Toegankelijkheidsonderzoek

Rapport:
Audit digitale toegankelijkheid website DCMR Milieudienst Rijnmond


Onderzoeker
Ralph, Swink; Teun, Swink
Datum
19 september 2024
Opdrachtgever
DCMR Milieudienst Rijnmond

Samenvatting onderzoeksresultaat

De website DCMR Milieudienst Rijnmond voldoet nog niet aan WCAG 2.1 niveau AA. Er zijn 13 van de 50 succescriteria waar één of meer fouten zijn gevonden. In dit document is vastgelegd in hoeverre de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen die vastgelegd zijn in WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.

De website dcmr.nl is onderzocht tussen 5 en 19 september 2024. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM. Doel van dit rapport is om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn om dit digitaal kanaal toegankelijker te krijgen. Het volgende viel op:

Het onderzoek richt zich specifiek op de toegankelijkheid van de website voor mensen met een functiebeperking, zoals mensen die blind, doof, laaggeletterd zijn of andere functieproblemen hebben. Voor hen is het van belang dat de website technisch en inhoudelijk zo is ingericht dat de site voor hen goed bruikbaar is. Een website optimaliseren voor toegankelijkheid heeft meer voordelen; het maakt de website beter bruikbaar voor iedereen (bijvoorbeeld ook voor mensen die op hun mobieltje kijken in een zonnige omgeving) en het maakt de site beter vindbaar in zoekmachines.

Scope van de evaluatie

Naam website DCMR Milieudienst Rijnmond
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek vallen:
  • Alle pagina's op dcmr.nl
  • Alle PDF's op dcmr.nl
Buiten de scope van dit onderzoek vallen:
  • De interactieve kaartomgeving op dcmr-oik.webgis.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund Gangbare browsers en hulpsoftware.

Overzicht toetsresultaat

Principe Voldoende Onvoldoende Onbekend
1 Waarneembaar 13 7 0
2 Bedienbaar 12 5 0
3 Begrijpelijk 9 1 0
4 Robuust 3 0 0
Totaal 37 13 0

Leeswijzer

Dit onderzoek is een momentopname. De website kan inmiddels veranderd zijn. De gevonden problemen zijn slechts voorbeelden. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Dit onderzoek is slechts een steekproef van een aantal pagina's. Er zijn zo veel mogelijk verschillende type pagina's opgenomen in de sample om zo een goede indruk te krijgen van de toegankelijkheid. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website/app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Succescriteria gemarkeerd met "Niet aanwezig" worden automatisch goedgekeurd. Succescriteria gemarkeerd met "Onbekend" worden niet goedgekeurd.

Uitgebreide toetsresultaten


1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond, staat het logo van de organisatie in de header. Het bevat een alternatieve tekst middels een alt attribuut: 'Homepage DCMR'. Dit is geen omschrijving, maar een linkdoel. Zorg ervoor dat het voorzien is van de visueel beschikbare informatie alsmede het linkdoel, bijvoorbeeld 'Logo DCMR milieudienst Rijnmond - naar de Homepage'.

Op diverse pagina's, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/geluidsoverlast-sportscholen, staat er een grote afbeelding in de header. Op dit moment heeft de afbeelding de alternatieve tekst 'sportschool dumbells'. De pagina gaat over geluidsoverlast en niet over dumbells. Het is dan ook nodig om dit tekstalternatief aan te passen. Het door hulpsoftware laten negeren van deze decoratieve afbeelding wordt aangeraden. Indien het doel van een afbeelding decoratief is, dan hoort deze afbeelding genegeerd te worden door hulpsoftware. Een ander voorbeeld van dit type probleem komt voor op pagina https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond, waar de alt tekst 'maasvlakte strand raffinaderij' betreft.

Op pagina https://fd8.formdesk.com/dcmr/klachtenoverDCMR staat een formulier. Het logo van DCMR is onzichtbaar gemaakt voor schermleessoftware middels het attribuut role="presentation none". Zorg dat de visuele informatie op het logo ook wordt voorgelezen. Advies is om dit klachtenformulier direct op de website te plaatsen net als op dit moment al gedaan is voor het contactformulier.


1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig


1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende


1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond staat een video. Rond 1:15 komt het logo van DCMR in beeld, waarvoor geen audiodescriptie is. Voeg dit toe aan de audiodescriptie.


1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet aanwezig


1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond staat een video. Rond 1:15 komt het logo van DCMR in beeld, waarvoor geen audiodescriptie is. Voeg dit toe aan de audiodescriptie.


1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond staat een YouTube video in een iframe. Het frame bevat alternatieve tekst middels een aria-label. De tekst 'YouTube-videospeler' beschrijft de inhoud van de video echter niet. Zorg dat de titel beter duidelijk maakt waar deze video over gaat.

Op pagina https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond staat onder de kop 'Actueel' diverse cards met links naar gerelateerde pagina's. De blauwe teksten zijn opgemaakt als koppen, met uitzondering van de content bij 'Nieuws' en 'Sanctie' items. Hierdoor werkt de leesstructuur niet, en kan men de datums die bij een ander deel horen, met de andere verwarren. Maak alle grotere vetgedrukte blauwe teksten als kop op, zodat de structuur hetzelfde blijft en het door schermleessoftware met de juiste relatie en semantische betekenis wordt voorgelezen. Let er bij deze oplossing ook op dat de volgorde in de code zo is dat als eerste de kop wordt gepresenteerd, gevolgd door het bericht-type en de overige inhoud van het bericht zoals afbeelding, tekst en datum.

Op diverse pagina's, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/tasks-dcmr, wordt er gebruikt gemaakt van lijsten die 1 item bevatten. In dit geval is er visueel sprake van een lijst met 3 items. Maak het op als zodoende, en plaats de teksten in p (paragraph) elementen die genest zijn ín het betreffende li-element. Dit vermindert ruis voor gebruikers van schermleessoftware, en maakt het voor hun meteen de omvang van de content duidelijk.

Op pagina https://www.dcmr.nl/geluidsoverlast-sportscholen staat een tabel. Drie tijdsspannen zijn hier visueel koppen. De laatstgenoemden zijn echter niet als rijkoppen (TH) opgemaakt. Hierdoor kan schermleessoftware het verband tussen tabelkoppen en datacellen (TD) niet weerleggen aan haar gebruikers.

Op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden staat een interactief formulier. Men kan bij de vraag 'Wanneer begon de overlast?' een datum en een tijd kiezen. Indien men middels het toetsenbord de waarden selecteert en verder navigeert, openen de uitklapmenu's voor datum en tijd nogmaals bij de vraag 'Omschrijving melding'. Dit is omdat er een tweede invoerveld is, dat visueel onzichtbaar gemaakt is (id:edit-nuisance-start-date). Verwijder dit element omdat het hulpsoftware in de weg staat en zeer verwarrend is voor haar gebruikers.

In het formulier op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden wordt middels een rode asterisk aangemerkt welken velden verplicht zijn. Er is geen legenda aanwezig die dit verduidelijkt. Zorg dat bezoekers weten waar de asterisk voor dient.

Op pagina https://www.dcmr.nl/actueel/dossiers/dossier-stofoverlast-hoek-van-holland wordt het strong element ter opmaak gebruikt, bijvoorbeeld voor de tekst '11 juni 2024: Zitting bij voorzieningenrechter; revisievergunning geschorst'. Strong heeft een semantische waarde is bedoeld om de nadruk te leggen op enkele woorden. Maak voor opmaak gebruik van de opties die bijvoorbeeld CSS biedt.

Op pagina https://www.dcmr.nl/actueel/dossiers/dossier-stofoverlast-hoek-van-holland wordt het strong element gebruikt voor de visuele kop 'Gerelateerd aan'. Maak deze tekst als kop op. Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, etcetera.

Op pagina https://www.dcmr.nl/actueel/dossiers/dossier-stofoverlast-hoek-van-holland staan diverse PDF bestanden. De 'download' iconen zijn genest in de links, echter is dat bij een vijftal niet het geval. Hier zijn zowel het icoon en de PDF-naam verschillende links. Schermleessoftware identificeert dat de iconen links zijn, echter wordt er verder niets voorgelezen, gezien de alternatieve tekst ontbreekt. Dit is op te lossen door in die gevallen de 'download' icoon link en de PDF link samen te voegen tot één link.

Op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden worden line breaks (br) achtereenvolgens gebruikt ter creatie van witruimte. Hulpsoftware presenteert teksten op deze manier visueel gescheiden worden als één alinea. Het ontbreken van de scheiding van alinea's is een verlies van structuur en voldoet dan ook niet. Gebruik losse p-elementen in plaats van teksten scheiden met een dubbel br-element.

Op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden staat visueel een genummerde lijst met twee items. De content is echter niet als zodanig opgemaakt: het betreft een paragraph (p) element waar de twee tekstdelen gescheiden zijn door een line break (br). Maak het op als een geordende lijst (ol) met geneste lijstitems (li).

Op pagina https://www.dcmr.nl/privacy staan visueel subkoppen, bijvoorbeeld 'Medewerkers en contactpersonen van vergunningaanvragers en bedrijven onder toezicht'. De content is niet als kop opgemaakt, maar middels em binnen een paragraph (p) element. Em heeft semantische waarde en is bedoeld om de nadruk te leggen op enkele woorden. Maak voor opmaak gebruik van de opties die bijvoorbeeld CSS biedt.

Op pagina https://www.dcmr.nl/advisering-door-dcmr staan een achttal links ('Luchtkwaliteit' tot 'Omgevingswet'). De linkteksten zijn opgemaakt las koppen op niveau 5. Koppen dienen altijd content te bevatten, wat hier niet het geval is. Sommige gebruikers vragen de koppenstructuur op om zo efficiënt door pagina's te navigeren. Voor hun kan het verwarring oproepen dat er geen content beschikbaar is bij de koppen. Maak gebruik van andere stylingsopties voor de opmaak van de tekst.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de voorpagina staat in de toegankelijkheidstags de tekst 'Klik hier als u tekst wilt invoeren'. Verwijder deze tekst, gezien het wel wordt voorgelezen door schermleessoftware en daardoor verwarrend is voor de gebruikers van dergelijke hulpmiddelen. Het gaat hier waarschijnlijk om een artefact van een ander bestand in het gebruikte bronbestand voor deze PDF.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de tweede pagina staan de handrekeningen van verantwoordelijken. Deze content is in de toegankelijkheidstags als tabel opgemaakt. 'Naam' en 'Functie' bij 'J. Korsman' zijn correct als rijkoppen opgemaakt (TH). De identieke cellen bij 'S. Davison' dienen ook als koppen opgemaakt te worden, in plaats van datacellen (TD). Zo kan schermleessoftware goed het verband tussen de cellen overbrengen aan haar gebruiker.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Er staat op de vijfentwintigste pagina onder '6.1 Kentallen van de meetresultaten in Schiedam en IJburg' een tabel. De eerste cel in de eerste rij is als kop-cel (TH) opgemaakt. Lege kopcellen zijn niet toegestaan, gezien schermleessoftware een niet bestaande relatie maakt met andere cellen. Wijzig lege TH cellen in datacellen (TD).

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de tweede pagina staat contactinformatie van de organisatie. Deze content is in een artifact-tag geplaatst, waardoor het niet wordt voorgelezen door schermleessoftware. Zorg ervoor dat deze informatie niet verborgen is voor blinde bezoekers.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de derde pagina staat de inhoudsopgave. De visuele kop 'Inhoud' is hier opgemaakt middels een paragraph (p) tag in plaats van een kop-tag. Voor lezers die de koppenstructuur opvragen om efficient door dit document te navigeren, wordt de inhoudsopgave in dit geval overgeslagen.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2023-10/Brief%20terugkoppeling%20informatiebijeenkomst%20stofoverlast%20Hoek%20van%20Holland%2012%20september%202023.pdf staat een PDF. De visuele kop 'Onderwerp: Terugkoppeling informatiebijeenkomst stofoverlast Hoek van Holland 12 september' is niet opgemaakt als kop in de toegankelijkheidstags, maar in een paragraph (p) tag geplaatst. Plaats de content in een H1 tag.

Advies: Op pagina https://fd8.formdesk.com/dcmr/klachtenoverDCMR staat een klachtenformulier. Verplichte velden zijn van een asterisk voorzien. Dat dit verplichte velden zijn, staat pas aan het eind van de pagina. Plaats deze informatie aan het begin van het formulier.

Advies: op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden staat visueel een opsomming in een paragraph (p) tag. Terwijl een geordende lijst normaliter wordt aangeraden, is dat nier niet verplicht gezien het al wordt aangekondigd ('U kunt kiezen uit twee manieren om hierover een melding in te dienen.'). Advies is wel om dergelijke omsommingen in aparte p-tags op te maken, in plaats van line breaks (br) te gebruiken.

Advies: Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Van vrijwel ieder hoofdstuk is de visuele kop opgemaakt op niveau 1. De aanwezigheid van meerdere H1 is een best practice en geen reden tot afkeur. Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van het document, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, etcetera.

Advies: Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de tweede pagina staat de opsomming 'Auteur(s)' tot 'Datum'. Deze content is in paragraph (p) tags geplaatst. Advies is om dit als tabel op te maken, zoals met de bovenstaande handtekeningen het geval is.

Advies: Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op de derde pagina staat de inhoudsopgave, correct opgemaakt met de corresponderende tags (TOC). Er komen echter lege TOC tags voor. Advies is om lege tags te vermijden. Dit geldt ook voor overmatig gebruik van lege paragraph (p) tags.


1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Voldoende


1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Voldoende


1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)

De content beperkt de weergave en bediening niet tot een enkele presentatie-oriëntatie, zoals staand of liggend, tenzij een specifieke presentatie-oriëntatie essentieel is.

Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand

Uitkomst: Voldoende


1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://fd8.formdesk.com/dcmr/klachtenoverDCMR staat een klachtenformulier. Er zijn formuliervelden om onder andere een emailadres in te vullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.


1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Advies: Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op pagina negentien staan een zestal grafieken. De data wordt middels blauwe (HEX #2F5597) en roze (HEX #F4B183) staven aangeduid. Deze twee kleuren voldoen nu doordat zij een onderling contrast van 4,0:1 hebben, maar doordat beide staven tegelijkertijd ook voldoende contrast met de achtergrond moeten hebben is er wel een probleem dat opgelost moet worden. De oplossing voor dat probleem mag natuurlijk geen probleem onder dit succescriterium veroorzaken. Het is mogelijk om de kleuren zo te kiezen dat deze voldoende contrast met de achtergrond én voldoende contrast met de andere staaf heeft.


1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)

Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.

Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening

Uitkomst: Voldoende


1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/, staat in de bovenste blauwe navigatiebalk een link opgemaakt als knop 'werken bij'. De witte tekst heeft te weinig contrast met de groene achtergrond (HEX #63A537). Het betreft een contrastratio van 3,0:1 waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan.

Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/, staat in de bovenste blauwe navigatiebalk een zoekfunctie. De grijze placeholdertekst (HEX #A1A2AB) heeft met de witte achtergrond een contrast van 2,5:1, waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan.

Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/, staan in de bovenste blauwe navigatiebalk uitvouwbare linklijsten. Indien men middels het toetsenbord door de linklijsten navigeert, kleurt de tekst lichtgroen (HEX #63A537). Het contrast met de witte achtergrond is hier 3,0:1 waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan zodat de link ook nog leesbaar is als deze focus heeft.

Op pagina https://www.dcmr.nl/ staan een zestal cards ('Overlast melden' tot 'DCMR de komende 50 jaar'). Indien men middels het toetsenbord naar deze elementen navigeert, kleurt de achtergrond van blauw naar donkergroen (HEX #6FB243) en de tekst onder de titel lichtgroen (HEX #D2E7C5). Het contrast is hier 1,9:1 waar het minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan.

Op diverse dossierpagina's, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/actueel/dossiers/dossier-stofoverlast-hoek-van-holland, staan er onder 'gerelateerd aan' een reeks steekwoorden opgemaakt als links. Indien de muishover over de links staat, kleurt de achtergrond lichtgroen (HEX #63A537). Het contrast met de witte tekst is hier 3,0:1 waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan.

Indien men zich op pagina https://www.dcmr.nl/contactgegevens bevindt, kleurt dezelfde link in de algemene navigatiebalk zwart (HEX #000000). Er is hier met de donkerblauwe achtergrond (HEX #162655) sprake van een 1,4:1 contrastratio waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan, bijvoorbeeld de tekstkleur naar wit zoals op andere pagina's het geval is.


1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Voldoende


1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen, behalve in de volgende gevallen:

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Voldoende


1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:

Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Voldoende


1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. Op pagina negentien staan een zestal grafieken. De roze staven (HEX #F4B183) hebben hier met de witte achtergrond een contrast van 1,8:1 waar dit minimaal 3:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie zo aan dat dit contrast gaat voldoen. Let erop dat bij het aanpassen van deze kleuren er geen probleem bij succescriterium 1.4.1 ontstaat.


1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:

Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze stijleigenschappen voor tekst in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Voldoende


1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:

Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Voldoende


2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/zoeken?keyword=toegankelijkheid&sort_bef_combine=title_ASC staat rechts naast de zoekresultaten een menu met filteropties. De onderdelen zijn middels het toetsenbord te bedienen, met uitzondering van de laatste optie. Men kan middels het toetsenbord bij 'selecteer bereik' een kalender openen, echter is het niet mogelijk binnen deze pop-up naar de datums te navigeren. Zorg dat ook deze functie toetsenbordtoegankelijk is.

Op pagina https://www.dcmr.nl/kaart staat een interactieve kaart met filterlagen. Meerdere kaartlocaties zijn samen gegroepeerd in blauwe genummerde bollen. Indien men met de muis op de bollen klikt, zoomt de kaart in en worden deze individuele kaartlocaties zichtbaar. De genummerde bollen zijn niet middels het toetsenbord te bedienen, waardoor het moeilijker wordt voor toetsenbordgebruikers om op een bepaald gebied te focussen. Maak deze elementen ook voor het toetsenbord toegankelijk.

In het mobiele menu zijn de uitklapmechanismen in de laatste drie menu's ('Over DCMR', 'English' en 'Contact') niet met het toetsenbord bereikbaar. Zorg dat deze elementen tevens de focus kunnen krijgen, omdat een toetsenbordgebruiker nu alleen naar de bovengenoemde pagina's kan navigeren terwijl een muisgebruikers tevens naar de links in hun submenu's kan navigeren.

Advies: Op alle pagina's van https://www.dcmr.nl/ heeft voor toetsenbord gebruikers het indrukken van de pijltoets omlaag vaak tot gevolg dat één van de onderdelen van het hoofdmenu bovenaan open klapt. Dit gedrag komt alleen voor als de gebruiker met het toetsenbord door het hoofdmenu heeft genavigeerd met de tabtoets. Dit gedrag is extra storend voor deze groep gebruikers doordat het openklappen van een menu als "Actueel" ook een verplaatsing van de toetsenbordfocus tot gevolg heeft. Dit gedrag van de website maakt bediening met het toetsenbord erg frustrerend, maar wordt niet afgekeurd. Het verzoek is om dit probleem op te lossen.


2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)

Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen. En, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.

Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval

Uitkomst: Voldoende


2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Voldoende


2.2 Genoeg tijd

2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)

Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar

Uitkomst: Voldoende


2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Voldoende


2.3 Toevallen en fysieke reacties

2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)

Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.

Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde

Uitkomst: Voldoende


2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond, staat een onzichtbare skiplink naar de content. Schermleessoftware leest 'Overslaan en naar de inhoud gaan' voor. Voor toetsenbordgebruikers die geen schermleessoftware gebruiken is deze functie onbereikbaar. Maak daarom de skiplink tevens visueel zichtbaar. Zie ook SC 2.4.7.


2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://fd8.formdesk.com/dcmr/klachtenoverDCMR staat een formulier. De paginatitel 'klachtenoverDCMR' omschrijft niet het onderwerp of doel van deze pagina. Zorg dat de paginatitel de inhoud goed omschrijft, zoals "Indienen klacht | DCMR"

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2024-08/Houtrookmonitoring.pdf staat een PDF. De titel in de eigenschappen van het document is 'Rapport', wat het niet omschrijft. Zorg dat de naam van het document in de titel staat, de tekst "Automatische houtrookmonitoring Onderzoek met de AE33-monitor" zou wel voldoen.

Op pagina https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2023-10/Brief%20terugkoppeling%20informatiebijeenkomst%20stofoverlast%20Hoek%20van%20Holland%2012%20september%202023.pdf staat een PDF. De PDF heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.


2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Als een webpagina sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina https://www.dcmr.nl/kaart staat een interactieve kaart met filterlagen. In de tabvolgorde navigeert men van de header naar de blauwe bollen op de kaart, en pas als laatste naar het filtermenu. Zorg ervoor dat een toetsenbordgebruiker gemakkelijker de filters kan gebruiken om dat specifieke instellingen te komen. Op de pagina staat een onzichtbare skiplink, advies zou zijn om dit element te focus te geven en te voorzien van een link naar het filtermenu.


Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben voor gebruikers in het algemeen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende


2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Voldoende


2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel.

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende


2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op iedere pagina, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/over-dcmr/dcmr-milieudienst-rijnmond, staat een onzichtbare skiplink naar de content. De skiplink ontvangt wel focus, wat verwarrend kan zijn voor toetsenbordgebruikers. Maak daarom de skiplink tevens visueel zichtbaar en voorzie het van een goede focusrand. Zie ook SC 2.4.1.

Op pagina https://www.dcmr.nl/zoeken?keyword=toegankelijkheid&sort_bef_combine=title_ASC staat rechts naast de zoekresultaten een menu met filteropties. Na het laatste onderdeel 'selecteer bereik' volgt een onzichtbare link met de naam 'x'. Verwijder deze link uit de html, daar het geen functie heeft.

Op pagina https://www.dcmr.nl/overlast-melden staat een uitklapmenu onder 'Omschrijving type overlast*'. Indien men middels het toetsenbord door de keuzes navigeert, krijgen ze geen focus en scrolt het menu ook niet naar beneden. Dit is verwarrend voor toetsenbordgebruikers die geen gebruik maken van schermleessoftware. Zorg dat deze opties ook voor toetsenbordgebruikers goed te gebruiken zijn.


2.5 Input modaliteiten

2.5.1 Aanwijzergebaren (Niveau A)

Alle functionaliteit waarmee bij de bediening gebruik wordt gemaakt van meerpunts- of padgebaseerde gebaren, kan worden bediend met een enkele aanwijzer zonder een padgebaseerd gebaar, tenzij een meerpunts- of padgebaseerd gebaar essentieel is.

Informatie over succescriterium 2.5.1 Aanwijzergebaren

Uitkomst: Voldoende


2.5.2 Aanwijzerannulering (Niveau A)

Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.5.2 Aanwijzerannulering

Uitkomst: Voldoende


2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Voldoende


2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)

Functionaliteit die kan worden bediend door de beweging van een apparaat of beweging van een gebruiker, kan ook worden bediend met componenten van de gebruikersinterface. De reactie op de beweging kan worden uitgeschakeld om onbedoelde activering te voorkomen, behalve wanneer:

Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering

Uitkomst: Voldoende


3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden.

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Voldoende


3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: De website bevat pagina's met anderstalige content, bijvoorbeeld https://www.dcmr.nl/tasks-dcmr. Elementen zoals de header en de footer zijn hier Nederlands, maar de content grotendeels Engels. Voor de anderstalige content dienen taalwissels (lang="EN") aangebracht te worden, zodat de schermleessoftware het in de juiste taal voorleest. De ReadSpeaker widget heeft hier ook toegankelijke labels in de Nederlandse taal en moet daarom op deze pagina dan weer een taalwisseling naar Nederlands hebben. Het is een optie om deze widget niet weer te geven op de pagina's met Engelse content.


3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Als een component van de gebruikersinterface de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Voldoende


3.2.2 Bij input (Niveau A)

Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Voldoende


3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)

Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.

Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie

Uitkomst: Voldoende


3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Voldoende


3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Voldoende


3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende


3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Voldoende


Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door de gebruiker te beheren gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt minstens één van de volgende zaken:

  1. Omkeerbaar: Verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
  2. Gecontroleerd: Door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
  3. Bevestigd: Er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voordat de verzending wordt voltooid.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Voldoende


4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Voldoende


4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Voldoende


4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Voldoende

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Webbrowsers (useragents) en andere software

Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Bron: toegankelijkheidsrapport.swink.nl/dcmr/audit/
Geprint: 2025-01-28 04:57:11 v2.4-011