Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Antennebureau

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Antennebureau
Datum 16 juli 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's en PDF's op antennebureau.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website, zoals bijvoorbeeld antenneregister.nl.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 38

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.antennebureau.nl/antennes-en-techniek/spreekbeurt-werkstuk-antennes staan onder "Foto's voor je spreekbeurt..." negen afbeeldingen die vergroot kunnen worden. Deze afbeeldingen zijn daarmee functioneel. De links voor deze afbeeldingen hebben allemaal de naam "Vergroot afbeelding", maar hiermee is niet duidelijk welke afbeelding vergroot kan worden. Geef de afbeeldingen daarom een kort tekstalternatief. Dit is bij één afbeelding ("Reistijden") wel goed gedaan. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 2: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/brochures/2020/juli/24/factsheet-verschillen-tussen-4g-en-5g/Factsheet+Verschillen+4G-5G_WEB_DEF.pdf staan enkele informatieve afbeeldingen die niet getagd zijn en geen tekstalternatief hebben. Het gaat om figuur 1 op pagina 5 en figuur 2 op pagina 8. De figuur op pagina 9 is ook niet getagd, maar hier komt alle informatie uit de afbeelding terug in de tekst op de pagina, dus hier is het geen probleem (zie ook succescriterium 1.3.1).

Bevinding 3: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf staan meerdere informatieve afbeeldingen die een tekstalternatief missen. Bijvoorbeeld de diagram op pagina 20, inclusief de iconen van pijlen, de diagram op pagina 21 en de woordwolk op pagina 22. Dit komt vaker voor.

Bevinding 4: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf staan meerdere decoratieve afbeeldingen die getagd zijn als afbeelding (Figure) en een alternatieve tekst missen. Bijvoorbeeld de gekleurde kaders op pagina's 3 en 4, de iconen op pagina 5 en de grote afbeelding op pagina 11. Deze decoratieve afbeeldingen worden nu voorgelezen zonder tekstalternatief. Dit komt vaker voor.
Let op: in PDF's is het niet voldoende om alleen het tekstalternatief leeg te maken, want de afbeelding moet geheel uit de tags gehaald worden. In Microsoft Office kan dit gedaan worden door de afbeelding als decoratief te markeren. In InDesign kan de afbeelding als artefact gemarkeerd worden.

Bevinding 5: Advies: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf staan ook decoratieve afbeeldingen die getagd zijn als afbeelding (Figure) en een alternatieve tekst hebben. Bijvoorbeeld op pagina 1 de afbeelding met tekstalternatief "Afbeelding met buitenshuis, gras, hemel, weiland Automatisch gegenereerde beschrijving". Deze afbeeldingen kunnen beter als decoratief gemarkeerd worden, zodat ze genegeerd kunnen worden.
Als wel een beschrijvende tekst gegeven wordt, dan moet die de afbeelding goed beschrijven. Laat dan “Automatisch gegenereerde beschrijving” weg en voeg toe dat er een antenne op de afbeelding staat.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.antennebureau.nl/antennes-en-techniek/spreekbeurt-werkstuk-antennes staat een video met een audiodescriptie die aan- en uit te schakelen is. Deze audiodescriptie geeft grotendeels de visuele informatie goed weer als geluid. Er is echter nog een klein probleem aan het begin en het eind. Daar staat namelijk het logo van de Rijksoverheid. Dit logo is informatief en dus moet hier een alternatief voor komen in de audiodescriptie, in ieder geval één keer in de video. Voeg dit toe, bijvoorbeeld aan het eind van de video.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: In het formulier op pagina https://www.antennebureau.nl/contact staat de tekst "Informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens". Dit is visueel en semantisch een koptekst, maar dit is niet als kop (bijvoorbeeld h2 of h3) opgemaakt. Let op: omdat "Contactformulier Antennebureau" een kop van niveau 2 (h2) is, is het logischer om de bovengenoemde koptekst niveau 3 (h3) te maken. Dit betekent wel dat de bestaande koppen hieronder moeten worden gewijzigd van h3 naar h4.
Dit probleem komt ook voor in de formulieren op pagina's https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/voorlichting-door-het-antennebureau en https://www.antennebureau.nl/organisatie/basiscursus-alles-over-antennes.

Bevinding 8: Op pagina https://www.antennebureau.nl/contact zijn woorden opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de dikgedrukte teksten "Telefoon", "E-mail" en "Bezoekadres". Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet om een bepaalde opmaak mee te bereiken. Gebruik hiervoor CSS of eventueel het b-element, want die heeft geen semantische betekenis.
Dit probleem komt ook meerdere keren voor in de uitklapbare onderdelen op pagina https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/vraag-en-antwoord/wegwijzer-bij-vragen-over-antennes, onder "Contactgegevens". Dit kan vaker voorkomen op de website.

Bevinding 9: Op pagina https://www.antennebureau.nl/organisatie/basiscursus-alles-over-antennes staan de cursieve teksten "Voorbereiding: video’s kijken" en "Fysieke of online bijeenkomst". Deze zijn visueel en semantisch kopteksten, maar ze zijn niet als kop opgemaakt. Deze teksten zijn opgemaakt met het em-element en dit element is (net als het strong-element) bedoeld om nadruk te geven aan één of enkele woorden, niet om koppen mee aan te duiden of teksten mee op te maken. Verwijder deze em-elementen en verander de teksten naar koppen (h3).
Op deze pagina is ook "serious game" onterecht opgemaakt met het em-element. Dit is geen koptekst, maar moet via CSS of eventueel het i-element opgemaakt worden. Dit kan vaker voorkomen op de website.

Bevinding 10: Op pagina https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2024/05/15/antenne-installaties-april-2024 zijn de tabellen goed opgemaakt met tabelkoppen (th). In de tabel onder "Overzicht antenne-installaties en technologieën" is echter ook het strong-element gebruikt in deze tabelkoppen. Verwijder dit element.

Bevinding 11: Op pagina https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2024/04/17/metingen-naar-elektromagnetische-straling-bij-antennes-in-vierde-kwartaal-onder-blootstelingslimiet staat een tabel onder "Meetlocaties EMV...". Hier zijn de cellen in de eerste rij niet opgemaakt als tabelkoppen, maar met het strong-element. Verwijder deze strong-elementen en verander de cellen naar tabelkoppen (th).

Bevinding 12: De PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/brochures/2020/juli/24/factsheet-verschillen-tussen-4g-en-5g/Factsheet+Verschillen+4G-5G_WEB_DEF.pdf is voorzien van tags, wat het voor hulpsoftware mogelijk maakt om het document te interpreteren. Dat is een goed begin, maar er zijn wel wat problemen met deze tags gevonden. Hier volgen enkele voorbeelden.
Niet alle content is getagd, bijvoorbeeld "1 Verschil" tot en met "5 Wet- en regelgeving" op pagina 1, figuur 1 op pagina 5 en de figuur 2 op pagina 8. De figuur op pagina 9 is ook niet getagd, maar hier komt alle informatie uit de afbeelding terug in de tekst op de pagina, dus hier is het geen probleem (zie ook 1.1.1).
Op pagina 3 is de koptekst "Frequenties voor 5G" niet opgemaakt als kop (H4).
De opsommingslijst onder "Welke acties onderneemt de Rijksoverheid..." op pagina 7 is niet opgemaakt als opsommingslijst (L, LI, Lbl en LBody).

Bevinding 13: De PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf is ook voorzien van tags, maar ook hier zijn problemen met deze tags gevonden. Hier volgen enkele voorbeelden, maar vergelijkbare problemen komen vaker voor.
De inhoudsopgave op pagina 2 is niet getagd als inhoudsopgave (TOC en TOCI).
Op pagina 5 zijn de kopteksten "Doelgroep en respons" tot en met "Percentages" niet opgemaakt als koppen (H3). Dit geldt ook voor de kopteksten in de afbeelding op deze pagina. Dit komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina's 6 en 13.
De diagrammen zoals op pagina 20 en verder zijn niet logisch getagd (zie ook 1.3.2). De relatie tussen de verschillende onderdelen is hierin niet te leggen. Dit is bijvoorbeeld op te lossen door er een afbeelding van te maken met een goed tekstalternatief. Let op dat dan een tekstalternatief aanwezig is voor alle informatie uit de afbeeldingen. Vergelijkbare problemen komen vaker voor.

Bevinding 14: Advies: Op pagina https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/omrekenhulp-voor-elektromagnetische-veldsterktes staat een simpele tabel onder "Gebruik meeteenheden voor het meten..." zonder tabelkoppen. Deze tabel kan beter gewijzigd worden naar een definitielijst (dl- met dt- en dd-elementen) of eventueel een opsommingslijst (ul- met li-elementen).

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf zijn problemen met de leesvolgorde van de codes of tags gevonden. Hier volgen enkele voorbeelden, maar er kunnen meer problemen zijn.

Bevinding 16: Op pagina 1 staan eerst beide namen en pas daarna de beide e-mailadressen in de leesvolgorde. Zorg ervoor dat het e-mailadres na de betreffende naam komt.

Bevinding 17: Op pagina's 7, 8 en 9 komt eerst de tekst en pas daarna de introductietekst. Op pagina 10 komt deze introductie vóór de koptekst.

Bevinding 18: Op pagina 20 komt na de tekstuele beschrijving het gedeelte vanaf "5G is sterker", "5G is zwakker", de tekst "Kennis en informatie(behoefte)" en de diagram "Denk je dat er verschil is...". Dit komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina 25.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/voorlichting-door-het-antennebureau staat een formulier waar de gebruiker onder andere zijn naam, organisatie, telefoonnummer, e-mailadres etc. kan invullen. Het doel van deze velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op pagina https://https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/#input-purposes.

Bevinding 20: Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.antennebureau.nl/organisatie/basiscursus-alles-over-antennes. Daar geldt het ook voor het veld "Functie". Op pagina's https://www.antennebureau.nl/contact en https://www.antennebureau.nl/organisatie/nieuwsbrieven/aanmelden-nieuwsbrief moet het autocomplete-attribuut met de waarde "email" worden toegevoegd bij het veld "E-mailadres".

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetische-velden staat een afbeelding van blootstellingslimieten. In deze afbeelding wordt alleen kleur gebruikt om informatie over te brengen, namelijk welke landen in welke groep zitten. Deze informatie wordt nu mogelijk gemist door mensen die slechtziend of kleurenblind zijn. Dit kan worden opgelost door deze informatie uit te schrijven op de pagina. Het gaat dan om welke landen in welke groep zitten. De overige informatie staat namelijk al uitgeschreven onder de afbeelding. De missende informatie staat wel in de alternatieve tekst van de afbeelding, maar dit moet visueel zichtbaar zijn op de pagina. De alternatieve tekst is namelijk voornamelijk bedoeld voor mensen die blind zijn en de pagina laten voorlezen met een screenreader.

Bevinding 22: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf staan vanaf pagina 18 tot en met pagina 58 meerdere diagrammen waarin alleen kleur is gebruikt om informatie over te brengen. Dit kan op verschillende manieren worden opgelost. Bijvoorbeeld door de labels direct bij het betreffende gedeelte in de diagram te plaatsen, door naast kleur ook een arcering te gebruiken of door de informatie ook als tabel aan te bieden. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Het contrast van tekst op de website is overal goed. In één van de onderzochte PDF's komen echter wel een aantal contrastproblemen voor. In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf komen meerdere teksten voor die te weinig contrast hebben met de achtergrond. Hier volgen enkele voorbeelden, maar er zijn meer vergelijkbare problemen.

Bevinding 24: Op pagina 3 staat witte tekst in een geel kader met een te laag contrast van 1,8:1 en op pagina 4 staat witte tekst in een groen kader met een te laag contrast van 4,0:1. Op pagina 12 staan witte teksten in een lichtgroen kader met een te laag contrast van 2,1:1.

Bevinding 25: Op pagina's 7 tot en met 10 staan gele (HEX #E4B556) en oranje (HEX #DB804B) op een witte achtergrond met een te laag contrast van 1,9:1 en 2,9:1. Dit komt ook voor vanaf pagina 52.

Bevinding 26: Vanaf pagina 18 staat linksboven de witte tekst "Kennis en informatie(behoefte) op een lichtgrijze achtergrond met een te laag contrast van 1,6:1.

Bevinding 27: In de diagram op pagina 18 heeft de witte tekst een te laag contrast van 1,8:1 op de gele achtergrond en 2,0:1 op de groene achtergrond. In andere diagrammen in dit document komen ook teksten voor met een te laag contrast op de achtergrondkleur.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op pagina https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/vraag-en-antwoord/wegwijzer-bij-vragen-over-antennes staan meerdere uitklapbare onderdelen. Hierbinnen staan soms lange URL's die deels buiten beeld vallen als de pagina wordt bekeken bij een breedte van 1280 pixels en een zoomniveau van 400% of als de pagina wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels en een zoomniveau van 100%, Dit komt onder andere voor in het onderdeel "Ministerie van Justitie en Veiligheid". Maak de URL korter of zorg ervoor dat deze op een volgende regel verder gaat. Dit laatste kan via CSS ingesteld worden.

Bevinding 29: Op pagina's https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2024/04/17/metingen-naar-elektromagnetische-straling-bij-antennes-in-vierde-kwartaal-onder-blootstelingslimiet en https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetische-velden staat een tabel met daarboven een caption. Als de pagina wordt bekeken bij een breedte van 1280 pixels en een zoomniveau van 400% of als de pagina wordt bekeken bij een breedte van 320 pixels en een zoomniveau van 100%, moet horizontaal gescrold worden om de inhoud van de caption (de beschrijving boven de tabel) te kunnen lezen en dat is niet toegestaan. Voor tabellen geldt wel een uitzondering, maar niet voor de caption.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op pagina https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetische-velden staat een afbeelding van blootstellingslimieten. In deze afbeelding worden verschillende groepen landen getoond. Om deze informatie ook toegankelijk te maken voor mensen die slechtziend of kleurenblind zijn, moet het contrast tussen de verschillende kleuren minimaal 3.0:1 zijn. Dat is nu niet overal het geval. Zo is het contrast tussen paars en roze slechts 2,2:1 en het verschil tussen geel en grijs slechts 1,1:1. Zie ook succescriterium 1.4.1. De voorgestelde oplossing voor dat succescriterium kan ook hier een oplossing zijn.

Bevinding 31: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/rapporten/2024/05/23/rapport-informatiebehoefte-doelgroepen-antennebureau/20240522+Rapportage+Informatiebehoefte+doelgroepen+Antennebureau.pdf komt niet-tekstuele content voor die een te laag contrast heeft op de achtergrond. In diagrammen en grafieken geldt verder dat verschillende kleuren voldoende contrast moeten hebben ten opzichte van elkaar. Het minimumcontrast is 3.0:1. Hier volgen enkele voorbeelden, maar er zijn meer problemen gevonden.
In de diagram op pagina 18 hebben de kleuren geel en groen een te laag contrast van 1,1:1 ten opzichte van elkaar en in de diagram op pagina 20 hebben de kleuren paars en groen een te laag contrast van 1,4:1.
In de diagram op pagina 21 is een te laag kleurcontrast tussen geel en rood (2,4:1), tussen rood en grijs (2,7:1) en tussen grijs en blauw (1,1:1).

Bevinding 32: Advies: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/brochures/2020/juli/24/factsheet-verschillen-tussen-4g-en-5g/Factsheet+Verschillen+4G-5G_WEB_DEF.pdf staat op pagina 8 een figuur met daarin verschillende lijnen en een gekleurd gebied. Deze kleuren hebben onvoldoende contrast met elkaar, maar in dit onderzoek is geoordeeld dat dit geen verschil maakt voor het begrijpen van deze afbeelding. Dit is daarom niet afgekeurd. Wel zou het goed zijn om een contrast van minimaal 3,0:1 tussen deze kleuren te hebben.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op pagina https://www.antennebureau.nl/antennes-en-techniek/spreekbeurt-werkstuk-antennes staat een video in een videospeler. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld m voor het dempen van het geluid. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Zorg ervoor dat dit commando uitgeschakeld is of uit te schakelen is.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: In de PDF op pagina https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/brochures/2020/juli/24/factsheet-verschillen-tussen-4g-en-5g/Factsheet+Verschillen+4G-5G_WEB_DEF.pdf staat een inhoudsopgave op pagina 2. De toetsenbordfocus op de links in deze inhoudsopgave begint bij "4 Blootstelling aan EMV" en gaat na "5.2 Welke toestemming heeft.." door naar "1 Verschil 4G en 5G op hoofdlijnen". Dit is geen logische focusvolgorde.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op pagina https://www.antennebureau.nl/plaatsing-antennes/vraag-en-antwoord/wegwijzer-bij-vragen-over-antennes staan in de uitklapbare onderdelen meerdere links met de linktekst "Antennebureau". Vrijwel alle links leiden naar een andere webpagina en deze linkdoelen zijn nu niet duidelijk genoeg. Geef bijvoorbeeld aan naar welke specifieke pagina de links leiden. Dit komt ook voor bij een aantal andere links, bijvoorbeeld "Overalsnelinternet".

Bevinding 36: Op pagina https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2024/04/17/metingen-naar-elektromagnetische-straling-bij-antennes-in-vierde-kwartaal-onder-blootstelingslimiet staat een tabel met daarin onder andere twee links met de naam "Amsterdam - Th. J. Lamerslaan". Deze links gaan echter naar verschillende pagina's en dat is uit de context niet duidelijk.

Bevinding 37: Op pagina https://www.antennebureau.nl/antennes-en-techniek/spreekbeurt-werkstuk-antennes staan onder "Foto's voor je spreekbeurt..." negen afbeeldingen die vergroot kunnen worden. Elke link heeft de naam "Vergroot afbeelding". Hiermee is niet duidelijk welke afbeelding vergroot kan worden. Zie ook succescriterium 1.1.1.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 38: Advies: Op pagina https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2024/05/15/antenne-installaties-april-2024 staan de twee knoppen "Antenne-installaties" en "Antenne-installaties 2024" waar tussen gewisseld kan worden. Na de geselecteerde knop is de toetsenbordfocus één keer niet zichtbaar. Dit lijkt te gaan op het div-element dat aan screenreaders voorleest dat dit het einde van de interactieve diagram is. Dit element met id="highcharts-end-of-chart-marker-0" heeft namelijk het attribuut tabindex="0", waarmee het toetsenbordfocus kan krijgen. Omdat dit geen interactief element is, is dit niet afgekeurd. Wel kan dit verwarrend zijn voor ziende toetsenbordgebruikers. Het zou daarom goed zijn om de focus hier wel zichtbaar te maken.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 22:12:46 v2.4-011