Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Community Slachtofferhulp Nederland

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website community.slachtofferhulp.nl
Datum 18 juni 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • PDF's die door communityleden zijn toegevoegd
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 14

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 1: Advies: Op de pagina 'Mijn overzicht' (https://community.slachtofferhulp.nl/user/dashboard), die voor een ingelogde bezoeker te vinden is via 'Mijn profiel', is het tabblad 'Groepen' te vinden. Op dit tabblad wordt de kop op kopniveau h1 'Mijn overzicht' opgevolgd door een kop op kopniveau h3, dit is de naam van de eerste groep waar de bezoeker lid van is (bijvoorbeeld 'Test groep private'). Hierbij wordt een kop op kopniveau h2 overgeslagen. Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is een goede koppenstructuur belangrijk, hierbij wordt aangeraden geen kopniveau's over te slaan. Los dit bijvoorbeeld op door het kopniveau waarmee de naam van de groep is opgemaakt te wijzigen naar kopniveau h2.

Bevinding 2: Advies: Op pagina https://community.slachtofferhulp.nl/groep/voor-nabestaanden-na-zelfdoding verschijnt onder het tabblad 'Verhalen' de tekst 'Bezig met laden...' nadat de bezoeker de verhalen heeft gesorteerd via het keuzemenu 'Sorteren op'. Als de bezoeker de verhalen nogmaals sorteert, verschijnt deze tekst nogmaals. De tekst kan onduidelijkheden opleveren omdat het niet duidelijk is wat er geladen wordt. Dit wordt niet afgekeurd op toegankelijkheid omdat dit voor elke bezoeker onduidelijk kan zijn. Het is duidelijker als de tekst verdwijnt op het moment dat er niks geladen wordt, en als de tekst niet meerdere keren op de pagina komt te staan als de bezoeker de verhalen meerdere keren sorteert.

Bevinding 3: Advies: Op de registratie pagina (https://registratie.slachtofferhulp.nl/registreren-community/) is de knop 'Account aanmaken' disabled gemaakt zolang de bezoeker niet alle verplichte velden heeft ingevuld of aangevinkt. Bij de velden is niet aangegeven dat deze verplicht zijn, waardoor het voor sommige bezoekers onduidelijk kan zijn wat zij moeten doen om de knop functioneel te maken. Om deze reden wordt afgeraden om 'disabled' te gebruiken bij een knop. Ook is voor bezoekers die slechtziend of kleurenblind zijn mogelijk helemaal niet te zien dat hier een knop staat zolang de knop niet werkt, doordat de styling van de disabled knop zorgt voor een te laag kleurcontrast (de contrastverhouding tussen de oranje HEX #F5CFBF en witte HEX #FFFEFE kleur is 1.4:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn) tussen de tekst en de achtergrond van de knop. Los dit bijvoorbeeld op door het disabled-attribuut te verwijderen van de knop en daarnaast aan te geven welke velden verplicht zijn om in te vullen, waarbij een foutmelding en foutsuggestie gegeven kunnen worden als dit niet (correct) gedaan is.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Uit de paginatitel van pagina https://siam.slachtofferhulp.nl/aselectserver/server ('Inloggen - Slachtofferhulp Nederland') wordt niet duidelijk dat de pagina bedoeld is voor het inloggen op de website van de community van Slachtofferhulp. Voeg deze informatie ('community') toe aan de paginatitel.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Als een ingelogde bezoeker op de pagina 'Mijn overzicht' https://community.slachtofferhulp.nl/user/dashboard via het tabblad 'Privéberichten' een bericht openklikt, is een invoerveld 'Bericht' te zien. Als dit veld niet wordt ingevuld en de bezoeker op de knop 'Versturen' klikt, verschijnt boven het veld de melding 'Er is 1 fout gevonden: Bericht'. Dit bericht wordt voorgelezen door hulpsoftware, maar als de bezoeker de focus vervolgens naar het betreffende veld wil brengen lukt dit alleen door achteruit te navigeren (shift+tab). Hierdoor is het veld mogelijk lastig te vinden voor sommige bezoekers. Zorg ervoor dat de bezoeker de focus direct naar het veld kan gaan nadat de foutmelding is voorgelezen.

Bevinding 6: Nieuw advies als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Als op de website wordt ingezoomd vanaf 175% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 px, kan het menu worden opengevouwen via de menuknop (hamburgermenu). De focus valt eenmalig op de sluitknop, maar kan hier daarna niet meer naar teruggebracht worden. Dit wordt niet afgekeurd omdat de knop wel via de pijltjestoetsen opnieuw te bereiken is en het menu ook via de esc-toets af te sluiten is. Maar de focusvolgorde zou logischer zijn als de bezoeker via de tab-toets langs alle focusbare elementen van het uitgevouwen menu kan gaan, dus ook de sluitknop.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Een ingelogde bezoeker kan via 'Mijn profiel' op pagina https://community.slachtofferhulp.nl/user/dashboard ('Mijn overzicht') naar 'Groepen' gaan en na het openen van een groep op de link 'Deel je verhaal' klikken. Als deze link gevolgd wordt, opent een pagina waar onderaan de tekst 'private group' in de zin 'Dit verhaal zal worden geplaatst in de private group: Test groep private' te vinden is. Deze tekst maakt het doel van de link wel duidelijk, maar doordat de taal (Engels) afwijkt van de taal van de pagina (Nederlands) is deze voor sommige bezoekers mogelijk niet te begrijpen. Pas de tekst aan zodat deze Nederlandstalig is.

Bevinding 8: Als de bezoeker het menu openvouwt via de menuknop die verschijnt bij een schermgrootte van 1280px bij 1024px als ingezoomd wordt vanaf 175%, is een sluitknop (X) te zien. De toegankelijke naam van deze knop is 'Close menu'. Deze tekst komt niet overeen met tekst die te verwachten is bij knop waar een icoon van een 'X' te zien is. Op een Nederlandse pagina kan een Nederlandse tekst verwacht worden, zoals bijvoorbeeld 'Sluit menu'. Voor bezoekers die gebruik maken van spraakhulpsoftware kan het hierdoor lastig zijn om de knop aan te spreken en te gebruiken. Pas de tekst aan zodat deze Nederlandstalig is. Een soortgelijk probleem komt voor bij de sluitknop van het dialoogvenster 'Bedankt' dat verschijnt als binnen het dialoogvenster 'Ongepaste reactie rapporteren' op de knop 'Rapporteer' is geklikt.

Bevinding 9: Advies: Op pagina https://community.slachtofferhulp.nl/user/4711 staat onder de link 'Vincent | Ambassadeur' de tekst '9 stories'. Voor bezoekers die geen Engels spreken is het mogelijk onduidelijk wat hier bedoeld wordt. Omdat de taal van de pagina Nederlands is, en elders op de website de aanduiding 'Verhalen' wordt gebruikt op deze plek (bijvoorbeeld op pagina https://community.slachtofferhulp.nl/groep/voor-nabestaanden-na-zelfdoding), is het duidelijker als de tekst gewijzigd wordt naar '9 verhalen'. Omdat het hier gaat om een tekst van minder dan drie woorden wordt dit niet afgekeurd.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Als een ingelogde bezoeker een verhaal wil delen via de link 'Deel je verhaal' op de pagina van de groep (https://community.slachtofferhulp.nl/groep/test-groep-private), verschijnt een pagina waarop het formulierveld 'Titel van jouw verhaal' en 'Jouw verhaal' te vinden zijn. Wanneer deze velden niet worden ingevuld verschijnt een foutmelding met bijvoorbeeld de tekst 'Jouw verhaal is een verplicht veld.' Dit is een foutsuggestie zoals vereist bij succescriterium 3.3.3, maar hierin wordt niet beschreven wat er mis is gegaan waardoor het geen goede foutmelding is. Los dit bijvoorbeeld op door de tekst aan (zodat de foutsuggestie hier ook in blijft staan) te vullen met 'Invoerveld "Jouw verhaal" is niet ingevuld'.

Bevinding 11: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Als een ingelogde bezoeker lid is van een groep, zijn onder verhalen van community-deelnemers invoervelden te vinden ('Reageer op het verhaal van..') waar de bezoeker een reactie kan typen. Bij dit veld komt de melding 'Reageer op het verhaal van .... is een verplicht veld' te staan als deze niet is ingevuld en op de knop 'Reageer' wordt gedrukt. Dat het een verplicht veld is, is een foutsuggestie zoals beschreven bij succescriterium 3.3.3. Een goede foutidentificatie beschrijft welke fout is gemaakt en welk veld dit betreft. Vul de tekst van de melding aan (behoud hierin ook de foutsuggestie) zodat dit duidelijk wordt.

Bevinding 12: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Als een ingelogde bezoeker op de pagina 'Mijn overzicht' https://community.slachtofferhulp.nl/user/dashboard via het tabblad 'Privéberichten' een bericht openklikt, is een invoerveld 'Bericht' te zien. Als dit veld niet wordt ingevuld en de bezoeker op de knop 'Versturen' klikt, verschijnt boven het veld de melding 'Er is 1 fout gevonden: Bericht' en onder het veld 'Bericht is een verplicht veld'. Deze tekst geeft onvoldoende informatie over wat er is mis gegaan. Vul de tekst aan (behoud hierin ook de foutsuggestie) zodat duidelijk wordt dat het veld niet ingevuld is.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Wanneer bezoekers op pagina https://registratie.slachtofferhulp.nl/registreren-community/ een foutief e-mailadres invullen, verschijnt een melding met de tekst 'In het veld E-mailadres is een ongeldig e-mailadres ingevoerd'. Dit is een goede foutidentificatie, maar bevat onvoldoende suggestie voor het oplossen van de fout. Vul de tekst aan met een suggestie waaruit duidelijk wordt op welke manier het e-mailadres ingevoerd moet worden, hierin kan een voorbeeld worden genoemd zoals "naam@domein.nl".

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Nieuwe bevinding als gevolg van het oplossen van een bevinding uit een eerdere audit: Op de homepagina https://community.slachtofferhulp.nl/ staan bij de menu-items 'Groepen' en 'Over ons' knoppen waarmee submenu's uitgevouwen kunnen worden. De knop naast 'Groepen' heeft via een visueel verborgen tekst de naam 'Close submenu of Groepen' gekregen. Als de knop niet uitgevouwen is, geeft de tekst 'Close' foutieve informatie. Daarnaast is de tekst Engelstalig waar deze Nederlandstalig zou moeten zijn. Doordat de knop het aria-expanded attribuut bevat wordt al voorgelezen of de knop ingevouwen of uitgevouwen is, waardoor deze informatie niet in de naam terug hoeft te komen. Pas de naam aan, bijvoorbeeld naar 'Submenu Groepen'. Een soortgelijk probleem komt voor bij de knop naast 'Over ons', en de knop naast 'Mijn profiel'.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 02:47:03 v2.4-011