Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Cogem.net

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Cogem.net
Datum 3 juni 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op cogem.net.
  • Alle PDF's op cogem.net.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 27

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2023/09/CGM-2022-3-Establishment-and-proliferation-potential-of-cyanobacteria.pdf bevat op pagina 72 een informatieve afbeelding die geen tekstalternatief heeft.
Eveneens in het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2023/11/231124-01-Advice-to-amend-Annex-1-EC-NGT-proposal.pdf ontbreken tekstalternatieven voor informatieve afbeeldingen. Op pagina één staat tekst als afbeelding, waaronder in de zijbalk het adres en onder de kop “Samenvatting” in het midden van de pagina. Op pagina twee is dit eveneens het geval voor de handtekening.

Bevinding 2: Het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2024/05/240524-01-Advies-Infectie-met-gg-HIV-1-deeltjes-in-cellen-met-HTLV-1-sequenties.pdf bevat een afbeelding van het logo van COGEM. Deze afbeelding is opgemaakt als artefact en daardoor verborgen voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat deze afbeelding met een Figure-tag en een alternatieve tekst in de codelaag wordt geplaatst.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Aangepaste bevinding t.o.v. het vorige rapport:
Op pagina https://cogem.net/nieuws/oproep-indienen-offertes-voor-onderzoeksprojecten/ wordt gebruikt gemaakt van het strong-element om koppen mee op te maken. Het strong-element is bedoeld voor de nadruk van enkele woorden of korte zinnen en niet voor de opmaak van teksten. Verwijder het strong-element van deze koppen en gebruik CSS voor de opmaak.

Bevinding 4: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
In de footer op onder andere https://cogem.net/ zijn de koppen 'Publicaties' en 'Over ons' opgemaakt met een role=heading. Omdat gebruik is gemaakt van deze methode om de koppen als kop mee op te maken, moet ook gebruik worden gemaakt van het attribuut aria-level om mee aan te geven welk kopniveau deze koppen hebben. Het wordt aangeraden om het attribuut aria-level op niveau 2 te zetten.

Bevinding 5: Het PDF-document https://cogem.net/app/uploads/2023/09/CGM-2022-3-Establishment-and-proliferation-potential-of-cyanobacteria.pdf is slechts deels getagd. Van 91 pagina’s de tags zijn alleen aanwezig op pagina 72. Hierdoor is dit document voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Zonder codelaag kan de voorleessoftware de PDF-documenten niet (volledig) lezen waardoor de informatie in deze documenten niet toegankelijk is voor de gebruiker van hulpsoftware.

Bevinding 6: In het PDF-document, beschikbaar op https://cogem.net/app/uploads/2023/11/231124-01-Advice-to-amend-Annex-1-EC-NGT-proposal.pdf, zijn de koppen vanaf pagina drie niet correct geformatteerd als kopteksten in de codelaag. Ze zijn momenteel opgemaakt als platte tekst. Het is van belang dat deze koppen worden geconverteerd naar kopteksten. Dit zorgt voor een betere structuur en navigatie in het document, vooral voor gebruikers van voorleessoftware en andere hulpsoftware. Deze aanpassing draagt bij aan een verbeterde toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het document.

Bevinding 7: In het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2024/05/240524-01-Advies-Infectie-met-gg-HIV-1-deeltjes-in-cellen-met-HTLV-1-sequenties.pdf staan verschillende tags in de codelaag die niet correct zijn. Zo is bijvoorbeeld de lijst op pagina 2 niet opgemaakt als een lijst en de tabel op pagina 1 is niet correct getagd (een datacel is opgemaakt als kopcel). Zorg ervoor dat de codelaag van deze PDF correct is opgemaakt.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Aangepaste bevinding t.o.v. het vorige rapport:
Op https://cogem.net/publicaties/ staan items die verwijzen naar publicaties. Elk item begint met een datum, gevolgd door de titel van de publicatie. Voor een correcte HTML-structuur is het noodzakelijk dat alles wat onder een kopje valt ook daadwerkelijk in de HTML-code onder die kop wordt geplaatst. Visueel mag de informatie er wel boven blijven staan.

Bevinding 9: Het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2023/11/231124-01-Advice-to-amend-Annex-1-EC-NGT-proposal.pdf bevat weliswaar tags, maar deze zijn niet altijd logisch geordend. Zo staat bijvoorbeeld op een pagina de paragraaf met de tekst "De door de COGEM gehanteerde overwegingen en het hieruit voortvloeiende advies met een het tekstvoorstel voor aanpassing van de Annex I, treft u hierbij aan als bijlage." vóór de samenvatting in de tags, wat niet logisch is. Een correcte volgorde van tags is essentieel voor de leesbaarheid en toegankelijkheid, vooral voor gebruikers van voorleessoftware.

Bevinding 10: In het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2023/09/CGM-2022-3-Establishment-and-proliferation-potential-of-cyanobacteria.pdf begint de leesvolgorde correct op pagina 72 met een reeks afbeeldingen. Echter, zoals eerder opgemerkt, ontbreken in dit document de noodzakelijke tags op de rest van de pagina's. Dit probleem moet worden aangepakt om te voldoen aan succescriterium 1.3.1, wat essentieel is voor de toegankelijkheid van het document voor gebruikers van hulpsoftware.

Bevinding 11: Het PDF-document op https://cogem.net/app/uploads/2024/05/240524-01-Advies-Infectie-met-gg-HIV-1-deeltjes-in-cellen-met-HTLV-1-sequenties.pdf bevat een codelaag met tags, maar de volgorde waarin deze tags zijn geplaatst is niet overal correct. Zo zijn bijvoorbeeld alle voetnoten geplaatst in twee Note-tags. Hierdoor worden de voetnoten niet correct aangegeven door hulpsoftware na de referenties die staan in de lopende tekst. In de codelaag moeten alle voetnoten in een eigen Note-tag zijn geplaatst, die is geplaatst direct na de bijbehorende referentie in de lopende tekst of na de alinea waarin deze referentie staat. Zorg ervoor dat de codelaag van het bestand de leesvolgorde aanhoudt.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Bij "Uitgelichte publicaties" is er een lichtblauwe achtergrond (HEX #EAEFF5) met grijze tekst (HEX #727477) voor de datum en het publicatienummer, met een contrast van slechts 4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit probleem komt ook voor op de Engelse versie van de site en op de pagina https://cogem.net/publicaties/.

Bevinding 13: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op https://cogem.net/publicatie/trendanalyse-biotechnologie-2023-tijd-voor-een-integrale-visie/ heeft blauwe tekst (HEX #4B89B7) op een witte achtergrond een contrast van 3,7:1, wat niet voldoet aan de vereiste standaard van 4,5:1 voor tekst van deze grootte.
Deze kleurencombinatie komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://cogem.net/publicatie/inschaling-van-infectiewerkzaamheden-met-geattenueerd-genetisch-gemodificeerd-hiv-1-in-cellen-met-htlv-1-sequenties/.

Bevinding 14: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op https://cogem.net/ staan onder de kop "Lopende onderzoeksprojecten" grijze teksten voor de datum (HEX #929292) en de verwachte datum (HEX #A5A5A5) op een lichtgrijze achtergrond (HEX #F2F2F2). De datum heeft een contrastverhouding van 2,7:1 en de verwachte datum van 2,2:1, in beide gevallen zou de contrastverhouding minimaal 4,5:1 moeten zijn.

Bevinding 15: In het PDF-document https://cogem.net/app/uploads/2023/09/CGM-2022-3-Establishment-and-proliferation-potential-of-cyanobacteria.pdf is er op de eerste pagina tekst in grijs (HEX #A8A8A7) op een witte achtergrond, met een contrast van 2,4:1. Dit voldoet niet aan de minimumeis van 3,0:1 voor grote tekst.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op de pagina https://cogem.net/publicatie/werkzaamheden-met-gg-sars-cov-2-in-combinatie-met-primaten/ doet zich een probleem voor met reflow van content. Wanneer de pagina wordt ingezoomd tot 400% bij een schermresolutie van 1280 bij 1024, valt een deel van de tekst buiten het beeld aan de rechterkant van de pagina. Dit leidt tot informatieverlies en beperkt de toegankelijkheid van de website, vooral voor gebruikers die afhankelijk zijn van inzoomen voor leesbaarheid, zoals mensen met visuele beperkingen. Dit probleem kan ook impact hebben op gebruikers die de site bezoeken via mobiele apparaten. Het is belangrijk dat de website goed reageert op verschillende schermformaten en zoomniveaus om te voldoen aan de toegankelijkheidsnormen, zoals voorgeschreven door de WCAG-richtlijnen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Aangepaste bevinding t.o.v. het vorige rapport:
Op pagina https://cogem.net/publicaties/ staan invoervelden die worden aangegeven met een grijze rand (HEX #EDEDED) op een witte achtergrond, bijvoorbeeld het veld "Datum vanaf". Deze kleurencombinatie heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 1,1:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: In het PDF-document, beschikbaar via de link https://cogem.net/app/uploads/2023/11/231124-01-Advice-to-amend-Annex-1-EC-NGT-proposal.pdf, is de huidige titel "Onderwerp". Deze titel biedt helaas geen adequate beschrijving van de inhoud van het document. Het toepassen van een meer gedetailleerde en specifieke titel zou de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Dit is vooral van belang voor gebruikers van schermlezers, die afhankelijk zijn van duidelijk omschreven paginatitels om de inhoud en het doel van de pagina te begrijpen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij de PDF op pagina https://cogem.net/app/uploads/2024/05/240524-01-Advies-Infectie-met-gg-HIV-1-deeltjes-in-cellen-met-HTLV-1-sequenties.pdf.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op alle pagina’s van de website is de focusvolgorde niet logisch. Wanneer de website wordt bekeken met 200% ingezoomd, verdwijnt het hoofdmenu achter de zogenaamde hamburgerknop (drie horizontale streepjes). De focus zakt in het menu, loopt door de links in het menu en gaat vervolgens verder op de onderliggende pagina. Dit is niet de gewenste focusvolgorde. De focus mag het menu niet verlaten totdat de bezoeker dit scherm heeft afgesloten.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
In het hoofdmenu van de website zijn er knoppen om te schakelen tussen de talen "NL" en "EN". De toegankelijke naam van deze knop geeft echter geen helder idee van het doel voor gebruikers van hulpsoftware. Er is met het title attribuut aanvullende informatie gegeven aan deze link, maar dit attribuut wordt niet door alle hulpsoftware ondersteund. Pas daarom de volledige toegankelijke naam van deze links aan, bijvoorbeeld door de visuele tekst aan te passen of gebruik te maken van een aria-label.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: In het PDF-document, toegankelijk via https://cogem.net/app/uploads/2023/09/CGM-2022-3-Establishment-and-proliferation-potential-of-cyanobacteria.pdf, ontbreekt een ingestelde taal in de documenteigenschappen. Dit is een belangrijk aspect voor de toegankelijkheid van het document, vooral voor gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers of andere ondersteunende technologieën. Het specificeren van de taal in de documenteigenschappen zorgt ervoor dat de inhoud correct wordt geïnterpreteerd en voorgelezen.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Iedere pagina beschikt over een vergrootglasknop in de rechterbovenhoek, welke een zoekveld opent. Wanneer het zoekveld niet is geopend is de toegankelijke naam van deze knop 'Zoekfunctie sluiten Sluit de zoekbalk Search button' (zie succecsriterium 4.1.2), maar wanneer het zoekveld zichtbaar is heeft deze knop de toegankelijke naam 'Close search button'. Ook de knop om de zoekopdracht mee te versturen heeft een Engelse toegankelijke naam 'Execute search'. Voorleessoftware kan deze toegankelijke naam niet correct uitspreken omdat hier geen taalwissel op is aangegeven. Het beste zou zijn om de knoppen Nederlandse toegankelijke namen te geven.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij de hamburgermenuknop die verschijnt in de header als bezoekers inzoomen. Deze knop heeft namelijk de toegankelijke naam 'Main menu'.

Bevinding 23: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op de pagina https://cogem.net/, onder het kopje "Uitgelichte publicaties", staan Engelstalige artikelen zonder de optie om van taal te wisselen. Een voorbeeld hiervan is het artikel "Establishment and proliferation potential of cyanobacteria; properties that can inform the risk assessment". Dit probleem kan ook optreden op de zoekresultatenpagina's, zoals cogem.net/publicaties/ en cogem.net/publicaties/, waarbij Engelstalige artikelen worden weergegeven zonder duidelijke taalswitch. Dit kan de toegankelijkheid voor gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers beïnvloeden, aangezien zij mogelijk de inhoud in de verkeerde taal voorgelezen krijgen. Zorg ervoor dat er een taalwissel wordt aangegeven op deze tekst door gebruik te maken van het lang-attribuut.
Dit komt ook voor op pagina https://cogem.net/publicaties/?str=doc.

Bevinding 24: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op elke pagina is een skiplink aanwezig. Deze skiplink is in het Engels, ook op de Nederlandstalige pagina's. Voorleessoftware kan deze skiplink niet correct voorlezen op de Nederlandstalige pagina's. Zorg ervoor dat de Nederlandse pagina's een Nederlandstalige skiplink krijgen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op elke pagina van de website https://cogem.net/ is een toegankelijkheidsprobleem geïdentificeerd met betrekking tot het zoekveld in de header. Dit zoekveld heeft geen zichtbaar label, wat een uitdaging vormt voor de toegankelijkheid. Hoewel er een placeholder-tekst wordt gebruikt, voldoet dit niet als een effectief label, aangezien deze tekst verdwijnt zodra de bezoeker begint met het invoeren van tekst. De zoekknop heeft geen icoon van een vergrootglas dat als een label kan dienen. Voor optimale toegankelijkheid is het van belang dat invoervelden worden voorzien van permanente, zichtbare labels die duidelijk de functie van het veld aangeven, zelfs nadat er tekst is ingevoerd. Dit is essentieel voor gebruikers die vertrouwen op schermlezers en andere hulpmiddelen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Nieuwe bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op elke pagina staat een vergrootglas icoon. Deze knop heeft de toegankelijke naam 'Zoekfunctie sluiten Sluit de zoekbalk Search button' wat niet correct aangeeft wat het element doet. Zorg ervoor dat deze knop een andere naam krijgt. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een role=button en een aria-label op het div-element waarmee de knop is opgemaakt. Een toegankelijke naam zoals 'Zoeken' of 'Open zoekfunctie' is al voldoende.

Bevinding 27: Aangepaste bevinding n.a.v. oplossen bevinding uit het vorige rapport:
Op mobiele apparaten wordt een zogenaamde hamburgerknop (drie horizontale streepjes) weergegeven, die het menu opent en sluit. Deze knop is echter voorzien van een verkeerde rol en toegankelijke naam. De naam 'Main menu' is in het Engelse (zie ook succescriterium 3.1.2) en de knop heeft de rol 'navigation'. Zorg ervoor dat deze knop de rol 'button' krijgt en een goede Nederlandstalige toegankelijke naam.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-02-02 09:39:08 v2.4-011