Rapport:
Content-audit digitale toegankelijkheid Nieuwe Bibliotheek
- Onderzoeker
- Sophie, Swink; Lidewij, Swink
- Datum
- 17 maart 2025
- Opdrachtgever
- Stichting Bibliotheeknetwerk Flevoland
Samenvatting onderzoeksresultaat
De website Nieuwe Bibliotheek voldoet nog niet aan WCAG 2.1 niveau AA. Er zijn 18 van de 50 succescriteria waar één of meer fouten zijn gevonden. In dit document is vastgelegd in hoeverre de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen die vastgelegd zijn in WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.
De website denieuwebibliotheek.nl is onderzocht tussen 28 februari en 17 maart 2025. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM. De content voldoet nog niet aan alle onderzochte succescriteria. Dit rapport vormt de basis om verder te werken aan toegankelijkheid. Voor dit deelonderzoek is alleen de content gecontroleerd. Dit rapport en het rapport deelonderzoek techniek bepalen gezamenlijk in welke mate de website voldoet. Tevens kunnen de 2 rapporten gezamenlijk gebruikt worden in de toegankelijkheidsverklaring.
Enkele opvallende bevindingen zijn:
- alt-teksten die ontbreken of niet beschrijvend genoeg zijn, wat impact heeft op blinden en slechtzienden
- video's zonder audiodescriptie en een video zonder correcte ondertitels, wat impact heeft op blinden en doven
- PDF's die niet gecodeerd zijn, waardoor deze niet te lezen zijn door hulpsoftware
- knoppen van de Rich Text Editor als je reageert op een blogpost zijn niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit heeft impact op bezoekers met screenreaders en bezoekers die spraakbesturing gebruiken.
Het onderzoek richt zich specifiek op de toegankelijkheid van de website voor mensen met een functiebeperking, zoals mensen die blind, doof, laaggeletterd zijn of andere functieproblemen hebben. Voor hen is het van belang dat de website technisch en inhoudelijk zo is ingericht dat de site voor hen goed bruikbaar is. Een website optimaliseren voor toegankelijkheid heeft meer voordelen; het maakt de website beter bruikbaar voor iedereen (bijvoorbeeld ook voor mensen die op hun mobieltje kijken in een zonnige omgeving) en het maakt de site beter vindbaar in zoekmachines.
Scope van de evaluatie
Naam website | Nieuwe Bibliotheek |
---|---|
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Gangbare browsers en hulpsoftware. |
Overzicht toetsresultaat
Principe | Voldoende | Onvoldoende | Onbekend |
---|---|---|---|
1 Waarneembaar | 11 | 9 | 0 |
2 Bedienbaar | 13 | 4 | 0 |
3 Begrijpelijk | 6 | 4 | 0 |
4 Robuust | 2 | 1 | 0 |
Totaal | 32 | 18 | 0 |
Leeswijzer
Dit onderzoek is een momentopname. De website kan inmiddels veranderd zijn. De gevonden problemen zijn slechts voorbeelden. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Dit onderzoek is slechts een steekproef van een aantal pagina's. Er zijn zo veel mogelijk verschillende type pagina's opgenomen in de sample om zo een goede indruk te krijgen van de toegankelijkheid. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website/app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Succescriteria gemarkeerd met "Niet aanwezig" worden automatisch goedgekeurd. Succescriteria gemarkeerd met "Onbekend" worden niet goedgekeurd.
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.
- Bedieningselementen, invoer: Als niet-tekstuele content een bedieningselement is of gebruikersinvoer accepteert, dan heeft ze een naam die het doel ervan beschrijft. (We verwijzen naar succescriterium 4.1.2 voor aanvullende eisen over bedieningselementen en content die gebruikersinvoer accepteren.)
- Op tijd gebaseerde media: Als niet-tekstuele content op tijd gebaseerde media is, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content. (We verwijzen naar Richtlijn 1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van media.)
- Test: Als niet-tekstuele content een test of oefening is die, als ze door middel van tekst gepresenteerd wordt onjuist zou zijn, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- Zintuiglijk: Als niet-tekstuele content primair is bedoeld om een specifieke zintuiglijke ervaring te creëren, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.
- CAPTCHA: Als het doel van niet-tekstuele content is om te bevestigen dat content wordt gebruikt door een persoon in plaats van een computer, dan worden tekstalternatieven geleverd die het doel van de niet-tekstuele content identificeren en beschrijven. En er worden alternatieve vormen van CAPTCHA aangeboden gebruikmakend van uitvoermodes voor verschillende soorten van zintuiglijke perceptie om tegemoet te komen aan verschillende functiebeperkingen.
- Decoratie, opmaak, onzichtbaar: Als niet-tekstuele content puur decoratief is, slechts voor visuele opmaak wordt gebruikt, of niet aan gebruikers wordt gerepresenteerd, dan wordt het op zo'n manier geïmplementeerd dat het genegeerd kan worden door hulptechnologie.
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/ staat het logo van De Nieuwe Bibliotheek. Deze afbeelding is aria-hidden, terwijl het om een informatieve afbeelding gaat. Blinden en slechtzienden missen zo mogelijk belangrijke informatie. Met spraaksoftware is het klikbare logo mogelijk niet te bedienen. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten, als de afbeelding ook als link dient moet er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Bijvoorbeeld "Logo naam organisatie, naar homepage". Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein heeft het logo voor het nieuwe leerplein een incorrecte alt-tekst. De alternatieve tekst is 'Nieuwe Leerplein logo met pay-off'. De tekst in het logo moet voorkomen in de alt-tekst.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van 'Europe Direct' klikbaar en te vergroten. Dit blijkt echter niet uit de alt-tekst. Verwijder de link of pas de alt-tekst aan zodat bezoekers weten dat het vergroot kan worden. Zie ook succescriterium 2.1.1 en 2.4.4. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.
De sluitknop van de chatbot bevat een pictogram. Dit is een SVG dat niet als decoratief is gemarkeerd. Markeer de SVG als decoratief door het attribuut aria-hidden op het SVG-element te gebruiken. Dit komt op iedere pagina voor.
De alt-tekst van de afbeelding van Bibo de Biebhond op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ is niet beschrijvend genoeg: "Mascotte hond plein". Geef de afbeelding een beschrijvende alt-tekst of laat het alt-attribuut leeg om de afbeelding als decoratief aan te duiden. Dit komt ook voor in cards zoals op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein en in afbeeldingen in de header zoals bijvoorbeeld op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein en de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.
In de cards "Online bibliotheek", "Nieuwe aanwinsten", "Muziekweb" en "Aanschafsuggesties" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie hebben de afbeeldingen geen alt-attribuut. Het alt-attribuut moet altijd aanwezig zijn.
Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt onder het formulier CAPTCHA gebruikt. CAPTCHA is niet toegankelijk voor screenreadergebruikers waardoor zij mogelijk het formulier niet kunnen verzenden.
De linktekst voor de cursuslinks op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen bevatten naast de linktekst ook de alt-tekst van de afbeelding. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers. Maak enkel de titel van de cursus een link en maak de hele card klikbaar met JavaScript. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct. Maak dan de afbeeldingen decoratief door middel van een leeg alt-attribuut.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:
- Vooraf opgenomen louter-geluid: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content.
- Vooraf opgenomen louter-videobeeld: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.
Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan staat een video. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan is er in de video op 0:01 tekst in beeld (Beleidsplan). Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek bijvoorbeeld bij de video 'Inloggen in de nieuwe online Bibliotheek app' bijvoorbeeld op 0:11 de tekst 'Stap 1'.
Op de pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek staan video's waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan.
1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)
Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.
Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)
Uitkomst: Niet aanwezig
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan is er in de video op 0:01 tekst in beeld (Beleidsplan). Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek bijvoorbeeld bij de video 'Inloggen in de nieuwe online Bibliotheek app' bijvoorbeeld op 0:11 de tekst 'Stap 1'.
Op de pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek staan video's waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten is het label "Kies een datum" niet gekoppeld aan het bijbehorende invoerveld. Koppel het veld en het label aan elkaar om ervoor te zorgen dat het veld een label krijgt.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein is de opsomming in de card "Taal" niet correct. De tekst "Ik wil de Nederlandse taal beter leren" staat in het lijst-element. Dit is niet toegestaan volgens de HTML-standaard, lijst-elementen mogen enkel lijst-items bevatten en geen andere zaken. Zet de tekst boven het lijst-element om dit op te lossen.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal wordt in de opsomming het strong-element gebruikt om ieder item visueel kopjes te geven. Dit element mag echter enkel gebruikt worden om een woord of enkele woorden in een zin te benadrukken. Niet voor hele zinnen, paragrafen of introteksten en niet om kopjes mee op te maken. Gebruik CSS om deze tekst op te maken. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/jaarverslag-en-jaarrekening, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here, https://www.denieuwebibliotheek.nl/reserveren-studie-en-werkplekken, https://www.denieuwebibliotheek.nl/het-nieuwe-filmhuis en https://www.denieuwebibliotheek.nl/governance-beleid.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/vacature-manager-it-en-bedrijfsvoering wordt het em-element gebruikt om een zin schuin gedrukt op te maken. Dit is echter bedoeld om een woord of enkele woorden in een zin te benadrukken. Het is niet bedoeld om tekst op te maken. Gebruik CSS voor de opmaak.
Visueel is op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here de informatie van de data en mogelijkheid om tickets te kopen gepresenteerd in een tabel. In de code wordt er echter geen tabel gebruikt. Hierdoor raakt de samenhang van informatie verloren voor hulpsoftware. Maak gebruik van een tabel om structuur in de informatie aan te brengen.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/reserveren-studie-en-werkplekken is er een opsomming aanwezig (onder de <ol>) die niet als zodanig is opgemaakt. Gebruik het lijst-element en lijstitems om dit op te lossen. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/onze-klachtenregeling en https://www.denieuwebibliotheek.nl/governance-beleid.
De PDF "https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit komt ook voor bij https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf.
Advies: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben de nieuwsberichten onder "Nieuws" hetzelfde kopniveau als de kop "Nieuws". Hierdoor wordt door de structuur niet duidelijk dat het subkoppen zijn. Pas het kopniveau aan om de relatie duidelijker te maken. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal, https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Voldoende
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf staat op pagina 6 de tekst 'De behaalde kernactiviteiten in 2023, conform jaarplan, staan hieronder in zwart. Niet behaalde activiteiten staan in schuine grijze letters. De belangrijkste extra behaalde activiteiten zijn aangeduid in het blauw. Initiatieven uit 2022 die
alsnog zijn behaald staan in het groen vermeld.'. Deze instructie is gebaseerd op orientatie (hieronder) en op kleur en vorm van de tekst. Deze informatie is niet behulpzaam voor blinde bezoekers. Zorg voor een toegankelijke instructie.
In de video 'E-books en luisterboeken lezen via de online Bibliotheek op je computer' op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek
wordt op 0:32 een instructie gegeven dat er ingelogd kan worden "door op de oranje knop te drukken". Deze instructie is niet behulpzaam voor blinde bezoekers. Zorg voor een toegankelijke instructie die niet gebruikmaakt van enkel kleur.
1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)
De content beperkt de weergave en bediening niet tot een enkele presentatie-oriëntatie, zoals staand of liggend, tenzij een specifieke presentatie-oriëntatie essentieel is.
Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:
- Het invoerveld een doel dient dat is geïdentificeerd in de paragraaf Inputdoelen voor Componenten van de Gebruikersinterface; en
- De content wordt geïmplementeerd met behulp van technologieën die ondersteuning bieden bij het identificeren van de verwachte betekenis van formulier-invoergegevens.
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf staat op pagina 6 de tekst 'Niet behaalde activiteiten staan in schuine grijze letters. De belangrijkste extra behaalde activiteiten zijn aangeduid in het blauw. Initiatieven uit 2022 die alsnog zijn behaald staan in het groen vermeld.'. Kleurenblinden en slechtziende bezoekers kunnen deze kleuren mogelijk niet onderscheiden. Maak gebruik van een andere manier om de informatie over te dragen.
1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)
Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.
Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening
Uitkomst: Niet aanwezig
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:
- Grote tekst: Grote tekst en afbeeldingen van grote tekst hebben een contrastverhouding van ten minste 3:1;
- Incidenteel: Tekst of afbeeldingen van tekst die deel zijn van een inactieve component van de gebruikersinterface, die puur decoratief zijn, die voor niemand zichtbaar zijn, of die onderdeel zijn van een afbeelding die significant andere visuele content bevat, hebben geen contrasteis.
- Woordmerken: Tekst die onderdeel is van een logo of merknaam heeft geen contrasteis.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: De kleurencombinatie van roze (HEX #ED008C) en wit heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is 4,2:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn voor normale tekst. Voor grote tekst is het contrast wel voldoende (daar wordt 3:1 verwacht). Grote tekst wordt gedefinieerd als 18pt (24 CSS-pixels) met een normaal lettertypegewicht of 14pt (18,67 CSS-pixels) vette tekst (font-weight minstens 700). Deze kleurencombinatie komt op alle pagina's voor. Dit probleem komt ook voor wanneer links op bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek veranderen naar de roze (HEX #ED008C) kleur als deze focus krijgen, en niet meer onderstreept zijn. Zorg dat linktekst ook als de link focus heeft voldoende contrast heeft met de witte achtergrond.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/lidmaatschap is de kleurencombinatie van blauw (HEX #00ADEE) en wit niet contrastrijk genoeg. Het levert een contrast op van 2,5:1. De contrastverhouding moet minstens 4,5:1 zijn voor normale tekst, voor grote tekst is dat 3:1. Grote tekst wordt gedefinieerd als 18pt (24 CSS-pixels) met een normaal lettertypegewicht of 14pt (18,67 CSS-pixels) vette tekst (font-weight minstens 700).
Op pagina Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ staat een zoekveld voor zoeken in de collectie. Het contrast van de placeholdertekst is te laag. De lichtgrijze (HEX #C6C6C6) tekst op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding is van 1,7:1.De contrastverhouding moet minstens 4,5:1 zijn voor normale tekst, voor grote tekst is dat 3:1.Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar.
Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar heeft de tekst van de foutmelding een rode kleur (HEX #FF0000 op een witte (HEX #F5F5F5) achtergrond met een contrastverhouding van 3,6:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
In de PDF https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf wordt bijvoorbeeld op pagina 9 gebruikgemaakt van blauwe (HEX #009FE3) tekst op een witte achtergrondkleur. De contrastverhouding is 2,9:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn voor grote tekst en 4,5:1 voor kleine tekst. Een vergelijkbaar probleem komt voor in de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf waar meerdere kleurencombinaties onvoldoende contrast hebben, bijvoorbeeld op pagina 8 de roze (HEX #FF3399) tekst op de witte achtergrond met een contrastverhouding van 3,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg voor voldoende contrast in de PDF's.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen, behalve in de volgende gevallen:
- Aanpasbaar: De afbeelding van tekst kan visueel aangepast worden aan de eisen van de gebruiker;
- Essentieel: Een specifieke weergave van tekst is essentieel voor de informatie die wordt overgebracht.
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Niet aanwezig
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:
- Verticaal scrollbare content met een breedte gelijkwaardig aan 320 CSS-pixels;
- Horizontaal scrollbare content met een hoogte gelijkwaardig aan 256 CSS-pixels.
Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:
- Componenten van de gebruikersinterface: Visuele informatie die vereist is om componenten van de gebruikersinterface en statussen te identificeren, met uitzondering van inactieve componenten of componenten waarvan de weergave van de component wordt bepaald door de user agent en niet wordt aangepast door de auteur;
- Grafische objecten: Delen van afbeeldingen die vereist zijn om de content te begrijpen, behalve wanneer een specifieke weergave van afbeeldingen essentieel is voor de informatie die wordt overgebracht.
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ krijgt het zoekveld voor zoeken in de collectie een lichtblauwe (HEX #00ADEE) focusindicator. Dit geeft een contrastverhouding van 2,6:1 met de witte achtergrond, waar het minstens 3:1 moet zijn. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie. Eenzelfde focusindicator wordt ook gebruikt op de selectielijsten en datumveld op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten en alle formulieronderdelen op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties, https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar. Het gaat met name om de focusrand om bijvoorbeeld comboboxen waar het contrast onvoldoende is. Bij de invoervelden staat er ook een knipperende cursor waaraan de bezoeker kan zien waar de focus zich bevindt.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:
- Regelhoogte (regelafstand) naar minstens 1,5 keer de lettergrootte;
- Afstand tussen alinea's naar minstens 2 keer de lettergrootte;
- Letterafstand (spatieren van letters) naar minstens 0,12 keer de lettergrootte;
- Spatieren van woorden naar minstens 0,16 keer de lettergrootte.
Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze stijleigenschappen voor tekst in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:
- Sluiten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de aanvullende content kan worden gesloten zonder de aanwijzer hover of de toetsenbordfocus te verplaatsen, tenzij de aanvullende content een invoerfout communiceert of andere content niet verbergt of vervangt;
- Aanwijsbaar: Wanneer een aanwijzer hover aanvullende content kan activeren, dan kan de aanwijzer over de aanvullende content worden bewogen zonder dat deze verdwijnt;
- Aanhouden: De aanvullende content blijft zichtbaar totdat de oorzaak voor de hover of focus is verwijderd, de gebruiker de content sluit of de informatie niet langer geldig is.
Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
Enkele adviezen die ons opvielen, dit vereist een technische oplossing:
De knop "Bekijk het archief" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten ontvangt geen focus en is niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat er een href-attribuut ontbreekt. Voeg een URL toe aan de link om dit probleem op te lossen.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van Europe Direct klikbaar om te vergroten. Dit kan echter enkel alleen met de muis, niet met het toetsenbord. Als de functionaliteit om het logo te vergroten noodzakelijk is, dan dient de code aangepast te worden en het logo in een link gezet te worden. Is het vergroten van het logo niet belangrijk, verwijder de functionaliteit. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.4.4. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.
De knoppen van de Rich Text Editor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar zijn niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat er geen interactief element wordt gebruikt, maar div-elementen. Gebruik het <button> element om er echt knoppen van te maken en ze bedienbaar te maken.
2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)
Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen. En, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.
Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval
Uitkomst: Voldoende
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Uitzetten: Er is een mechanisme beschikbaar waarmee de sneltoets kan worden uitgezet;
- Opnieuw toewijzen: Er is een mechanisme beschikbaar om de sneltoets opnieuw toe te wijzen aan één of meerdere niet-afdrukbare tekens (bijvoorbeeld Ctrl, Alt, enz.);
- Alleen actief bij focus: De sneltoets voor een component van de gebruikersinterface is alleen actief wanneer de betreffende component de focus heeft.
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Opmerking: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek en https://www.denieuwebibliotheek.nl/veelgestelde-vragen-kaartverkoop en https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan en https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Er is voor gezorgd dat de bediening met tekentoetsen uit staat, er is 'disablekb=1' toegevoegd. Met deze aanpassing zorg je er normaal gesproken voor dat je voldoet aan dit succescriterium. De normale bediening gaat bij deze oplossing (disablekb=1) goed, maar zodra je instellingen wil aanpassen (zoals afspeelsnelheid) werkt dit niet via het toetsenbord. De hoop is dat dit een tijdelijk probleem is wat op termijn wordt opgelost.
2.2 Genoeg tijd
2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)
Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Uitzetten: De gebruiker kan de tijdslimiet uitzetten voordat die wordt bereikt; of
- Aanpassen: De gebruiker mag de tijdslimiet aanpassen voordat deze is verstreken over een bereik van ten minste tien keer de standaardinstelling; of
- Verlengen: De gebruiker wordt gewaarschuwd voor de tijd afloopt en krijgt ten minste 20 seconden om de tijdslimiet met een eenvoudige handeling te verlengen (bijvoorbeeld, "druk op de spatiebalk"), en de gebruiker mag de tijdslimiet ten minste tien keer verlengen; of
- Real-time uitzondering: De tijdslimiet is onderdeel van een realtime gebeurtenis (een veiling bijvoorbeeld) en er is geen alternatief voor de tijdslimiet mogelijk; of
- Essentiële uitzondering: De tijdslimiet is essentieel en verlenging zou de activiteit ongeldig maken; of
- 20 uur uitzondering: De tijdslimiet is langer dan 20 uur.
Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)
Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:
- Bewegen, knipperen, scrollen: Voor bewegende, knipperende of scrollende informatie die (1) automatisch start, (2) langer dan vijf seconden duurt, en (3) parallel met andere content wordt getoond, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen, tenzij de beweging, knippering of scrolling, onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is en
- Automatisch actualiserend: Voor elke soort automatisch actualiserende informatie die (1) automatisch start en (2) parallel met andere content wordt gepresenteerd, is er een mechanisme voor de gebruiker om dit te pauzeren, te stoppen of te verbergen of de frequentie van de actualisering in te stellen, tenzij de automatische actualisering onderdeel is van een activiteit waar ze essentieel is.
Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen
Uitkomst: Voldoende
2.3 Toevallen en fysieke reacties
2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)
Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.
Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde
Uitkomst: Voldoende
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: De pagina met zoekresultaten https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet behoudt de paginatitel van de pagina waarop de zoekactie is uitgevoerd. Zorg ervoor dat de resultatenpagina een unieke titel krijgt.
De PDF https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Dit komt ook voor bij https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Als een webpagina sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben voor gebruikers in het algemeen.
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: De cards in de blokken "Aanbod" en "Nieuws" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben geen linktekst. Dit is verwarrend voor bezoekers met screenreaders en bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Zorg voor een toegankelijke naam voor de links met een duidelijk linkdoel. Gebruik het <a>-element op de titel van het artikel en maak de rest van de card klikbaar met JavaScript om dit op te lossen. Zie ook succescriterium 4.1.2. Dit geldt ook voor de cards op onder andere https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten, https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet is er paginering aanwezig. De linktekst bestaat enkel uit het nummer van de pagina, waardoor het voor bezoekers met hulpsoftware niet duidelijk is wat de context en het doel is van deze links. Zet in iedere link het woord pagina erbij, of verzorg een (verborgen) koptekst "Paginering".
De linktekst voor de cursuslinks op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen bevatten naast de linktekst ook de alt-tekst van de afbeelding. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers. Maak enkel de titel van de cursus een link en maak de hele card klikbaar met JavaScript. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct.
2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)
Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.
Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel.
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties heeft het tweede invoerveld bij 'naam' geen visueel label (en geen toegankelijke naam. Bezoekers weten mogelijk niet wat zij hier in moeten vullen. Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers altijd duidelijk is welke input gevraagd wordt.
Advies: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten staan activiteiten met onder andere een datum en een kop. Omdat het hier als lijst is opgemaakt is er niet direct een probleem. Maar in het algemeen is het advies is om de datum onder de kop te plaatsen, zodat de kop ook past bij de onderliggende content.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
Advies: Op de website wordt bijna geen gebruik gemaakt van een focusrand om links en knoppen, waar dit wel gebruikelijk is. De huidige manier van bijvoorbeeld de kleurwissel voor knoppen en het onderstrepen van de links in de hoofdnavigatie is niet af te keuren, maar toch is het aan te raden om gebruik te maken van een volledige focusrand, zodat het altijd duidelijk is voor bezoekers die navigeren met het toetsenbord welk element de focus heeft.
2.5 Input modaliteiten
2.5.1 Aanwijzergebaren (Niveau A)
Alle functionaliteit waarmee bij de bediening gebruik wordt gemaakt van meerpunts- of padgebaseerde gebaren, kan worden bediend met een enkele aanwijzer zonder een padgebaseerd gebaar, tenzij een meerpunts- of padgebaseerd gebaar essentieel is.
Informatie over succescriterium 2.5.1 Aanwijzergebaren
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.5.2 Aanwijzerannulering (Niveau A)
Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:
- Geen down-event: Het down-event van de aanwijzer wordt niet gebruikt om enig onderdeel van de functie uit te voeren;
- Afbreken of ongedaan maken: De functie wordt voltooid door het up-event en er is een mechanisme beschikbaar om de functie af te breken voordat deze wordt voltooid of om de functie ongedaan te maken als deze is voltooid;
- Up reversal: Met het up-event wordt elk resultaat van het voorgaande down-event ongedaan gemaakt;
- Essentieel: Het voltooien van de functie met het down-event is essentieel.
Informatie over succescriterium 2.5.2 Aanwijzerannulering
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Voldoende
2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)
Functionaliteit die kan worden bediend door de beweging van een apparaat of beweging van een gebruiker, kan ook worden bediend met componenten van de gebruikersinterface. De reactie op de beweging kan worden uitgeschakeld om onbedoelde activering te voorkomen, behalve wanneer:
- Ondersteunde interface: De beweging wordt gebruikt om de functionaliteit te bedienen via een door toegankelijkheid ondersteunde interface;
- Essentieel: De beweging is essentieel voor de functie en wanneer de reactie op de beweging wordt uitgeschakeld, wordt de activiteit ongeldig gemaakt.
Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden.
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
Wanneer het formulier verzonden wordt op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties dan komt de bezoeker op een andere pagina terecht (https://bibliotheek.formstack.com/forms/index.php). De taalaanduiding van de hele pagina is Engels. De pagina is echter in het Nederlands. Zorg voor de juiste taalcodering in de HTML zodat hulpsoftware de tekst op correcte wijze voorleest.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Foutmeldingen op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties zijn in het Engels, bijvoorbeeld 'Please fill in a valid value for all required fields'. Vertaal de tekst naar het Nederlands.
3.2 Voorspelbaar
3.2.1 Bij focus (Niveau A)
Als een component van de gebruikersinterface de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.
Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
3.2.2 Bij input (Niveau A)
Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.
Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)
Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.
Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Voldoende
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Voldoende
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties hebben de invoervelden voor naam geen label. Los dit op door ieder veld een label te geven: voornaam en achternaam. Zorg ervoor dat het label niet enkel programmatisch is, maar dat het label ook op de pagina wordt getoond.
Invoervelden zijn op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties aangeduid met een asterisk. Er is verder geen uitleg dat verplichte velden zijn aangeduid met een asterisk, voeg deze uitleg toe.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Bij het invoeren van een ongeldig e-mailadres (komma ipv een punt) op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties wordt er geen foutsuggestie gegeven hoe het probleem opgelost kan worden. Verzorg een goede foutsuggestie. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar.
In het formulier op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar is niet voor verplichte velden aangegeven dat het een verplicht veld is. Het gaat om alle invoervelden. Zorg ervoor dat duidelijk is dat deze velden verplicht ingevuld moeten worden.
3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens) (Niveau AA)
Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door de gebruiker te beheren gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt minstens één van de volgende zaken:
- Omkeerbaar: Verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
- Gecontroleerd: Door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
- Bevestigd: Er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voordat de verzending wordt voltooid.
Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)
Uitkomst: Niet aanwezig
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.1 Parsen (Niveau A)
In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.
Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen
Uitkomst: Voldoende
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevindingen: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ komt bovenaan in de code twee keer een <div>-element voor met als attribuut aria-visibility: <div aria-visibility="hidden" class="sr-text" style="font-family: 'Univers'; font-weight: 400;"> </div>
Dit attribuut bestaat niet. Verwijder het attribuut. Dit komt op iedere pagina voor.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt in de Rich Text Editor voor het schrijven van een reactie gebruik gemaakt van ARIA. Deze attributen mogen echter niet gebruikt worden, omdat ze op een <div>-element staan. Zie succescriterium 2.1.1 voor een oplossing.
Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar heeft het tekstvak om je reactie in te typen het aria-label "rdw-editor". Dit is geen beschrijvend aria-label. Verzorg een duidelijke toegankelijke naam, bijv. "Bericht".
De toegankelijke naam van de sluitknop voor de chatbot is "x". Dit beschrijft niet voldoende de functie van de knop. Pas de toegankelijke naam aan om deze beschrijvender te maken. Dit komt op iedere pagina voor.
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van Europe Direct klikbaar en te vergroten. Dit is opgemaakt als link, maar is eigenlijk een knop. Maak hier een knop van met een toegankelijke naam die de functie beschrijft en pas de alt-tekst aan zodat bezoekers weten dat het vergroot kan worden. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.1.1. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.
De links van de cards in de blokken "Aanbod" en "Nieuws" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben geen toegankelijke naam. Omdat de links daarmee geen linkdoel hebben, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 2.4.4. Dit geldt ook voor de cards op onder andere https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten, https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein
Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet wordt in de paginering knoppen gebruikt in plaats van links. Dit is semantisch niet correct: knoppen zijn er om actie te bevestigen, links zijn om naar een andere pagina te gaan. Gezien het feit dat er naar een andere pagina gegaan wordt, is het gebruik van links correcter.
Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties hebben de invoervelden bij 'Naam' geen toegankelijke naam. Voeg de toegankelijke naam toe om dit probleem op te lossen.
Advies: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties staat een formulier. Onderaan het formulier is een knop om het formulier mee te verzenden. De naam van de knop is 'Aanschafsuggesties' terwijl de functie het verzenden van het formulier is. Daarom is het te adviseren om de naam en de toegankelijke naam van de knop aan te passen naar bijvoorbeeld 'Verzenden'.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/oepsie
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/cursus-stamboomonderzoek-voor-beginners
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/boekenweek-2025-workshop-productfotografie
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/veelgestelde-vragen-kaartverkoop
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/lidmaatschap
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan
- https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/jaarverslag-en-jaarrekening
- https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/vacature-manager-it-en-bedrijfsvoering
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/reserveren-studie-en-werkplekken
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/het-nieuwe-filmhuis
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/onze-klachtenregeling
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/governance-beleid
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog
- https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar
Ondersteunende technieken
Webbrowsers (useragents) en andere software
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:- Chrome, versie 133, 134
- Safari, versie 17.3
- Firefox, versie 136
- VoiceOver
- NVDA 2024.4
- PAC 2024
- Acrobat PRO DC
Bronnen
-
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) Overview
www.w3.org/WAI/eval/conformance (Engels) -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG21-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.