Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Bodemvondsten Gemeente Rotterdam

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Bodemvondsten Gemeente Rotterdam
Datum 13 maart 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op de testomgeving bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 40

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepagina staan een aantal 'Uitgelichte vondsten'. De afbeeldingen van de vondsten, bijvoorbeeld de zeehondenschedel, hebben dezelfde alternatieve tekst als de titel van de vondst, in dit geval 'Schedel'. Deze tekst is dubbelop en beschrijft de afbeelding niet. Pas de alternatieve tekst aan of maak de afbeelding eventueel decoratief door een leeg alt-attribuut te plaatsen binnen het img-element. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/

Bevinding 2: Op de homepagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/ staan bij 'Uitgelichte vondsten' informatie blokken over gevonden objecten. In elk blok staat een SVG-afbeelding van een klok om aan te geven dat wat volgt een datering is.
Deze afbeelding heeft betekenis maar een alternatieve tekst ontbreekt. Los dit bijvoorbeeld op door role=img en een aria-label op het svg-element te plaatsen. Hetzelfde probleem komt vaker in de website voor, bijvoorbeeld op dezelfde pagina onder 'Thema's' staan een aantal schilderijen met de zelfde afbeelding.

Bevinding 3: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/informatie-contact/ staan onder 'Handige links' verschillende links met daarvoor een icoon dat aan ziende bezoekers aangeeft dat de link naar een externe website verwijst. Deze informatie wordt niet doorgegeven aan screenreadergebruikers. Zorg ervoor dat deze bezoekers over dezelfde informatie beschikken als ziende bezoekers, door bijvoorbeeld de SVG afbeelding een role=img en een aria-label te geven.

Bevinding 4: Op de homepagina staat bij 'Gemerkte voorwerpen' een afbeelding met de alternatieve tekst 'Vestibulum id ligula porta felis euismod semper.'. Deze alternatieve tekst omschrijft niet wat er op de afbeelding is te zien. Zorg ervoor dat de alternatieve tekst altijd omschrijft wat er op de afbeelding is te zien, of dat dit dezelfde informatie overbrengt als dat de afbeelding doet. Los dit probleem op door deze alternatieve tekst aan te passen. Omdat de afbeelding decoratief is mag ook een leeg alt-attribuut op het img-element worden geplaatst.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de homepagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev is de tekst 'Bodemvondsten uit Rotterdam' als H2-kop opgemaakt. De kop bevat geen content en wordt direct opgevolgd door de H2-kop 'Ontdek de vondsten'. Hierdoor verwijst deze kop niet naar content. Een kop moet altijd naar content verwijzen, wanneer ene kop niet naar content verwijst kan dit verwarrend zijn voor gebruikers van hulpsoftware. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de tekst 'Bodemvondsten uit Rotterdam' niet op te maken met een kop-element.

Bevinding 6: Op de homepagina is het strong-element gebruikt om de H2-kop 'Ontdek de vondsten' mee op te maken. Het strong-element is niet geschikt om teksten dikgedrukt mee te maken, of om koppen mee op te maken. Het strong-element heeft namelijk een eigen semantische waarde: het geeft aan dat een tekst belangrijk is. Het mag daarom alleen worden gebruikt op één of enkele woorden. Los dit probleem op door het strong-element van de kop te verwijderen.

Bevinding 7: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam/ wordt in het navigatiemenu aangegeven op welke pagina de bezoeker zich bevindt doordat het menu-item is onderstreept. Deze informatie is visueel beschikbaar maar is niet in de code aanwezig. Hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor gebruikers van hulpsoftware, zoals screenreadergebruikers. Zorg ervoor dat de informatie aanwezig is in de code, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-current op de link van de huidige pagina in het navigatiemenu.
Dit komt voor op meerdere pagina's, zoals pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/informatie-contact/ en bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/.

Bevinding 8: Wanneer op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ de knop 'Filter resultaten' is geactiveerd, zijn filteropties zichtbaar. De selectievakjes zijn gegroepeerd doordat deze in een div-element staat met role=group. Echter, de selectievakjes zijn niet gekoppeld aan het bijschrift 'Materiaal categorie'. Wel is op het div-element waar de selectievakjes in staan het attribuut aria-label=martiaal geplaats. Vervang de waarde in dit aria-label voor 'Materiaal categorie' zodat het overeenkomt met het visuele label.

Bevinding 9: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-88_999127320/ staan teksten die koppen zijn voor onderstaande content maar niet zijn opgemaakt met een kop-element, bijvoorbeeld de teksten 'Object' en 'Materiaal'. Wanneer iets visueel een kop is en in de code niet is opgemaakt met een kop-element, kan hulpsoftware niet aangeven dat dit een kop is. Zorg er daarom voor dat in de code koppen altijd zijn opgemaakt met een kop-element.
Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld op https://bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/.

Bevinding 10: Advies: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/informatie-contact/ staat onder 'Handige links' een rij met links. Visueel lijkt dit op een lijst, daarom is het beter om deze links in de code ook op te maken met een ul-element. Wanneer deze links ook zijn opgemaakt als lijst is het voor gebruikers van hulpsoftware ook duidelijk dat deze links onderdeel zijn van dezelfde groep content.

Bevinding 11: Advies: Op de pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/informatie-contact/ komen twee koppen van niveau 1 voor en op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ komt na een kop van niveau 1 een kop van niveau 3. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Zorg daarom voor een goede koppenstructuur met één kop van niveau 1 en sla geen kopniveaus over.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op de pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ staan blokken met een afbeelding, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de bijbehorende afbeelding. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam/ is het contrast van de grijze tekst 'Over Archeologie Rotterdam' (HEX #65757B) op de lichtblauwe achtergrond (HEX #EFF4F6) te laag. De contrastverhouding is hier 4,3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Als op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ op de knop 'Sleutel' wordt geklikt opent een venster met opties. Het contrast van de grijze tekst van de opties, bijvoorbeeld 'Metaal' (HEX #8D9DA4), op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 2,8:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 14: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ zit onder de knop 'Filter resultaten' een zoekvenster met de placeholdertekst 'Zoek op trefwoord'. Het contrast van de grijze tekst (HEX #D9DDDF) op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 1,4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verdwijnt op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam/ gedeelten van verschillende teksten. Het gaat om 'Archeologie' en 'Rotterdam' uit de titel. Zorg ervoor dat teksten in beeld blijven staan zonder dat een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal) verschijnt. Hetzelfde gebeurt met de tekst 'verdediging' op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/thema/religie-door-de-jaren/

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten staan onder in de tijdlijn een aantal filterknoppen van historische perioden, bijvoorbeeld 'Prehistorie'. De lengte van de balken geeft informatie over de hoeveelheid tijd die een periode beslaat. Het contrast van deze lichtgrijze balken (HEX #EFF4F6) op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 1,1:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden de lengte van de balken niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

Bevinding 17: Wanneer de knop 'Waar kan ik de echte vondsten zien?' op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam/ is uitgeklapt, is een opsomming zichtbaar. De grijze opsommingtekens (HEX #D1D5DB) in deze lijst hebben een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Wanneer op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ de knop 'Filter resultaten' is geactiveerd, zijn filteropties zichtbaar. Onder 'Materiaal categorie' is het voor bezoekers die gebruikmaken van de muisaanwijzer mogelijk op selectievakjes uit te klappen door op de pijl naar beneden te klikken. Deze functie is niet beschikbaar voor toetsenbordgebruikers. Zorg ervoor dat alle functionaliteiten die beschikbaar zijn met de muisaanwijzer ook beschikbaar zijn voor toetsenbordgebruikers.

Bevinding 19: Opmerking: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ staan in de tijdlijn knoppen waarmee bezoekers de objecten op de pagina kunnen filteren op datum. Deze knoppen zijn te bedienen voor toetsenbordgebruikers, maar niet voor bezoekers die gebruikmaken van de muisaanwijzer. Dit probleem is niet afkeurbaar volgens de WCAG, omdat dit een probleem is voor bijna elke bezoeker. Zorg ervoor dat bedienbare elementen beschikbaar zijn voor zowel toetsenbordgebruikers als bezoekers die de muisaanwijzer gebruiken.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 20: Opmerking: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ worden nieuwe objecten op de pagina geladen als bezoekers naar beneden scrollen. Dit gebeurt ook als toetsenbordgebruikers met de tab-toets door de objecten navigeren. Hierdoor blijven nieuwe objecten op de pagina laden en kunnen toetsenbordgebruikers op deze pagina de footer niet bereiken. Dit kan vervelend zijn voor toetsenbordgebruikers. Een mogelijk oplossing hiervoor is om de objecten niet meer automatisch op de pagina te laten laden, maar om deze bijvoorbeeld te laten laden wanneer bezoekers op een 'Laad meer objecten' knop hebben gedrukt. Of plaats een skiplink waarmee bezoekers naar de footer kunnen navigeren voor de objecten.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: De objectpagina's zoals pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ hebben een code in de titel, in dit geval 1'13-26_11796 - Bodemvondsten'. Deze titel beschrijft de inhoud van de pagina niet. Geef een titel die beschrijft wat er op de pagina staat. Hetzelfde probleem komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ is de paginatitel gedeeltelijk Engelstalige 'Objecten Archive - Bodemvondsten', terwijl de pagina een Nederlandse taalaanduiding heeft en de eerste kop op de pagina 'Ontdek de vondsten' is.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Als op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten het filtervenster met de knop 'Filter resultaten' wordt geopend en daarna wordt gesloten met de knop 'Filters sluiten' is het volgend item dat focus krijgt niet zoals verwacht de tijdlijn maar de link '© Gemeente Rotterdam 2022'. Dit kan voor verwarring zorgen. Zorg voor een logische focusvolgorde.

Bevinding 23: Wanneer de 'Miniatuur' knop wordt uitgeklapt op pagina https://bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_88722/ wordt uitgeklapt is een optie zichtbaar zonder tekst. Als toetsenbordgebruikers deze optie selecteren en de pagina wordt herladen, is de knop achter de tekst 'Meer' niet meer zichtbaar maar nog wel in de code aanwezig. Het is voor toetsenbordgebruikers mogelijk om focus te plaatsen op deze knop. Zorg ervoor dat het alleen mogelijk is om focus te plaatsen op elementen die visueel zichtbaar zijn. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is om de knop visueel zichtbaar te maken.
Dit komt voor op verschillende objectpagina's, bijvoorbeeld ook op pagina https://bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op elke objectpagina, bijvoorbeeld bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/, staat een link naar de periode van de vondst, in dit geval achter de tekst 'Late Middeleeuwen B'. Het a-element van deze link is leeg, daardoor heeft de link geen toegankelijke naam. Omdat de link geen toegankelijke naam heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een duidelijke linktekst toe om dit probleem op te lossen.
Hetzelfde komt vaker voor in de website. Bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam als de vraag 'Waar kan ik de echte vondsten zien?' wordt opengeklapt staat aan het eind van de tekst een onzichtbare link naar '#_ftnref1' die leeg is en daardoor geen toegankelijke naam heeft.

Bevinding 25: Op de homepagina bevatten de linkteksten van uitgelichte vondsten de tekst ' ' waardoor de linkteksten het doel niet goed beschrijven. Laat de overbodige letters weg. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op de pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/thema/religie-door-de-jaren/.

Bevinding 26: Op de pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/?_material=natuursteen&_vindplaats=binnenrotte-2000-city-building
zijn filters ingesteld, bijvoorbeeld 'Natuursteen'. Daardoor is er een link met de naam van het filter en een X-icoon onder de tijdlijn geplaatst. De toegankelijke naam van de link 'Natuursteen' beschrijft niet wat er gebeurt als er op geklikt wordt: het verwijderen van het filter 'Natuursteen'. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven wat de link doet.

Bevinding 27: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ staan meerdere links met de visuele linktekst 'Bekijk dit object', de toegankelijke naam van al deze links is 'Bekijk dit Sleutel object'. Al deze links verwijzen naar een andere pagina. Wanneer een links verwijzen naar verschillende pagina's mogen deze niet dezelfde linktekst/toegankelijke naam hebben. Voor gebruikers van screenreaders is er namelijk geen onderscheidt tussen deze links. Zorg ervoor dat wanneer links naar verschillende pagina's verwijzen deze een unieke toegankelijke naam/linktekst hebben.
Dit probleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/?_vindplaats=binnenrotte-2000-city-building.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op elke objectpagina, bijvoorbeeld bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ staat een link naar de periode van de vondst. Als deze link achter de tekst 'Late Middeleeuwen B' focus heeft is dat niet te zien. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Hetzelfde probleem komt vaker voor in de website. Bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam als de vraag 'Waar kan ik de echte vondsten zien?' wordt opengeklapt is aan het eind van de tekst een link naar '#_ftnref1' die wel focus krijgt maar waarbij dat niet zichtbaar is is.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Op de 404-pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/fout staat de tekst 'Error 404: Page not found'. Deze tekst is in een andere taal. Hiervoor moet in de code een taalwisseling aangegeven worden omdat de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Voeg aan de omliggende HTML-code een lang="en" toe of vertaal de tekst naar het Nederlands.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: In de tijdlijn op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ staan verschillende lichtgrijze balken die zijn opgemaakt als knoppen. Deze knoppen hebben geen label, hierdoor is het voor sommige bezoekers lastig te bepalen waar de knoppen voor dienen. Wel wordt een label zichtbaar zodra de knoppen toetsenbordfocus hebben. Zorg ervoor dat knoppen altijd een zichtbaar label hebben.

Bevinding 31: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ staat een tijdslijn. Als een periode in de tijdslijn is gekozen, bijvoorbeeld 'Prehistorie' worden een aantal lijnen met jaartallen groen en aanklikbaar. Dit is een applicatie om de zoekperiode te verfijnen. Er zijn geen labels of instructies om de bezoeker te vertellen wat er gebeurt als op een jaartal geklikt wordt. Zorg altijd voor duidelijke instructies bij interactiemogelijkheden.

Bevinding 32: Wanneer de 'Miniatuur' knop wordt uitgeklapt op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_88722/ wordt uitgeklapt is een optie zichtbaar zonder visueel label. Hierdoor weten bezoekers niet waar deze optie voor dient. Zorg ervoor dat elke optie in dit uitklapbare menu een visueel label heeft, bijvoorbeeld door tekst binnen het a-element te plaatsen.
Dit komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld ook op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam staan onder 'Veelgestelde vragen' knoppen waarmee meer tekst geopend wordt, zo als 'Waar kan ik de echte vondsten zien?'. In de HTML-code staat een div element binnen het button element. Dat mag niet. Bij sommige combinaties van browser- en hulpsoftware kan dat problemen opleveren. Hetzelfde komt voor op andere plaatsen in de website, bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ in de tijdslijn.

Bevinding 34: Op de homepagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev zijn SVG-afbeeldingen, bijvoorbeeld een klok icoon, met een leeg alt-attribuut. Het alt-attribuut mag niet gebruikt worden binnen een SVG-element, gebruik in plaats daarvan role=img en een aria-label of als de afbeelding decoratief is aria-hidden. Hetzelfde komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/thema/religie-door-de-jaren/.

Bevinding 35: Op pagina https://bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/ staan de lengte en breedte van het voorwerp aangegeven in een paragraaf-element met een href-attribuut. Een paragraaf element mag geen href-attribuut bevatten. Foute HTML-code kan bij sommige combinaties van browser- en hulpsoftware problemen opleveren.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Als wordt ingezoomd tot 200% bij een schermbreedte van 1280px is er rechts in de header een menu knop. Als het menu geopend is heeft de sluitknop geen toegankelijke naam. Het is voor screenreadergebruikers nu niet duidelijk wat de knop doet.

Bevinding 37: Op elke objectpagina, bijvoorbeeld bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/, staat een link naar de periode van de vondst, in dit geval achter de tekst 'Late Middeleeuwen B'. Het a-element van deze link bevat geen content, daardoor heeft deze link geen toegankelijke naam. Omdat de link geen toegankelijke naam heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet
duidelijk waar de link naar verwijst. Voeg een duidelijke linktekst toe om dit probleem op te lossen.
Hetzelfde komt vaker voor in de website. Bijvoorbeeld op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam als de vraag 'Waar kan ik de echte vondsten zien?' wordt opengeklapt staat aan het eind van de tekst een link naar '#_ftnref1' zonder inhoud en dus zonder naam.

Bevinding 38: Op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/over-archeologie-rotterdam/ wordt bij welgestelde vragen gebruikgemaakt van uitvouwbare blokken (accordeons). Voor ziende gebruikers is het duidelijk dat een tekstblok in- of uitgevouwen is. Voor screenreaders gebruikers die blind of slechtziend zijn is deze informatie niet beschikbaar. Geef in de code de status aan met aria-expanded of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 39: Wanneer de 'Miniatuur' knop wordt uitgeklapt op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_88722/ wordt uitgeklapt is een optie zichtbaar zonder tekst. Deze optie heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is de optie lastig te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware of spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat alle bedienbare elementen een toegankelijke naam hebben. Geef deze optie een toegankelijke naam door binnen het a-element tekst te plaatsen, op deze manier heeft de optie ook een visueel label.
Dit komt voor op meerdere objectpagina's, bijvoorbeeld ook op pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/object/13-26_11796/.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Op de pagina bodemvondsten.accept.burovoordeboeg.dev/objecten/ staat een tijdlijn met knoppen om een periode te selecteren, bijvoorbeeld 'Prehistorie'. Als daarop geklikt wordt verandert de kleur van de knop en de bijbehorende jaartallen er boven. Blinden en slechtzienden die met een screenreader werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd. Zorg ervoor dat de visuele verandering ook doorgegeven wordt aan screenreadergebruikers.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-05-09 18:22:26 v2.4-011