Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Cultuursubsidie

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Cultuursubsidie
Datum 2 september 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van de pagina's op cultuursubsidie.nl.
  • Alle PDF's op cultuursubsidie.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van de pagina's op cultuursubsidie.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via cultuursubsidie.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 18

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/contact (en elke pagina anders dan de homepagina) waar de header wordt getoond staat het logo van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De alternatieve tekst van het logo is "Naar de homepage van cultuursubsidie". Dit beschrijft niet de functie/unieke eigenschappen van deze afbeelding. Voor bezoekers die niet kunnen zien, is het belangrijk dat zij kunnen herkennen dat hier een logo te zien is. Ook is het belangrijk dat alle tekst die in het logo te zien is, terug komt in de alternatieve tekst. Voeg deze tekst toe, met daarbij ook de tekst 'logo'.

Bevinding 2: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/actueel/nieuws/2024/02/14/adviesaanvraag-bis-2025-2028-naar-raad-voor-cultuur staat bij de kop 'Tijdlijn aanvraag & toewijzing van subsidie in de bis 2025-2028' een afbeelding met een leeg alt-attribuut. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 1.4.5.

Bevinding 3: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/actueel/nieuws/2024/07/03/advies-raad-voor-cultuur-over-culturele-basisinfrastructuur-bis-2025-2028 staat een afbeelding met een leeg alt-attribuut. De afbeelding heeft een figcaption element (korte beschrijving), maar dit geldt niet als vervanging voor het alt-attribuut. Geef de afbeelding ook een alternatieve tekst van wat er op de foto te zien is.

Bevinding 4: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/in-beeld-cultuur-van-en-voor-iedereen/de-stilte staan afbeeldingen van een Educatieles de Stilte. Deze afbeeldingen hebben allemaal dezelfde alternatieve tekst, namelijk "Educatieles de Stilte". De alternatieve tekst moet uniek zijn. Zijn deze afbeeldingen decoratief? Verberg ze voor hulpsoftware met lege alt-attributen. Zijn ze informatief? Beschrijf in de alternatieve tekst de unieke eigenschappen/functies van deze afbeeldingen.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de pagina https://www.cultuursubsidie.nl/in-beeld-cultuur-van-en-voor-iedereen/de-stilte is een video aanwezig. De audiodescriptie ontbreekt in deze video. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Zo komt er aan het begin en aan het einde een logo van "Cultuur voor en van iedereen" in beeld. In het begin wordt ook de locatie op de kaart van Nederland getoond. Rond 00:06 wordt het logo van "De Stilte, dans voor kinderen" getoond. Iemand die blind is weet nu niet wat er op het scherm te zien is.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/subsidies/podiumkunsten staan de tabellen "Investeringen in 2025 - 2028 in podiumkunsten | € 242,87 mln" en "Investeringen in 2021-2024 in podiumkunsten". Deze elementen zijn opgemaakt als tabel terwijl het niet om een daadwerkelijke tabel (met meerdere koppen en datacellen) gaat. Los dit op door deze elementen niet als tabel maar op andere wijze op te maken, bijvoorbeeld als kop (h2) met gewone tekst (p) en waar van toepassing een lijst (ul- en li). Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/subsidies/ondersteunende-instellingen.

Bevinding 7: De PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/kamerstukken/2023/06/16/uitgangspuntenbrief_bis_20230616/Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet te bepalen is. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen achterhalen en zien wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/publicaties/2023/10/16/concept-aanvraagformulier-2025-2028/PDF_Concept_aanvraagformulier_BIS+2025_2028.pdf. Ook deze PDF is niet van tags voorzien.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 8: Het volgende viel op:
Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/contact is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en naam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
Omdat dit succescriterium buiten de scope van een contentonderzoek valt, is dit succescriterium niet getoetst en op dit toegankelijkheidsprobleem niet afgekeurd.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/subsidies/ondersteunende-instellingen staat de h1-koptekst 'Ondersteunende instellingen'. Op sommige punten valt deze witte tekst op een lichtgrijze (HEX #DEE3E3) achtergrond. Hierbij is onvoldoende contrast, waardoor de tekst voor sommige bezoekers lastig te lezen is. De contrastverhouding is 1,3:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/actueel/nieuws/2024/02/14/adviesaanvraag-bis-2025-2028-naar-raad-voor-cultuur staat een afbeelding met een "Tijdlijn aanvraag & toewijzing van subsidie in de bis 2025-2028". Slechtzienden kunnen afbeelding iets groter openen, maar de teksten zijn dan niet goed leesbaar. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

Bevinding 11: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/toegankelijkheid staat een afbeelding waarop de status van de toegankelijkheidsverklaring is te zien. Deze afbeelding kan vergroot worden, maar de tekst kan niet aan de wensen van de bezoeker aangepast worden (bijvoorbeeld de tekstafstand aanpassen). Op de afbeelding is informatie te zien die verder niet voor komt op de pagina. Plaats de tekst die op de afbeelding te zien is en de status van de toegankelijkheidsverklaring daarom als HTML-tekst op de pagina.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: De PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/kamerstukken/2023/06/16/uitgangspuntenbrief_bis_20230616/Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf heeft een documenttitel in de eigenschappen, maar deze beschrijft de inhoud van het document niet. Er staat nu "Meerjarenbrief", zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft.

Bevinding 13: De PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/kamerstukken/2023/06/16/uitgangspuntenbrief_bis_20230616/Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf heeft een documenttitel in de eigenschappen maar in de eigenschappen staat ingesteld dat de Bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de Documenttitel wordt getoond.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/publicaties/2023/10/16/concept-aanvraagformulier-2025-2028/PDF_Concept_aanvraagformulier_BIS+2025_2028.pdf. Ook bij deze PDF wordt de bestandsnaam getoond in plaats van de documenttitel.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 14: Advies: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/ staan onder de kop 'Nieuws' verschillende links. Hierbij zijn een koptekst, een datum en een gewone tekst binnen het a-element geplaatst. Voor bezoekers die deze linktekst voorgelezen krijgen wordt hieruit wel duidelijk wat het linkdoel is, daarom wordt dit niet op toegankelijkheid afgekeurd. Wel is de linktekst erg lang, wat efficiënte navigatie in de weg kan staan. Dit kan opgelost worden door bijvoorbeeld alleen de koptekst binnen de link te plaatsten. Het klikbare gebied kan dan via CSS of Javascript vergroot worden.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op onder andere pagina https://www.cultuursubsidie.nl/contact is onder de kop 'Deel deze pagina' een link naar 'X' te zien. De naam van deze link is 'Deel deze pagina op uw eigen account op Twitter'. Omdat hierin de actuele naam van dit medium ('X'), dat wel op het logo te zien is, niet voorkomt in de toegankelijke naam is de link lastig aan te spreken en te bedienen voor bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie. Los dit op door de naam van de link aan te passen, bijvoorbeeld naar 'Deel deze pagina op uw eigen account op X'. Dit zien we terug op meerdere pagina's.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: In de eigenschappen van PDF "Uitgangspuntenbrief_BIS_20230616.pdf" op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/binaries/cultuursubsidie/documenten/publicaties/2023/10/16/concept-aanvraagformulier-2025-2028/PDF_Concept_aanvraagformulier_BIS+2025_2028.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/contact staat een formulier. Onder het invoerveld 'Voorletters' staat de Engelstalige tekst 'field_hint'. Omdat dit een Nederlandstalige pagina is, is dit mogelijk niet voor alle bezoekers begrijpelijk. Los dit op door de tekst te vertalen, of eventueel te verwijderen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 18: Advies: Op pagina https://www.cultuursubsidie.nl/contact staat een formulier. Hier staat de volgende tekst: * verplichte velden. Echter zijn de verplichte velden aangegeven met de tekst (verplicht). Dit kan verwarrend zijn voor alle type bezoekers. Dus het is niet per se een toegankelijkheidsprobleem maar wel goed om hier duidelijk te zijn over de wijze waarop verplichte velden zijn gemarkeerd.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-23 09:26:24 v2.4-011