Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid Bevolkingsonderzoek Nederland

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Bevolkingsonderzoek Nederland
Datum 10 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op bevolkingsonderzoeknederland.nl/
  • Alle PDF's op bevolkingsonderzoeknederland.nl/
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op het subdomein mijn.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 47

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van Bevolkingsonderzoek Nederland op elke pagina op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ heeft geen alt-tekst. Informatieve afbeeldingen dienen alt-tekst te krijgen. Geef een beschrijvende alt-tekst op. Hou er rekening mee dat beschreven moet worden dat het om het logo van Bevolkingsonderzoek Nederland gaat. Ook kan toegevoegd worden dat het linkdoel de homepagina betreft om te voldoen aan 2.4.4.

Bevinding 2: In de footer van pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/ is het logo van "Bevolkingsonderzoek Nederland" een link naar de homepagina. De toegankelijke naam van de afbeelding is "Groep 2". Een goede toegankelijke naam van een logo bevat logo en de naam van de organisatie. Ook kan toegevoegd worden dat het linkdoel de homepagina betreft om te voldoen aan 2.4.4.

Bevinding 3: De groepsfoto bij het blok "Bewezen effectief" op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ heeft als alt-tekst RIVM BVO Groep 2. Deze tekst is niet voldoende beschrijvend. De afbeelding is ook decoratief, dus er is geen alt-tekst nodig. Maak de SVG decoratief, bijvoorbeeld doormiddel van aria-hidden. Hetzelfde geldt voor de foto in de header op dezelfde pagina. Dit speelt ook op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/, https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/

Bevinding 4: De pictogrammen voor social media in de footer zijn decoratief, maar ze zijn niet als zodanig aangeduid. Duidt de SVG's aan als decoratief door het gebruik van aria-hidden=true.

Bevinding 5: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ heeft het logo van DigID in de knop "Mijn bevolkingsonderzoek -> inloggen" geen alt-tekst. Geef het logo alt-tekst of zorg dat het uit de tekst van de knop duidelijk is dat het inloggen met DigID betreft.

Bevinding 6: De slider onder de kop "Aanvragen zelftest" op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/het-onderzoek/ heeft geen beschrijvende alt-tekst en geen toegankelijk alternatief. Verzorg beschrijvende alt-tekst of beschrijf elke slide in lopende tekst.

Bevinding 7: Niet alle locatieinformatie op de kaart op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/vervolgonderzoek/ is beschikbaar als toegankelijk alternatief. Zorg dat alle informatie ook als lopende tekst beschikbaar is, zodat deze informatie toegankelijk is.

Bevinding 8: De knop "Uw mening telt" opent een modaal met een formulier. De afbeeldingen bij de vraag "Wat vindt u van deze pagina?" hebben geen toegankelijke tekst, hierdoor weten blinden niet wat ze hier kiezen. Geef de afbeeldingen een alternatieve tekst. Dat kan bijvoorbeeld door een title element aan de SVG toe te voegen.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: In de video op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/ komt gesproken woord voor, maar de ondertiteling ontbreekt. Zorg ervoor dat mensen met een auditieve beperking ook weten welke informatie in het audiospoor voorkomt door een ondertiteling aan de video toe te voegen.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/ is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op de pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/ is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien, niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ zijn de koppen "Wat is het bevolkingsonderzoek" en "Nieuws" een subkop van de kop "Darmkanker". Deze volgorde is niet logisch. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera.

Bevinding 13: De knop "Uw mening telt" opent een modaal met een formulier. Hier staat een groep keuzerondjes (radiobuttons) in de vorm van smileys . Boven deze groep staat de tekst 'Wat vindt u van deze pagina? *'. Deze tekst is nu niet gekoppeld aan de groep keuzerondjes. Gebruik een combinatie van fieldset en legend of een andere vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 14: Op de pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/darmkanker/ staat bij de kop "Ervaringen van anderen" bijvoorbeeld de ervaring van Peter. Daarin is er tekst opgemaakt met het strong- en het em element, bijvoorbeeld de tekst "Wat dacht je toen de paarse envelop op de mat viel?" en "Maar mijn arts had gezegd: ‘hier ga jij schoon uitkomen. Dat gaf mij heel veel kracht." Het strong- en em element heeft semantische betekenis, het moet alleen gebruikt worden om nadruk te leggen op één of enkel woorden in een tekst, niet voor hele zinnen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de stylesheet om een tekst in een vet of cursief lettertype te tonen.

Bevinding 15: De PDF https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/media/lrojfum3/informatiekaart-borstkanker.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit komt ook voor bij de PDF https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/media/bxwap3z1/76902_23409900_rivm_015059_bra5_borstkanker-uitnodiging_nl_juli-2024_nl.pdf.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en woonplaats kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/het-onderzoek/ valt er tekst weg van slides uit de eerste slider op de pagina bij een resolutie van 1280 x 1024 px ingezoomd tot 150% en hoger. Dit is niet toegestaan. Zorg ervoor dat de inhoud van sliders mee schaalt als de viewport en de tekstgrootte worden aangepast.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Het contrast van het zoekveld op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/zoeken/?q=wet heeft onvoldoende contrast. Het lichtgrijs (HEX #F7F8F8) van het zoekveld heeft een contrastverhouding van 1,1:1 met de witte achtergrond, waar minimaal 3:1 wordt verwacht. Verzorg een contrasterende rand om het zoekveld beter te laten opvallen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: De paginering op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/zoeken/?q=wet is niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt omdat het href-attribuut ontbreekt. Zorg er voor dat deze functionaliteit ook werkt bij navigatie met behulp van het toetsenbord.

Bevinding 20: De blokjes met veelgestelde vragen op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/de-uitnodiging/ zijn niet bedienbaar met het toetsenbord. Gebruik een knop om de vragen in- en uit te klappen (vergeet het attribuut aria-expanded niet). Dit speelt ook op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/het-onderzoek/, https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/vervolgonderzoek/

Bevinding 21: De knop "Uw mening telt" opent een modaal met een formulier. Hier staant een bij "Opmerkingen" een knop "i" waarmee meer informatie wordt getoond. Deze knop is niet te bedienen met behulp van het toetsenbord. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen bereikbaar en bedienbaar zijn met het toetsenbord. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker.

Bevinding 22: Op de pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/darmkanker/ staat onder de kop "Wat is het bevolkings­onderzoek ?" een interactieve uitleg met stem. Deze is niet te berijken met behulp van de tabtoets en daardoor niet beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie. Zorg ervoor dat elk interactief element met behulp van het toetsenbord bediend kan worden.

Bevinding 23: Op de pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/darmkanker/ staat onder de kop "Veelgestelde vragen" een aantal uitklapbare vragen (accordeon). Deze zijn niet te berijken met behulp van de tabtoets en daardoor niet beschikbaar voor bezoekers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie. Zorg ervoor dat elk interactief element met behulp van het toetsenbord bediend kan worden.

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/het-onderzoek/ beweegt de slider automatisch. Er is geen mechanisme aanwezig om deze bijvoorbeeld te pauzeren. Zorg voor een knop waarmee de slider gestopt kan worden.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: De Engelstalige pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/en/nieuws/ heeft als titel; "Nieuws". Pas de titel aan naar de Engelstalige vorm, om duidelijk te maken dat de pagina in het Engels is.

Bevinding 26: De PDF https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/media/lrojfum3/informatiekaart-borstkanker.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam, maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 27: Advies: elke pagina op de site heeft een unieke titel, maar het is behulpzaam voor bezoekers om ook de naam van de organisatie te vermelden, het liefst als volgt: Titel pagina - Naam organisatie. Dit geeft bezoekers meer steun in het weten op welke website ze zijn of het juiste tabblad terug te vinden.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: De items in het menu op alle pagina's op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ ontvangen toetsenbordfocus, ook al is het menu gesloten. Zorg ervoor dat de menu-items enkel focus krijgen en bedienbaar zijn als het menu is geopend.

Bevinding 29: De eerste keer dat een bezoeker de website bezoekt, verschijnt er een cookiemelding over de pagina heen. De cookiemelding krijgt niet als eerste focus. Dit belemmert het gebruik van de website voor bezoekers die met het toetsenbord navigeren. Zorg dat de melding als eerste weg te klikken is of integreer de melding in de webpagina.

Bevinding 30: De knop "Uw mening telt" opent een modaal met een formulier. Bij navigatie met behulp van de tabtoets krijgen twee verborgen tekstvelden focus. Zorg ervoor dat alleen zichtbare elementen focus krijgen. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker.

Bevinding 31: Op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/darmkanker/ staan naast de kop "Ervaringen van anderen" een aantal verhalen. Bij navigatie met behulp van het toetsenbord krijgt de eerste van de twee focus. Na verer klikken op de tab toets komt de focus steeds op een volgend element, na het laatste vehaal gaat de focus weer naar het eerste verhaal. Daardoor is het niet mogelijk om verder met behulp van de tab toets de onderliggende links te berijken. Dat kan alleen door met de shift tab toetsencombinatie de omgekeerde volgorde te volgen. Zorg voor een logische tab volgorde.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: De paginering https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/zoeken/?q=wet heeft slechts het paginanummer als linktekst. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers met hulpsoftware. Voeg het woord "pagina" toe. Het woord kan men via de CSS-cliptechniek visueel verbergen, maar wel beschikbaar houden voor hulpsoftware. Dit speelt ook op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/nieuws/.

Bevinding 33: In de footer van pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/ is het logo van "Bevolkingsonderzoek Nederland" een link naar de homepagina. De toegankelijke naam van de link "Groep 2" beschrijft het linkdoel hiet. Geef aan dat het linkdoel de homepagina van bevolkingsonderzoek Nederland is. Dat kan bijvoorbeeld door dat toe te voegen aan de titel van de SVG.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: De zoekknop in de header van elke pagina op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ heeft als label: button zoeken. Dit is geen voldoende beschrijvend label. Enkel "zoeken" is genoeg.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ krijgen de knoppen "Mijn bevolkingsonderzoek -> inloggen", "Lees verder" en "Nieuwsarchief" geen zichtbare focusindicator. Zorg ervoor dat deze knoppen een focusindicator krijgen die voldoende contrasteert met de blauwe achtergrond van de knop en de witte achtergrond van de pagina.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: In de footer van elke pagina is een afbeelding van een x een link met de toegankelijke naam "Twitter". Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze knop niet overeenkomen, is de knop niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze knop in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.

Bevinding 37: Als op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact/ een postcode wordt ingevuld verschijnen er een aantal links naar e-mailadressen waarbij het zichtbare adres niet overeen komt met de toegankelijke namen van de links, bijvoorbeeld "regio mail" of "onderzoek mail". Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze knop niet overeenkomen, is de knop niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze knop in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 38: Op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/en/nieuws/ wordt er geen taalwissel gebruikt bij de Nederlandse titels van de nieuwsberichten. Zorg dat er een taalwissel plaatsvindt, zodat hulpsoftware steeds correct zal voorlezen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Wanneer bezoekers op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen onder elk verkeerd ingevuld veld. Bijvoorbeeld "Vul een waarde in voor xxxx" Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld "Het veld XXXX is niet ingevuld". "Vul een waarde in" is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Het zoekveld op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/zoeken/?q=wet heeft geen label, maar gebruikt een placeholder. Placeholders voldoen niet om invoervelden een label te geven, omdat deze verdwijnen als men in een veld klikt met de muis of gaat typen. Verzorg een label met het label-element.

Bevinding 41: De knop "Uw mening telt" opent een modaal met een formulier. De keuzerondjes bij de vraag "Wat vindt u van deze pagina?" hebben geen toegankelijk label, hierdoor weten blinden niet wat ze hier kiezen. Geef de afbeeldingen een alternatieve tekst. Dat kan bijvoorbeeld door een title element aan de SVG toe te voegen.

Bevinding 42: Op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker is een formulier waar bij de verplichte velden een * wordt getoond. Nergens binnen het formulier staat vermeld dat dit betekent dat dit veld verplicht is. Plaats een melding bovenaan, binnen het formulier, bijvoorbeeld: ‘Velden met een sterretje (*) zijn verplicht'.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Wanneer bezoekers op pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contactformulier/?regio=OO&onderzoek=baarmoederhalskanker een fout e-mailadres invullen, verschijnen er foutmeldingen onder het veld "Vul een geldige waarde in voor E-mail" maar het is niet duidelijk welk formaat een e-mailadres moet hebben. Zorg dat het voor bezoekers duidelijk is hoe zij dit formulierveld moeten invullen, geef een voorbeeld van het format, zoals "naam@voorbeeld.nl".

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: De zoekknop in de header van elke pagina op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/ gebruikt het aria-label attribuut op het label-element. Dit is volgens de ARIA-standaard niet toegestaan. Gebruik gewone tekst tussen het <label> en </label> element om het zoekveld een label te geven.

Bevinding 45: Het verschijnen van de informatie op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact/ na het opgeven van een postcode wordt niet gecommuniceerd naar hulpsoftware. Gebruik een live region of plaats alle contactinformatie in uitklapbare blokjes op de pagina. Dit speelt ook op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/, https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/, https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/vervolgonderzoek/, https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/borstkanker/

Bevinding 46: De caroussel op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/het-onderzoek/ is opgemaakt als een listbox, zonder toegankelijke naam. Een listbox is semantisch niet de correcte keuze voor een carrousel/slider. Listboxes zijn bedoeld om items in een keuzelijst te presenteren en de mogelijkheid te geven items te selecteren. Gebruik gewoon een lijst om de slider op te bouwen. Geef de slider ook een toegankelijke naam.

Bevinding 47: Op de pagina https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/eenvoudig-uitgelegd/ kan een taal gekozen worden. Bovenaan de pagina is de link "Nederlands" onderstreept en in de footer van de pagina staat er een wit lijntje voor om aan te geven dat dit de huidige taalkeuze is. Software kandeze status niet bepalen. Dit kan je bijvoorbeeld oplossen met een aria-selected of aria-current attribuut.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 03:39:22 v2.4-011