Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid CRO Seppe

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website CRO Seppe
Datum 13 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op cro-seppe.nl
  • Alle PDF's op cro-seppe.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op cro-seppe.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 37

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat in de footer een onzichtbare klikbare afbeelding met alternatieve tekst 'Logo balk eps'. Verwijder dit klikbare logo of zorg ervoor dat deze verborgen wordt voor hulpsoftware bijvoorbeeld door middel van een leeg alt-attribuut en het verwijderen van de link. Ook kan ervoor gekozen worden de link en het logo zichtbaar op de pagina te plaatsen, in dat geval is het belangrijk de alternatieve tekst aan te passen zodat zowel het logo als het linkdoel duidelijk beschreven wordt. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 2: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat onder 'Doel en taken' een slideshow met afbeeldingen met een lege alt-tekst. Omdat de slideshow opgemaakt is als 'group' met namen zoals 'slide 1' hebben de afbeeldingen een alternatieve tekst nodig. Wanneer de slideshow enkel decoratief bedoeld is dan hoeft dit niet, maar verberg in dat geval de hele slideshow voor hulpsoftware.

Bevinding 3: Op pagina https://cro-seppe.nl/documenten/archief-2024/ staan afbeeldingen voor het downloaden van documenten. Deze klikbare afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst. Zorg voor een beschrijvende alternatieve tekst van de afbeelding. De links bij de afbeeldingen hebben ook geen toegankelijke naam, zie hiervoor succescriterium 2.4.4 en 4.1.2. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://cro-seppe.nl/meldingen/, bij het pijl-icoon.

Bevinding 4: In de PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-2-Verslag-CROSE-1-10-24.pdf mist een beschrijving voor de afbeelding met het logo en de tekst 'Commissie regionaal overleg Seppe'. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen moeten als artefact worden getagd. Een vergelijkbaar probleem komt voor bij de afbeelding met automatisch gegenereerde beschrijving op pagina 2 in de PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-13a-Aanvraagformulier-luchtruimwijziging-EHSE-DEP24.v.1.pdf.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://cro-seppe.nl/404 staat alle tekst opgemaakt als koppen van verschillende niveaus. Niet alle tekst heeft de functie van een kop. Maak hier een enkele h1 kop van, bijvoorbeeld door de tekst die nu als h1 en h2 is opgemaakt samen te voegen tot een h1 kop voor de titel van de pagina. De h3 kop van het error bericht mag als paragraaf worden opgemaakt en is dan onderliggende content van de h1 kop.

Bevinding 6: Op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/kennis-en-netwerkdag-cro-4-7-2024/ wordt bij de tekst 'Toelichting op het programma' gebruik gemaakt van het strong-element enkel voor opmaak. Het strong-element is bedoeld om nadruk te geven aan enkele woorden en dit element mag niet worden gebruikt als visuele kop, omdat het niet dezelfde betekenis heeft als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3). Voor hulposftware is de tekst nu niet als kop te herkennen. Los dit op door de tekst als kop op het juiste kopniveau op te maken.

Bevinding 7: Op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/kennis-en-netwerkdag-cro-4-7-2024/ staat een opsomming 1 t/m 5. Deze opsomming is niet opgemaakt als lijst. Zorg voor een correcte opmaak door gebruik te maken van het ol- en li-element.

Bevinding 8: Op pagina https://cro-seppe.nl/privacybeleid/ staan koppen die niet als zodanig zijn opgemaakt, bijvoorbeeld 'Wie zijn we' en 'media'. Bezoekers die gebruikmaken van een screenreader kunnen een lijst van koppen opvragen om mee over de pagina te navigeren.

Bevinding 9: De PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/10/Breda-Airport-Nieuwsbrief-j5ed16-okt2024.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 10: In de PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-2-Verslag-CROSE-1-10-24.pdf missen koppen zoals de kop 'verslag' die niet als zodanig is opgemaakt. Een vergelijkbaar probleem komt voor in PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-13a-Aanvraagformulier-luchtruimwijziging-EHSE-DEP24.v.1.pdf.

Bevinding 11: In de PDF vhttps://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-2-Verslag-CROSE-1-10-24.pdf staat onder 'Aanwezig' een tabel die niet als zodanig is opgemaakt.

Bevinding 12: De PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-13a-Aanvraagformulier-luchtruimwijziging-EHSE-DEP24.v.1.pdf is een formulier. De formuliervelden zijn opgemaakt als tabel, in plaats van invoervelden met bijbehorende labels. Ook staan er verwijzingen in door middel van een '*' die niet als zodanig zijn opgemaakt.

Bevinding 13: Advies: Op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/ en pagina https://cro-seppe.nl/documenten/archief-2024/ volgt een kop van niveau 3 een kop van niveau 1 en wordt h2 overgeslagen. Gebruik kopniveaus op een correcte volgorde. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, etcetera.
Een vergelijkbaar probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/kennis-en-netwerkdag-cro-4-7-2024/ waar op een h1 kop een h6 kop volgt.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staan onder 'Actueel' nieuwsberichten met een datum, koptekst en 'Lees verder' link (introtekst). Doordat de datum voorafgaand aan de koptekst wordt voorgelezen door hulpsoftware, kan het voor bezoekers die hier gebruik van maken onduidelijk zijn bij welke kop de datum hoort. Verplaats de datum in HTML zodat deze na de kop komt. Visueel mag deze volgorde wel aangehouden worden. Dit probleem komt ook voor op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina 3 in de PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/10/Breda-Airport-Nieuwsbrief-j5ed16-okt2024.pdf staat de tekst '...onderstaande foto'. Dit is niet behulpzaam voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. De foto volgt niet direct op de tekst. Zorg voor nog een andere manier om de informatie over te dragen.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 16: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://cro-seppe.nl/contact/ is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 17: Advies: De links in de lopende tekst in de footer op pagina https://cro-seppe.nl/, bijvoorbeeld linktekst 'neem' bij hover (wanneer de bezoeker met de muis over de link gaat), zijn alleen herkenbaar doordat ze een andere kleur hebben. Doordat deze kleur voldoende contrast heeft met omliggende tekst wordt dit niet op toegankelijkheid afgekeurd. Toch kan het voor slechtzienden en kleurenblinden lastig zijn om te herkennen dat het hier om links gaat. Dit kan duidelijker gemaakt worden door de links te onderstrepen. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld pagina https://cro-seppe.nl/contact/.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: In de cookiemelding bij het beheren van voorkeuren staat een groene (HEX #178917) tekst 'altijd actief' op een grijze (HEX #F7F7F7) achtergrondkleur met een contrastverhouding van 4,2:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat een slider met afbeeldingen die automatisch afspeelt, maar er mist een mechanisme om de slider te pauzeren, stoppen of te verbergen. Bij sommige mensen kan de beweging misselijkheid veroorzaken. Voor mensen met bijvoorbeeld een cognitieve beperking kan het lastig zijn omdat zij zich tijdens het lezen niet kunnen concentreren op de tekst, door de beweging op het scherm. Zorg dat bezoekers de slideshow kunnen stoppen of pauzeren, of verwijder deze in z’n geheel.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 20: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op alle pagina's is een skiplink aanwezig maar deze springt naar de eerste link van de hoofdnavigatie in plaats van naar de hoofdcontent van de pagina, daardoor verliest de skiplink zijn doel.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: De PDF nieuwsbrief https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/10/Breda-Airport-Nieuwsbrief-j5ed16-okt2024.pdf heeft een documenttitel maar in de eigenschappen staat ingesteld dat de Bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de Documenttitel wordt getoond. Ook zou de titel van het document aangevuld kunnen worden met de datum van de nieuwsbrief om de nieuwsbrieven van elkaar te kunnen onderscheiden.

Bevinding 22: De PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-2-Verslag-CROSE-1-10-24.pdf heeft geen titel. Zorg voor een beschrijvende titel van het document. Dit probleem komt ook voor bij PDF formulier https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-13a-Aanvraagformulier-luchtruimwijziging-EHSE-DEP24.v.1.pdf.

Bevinding 23: Advies: Op pagina https://cro-seppe.nl/ is de paginatitel 'CRO Seppe - CRO Breda International Airport' op de overige pagina's volgt eerst het doel van de pagina en dan de organisatienaam 'CRO Seppe', bijvoorbeeld 'Contact - CRO Seppe'. Zorg dat de volgorde op alle pagina's consistent is, in dit geval is het dus beter om voor de homepagina de volgorde om te draaien.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 24: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://cro-seppe.nl/contact/ staat een formulier. Dit formulier krijgt, voor bezoekers die navigeren met het toetsenbord, als eerste tab-focus op de pagina en daarna volgt pas de skiplink en het hoofdmenu. Zorg voor een logische tab volgorde.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat in de footer een onzichtbare klikbare afbeelding met de toegankelijke naam van de link 'Logo balk eps'. Verwijder dit logo en de link, of zorg ervoor dat de link ook zichtbaar is op de pagina. Wijzig in dat geval de alternatieve tekst van de afbeelding, zodat deze het linkdoel duidelijk beschrijft.

Bevinding 26: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat onder de kop 'CRO Breda International Airport' een link 'Lees verder'. Dit is een skiplink met als linkdoel het verspringen naar content die direct volgt op dezelfde pagina. Omdat de toegankelijke naam van de link enkel 'Lees verder' is en uit de omliggende tekst niet duidelijk wordt waar de link naartoe leidt is dit een probleem. Visueel is duidelijk waar de link bij hoort, maar deze context valt weg voor bezoekers die niet kunnen zien en navigeren aan de hand van een lijst met links. Zorg ervoor dat het linkdoel duidelijk is, bijvoorbeeld door een tekst toe te voegen aan de link. Bijvoorbeeld de koptekst. Dit hoeft alleen maar voor hulpsoftware beschikbaar te zijn en niet visueel op de pagina te staan.

Bevinding 27: Op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/ staan meerdere links met toegankelijke naam 'Lees verder'. Bezoekers die gebruikmaken van voorleessoftware kunnen een lijst met links opvragen om over de pagina te navigeren. Wanneer alle links dezelfde linktekst hebben, ontbreekt er informatie over het linkdoel. Voeg bijvoorbeeld de kop van het nieuwsbericht toe aan de toegankelijke naam van de link om dit probleem op te lossen.

Bevinding 28: Op pagina https://cro-seppe.nl/actueel/kennis-en-netwerkdag-cro-4-7-2024/ staat onderaan een navigatie 'posts navigation' met links die in de toegankelijke naam een pijl hebben staan, bijvoorbeeld '← Officieel aanbiedingsmoment!!'. Voorleessoftware lezen deze tekens voor, waardoor het linkdoel mogelijk onduidelijk is, verwijder ze daarom uit de toegankelijke naam. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld de tekst "Vorig of volgend bericht" toegevoegd worden.

Op pagina https://cro-seppe.nl/documenten/archief-2024/ staan klikbare afbeeldingen voor het downloaden van documenten. Deze links hebben geen toegankelijke naam. Zorg voor een toegankelijke naam van de link die ook het linkdoel beschrijft. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 4.1.2. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://cro-seppe.nl/meldingen/, bij het pijl-icoon. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://cro-seppe.nl/meldingen/ bij de lege link bij de pijl voor klachtenregistratie. Naast dat er een toegankelijke naam met linkdoel mist, werkt deze link niet. Zie ook succescriterium 4.1.2.

Bevinding 29: Advies: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat in de footer bij 'Direct naar' een link 'hier' naar de meest recente nieuwsbrief. Wanneer de bezoeker de link aanklikt volgt echter niet de meest recente nieuwsbrief. Dit wordt niet op toegankelijkheid afgekeurd, omdat dit voor alle bezoekers geldt. Zorg ervoor dat het linkdoel up to date is zodat bezoekers bij de juiste informatie terecht komen.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 30: Advies: Op pagina https://cro-seppe.nl/contact/ staat in het formulier een label 'Melding'. Het label beschrijft wat er in dit veld ingevuld mag worden, maar uit de instructie voorafgaand aan het formulier lijkt het erop dat het formulier bedoeld is om een vraag te stellen en niet om een melding te maken (klachtenprocedure verloopt ergens anders). Mogelijk is het niet voor alle bezoekers duidelijk welke invoer in dit veld verwacht wordt. Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers duidelijk is wat zij hier in kunnen vullen.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 31: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: In de cookiemelding is de focusrand niet zichtbaar om de knoppen en om selectievakjes. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen. Dit probleem komt ook voor:

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: In de PDF https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/11/Bijlage-13a-Aanvraagformulier-luchtruimwijziging-EHSE-DEP24.v.1.pdf staan invoervelden die niet op de juiste manier zijn opgemaakt, waardoor deze niet te bedienen zijn voor bezoekers die gebruikmaken van spraak gestuurde bediening.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: In de eigenschappen van de PDF nieuwsbrief https://cro-seppe.nl/wp-content/uploads/2024/10/Breda-Airport-Nieuwsbrief-j5ed16-okt2024.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Op pagina https://cro-seppe.nl/ staat in de footer een link met toegankelijke naam 'Privacy Policy'. Voor teksten in een andere taal dan de taal van de pagina is een taalwissel nodig voor hulpsoftware, maar in dit geval is het beter om de tekst te vertalen naar het Nederlands. Vertaal de tekst 'policy' naar het Nederlands. Een vergelijkbaar probleem komt voor:

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Wanneer bezoekers op pagina https://cro-seppe.nl/contact/ geen invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen 'Minstens één veld moet ingevuld zijn'. Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld E-mailadres is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op pagina https://cro-seppe.nl/documenten/archief-2024/ staan klikbare afbeeldingen voor het downloaden van documenten. Deze links hebben geen toegankelijke naam. Zorg voor een toegankelijke naam van de link die ook het linkdoel beschrijft. Zie ook succescriterium 2.4.4 en 1.1.1. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://cro-seppe.nl/meldingen/, bij het pijl-icoon. Een vergelijkbaar probleem komt voor bij de lege link op pagina https://cro-seppe.nl/meldingen/. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 37: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: De selectievakjes in de cookiemelding (bij 'voorkeuren beheren') hebben geen toegankelijke naam, daardoor is niet duidelijk wat er in- of uitgeschakeld kan worden.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 03:29:52 v2.4-011