Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Brabant gaat voor NUL

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Brabant gaat voor NUL
Datum 8 augustus 2023
Scope van de website
  • De content en huisstijl van alle pagina's op brabantgaatvoornul.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van het Mett-platform. Hiervoor is een apart onderzoeksrapport beschikbaar.
  • Onderdelen achter het inloggen.
  • Niet de pagina's op noord-brabant.maps.arcgis.com (onderdeel van een ander onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 29

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van Brabant gaat voor nul op elke pagina heeft wel een alternatieve tekst met het linkdoel, maar bevat niet de hele organisatienaam, voor blinden is het niet duidelijk dat het om verkeersslachtoffers gaat. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten.

Bevinding 2: Onder andere bovenaan de homepagina staat een afbeelding met de tekst 'Lotte kijkt drie keer voordat ze oversteek, jou actie telt'. De afbeelding heeft een leeg alt attribuut en wordt daardoor door hulpsoftware genegeerd. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen. Hetzelfde probleem komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld bij de afbeelding met de tekst 'Mono ongestoord onderweg' op pagina brabantgaatvoornul.nl/campagnes/landelijke+campagnes/1899244.aspx.

Bevinding 3: Op de homepagina staan onder 'Actueel' items met een titel, tekst en een afbeelding, met de alternatieve tekst 'Ga naar het item' + de titel van het item. Deze tekst beschrijft de afbeelding niet. Pas de alternatieve tekst aan of maak de afbeelding eventueel decoratief door een leeg alt-attribuut toe te voegen binnen het img-element. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/actueel/default.aspx waar afbeeldingen de toegankelijke tekst 'Bericht' + titel item + 'bekijken' hebben.

Bevinding 4: In de footer van elke pagina staan sociale media iconen die linken naar de sociale media pagina's van ''Brabant gaat voor nul. Deze afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst. Zorg dat de social-media-afbeeldingen een goede naam hebben zodat duidelijk is waar de link naartoe gaat. Hetzelfde komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld bij de sociale media iconen op pagina brabantgaatvoornul.nl/Beheer/Formulierenmodule/1899046.aspx.

Bevinding 5: Op pagina brabantgaatvoornul.nl/Beheer/Formulierenmodule/1899046.aspx wordt onder het contactformulier een hCaptcha-test gebruikt met afbeeldingen waarvoor visuele waarneming nodig is. De test wordt niet op een alternatieve manier aangeboden, waardoor bijvoorbeeld blinden het formulier niet kunnen verzenden. Er wordt een toegankelijk alternatief aangeboden waarvoor bezoekers een e-mailadres moeten geven. Dit is geen gelijkwaardig alternatief omdat hier privacy-gevoelige informatie wordt gevraagd. Het volgen van deze procedure valt buiten de scope van dit onderzoek.

Bevinding 6: In de PDF 'Evaluatie BVVP 2016-2020' zijn onder andere de afbeelding op pagina 5 decoratief. Deze afbeeldingen hebben geen beschrijving en zijn niet als artefact aangemerkt. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen dienen als artefact te worden getagd. Hetzelfde geldt voor het logo van 'Brabant gaat voor nul' in de PDF 'EEN INSTRUCTIE VOOR DIGITALE UITINGEN'.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de homepagina wordt een video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/actueel/2486418.aspx is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:40. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/actueel/2486418.aspx is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:40. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/over+nul/default.aspx zijn koppen opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld 'Ambassadeurs verkeersveiligheid' en 'Volg Brabant gaat voor NUL'. Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3). Hetzelfde komt vaker voor op de website, bijvoorbeeld bij de kop 'Opvallende banners' op pagina brabantgaatvoornul.nl/actueel/2486350.aspx

Bevinding 11: Op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/tips/default staat een groep selectievakjes (checkboxes) om de lijst met tips te filteren. Boven deze groep staat de tekst 'Filters'. Deze tekst is nu niet gekoppeld aan de groep selectievakjes. Gebruik een combinatie van fieldset en legend of een andere vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.

Bevinding 12: Op pagina brabantgaatvoornul.nl/over+nul/default.aspx komt een opsomming voor onder NUL-nieuws. Deze is nu niet opgemaakt met de juiste code. Gebruik het ul- en li-element om opsommingen weer te geven.

Bevinding 13: Op pagina brabantgaatvoornul.nl/over+nul/default.aspx staan 4 afbeeldingen onder 'Volg Brabant gaat voor NUL'. Deze afbeeldingen zijn onderdeel van een link en moeten het linkdoel bevatten. Deze ontbreekt.

Bevinding 14: de PDF 'EEN INSTRUCTIE VOOR DIGITALE UITINGEN' zijn koppen opgemaakt als paragraaf, bijvoorbeeld de kop 'TEKSTEN NIEUWSBRIEVEN/WEBSITE'. Zorg voor een semantisch juiste codering van PDF documenten.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Bij afbeeldingen in de PDF 'Evaluatie BVVP 2016-2020' volgt de code geen logische volgorde. Bijvoorbeeld op pagina 6 worden eerst de vijf onderdelen gelezen en dan de bovenliggende tekst. (De afbeeldingen dienen als artefact gecodeerd te worden, zie 1.1.1). Zorg er voor dat de volgorde voor voorleessoftware overeen komt met de visuele volgorde. Hetzelfde geldt voor de PDF EEN INSTRUCTIE VOOR DIGITALE UITINGEN waar de subtitel 'VEILIG WEER NAAR SCHOOL WEEK' na de introductie wordt voorgelezen.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: De links in de lopende tekst op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/educatie/default.aspx, bijvoorbeeld linktekst 'TT-projects', zijn alleen herkenbaar doordat ze een andere kleur hebben. Slechtzienden en kleurenblinden kunnen hierdoor mogelijk niet herkennen dat het om links gaat. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen. Dit probleem komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/Beheer/Toegankelijkheidsverklaring/Default.aspx.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In het menu op elke pagina heeft het actieve item en de link 'Contact' een witte tekst op zeegroene achtergrond (HEX #00A196). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 3,2:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 18: Op de homepagina staan zeegroene teksten (HEX #00A196) op witte achtergrond. Sommige teksten zoals 'Zomerse BOB-campagne 2023' hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is 3,2:1 waar dit 4,5:1 moet zijn. Teksten van het kopniveau 1 of 2 zoals 'Brabant gaat voor NUL!' en 'Actueel' hebben voldoende contrast omdat hier de contrastverhouding 3:1 voldoende is.

Bevinding 19: In de PDF 'EEN INSTRUCTIE VOOR DIGITALE UITINGEN' staat witte tekst op een zeegroene achtergrond (HEX #00AE9E). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 2,8:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 20: In de PDF 'Evaluatie BVVP 2016-2020' komen teksten voor met een te laag contrast, bijvoorbeeld op pagina 35 staat donker blauwe tekst (HEX #006DAE) op lichtblauwe achtergrond (HEX #89CEEF). De contrastverhouding is 3,2:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Onder andere bovenaan de homepagina staat een afbeelding met de tekst 'Lotte kijkt drie keer voordat ze oversteek, jou actie telt'. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina. Hetzelfde komt op meer plaatsen in de website voor, bijvoorbeeld op pagina www.brabantgaatvoornul.nl/over+nul/default.aspx bij de afbeelding met de tekst 'Murat heeft twee fietslampjes aan, jouw actie telt'.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: In de PDF 'Evaluatie BVVP 2016-2020'

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op de pagina www.brabantgaatvoornul.nl/actueel/2486418.aspx wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1' zoals dat bij de video op de homepagina is gebeurd. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: De PDF 'Evaluatie BVVP 2016-2020' heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Hetzelfde geldt voor de PDF 'EEN INSTRUCTIE VOOR DIGITALE UITINGEN'.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: In de footer van elke pagina staan sociale media iconen die linken naar de sociale media pagina's van ''Brabant gaat voor nul. Deze links hebben geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen. Dat kan eventueel door het linkdoel aan de toegankelijke tekst van de afbeeldingen toe te voegen.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: In het formulier op pagina brabantgaatvoornul.nl/Beheer/Formulierenmodule/1899046.aspx staat een selectie vakje met het label 'I am human'. De toegankelijke naam van deze knop is echter 'hCaptcha checkbox. Select in order to trigger the challenge, or to bypass it if you have an accessibility cookie.'. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze knop niet overeenkomen, is de knop niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze knop in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 27: Advies: In het formulier op pagina aanpakstikstofbrabant.nl/shortcuts/sendcontactmessage.aspx staat een hCaptcha. Deze is Engelstalig en correct als zodanig gecodeerd. Er is ook een Nederlandstalige variant. Overweeg om die aan te bieden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: In de footer van elke pagina staan sociale media iconen die linken naar de sociale media pagina's van ''Brabant gaat voor nul. Deze links hebben geen toegankelijke naam. Omdat de link daarmee geen linkdoel heeft, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen. Dat kan eventueel door het linkdoel aan de toegankelijke tekst van de afbeeldingen toe te voegen.

Bevinding 29: Enkele afbeeldingen hebben geen goede naam, zie hiervoor succescriterium 1.1.1.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-09 07:05:02 v2.4-011