Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Capelle aan den IJssel in Cijfers

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Capelle aan den IJssel in Cijfers
Datum 2 september 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van de pagina's op capelle.incijfers.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van de pagina's op capelle.incijfers.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via capelle.incijfers.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 11

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://capelle.incijfers.nl/jive staat onderaan de pagina de link 'Bewonersenquête'. Deze is opgemaakt als lijst-item door deze binnen een li-element te plaatsen. Dit li-element hoort binnen een ul- of ol-element te staan, wat hier niet het geval is. Omdat het hier niet daadwerkelijk om een opsomming gaat kan om dit op te lossen het li-element verwijderd worden.

Bevinding 2: Op de pagina https://capelle.incijfers.nl/Search/ is onder de zoekresultaten in de paginering visueel herkenbaar wat de huidige pagina is. Voor blinden en slechtzienden is deze informatie niet beschikbaar via hulpsoftware. Markeer de actieve pagina zodat deze ook als zodanig wordt voorgelezen door een screenreader, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-current.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: Advies: Op alle pagina's heeft de grijze placeholdertekst (HEX #757575) op de lichtgrijze (HEX #E9E9E9) achtergrond van het zoekveld een contrastverhouding van 3,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit doet zich alleen in bepaalde browsers voor, zoals Chrome. Daarom wordt dit niet afgekeurd bij dit succescriterium. Het advies is om te kiezen voor een kleurencombinatie die in elke browser voldoende contrast heeft.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://capelle.incijfers.nl/Search/ heeft het grijze zoekveld (HEX #E9E9E9) op de witte (HEX #FBFBFB) achtergrond een contrastverhouding van 1,1:1. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om een rand met genoeg contrast (een contrastverhouding van 3:1) om het invoerveld te zetten.

Bevinding 5: Op pagina https://capelle.incijfers.nl/Search/ wordt met een oranje cirkel (HEX #FF9900) de huidige pagina aangegeven in de paginering. De contrastverhouding tussen het oranje en de grijze achtergrond (HEX #FBFBFB) is 2:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Er is een paginatitel op pagina https://capelle.incijfers.nl/jive maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. De paginatitel luidt nu "Gemeente in Cijfers - Nieuw". De naam van de gemeente ontbreekt hierin. Voeg deze toe aan de paginatitel.

Bevinding 7: Pagina https://capelle.incijfers.nl/dashboard/error.aspx heeft geen <title> element en daarmee geen paginatitel. Voeg het <title> element toe en zorg voor een beknopte titel die de inhoud van de pagina beschrijft.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://capelle.incijfers.nl/jive staat een knop met een 'i' icoon voor "meer informatie" naast de titel van de tabel die is opgemaakt als kop, bijvoorbeeld 'Geboorte en sterfte per maand'. De titel "meer informatie" is verborgen (aria-hidden="true"), waardoor alleen de visueel onzichtbare tekst "Titel aanpassen" door hulpsoftware herkend wordt. Hierdoor komt de visuele informatie niet overeen met de toegankelijke naam, dit maakt dat bezoekers die spraakgestuurde software gebruiken de knop lastig kunnen aanspreken en bedienen. Los dit bijvoorbeeld op door de tekst in het span-element (sr-only) te wijzigen naar "meer informatie".

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Deze bevinding vraagt mogelijk een technische oplossing: Op een aantal pagina's staat de knop "Geef ons je mening", bijvoorbeeld op de home pagina https://capelle.incijfers.nl/.
Wanneer je op de knop klikt, opent er een dialoogvenster met een enquêteformulier. Dit formulier is via een iFrame geplaatst.
Er wordt een title-attribuut gebruikt op het iFrame, namelijk "Feedback panel". Dit is een Engelse titel, geef in het title attribuut een goede omschrijving van de inhoud van het iFrame, bijvoorbeeld "Geef ons je mening".

Bevinding 10: Advies: Op meerdere pagina's, https://capelle.incijfers.nl/dashboard/, staat onderaan de Engelstalige tekst 'Powered by..'. Omdat bij deze tekst een taalwissel (lang=en) is toegevoegd, wordt dit niet op toegankelijkheid afgekeurd. Toch zou het voor sommige bezoekers makkelijker te begrijpen en daarmee toegankelijker zijn als de tekst wordt vertaald op deze Nederlandstalige website.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Via onder andere de homepage kunnen bezoekers feedback geven via 'Geef ons je mening'. Wanneer bezoekers in het dialoogvenster 'Anders, namelijk' selecteren verschijnt een invoerelement. Dit invoerelement mist een toegankelijke naam. Voeg een label-element toe en koppel het met for en id aan het invoerelement om dit probleem op te lossen.
Invoervelden zonder toegankelijke naam komen ook voor bij andere stappen in dit formulier.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 09:15:44 v2.4-011