturingssoftware de website besturen door uit te spreken welk onderdeel zij op de pagina willen activeren. Omdat de naam van het chatmenu niet voorspelbaar en uniek is, kunnen zij het menu niet openen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de naam van het menu een logische naam krijgt. Zie ook SC 2.4.6.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Onderstaande is geen contenttoegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Als een afkorting aan de bladwijzers is toegevoegd met het bewaarknopje, en de muis op het bookmarkknopje staat, staat er in een tooltip 'Verwijder uit {{bookmarked}}'.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/search?orderby=score&orderdirection=asc staat een zoekfunctionaliteit met een 'Toon filters'-knop. Wanneer de knop focus heeft, wordt voor bezoekers met voorleessoftware de naam van de knop en de waarde voorgelezen, zoals bijvoorbeeld 'Toon filters, not pressed'. Wanneer de knop wordt geactiveerd, verandert de naam en de waarde van de knop naar 'Verberg filters, pressed'. Het is voor blinde en slechtziende mensen, die afhankelijk zijn van voorleessoftware, niet duidelijk wat de status en het doel is van de knop, omdat zowel de naam als de status van de knop veranderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de naam van knop hetzelfde blijft, zoals 'Toon filters', maar dat enkel de waarde (zoals bijvoorbeeld 'ingeschakeld') verandert.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 15: Onderstaande is geen contenttoegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Op de pagina https://afko-overheid.pleio.nl/voeg-afkorting-toe staat een invoerveld met de naam 'Omschrijving van de afkorting'. Bezoekers met voorleessoftware die in het invoerveld tekst typen, horen na elke toetsaanslag de update 'Je hebt 1 van de 1000 karakters gebruikt', 'Je hebt 2 van de 1000 karakters gebruikt', 'Je hebt 3 van de 1000 karakters gebruikt', enzovoort. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de gebruiker van voorleessoftware niet na elke toetsaanslag deze melding krijgt.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-17 03:13:57 v2.4-011