Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Dataportal Brabant
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Dataportal Brabant |
---|---|
Datum | 22 december 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ staan afbeeldingen onder de tekst 'Thema's'. De alternatieve tekst van deze afbeeldingen is precies hetzelfde als de tekst die onder de afbeeldingen staat. Hierdoor wordt dezelfde tekst twee keer voorgelezen door voorleessoftware. Ook beschrijft de alternatieve tekst van deze afbeeldingen de afbeelding niet. Een oplossing voor dit probleem is het verwijderen van de alternatieve tekst op deze afbeeldingen en ze decoratief te maken met een leeg alt-attribuut op het img-element.
Dit komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Themes.
Bevinding 2: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ staan verschillende iconen die aangeven dat een link verwijst naar een externe pagina, bijvoorbeeld achter de links 'Ga naar kennisbron' en 'Kaartenbank'. Deze iconen hebben geen alternatieve tekst terwijl het wel informatie overbrengt. Ook wordt het icoon door middel van het pseudo-element :before en de content property in de CSS op de pagina gezet. Op deze manier kan het zijn dat het icoon wegvalt, bijvoorbeeld voor mensen die een eigen CSS gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. De content property is alleen geschikt voor het toevoegen van puur decoratieve content. Een oplossing kan zijn om het icoon in de HTML te plaatsen, bijvoorbeeld als img-element of svg-element met een tekstalternatief.
Deze iconen staan ook op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports (wanneer zoekresultaten zichtbaar zijn).
Bevinding 3: Op de homepage https://dataportaal.brabant.nl/ staan onder de kop 'Populaire informatieproducten' contentblokken met daarin afbeeldingen. Deze afbeeldingen hebben allemaal een alternatieve tekst die de afbeelding niet omschrijft. Zorg ervoor dat deze decoratieve afbeeldingen een beschrijvende alternatieve tekst krijgen, of verberg de afbeeldingen voor hulpsoftware door het img-element een leeg alt-attribuut te geven.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij afbeeldingen op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://dataportaal.brabant.nl/Home/Contact en https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports (wanneer zoekresultaten zichtbaar zijn).
Bevinding 4: Onder de kop 'Populaire informatieproducten' op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ staat een contentblok met daarbij een afbeelding van een slot. Dit icoon is via het pseudo-element :before en de content property in de CSS op de pagina geplaatst. Op deze manier kan het zijn dat het icoon wegvalt, bijvoorbeeld voor mensen die een eigen CSS gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. Alleen decoratieve afbeeldingen kunnen met CSS op de pagina geplaatst worden. Ook heeft het icoon geen alternatieve tekst, terwijl het wel informatie geeft over het contentblok. Zorg ervoor dat het icoon met een alternatieve tekst in het HTML wordt geplaatst, bijvoorbeeld via een img-element.
Dit slot is ook zichtbaar op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports (wanneer zoekresultaten zichtbaar zijn) en op https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern.
Bevinding 5: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staat een iframe met daarin een kaart met klikbare gebieden. Door op zo een gebied te klikken verschijnt een tabel met daarin kleuren op de pagina. Deze kleuren brengen informatie over, zie de legenda, maar hebben geen alternatieve tekst. Hierdoor krijgen bezoekers die het scherm niet kunnen zien de informatie niet mee die de kleuren overbrengen. Los dit bijvoorbeeld op door een tekst te plaatsen in de tabelcellen met kleur, deze tekst mag visueel verborgen zijn.
Bevinding 6: In het iframe-element op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 staan verschillende afbeeldingen zonder een alternatieve tekst, bijvoorbeeld het logo van Provincie Noord-Brabant. Zorg ervoor dat alle informatieve afbeeldingen een alternatieve tekst krijgen.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: In het navigatiemenu op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ staat onder 'Thema's' een lijst met links. Sommige van deze links zijn niet te bedienen, dit is voor ziende bezoekers aangegeven doordat deze teksten een andere opmaak hebben. Voor blinde bezoekers die een screenreader gebruiken is deze informatie niet aanwezig omdat de niet-bedienbare teksten worden voorgelezen als link. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware ook weten dat de links niet werken, door bijvoorbeeld het disabled attribuut te gebruiken.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/About/Sitemap bij niet-bedienbare links in de sitemap.
Bevinding 8: Op de homepage https://dataportaal.brabant.nl/ staan contentblokken onder de kop 'Populaire informatieproducten'. In deze contentblokken staan teksten die visueel koppen zijn voor onderstaande content, bijvoorbeeld 'CBS open data'. In de code zijn deze koppen niet opgemaakt met een kop-element. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat dit koppen zijn. Zorg ervoor dat deze koppen met een kopelement worden opgemaakt, bijvoorbeeld een h4-element.
Op andere pagina's komen ook koppen voor die niet zijn opgemaakt met een kopelement, bijvoorbeeld op:
- https://dataportaal.brabant.nl/Home/Contact, de dikgedrukte koppen zoals 'Economie'.
- https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports, in de contentblokken die zichtbaar zijn nadat er bijvoorbeeld is gezocht op de term data.
- https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie, in de contentblokken.
- https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern, in de contentblokken.
- https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa, in het iframe-element.
Bevinding 9: Wanneer bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports een zoekterm invullen in het zoekveld, bijvoorbeeld data, verschijnt er een groep selectievakjes op de pagina. Deze selectievakjes hebben het bijschrift 'Thema', maar dit is niet gekoppeld aan de groep selectievakjes. Zorg ervoor dat de selectievakjes aan het bijschrift zijn gekoppeld, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een fieldset en legend combinatie.
Bevinding 10: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Home/OverHetDataportaal is de term 'Functioneel Beheerder' geplaatst in een abbr-element. Dit element is bedoelt om afkortingen mee aan te geven. Functioneel beheerder is geen afkorting en mag daarom niet in een abbr-element staan. Verwijder het abbr-element van deze tekst.
Bevinding 11: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 staan lijsten die niet zijn opgemaakt met een lijstelement. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat hier een lijst staat. Zorg ervoor dat alle visuele lijsten zijn opgemaakt met een ul-element.
Bevinding 12: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/About/PrivacyStatement staat onder de kop 'Klachten en vragen' een lijst met maar één lijstitem. Een lijst is altijd een opsomming van meerdere items en kan daarom niet maar één item bevatten, dit kan namelijk verwarrend zijn voor screenreadergebruikers. Verwijder de lijstopmaak van de lijst met maar één item.
Bevinding 13: Advies: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ wordt een h1 kop opgevolgd door een h3 kop. Voor de toegankelijkheid is het beter op een logisch aflopende koppenstructuur te gebruiken op elke pagina. Een goede koppenstructuur begint bij een h1 kop voor de titel van de pagina, gevolgd door h2 koppen voor de koppen op de pagina, h3 koppen voor de tussenkoppen, ect.
Verkeerde koppenstructuren komen ook voor op andere pagina's op deze website, bijvoorbeeld op https://dataportaal.brabant.nl/Home/OverHetDataportaal.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ de knop 'Feedback' activeren, verschijnt er een venster in beeld waarin een formulier staat. In dit formulier staan velden waar bezoekers hun eigen naam en e-mailadres kunnen invullen. De input van deze velden moet programmatisch bepaald kunnen worden zodat hulpsoftware de velden kan invullen of dat er hulp kan worden aangeboden bij invullen. Gebruik daarom het autocomplete-attribuut op deze velden. Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa wordt gebruik gemaakt van kleur om informatie over te brengen, zie de legenda en de kaart. Sommige mensen die kleuren niet goed kunnen zien zullen moeite hebben met het koppelen van de kleuren in de kaart aan de kleuren in de legenda. Om deze reden mag kleur nooit het enige middel zijn om informatie over te brengen. Los dit op door nog een methode te gebruiken om kleuren over te brengen, bijvoorbeeld door vorm te gebruiken. Dit geldt ook voor de tabel die zichtbaar wordt gemaakt door op een gebied in de kaart te klikken.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Wanneer bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports zoeken op de term data, verschijnt de zin 'Zoekresultaten voor 'data' (9)' op de pagina. De grijze '(9)' (HEX #808080) heeft onvoldoende contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 3,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 17: In de kaart, legenda en tabellen op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa hebben de lichtgrijze gebieden (HEX #E6E6E6) op de witte achtergrond een contrastverhouding van 1,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 18: In het iframe-element op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 staan verschillende contrastproblemen:
- De witte tekst op de turquoise achtergrond (HEX #4C99A1) heeft een contratsverhouding van 3,2:1.
- De witte tekst op de rode achtergrond (HEX #FF0000) heeft een contrastverhouding van 3,9:1.
- De witte tekst op de groene achtergrond (HEX #D5C959) heeft een contrastverhouding van 1,7:1.
- De witte tekst op de gele achtergrond (HEX #FFE500) heeft een contrastverhouding van 1,2:1.
- De witte tekst op de oranje achtergrond (HEX #F29451) heeft een contrastverhouding van 2,3:1.
- DE witte tekst op de paarse achtergrond (HEX #B4607A) heeft een contrastverhouding van 4,2:1.
- De witte tekst op de blauwe achtergrond (HEX #4CD8E4) heeft een contrastverhouding van 1,7:1.
- De witte tekst op de lichtgroene achtergrond (HEX #C7DA54) heeft een contrastverhouding van 1,5:1.
De witte tekst op de grijze achtergrond (HEX #CCCCCC) heeft een contrastverhouding van 1,6:1.
Zorg ervoor dat al deze teksten een contratsverhouding van 4,5:1 hebben.
Bevinding 19: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f staan witte teksten voor een kleurverloop, waardoor de witte teksten voor verschillende kleuren staan. Op de meeste achtergrondkleuren heeft de witte tekst onvoldoende contrast, bijvoorbeeld bij de paarse achtergrond (HEX #918DB2) heeft de witte tekst een contrastverhouding van 3,1:1. Zorg ervoor dat deze witte teksten overal een contrastverhouding van 4,5:1 hebben. Het beste is om te werken met één achtergrondkleur die voldoende contrast heeft in plaats van met een kleurverloop.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa is het niet mogelijk om de tekst in het iframe te vergroten met 200%. Dit kan het lastig maken voor sommige bezoekers met slechtzicht om de teksten goed te lezen. Zorg ervoor dat alle teksten op een website met 200% vergroot kunnen worden.
Ook in het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 en op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f is het niet mogelijk om de tekst te vergroten.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ inzoomen tot 150% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een knop. Als deze knop is uitgeklapt zijn niet alle menu-items zichtbaar. Naar beneden scrollen werkt niet om de menu-items zichtbaar te maken omdat dan naar beneden wordt gescrollt op de achterliggende pagina. Zorg ervoor dat alle menu-items zichtbaar zijn wanneer de menuknop is uitgeklapt.
Bevinding 22: Wanneer bezoekers inzoomen tot 400% op pagina https://dataportaal.brabant.nl/About/Accessibility bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, valt de kop 'Toegankelijkheidsverklaring' deels buiten de schermweergave. Hierdoor is deze kop voor sommige bezoekers niet leesbaar. Zorg ervoor dat teksten altijd binnen de schermweergave blijven staan als bezoekers inzoomen op een pagina. Het is overigens niet toegestaan bij dit succescriterium om een horizontale scrollbalk te gebruiken om teksten zichtbaar te maken.
Bevinding 23: Wanneer bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports bezoekers inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, zijn vanaf 300% de filteropties onder 'Thema' niet meer goed leesbaar. Dit komt omdat deze teksten achter andere content komen te staan. Zorg ervoor dat content niet over elkaar komt te staan wanneer bezoekers inzoomen op een pagina.
Bevinding 24: Als bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa inzoomen tot 400% gaan er verschillende dingen mis in het iframe-element. Content dat bij muishover verschijnt is niet meer volledig zichtbaar en teksten komen over elkaar te staan. Zorg ervoor dat het iframe bij inzoomen correct mee herschaalt.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ inzoomen tot 150% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een knop. Als toetsenbordgebruikers focus plaatsen op deze knop wordt dat aangegeven met een doorzichtige lichtblauwe focusrand (HEX #BFDEFF). Op de witte achtergrond heeft deze focusrand een contrastverhouding van 1,3:1. Ook staat de focusrand op een rode achtergrond (HEX #DD0000), war de rand een contrastverhouding van 1,4:1 heeft. Zorg ervoor dat deze focusrand een contrastverhouding van 3:1 heeft op elke achtergrond.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: Wanneer bezoekers de teksteigenschappen op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ wijzigen naar de eigenschappen die staan omschreven bij dit succescriterium, zijn de iconen achter de links 'Ga naar kennisbron' niet meer zichtbaar. Dit komt doordat de witte iconen op een witte achtergrond komen te staan. Zorg ervoor dat deze iconen zichtbaar blijven, bijvoorbeeld door ze op de rode achtergrond te laten staan.
Dit komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports (wanneer zoekresultaten zichtbaar zijn).
Bevinding 27: Het is niet mogelijk de tekstafstand in iframes, zoals op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa, aan te passen. Zorg ervoor dat de content security policy van de websites of iframes het aanpassen van tekstafstand niet verhinderd.
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ kunnen bezoekers door in het navigatiemenu op 'Thema's' te hoveren met de muisaanwijzer een menu openen. Dit menu dat zichtbaar wordt staat voor andere content, daarom moet het mogelijk zijn om met het toetsenbord dit menu te sluiten. Zorg ervoor dat wanneer het menu achter 'Thema's' geopend is toetsenbordgebruikers dit menu kunnen sluiten, bijvoorbeeld met de esc toets.
Bevinding 29: Wanneer een bezoeker in een iframe zoals op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa met de muis over items op de kaart hovert, verschijnt aanvullende content over de content heen. Bezoekers moeten deze content kunnen verwijderen zonder de hover te verplaatsen, dat is nu niet het geval. Daarnaast moet de bezoeker ook over de aanvullende content kunnen hoveren zonder dat de content verdwijnt, dat is nu ook niet het geval.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 30: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/ staat er onder de kop 'Populaire informatieproducten' een contentblok met de kop 'Voortgang BodemUp Brabant'. Hieronder staat de link 'Ga naar dashboard'. Wanneer bezoekers die gebruikmaken van de muisaanwijzer klikken op deze link opent er een venster. Toetsenbordgebruikers kunnen wel focus plaatsen op de link, maar te kunnen het venster niet openen. Zorg ervoor dat deze functionaliteit ook beschikbaar is voor toetsenbordgebruikers.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern.
Bevinding 31: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Home/OverHetDataportaal staat de term 'Functioneel Beheerder' waarover een uitleg is gegeven door middel van het title-attribuut. Het title-attribuut is geen toegankelijke manier om over een term extra uitleg te geven omdat deze uitleg niet zichtbaar is te maken met het toetsenbord. Toetsenbordgebruikers kunnen geen focus plaatsen op de term 'Functioneel Beheerder' en het title-attribuut zichtbaar maken. Zorg ervoor dat deze aanvullende informatie op een andere manier wordt geplaatst op de pagina, bijvoorbeeld door de waarde in het title-attribuut tussen haakjes achter de term te plaatsen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij 'AVG' op pagina https://dataportaal.brabant.nl/About/PrivacyStatement.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 32: Pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa bevat geen manier om herhalende content, zoals de links in het navigatiemenu, over te slaan. Voeg ook op pagina's met een iframe een skiplink naar de inhoud toe.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 33: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern wordt in het veld 'Filter op naam' een knop met de toegankelijke naam 'Reset' zichtbaar als bezoekers iets intypen in het veld. Het is voor toetsenbordgebruikers mogelijk om focus te plaatsen op de knop terwijl deze nog niet zichtbaar is. Hierdoor weten ziende toetsenbordgebruikers niet welk element focus heeft op dat moment. Zorg ervoor dat het niet mogelijk is om focus te plaatsen op elementen die nog niet zichtbaar zijn.
Dit veld komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Economie/Extern.
Bevinding 34: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa kunnen toetsenbordgebruikers focus plaatsen op niet bedienbare elementen zoals tekstvakken. Dit is verwarrend voor toetsenbordgebruikers omdat zij verwachten dat focus alleen op bedienbare elementen wordt geplaatst. De reden dat focus wordt geplaatst op tekstvakken is omdat hier een tabindex=0 op is geplaatst. Zorg ervoor dat toetsenbordfocus alleen geplaatst wordt op elementen die te bedienen zijn.
Dit probleem komt ook voor in het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 en op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f.
Bevinding 35: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 krijgen de bedienbare elementen in een willekeurige volgorde toetsenbordfocus. De focus volgorde hoeft niet perse de leesvolgorde aan te houden, maar deze moet wel logisch zijn en bediending niet in de weg zitten. In dit iframe is het niet te voorspellen wanneer een element focus krijgt, dit kan de bediending van het iframe in de weg zitten. Zorg ervoor dat de elementen in dit iframe focus krijgen in een logische volgorde, bijvoorbeeld door de leesvolgorde aan te houden.
Bevinding 36: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ inzoomen tot 150% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een knop. Als deze knop is ingeklapt is het voor toetsenbordgebruikers mogelijk om focus te plaatsen op de links achter de knop. Hierdoor weten ziende toetsenbordgebruikers niet welke elementen focus hebben. Zorg ervoor dat focus alleen geplaatst wordt op deze links als de menuknop is uitgeklapt.
Een andere probleem bij dit menu is wanneer de knop is uitgeklapt kunnen toetsenbordgebruikers focus plaatsen op de achterliggende pagina. Zorg ervoor dat focus in het menu blijft tot de bezoeker het menu afsluit, of zorg ervoor dat het menu automatisch inklapt als bezoekers hier focus uithalen.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 37: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern staat een zoekveld met het visuele label 'Filter op naam'. De toegankelijke naam van dit veld is 'Vul hier uw filterterm in', wat via het title-attribuut gegeven is aan het veld. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam niet overeenkomen is het veld moeilijk te bedienen met spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat het visuele label voorkomt in de toegankelijke naam van het veld, het liefst vooraan.
Dit veld komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Economie/Extern.
Bevinding 38: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staat in het iframe een knop met het visuele label 'Een print maken in PDF'. Deze knop heeft de toegankelijke naam 'Bladwijzer. Klik hier om de koppeling te volgen'. Doordat het visuele label niet voorkomt in de toegankelijke naam is de knop moeilijk te activeren met spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat het visuele label voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Als bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ klikken op de knop 'Feedback' wordt een venster geopend. In dit venster staat een sluitknop met de toegankelijke naam 'Close'. Omdat de taalaanduiding van de pagina Nederlands is wordt deze Engelse toegankelijke naam niet correct uitgesproken door voorleessoftware. Vertaal deze toegankelijke naam daarom naar het Nederlands.
3.2 Voorspelbaar
3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 40: Opmerking: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa zijn het navigatiemenu en de footer niet aanwezig. Dit is niet af te keuren volgens de WCAG, maar dit kan het voor verschillende bezoekers moeilijk maken om verder te navigeren op de website. Bezoekers moeten bijvoorbeeld via het broodkruimelpad weer terug navigeren naar de homepage om weer bij een andere pagina te komen. Daarom is het beter om het navigatiemenu en de footer om elke pagina te laten voorkomen.
Dit komt ook voor op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Als bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ klikken op de knop 'Feedback' wordt een venster geopend. In dit venster staat een formulier waarin gebruikt wordt van HTML5 foutmeldingen. Deze foutmelding zijn niet toegankelijk. Ze staan maar kort in beeld waardoor niet elke bezoeker genoeg tijd heeft om de melding te lezen en ze geven niet aan welke fout de bezoeker heeft gemaakt. Gebruik daarom geen HTML5 foutmeldingen in formulieren maar voeg eigen foutmeldingen toe. Zorg ervoor dat de eigen foutmeldingen aangegeven welke fout de bezoeker heeft gemaakt.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 42: Als bezoekers op onder andere pagina https://dataportaal.brabant.nl/ klikken op de knop 'Feedback' wordt een venster geopend. In dit venster staat een formulier waarin gebruik wordt gemaakt van HTML5 foutmeldingen. Deze foutmeldingen zijn niet toegankelijk omdat ze maar kort in beeld staan en de fout niet goed aangeven. Ook geven deze foutmeldingen geen suggestie hoe bezoekers de fout kunnen oplossen. Los dit probleem op door eigen foutmeldingen toe te voegen aan het formulier. Deze eigen foutmeldingen moeten goed aangeven welke fout de bezoeker heeft gemaakt en hoe zij de fout kunnen oplossen.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 43: Wanneer bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports een zoekterm invullen in het zoekveld, bijvoorbeeld data, verschijnt er een groep selectievakjes op de pagina. Deze selectievakjes hebben geen toegankelijke naam. Dit komt doordat het label niet gekoppeld is aan elk selectievakje. Los dit op door het label in een label-element te plaatsen en deze met for- en id-attributen te koppelen aan het bijbehorende input-element.
Bevinding 44: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staat een iframe-element zonder een toegankelijke naam. Hierdoor weten hulpsoftware gebruikers niet wat de inhoud van dit iframe is. Zorg ervoor dat het iframe een toegankelijke naam krijgt door middel van een title-attribuut.
Dit geldt ook voor het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 en op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f.
Bevinding 45: In het iframe-element op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staan verschillende elementen met een verkeerde rol, zoals een knop die de rol 'group' heeft of een kop met de rol 'columnheader'. Deze rollen zijn niet correct gebruikt waardoor verkeerde informatie wordt doorgegeven door hulpsoftware. Zorg ervoor dat elementen met de juiste rol worden opgemaakt. Hierbij moet goed gekeken worden naar de opmaak van het iframe.
Een soortgelijk probleem komt ook voor in het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 en op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f.
Bevinding 46: In het iframe op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staat een kaart met klikbare gebieden. Deze gebieden hebben in de code het attribuut aria-selected gekregen. Hierbij is aria-selected op een path-element geplaatst, wat een element is waarop dit attribuut niet geplaatst mag worden. Het attribuut mag bijvoorbeeld wel gebruikt worden op elementen met een de rol tab of option. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de klikbare gebieden in de kaart op te maken als selectievakjes.
Bevinding 47: Op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa staat een kaart in het iframe. Deze kaart bevat klikbare gebieden die geen toegankelijke naam hebben. Hierdoor zijn de gebieden moeilijk te bedienen met hulpsoftware. Zorg ervoor dat deze klikbare gebieden een toegankelijke naam en rol krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door deze gebieden op te maken als selectievakjes.
Bevinding 48: In het iframe-element op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 staan verschillende knoppen zonder een toegankelijke naam. Hierdoor zijn deze knoppen niet te bedienen met hulpsoftware. Zorg ervoor dat alle knoppen een toegankelijke naam krijgen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een aria-label.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 49: Als bezoekers op pagina https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports een zoekterm invullen in het zoekveld, bijvoorbeeld energie, verschijnt er een resultaat op de pagina. Dit wordt niet opgemerkt door hulpsoftware, hierdoor kunnen blinde bezoekers missen dat er informatie op de pagina is verschenen. Het is niet de bedoeling dat hulpsoftware alle resultaten opmerkt, alleen de melding dat 'Zoekresultaten voor 'Energie' (1)' en de melding dat er geen zoekresultaten zijn gevonden als dat het geval is. Maak hiervoor gebruik van aria-live, role=alert of een soortgelijke techniek.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://dataportaal.brabant.nl/ - Toegankelijkheid:
https://dataportaal.brabant.nl/About/Accessibility - Sitemap:
https://dataportaal.brabant.nl/About/Sitemap - Contact:
https://dataportaal.brabant.nl/Home/Contact - Zoekresultaten:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/SearchReports - Thema Energie:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie - Over het dataportaal:
https://dataportaal.brabant.nl/Home/OverHetDataportaal - Interne dashboard:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Intern - IBT-dashboard:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Bestuur/Report/074fcc54-0a44-48b4-968d-575675280e23/Workspace/b802f958-875a-417c-a660-6e1e429f50aa - Energiemonitor:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Energie/Report/70148e27-b41a-4551-960f-10f658381f88/Workspace/787a5d01-7af1-4214-8f7d-9c827185f1e7 - Privacyverklaring:
https://dataportaal.brabant.nl/About/PrivacyStatement - Thema's:
https://dataportaal.brabant.nl/Themes - 404:
https://dataportaal.brabant.nl/bestaatniet - Externe kennisbronnen:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Economie/Extern - SmartwayZ:
https://dataportaal.brabant.nl/Thema/Mobiliteit/Report/544137cf-9232-4e94-876f-74ae6c7f4767/Workspace/d2219959-bad2-4356-ade4-b3d43cd5301f
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.