Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website cultuurparticipatie.nl
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | cultuurparticipatie.nl |
---|---|
Datum | 19 februari 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/, staat het logo bovenaan in de header. Deze bestaat uit twee afbeeldingen die in een link staan. De afbeeldingen zijn verborgen voor hulpsoftware door een leeg alt-attribuut. Daardoor is het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet bekend dat hier het logo te zien is, en dat de link naar de homepagina leidt. Los dit bijvoorbeeld op door een tekst waaruit dit duidelijk wordt toe te voegen in het alt-attribuut. Omdat hulpsoftware het element waarin de afbeeldingen staan als link herkent en algemeen aangenomen kan worden dat bekend is dat een logo naar de homepagina leidt, is een beschrijving van de tekst van het logo voldoende. Een soortgelijk probleem komt voor bij het logo dat in de footer staat (hier leest sommige hulpsoftware in sommige browsers de correcte link voor, maar dit gaat niet altijd goed). Dit logo bestaat uit één afbeelding die in een link staat . Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 2: In de footer op meerdere pagina's (bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/) staat achter 'Design & Development:' een svg-afbeelding waarop een logo te zien is. Deze afbeelding staat in een link die geen naam heeft. De afbeelding zelf heeft geen alternatieve tekst, maar is ook niet correct verborgen voor hulpsoftware. In sommige browsers wordt een svg-afbeelding door hulpsoftware herkend als afbeelding, daarom moet deze verborgen worden (bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-hidden="true") als deze decoratief is. Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is het niet duidelijk wat op de afbeelding te zien is en waar de link naartoe leidt. Verberg de afbeelding voor hulpsoftware en geef de link een naam, of geef de afbeelding een alternatieve tekst door op het svg-element 'role="img"' te zetten en een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 3: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staat een video met de titel 'Het Fonds in gesprek met Urban Arts Talent Yentl Kollau'. Er is een afbeelding over de YouTube-videospeler heen te zien. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst en is niet verborgen voor hulpsoftware zoals een screenreader. Daardoor is voor bezoekers die hier gebruik van maken wel te horen dat zich hier een afbeelding bevindt maar is het niet duidelijk is wat hierop te zien is. Geef de afbeelding een beschrijvende alternatieve tekst, of verberg deze voor hulpsoftware door bijvoorbeeld een leeg alt-attribuut toe te voegen. Ditzelfde komt voor bij de video 'Cultuurportret..' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker, en de video 'Cultuur maakt iedereen' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons.
Bevinding 4: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staan in de slider naast 'Laat je inspireren' links waarin onder andere een afbeelding staat. Deze afbeelding heeft een alternatieve tekst die overeen komt met de tekst die in de link als kop is opgemaakt. Daardoor is dezelfde informatie twee keer te horen. Omdat de tekst niet beschrijft wat er op de afbeelding te zien is en de informatie over het linkdoel al op andere manier in de link is verwerkt, kan de afbeelding voor hulpsoftware verborgen worden. Bijvoorbeeld door het alt-attribuut leeg te laten. Ditzelfde komt voor bij de afbeeldingen in de links onder 'Nieuws'. Ook op andere pagina's komt dit voor, bijvoorbeeld bij de afbeelding in de link 'Cultuur toegankelijk maken voor iedereen' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel, bij de afbeeldingen in sommige links onder 'Meer subsidies' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken, en onder 'A selection of our grants' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund.
Bevinding 5: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht staan klikbare elementen waar dialoogvensters opengevouwen kunnen worden. Bijvoorbeeld 'Mardjan Seighali'. In het dialoogvenster staat een afbeelding waarop een portretfoto te zien is. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst maar is ook niet verborgen voor hulpsoftware. Voeg een alternatieve tekst toe die beschrijft wat op de afbeelding te zien is, of verberg de afbeelding voor hulpsoftware als deze decoratief is (bijvoorbeeld door een leeg alt-attribuut toe te voegen).
Bevinding 6: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken staan in het roze vlak ('Advies nodig?') drie afbeeldingen waarop portretfoto's te zien zijn, bijvoorbeeld 'Inge Molenaar'. Deze afbeelding staat in een link die de tekst 'Inge Molenaar' bevat. Doordat de afbeelding geen alternatieve tekst heeft maar ook niet is verborgen voor hulpsoftware, is voor bezoekers die hier gebruik van maken te horen dat zich hier een afbeelding bevindt maar is het niet duidelijk wat hierop te zien is. Omdat de naam van de persoon die op de afbeelding te zien is in de linktekst voorkomt, kan de afbeelding verborgen worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een leeg alt-attribuut. Ditzelfde komt voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren staat.
Bevinding 7: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staat een plugin van Facebook, hierin staan bij de berichten links met daarin een afbeelding met het logo van Facebook. Deze afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst. Voeg een alternatieve tekst toe of verberg de afbeeldingen voor hulpsoftware, bijvoorbeeld met een leeg alt-attribuut of aria-hidden="true".
Bevinding 8: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken wordt gezocht op een zoekterm, verschijnt een dialoogvenster met een lijst van zoekresultaten. Bij elk zoekresultaat staat een afbeelding die is opgemaakt als link. De afbeeldingen hebben als alternatieve tekst 'Thumbnailafbeelding', wat niet omschrijft wat op de afbeelding te zien is en ook niet wat het doel van de link is. Wijzig de alternatieve tekst zodat deze het doel van de link beschrijft, of verberg de afbeelding voor hulpsoftware door bijvoorbeeld het alt-attribuut leeg te laten. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 9: Op de pagina's binnen Mijnfonds (bijvoorbeeld de inlogpagina https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/2841B3DE1) staat een afbeelding van het logo van Fonds Cultuurparticipatie in een link naar de inlogpagina. De alternatieve tekst van de afbeelding is 'FCP Logo'. Omdat de naam van de organisatie op de afbeelding volledig te zien is, moet deze ook terugkomen in de alternatieve tekst. Daarnaast kan deze alternatieve tekst onduidelijkheid scheppen over het doel van de link, omdat aangenomen kan worden dat algemeen bekend is dat een logo leidt naar de homepagina van de organisatie en dat in dit geval niet zo is. Wijzig daarom de alternatieve tekst zodat de volledige tekst die op de afbeelding te zien is wordt voorgelezen, en voeg daaraan een beschrijving van het doel van de link toe. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 10: Op de pagina Inbox Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2) staat een tabel onder 'Huidige Taken'. De laatste twee kolommen in de tabel hebben een tabelkop die bestaat uit een icoon. Dit icoon is voor hulpsoftware verborgen doormiddel van 'aria-hidden="true". Daardoor is de informatie in deze kolommen lastig te begrijpen door bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader. Verwijder om dit op te lossen het 'aria-hidden="true"' attribuut en voeg een alternatieve tekst toe, bijvoorbeeld met een visueel verborgen tekst binnen het i-element.
Bevinding 11: In de PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/algemene-tips-voor-je-begroting-652e6.pdf staat een afbeelding waarop het logo van Fonds voor Cultuur Participatie te zien is. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst, waardoor door hulpsoftware zoals een screenreader alleen het woord 'afbeelding' wordt voorgelezen. Geef de afbeelding een beschrijvende alternatieve tekst.
Bevinding 12: Advies: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht staan afbeeldingen met portretfoto's, deze staan in een klikbaar element. Bijvoorbeeld 'Mardjan Seighali'. De alternatieve tekst van de afbeelding is de naam van de persoon die te zien is. Doordat deze naam in hetzelfde element ook als tekst is toegevoegd, is deze voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader dubbel te horen. De alternatieve tekst beschrijft wel correct wie op de afbeelding te zien is, en is daarom niet af te keuren. Om te voorkomen dat dezelfde informatie dubbel te horen is, kan ervoor gekozen worden om de afbeelding te verbergen voor hulpsoftware door het alt-attribuut leeg te laten.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons staat een video met de titel 'Fonds voor Cultuurparticipatie | Cultuur maakt iedereen'. In deze video is alleen automatisch gegenereerde ondertiteling beschikbaar, maar deze klopt niet overal. Zo zegt de spreker op tijdstip 0:15 bijvoorbeeld de woorden 'voor mij', terwijl in de ondertiteling hiervan 'maaien' gemaakt is. Voor bezoekers die niet kunnen horen is hierdoor niet goed te volgen wat er in de video gezegd wordt. Voeg ondertiteling toe aan de video.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ is er in de video 'Het Fonds in gesprek met Urban Arts Talent Yentl Kollau' op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld op tijdstip 0:28 waar de naam van de coach in beeld is, en de informatie vanaf tijdstip 0:58. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Daardoor kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een screenreader niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze informatie in een transcript om te voldoen aan dit succes criterium. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan Succes Criterium 1.2.5. Ditzelfde geldt voor de video 'Fonds voor Cultuurparticipatie | Cultuur maakt iedereen', die op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons staat. Hierin komen de namen en functies van de sprekers in beeld te staan, maar deze worden niet uitgesproken. Ook op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker staat een video ('Stephan begon als breaker') waarin dit voorkomt, op tijdstip 0:02 komt bijvoorbeeld de naam van de spreker in beeld, op tijdstip 0:11 de naam van de danser, en de informatie op tijdstip 3.13.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staat een video met de titel 'Het Fonds in gesprek met Urban Arts Talent Yentl Kollau'. Bij deze video ontbreekt audiodescriptie, waardoor de informatie die op tijdstip 0:28 en vanaf 0:58 in beeld is, niet beschikbaar is voor bezoekers die niet kunnen zien. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Voeg een extra audiospoor toe waarin audiodescriptie te horen is. Ditzelfde geldt voor de video 'Fonds voor Cultuurparticipatie | Cultuur maakt iedereen', die op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons staat, en de video 'Stephan begon als breaker' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken staat een opsomming van de punten 'a' tot en met 'g' onder 'Welk effect bereik je?', deze is als tabel opgemaakt. Het gaat hier niet om een tabel waarin datacellen betrekking op elkaar hebben, en daarom kan het verwarrend zijn voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader dat dit als tabel voorgelezen wordt. Los dit bijvoorbeeld op door de opsomming als lijst op te maken met het ol- en li-element en maak voor de styling gebruik van de eigenschappen van CSS.
Bevinding 17: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact is de tekst 'Medewerkers Fonds' visueel herkenbaar als kop. Omdat deze tekst niet is opgemaakt als kop met het h-element, is deze niet als zodanig herkenbaar voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader. Zorg ervoor dat koppen altijd met het h-element worden opgemaakt. Dit komt ook voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/onze-missie, bijvoorbeeld bij de kop 'Feiten' en '1. Maak het grenzeloos'.
Bevinding 18: Op sommige pagina's is gebruik gemaakt van het strong-element om tekst dikgedrukt te maken. Het strong-element is bedoeld om een enkel of enkele woorden nadruk te geven, en niet voor hele zinnen. Maak voor de opmaak gebruik van de eigenschappen van CSS. Een aantal voorbeelden:
- De koppen op kopniveau h2 (zoals 'Contactgegevens').
- Het eerste punt ('a: meer of nieuwe groepen..) in de tabel onder 'Welk effect bereik je?'
Bevinding 19: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht kunnen door op de (portret)foto's te klikken dialoogvensters geopend worden. Voor hulpsoftware zoals een screenreader is het niet duidelijk dat er een dialoogvenster opent, waardoor hierover geen melding wordt doorgegeven aan de bezoeker. Los dit bijvoorbeeld op door wanneer het venster verschijnt hier focus op te plaatsen. Let op dat het venster niet voorkomt in de focus volgorde, dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van tabindex=-1.
Dit probleem komt voor bij alle dialoogvensters op de pagina, bijvoorbeeld ook op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken.
Bevinding 20: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu staan in het formulier onder 'Gender' drie keuzerondjes (radiobuttons). Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is het lastig om af te leiden dat hier keuzerondjes staan, doordat deze in de CSS zijn verborgen via 'display: none;'. De keuzerondjes kunnen niet bereikt en bediend worden via het toetsenbord (zie ook succescriterium 2.1.1). Ook is het bijschrift 'Gender' niet gekoppeld aan de keuzerondjes, Waardoor, als de keuzerondjes wel zichtbaar zijn voor hulpsoftware, er geen beschrijving over wat hier geselecteerd wordt is. Verwijder het label-element van 'Gender' en gebruik hier een fieldset en legend combinatie om de keuzerondjes te groeperen.
Bevinding 21: Op de pagina Inbox Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2) is het menu ingevouwen onder een knop (hamburgermenu). Deze knop is opgemaakt als link in een lijst-item in een lijst met één item. Omdat het hier niet gaat om een opsomming, is het verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader dat dit wordt voorgelezen als lijst met één item. Maak de knop op een andere manier op zodat deze niet in een lijst (<ul> <li>) staat.
Bevinding 22: Op de pagina Inbox Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2) is het menu ingevouwen onder een knop (hamburgermenu). Een bezoeker die gebruik maakt van hulpsoftware zoals een screenreader krijgt voorgelezen dat een lijst van zes items te zien is als dit menu opengevouwen wordt, terwijl de lijst uit drie items bestaat. Dit komt doordat in HTML lijst-items (<li>) zijn toegevoegd die niet daadwerkelijk uit lijst-items bestaan. Zorg ervoor dat in de lijst alleen items voorkomen die daadwerkelijk lijst-items zijn.
Bevinding 23: De PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/reglement-raad-van-toezicht-fcp-220407-62a20.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen door hulpsoftware. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, wat de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Bevinding 24: In de PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/algemene-tips-voor-je-begroting-652e6.pdf staan teksten die visueel als kop te herkennen zijn, bijvoorbeeld 'Algemene tips voor je begroting'. Doordat deze kop niet de juiste tag heeft in de codelaag, kan hulpsoftware dit niet als kop herkennen. Zorg ervoor dat koppen met een h-tag opgemaakt worden.
Bevinding 25: Advies: Op verschillende pagina's wordt niet op de juiste manier gebruik gemaakt van een koppenstructuur. Voor gebruikers van een screenreader is een kopstructuur belangrijk, omdat een lijst van koppen opgevraagd kan worden en op die manier genavigeerd kan worden. Zorg voor een goede koppenstructuur, die begint bij een kopniveau h1 voor de titel van de pagina, kopniveau h2 voor de koppen, kopniveau h3 voor de tussenkoppen, etcetera. Sla hierbij geen koppen over.
Een aantal voorbeelden van een onjuiste koppenstructuur zijn:
- De homepagina https://cultuurparticipatie.nl/ start met een kop op kopniveau h2, waarop een kop op kopniveau h1 volgt. Ook worden koppen overgeslagen, een kop op kopniveau h6 volgt op een kop op kopniveau h2.
- Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken volgt op een kop op kopniveau h2 een kop op kopniveau h5, waarna een kop op kopniveau h3 volgt.
- Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/404 mist onder andere een kop op kopniveau h1.
- Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/onze-missie staan meerdere koppen op kopniveau h1. Gebruik dit kopniveau alleen voor de titel van de pagina.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staan in de links naast 'Subsidie aanvragen' een tag (bijvoorbeeld 'Participatie'), een datum ('16 jan 2023 t/m 01 mei 2024') en een kop ('Erfgoed: Herdenkingsjaar Slavernijverleden'). De kop staat hierin als laatste in de volgorde. Daarom kan het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader mogelijk onduidelijk zijn dat de datum en tag bij deze kop horen. Een kop beschrijft bijbehorende content, daarom is het belangrijk dat de kop vooraan staat en daardoor als eerste voorgelezen wordt. Wijzig de volgorde van de verschillende elementen die in de link staan, zodat de kop vooraan staat. Dit geldt ook voor de links bij 'Subsidie aanvragen'. Ook op andere pagina's komt dit voor, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel bij de links zoals 'Cultuur toegankelijk maken voor iedereen'.
Bevinding 27: Wanneer bezoekers op pagina ps://cultuurparticipatie.nl/ geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen onder de invoervelden. Bijvoorbeeld 'Het veld name is verplicht.' Mensen die het scherm niet kunnen zien missen deze melding hierdoor mogelijk. Los dit op door de foutmelding aan het invoerveld te koppelen met aria-describedby op het invoerveld, en deze via een id te koppelen aan de foutmelding.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken wordt in de tekst bij 'Erfgoed Maken' met de zin 'Kies hieronder de categorie' verwezen naar categorieën die elders op de pagina staan. De aanwijzing 'hieronder' is voor bezoekers die niet kunnen zien onduidelijk, omdat tussen de verwijzing en de elementen waarnaar verwezen wordt eerst nog een ander element (een kop) staat. Gebruik geen zintuiglijke eigenschappen zoals een locatie bij het verwijzen naar elementen.
Bevinding 29: Advies: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 wordt onder de kop 'Hoe vraag je subsidie aan?' met de aanduiding 'rechts in het kader' verwezen naar 'Documenten'. Voor bezoekers die niet kunnen zien is dit onderdeel mogelijk lastig te vinden. Ook voor bezoekers die de pagina op een kleiner scherm bekijken of inzoomen kan het verwarrend zijn omdat dit onderdeel dan verplaatst naar een plek onderaan op de pagina en niet langer aan de rechterkant staat. Los dit bijvoorbeeld op door een link te plaatsten die de bezoeker naar het juiste onderdeel leidt, of beschrijf op een andere manier (zonder zintuiglijke informatie) waar dit te vinden is.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 30: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact staat een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en de naam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor het e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes. Ditzelfde geldt voor de invoervelden bij 'Nieuwsbrief' op meerdere pagina's, de invoervelden in het formulier op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu en het invoerveld bij 'Herinner mij' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024. Ook bij de invoervelden 'E-mail' en 'Wachtwoord' bij de inlogpagina van Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/0A110972F) komt dit voor.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: Deze bevinding is gevonden na instellen van hoog contrast via de knop die daarvoor op de pagina beschikbaar is:
Op de pagina Inbox Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2) staan links in de footer (bijvoorbeeld 'powered by AIMS'). Deze links onderscheiden zich alleen door kleur van omliggende tekst. Waarbij de contrastverhouding tussen de blauwe (HEX #609DD2) en witte tekst te laag is, deze is 2.9:1. Hierdoor is het voor bezoekers die slechtziend of kleurenblind zijn moeilijk om te herkennen dat het hier om links gaat. Zorg ervoor dat hyperlinks in lopende tekst ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 32: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/, staat in de footer de tekst '@2024 Fonds voor Cultuurparticipatie' in een blauw (HEX #4C6DAB) lettertype op een donkerblauwe (HEX #002F87) achtergrond. De contrastverhouding is hier 2.3:1, deze moet minimaal 4.5:1 zijn. Ditzelfde geldt voor de tekst 'Design & Development:'.
Bevinding 33: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/, staan in de header de links 'NL' en 'EN'. De niet-actieve link (dit is 'EN' wanneer de bezoeker op de 'NL'-pagina is) is heeft een grijs (HEX #939BA2) lettertype, deze heeft een te laag contrast met de witte achtergrond. De contrastverhouding is 2.8:1 waar deze minimaal 4.5:1 moet zijn.
Bevinding 34: In de slider naast 'Laat je inspireren' staat witte tekst op verschillende afbeeldingen. De tekst heeft op bepaalde punten in de afbeeldingen onvoldoende contrast met de achtergrond. De tekst 'In gesprek met Urban Arts Talen Yentl Kollau' heeft op sommige punten een grijze (HEX #B1B2B3) achtergrond, de contrastverhouding is 2.1:1. De tekst '5 tips voor subsidieaanvragen rondom Internationale Samenwerking' heeft op sommige punten een grijze (HEX #B7B6B8) achtergrond, waarbij de contrastverhouding 2:1 is. De contrastverhouding moet minimaal 3:1 zijn.
Bevinding 35: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund op een link geklikt wordt die naar een Nederlandstalige pagina leidt, komt de melding 'Leaving English site' in beeld. Hierin staat een grijze (HEX #899299) knop met daarop de witte tekst 'Take me there!'. Het contrast tussen deze kleuren is te laag. De contrastverhouding is 3.1:1 waar deze minimaal 4.5:1 moet zijn.
Bevinding 36: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 staat een formulier aan de rechterkant van de pagina waarin het e-mailadres kan worden ingevuld. In het invoerveld staat de blauwe (HEX #758FBD) placeholdertekst 'Uw e-mail' op een grijze (HEX #EBEFF2) achtergrond. Hierbij is het contrast te laag. De contrastverhouding is 2.8:1 waar deze minimaal 4.5:1 moet zijn.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 37: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/, staat in de HTML-code bij meta name="viewport" de volgende instellingen: content= initial-scale=1.0, maximum-scale=1.0. Op mobiel of tablet kunnen bezoekers daarom in sommige gevallen niet inzoomen. Laat deze instelling weg.
Bevinding 38: Wanneer bezoekers op de homepagina https://cultuurparticipatie.nl/ inzoomen vanaf 125% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnen de knoppen uit de sliders bij 'Bekijk alle regelingen' en 'Laat je inspireren'. Daardoor is het voor bezoekers die navigeren met de muis niet mogelijk om alle content die in de slider staat te bereiken. Zorg ervoor dat alle functionaliteit beschikbaar blijft bij inzoomen. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld in de slider op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund.
Bevinding 39: De dialoogvensters die op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht kunnen worden geopend door op de (portret)foto's te klikken, vallen deels buiten beeld als de bezoeker bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels inzoomt vanaf 150%. Daardoor is een deel van de tekst niet te lezen en valt de knop waarmee het dialoogvenster kan worden afgesloten buiten beeld. Zorg ervoor dat alle content en functionaliteit beschikbaar blijft bij inzoomen.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 40: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken staat een afbeelding waarin de verschillende categorieën in één oogopslag te zien zijn. Slechtzienden kunnen de tekst die op de afbeelding staat niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. Niet alle tekst die op de afbeelding staat is ergens anders op de pagina te zien. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina. Ditzelfde komt voor bij de afbeelding van tekst 'Open oproep | Mentale gezondheid jongeren' die op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren staat.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Wanneer bezoekers op de Engelse homepagina https://cultuurparticipatie.nl/ inzoomen vanaf 250% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels en klikken op een link die naar een Nederlandstalige pagina leidt, is de melding die verschijnt niet helemaal in beeld te zien. Een deel van de tekst, knop en link die op de melding staan, verdwijnen achter andere content die op de pagina staat. Zorg ervoor dat alle content en functionaliteit beschikbaar blijft bij inzoomen.
Bevinding 42: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanmeldformulier-fonds-events/aanmelden-online-infosessie-cultuureducatie-met-kwaliteit valt een deel van de koppen 'Spreekuur voor penvoerders' en 'Spreekuur Cultuureducatie met Kwaliteit' buiten beeld als de bezoeker bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels inzoomt tot 400%. Er verschijnt een horizontale scrollbalk op de pagina, maar hiermee kan de tekst die buiten beeld staat niet tevoorschijn gehaald worden. Daarnaast is een horizontale scrollbalk op een pagina niet toegankelijk. Zorg ervoor dat alle content in beeld blijft bij het inzoomen, zonder horizontale scrollbalk. Ditzelfde komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu en https://cultuurparticipatie.nl/veelgestelde-vragen.
Bevinding 43: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu valt een deel van de kop 'Aanvraagformulier individu of particulier' achter het logo wanneer de bezoeker bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels inzoomt vanaf 200%. Zorg dat alle content in beeld blijft bij inzoomen. Een soortgelijk probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld pagina https://cultuurparticipatie.nl/404.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 44: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer staan in de footer twee links die zijn vormgegeven als afbeelding ('Fonds voor Cultuur Participatie' en 'Vruchtvlees'). Omdat de afbeelding bestaat uit grijze (HEX #EAEEF1) tekst en deze heeft een te laag contrast met de witte achtergrond. Daardoor is voor sommige bezoekers niet zichtbaar dat hier links staan. De contrastverhouding is 1.1:1, deze moet minimaal 3:1 zijn.
Bevinding 45: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanmeldformulier-fonds-events/aanmelden-online-infosessie-cultuureducatie-met-kwaliteit staat een formulier waarin de invoervelden een grijze (HEX #E7E7E7) rand hebben (de oorspronkelijke kleur is deels transparant gemaakt). Doordat het contrast met de witte achtergrond te laag is, zijn de invoervelden voor sommige bezoekers slecht te zien. De contrastverhouding is 1.2:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn. Ditzelfde komt voor in het formulier op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu en https://cultuurparticipatie.nl/contact.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 46: Als op de homepagina https://cultuurparticipatie.nl/ de regelhoogte, alinea- en tekstafstand worden gewijzigd naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, valt de knop 'Bekijk onze subsidiemogelijkheden' deels onder andere content. Daardoor is niet de hele tekst die op de knop staat te lezen. Zorg ervoor dat alle content zichtbaar blijft bij het wijzigen van de tekstafstand.
Bevinding 47: Als bezoekers op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund inzoomen vanaf 125% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels en de regelhoogte, alinea- en tekstafstand worden gewijzigd naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, verdwijnt een deel van de tekst die op de melding die verschijnt als de bezoeker op een link die naar een Nederlandstalige pagina leidt klikt te zien is, achter andere content op de pagina. Daardoor is een deel van de melding niet meer te zien. Zorg ervoor dat alle content beschikbaar blijft bij het wijzigen van de tekstafstand.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 48: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund op een link geklikt wordt die naar een Nederlandstalige pagina leidt, komt de melding 'Leaving English site' in beeld. Deze melding kan worden weg geklikt met de sluitknop (X), welke is vormgegeven als link. Deze link is niet focusbaar, waardoor deze moeilijk te bedienen is voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord. Zorg ervoor dat de sluitknop bereikbaar en bedienbaar is via het toetsenbord.
Bevinding 49: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht kan door op de foto's te klikken een dialoogvenster geopend worden. Bijvoorbeeld 'Mardjan Seighali'. Deze dialoogvensters en de elementen die hierin staan (de scrollbalk, de sluitknop) kunnen via het toetsenbord niet bereikt en bediend worden. Daardoor is de informatie die in de dialoogvensters staat niet beschikbaar voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord. Maak deze elementen op een andere manier op, zodat deze bereikt en bediend kunnen worden via het toetsenbord. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 50: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/veelgestelde-vragen staan accordeons (uitvouwbare blokken), bijvoorbeeld 'Wat doet het Fonds voor Cultuurparticipatie?'. Deze zijn via het toetsenbord niet te bereiken en bedienen. Maak de accordeons op een andere manier op, zodat de focus hier via het toetsenbord naartoe gebracht kan worden en de blokken via het toetsenbord ingevouwen en uitgevouwen kunnen worden. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren bij het uitvouwbare blok 'Documenten'. Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/hoe-werkt-het zijn de accordeons op een andere manier vormgegeven maar doet hetzelfde probleem zich voor. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 51: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker staan naast 'Daphne Alexander' vier links naar sociale media. Deze links zijn niet focusbaar, waardoor het voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord lastig is om de links te bereiken en bedienen. Maak om dit op te lossen de links op een andere manier op, bijvoorbeeld met het a-element in HTML. Dit komt ook voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren bij de links naar sociale media die in het lichtblauwe blok staan onder 'Documenten'.
Bevinding 52: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer kan de bezoeker in het groene vlak 'Welkom! Vind snel uit welke subsidie bij jouw idee past' verschillende stappen doorlopen. Bij stap één is een selectievakje (checkbox) te zien welke niet focusbaar is. Het input-element is niet te bedienen, doordat deze via 'display: none;' in de CSS is verborgen. Daardoor is deze lastig te identificeren en bedienen voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader. Maak het selectievakje op een andere manier op. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 53: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer kan de bezoeker in het groene vlak 'Welkom! Vind snel uit welke subsidie bij jouw idee past' verschillende stappen doorlopen. Bij stap twee en drie staat de knop 'Stap terug', deze is niet focusbaar. Dit geldt ook voor de knop 'Start opnieuw' bij de laatste stap. Los dit bijvoorbeeld op door de knoppen in HTML op te maken als knop met het button-element. Ditzelfde komt voor bij de knop 'Laad meer' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 54: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu staan in het formulier onder 'Gender' drie keuzerondjes (radiobuttons). Het is niet mogelijk om de focus hier via het toetsenbord naartoe te brengen. Een bezoeker die navigeert via het toetsenbord kan de keuzerondjes niet bedienen. Dit komt doordat de keuzerondjes in de CSS verborgen zijn via 'display: none;'. Maak de keuzerondjes op een andere manier op, zodat deze bereikbaar en bedienbaar zijn via het toetsenbord.
Bevinding 55: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken wordt gezocht op een zoekterm verschijnt een lijst met zoekresultaten. Deze kunnen gesorteerd worden met de knop achter 'Sorteren op:'. Deze knop is niet te bereiken en te bedienen via het toetsenbord. Daardoor kunnen bezoekers die navigeren via het toetsenbord geen gebruik maken van deze functionaliteit. Maak dit element op een andere manier op.
Bevinding 56: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/projecten kunnen projecten gefilterd worden onder 'Filter op:'. Hier kan onder 'Regelingen', 'Disciplines' en 'Doelgroepen' een lijst met keuze-opties uitgevouwen worden. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord is het lastig om deze functionaliteit te gebruiken, omdat de focus hier niet naartoe gebracht kan worden. Ditzelfde geldt voor de kaart waarop een provincie uitgekozen kan worden als filter. Zorg ervoor dat alle functionaliteit bereikbaar en bedienbaar is via het toetsenbord.
Bevinding 57: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staat een plugin van Facebook. Als een bezoeker die navigeert via het toetsenbord met de focus in de plugin staat, is het lastig om hier weer uit te komen (dit kan alleen door achteruit te navigeren). Als de bezoeker de focus voorwaarts over de pagina probeert te bewegen blijven nieuwe Facebook-berichten laden in de plugin. Bezoekers die navigeren via de tab-toets kunnen niet voorbij deze plugin komen om naar de volgende elementen op de pagina te gaan. Voeg een mechanisme toe waarmee de bezoeker via het toetsenbord uit de plugin kan navigeren, of deze kan overslaan. Ook kan ervoor gekozen worden om de functie van het automatisch laden van nieuwe berichten uit te schakelen, en een knop toe te voegen via welke de bezoeker zelf nieuwe berichten kan laden.
2.2 Genoeg tijd
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 58: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund staat een carrousel die automatisch naar de volgende afbeelding verspringt. Er is geen mechanisme aanwezig waarmee deze beweging gepauzeerd of gestopt kan worden. Door de bewegende content hebben sommige bezoekers moeite met het lezen en bekijken van de stilstaande content op de pagina. Ook kan bewegende content voor sommige bezoekers lichamelijke klachten veroorzaken zoals bijvoorbeeld duizeligheid of misselijkheid. Zorg ervoor dat bezoekers de beweging kunnen stoppen of pauzeren, of verwijder de carrousel en plaats de content op andere manier op de pagina. Ditzelfde komt voor bij de carrousel op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 59: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/, is geen mechanisme beschikbaar waarmee content die op elke pagina voor komt overgeslagen kan worden (skiplink). Dit gaat bijvoorbeeld om het menu. Voeg een link toe waarmee een bezoeker direct naar de eerste unieke inhoud van de pagina kan springen. Deze skiplink is de eerste link op de pagina en mag standaard visueel verborgen zijn. Zorg dat de link zichtbaar wordt wanneer een bezoeker hier via het toetsenbord de focus naartoe brengt.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 60: De homepagina, https://cultuurparticipatie.nl/, heeft als paginatitel 'Fonds voor Cultuurparticipatie - Vraag subsidie aan'. Hieruit wordt niet duidelijk dat het om de homepagina gaat. Bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader horen als eerste de paginatitel als zij op een pagina aankomen, daarom is het belangrijk dat deze de unieke pagina goed beschrijft. Pas de tekst aan zodat eerst de unieke pagina beschreven wordt, en daarna de naam van de organisatie.
Bevinding 61: In de paginatitel van pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact wordt de unieke pagina niet beschreven. Voeg deze toe vóór de naam van de organisatie, zodat het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader duidelijk is op welke unieke pagina zij zijn aangekomen. Ditzelfde komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer en https://cultuurparticipatie.nl/404.
Bevinding 62: In de paginatitel van pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund ('English home') mist de naam van de organisatie. Daardoor kan een bezoeker die gebruik maakt van hulpsoftware zoals een screenreader niet aan de paginatitel horen bij welke website de pagina hoort. Voeg de naam van de organisatie toe aan de paginatitel.
Bevinding 63: De PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/algemene-tips-voor-je-begroting-652e6.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 64: De PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/reglement-raad-van-toezicht-fcp-220407-62a20.pdf heeft een documenttitel in de eigenschappen maar in de eigenschappen staat ingesteld dat de Bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de Documenttitel wordt getoond. Pas daarnaast de documenttitel aan, zodat deze niet de tekst 'Microsoft Word' bevat.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 65: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staat naast 'Subsidie aanvragen' een slider waarin de bezoeker via knoppen naar een volgende of voorgaande link kan navigeren. Als de bezoeker gebruik maakt van de knop waarmee de volgende link op de pagina tevoorschijn komt, en vervolgens via de tab-toets verder navigeert, springt de focus niet naar de betreffende link maar naar het volgende onderdeel op de pagina. Daardoor is het voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord lastig om alle links in de slider te bereiken. Zorg ervoor dat de focus naar een logische plek (de volgende link) springt na de knop. Ditzelfde komt voor in de slider naast 'Laat je inspireren'. Deze slider staat ook op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel en
en een soortgelijke slider met knoppen waarbij hetzelfde probleem voorkomt staat bij 'Uitgelicht' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/projecten.
Bevinding 66: Wanneer bezoekers op pagina's (bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/) inzoomen vanaf 125% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels, vouwt het menu samen onder een menuknop (hamburgermenu). Wanneer dit hamburgermenu uitgevouwen is, kan een bezoeker de focus via het toetsenbord verplaatsen naar elementen op de pagina die achter het menu staan en daardoor op dat moment niet zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat de focus pas het menu kan verlaten nadat deze is ingevouwen, of dat het menu automatisch inklapt wanneer focus hieruit wordt gehaald.
Bevinding 67: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ valt de focus op verschillende interactieve elementen (bijvoorbeeld de link 'Share' en 'Watch on YouTube') in de YouTube-videospeler. Deze elementen zijn op dat moment niet zichtbaar, omdat er een afbeelding over de videospeler en deze knoppen heen staat. De knoppen worden pas zichtbaar wanneer op de 'Play' knop is gedrukt. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord is het onduidelijk waar de focus zich bevindt voordat de knoppen zichtbaar zijn. Pas de focusvolgorde aan, zodat de elementen pas focusbaar worden op het moment dat deze zichtbaar zijn. Ditzelfde komt voor bij de video 'Cultuurportret..' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker, en de video 'Cultuur maakt iedereen' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons.
Bevinding 68: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staat boven de kop 'Nieuws en agenda' de link 'Terug naar homepage'. Deze link is standaard niet zichtbaar op de pagina, maar komt tevoorschijn wanneer wordt ingezoomd of de pagina op een kleiner scherm wordt bekeken. De focus kan wel naar de link gebracht worden op het moment dat deze niet zichtbaar is op de pagina. Dit kan het beste opgelost worden door te zorgen dat de link altijd zichtbaar is op de pagina.
Bevinding 69: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund op een link geklikt wordt die naar een Nederlandstalige pagina leidt, komt de melding 'Leaving English site' in beeld. Om de focus naar de melding te brengen moet de bezoeker eerst door alle andere elementen van de pagina heen navigeren. Dit komt doordat de melding achteraan in de focusvolgorde staat. Ook kan een bezoeker die navigeert via het toetsenbord als de focus eenmaal op de melding staat, de focus naar elementen brengen op de pagina die achter de melding staan, terwijl de melding deze content deels bedekt. Zorg dat de focus naar de melding verspringt op het moment dat deze in beeld verschijnt, en zorg ervoor dat de focus pas naar elementen op de achterliggende pagina gebracht kan worden als de melding is afgesloten.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij andere meldingen (dialogen) op de website.
Bevinding 70: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ de formuliervelden bij 'Nieuwsbrief' niet worden ingevuld en op de knop 'Aanmelden' word gedrukt, springt de focus naar boven op de pagina. Bezoekers die navigeren via het toetsenbord moeten opnieuw door de hele pagina heen navigeren voordat zij kunnen zien dat er foutmeldingen bij de invoervelden staan. Zorg ervoor dat de focus terugspringt naar het eerste invoerveld als er iets mis is gegaan met het invoeren van de gevraagde gegevens. Ditzelfde komt voor op alle pagina's waar dit formulier te vinden is.
Bevinding 71: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/hoe-werkt-het wordt gebruikgemaakt van uitvouwbare blokken (accordeons) zoals bij 'Stap 1. Zoek en vind de juiste subsidie voor jouw project'. In sommige uitvouwbare blokken staan links, welke ook de focus krijgen als de blokken ingevouwen zijn. Dit is verwarrend voor gebruikers die via het toetsenbord navigeren, maar wel het scherm kunnen zien. Zorg ervoor dat items die niet zichtbaar zijn omdat het betreffende tekstblok is ingevouwen, geen focus krijgen.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 72: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/, staat het logo bovenaan in de header. Deze bestaat uit twee afbeeldingen die in een link staan. De afbeeldingen zijn verborgen voor hulpsoftware door een leeg alt-attribuut. Daardoor is het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet bekend dat hier het logo te zien is, en dat de link naar de homepagina leidt. Los dit bijvoorbeeld op door een tekst waaruit dit duidelijk wordt toe te voegen in het alt-attribuut. Omdat hulpsoftware het element als link herkent en algemeen aangenomen kan worden dat bekend is dat een logo naar de homepagina leidt, is een beschrijving van de tekst van het logo voldoende. Zie succescriterium 1.1.1.
Bevinding 73: In de footer op meerdere pagina's (bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/) staat achter 'Design & Development:' een link met daarin een svg-afbeelding waarop een logo te zien is. De afbeelding zelf heeft geen alternatieve tekst, en de link heeft geen naam. Hulpsoftware zoals een screenreader leest in sommige gevallen de correcte URL voor als linktekst, maar dit gaat niet in elke browser met elke hulpsoftware goed. Verberg om dit op te lossen de afbeelding voor hulpsoftware en geef de link een naam, of geef de afbeelding een alternatieve tekst door op het svg-element 'role="img"' te zetten en een title-element met een alternatieve tekst waaruit het linkdoel duidelijk wordt als eerste child-element toe te voegen. Zie succescriterium 1.1.1.
Bevinding 74: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund op een link geklikt wordt die naar een Nederlandstalige pagina leidt, komt de melding 'Leaving English site' in beeld. Deze melding kan worden weggeklikt met de sluitknop (X), welke is vormgegeven als link. Deze link heeft geen naam, waardoor voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet weten wat de functie van de link is. Los dit bijvoorbeeld op door de link een naam te geven die de functie beschrijft. Ditzelfde komt voor bij de sluitknop in de dialoogvensters dat op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht kunnen worden opengeklikt door op de (portret)foto's te klikken. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 75: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken staan links met de linktekst 'Lees meer'. Deze tekst beschrijft het linkdoel niet. Pas de linktekst aan zodat duidelijk beschreven wordt waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht waarnaar gelinkt wordt. Visueel is duidelijk waar de link bij hoort, dus deze aanvullende tekst hoeft niet visueel zichtbaar te zijn. Dit geldt ook voor de knop 'Laad meer' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen.
Bevinding 76: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker staan naast 'Daphne Alexander' vier links naar sociale media. Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is het doel van deze links niet duidelijk, doordat er geen linktekst aanwezig is en de link niet als link herkenbaar is. Maak om dit op te lossen de links op een andere manier op (bijvoorbeeld met het a-element in HTML), en voeg een linktekst toe waaruit duidelijk wordt waar de links naartoe leiden. Dit komt ook voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren bij de links naar sociale media die in het lichtblauwe blok staan onder 'Documenten'. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 77: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staan onder 'Volg ons op social media' verschillende links naar Instagram. Deze links hebben geen naam, waardoor hulpsoftware zoals een screenreader zelf een naam zoekt. Dit betekent dat bijvoorbeeld de eerste link wordt voorgelezen als 'C11THgkNd-x'. Hierdoor is het doel van de links niet duidelijk. Voeg een linktekst toe die duidelijk het doel van de link omschrijft. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 78: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staat een plugin van Facebook, hierin staan verschillende links die geen naam hebben. Bijvoorbeeld de link met afbeelding die vóór 'Fonds voor Cultuurparticipatie' staat, en in het eerste bericht de link met afbeelding waarop de tekst 'Fonds voor Cultuurparticipatie Nieuwsbrief oktober 2023' te zien is. Ook de links met daarin afbeeldingen van het logo van Facebook hebben geen linktekst. Hulpsoftware zoals een screenreader leest daardoor een deel van het webadres van de link voor, en hieruit wordt het linkdoel niet duidelijk. Voeg een linktekst toe die het doel van de link omschrijft. Zie succescriterium 4.1.2.
Bevinding 79: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken wordt gezocht op een zoekterm, verschijnt een dialoogvenster met een lijst van zoekresultaten. Bij elk zoekresultaat staat een afbeelding die is opgemaakt als link. De afbeeldingen hebben als alternatieve tekst 'Thumbnailafbeelding'. Uit deze tekst wordt het doel van de link niet duidelijk. Wijzig de alternatieve tekst zodat deze het doel van de link beschrijft, of verberg de afbeelding voor hulpsoftware en geef de link op een andere manier een beschrijvende linktekst. Zie succescriterium 1.1.1.
Bevinding 80: Op de pagina's binnen Mijnfonds (bijvoorbeeld de inlogpagina https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/2841B3DE1) staat een afbeelding van het logo van Fonds Cultuurparticipatie in een link naar de inlogpagina. De alternatieve tekst van de afbeelding is 'FCP Logo'. Deze tekst maakt het doel van de link niet duidelijk, omdat aangenomen kan worden dat algemeen bekend is dat een logo leidt naar de homepagina van de organisatie en dat bij deze link dus de verwachting van de bezoeker kan zijn. Wijzig daarom de alternatieve tekst zodat de volledige tekst die op de afbeelding te zien is wordt voorgelezen, en voeg daaraan een beschrijving van het doel van de link toe. Zie succescriterium 1.1.1.
Bevinding 81: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/projecten is bij 'Projecten' een lijst van projecten te zien, hieronder staat een navigatiesysteem bestaande uit links met paginanummers. Hulpsoftware zoals een screenreader leest alleen het paginanummer voor als linktekst. Het is duidelijker als hier het woord 'Pagina' aan toegevoegd wordt, zodat begrepen kan worden dat de link onderdeel uit maakt van een navigatiesysteem.
Bevinding 82: Advies: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staan in de slider naast 'Subsidie aanvragen' links waarin diverse elementen staan. Bijvoorbeeld een datum, een tekst die als kop is opgemaakt en een introtekst die als gewone tekst is opgemaakt. Hulpsoftware zoals een screenreader leest deze elementen allemaal op als linktekst, omdat deze in het a-element staan. De bezoeker kan uit de tekst wel begrijpen waar de link naartoe leidt, maar de lengte van de linktekst kan het toch lastig maken om (snel) te navigeren over de pagina. Kort de linktekst in door bijvoorbeeld alleen de kop op te maken als link. Een soortgelijk probleem komt voor bij de link onder 'Agenda'. Ook op andere pagina's komt dit voor, bijvoorbeeld op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken onder 'Meer subsidies'.
Bevinding 83: Advies: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staan in de slider naast 'Laat je inspireren' links waarin diverse elementen staan. Naast de tekst die als kop is opgemaakt en de tekst van de naam, datum en categorie wordt ook de alternatieve tekst die aan de afbeelding is gegeven voorgelezen. Hierdoor is de linktekst erg lang en is sommige informatie hierin dubbel te horen. Los dit bijvoorbeeld op door de afbeelding te verbergen voor hulpsoftware door het alt-attribuut leeg te laten, en de linktekst in te korten. Ditzelfde komt voor bij de links onder 'Nieuws'. Ook op andere pagina's komt dit voor, bijvoorbeeld bij sommige links onder 'Meer subsidies' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken, en bij de links onder 'A selection of our grants' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 84: Advies: Op verschillende plaatsen staan knoppen die labels hebben die de functie van de knop wel omschrijven, maar in een taal (Engels) die niet overeenkomt met de taal van de pagina (Nederlands). Daardoor kan de functie van de knoppen onduidelijk zijn voor bezoekers die geen Engels spreken. Voorbeelden zijn de knop met aria-label 'Close' op Inbox Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2) en de knop 'View this scheme in English' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024. Zie succescriterium 3.1.2.
Bevinding 85: Advies: Op de Engelstalige pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund staan koppen die de bijbehorende content wel beschrijven, maar in een taal (Nederlands) die niet overeenkomt met de taal van de pagina (Engels). Bijvoorbeeld 'Nieuws' en 'Agenda'. Voor bezoekers die geen Nederlands spreken zijn deze koppen onduidelijk. Zie succescriterium 3.1.2.
Bevinding 86: Advies: Op de inlogpagina van MijnFonds staat een invoerveld waarbij het label '*E-mail' staat, en in het invoerveld een label als placeholdertekst 'Email address'. Dit kan verwarrend werken voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader. Zorg ervoor dat een placeholdertekst die hetzelfde doel dient als het label, dezelfde tekst bevat. Ook kan ervoor gekozen worden om de placeholdertekst te verwijderen.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 87: Op meerdere pagina's is bij verschillende elementen de focus niet zichtbaar wanneer deze er via het toetsenbord naartoe wordt gebracht. Daardoor is het voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord lastig om te bepalen waar op de pagina zij zich bevinden. Zorg ervoor dat het duidelijk zichtbaar is als de focus op een focusbaar element valt, bijvoorbeeld door een focusrand toe te voegen. Op de homepagina https://cultuurparticipatie.nl/ gaat het bijvoorbeeld om de link 'Bekijk onze subsidiemogelijkheden', de video 'Het Fonds in gesprek met Urban Arts Talent Yentl Kollau' en de bedieningsknoppen hierin. Ook de links en knoppen naast 'Subsidie aanvragen', de knop 'Aanmelden' bij de nieuwsbrief, en 'Zoeken' in de footer hebben geen zichtbare focus. Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund heeft bijvoorbeeld de knop 'Take me there', in de melding die verschijnt als de bezoeker naar een Nederlandstalige pagina wil navigeren, geen zichtbare focus.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 88: In de eigenschappen van PDF https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/reglement-raad-van-toezicht-fcp-220407-62a20.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 89: Pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund is in het Engels, er is een Engelse taalcode toegevoegd waardoor hulpsoftware zoals een screenreader de tekst met de juiste uitspraak kan voorlezen. De taal in de footer van de pagina wijkt af, deze is Nederlandstalig. Voeg daarom de Nederlandse taalcode (lang="nl") toe aan de footer.
Bevinding 90: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund zijn de koppen 'Nieuws' en 'Agenda' Nederlandstalig, net als de links 'Bekijk alles' die hierbij staan. Op deze pagina staat een Engelse taalcode, waardoor dit niet met de juiste uitspraak voorgelezen wordt door hulpsoftware zoals een screenreader. Omdat de rest van de pagina Engelstalig is, is de beste oplossing om deze teksten te wijzigen zodat deze ook in het Engels zijn.
Bevinding 91: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 staat een knop (vormgegeven als link) waarop de Engelstalige tekst 'View this scheme in English' staat. Omdat deze taal afwijkt van de taal op de rest van de pagina, moet hier een afwijkende taalcode toegevoegd worden (lang="en") zodat hulpsoftware zoals een screenreader de tekst met de juiste uitspraak kan voorlezen.
Bevinding 92: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/projecten is bij 'Projecten' een lijst van projecten te zien, hier staan meerdere Engelstalige projecten tussen. Bijvoorbeeld 'Community building programs in the slavery memorial year'. Omdat de taalcode van de pagina Nederlands is, leest hulpsoftware zoals een screenreader de tekst met een Nederlandse uitspraak voor. Voeg bij de Engelstalige zinnen een afwijkende taalcode (lang="en") toe.
Bevinding 93: Advies: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu staat rechts onderaan de pagina een dialoogvenster van ReCaptcha. De taal die hierin te zien is, is afhankelijk van de browserinstelling van de bezoeker. Omdat de taal van de pagina Nederlands is, is het beter om te zorgen dat hier altijd Nederlandstalige tekst te zien is. Ditzelfde komt voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact.
3.2 Voorspelbaar
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 94: Zowel de term 'Email' (in formulier 'Nieuwsbrief' onderaan op https://cultuurparticipatie.nl/contact), 'E-mail' (in formulier 'Nieuwsbrief' onderaan op https://cultuurparticipatie.nl/aanmeldformulier-fonds-events/aanmelden-online-infosessie-cultuureducatie-met-kwaliteit) 'E-mailadres' (Invoerveld op https://cultuurparticipatie.nl/aanmeldformulier-fonds-events/aanmelden-online-infosessie-cultuureducatie-met-kwaliteit) en 'Uw e-mail' (formulier aan de rechterkant van pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024) worden gebruikt. Zorg ervoor dat wanneer elementen dezelfde input vragen, deze elementen worden aangeduid met dezelfde naam.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 95: Wanneer bezoekers in het formulier op de homepage geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen onder de invoervelden. Bijvoorbeeld 'Het veld name is verplicht.' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld 'Naam' is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3. Let erop dat de taal van de foutmelding volledig overeen komt met de taal van de namen van de velden.
Bevinding 96: Het formulier 'Contactformulier' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is kort en onvolledig. Ook kan de tekstgrootte niet aangepast worden waardoor sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen. Ditzelfde komt voor in het formulier op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu.
Bevinding 97: Als op de inlogpagina van Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/2841B3DE1) met foutieve invoer in de invoervelden geprobeerd wordt om in te loggen, verschijnt een nieuwe pagina. Hierop staat een deels Engelstalige foutmelding. Voor bezoekers die geen Engels spreken, is deze tekst niet goed te begrijpen. Zorg voor een Nederlandstalige foutmelding op dezelfde pagina als waar het probleem opgelost kan worden.
Bevinding 98: Als op de inlogpagina van Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/2841B3DE1) met foutieve invoer in de invoervelden geprobeerd wordt om in te loggen, verschijnt een nieuwe pagina. Als de bezoeker de fout wil oplossen, moet deze pagina verlaten worden. De foutmelding is dan niet meer zichtbaar. Voor sommige bezoekers is het lastig om informatie te onthouden, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn om het probleem op te lossen. Zorg ervoor dat de foutmelding te zien blijft, en dat duidelijk is welk invoerveld deze foutmelding betreft.
Bevinding 99: Als op de inlogpagina van Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/2841B3DE1) een correct e-mailadres ingevoerd wordt maar een geen wachtwoord, verschijnt bij het invoerveld 'Wachtwoord' de foutmelding 'Wachtwoord is verplicht'. Deze melding wordt niet voorgelezen door hulpsoftware zoals een screenreader, waardoor het voor bezoekers die hier gebruik van maken niet duidelijk is dat hier iets mis is gegaan. Daarnaast is deze tekst een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3, en geen foutidentificatie. Zorg voor een foutmelding waaruit duidelijk wordt wat er fout is gegaan en welk veld dit betreft, die wordt voorgelezen door hulpsoftware (bijvoorbeeld door de foutmelding aan het invoerveld te koppelen met aria-describedby op het invoerveld, en deze via een id te koppelen aan de foutmelding). Een soortgelijk probleem doet zich voor bij de andere foutmeldingen in dit formulier.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 100: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/, staat onder 'Nieuwsbrief' een formulier met twee invoervelden. In de velden staat een placeholdertekst waaruit duidelijk wordt wat in het veld ingevoerd moet worden ('Email' en 'Naam'). De placeholdertekst verdwijnt wanneer bezoekers iets invoeren bij het veld, wat het voor sommige bezoekers lastig maakt het veld correct in te vullen. De placeholder is niet geschikt om instructies voor invoer in te plaatsen omdat deze verdwijnt bij invoer. Zorg ervoor dat de informatie in de placeholdertekst op een andere manier op de pagina wordt geplaatst, bijvoorbeeld door deze buiten het invoerveld te zetten zodat deze zichtbaar blijft. Ditzelfde komt voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024.
Bevinding 101: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/contact is een formulier waar bij de verplichte velden een asterisk (*) wordt getoond. Nergens binnen het formulier staat vermeld dat dit betekent dat dit veld verplicht is. Plaats een melding bovenaan binnen het formulier, bijvoorbeeld: ‘Velden met een sterretje (*) zijn verplicht'. Ditzelfde komt voor in het formulier op pagina https://cultuurparticipatie.nl/aanmeldformulier-fonds-events/aanmelden-online-infosessie-cultuureducatie-met-kwaliteit en https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu.
Bevinding 102: In het invoerveld 'Zoeken' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken staat informatie in de placeholdertekst ('Geoptimaliseerd door Google'). Deze tekst wordt niet doorgegeven aan hulpsoftware, waardoor deze niet beschikbaar is voor bezoekers die hier gebruik van maken. Ook verdwijnt de placeholder op het moment dat een bezoeker begint met typen, waardoor de informatie niet langer beschikbaar is. Een placeholder is niet geschikt om informatie in te plaatsen, omdat deze verdwijnt op het moment dat de bezoeker begint te typen. Zorg ervoor dat de informatie in de placeholdertekst op een andere manier op de pagina wordt geplaatst, bijvoorbeeld door het buiten het invoerveld te zetten.
Bevinding 103: Aan de invoervelden 'E-mail' en 'Wachtwoord' op de inlogpagina van Mijnfonds (https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/0A110972F) is het label 'Required fields are preceded by an asterisk' toegevoegd. Deze tekst is Engelstalig en kan verwarring scheppen voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader. Maak op andere manier duidelijk welke invoervelden verplicht zijn, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het aria-required attribuut op het input-element van verplichte velden.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 104: Wanneer bezoekers op pagina's (bijvoorbeeld https://cultuurparticipatie.nl/) inzoomen vanaf 125% bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels, vouwt het menu samen onder een menuknop (hamburgermenu). Deze knop heeft geen naam, waardoor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader alleen het woord 'knop' voorgelezen krijgen. Hierdoor is de functie van de knop niet duidelijk. Voeg een naam aan de knop toe waaruit duidelijk wordt dat met deze knop het menu uitgevouwen kan worden, en maak gebruik van aria-expanded of een vergelijkbare techniek zodat de status van de knop (ingevouwen of uitgevouwen) wordt doorgegeven aan hulpsoftware. Ditzelfde geldt voor de knop waarmee het hamburgermenu afgesloten kan worden (X).
Bevinding 105: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/ staan twee knoppen in de slider naast 'Subsidie aanvragen'. Doordat deze knoppen geen naam hebben, is het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader onduidelijk wat de functie van deze knoppen is. Geef de knoppen een naam waaruit duidelijk wordt dat de bezoeker hiermee naar de volgende of voorgaande link kan gaan. Ditzelfde komt voor bij de knoppen in de slider naast 'Laat je inspireren'. Deze slider staat ook op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel en
en een soortgelijke slider met knoppen waarbij hetzelfde probleem voorkomt staat bij 'Uitgelicht' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/projecten.
Dezelfde knoppen met hetzelfde probleem staan in de carrousel op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker en pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund.
Bevinding 106: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund op een link geklikt wordt die naar een Nederlandstalige pagina leidt, komt de melding 'Leaving English site' in beeld. Deze melding kan worden weggeklikt met de sluitknop (X), welke is vormgegeven als link. Deze link heeft geen naam, waardoor voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet weten wat de functie van de link is. Los dit bijvoorbeeld op door de link een naam te geven die de functie beschrijft, of maak dit element op als knop en voeg hier een duidelijke naam aan toe. Ditzelfde komt voor bij de sluitknop in de dialoogvensters dat op pagina https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht kunnen worden opengeklikt door op de (portret)foto's te klikken. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 107: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/veelgestelde-vragen staan accordeons (uitvouwbare blokken), bijvoorbeeld 'Wat doet het Fonds voor Cultuurparticipatie?'. Voor bezoekers die niet kunnen zien en navigeren via het toetsenbord is het lastig om deze elementen te herkennen als uitvouwbare blokken. Door hulpsoftware zoals een screenreader wordt niet voorgelezen of de blokken ingevouwen of uitgevouwen zijn en via het toetsenbord kan de focus hier niet naartoe gebracht worden. Maak de accordeons op een andere manier op (bijvoorbeeld met uitvouwbare knoppen), zodat de focus hier via het toetsenbord naartoe gebracht kan worden en de blokken via het toetsenbord ingevouwen en uitgevouwen kunnen worden. Zorg dat ook de staat (ingevouwen of uitgevouwen) wordt voorgelezen door hulpsoftware, gebruik hiervoor aria-expanded of een vergelijkbare techniek. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren bij het uitvouwbare blok 'Documenten'. Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/hoe-werkt-het zijn de accordeons op een andere manier vormgegeven maar doet hetzelfde probleem zich voor. Zie succescriterium 2.1.1.
Bevinding 108: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker staan naast 'Daphne Alexander' vier links naar sociale media. Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is wordt bij deze links alleen 'klikbaar' voorgelezen, waardoor het niet duidelijk is dat zich hier links bevinden en waar deze naartoe leiden. Maak om dit op te lossen de links op een andere manier op (bijvoorbeeld met het a-element in HTML), en voeg een linktekst toe waaruit duidelijk wordt waar de links naartoe leiden. Dit komt ook voor op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren bij de links naar sociale media die in het lichtblauwe blok staan onder 'Documenten'. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 109: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer kan de bezoeker in het groene vlak 'Welkom! Vind snel uit welke subsidie bij jouw idee past' verschillende stappen doorlopen. Bij elke stap is de knop 'Stap terug' te zien, behalve bij de laatste stap waar de knop 'Start opnieuw' te zien is. Voor hulpsoftware zoals een screenreader is niet herkenbaar dat het hier om elementen gaat die functioneren als knoppen, en via het toetsenbord is het lastig om de knoppen te bereiken. Los dit bijvoorbeeld op door de knoppen in HTML op te maken als knoppen met het button-element. Ditzelfde komt voor bij de knop 'Laad meer' op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel en https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen. Zie succescriterium 2.1.1.
Bevinding 110: Op pagina https://cultuurparticipatie.nl/actueel staan onder 'Volg ons op social media' verschillende links naar Instagram. Deze links hebben geen naam, waardoor hulpsoftware zoals een screenreader zelf een naam zoekt. Dit betekent dat bijvoorbeeld de eerste link wordt voorgelezen als 'C11THgkNd-x'. Hierdoor is het doel van de links niet duidelijk. Voeg een linktekst toe die duidelijk het doel van de link omschrijft. Zie succescriterium 2.4.4.
Bevinding 111: Als op pagina https://cultuurparticipatie.nl/zoeken wordt gezocht op een zoekterm, verschijnt een lijst met zoekresultaten. Rechts bovenaan de lijst staat een afsluitknop (x) waarmee de lijst weggeklikt kan worden. Deze knop heeft geen naam en voor hulpsoftware zoals een screenreader geen herkenbare functie. Los dit op door de knop op een andere manier op te maken, bijvoorbeeld als een knop met het button-element in HTML.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Homepagina:
https://cultuurparticipatie.nl/ - Over ons:
https://cultuurparticipatie.nl/over-ons - Contact:
https://cultuurparticipatie.nl/contact - Tabel:
https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/63/erfgoed-maken - Subsidiewijzer:
https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/subsidie-wijzer - Formulier 2:
https://cultuurparticipatie.nl/aanvraagformulier-individu - 404:
https://cultuurparticipatie.nl/404 - Zoeken:
https://cultuurparticipatie.nl/zoeken - Nieuws en agenda:
https://cultuurparticipatie.nl/actueel - Inloggen Mijnfonds:
https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/9B4A96B57 - Andere taal:
https://cultuurparticipatie.nl/about-the-fund - Internationale Samenwerking (PDF en Excel pagina):
https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/88/internationale-samenwerking-open-call-suriname-nederland-2024 - PDF Algemene tips voor je begroting:
https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/algemene-tips-voor-je-begroting-652e6.pdf - Excel document:
https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/format-begroting-suriname-beveiligd-def-65312.xlsx - Raad van toezicht (PDF pagina):
https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/raad-van-toezicht - PDF Raad van Toezicht:
https://fvcp.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/uploads/reglement-raad-van-toezicht-fcp-220407-62a20.pdf - Subsidies:
https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen - Projecten:
https://cultuurparticipatie.nl/projecten - Veelgestelde vragen:
https://cultuurparticipatie.nl/veelgestelde-vragen - Hoe het werkt:
https://cultuurparticipatie.nl/hoe-werkt-het - Inbox Mijnfonds:
https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/F1E2D60A2 - Subsidies Mijnfonds:
https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/E55021E09 - Subsidie aanvragen Mijnfonds:
https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/97F192FFA - Vernieuwen van cultuurmaken Mijnfonds:
https://aims.cultuurparticipatie.nl/AUUID/29F46F8C3 - Onze missie:
https://cultuurparticipatie.nl/over-ons/onze-missie - Samen Cultuur maken:
https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/78/samen-cultuurmaken-open-oproep-mentale-gezondheid-jongeren - Artikel:
https://cultuurparticipatie.nl/magazine/93/filmmaker-stephan-begon-als-breaker
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.