Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website afspraken.meppel.nl/internetafspraken

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website afspraken.meppel.nl/internetafspraken
Datum 8 december 2022
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
  • De content op alle pagina's van het domein afspraken.meppel.nl/internetafspraken.
Buiten de scope van dit onderzoek vallen:
  • De techniek op alle pagina's van het domein afspraken.meppel.nl/internetafspraken.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via afspraken.meppel.nl/internetafspraken met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 4

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Wanneer bezoekers bij stap 1 in het formulier op https://afspraken.meppel.nl/internetafspraken in het veld 'Filter de lijst met activiteiten...' bijvoorbeeld de optie 'Identiteitskaart aanvragen' kiezen, verschijnt er een dialoogvenster op het scherm. In dit venster staat een lijst met in het laatste lijst-item een geneste lijst. Deze sub-lijst is niet als lijst opgemaakt. Zorg ervoor dat de sub-lijst wordt opgemaakt met ul- en li-elementen. Het ul-element van de sub-lijst moet worden geplaatst (genest) in het li-element van het lijst-item waar deze sub-lijst bij hoort.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 2: Opmerking: Het logo 'Meppel.nl' bovenaan de pagina https://afspraken.meppel.nl/internetafspraken werkt als een link. Deze link is niet te bedienen met het toetsenbord. Dit komt waarschijnlijk doordat tabindex="-1" is geplaatst op het a-element van de link.
Dit probleem is technisch en kan daarom niet worden afgekeurd bij een content-audit. Echter, het is belangrijk dat alle interactieve elementen te bedienen zijn met het toetsenbord. Ook kan deze bevinding worden afgekeurd wanneer een systeemaudit wordt uitgevoerd op de website. Zorg er daarom voor dat de link te bedienen is met het toetsenbord.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 3: Opmerking: Bij stap 4 in het formulier op https://afspraken.meppel.nl/internetafspraken staan knoppen met het label 'Wijzigen' in beeld. Wanneer met het toetsenbord de focus wordt geplaatst op deze knoppen is dat niet zichtbaar (wanneer hoog contrast is geactiveerd). Het is belangrijk voor ziende toetsenbordgebruikers dat wanneer elementen focus hebben dit wordt aangegeven met een visuele indicatie, bijvoorbeeld met een focusrand. Zonder visuele indicatie weet de bezoeker niet welk element focus heeft.
Dit probleem is technisch en kan daarom niet worden afgekeurd bij een content-audit. Hou er rekening mee dat bij een eventuele systeemaudit deze bevinding ervoor kan zorgen dat de website wordt afgekeurd op dit succescriterium.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Bij de eerste stap in het formulier op https://afspraken.meppel.nl/internetafspraken staat het veld met de placeholdertekst 'Filter de lijst met activiteiten...'. De toegankelijke naam van dit veld is 'Zoeken'. Omdat de toegankelijke naam en het zichtbare label van het veld niet overeenkomen kan het voor sommige bezoekers lastig zijn dit veld in te vullen, bijvoorbeeld wanneer zij gebruikmaken van spraakbediening. Zorg ervoor dat het zichtbare label van een invoerveld altijd in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-24 19:26:46 v2.4-011