Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Bibliotheek Borne
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Bibliotheek Borne |
---|---|
Datum | 23 juni 2025 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ staat in de header een knop met een vergrootglasicoon. Dit icoon is een informatieve afbeelding die is toegevoegd met een CSS-pseudo-element. Er is geen tekstalternatief beschikbaar. Wanneer een knop alleen uit een afbeelding bestaat, moet de alternatieve tekst aangeven wat de functie van de knop is. Het is niet voldoende om te beschrijven wat er te zien is. Als deze informatie ontbreekt, is de functie van de knop niet duidelijk voor schermlezers. De beschrijving moet worden toegevoegd via een alt-tekst bij het img-element, een aria-label of een tekst die visueel verborgen is, maar wel toegankelijk is voor schermlezers.
Bevinding 2: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ verschijnt bij weergave op een klein scherm een sticky menu. In dit menu opent het item met de tekst “Zoeken” een submenu waarin twee knoppen met zoekiconen staan. Ook deze iconen hebben geen alternatieve tekst. Gebruik een van de eerder genoemde methoden om duidelijk te maken wat de functie van deze knoppen is voor gebruikers van hulpsoftware.
Bevinding 3: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ heeft het logo als alt-tekst enkel “Bibliotheek Borne”. Deze tekst is niet voldoende. Omdat het logo in een link staat en er geen zichtbare linktekst aanwezig is, doet de alt-tekst ook dienst als linktekst. Daarom moet de alt-tekst vermelden dat het om een logo gaat en dat het linkdoel het terugkeren naar de homepagina is.
Bevinding 4: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ staat in de header de tekst “Zoeken in”. Deze tekst is niet opgenomen in de HTML-structuur, maar enkel met CSS zichtbaar gemaakt. Hierdoor is de informatie niet beschikbaar voor hulpsoftware zoals schermlezers. De tekst “Zoeken in” moet rechtstreeks in de HTML-code worden geplaatst, zodat ook bezoekers die geen visuele weergave gebruiken toegang hebben tot deze informatie.
Bevinding 5: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staat naast de link “Cursussen” onder de kop “Oefenen.nl” een pijltje dat is toegevoegd met een ::before-pseudo-element via CSS. Schermlezers spreken dit uit als “before” omdat dit woord in de content property van het pseudo-element staat, terwijl het icoon decoratief is en geen inhoudelijke informatie toevoegt. Dit soort iconen moet worden verborgen voor schermlezers om verwarring te voorkomen.
Bevinding 6: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html komt hetzelfde probleem voor bij de link “Raad & Daad”. Hier is een decoratief icoon met een ::before-pseudo-element opgemaakt en het woord "before" toegevoegd dat onnodig wordt uitgesproken door schermlezers. Omdat het geen betekenis toevoegt, moet het verborgen worden voor hulpsoftware.
Bevinding 7: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/jeugd-en-jongeren/6-12/mediawijsheid.html staat bij de link “Jeugd | 6-12 jaar” een decoratief pijltje dat op dezelfde manier met CSS is toegevoegd. Hier is een decoratief icoon met een ::before-pseudo-element opgemaakt en het woord "before" toegevoegd dat onnodig wordt uitgesproken door schermlezers. Omdat het geen betekenis toevoegt, moet het verborgen worden voor hulpsoftware.
Bevinding 8: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staat onder de kop “Toegang is gratis” een decoratieve afbeelding met als alt-tekst “Toegang”. Omdat decoratieve afbeeldingen geen extra betekenis of informatie geven, moeten ze onzichtbaar zijn voor schermlezers. Gebruik hiervoor een leeg alt-attribuut: alt="".
Bevinding 9: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html staan onder de kop “Websites van de overheid” meerdere logo’s. Bij de meeste logo’s komt de zichtbare tekst overeen met de bijbehorende koppen en kan dit als toegankelijke alternatieve tekst worden gebruikt. Voor vier logo’s is dit echter niet voldoende en moet alle zichtbare tekst uit het logo worden opgenomen in de alt-tekst. Het gaat om: “Centraal Justitieel Incassobureau Ministerie van Justitie en Veiligheid”, “Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap”, “LBIO Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen” en “Logius Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties”.
Bevinding 10: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html staan verschillende logo’s die als link functioneren. Bij sommige logo’s komt de tekst in het logo echter niet overeen met de tekst van de link. Het gaat om de logo’s van “Oefenen.nl We leren altijd”, “NPO Kennis”, “De Voorleeshoek” en “Ad Appel taaltrainingen”. In deze gevallen moet alle zichtbare tekst uit het logo worden toegevoegd aan de alt-tekst.
Bevinding 11: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/jeugd-en-jongeren/6-12/mediawijsheid.html staan onder de kop “Aan de slag met mediawijze thema’s” afbeeldingen met alt-teksten. Deze afbeeldingen geven echter geen extra informatie en kunnen als decoratief worden aangemerkt. Daarom moeten ze worden voorzien van een leeg alt-attribuut: alt="". Vervolgens moet de opmaak aangepast worden, zodat niet alleen de tekst “Ga naar de boekentips op onderwerp” als link fungeert, maar de hele card – afbeelding en tekst samen – klikbaar is. Dit kan gerealiseerd worden met JavaScript, zodat de volledige card als een toegankelijke interactieve eenheid werkt. Ditzelfde probleem doet zich ook voor bij andere vergelijkbare klikbare afbeeldingen op deze pagina.
Bevinding 12: In het PDF-document op https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf, op pagina 1, staat een logo van “de Bibliotheek” dat is opgenomen als informatieve afbeelding binnen een figure-element. Deze afbeelding heeft geen alt-tekst. Wanneer een afbeelding in een figure-element staat, is dat een signaal dat de afbeelding informatief is. In dat geval moet er altijd een beschrijving worden toegevoegd in de vorm van een alt-tekst. Zonder alt-tekst leest een schermlezer alleen “afbeelding” voor, waardoor blinde bezoekers belangrijke context kunnen missen. Voorzie dit logo daarom van een passende tekstalternatief.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staan twee video’s waarin gesproken wordt. Hoewel beide video’s ondertiteling bevatten, is deze automatisch gegenereerd. Automatisch gegenereerde ondertiteling is niet betrouwbaar, omdat er fouten in kunnen staan en interpunctie ontbreekt. Voor bezoekers die de video niet of niet goed kunnen horen, moet de ondertiteling exact weergeven wat er wordt gezegd. Daarom is het noodzakelijk dat beide video’s handmatig gemaakte en correcte ondertiteling krijgen.
Bevinding 14: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html wordt in de video ook gesproken. De ondertiteling bij deze video is automatisch gegenereerd en daardoor onnauwkeurig. Voor goede toegankelijkheid moet de ondertiteling handmatig worden aangepast zodat deze volledig en correct overeenkomt met het gesproken woord.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html worden twee video’s getoond. In de video onder de kop “Introductie Oefenen.nl” is vanaf 2:01 het logo “Oefenen.nl” zichtbaar. In de video onder de kop “Uitleg Oefenen.nl” verschijnt aan het begin de tekst “Inloggen op Oefenen.nl” en vanaf 1:14 het logo “Oefenen.nl” samen met de tekst “We leren altij”. Bezoekers die blind of slechtziend zijn, krijgen deze visuele informatie niet mee. Om aan succescriterium 1.2.3 te voldoen, kan een geschreven tekst worden toegevoegd als media-alternatief. Voor volledige toegankelijkheid volgens succescriterium 1.2.5 moet er echter een audiobeschrijving worden toegevoegd waarin visuele elementen zoals logo’s en teksten worden benoemd.
Bevinding 16: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html bevat een video aan het eind, vanaf 1:35, het logo “NOS”. Ook hier geldt dat deze visuele informatie niet beschikbaar is voor bezoekers die niet kunnen zien. De beste oplossing is het toevoegen van een audiobeschrijving die namen, functies, logo’s en teksten beschrijft. Een geschreven media-alternatief is mogelijk, maar voor naleving van succescriterium 1.2.5 is een audiobeschrijving verplicht.
Bevinding 17: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html wordt onder de kop “Hoe kunnen we je helpen?” een video getoond waarin tussen 0:02 en 0:05 de tekst “Heeft u vragen over de overheid?” en het logo van “de Bibliotheek informatiepunt Digitale Overheid” in beeld verschijnen. Dit logo is aan het einde van de video opnieuw zichtbaar vanaf 1:08. Deze visuele informatie is niet toegankelijk voor bezoekers die blind of slechtziend zijn. Daarom moet er een audiobeschrijving worden toegevoegd die deze elementen beschrijft, zodat alle bezoekers de inhoud van de video volledig kunnen begrijpen.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html voldoen de video’s niet aan succescriterium 1.2.5. Dit criterium vereist dat er een audiobeschrijving aanwezig is bij video’s met belangrijke visuele informatie. In deze video’s is er voldoende ruimte binnen het bestaande audiokanaal om extra informatie toe te voegen. Daarom is het aanbieden van een media-alternatief hier niet toegestaan als oplossing. Een audiobeschrijving is noodzakelijk om de video’s toegankelijk te maken voor bezoekers die de visuele inhoud niet of niet goed kunnen zien.
Bevinding 19: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html ontbreekt bij de video eveneens een audiobeschrijving. Ook in deze video is er voldoende ruimte in het bestaande audiokanaal om aanvullende audio toe te voegen. Volgens succescriterium 1.2.5 is een media-alternatief niet toegestaan als oplossing in dit geval. Een audiobeschrijving is verplicht om de video begrijpelijk te maken voor bezoekers met een visuele beperking.
Bevinding 20: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html is hetzelfde probleem aanwezig. De video bevat belangrijke visuele informatie, maar er is geen audiobeschrijving toegevoegd. Aangezien er voldoende ruimte is binnen het originele audiokanaal om extra audio op te nemen, voldoet de video niet aan succescriterium 1.2.5. Het toevoegen van een audiobeschrijving is noodzakelijk om deze video volledig toegankelijk te maken.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Op alle pagina’s van de website https://www.bibliotheekborne.nl/ staat een groep radioknoppen, voorafgegaan door de tekst “Zoeken in”. Visueel vormen deze knoppen een samenhangende groep, maar deze relatie is niet vastgelegd in de HTML-code. Dit zorgt ervoor dat hulpsoftware de samenhang niet kan herkennen. Om dit op te lossen moeten de radioknoppen in een fieldset-element worden geplaatst. Gebruik het legend-element om de groep een naam te geven en zet daarin de tekst “Zoeken in”.
Bevinding 22: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ staat onder andere de kop “Kom langs en ontdek de bieb!” direct gevolgd door een andere kop van hetzelfde niveau, namelijk “Doe”. Ook “Maak jij al gebruik van onze app?” wordt meteen gevolgd door “Download de app”. Wanneer twee koppen van hetzelfde niveau direct onder elkaar staan zonder inhoud ertussen, is dat een onjuiste toepassing van kopstructuur. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact.html bij de koppen “Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op via:” en “Telefoon”. Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staan de koppen “Thema’s” en “Taal” ook direct onder elkaar zonder inhoud. Dit zorgt voor een verwarrende structuur voor bezoekers die hulpsoftware gebruiken. Controleer ook andere pagina’s op vergelijkbare kopstructuurfouten.
Bevinding 23: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ staat onder de kop “Kom langs en ontdek de bieb!” twee ul-elementen met ieder drie li-elementen direct achter elkaar, terwijl ze samen één visuele en semantische lijst vormen. Door de lijst op te splitsen in twee afzonderlijke ul-elementen, wordt de inhoud voor schermlezers als twee losse lijsten gepresenteerd. Dit verstoort de logische structuur van de pagina en kan tot verwarring leiden. Deze items moeten in één ul-element worden geplaatst om de semantische samenhang te behouden.
Bevinding 24: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/digitale-toegankelijkheid.html zijn de teksten “Huidige status:” en “Contact” visueel als kop opgemaakt, maar niet als kop gemarkeerd in de HTML. Daardoor zijn deze teksten niet als kop herkenbaar voor hulpsoftware. Dit belemmert bezoekers die hulpsoftware gebruiken bij het scannen of navigeren door de inhoud. De oplossing is om deze teksten te markeren met het juiste HTML-element voor koppen, zoals h2 of h3, afhankelijk van de hiërarchie op de pagina. Zo komt de visuele structuur overeen met de structuur in de code.
Bevinding 25: In het PDF-document op https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf is op pagina 1 de tekst “Artikel 1 Algemeen” visueel als kop opgemaakt, maar in de tagstructuur als paragraaf gemarkeerd. Hierdoor komt de structuur in de code niet overeen met de visuele structuur. De p-tag moet worden vervangen door een h-tag, zodat schermlezers de tekst correct als kop kunnen herkennen en gebruikers eenvoudig kunnen navigeren.
Bevinding 26: In het PDF-document op https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf staat op pagina 2 onder “Artikel 6: Beëindiging lidmaatschap” een lijst met vijf items. Deze lijst is in de tags weergegeven met vijf afzonderlijke L-tags, zonder correcte lijststructuur. Lijsten moeten worden opgebouwd met de juiste combinatie van L- en LI-tags, zodat schermlezers het aantal items aankondigen en de structuur duidelijk is voor blinde bezoekers.
In hetzelfde document komt op pagina 4 en 5 een visuele lijst voor met negen items. Deze lijst is in de tagstructuur verkeerd gemarkeerd, namelijk met slechts vier L-tags. Ook hier ontbreekt de correcte lijststructuur, waardoor de inhoud niet toegankelijk wordt gepresenteerd. De lijst moet worden hersteld met een volledige en correcte markering met L- en LI-tags.
Bevinding 27: In het PDF-document op https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/formulier_ik_willerentaalhuis-borne-web.pdf ontbreekt een semantische codelaag volledig. Hierdoor is de inhoud ontoegankelijk voor schermlezers. Er kunnen geen koppen of afbeeldingen worden herkend, wat inhoudt dat de structuur en betekenis van de inhoud verloren gaan voor bezoekers die hulpsoftware gebruiken. Omdat de codelaag ontbreekt, kan het document niet volledig worden onderzocht. Zodra dit is opgelost, kunnen er mogelijk aanvullende toegankelijkheidsproblemen aan het licht komen.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html bevat het formulier invoervelden voor persoonlijke gegevens, zoals achternaam, e-mailadres en telefoonnummer. Deze velden missen het autocomplete-attribuut. Voor velden waarin persoonlijke informatie wordt ingevuld, is het belangrijk om dit attribuut toe te voegen. Hiermee kunnen browsers en hulpsoftware ondersteuning bieden bij het invullen, bijvoorbeeld door eerder gebruikte gegevens automatisch in te vullen. Voeg daarom het autocomplete-attribuut toe aan alle relevante velden in dit formulier. Op https://www.w3.org/Translations/WCAG22-nl/#input-purposes staat welke waardes verplicht zijn voor correcte toepassing van dit attribuut.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Wanneer de website https://www.bibliotheekborne.nl/ op een mobiel formaat wordt bekeken, verschijnt in de footer een navigatiemenu. De opties “Home”, “Menu” en “Zoeken” veranderen bij toetsenbordfocus alleen van kleur: het icoon en de tekst worden dan oranje in plaats van wit. Deze kleurverandering is de enige visuele aanduiding van focus. Voor bezoekers met een visuele beperking of kleurenblindheid is dat onvoldoende. Er moet een duidelijke focusindicator worden toegevoegd, zoals een onderstreping, een dikkere rand of een verandering van de achtergrondkleur met voldoende contrastratio, zodat ook toetsenbordgebruikers goed kunnen zien waar de focus zich bevindt.
Bevinding 30: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html wordt bij de invoervelden “Onderwerp” en “Wil je een bijlage meesturen?” een aangepaste focusindicator gebruikt. Deze bestaat enkel uit een verandering van de achtergrondkleur. De contrastratio tussen de normale en de gefocuste toestand is lager dan 3,0:1. Hierdoor is de focus vaak niet zichtbaar voor bezoekers met een visuele beperking of kleurenblindheid. Ook toetsenbordgebruikers kunnen zo niet goed zien welk element actief is. Voeg een extra visuele aanduiding toe, zoals een duidelijke rand of onderstreping, om de focus goed zichtbaar te maken.
Bevinding 31: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/literatuur/meer-boeken.html heeft de combobox naast het label “Sorteer op:” een focusindicator die alleen werkt via kleurverandering. Onderaan dezelfde pagina vertoont de combobox naast “Spring direct naar pagina:” hetzelfde gedrag. De contrastratio tussen de gefocuste en niet-gefocuste toestand is te laag en voldoet niet aan de minimale eis van 3,0:1. De focus moet beter zichtbaar worden gemaakt met een extra visueel kenmerk.
Bevinding 32: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/films/alle-films.html komt dit probleem ook voor. De toetsenbordfocus bij de comboboxen is alleen te zien aan de verandering van kleur en moet worden aangepast met een duidelijkere focusindicator, zodat alle bezoekers kunnen zien welk element op dat moment actief is.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 33: In de header van de website is een zoekveld aanwezig. Wanneer dit veld de hover-staat krijgt, verschijnt de placeholdertekst in grijs (HEX #757575) op een lichtgrijze achtergrond (HEX #EDEDED). Dit levert een contrastratio op van 3,9:1. In de focus-status is de achtergrondkleur lichtoranje (HEX #FDE5D0) met dezelfde grijze placeholdertekst, wat resulteert in een contrastratio van 3,8:1. Beide situaties voldoen niet aan de minimale eis van 4,5:1 voor kleine tekst. De placeholdertekst moet daarom een kleur krijgen met voldoende contrast ten opzichte van de achtergrond. Dit probleem doet zich ook voor op kleine schermen wanneer het zoekmenu “Zoeken” is geopend.
Bevinding 34: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/zoekresultaten.website.html?q=borne worden in de zijbalk onder de filtersectie aantallen weergegeven die het aantal zoekresultaten tonen per type of trefwoord. Deze cijfers staan in donkergrijs (HEX #757575) op een lichtgrijze achtergrond (HEX #EDEDED), met een contrastratio van 3,9:1. Omdat het hier om kleine tekst gaat, voldoet dit niet aan de vereiste contrastratio van minimaal 4,5:1. Pas de kleur van de cijfers of van de achtergrond aan om voldoende contrast te bieden.
Bevinding 35: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/zoekresultaten.website.html?q=borne staan in de zijbalk onder de kop “Verfijnen op resultaten” accordeons met de titels “Type” en “Trefwoorden”. Wanneer deze titels toetsenbordfocus krijgen, verandert de tekstkleur van zwart naar oranje (HEX #FF7320) tegen een witte achtergrond. De contrastratio is dan 2,7:1. Omdat deze tekst kleiner is dan 24px en niet vetgedrukt is, moet de contrastratio minimaal 4,5:1 zijn. De kleur van de gefocuste tekst of de achtergrond moet worden aangepast om dit contrastniveau te behalen.
Bevinding 36: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/onze-vestigingen/vestiging.12161505.html/bibliotheek-borne/ staat onder de kop “Openingstijden” tekst in grijs (HEX #757575), zoals “maandag” en “Personeel aanwezig van 13:30 tot 17:30 uur”, op een oranje achtergrond (HEX #FDE5D0). De contrastratio bedraagt 3,8:1. Omdat het hier gaat om tekst kleiner dan 19px, is dit onvoldoende. De minimale vereiste contrastratio is 4,5:1. De tekst- of achtergrondkleur moet worden aangepast om aan deze eis te voldoen en de leesbaarheid voor bezoekers met een visuele beperking te waarborgen.
Bevinding 37: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/veelgestelde-vragen/in-de-bibliotheek.html staan onder het kopje “Naar de Bibliotheek” accordeons. Wanneer deze elementen toetsenbordfocus krijgen, verandert de tekstkleur van zwart naar oranje (HEX #FF7320) tegen een witte achtergrond. Deze combinatie levert een contrastratio op van 2,7:1. Omdat de tekst kleiner is dan 24px en niet vetgedrukt, moet het contrast minimaal 4,5:1 zijn. Pas de tekstkleur of de achtergrondkleur aan om het vereiste contrastniveau te bereiken.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: Op alle pagina’s van de website https://www.bibliotheekborne.nl/ wordt in de cookiebanner een knop getoond met de tekst “Lees hier meer over cookies”. Deze knop opent een dialoogvenster met de knoppen “Akkoord” en “Niet akkoord”. Beide knoppen gebruiken een aangepaste focusindicator met een oranje rand (HEX #FF7320) op een witte achtergrond. De contrastratio tussen deze kleuren is 2,7:1. Omdat de standaard focusindicator hier is vervangen door een met CSS aangepaste versie, geldt een minimale contrastratio van 3,0:1. De huidige aanduiding voldoet hier niet aan en moet worden aangepast voor voldoende zichtbaarheid bij toetsenbordgebruik.
Bevinding 39: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ wordt een carrousel gebruikt waarin kleine grijze stippen (HEX #9A9A9A) op een witte achtergrond aangeven hoeveel slides er zijn en welke slide actief is. De contrastratio tussen de stippen en de achtergrond is 2,8:1. Omdat het hier gaat om actieve gebruikersinterface-elementen die betekenis overbrengen, moet de contrastratio minimaal 3,0:1 zijn. Pas de kleur van de stippen aan om dit contrastniveau te bereiken.
Bevinding 40: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ verandert bij toetsenbordfocus de kleur van sommige links van zwart naar oranje (HEX #FF7320), zoals bij “Kom naar het Informatiepunt Digitale Overheid”, “Breng me naar Facebook” en “Ik ben 18-”. De oranje rand tegen een witte achtergrond heeft een contrastratio van 2,7:1, wat lager is dan de vereiste 3,0:1 voor informatieve elementen. Ditzelfde probleem komt voor op andere pagina’s, zoals https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html, waar links zoals “Alle spreekuren” en “Meer over deze cursus” visueel als knoppen zijn opgemaakt. Ook op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html is de knop “Verzenden” niet voldoende zichtbaar bij toetsenbordfocus. Pas de focuskleur of de achtergrondkleur aan zodat de contrastratio minimaal 3,0:1 bedraagt.
Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/veelgestelde-vragen/in-de-bibliotheek.html staan onder het kopje “Naar de Bibliotheek” accordeons. Wanneer deze elementen toetsenbordfocus krijgen, veranderen de pictogrammen (“+” en “–”) van zwart naar oranje (HEX #FF7320). Deze kleur op een witte achtergrond levert een contrastratio op van 2,7:1. Omdat deze pictogrammen informatieve elementen zijn, geldt een minimale contrastratio van 3,0:1. De kleur van het pictogram of de achtergrond moet worden aangepast om aan deze eis te voldoen.
Bevinding 41: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/zoekresultaten.website.html?q=borne, in de zijbalk onder de kop “Verfijnen op resultaten”, bevinden zich de accordeons “Type” en “Trefwoorden”. Wanneer deze accordeons toetsenbordfocus krijgen, veranderen de pijltjesiconen van zwart naar oranje (HEX #FF7320) op een witte achtergrond. Ook hier is de contrastratio 2,7:1. De minimale vereiste contrastratio voor informatieve elementen is 3,0:1. Verhoog het contrast tussen de icoon en de achtergrond om dit toegankelijkheidsprobleem op te lossen.
2. Bedienbaar
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 42: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html gebruikt een formulier alleen HTML5-validatie als foutmeldingen. Deze foutmeldingen verdwijnen te snel. Er is dus tijdslimiet ingesteld. Voeg daarom altijd zelf foutmeldingen toe aan het formulier. Controleer of er nog meer formulieren zijn die dit probleem hebben.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 43: Het title-element op de pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/word-lid-van-de-bibliotheek.html is leeg. Dit element moet op elke pagina aanwezig zijn en unieke tekst bevatten die de inhoud van de pagina beschrijft, bij voorkeur gevolgd door de naam van de organisatie. Deze tekst wordt getoond in de tab van de browser. Met een duidelijke beschrijving kunnen gebruikers makkelijker navigeren tussen verschillende pagina’s. Plaats een tekst in het `title`-element die de inhoud van de pagina beschrijft.
Bevinding 44: Pagina’s https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten.html en https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/activiteiten.html hebben dezelfde tekst in het titelelement van de pagina: "Activiteiten". Dit is niet de bedoeling. In het title-element van elke pagina moet een unieke tekst staan die de inhoud van de pagina beschrijft, bij voorkeur gevolgd door de naam van de organisatie. Staat hier bij twee of meer pagina’s dezelfde tekst? Dan kan dit verwarrend zijn voor de bezoeker. De navigatie tussen pagina’s wordt dan ook lastiger. Verander de tekst in het title-element, zodat deze op elke pagina uniek is en de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijft.
Bevinding 45: Het pdf-document https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf heeft geen titel ingesteld in de bestandseigenschappen. Zelfs als er een titel op de eerste pagina staat, moet ook in de pdf-instellingen een documenttitel ingesteld worden. Als een pdf geopend wordt in een pdf-lezer (zoals Adobe Acrobat of een browser), staat de bestandsnaam meestal bovenaan in de titelbalk, bijvoorbeeld document123.pdf. Maar als een documenttitel in de pdf-metadata is ingesteld, dan wordt die titel in plaats van de bestandsnaam getoond. Dit maakt het document toegankelijker voor bezoekers met verschillende beperkingen. Zij kunnen dan snel en gemakkelijk zien of het document relevant is. Dit kan aangepast worden in de bestandseigenschappen van het bronbestand of van het pdf-document.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 46: Op pagina https://www.bibliotheekwierden.nl/zoekresultaten.website.html?q=boek is de volgorde van de toetsenbordfocus niet logisch. Wanneer de zoekknop in de header wordt geactiveerd, springt de focus direct naar de zoekresultaten. Dit is verwarrend, omdat de filters visueel boven de resultaten in de zijbalk worden weergegeven. De volgorde van de focus moet worden aangepast zodat deze overeenkomt met de visuele structuur van de pagina: eerst de filters, daarna pas de zoekresultaten. Op die manier blijft de navigatie logisch en begrijpelijk voor bezoekers die met het toetsenbord werken.
Bevinding 47: Op alle pagina’s van de website https://www.bibliotheekborne.nl/ opent de knop “Lees hier meer over cookies” in de cookiebanner een dialoogvenster. Momenteel kan de toetsenbordfocus uit dit venster ontsnappen en terechtkomen op de onderliggende inhoud van de pagina. Bij dialoogvensters moet de focus binnen het venster blijven zolang het actief is. Dit voorkomt verwarring en zorgt dat gebruikers met het toetsenbord correct kunnen navigeren. De focus moet vastgezet worden binnen het dialoogvenster totdat de bezoeker het venster sluit via de sluitknop of met de ESC-toets. Een andere oplossing is om het venster automatisch te sluiten wanneer de focus het venster verlaat.
Bevinding 48: Wanneer de website op een klein scherm wordt bekeken, verschijnt onderaan de pagina een hamburgerknop die een mobiel menu opent. Zodra dit menu is geopend, is het momenteel mogelijk om met het toetsenbord buiten het menu te navigeren, terwijl het menu zichtbaar blijft. Dit veroorzaakt verwarring en kan leiden tot foutieve interactie. Als het menu actief is, moet de toetsenbordfocus binnen het menu blijven. Zorg ervoor dat de focus niet kan ontsnappen totdat het menu wordt gesloten via de sluitknop of de ESC-toets. Als alternatief kan het menu automatisch worden gesloten wanneer de focus het menu verlaat. Zo blijft de bediening consistent en toegankelijk voor alle gebruikers.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 49: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten.html staan afbeeldingen met tekstalternatieven, bijvoorbeeld onder de kop “Activiteiten”. De alt-teksten herhalen hier de tekst van de kop in de buurt van de afbeelding. Dat is niet correct, en veroorzaakt voor gebruikers van schermleessoftware veel overbodige ruis. In dit geval moet het alt-attribuut leeg worden gelaten zodat de afbeelding als decoratief wordt gemarkeerd. Ook is het aan te raden om de link rondom de afbeelding te verwijderen. Als het toch gewenst is dat de afbeelding klikbaar blijft, kan het evenement worden opgemaakt als een card. De titel van het evenement fungeert dan als enige link, terwijl de volledige card klikbaar wordt gemaakt met JavaScript.
Bevinding 50: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staat onder de kop “Oefenen.nl” de link “Cursussen” met een toegankelijke naam die door schermlezers wordt uitgesproken als “before Cursussen”. Deze naam is verwarrend en beschrijft niet duidelijk het doel van de link. De toegankelijke naam moet aangepast worden zodat duidelijk is waar de link naartoe leidt.
Bevinding 51: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html komt hetzelfde probleem voor bij de link “Raad & Daad”, en op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/jeugd-en-jongeren/6-12/mediawijsheid.html bij de link “Jeugd | 6-12 jaar”. Ook hier worden onduidelijke toegankelijke namen gebruikt. Deze moeten worden aangepast zodat schermlezers een betekenisvolle en begrijpelijke beschrijving kunnen geven van het linkdoel.
Bevinding 52: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/word-lid-van-de-bibliotheek.html staan onder de kop “Onze Bibliotheek abonnementen” twee links met dezelfde linktekst: “Word lid!”. Deze tekst maakt niet duidelijk waar de link naartoe leidt en kan verwarrend zijn, vooral voor bezoekers met cognitieve beperkingen of voor schermlezergebruikers. Linkteksten moeten beschrijven wat de bezoeker kan verwachten. Voeg daarom extra context toe aan de linktekst, bijvoorbeeld door te verwijzen naar het type abonnement. Als de context al visueel wordt weergegeven, kan de aanvullende tekst visueel verborgen worden, zodat de zichtbare opmaak bewaard blijft en de link toch toegankelijk is.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 53: Op alle pagina’s van de website https://www.bibliotheekborne.nl/ staat in de footer een kop met de tekst “Snel naar”. Deze aanduiding is te algemeen en biedt geen inhoudelijke context. Aangezien alle links per definitie leiden naar andere pagina’s, geeft een kop zoals “Snel naar” geen extra informatie voor bezoekers. Voor gebruikers van schermlezers is dit problematisch, omdat zij via koppen de structuur van een pagina verkennen en inschatten waar relevante informatie staat. De kop boven deze set links moet specifieker zijn en aangeven wat voor soort links er volgen, bijvoorbeeld “Populaire pagina’s” of “Belangrijke onderwerpen”. Een andere oplossing zou zijn om dit gehele onderdeel van de pagina in een footer landmark te plaatsen, zodat deze informatie alvorens door hulpsoftware wordt aangekondigd.
Bevinding 54: Op verschillende pagina’s van de website worden carrousels gebruikt met navigatieknoppen die voorzien zijn van de toegankelijke namen “Vorige” en “Volgende”. Deze aanduidingen geven onvoldoende informatie over de functie van de knoppen. Voor bezoekers die hulpsoftware gebruiken, moet het meteen duidelijk zijn dat het om bediening van een carrousel gaat. De toegankelijke namen moeten worden aangepast naar “Vorige slide” en “Volgende slide”. Dit probleem is zichtbaar op de homepage https://www.bibliotheekborne.nl/ onder de carrousel direct onder de header en op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten.html onder de kop “Inspiratie nodig? Dit zijn onze aanraders”. Controleer ook andere pagina’s waar carrousels worden gebruikt.
Bevinding 55: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html staan twee iframes met video’s. Beide iframes hebben als title-attribuut de generieke aanduiding “Video”. Deze titel is niet uniek en biedt geen informatie over de inhoud. De iframes moeten een beschrijvende en betekenisvolle titel hebben die aangeeft welk type inhoud wordt getoond en waar de video over gaat. Dit helpt blinde bezoekers bij het beslissen of zij de video willen bekijken. Ditzelfde probleem komt voor op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html en op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html. Ook daar worden iframes met video’s gebruikt met ontoereikende beschrijvingen. Voeg in het title-attribuut van elk iframe een duidelijke beschrijving toe, bijvoorbeeld “Uitlegvideo over Oefenen.nl” of “Voorlichtingsvideo Informatiepunt Digitale Overheid”, zodat de inhoud toegankelijk en begrijpelijk wordt voor alle bezoekers.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 56: Wanneer de website voor het eerst wordt bezocht, verschijnt bovenaan de pagina een cookiebanner. Na het klikken op de knop “Lees hier meer over cookies” opent een dialoogvenster. In dit venster is de toetsenbordfocus niet zichtbaar op de “X”-knop om het venster te sluiten. De focusindicator op deze knop moet altijd goed zichtbaar zijn, zodat bezoekers die met het toetsenbord navigeren kunnen zien waar ze zich bevinden en weten wanneer ze op Enter moeten drukken. Voeg daarom een duidelijke focusstijl toe met voldoende contrast, bijvoorbeeld een rand, onderstreping of achtergrondkleur.
Bevinding 57: Op alle pagina’s van de website, zoals op https://www.bibliotheekborne.nl/, bevindt zich in de header een keuzemogelijkheid tussen de radio buttons “Catalogus” en “Site”. Deze radio buttons zijn wel met het toetsenbord te bereiken, maar de focus is visueel niet zichtbaar. Elk interactief element moet voorzien zijn van een goed zichtbare focusindicator, zodat duidelijk is welk element actief is. Pas de opmaak van deze radio buttons aan zodat de focus visueel herkenbaar is, met voldoende contrast ten opzichte van de achtergrond.
Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/jeugd-en-jongeren/6-12/mediawijsheid.html staan meerdere afbeeldingen die functioneren als links, bijvoorbeeld onder de koppen “Aan de slag met mediawijze thema’s” en “Schermtijd en mediagebruik”. Deze afbeeldingslinks zijn focusbaar, maar de toetsenbordfocus is onzichtbaar. Interactieve elementen moeten altijd een duidelijke visuele focusindicator hebben. Zorg ervoor dat bij toetsenbordnavigatie zichtbaar is welke afbeelding op dat moment is geselecteerd, bijvoorbeeld door een rand, schaduw of andere visuele aanduiding met voldoende contrast.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 58: In de header van de website bevat het zoekveld de placeholdertekst “Waar ben je naar op zoek?”, maar de toegankelijke naam van het invoerveld is “Zoekopdracht”. Omdat deze toegankelijke naam niet overeenkomt met de zichtbare tekst, kan het zoekveld niet correct worden bediend met spraaksoftware. Gebruikers die stemcommando’s geven, spreken de zichtbare tekst uit. Als deze tekst niet voorkomt in de toegankelijke naam, herkent het systeem het commando niet. Zorg daarom dat de toegankelijke naam de zichtbare tekst bevat, bij voorkeur aan het begin. In dit geval kan de toegankelijke naam bijvoorbeeld zijn: “Waar ben je naar op zoek? Zoekopdracht”.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 59: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/ is het lang-attribuut onjuist ingesteld als "nl_NL". De juiste waarde voor het lang-attribuut is "nl-NL", met een koppelteken in plaats van een underscore. Dit is belangrijk zodat hulpsoftware de juiste uitspraakregels kan toepassen voor Nederlandse inhoud.
Bevinding 60: In de metagegevens van de pdf op https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/formulier_ik_willerentaalhuis-borne-web.pdf is de taal niet ingesteld. Het is belangrijk om de taal in te stellen. Dan kan hulpsoftware de informatie uit het bestand met de juiste uitspraakregels voorlezen. Dit kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 61: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/literatuur/meer-boeken.html staan namen van boeken in het Engels, bijvoorbeeld "Dream count", zonder taalcode.
Deze tekst wordt nu voorgelezen volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina. Die is ingesteld in het lang-attribuut op het html-element, in dit geval op “nl”. De schermlezer moet hier echter op de taal van deze zin overschakelen. Geef deze anderstalige inhoud daarom een lokaal lang-attribuut met de juiste waarde. Als de tekst bijvoorbeeld in het Engels is, voeg je `lang="en"` toe aan het element. Dezelfde kwestie wordt gezien op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/films/alle-films.html met titels van films.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 62: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html wordt in het formulier de HTML5-validatie gebruikt en worden standaard HTML5-foutmeldingen weergegeven wanneer het formulier wordt ingediend met lege of onjuiste gegevens. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en schermlezers even goed ondersteund. Elke browser toont de meldingen anders, en niet altijd op een toegankelijke manier: de melding is soms kortaf en onvolledig. Voeg daarom altijd zelf foutmeldingen toe aan het formulier. Controleer of er nog meer formulieren zijn die dit probleem hebben.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Op pagina https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html bevat het formulier meerdere verplichte velden die aangeduid zijn met een asterisk (*). Wanneer een asterisk wordt gebruikt om verplichte velden aan te duiden, moet boven het formulier een duidelijke instructie worden toegevoegd, zoals: “Velden gemarkeerd met * zijn verplicht”. Dit zorgt voor duidelijkheid voor alle bezoekers, inclusief mensen die gebruikmaken van hulpsoftware.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 64: Wanneer de website voor het eerst wordt bezocht, verschijnt bovenaan de pagina een cookiebanner. Na het klikken op de knop “Lees hier meer over cookies” wordt een dialoogvenster geopend. Dit venster mist zowel een role="dialog" als een aria-label. Hierdoor weten schermlezers niet dat het om een dialoogvenster gaat en wat de inhoud ervan is. Dit belemmert de toegankelijkheid voor bezoekers die afhankelijk zijn van hulpsoftware. Voeg aan het dialoogvenster het attribuut role="dialog" toe, samen met een aria-label waarin de inhoud duidelijk wordt beschreven, bijvoorbeeld aria-label="Informatie over cookies en privacy".
Bevinding 65: Op alle pagina’s van de website ontbreekt bij de zoekknop in het bovenste menu een toegankelijke naam. Hierdoor is het voor schermlezersgebruikers niet duidelijk wat de functie van deze knop is. Geef de knop een toegankelijke naam, bijvoorbeeld via het attribuut aria-label="Zoeken", zodat gebruikers weten dat hiermee een zoekopdracht wordt uitgevoerd.
Bevinding 66: Op kleine schermen is op alle pagina’s van https://www.bibliotheekborne.nl/ een menu onderaan de pagina aanwezig. Het menu-item “Zoeken” opent een venster waarin twee zoekbalken staan met knoppen die eveneens geen toegankelijke naam hebben. Ook deze knoppen moeten worden voorzien van een duidelijke toegankelijke naam.
Bevinding 67: Op kleine schermen worden het hamburgermenu en de zoekoptie weergegeven als interactieve elementen, maar deze zijn foutief gecodeerd als invoerelementen met role="checkbox". Hierdoor wordt de functie van deze knoppen niet juist doorgegeven aan hulpsoftware. De knop voor het openen en sluiten van het menu moet als een knop worden herkend, met het juiste roltype. Gebruik hiervoor een echt button-element of voeg het attribuut role="button" toe. Alleen dan kan de schermlezer correct doorgeven dat het om een knop gaat, en kan ook de status (open of gesloten) via bijvoorbeeld aria-expanded worden meegegeven. Pas deze elementen aan zodat ze correct functioneren voor bezoekers die niet visueel kunnen waarnemen of het menu open of gesloten is.
Bevinding 68: Op alle pagina’s van de website https://www.bibliotheekborne.nl/ is op kleine schermen een vast menu aanwezig dat is opgebouwd met een ul-element met role="menubar" en li-elementen met role="menuitem". Deze ARIA-rollen zijn in deze context onnodig en kunnen tot problemen leiden. Daarnaast wordt binnen de submenu’s een geneste ul gebruikt met role="menu", maar de li-elementen hebben role="none" en bevatten links zonder duidelijke rol of semantiek. Hierdoor ontstaat een inconsistente en incorrecte structuur, waarbij de rol menuitem ontbreekt binnen een menurol.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Homepagina:
https://www.bibliotheekborne.nl/ - Contact:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact.html - Zoekresultaten:
https://www.bibliotheekborne.nl/zoekresultaten.website.html?q=borne - Oefenen:
https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/cursussen/oefenen.html - Bibliotheek Borne:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact/onze-vestigingen/vestiging.12161505.html/bibliotheek-borne/ - Contactformulier:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact/contactformulier.html - Pagina niet gevonden:
https://www.bibliotheekborne.nl/test.html - Digitale Toegankelijkheid:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact/digitale-toegankelijkheid.html - Privacy statement:
https://www.bibliotheekborne.nl/privacy-statement.html - Lid worden:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact/word-lid-van-de-bibliotheek.html - Literatuur | meer boeken:
https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/literatuur/meer-boeken.html - Alle films:
https://www.bibliotheekborne.nl/collectie/inspiratie/films/alle-films.html - Hulp in de Bibliotheek:
https://www.bibliotheekborne.nl/contact/veelgestelde-vragen/in-de-bibliotheek.html - Informatiepunt Digitale Overheid:
https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/raad-en-daad/informatiepunt-digitale-overheid.html - Mediawijsheid:
https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/jeugd-en-jongeren/6-12/mediawijsheid.html - Activiteiten:
https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten.html - Activiteiten In de Bibliotheek:
https://www.bibliotheekborne.nl/activiteiten/activiteiten.html - Formulier_ik_wil_leren_Taalhuis test:
https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/formulier_ik_willerentaalhuis-borne-web.pdf - uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf:
https://www.bibliotheekborne.nl/dam/bestanden/uitleenreglement-bibliotheek-bornejuni2023.pdf - Taalhuis:
https://www.bibliotheekborne.nl/jeugd-en-onderwijs/taalhuis.html
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.