Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Bevolkings- en woningbehoefteprognose 2023 Noord-Brabant
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Bevolkings- en woningbehoefteprognose 2023 Noord-Brabant |
---|---|
Datum | 1 december 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In de header van elke pagina staat het logo van de Provincie Noord Brabant. De alternatieve tekst bij de afbeelding 'Home' beschrijft de afbeelding niet. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten. Als de afbeelding als link dient kan er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Zorg er tevens voor dat het voor gebruikers van schermleessoftware duidelijk is dat de link naar de hoofdpagina van Bevolkingsprognose Brabant verwijst, niet Provincie Noord Brabant. Zie tevens SC 2.4.4
Bevinding 2: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staan tussen de tien gekleurde blokken met tekst afbeeldingen. Indien afbeeldingen decoratief bedoeld zijn, zoals hier het geval is, hebben ze geen alternatieve tekst nodig. Ze dienen wel een leeg alt attribuut te hebben (alt=""). Hulpsoftware zal anders zelf op zoek gaan naar een alternatieve tekst, bijvoorbeeld door de bestandsnaam voor te lezen. Voeg daarom een leeg alt-attribuut toe zodat hulpsoftware de afbeeldingen kan negeren.
Bevinding 3: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staan afbeeldingen van tekst, bijvoorbeeld een weegschaal met de aanduiding dat er tegenover 1000 meisjes 1050 jongens geboren worden. Deze afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst, de informatie komt nergens anders op de pagina voor. Zorg dat afbeeldingen met visueel relevante informatie ook beschikbaar is voor blinden en slechtzienden.
Bevinding 4: De achtergrond op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ betreft een decoratieve afbeelding. Het heeft echter de alternatieve tekst "home", welk de afbeelding niet omschrijft. Geef decoratieve afbeeldingen een beschrijvende alternatieve tekst, of laat het alt-attribuut leeg zodat hulpsoftware de afbeeldingen kan negeren. Dit probleem doet zich op meerdere pagina’s voor, waaronder op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant.
Bevinding 5: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staan bovenaan een decoratieve afbeelding en een afbeelding van tekst over elkaar heen. Beide afbeeldingen hebben de alternatieve tekst "Geboorte en sterfte in Brabant". Primair is het niet nodig om een decoratieve afbeelding van tekst te voorzien. Secundair wordt nu dezelfde tekst onnodig tweemaal voorgelezen. Zie tevens SC 1.4.5 voor de afbeelding van tekst.
Bevinding 6: In PDF "Indicatie bevolkingsgroei op regionaal schaalniveau, 2000–2040" op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/all/modules/custom/brabant/bijlage_b.pdf staat een logo van de provincie Noord Brabant. Dit logo heeft geen alternatieve tekst middels een toegankelijkheidstag, waardoor er niets voorgelezen wordt. Zorg dat het logo een tekstalternatief krijgt.
Bevinding 7: Advies: In de header van elke pagina klapt middels een hamburgermenu de navigatiebalk uit. Deze knop is via CSS op de pagina's geplaatst. Indien bezoekers een eigen stylesheet inladen (om bijvoorbeeld leesbaarheid te verbeteren) kan de knop verdwijnen. Zorg ervoor dat belangrijke elementen zoals dit als icoon in de HTML geplaatst zijn. Omdat het menu zelf wel zichtbaar is wanneer de CSS uitgeschakeld is, is dit een advies.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ is de visuele titel "De bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant" middels het strong-element geplaatst in plaats van een koptekst. Het strong-element is bedoelt om nadruk te geven aan woorden of korte zinnen wanneer deze worden uitgesproken door hulpsoftware. Het is niet geschikt om koppen mee op te maken. Verwijder het strong-element van deze kop en maak het op met een h1-element. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/contact.
Bevinding 9: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad zijn kopteksten zowel met het h3-element als met het strong-element opgemaakt. Het strong-element mag nooit puur voor opmaak gebruikt worden. Gebruik CSS om het uiterlijk van de kopteksten aan te passen.
Bevinding 10: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente wordt het strong-element gebruikt voor hele zinnen, bijvoorbeeld "Bijlage C - Indicatie bevolkingsgroei per gemeente, 2000-2040". Dit element dient gebruikt te worden om nadruk te geven aan enkele woorden, maak daarom gebruik van CSS opties om visueel vette tekst te creëren. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor.
Bevinding 11: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant staat een tabel. Indien met het toetsenbord door de individuele datacellen met getallen navigeert, worden twee namen van kopcellen systematisch achtereenvolgens voorgelezen (stedelijk/landelijk + regionale woondeals). Dit komt omdat deze tabelkoppen in plaats van aan rijen, aan kolommen zijn gekoppeld. De rijen waarin jaartallen zijn zouden daarnaast ook als kop opgemaakt moeten zijn. Zorg ervoor dat de datacellen aan corresponderende kopcellen gekoppeld zijn. Daarnaast bevat deze tabel tussenkoppen. Deze zijn nu ook niet correct gekoppeld. Dit kan met de attributen headers en id. Overweeg echter om de tabellen op te splitsen naar simpelere tabellen, die makkelijker toegankelijk te maken zijn. Zorg ervoor dat de datacellen aan corresponderende kopcellen gekoppeld zijn. Verwijder ook het strong-element van de kopcellen.
Bevinding 12: De tabel op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/gebiedsindeling bevat alleen visueel kopcellen, maar deze zijn niet als tabelkoppen opgemaakt. Overweeg hier daarnaast ook om de tabel op te splitsen in meerdere kleinere, toegankelijke tabellen.
Bevinding 13: Themapagina's bevatten genummerde blauwe tooltips knoppen met een uitklapbare tekstverduidelijking/aanvulling. Deze visuele knoppen zijn echter opgemaakt als link. Er wordt door schermleessoftware slechts een nummer voorgelezen, en dat dit een link betreft. Het is voor gebruikers van dergelijke programma's niet duidelijk waar de links voor dienen. Maak gebruik van knoppen met een duidelijke naam en zorg ervoor dat het duidelijk is of de knop in- of uitgeklapt is door gebruik te maken van het aria-expanded attribuut.
Bevinding 14: De PDF "Indicatie bevolkingsgroei op regionaal schaalniveau, 2000–2040" op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/all/modules/custom/brabant/bijlage_b.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit probleem doet zich veelvuldig op de website voor.
Bevinding 15: Advies: op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente is de bijlage aan de het einde van de content als lijst geplaatst. Het is af te raden om lijsten met slechts één item te plaatsen, daar schermleessoftware dan veel randinformatie voorleest over de structuur van de lijst.
Bevinding 16: Advies: op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staat een grafiek met de historische geboorte- en sterftegevallen in Brabant en de toekomstige prognose (Figuur 2.1). Het is visueel in één opslag mogelijk de voortgang goed in kaart te brengen. Gebruikers van schermleessoftware moeten echter eerst de alternatieve tekst voor beide tijdslijnen helemaal doorlopen. Middels een tabel zouden gebruikers van schermleessoftware makkelijker de verschillen in kaart kunnen brengen. Een advies zou zijn om de informatie tevens in een tabel beschikbaar te stellen op de pagina, of als bijlage.
Bevinding 17: Advies: op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ is een koptekst van niveau h1 afwezig. Alle koppen zijn op niveau h3. Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, etcetera.
Bevinding 18: Advies: op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling staat een kop op niveau 3 voor een kop op niveau 1. Het is beter om een goede kopstructuur aan te houden en met niveau 1 te beginnen. Dit is nuttig voor de bezoekers die middels de koppenlijst door pagina's navigeren.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente staan diverse kaarten (5a t/m 5e). Hierop zijn een gemeentelijke indelingen van de provincie Noord Brabant te zien, en is informatie slechts middels kleur weergegeven. Zorg ervoor dat de informatie op de kaart ook voor kleurenblinden toegankelijk is, bijvoorbeeld door de percentages als tekst in de kleurvakken te plaatsen. Een ander toegankelijk alternatief is het toevoegen van een tabel met dezelfde informatie.
Bevinding 20: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling staan diverse staafdiagrammen (figuur 6.2a t/m 6.2e). De Informatie is slechts middels kleur te onderscheiden. Maak deze informatie ook beschikbaar voor mensen die de verschillen niet kunnen zien, zoals kleurenblinden, bijvoorbeeld door tekst ook in de diagrammen te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is te vinden op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-beroepsbevolking (figuur 7.2). Een ander toegankelijk alternatief is het toevoegen van een tabel met dezelfde informatie.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Op de hoofdpagina staat het gekleurde blok "1. Prognoses vergeleken". De witte tekst op de gele achtergrond (HEX #F7A600) heeft te weinig contrast. Het contrastratio is 2:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 22: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staan tien gekleurde blokken met thema's, waar bij hover tekst verschijnt. De rode "lees meer" links (HEX #D00) op een zwarte achtergrond (HEX #000000) hebben te weinig contrast. Hier is een ratio van 4,1:1 terwijl het minimum 4,5:1 is.
Bevinding 23: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staat witte tekst met een afbeelding als achtergrond. Op plaatsen is de contrastratio te laag, en hiermee slecht te zien. Bij het deel van de zin "eind jaren '30" heeft bijvoorbeeld de achtergrond (#B09A93) een contrast van 2,7:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 24: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staan witte cijfers op een blauwe (HEX #009AD8) achtergrond in de lopende tekst. De contrastratio is hier 3,1:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Omgekeerd, waarbij blauwe tekst in dezelfde kleur op een witte achtergrond voorkomt op deze pagina, bijvoorbeeld in de infographic onder 'Er worden meer jongens geboren dan meisjes, in Nederland en ook in Brabant' geldt hetzelfde. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad.
Bevinding 25: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad staat witte tekst met een afbeelding als achtergrond. Op plaatsen is de contrastratio te laag, en hiermee slecht te zien. Bij het deel van de zin "gemiddeld zo'n" is het contrast met de grijze pilaar (HEX #9B9D9A) 2,7:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 26: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling komt onder 'Met de vergrijzing loopt de gemiddelde leeftijd van de Brabantse bevolking op' witte tekst op een grijze (HEX #DFDFDF) achtergrond voor. De contrastratio is hier 1,3:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 27: Indien men de website op een formaat van 1280x1024 vergroot tot 200%, gaat er vanaf 125% tekst verloren in de blokken onderaan de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/, bijvoorbeeld "Veranderingen in huishoudenssamenstelling". Zorg ervoor dat de tekst in beeld blijft indien er gebruikgemaakt wordt van een zoomfunctie.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staat in de header een afbeelding van tekst, over een andere afbeelding heen. De opmaak van de grafiek is essentieel, maar voor de tekst boven de grafiek is het niet essentieel dat deze tekst als afbeelding van tekst wordt geplaatst. Zorg er daarom voor dat deze informatie op minimaal één andere manier beschikbaar is, bijvoorbeeld door de tekst als platte tekst op de pagina te plaatsen. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad en op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente.
Bevinding 29: Advies: Op onder andere pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant staan grafieken en infographics. Er is nu geen volledige alternatieve tekst voor bezoekers die bijvoorbeeld slechtziend zijn en de tekst in de afbeeldingen moeilijk kunnen lezen. Een alternatieve tekst zoals bij succescriterium 1.1.1 is voor hen niet van toepassing omdat zij geen voorleessoftware gebruiken. Plaats idealiter de uitleg van wat er te zien is op de pagina daarom als platte tekst op de pagina. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 30: Indien men de website op een formaat van 1280x1024 uitvergroot naar 400%, is men genoodzaakt continue zowel horizontaal als verticaal te scrollen om content zichtbaar te maken. Dit is goed te zien op bijvoorbeeld pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente. Zorg ervoor dat scrollen in twee dimensies niet noodzakelijk is.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad staat een grafiek (figuur 9.1). De lichtblauwe lijn (HEX #23B7E5) op de witte achtergrond heeft te weinig contrast. De verhouding is 2,3:1 waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Hierdoor worden slechtzienden gehinderd, kies voor een kleurcombinatie met een hoger ratio. Bijvoorbeeld de tooltips op dezelfde pagina (HEX #009AD8).
Bevinding 32: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staan tien gekleurde blokken, die een witte focusrand krijgen. De contrastratio van de witte rand op de gele achtergrond ((HEX #F7A600)) bij 'Prognoses vergeleken' is 2:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 33: Indien de tekstafstand wordt bijgesteld naar de waarden zoals voor dit criterium omschreven, verdwijnt tekst buiten beeld. Bijvoorbeeld in de blokken onderaan pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ (o.a. "Veranderingen in leeftijdssamenstelling").
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 34: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staan tien blokken met een inleiding van de thema's. De tekst verschijnt alleen maar bij hover over de titels. Voor content die bij hover verschijnt geldt dat bezoekers deze content ook weer moeten kunnen verwijderen zonder de muishover te verplaatsen, bijvoorbeeld met de escape-toets. Dat is nu niet het geval.
Bevinding 35: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant staan interactieve grafieken. Bij muishover verschijnt aanvullende informatie. Voor content die bij hover verschijnt geldt dat bezoekers deze content ook weer moeten kunnen verwijderen zonder de muishover te verplaatsen, bijvoorbeeld met de escape-toets. Dat is nu niet het geval.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 36: Op de homepage https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staan tien blokken met een inleiding van de thema's. De tekst verschijnt alleen maar bij hover over de titels, bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren hebben geen beschikking tot deze functionaliteit. Zorg ervoor dat deze informatie ook bij toetsenbordfocus verschijnt en hou daarbij de regels van succescriterium 1.4.13 in acht.
Bevinding 37: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant staat een interactieve grafiek (figuur 4.1). Bij muishover over de lijnen verschijnt aanvullende informatie. Met het toetsenbord kan een bezoeker wel een lijn selecteren, maar de informatie verschijnt niet. Zorg ervoor dat deze informatie ook bij toetsenbordfocus verschijnt en hou daarbij de regels van succescriterium 1.4.13 in acht.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: Op de website is een skiplink beschikbaar. Een skiplink is bedoeld om herhalende content te omzeilen, echter leidt het in dit geval naar het navigatiemenu. Hierdoor moet een bezoeker die middels het toetsenbord navigeert alsnog door het hele menu tabben. Zorg ervoor dat de skiplink naar de eerste unieke content op iedere pagina verwijst.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Alle getoetste pagina's hebben dezelfde titel, te weten "De bevolkings- en woningbehoefteprognose | Noord-Brabant". Zorg ervoor dat iedere pagina een unieke naam heeft die de inhoud beschrijft.
Bevinding 40: De PDF "Indicatie bevolkingsgroei op regionaal schaalniveau, 2000–2040" op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/all/modules/custom/brabant/bijlage_b.pdf heeft geen documenttitel, slechts een bestandsnaam. Zorg voor een documenttitel in de eigenschappen die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 41: De PDF op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/default/files/Gebiedsindeling%20-%20prognose%202023.pdf heeft wel een titel, maar de bestandsnaam wordt getoond bij openen. Zorg ervoor dat niet de bestandsnaam maar de titel wordt getoond, door bij 'Weergave bij openen' te kiezen voor 'Documentitel'.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 42: Wanneer bezoekers met het toetsenbord het hamburgermenu bovenaan iedere pagina openen, gaat de focusvolgorde vervolgens verder op de achterliggende pagina in plaats van in het menu. Pas wanneer de bezoeker door de hele pagina is gegaan en weer bovenaan begint, krijgen items in het nu openstaande menu focus. Zorg ervoor dat de focusvolgorde logisch is en dat na openen items in het menu volgen.
Bevinding 43: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ is de focusvolgorde onlogisch. De focus op de links in de footer is in omgekeerde richting (rechts naar links) wat verwarring kan opleveren voor slechtziende bezoekers die middels het toetsenbord door de website navigeren.
Bevinding 44: Op de pagina's staat links bovenin het logo van Provincie Noord-Brabant, welk tevens een link is naar de hoofdpagina. Deze link ontvangt op de hoofdpagina pas na het doorlopen van het hamburgermenu de focus. Op andere pagina's, bijvoorbeeld https://bevolkingsprognose.brabant.nl/contact, ontvangt de link pas focus na de content. Zorg ervoor dat navigatieonderdelen als eerste de focus ontvangen.
Bevinding 45: Indien men met de tabtoets door de pagina navigeert, gaat schermleessoftware door de lijst met items in het hamburgermenu wanneer het menu gesloten is Dit kan verwarring opleveren bij slechtziende toetsenbordgebruikers.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 46: Het hamburgermenu icoon dat de navigatiebalk herbergt is opgemaakt als link, echter is het voor een gebruiker van schermleessoftware niet op te maken wat het icoon doet. Bij de sluitknop wordt er alleen "klikbaar plus link" voorgelezen, bij de knop om het menu te openen niets. Zorg ervoor dat de een omschrijvend linkdoel wordt toegevoegd.
Bevinding 47: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant staan er vier navigatieknoppen. De knoppen staan als een lijst met links op de pagina. Links dienen tenminste een linkdoel te hebben. Schermlezers melden nu bij focus of touch slechts dat er klikbare links staan; de toetsenbordgebruiker kan hier niet aan afleiden wat de functie van de elementen is. Dit probleem doet zicht op meerdere pagina's voor. Zie tevens SC 4.1.2.
Bevinding 48: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/databestanden staan er net als op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant onder water vier navigatieknoppen. De knoppen zijn echter niet zichtbaar, het was waarschijnlijk de bedoelding om deze functie hier uit te schakelen. De knoppen staan echter op de pagina als links. In die hoedanigheid dienen ze tenminste een linkdoel te hebben. Zie tevens SC 2.4.7.
Bevinding 49: Advies: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente staan onderaan links naar Excel bestanden, bijvoorbeeld "https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente". De bestanden worden geopend in een nieuw tabblad. Voor gebruikers van schermleessoftware is het belangrijk om te weten dat er een contextverandering plaatsvindt, zorg dat dit ook in het linkdoel omschreven is.
2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 50: De pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/gebiedsindeling is slechts via een paginalink te bereiken, bijvoorbeeld op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad. Zorg ervoor dat er minimaal tweede manieren zijn om een pagina te bereiken. Voorbeelden zijn onder andere in de navigatiebalk, middels een zoekfunctie of in een sitemap.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 51: Wanneer de tabbladen in de kaarten op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente focus hebben is dat niet, of slechts heel kort zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren weten waar zij zich bevinden door een zichtbare focusstijl toe te voegen. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling.
Bevinding 52: Op de website is er gekozen om de algemene navigatiebalk onder te brengen in een hamburgermenu. Wanneer het icoon hiervoor de focus ontvangt, is dit niet zichtbaar. Indien het hamburgermenu uitgeklapt is, is er een sluitknop in de vorm van een kruisje. Wanneer dit element de focus ontvangt, is dat niet zichtbaar.
Bevinding 53: Op de hoofdpagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ staat een link naar de site brabant.nl. Het is niet zichtbaar wanneer de link de focus ontvangt.
Bevinding 54: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad staan in de tekst uitklapbare blauwe knoppen met een tekstverduidelijking. Het is niet zichtbaar wanneer deze elementen de focus ontvangen.
Bevinding 55: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/databestanden staan er net als op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant onder water vier navigatieknoppen. De knoppen zijn echter niet zichtbaar, het was waarschijnlijk de bedoelding om deze functie hier uit te schakelen. Zorg ervoor dat ze niet meer voor de bezoeker beschikbaar zijn, bijvoorbeeld middels een focus hidden aria-label. Zie tevens SC 2.4.4
Bevinding 56: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling staat de grafiek "De leeftijdsopbouw van de Brabantse bevolking". Het eerste tabje "1980" ontvangt de focus, echter is dit niet zichtbaar.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 57: Op iedere pagina staat in de header een link naar de hoofdpagina, visueel vormgegeven door het logo van de provincie Noord-Brabant. Bij een klikbaar logo moet de toegankelijke naam minimaal de tekst bevatten die ook op het logo staat.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 58: In de eigenschappen van PDF "Indicatie bevolkingsgroei op regionaal schaalniveau, 2000–2040" op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/all/modules/custom/brabant/bijlage_b.pdf staat de taal op Engels (en-GB). Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
Bevinding 59: In de eigenschappen van PDF "Gebiedsindeling - prognose 2023" op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/default/files/Gebiedsindeling%20-%20prognose%202023.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
Bevinding 60: Op de 404 pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/fout ontbreekt een taalaanduiding van de inhoud van de pagina. Deze moet in de HTML-code worden opgegeven door middel van een lang-attribuut bij het HTML-element. Dit attribuut moet dan de landcode van de taal bevatten. Voeg bij voorkeur een eigen 404-pagina die de bezoeker helpt om terug te keren naar bijvoorbeeld de homepage of een zoekfunctie.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 61: Op iedere pagina staat een skiplink naar de navigatie. De tekst voor de link is echter in het Engels (skip to navigation). Gezien de website de Nederlandse taalinstelling heeft, spreekt schermleessoftware dit anders uit. Men kan een taalwissel op Engels instellen, maar kies er liever voor om de tekst in het Nederlands te plaatsen.
Bevinding 62: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-beroepsbevolking staat een SVG in de vorm van een grafiek. Het heeft het aria label "interactive chart", wat steeds incorrect wordt voorgelezen indien men naar verschillende plekken binnen het element navigeert. Men kan een taalwissel op Engels instellen, maar kies er liever voor om een Nederlandse tekst te plaatsen die de grafiek omschrijft.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Op pagina https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant staan er links naast de tekst vier navigatieknoppen. De knoppen hebben geen naam of rol. Schermleessoftware leest slechts voor dat het links betreffen. Dit is overigens ook onjuist, gezien het buttons zijn. Zie tevens SC 2.4.4.
Bevinding 64: De knop om het hamburgermenu bovenaan iedere pagina te openen heeft geen toegankelijke naam. Zorg ervoor dat ieder interactief element een toegankelijke naam, rol en waar van toepassing een status en waarde heeft. Het is nu ook niet duidelijk of het menu open- of dichtgeklapt is. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld aria-expanded.
Bevinding 65: Themapagina's bevatten genummerde blauwe tooltips knoppen met een uitklapbare tekstverduidelijking/aanvulling. Zorg ervoor dat het duidelijk is of de knop in- of uitgeklapt is door gebruik te maken van het aria-expanded attribuut.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/ - Contact:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/contact - Tabel:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/ontwikkeling-van-de-brabantse-woningvoorraad - 404:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/fout - Toegankelijkheid:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/toegankelijkheidsverklaring - Bestanden:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/databestanden - PDF 1:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/default/files/Gebiedsindeling%20-%20prognose%202023.pdf - Geboorte en sterfte:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/geboorte-en-sterfte-brabant - pagina met PDF:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/bevolkingsgroei-brabant - PDF 2:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/sites/all/modules/custom/brabant/bijlage_b.pdf - Gebiedsindeling:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/gebiedsindeling - Per gemeente:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/groei-en-krimp-gemeente - Leeftijdssamenstelling:
https://bevolkingsprognose.brabant.nl/hoofdstuk/veranderingen-leeftijdssamenstelling
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.