Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website CompetentNL

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website CompetentNL
Datum 24 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op competentnl.nl
  • Alle PDF's op competentnl.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Online kaarten
  • Oude PDF-bestanden (gemaakt voor 23 september 2018)
  • Oude video's (gepubliceerd voor 23 september 2020)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 34

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/5e412cdb-149c-4962-9dc3-99a3849d2249/nieuwsbrief-11-ontwikkeling-competentnl-goed-op-weg onder het kopje "Agenda" staat een afbeelding met de alternatieve tekst "Deze infographic verbeeldt het proces en product van CompetentNL in het Engels. De uitleg volgt in het onderschrift.". De uitleg onder de afbeelding geeft niet alle tekst in de afbeelding weer, bijvoorbeeld de tekst "A common skills language for education and labour market" ontbreekt. Er is ook geen toegankelijk alternatief want het bestand met de afbeelding dat gedownload kan worden is een jpg bestand en geen toegankelijke PDF. Afbeeldingen die informatie overdragen moeten een betekenisvolle alt-tekst hebben, waarin de belangrijke informatie uit de afbeelding wordt beschreven. Met alle informatie uit de afbeelding wordt de alt-tekst echter te lang. Voor complexe afbeeldingen als dit wordt aangeraden de tekst uit te schrijven onder afbeelding en deze paragraaf te linken aan de afbeelding met aria-describedby en in de alt-tekst te vermelden dat de beschrijving onder de afbeelding volgt.

Bevinding 2: In het PDF-document https://competentnl.nl/attachment/entity/33d721c1-a0df-43c5-a410-66e6e735b2bc staan afbeeldingen zonder tekstalternatief. Zie pagina 1, 2, 3, enz.
Wanneer afbeeldingen aan een PDF-document worden toegevoegd met "figuur"-tags, moeten ze altijd een beschrijving (alt-tekst) hebben. Deze tag is voorbehouden aan informatieve afbeeldingen. Zonder alternatieve tekst kan de schermlezer niet duidelijk maken wat er in de afbeelding staat. Momenteel wordt alleen "afbeelding" voorgelezen. Blinde bezoekers kunnen de indruk krijgen dat ze inhoud missen.
Als de afbeeldingen decoratief zijn, moeten ze worden gemarkeerd als een artefact om ze te verbergen voor schermlezers.

Bevinding 3: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staan op pagina 1 afbeeldingen met een tekstalternatief dat niet betekenisvol is: “Artistieke close-up van de paardenbloemen met pluisjes” en “Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, person Automatisch gegenereerde beschrijving”. Zorg ervoor dat de alternatieve tekst beschrijft wat er op de afbeelding staat. Een andere optie is om de afbeelding te verbergen door deze te markeren als een artefact als de afbeelding decoratief is en geen belangrijke informatie overbrengt.

Bevinding 4: Het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf bevat afbeeldingen die zijn toegevoegd als artefact. Zie het logo op pagina 1 en de afbeelding op pagina 39 met logo's.
Zie ook pagina 39. Afbeeldingen die als artefact zijn toegevoegd, zijn niet zichtbaar voor de schermlezer. De informatie in deze afbeeldingen is ontoegankelijk voor blinde bezoekers en gebruikers van screenreaders. Informatieve afbeeldingen moeten via een figuur-tag worden geplaatst en worden voorzien van een beschrijving (alt-tekst).

Bevinding 5: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staan op pagina 8 afbeeldingen zonder tekstalternatief. Zie afbeeldingen met zichtbare tekst "skilld" en "passport for work". Zie ook pagina's 10, 27, 33, enz.

Bevinding 6: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staat op pagina 9 een decoratieve afbeelding die is toegevoegd via een figuurlabel en geen beschrijving heeft. Zie ook pagina 12, 13, 14, enz. De figuur-tag is bedoeld voor informatieve afbeeldingen en heeft altijd een beschrijving nodig. Markeer deze afbeelding als artefact om hem te verbergen voor schermlezers.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina https://competentnl.nl/news wordt een dialoogvenster met een video geopend wanneer de bezoeker op de afspeelknop klikt in het nieuwsartikel met de titel "Video online bijeenkomst voor toolbouwers en ontwikkelaars". Deze video bevat ondertitels, wat correct is. Echter, op ongeveer 41:35 ontbreken de ondertitels voor de gesproken tekst. Alle gesproken inhoud in de video moet volledig en nauwkeurig worden ondertiteld om gelijke toegang te bieden aan bezoekers die de audio niet kunnen horen.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://competentnl.nl/news opent een dialoogvenster met een video als de bezoeker op de afspeelknop klikt in het nieuwsblok met de titel "Video online bijeenkomst voor toolbouwers en ontwikkelaars". Tekst en logo's verschijnen op verschillende momenten in de video, aan het begin en aan het einde van de video. Er is geen media-alternatief of audiobeschrijving. Bezoekers die blind of slechtziend zijn, missen hierdoor informatie. Daarom kan het beste een audiobeschrijving toegevoegd worden die de visuele elementen in de video beschrijft, zoals namen, functies, logo’s en teksten. Een andere oplossing is het toevoegen van een geschreven tekst (een media-alternatief). Maar om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5 moet sowieso een audiobeschrijving worden toegevoegd.
Zie ook de video op de pagina https://competentnl.nl/page/view/cd34ecdc-4757-43f5-95ad-d3e7b2319431/jobdigger-bv. Er is geen media-alternatief of audiobeschrijving voor de tekst en logo's aan het begin en het einde van de video.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Bij succescriterium 1.2.3 zijn video’s beschreven waar audiodescriptie of een media-alternatief ontbreekt. Dit wordt ook afgekeurd onder dit succescriterium. Voor dit succescriterium is audiodescriptie verplicht (niveau AA), waar ruimte is in het standaard audiospoor om deze informatie te geven. Er is in deze video voldoende ruimte hiervoor aanwezig. Een media-alternatief is hier niet meer toegestaan als oplossing. Dit is van belang voor mensen die de video’s niet (goed) kunnen zien.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/f08ab9de-b575-4e98-9e65-8a1ae3f206e4/contactformulier staat een formulier. De invoervelden in dit formulier hebben het attribuut aria-invalid="true", ook al zijn er nog geen fouten gemaakt. Het aria-invalid-attribuut is bedoeld om gebruikers van hulpsoftware te informeren dat een formulierveld ongeldige gegevens bevat. Het moet daarom pas na validatie op true worden gezet. Als dit al gebeurt voordat er een fout is gemaakt kan dit verwarrend zijn, met name voor bezoekers die een schermlezer gebruiken.

Bevinding 11: In het PDF-document https://competentnl.nl/attachment/entity/33d721c1-a0df-43c5-a410-66e6e735b2bc staan meerdere koppen die niet opgemaakt zijn als kop. Zie bijvoorbeeld "CompetentNL: a common skills language for the Netherlands", “Skills as the foundation for career choice and development”, “What is CompetentNL?”, etc. Hierdoor verschilt de visuele informatiestructuur van de structuur van het document in de tags. Vervang de p-tags door h-tags, zodat de structuur van het document in de tags overeenkomt met wat te zien is in het document.

Bevinding 12: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staan meerdere koppen die niet opgemaakt zijn als kop. Zie bijvoorbeeld "Welkom", “Najaarsconferentie 18 september 2024”, “Samenwerking pilotpartijen CompetentNL”, etc. Hierdoor verschilt de visuele informatiestructuur van de structuur van het document in de tags. Vervang de p-tags door h-tags, zodat de structuur van het document in de tags overeenkomt met wat te zien is in het document.

Bevinding 13: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staat op pagina 4 een tabel. In de tags is deze tabel opgesplitst in twee afzonderlijke tabel-tags. Dat is niet de bedoeling.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/f08ab9de-b575-4e98-9e65-8a1ae3f206e4/contactformulier staat een formulier waarin bezoekers hun persoonlijke gegevens in kunnen vullen. Bij dit formulier ontbreekt het attribuut autocomplete.
Kan een bezoeker in een formulier persoonlijke gegevens invullen zoals achternaam, e-mailadres of telefoonnummer? Dan moeten deze invoervelden het autocomplete-attribuut hebben. Hierdoor kunnen browsers en hulpsoftware helpen bij het invoeren. Bijvoorbeeld door de velden al automatisch in te vullen. Gebruik het autocomplete-attribuut voor alle velden waar persoonlijke informatie in moet worden gevuld. Voor het e-mailadres moet bijvoorbeeld autocomplete="email" worden gebruikt.
Op deze pagina staat meer informatie over autocomplete en welke waardes verplicht gebruikt moeten worden: https://www.w3.org/Translations/WCAG22-nl/#input-purposes

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: In het PDF-document https://competentnl.nl/attachment/entity/33d721c1-a0df-43c5-a410-66e6e735b2bc staat op pagina 5 een blauwe tekst "CompetentNL Timeline" op een lichtblauwe achtergrond. Het contrast tussen de tekstkleur en de achtergrond is te laag: 2,7:1. Er staat daarnaast ook witte tekst op een lichtblauwe achtergrond, bijvoorbeeld "Phase 1". Ook hier is het contrast te laag: 2,5:1. In beide gevallen moet het contrast minstens 3,0:1 zijn.

Bevinding 16: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staat op pagina 6 een witte tekst "Onderwijs en arbeidsmarkt samen één taal" op een groene achtergrond. Het kleurcontrast is 2,0:1. Dit moet minstens 3,0:1 zijn. Zie ook pagina 22 de tekst "Plenair vervolg".

Bevinding 17: Op pagina 11 staat de blauwe tekst "Brigitte Barendse (SBB)" op een donkerblauwe achtergrond. Het kleurcontrast is 2,9:1. Dit moet minstens 3,0:1 zijn. Zie ook de tekst "Lisa Hummel (TNO)" op pagina 26.

Bevinding 18: Op pagina 21 staat de groene tekst "Zaalindeling - Workshops Ronde 1 en 2" op een witte achtergrond. Het kleurcontrast is 1,8:1. Dit moet minstens 3,0:1 zijn.

Bevinding 19: Op pagina 27 staat witte tekst op een lichtblauwe achtergrond, bijvoorbeeld "fase 1". Het contrast tussen de tekst en de achtergrond is te laag: 2,5:1. Dit moet minstens 3,0:1 zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Bij tijdens de hercontrole is een nieuwe bevinding geconstateerd als gevolg van het oplossen van een eerdere bevinding:
Als een bezoeker pagina https://competentnl.nl/groups/view/8dc00ad8-f345-494e-9cc0-6f64c36784a0/beheer/files/fc3ee280-9bc8-4b36-9390-ca00496d7dae bekijkt met een scherm van 1280 bij 1024 pixels en inzoomt tot 400%, worden de link "Documenten" en de tekst "Presentaties Conferentie 'CompetentNL: basis voor vaardigheden' 18092024" in het kruimelpad juist weergegeven. Maar nu is de rest van de pagina hier achter verborgen. Dat is niet de bedoeling. In deze situatie moet alles nog gewoon leesbaar zijn.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/f08ab9de-b575-4e98-9e65-8a1ae3f206e4/contactformulier staat een formulier met invoervelden. Het contrast tussen de grijze randkleur (kleur #D2D6DC) en de witte achtergrond (kleur #FFFFFF) van de pagina is 1,5:1. Dit is te laag. De randen van interactieve elementen zoals invoervelden moeten minimaal een contrast van 3,0:1 hebben met de achtergrond.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Op https://competentnl.nl/news komt in elk nieuwsblok <span tabindex="0"> voor, waarin de publicatiedatum wordt vermeld. Elementen die niet interactief zijn in de tabindex zetten, is niet toegestaan. Verwijder het attribuut.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Het PDF-document https://competentnl.nl/attachment/entity/33d721c1-a0df-43c5-a410-66e6e735b2bc heeft als titel “RWS Brochure A5 Drieluik”. Deze titel beschrijft de inhoud van het document niet.

Bevinding 24: In het PDF-document https://competentnl.nl/file/download/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf luidt de titel “Titel van deze presentatie over twee regels”. Deze tekst beschrijft de inhoud niet.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/f08ab9de-b575-4e98-9e65-8a1ae3f206e4/contactformulier staat een formulier. Als het formulier wordt verzonden met lege velden of met onjuiste gegevens, verschijnen er foutmeldingen zonder dat de pagina opnieuw wordt geladen. De toetsenbordfocus gaat alleen niet naar de eerste foutmelding. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren, moeten daardoor terug navigeren met Shift Tab om bij de velden met foutmeldingen te komen.
Zorg dat de toetsenbordfocus automatisch naar de eerste foutmelding gaat zodra deze verschijnt. Zo wordt de bezoeker meteen over de fout geïnformeerd en kan hij zijn invoer aanpassen.

Bevinding 26: Op pagina https://competentnl.nl/news opent een dialoogvenster met een video als de bezoeker op de afspeelknop klikt in het nieuwsblok met de titel "Video online bijeenkomst voor toolbouwers en ontwikkelaars". Als het dialoogvenster wordt geopend, gaat de toetsenbordfocus naar een onzichtbare knop met de toegankelijke naam "Schakel video toetsenbordbediening uit".
De toetsenbordfocus mag niet terechtkomen op onzichtbare interactieve elementen (links, knoppen, formuliervelden). Als dat wel gebeurt, kan een bezoeker ze onbedoeld activeren. Alleen elementen die zichtbaar zijn mogen dus toetsenbordfocus krijgen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 27: Het volgende is alleen een advies, maar het kan de toegankelijkheid van de website vergroten.
Op de homepage staan blokken met links onder het kopje "Bekijk hier de praktijkvoorbeelden uit de pilots". Elk blok bevat dubbele links: de eerste link is een afbeelding en de tweede link staat onder de afbeelding als tekst, bijvoorbeeld "Video Jobdigger". Dit zorgt voor onnodige herhaling, vooral voor bezoekers die een schermlezer gebruiken. Schermlezers zullen beide links namelijk apart voorlezen, ook al gaan ze naar dezelfde bestemming, wat verwarrend en frustrerend kan zijn voor bezoekers.
https://competentnl.nl/

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Het volgende is alleen een advies, maar het kan de toegankelijkheid van de website vergroten.
Op pagina https://competentnl.nl/page/view/63d99ec2-9304-4b1b-891f-2cec30d0debe/veelgestelde-vragen staan twee kopteksten met dezelfde tekst: "Veelgestelde vragen". Een van deze koppen is een h1-element, dat niet zichtbaar is voor ziende bezoekers. Maar schermlezers zien deze kop wel. Dit kan verwarrend zijn.
Op onder andere de volgende pagina's komt met hetzelfde probleem voor:
https://competentnl.nl/page/view/953f367d-fe48-4221-be15-e751d7c22f49/kopie-contact de kopjes “Sitemap”
https://competentnl.nl/page/view/b62b55d3-23ea-40c3-bfbb-89b445d65517/flyer-competentnl-in-english de kopjes “Flyer CompetentNL (In English)”
https://competentnl.nl/page/view/5e412cdb-149c-4962-9dc3-99a3849d2249/nieuwsbrief-11-ontwikkeling-competentnl-goed-op-weg de kopjes “Nieuwsbrief #10 - Hoe gaat het met onze nationale skillstaal?”

Bevinding 29: Op pagina https://competentnl.nl/files/view/288ab139-2db7-4a5f-ace8-53e9570db940/plenaire-sessies-competentnl-basis-voor-skills.pdf staat een knop met een pijl naar links. De toegankelijke naam van deze knop is "Ga terug". Deze tekst beschrijft niet duidelijk naar welke pagina de knop verwijst.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: In de metadata van het PDF-document https://competentnl.nl/attachment/entity/33d721c1-a0df-43c5-a410-66e6e735b2bc is de taal ingesteld op “nl”. Dit is een verkeerde code aangezien de taal van het document Engels is. De schermlezer leest dit document nu voor met de uitspraakregels van het Nederlands. Dit is geen toegankelijke ervaring voor een blinde bezoeker. Verander de code in “en”.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op pagina https://competentnl.nl/news opent een dialoogvenster met een video als de bezoeker op de afspeelknop klikt in het nieuwsblok met de titel "Video online bijeenkomst voor toolbouwers en ontwikkelaars". In de videospeler staan ARIA-labels met Engelse teksten. Deze labels worden door schermlezers voorgelezen volgens de uitspraakregels van een andere taal. Wijzig de waarde van deze labels in Nederlands. Het gaat om de knoppen in de rechterbovenhoek van de videospeler die toegankelijke namen hebben: "Share” en "Add to Watch Later". Zie ook de mute-knop en de volumeknop.
De knop voor de beeld-in-beeldmodus heeft ook een toegankelijke naam in het Engels: "Picture-in-Picture". Hetzelfde probleem komt voor bij de afbeelding in de linkerbovenhoek van de video. De alt-tekst van de afbeelding is in het Engels: "Link to video owner's profile”.
Als de pagina wordt bekeken op kleine schermen of als een bezoeker inzoomt tot 400% op een scherm van 1280 bij 1024 pixels, verschijnen in de videospeler knoppen die submenu's openen. Dit is de knop met drie stippen en de knop met een pijltje. De toegankelijke namen van de knoppen zijn in het Engels. Ook de koptekst "More options”, die te zien is als de knop met drie puntjes is geactiveerd, is in het Engels.
Zie ook de videospeler op pagina https://competentnl.nl/page/view/cd34ecdc-4757-43f5-95ad-d3e7b2319431/jobdigger-bv.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/f08ab9de-b575-4e98-9e65-8a1ae3f206e4/contactformulier staat een formulier. Als dit formulier wordt verzonden met lege velden of met onjuiste gegevens, verschijnt er een foutmelding, bijvoorbeeld "Het veld organisatie is verplicht". Dit is een instructie, geen foutmelding.
Een goede foutmelding maakt duidelijk dat er een fout is gemaakt, en geeft aan waar de fout zit. Vaak staat er een ontkenning in. Een voorbeeld van een goede foutmelding is: "Het veld is niet (goed) ingevuld."

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op pagina https://competentnl.nl/page/view/cd34ecdc-4757-43f5-95ad-d3e7b2319431/jobdigger-bv. staat een video in een iframe. Het title-attribuut ontbreekt.
Iframes moeten een goede beschrijving hebben. Die staat meestal in het title-attribuut van het iframe. Er moet in staan welk type inhoud het is (bijvoorbeeld een podcast of video), en waar het inhoudelijk over gaat. Deze beschrijving van de inhoud moet uniek en betekenisvol zijn. Door de beschrijving kunnen blinde bezoekers beslissen of het de moeite waard is om de inhoud van het iframe te verkennen.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Op pagina https://competentnl.nl/groups/view/8dc00ad8-f345-494e-9cc0-6f64c36784a0/beheer/files/fc3ee280-9bc8-4b36-9390-ca00496d7dae staat een "i"-pictogram boven de tabel met bestanden. Als een bezoeker op het pictogram klikt, wordt aanvullende informatie zichtbaar op het scherm: de tekst "Presentaties Conferentie 'CompetentNL: basis voor skills' 18092024" met een map-icoon. Deze nieuw weergegeven inhoud wordt nu niet voorgelezen door schermlezers.
Een mogelijke oplossing is om aria-live te gebruiken voor dit soort dynamische inhoud, zodat schermlezers de nieuwe informatie automatisch aankondigen op het moment dat deze verschijnt.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-05-09 21:32:55 v2.4-011