Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Capelse Wegwijzer
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | capelsewegwijzer.nl |
---|---|
Datum | 13 september 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In de header van elke pagina staat een logo 'Capelse Wegwijzer.nl' dat linkt naar de homepagina. Echter de alternatieve tekst is 'logo Capelle aan den IJssel' en de toegankelijke tekst van de link is “Link naar home” omdat het aria-label de inhoud van het linkelement overschrijft. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient.
Bevinding 2: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staan zes blokjes met een afbeelding en link zoals 'Wonen en vervoer'. De afbeeldingen hebben een alternatieve tekst, dezelfde tekst als de linktekst. Wanneer een afbeelding ook een link is, dan beschrijft de alternatieve tekst zowel de afbeelding als het linkdoel. Hier is enkel het linkdoel aangegeven, een beschrijving van de afbeelding ontbreekt. Omdat de afbeeldingen eigenlijk decoratief zijn, mogen ze verborgen worden voor hulpsoftware, door middel van een lege alt-tekst.
Bevinding 3: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/signalen-herkennen-bij-financiele-problemen staat een afbeelding met alternatieve tekst 'Signalen herkennen bij financiële problemen'. Deze tekst beschrijft de afbeelding niet. Pas de alternatieve tekst aan of maak de afbeelding eventueel decoratief door een leeg alt-attribuut toe te voegen binnen het img-element. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/beleef-ontmoet-inspirerende-infomarkt-60-in-schollevaar bij de afbeelding met alternatieve tekst Beleef & Ontmoet! Inspirerende infomarkt 60+ in Schollevaar.
Bevinding 4: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20586/wonen-en-vervoer staan vier afbeeldingen met een alternatieve tekst, bijvoorbeeld 'afbeelding van In en om het huis'. Deze afbeeldingen zijn decoratief en mogen daarom verborgen worden voor hulpsoftware.
Bevinding 5: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat een icoon van een telefoon met een link voor het telefoonnummer. Omdat de link een aria-label heeft wordt de inhoud van de link, het telefoonnummer daardoor overschreven. De toegankelijke tekst van de link luidt “telefoon nummer”. Voeg hieraan het telefoonnummer toe of gebruik geen aria-label op de link om aan te geven dat het om een telefoonnummer gaat. Bijvoorbeeld door de afbeelding als img-element te plaatsen met een alt tekst.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat in de footer de h2 kop 'Contact'. Dit is de laatste kop in de koppenstructuur, waardoor de vier links die naast de contactgegevens staan, zoals 'Sitemap' automatisch ook onder deze kop vallen. Zorg voor een beschrijvende kop boven deze links, bijvoorbeeld 'Capelse Wegwijzer'.
Bevinding 7: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap staat onder de kop 'Thema's' een lijst. De kop is echter in de lijst <ul> geplaatst, in plaats van erboven. Een lijst <ul> moet direct opgevolgd worden door een lijst element <li> om te zorgen dat de lijst op de juiste manier is gestructureerd. Zorg dat deze kop niet in de lijst geplaatst staat.
Bevinding 8: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/contact staat een kop 'Openingstijden gemeentehuis' opgemaakt met het strong-element. Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mag dit element niet worden gebruikt als visuele kop, omdat het niet dezelfde betekenis heeft als een kop (bijvoorbeeld h3).
Bevinding 9: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/contact staat een stuk tekst onderstreept om aan te geven dat deze tekst belangrijk is. Hier mag wel het strong-of em-element gebruikt worden, het zorgt ervoor dat deze tekst ook met nadruk wordt voorgelezen door een screenreader. Zo wordt deze informatie niet enkel visueel overgedragen voor bijvoorbeeld een bezoeker die het scherm niet kan zien.
Bevinding 10: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/signalen-herkennen-bij-financiele-problemen staat een bijschrift onder de afbeelding opgemaakt met het em-element. Het em-element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet enkel voor opmaak. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/beleef-ontmoet-inspirerende-infomarkt-60-in-schollevaar, waar onder 'Aanmelden, locatie en vervoer' een stuk tekst staat dat is opgemaakt met het em-element.
Bevinding 11: Op de pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/signalen-herkennen-bij-financiele-problemen staat onder de h1 kop een stuk tekst in vet. Hier is het strong-element gebruikt om een heel stuk tekst nadruk te geven, dat is niet de bedoeling. Het strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst. Maak bijvoorbeeld gebruik van de stylesheet om een introtekst in een vet lettertype te tonen. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/beleef-ontmoet-inspirerende-infomarkt-60-in-schollevaar onder de kop 'Beleef & Ontmoet! Inspirerende infomarkt 60+ in Schollevaar'.
Bevinding 12: Op de pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/agenda staat tabel met activiteiten. Deze tabel is niet opgemaakt als tabel, daardoor is de relatie tussen de koppen en datacellen voor screenreadergebruikers niet duidelijk. Zorg ervoor dat tabellen goed zijn opgemaakt en gebruik voor tabelkoppen altijd het th-element.
Bevinding 13: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staan links van organisaties onder de kaart of wanneer de bezoeker kiest voor een lijst weergave. Deze links staan in de koppenstructuur als h2, maar ze hebben geen onderliggende content en dienen daarom niet als kop te worden opgemaakt. Verwijder deze links uit de koppenstructuur.
Bevinding 14: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staan knoppen met het alfabelt A t/m Z. Bijvoorbeeld voor een blinde bezoeker ontbreekt de context van deze knoppen, omdat nergens uit blijkt dat het hier om een filterfunctie gaat. Voeg bijvoorbeeld een beschrijvend label toe om dit probleem op te lossen.
Bevinding 15: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staan onder 'Filteren' uitvouwbare knoppen waaronder een groep selectievakjes (checkboxes) staat. Bijvoorbeeld onder de knop 'Activiteiten' staan drie checkboxes. Boven deze groep staat de tekst 'Activiteiten'. Deze tekst is nu niet gekoppeld aan de groep selectievakjes. Gebruik een combinatie van fieldset en legend of een andere vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.
Bevinding 16: Advies: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ volgt op een kop van niveau 3 een kop van niveau 2. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera. Hier is bijvoorbeeld de kop 'Nieuws en Activiteiten' een h3 kop en de kop 'Van alles te doen in Huis van de Wijk Fascinatio' een h2 kop, waar dit precies andersom hoort te zijn. Een vergelijkbaar probleem komt voor:
- Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap staan onder de h2 'Thema's' knoppen. Wanneer ze uitgevouwen zijn staan er meer h2 koppen, zoals 'Categorieën' en 'Onderwerpen, bijvoorbeeld onder de knop 'Werken en Leren'. Deze koppen horen opgemaakt te worden als h3 kop. Ook zijn de kopnamen identiek, waardoor ze onvoldoende beschrijvend zijn, zie hiervoor succescriterium 2.4.6.
- Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren en pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/agenda mist h1.
Bevinding 17: Advies: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/contact staat onder de h1 kop een lijn, opgemaakt met "hr" om een visuele scheiding te maken met de overige inhoud op de pagina. Door een screenreader wordt dit mogelijk voorgelezen als 'scheiding'. Zorg voor een andere opmaak die niet wordt opgemerkt door hulpsoftware.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 200% dan veranderd op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties de kop 'Filteren' in een knop. Bij het activeren van de knop dan is de volgorde van de onderdelen die op de pagina staan niet meer logisch, omdat de knop 'filteren' niet bij de betreffende lijst met filters (de uitvouwbare knoppen met selectievakjes) staat. Zorg ervoor dat deze onderdelen bij elkaar blijven staan om dit probleem op te lossen.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/over-ons staat een instructie 'Klik op het vergrootglas rechts bovenin uw scherm. Vul daar een zoekwoord in en klik op het vergrootglas ernaast.'. Dit is een instructie die gebruikmaakt van locatie, wat niet behulpzaam is voor een blinde bezoeker. Omdat er wordt verwezen naar een vergrootglas is de instructie niet helemaal onbruikbaar, omdat een vergrootglas-icoon het gangbare icoon is voor een zoekfunctie, maar vermijd instructies gebaseerd op locatie.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Bij de knop 'Akkoord' in de cookiemelding is het contrast te laag. De witte tekst op een blauwe (HEX #4996CD) achtergrondkleur heeft een contrastverhouding van 3,2:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Ook bij hover op de knop is het contrast te laag, de blauwe (HEX #3A78A4) achtergrondkleur met de witte tekst heeft dan een contrastverhouding van 4,7:1. Hetzelfde probleem komt voor:
- Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/404 bij de 'Zoeken' knop
- Bij hover op de 'Zoeken' knop naast de hoofdnavigatie op meerdere pagina's.
- Bij hover op links zoals 'Activiteit toevoegen' op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/agenda.
- Bij de knoppen die onder de uitvouwbare onderdelen staan zoals 'Ik heb een hulpmiddel nodig' op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20594/wonen-en-vervoer/in-en-om-het-huis/hulpmiddelen.
- Bij de knoppen met letters A t/m Z op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties. Op dezelfde pagina bij hover op de knoppen 'Vorige' en 'Volgende' van de paginering.
- Bij de 'Verstuur' knop onderaan een formulier, bijvoorbeeld op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag en pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/.
Bevinding 21: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 200% bijvoorbeeld op pagina
https://www.capelsewegwijzer.nl/ en een bezoeker gaat met de muis over de menu-knop (hover) terwijl het menu is uitgeklapt, dan verdwijnt de tekst 'Menu'. Dit een contrast probleem omdat de tekst wit wordt op een witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1:1 terwijl die tenminste 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat deze tekst leesbaar blijft bij hover.
Bevinding 22: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/signalen-herkennen-bij-financiele-problemen staat onder de afbeelding een bijschrift in een oranje (HEX #EE7F00) tekst op een witte achtergrond. De contrastverhouding is 2,7:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 23: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staat een placeholdertekst in het invoerveld om de postcode in te vullen. De grijze (HEX #999999) tekst op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 2,8:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 24: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staat een knop 'Lijst'. Bij hover op de knop heeft de witte tekst op de grijze (HEX #A4A4A4) achtergrond een contrastverhouding van 2,4:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt van 110% tot 150% dan komt op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ het vraagteken icoon onder het zoekveld te staan. Daardoor is dit icoon niet meer zichtbaar en niet te bedienen met de muis. Bij navigatie met het toetsenbord krijgt het icoon wel de focus en verschijnt de tooltip informatie over het zoekveld heen, maar omdat het icoon niet zichtbaar is, is het niet meer duidelijk dat deze informatie bij het vraagteken-icoon hoort.
Bevinding 26: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 400%, dan staat de cookiemelding volledig over de inhoud van de pagina, er is geen leesbaar gebied meer.
Bevinding 27: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 200% op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties dan veranderd de kop 'Filteren' in een knop. Bij het activeren van de knop verschijnen de filteropties weer in beeld, maar pas onder het deel waar gezocht kan worden op postcode. Dit is verwarrend, ook omdat de kop 'Zoek op postcode' die bij dit onderdeel hoort, is verdwenen.
Bevinding 28: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 200% op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties dan komt onder de verdwenen kop 'Zoek op postcode' de zoekknop onder het invoerveld te staan. Zorg ervoor dat deze onderdelen bij elkaar blijven staan.
Bevinding 29: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 400% dan verdwijnt op verschillende pagina's een deel van een tekst net buiten beeld. Bijvoorbeeld:
- Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties valt de tekst van de placeholder in het zoekveld net buiten beeld.
- Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ valt een deel van de letters buiten beeld bij de tekst 'Geen bestand geselecteerd' in Firefox en bij Chrome 'Geen bestand gekozen'.
Bevinding 30: Advies: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt op 400% op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties dan vallen de knop van de filter en de knop van de 'lijst' net over elkaar heen.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: In de cookiemelding heeft de blauwe (HEX #303C70) focusrand om de link 'meer info' op de grijze (HEX #4A4A4A) achtergrond een contrastverhouding van 1,1:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 32: In de cookiemelding wanneer de knop 'Akkoord' de focus heeft, dan heeft de oranje (HEX #FBA624) focusrand op de witte knop een te laag contrast. De contrastverhouding is 1,9:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 33: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren staan tabbladen. De lichtgrijze (HEX #DDDDDD) kleur van de omlijning van de tab op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 1,3:1, waar dit 3:1 moet zijn. Een slechtziende bezoeker zal het eerder herkennen als tab wanneer het contrast voldoende is.
Bevinding 34: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% bijvoorbeeld op pagina
https://www.capelsewegwijzer.nl/ dan komt de hoofdnavigatie in een menuknop te staan. Wanneer deze knop de focus heeft, is dat zichtbaar door een halve grijze (HEX #BFBFBF) schaduwrand om een witte achtergrond. De contrastverhouding is 1,8:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Zorg ervoor dat de focusrand om de hele knop komt te staan.
Bevinding 35: Wanneer op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties iets wordt ingevuld in het zoekveld 'Zoek op naam, plaats of soort', dan verschijnt er een sluit-knop (kruisje). De grijze (HEX #999999) knop op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 2,8:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 36: Advies: De grijze (HEX #C8C8C8) rand van de knop van het print icoon, bijvoorbeeld op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/contact heeft een te laag contrast met de witte achtergrondkleur. De contrastverhouding is 1,6:1 waar dit bij voorkeur 3:1 zou zijn. Het is hier niet afgekeurd omdat het icoon zelf voldoende contrast heeft met de achtergrondkleur, maar bijvoorbeeld bezoekers met een cognitieve beperking herkennen een knop eerder wanneer deze als zodanig is opgemaakt.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 37: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% en de regelhoogte, alinea- en tekstafstand worden gewijzigd naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, dan verspringt op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ de tekst 'menu' uit de knop van het hamburgermenu, er blijven enkel de drie strepen staan, de tekst staat onder de knop. Hierdoor ontstaat er ook een contrastprobleem, bij hover op de knop wordt de tekst 'menu' wit en komt op de witte achtergrond te staan, waardoor de tekst onleesbaar wordt. Zorg er ook daarom voor dat de tekst binnen de knop blijft staan.
Bevinding 38: Advies: Wanneer op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% en de regelhoogte, alinea- en tekstafstand worden gewijzigd naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, staan onder de uitvouwbare knop 'Woning en woonvorm' checkboxes met teksten die worden afgebroken met "...". Dit is hier niet afgekeurd omdat er met de afbreekpunten "..." duidelijk is gemaakt dat hier een tekst is afgebroken, maar het is wel minder gebruiksvriendelijk.
Bevinding 39: Advies: Wanneer op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% en de regelhoogte, alinea- en tekstafstand worden gewijzigd naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, dan valt een deel van de placeholdertekst in het zoekveld net buiten beeld.
2. Bedienbaar
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 40: Wanneer bezoekers op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag geen invoer geeft en het formulier verstuurd, verschijnt er een foutmelding bovenaan de pagina en bij de betreffende velden. Bovenaan het formulier staat de tekst 'Het formulier werd te snel ingestuurd. Wacht een kort moment alvorens nogmaals te versturen.' of de tekst 'Het formulier werd te laat ingestuurd. Herlaad de pagina en probeer het nogmaals.'. Voor tijdslimieten geldt dat de bezoeker die moet kunnen uitzetten, aanpassen of verlengen. Dat is nu niet het geval. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: De paginatitel 'Hulpwijzer - Capelle aan den IJssel' op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ beschrijft de naam van de organisatie onvoldoende. Omdat de informatie ontbreekt dat het hier om 'Capelse Wegwijzer' gaat, zou een bezoeker kunnen denken dat dit een pagina is op de website van de gemeente Capelle aan den IJssel.
Bevinding 42: Op alle pagina's ontbreekt de organisatienaam. Voeg deze informatie toe aan de paginatitel. Bijvoorbeeld 'Sitemap - Capelse Wegwijzer'.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 43: De eerste keer dat een bezoeker de website bezoekt, verschijnt er een cookiemelding over de pagina heen. De cookiemelding krijgt niet als eerste focus. Dit belemmert het gebruik van de website voor bezoekers die met het toetsenbord navigeren. Zorg dat de melding als eerste weg te klikken is of integreer de melding in de webpagina.
Bevinding 44: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staan onder 'Nieuws & Activiteiten vijf artikelen met een afbeelding, titel en korte tekst. Bijvoorbeeld bij het item 'Van alles te doen in Huis van de Wijk Fascinatio'. Bij navigatie met behulp van het toetsenbord krijgt het hele blok focus door midel van een tabindex=0 attribuut. Daarna krijgt de titel focus omdat dit een link is. Dat is dubbel op, en kan verwarrend zijn voor met name blinde bezoekers. Laat bijvoorbeeld de tabindex=0 weg.
Bevinding 45: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat een visueel verborgen checkbox 'Open en sluit het Menu' die voorkomt in de focus volgorde. Verwijder deze uit de focus volgorde. Zie ook succescriterium 4.1.2.
Bevinding 46: Wanneer op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ de schermgrootte wordt aangepast en het "hamburgermenu" verschijnt, dan is de volgorde van de tab-focus onlogisch. De tab focus gaat eerst over het logo, de zoekfunctie en de webspeaker, voordat de links in het menu bereikt worden. Dit probleem wordt mogelijk deels veroorzaakt doordat dit menu niet goed is opgemaakt, zie hiervoor succescriterium 4.1.2. Zorg ervoor dat wanneer het menu wordt geopend, de links die in het menu staan als eerste de focus krijgen en dat na het bereiken van de laatste link in het menu het menu eerst afgesloten kan worden, voordat de focus verder gaat over de pagina. Of zorg ervoor dat het menu met de escape toets kan worden afgesloten. Nu begint de focus weer bovenaan de pagina, voordat de menu knop bereikt wordt om het menu af te sluiten.
Bevinding 47: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat naast de zoekfunctie een vraagteken-icoon. Het element heeft een tabindex=0, daardoor krijgt het element focus. Maar het element heeft geen naam. Omdat het element geen naam heeft leest een screenreader enkel "klikbaar" voor. Het zou duidelijker zijn wanneer er hier bijvoorbeeld "extra informatie" wordt voorgelezen.
Bevinding 48: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren staan zoekresultaten. Wanneer een bezoeker met het toetsenbord navigeert, krijgt eerst de kop en dan de tekst per zoekresultaat afzonderlijk de focus. Zorg ervoor dat enkel de kop de focus krijgt en vergroot eventueel het klikgebied. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ waar onder 'Nieuws en activiteiten' nieuwsberichten en agenda-items staan die dubbel tab-focus krijgen.
Bevinding 49: Advies:Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staat een lijst met links met alle letters van het alfabet. Om bij de inhoud van de pagina te komen, moet bij navigatie via het toetsenbord door al deze links heen getabt worden. Het zou gebruiksvriendelijker zijn als deze lijst met links net als bij 'Afstand' (onder 'Zoek op postcode') in een dropdown-menu ingevouwen zou worden.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 50: De links van de hoofdnavigatie, bijvoorbeeld de link 'home' op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ hebben in de toegankelijke naam de tekst "button pagina" staan. Verwijder deze tekst uit de toegankelijke naam, dit zorgt voor verwarring over de rol van het element. Een voorbeeld is de link 'Home'. De toegankelijke naam is 'button pagina Over ons'.
Bevinding 51: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren staan zoekresultaten. De koppen van deze zoekresultaten zijn opgemaakt als link en daaronder staat de hele tekst van de paragraaf ook als link opgemaakt. De toegankelijke naam van deze link is de hele tekst uit de paragraaf. Dit is wel erg lang. Een bezoeker die gebruikmaakt van voorleessoftware kan bijvoorbeeld een lijst met links opvragen. Wanneer linkteksten zo lang zijn, dan is dit niet erg gebruiksvriendelijk. Zorg ervoor dat enkel de kop wordt voorgelezen door een screenreader door de tweede link te verwijderen (de link in de paragraaf) en vergroot eventueel het klikgebied met tabindex.
Bevinding 52: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20586/wonen-en-vervoer staan onder de kop 'Wonen en vervoer' vier links met een toegankelijke naam waar de tekst 'link naar' in voorkomt, bijvoorbeeld 'link naar pagina Noodopvang'. Omdat de rol van de link al 'link' is, hoeft deze informatie niet in de toegankelijke naam te staan, dat is dubbelop.
Bevinding 53: Advies: Op de homepagina staan zes blokjes met links naar thema's zoals 'Wonen en vervoer'. De toegankelijke naam van deze link is 'Wonen en vervoer Wonen en vervoer'. Dit is dubbelop en daardoor minder gebruiksvriendelijk voor bezoekers die gebruikmaken van een screenreader. Dit probleem komt voor bij alle zes blokjes.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 54: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap wanneer de thema's uitgevouwen zijn, staan er meerdere h2 koppen met kopnaam 'Categorieën' en 'Onderwerpen'. Visueel is te zien waar deze koppen bij horen, maar blinde bezoekers kunnen bijvoorbeeld met een screenreader een overzicht opvragen van alle koppen op de pagina en op die manier snel een beeld krijgen van de inhoud. Omdat de koppen identiek zijn kan de content niet snel worden begrepen. Zorg voor unieke kopnamen die het doel of onderwerp goed beschrijven.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 55: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/404 is het niet zichtbaar wat de focus heeft. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Bevinding 56: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% bijvoorbeeld op pagina
https://www.capelsewegwijzer.nl/ dan komt de hoofdnavigatie in een menu-knop te staan. Deze knop heeft een halve schaduwrand (met onvoldoende contrast, zie hiervoor succescriterium 1.4.11) die verdwijnt wanneer de knop geactiveerd wordt. Dit is onvoldoende voor dit succescriterium. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen met voldoende contrast en om de hele knop.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 57: Op elke pagina van de website staat een logo in de header. De alternatieve tekst is 'logo Capelle aan den IJssel'. Echter, de tekst op dit logo is 'Capelse Wegwijzer.nl'. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van deze link niet overeenkomen, is deze niet of moeilijk te bedienen door bezoekers die afhankelijk zijn van spraaksoftware. Zorg ervoor dat het visuele label van deze link in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.
Bevinding 58: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat een zoekknop (opgemaakt als checkbox) met een visueel label 'zoeken'. De toegankelijke naam (van de checkbox) is 'Open zoekveld' en bevat niet de naam die visueel zichtbaar is. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, het liefst vooraan.
Bevinding 59: De knop 'Naar boven' die op meerdere pagina's voorkomt, bijvoorbeeld op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ heeft visueel de tekst 'Naar boven' maar de toegankelijke naam is 'scroll omhoog knop'. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, het liefst vooraan.
Bevinding 60: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ staat een knop onder 'Afbeelding'. De toegankelijke naam van de knop is 'Afbeelding' en bevat niet de naam visueel zichtbaar is, namelijk 'Bestand kiezen'. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, het liefst vooraan. Dit probleem is browser afhankelijk, in Firefox is de naam van de knop 'Bladeren...' met een toegankelijke naam die daarmee overeenkomt.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 61: Advies: De links van de hoofdnavigatie hebben in de toegankelijke naam de tekst 'button'. Gebruik voor de toegankelijke naam van links en knoppen enkel de taal van de pagina, in dit geval het Nederlands. Anders moet er een taalwissel worden aangegeven in de code. In dit geval is het hier niet afgekeurd omdat de tekst 'button' verwijderd moet worden, zie hiervoor succescriterium 2.4.4.
3.2 Voorspelbaar
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 62: Advies: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ staat het invoerveld 'Email adres *' en op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag is dit 'E-mail*'. Dit zijn verschillende benamingen voor dezelfde velden. Zorg voor een consistente benaming.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Wanneer bezoekers op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag geen invoer geeft en het formulier verstuurd, verschijnt er een foutmelding bovenaan de pagina en bij de betreffende velden. Bovenaan het formulier staat de tekst 'Het formulier werd te snel ingestuurd. Wacht een kort moment alvorens nogmaals te versturen.' of de tekst 'Het formulier werd te laat ingestuurd. Herlaad de pagina en probeer het nogmaals.'. Onder deze melding staan de velden rood aangegeven met een foutmelding bij het veld, namelijk dat de waarde niet leeg mag zijn. Deze twee foutmeldingen komen niet overeen. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/.
Bevinding 64: Advies: Wanneer bezoekers op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ geen invoer invullen, verschijnt er onder het betreffende veld een foutmelding, bijvoorbeeld 'Vul een naam in.' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld Naam is niet ingevuld’. 'Vul een naam in' is meer een instructie dan een beschrijving van de fout die is gemaakt.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 65: Het invoerveld 'Zoek op naam, plaats of soort' op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties heeft geen zichtbaar label maar wel een placeholder-tekst. De placeholder-tekst is niet voldoende, want die verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Voeg een label toe dat altijd zichtbaar blijft om dit probleem op te lossen.
Bevinding 66: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staat de instructie "Zoek op postcode". Deze instructie is niet correct. Onafhankelijk van welke postcode wordt ingevuld wordt steeds dezelfde kaart en informatie getoond. Laat de instructie weg of pas het postcode filter correct toe. hetzelfde probleem komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld op dezelfde pagina bij de knop "Wis". Deze knop verwijderd de ingestelde filters niet.
Bevinding 67: Advies: (Hetvolgende probleem is geen toegankelijkheidsprobleem omdat elke gebruiker er last van heeft:). Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap staan uitvouwbare knoppen die eruitzien als links. Het is voor een ziende bezoeker niet duidelijk dat dit uitvouwbare knoppen zijn en dat hieronder meer informatie te vinden is. De verwachting is dat dit een link is naar een pagina met als titel bijvoorbeeld ‘Wonen en vervoer’. Zorg ervoor dat het ook visueel duidelijk is dat dit knoppen/uitvouwbare onderdelen zijn. Dit probleem komt ook voor onder deze knoppen staan koppen zoals 'Categorieën' en 'Onderwerpen'. Hier staan wederom uitvouwbare knoppen die eruitzien als links.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 68: Formulierveld 'E-mail' in het formulier op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag vraagt om een specifieke invoer, maar er staat geen suggestie in welk formaat ingevuld moet worden. Voeg bijvoorbeeld een suggestie toe zoals naam@domein.nl. Zorg dat het voor bezoekers duidelijk is hoe zij dit formulierveld moeten invullen. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ bij het invoerveld 'E-mail'.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 69: Wanneer bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels ingezoomd wordt vanaf 175% dan veranderd het menu in een "hamburger menu" (menu met drie strepen). Het menu is opgemaakt als checkbox met een label. De naam, rol en waarde kloppen niet. Zorg ervoor dat het menu correct wordt opgemaakt, door de checkbox te verwijderen en het menu op te maken als knop met een toegankelijke naam. Geef ook aan of het menu is in- of uitgevouwen, maak hiervoor gebruik van aria-expanded waarbij de status 'true' of 'false' wordt aangegeven. Door deze aanpassing wordt er ook een ander probleem opgelost, namelijk dat deze checkbox ondanks dat hij visueel verborgen is, wel wordt opgemerkt op door hulpsoftware wanneer een bezoeker met het toetsenbord navigeert, ook wanneer er niet is ingezoomd. Een screenreader leest bijvoorbeeld voor dat er een 'selectievakje' is die in- of uitgeschakeld is, zonder dat deze zichtbaar is op de pagina. De functie ervan ontbreekt en is daardoor verwarrend. Ook hoort het selectievakje niet thuis in de focus volgorde.
Bevinding 70: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/ staat een zoekknop met als rol "checkbox". Verander de rol van het element in een knop met een toegankelijke naam die begint met 'Zoeken'.
Bevinding 71: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap staat een print icoon die eruitziet als knop en ook zo functioneert, maar is opgemaakt als link. Geef deze link de rol 'knop'.
Bevinding 72: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap staat een div met aria-expanded=true. Op een div kan geen aria geplaatst worden. De rol van een element moet het aria attribuut ondersteunen, dit gaat bijvoorbeeld wel goed op de knop erboven, hier mag wel gebruik gemaakt worden van aria.
Bevinding 73: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ staat een knop 'Bestand kiezen' met toegankelijke naam 'Afbeelding'. Deze naam beschrijft de functie van de knop onvoldoende. Verander de toegankelijke naam naar de tekst die visueel op de knop staat 'Bestand kiezen', hiermee wordt ook meteen voldaan aan succescriterium 2.5.3. Dit probleem is browser afhankelijk, in Firefox is de naam van de knop 'Bladeren...' met een toegankelijke naam die daarmee overeenkomt.
Bevinding 74: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren staat een zoekveld. Het invoerveld heeft geen toegankelijke naam. Zorg voor een toegankelijke naam, zodat bezoekers weten wat zij hier kunnen invullen.
Bevinding 75: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren staat boven zoekresultaat 'Ik heb een uitkering en ik wil voor mezelf beginnen' een lege link. Het lijkt erop dat deze link verwijderd mag worden. Mocht deze link wel een functie hebben, voeg dan een toegankelijke naam toe voor de link. Dit probleem komt voor bij nog twee links op de pagina.
Bevinding 76: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20594/wonen-en-vervoer/in-en-om-het-huis/hulpmiddelen staan divs met links waarop aria-expanded is toegepast, zoals bijvoorbeeld bij h2 'Ik heb een hulpmiddel nodig'. Aria-expanded kan alleen gebruikt worden op bepaalde elementen die dat ondersteunen. Omdat de links werken als uitvouwbare onderdelen is hier de rol 'link' niet correct. Maak bijvoorbeeld gebruik van het accordion-element, om deze uitvouwbare onderdelen op te maken.
Bevinding 77: Op pagina https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties staat een paginering boven en onder de kaart (en bij de lijstweergave), met knoppen 1,2,3. De toegankelijke naam van deze cijfers is enkel het cijfer, bijvoorbeeld '1'. Voeg aan de cijfers toe dat het om een lijst gaat, bijvoorbeeld 'ga naar lijst 1'.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.capelsewegwijzer.nl/ - Sitemap:
https://www.capelsewegwijzer.nl/hulpwijzer/sitemap - Contact:
https://www.capelsewegwijzer.nl/contact - Zoekresultaat:
https://www.capelsewegwijzer.nl/zoeken?search=Leren - Kaart paginering filter:
https://www.capelsewegwijzer.nl/organisaties - 404-pagina:
https://www.capelsewegwijzer.nl/404 - Nieuwspagina:
https://www.capelsewegwijzer.nl/nieuws - Nieuwsbericht:
https://www.capelsewegwijzer.nl/6-soorten-vrijwilligerswerk-die-u-een-goed-gevoel-geven - Tabel:
https://www.capelsewegwijzer.nl/signalen-herkennen-bij-financiele-problemen - Toptaak:
https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20586/wonen-en-vervoer - Agenda:
https://www.capelsewegwijzer.nl/agenda - Contactformulier:
https://www.capelsewegwijzer.nl/stel-je-vraag - Formulier 2:
https://www.capelsewegwijzer.nl/indienen/agenda/ - Over ons, rechts bovenin:
https://www.capelsewegwijzer.nl/over-ons - Toegankelijkheid:
https://www.capelsewegwijzer.nl/toegankelijkheid - Willekeurige pagina 1:
https://www.capelsewegwijzer.nl/artikel/20594/wonen-en-vervoer/in-en-om-het-huis/hulpmiddelen - Willekeurige pagina 2:
https://www.capelsewegwijzer.nl/beleef-ontmoet-inspirerende-infomarkt-60-in-schollevaar
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.