Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Nieuwe Bibliotheek

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Nieuwe Bibliotheek
Datum 17 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op denieuwebibliotheek.nl.
  • Alle PDF's op denieuwebibliotheek.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Kaartverkoop op fbn.hostedwise.nl
  • Inloggen op login.kb.nl
  • De techniek van de pagina's op denieuwebibliotheek.nl, dit dient apart te worden onderzocht.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 59

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/ staat het logo van De Nieuwe Bibliotheek. Deze afbeelding is aria-hidden, terwijl het om een informatieve afbeelding gaat. Blinden en slechtzienden missen zo mogelijk belangrijke informatie. Met spraaksoftware is het klikbare logo mogelijk niet te bedienen. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten, als de afbeelding ook als link dient moet er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Bijvoorbeeld "Logo naam organisatie, naar homepage". Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten.

    Bevinding 2: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein heeft het logo voor het nieuwe leerplein een incorrecte alt-tekst. De alternatieve tekst is 'Nieuwe Leerplein logo met pay-off'. De tekst in het logo moet voorkomen in de alt-tekst.

    Bevinding 3: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van 'Europe Direct' klikbaar en te vergroten. Dit blijkt echter niet uit de alt-tekst. Verwijder de link of pas de alt-tekst aan zodat bezoekers weten dat het vergroot kan worden. Zie ook succescriterium 2.1.1 en 2.4.4. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.

    Bevinding 4: De sluitknop van de chatbot bevat een pictogram. Dit is een SVG dat niet als decoratief is gemarkeerd. Markeer de SVG als decoratief door het attribuut aria-hidden op het SVG-element te gebruiken. Dit komt op iedere pagina voor.

    Bevinding 5: De alt-tekst van de afbeelding van Bibo de Biebhond op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ is niet beschrijvend genoeg: "Mascotte hond plein". Geef de afbeelding een beschrijvende alt-tekst of laat het alt-attribuut leeg om de afbeelding als decoratief aan te duiden. Dit komt ook voor in cards zoals op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein en in afbeeldingen in de header zoals bijvoorbeeld op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein en de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.

    Bevinding 6: In de cards "Online bibliotheek", "Nieuwe aanwinsten", "Muziekweb" en "Aanschafsuggesties" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie hebben de afbeeldingen geen alt-attribuut. Het alt-attribuut moet altijd aanwezig zijn.

    Bevinding 7: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt onder het formulier CAPTCHA gebruikt. CAPTCHA is niet toegankelijk voor screenreadergebruikers waardoor zij mogelijk het formulier niet kunnen verzenden.

    Bevinding 8: De linktekst voor de cursuslinks op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen bevatten naast de linktekst ook de alt-tekst van de afbeelding. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers. Maak enkel de titel van de cursus een link en maak de hele card klikbaar met JavaScript. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct. Maak dan de afbeeldingen decoratief door middel van een leeg alt-attribuut.

    1.2 Op tijd gebaseerde media

    1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 9: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan staat een video. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. Op een aantal plekken staan onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling.

    1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 10: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan is er in de video op 0:01 tekst in beeld (Beleidsplan). Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek bijvoorbeeld bij de video 'Inloggen in de nieuwe online Bibliotheek app' bijvoorbeeld op 0:11 de tekst 'Stap 1'.

    Bevinding 11: Op de pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek staan video's waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan.

    1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 12: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan is er in de video op 0:01 tekst in beeld (Beleidsplan). Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie. Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek bijvoorbeeld bij de video 'Inloggen in de nieuwe online Bibliotheek app' bijvoorbeeld op 0:11 de tekst 'Stap 1'.

    Bevinding 13: Op de pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek staan video's waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan.

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 14: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten is het label "Kies een datum" niet gekoppeld aan het bijbehorende invoerveld. Koppel het veld en het label aan elkaar om ervoor te zorgen dat het veld een label krijgt.

    Bevinding 15: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein is de opsomming in de card "Taal" niet correct. De tekst "Ik wil de Nederlandse taal beter leren" staat in het lijst-element. Dit is niet toegestaan volgens de HTML-standaard, lijst-elementen mogen enkel lijst-items bevatten en geen andere zaken. Zet de tekst boven het lijst-element om dit op te lossen.

    Bevinding 16: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal wordt in de opsomming het strong-element gebruikt om ieder item visueel kopjes te geven. Dit element mag echter enkel gebruikt worden om een woord of enkele woorden in een zin te benadrukken. Niet voor hele zinnen, paragrafen of introteksten en niet om kopjes mee op te maken. Gebruik CSS om deze tekst op te maken. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/jaarverslag-en-jaarrekening, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here, https://www.denieuwebibliotheek.nl/reserveren-studie-en-werkplekken, https://www.denieuwebibliotheek.nl/het-nieuwe-filmhuis en https://www.denieuwebibliotheek.nl/governance-beleid.

    Bevinding 17: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/vacature-manager-it-en-bedrijfsvoering wordt het em-element gebruikt om een zin schuin gedrukt op te maken. Dit is echter bedoeld om een woord of enkele woorden in een zin te benadrukken. Het is niet bedoeld om tekst op te maken. Gebruik CSS voor de opmaak.

    Bevinding 18: Visueel is op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here de informatie van de data en mogelijkheid om tickets te kopen gepresenteerd in een tabel. In de code wordt er echter geen tabel gebruikt. Hierdoor raakt de samenhang van informatie verloren voor hulpsoftware. Maak gebruik van een tabel om structuur in de informatie aan te brengen.

    Bevinding 19: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/reserveren-studie-en-werkplekken is er een opsomming aanwezig (onder de <ol>) die niet als zodanig is opgemaakt. Gebruik het lijst-element en lijstitems om dit op te lossen. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/onze-klachtenregeling en https://www.denieuwebibliotheek.nl/governance-beleid.

    Bevinding 20: De PDF "https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit komt ook voor bij https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf.

    Bevinding 21: Advies: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben de nieuwsberichten onder "Nieuws" hetzelfde kopniveau als de kop "Nieuws". Hierdoor wordt door de structuur niet duidelijk dat het subkoppen zijn. Pas het kopniveau aan om de relatie duidelijker te maken. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/digitaal, https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct.

    1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 22: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf staat op pagina 6 de tekst 'De behaalde kernactiviteiten in 2023, conform jaarplan, staan hieronder in zwart. Niet behaalde activiteiten staan in schuine grijze letters. De belangrijkste extra behaalde activiteiten zijn aangeduid in het blauw. Initiatieven uit 2022 die
    alsnog zijn behaald staan in het groen vermeld.'. Deze instructie is gebaseerd op orientatie (hieronder) en op kleur en vorm van de tekst. Deze informatie is niet behulpzaam voor blinde bezoekers. Zorg voor een toegankelijke instructie.

    Bevinding 23: In de video 'E-books en luisterboeken lezen via de online Bibliotheek op je computer' op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek
    wordt op 0:32 een instructie gegeven dat er ingelogd kan worden "door op de oranje knop te drukken". Deze instructie is niet behulpzaam voor blinde bezoekers. Zorg voor een toegankelijke instructie die niet gebruikmaakt van enkel kleur.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 24: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf staat op pagina 6 de tekst 'Niet behaalde activiteiten staan in schuine grijze letters. De belangrijkste extra behaalde activiteiten zijn aangeduid in het blauw. Initiatieven uit 2022 die alsnog zijn behaald staan in het groen vermeld.'. Kleurenblinden en slechtziende bezoekers kunnen deze kleuren mogelijk niet onderscheiden. Maak gebruik van een andere manier om de informatie over te dragen.

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 25: De kleurencombinatie van roze (HEX #ED008C) en wit heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is 4,2:1 waar het minstens 4,5:1 moet zijn voor normale tekst. Voor grote tekst is het contrast wel voldoende (daar wordt 3:1 verwacht). Grote tekst wordt gedefinieerd als 18pt (24 CSS-pixels) met een normaal lettertypegewicht of 14pt (18,67 CSS-pixels) vette tekst (font-weight minstens 700). Deze kleurencombinatie komt op alle pagina's voor. Dit probleem komt ook voor wanneer links op bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek veranderen naar de roze (HEX #ED008C) kleur als deze focus krijgen, en niet meer onderstreept zijn. Zorg dat linktekst ook als de link focus heeft voldoende contrast heeft met de witte achtergrond.

    Bevinding 26: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/lidmaatschap is de kleurencombinatie van blauw (HEX #00ADEE) en wit niet contrastrijk genoeg. Het levert een contrast op van 2,5:1. De contrastverhouding moet minstens 4,5:1 zijn voor normale tekst, voor grote tekst is dat 3:1. Grote tekst wordt gedefinieerd als 18pt (24 CSS-pixels) met een normaal lettertypegewicht of 14pt (18,67 CSS-pixels) vette tekst (font-weight minstens 700).

    Bevinding 27: Op pagina Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ staat een zoekveld voor zoeken in de collectie. Het contrast van de placeholdertekst is te laag. De lichtgrijze (HEX #C6C6C6) tekst op de witte achtergrond heeft een contrastverhouding is van 1,7:1.De contrastverhouding moet minstens 4,5:1 zijn voor normale tekst, voor grote tekst is dat 3:1.Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar.

    Bevinding 28: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar heeft de tekst van de foutmelding een rode kleur (HEX #FF0000 op een witte (HEX #F5F5F5) achtergrond met een contrastverhouding van 3,6:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 29: In de PDF https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf wordt bijvoorbeeld op pagina 9 gebruikgemaakt van blauwe (HEX #009FE3) tekst op een witte achtergrondkleur. De contrastverhouding is 2,9:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn voor grote tekst en 4,5:1 voor kleine tekst. Een vergelijkbaar probleem komt voor in de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf waar meerdere kleurencombinaties onvoldoende contrast hebben, bijvoorbeeld op pagina 8 de roze (HEX #FF3399) tekst op de witte achtergrond met een contrastverhouding van 3,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg voor voldoende contrast in de PDF's.

    1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 30: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ krijgt het zoekveld voor zoeken in de collectie een lichtblauwe (HEX #00ADEE) focusindicator. Dit geeft een contrastverhouding van 2,6:1 met de witte achtergrond, waar het minstens 3:1 moet zijn. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie. Eenzelfde focusindicator wordt ook gebruikt op de selectielijsten en datumveld op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten en alle formulieronderdelen op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties, https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar. Het gaat met name om de focusrand om bijvoorbeeld comboboxen waar het contrast onvoldoende is. Bij de invoervelden staat er ook een knipperende cursor waaraan de bezoeker kan zien waar de focus zich bevindt.

    2. Bedienbaar

    2.1 Toetsenbordtoegankelijk

    2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

    Uitkomst: Niet aanwezig

    Bevinding 31: Enkele adviezen die ons opvielen, dit vereist een technische oplossing:

    Bevinding 32: De knop "Bekijk het archief" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten ontvangt geen focus en is niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat er een href-attribuut ontbreekt. Voeg een URL toe aan de link om dit probleem op te lossen.

    Bevinding 33: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van Europe Direct klikbaar om te vergroten. Dit kan echter enkel alleen met de muis, niet met het toetsenbord. Als de functionaliteit om het logo te vergroten noodzakelijk is, dan dient de code aangepast te worden en het logo in een link gezet te worden. Is het vergroten van het logo niet belangrijk, verwijder de functionaliteit. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.4.4. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.

    Bevinding 34: De knoppen van de Rich Text Editor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar zijn niet bedienbaar met het toetsenbord. Dit komt doordat er geen interactief element wordt gebruikt, maar div-elementen. Gebruik het <button> element om er echt knoppen van te maken en ze bedienbaar te maken.

    2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 35: Opmerking: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/online-bibliotheek en https://www.denieuwebibliotheek.nl/veelgestelde-vragen-kaartverkoop en https://www.denieuwebibliotheek.nl/meerjarenbeleidsplan en https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Er is voor gezorgd dat de bediening met tekentoetsen uit staat, er is 'disablekb=1' toegevoegd. Met deze aanpassing zorg je er normaal gesproken voor dat je voldoet aan dit succescriterium. De normale bediening gaat bij deze oplossing (disablekb=1) goed, maar zodra je instellingen wil aanpassen (zoals afspeelsnelheid) werkt dit niet via het toetsenbord. De hoop is dat dit een tijdelijk probleem is wat op termijn wordt opgelost.

    2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 36: De pagina met zoekresultaten https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet behoudt de paginatitel van de pagina waarop de zoekactie is uitgevoerd. Zorg ervoor dat de resultatenpagina een unieke titel krijgt.

    Bevinding 37: De PDF https://cms.denieuwebibliotheek.nl/sites/default/files/2021-11/2021%2011%20DNB%20meerjarenbeleidsplan-2021-2014_def.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Dit komt ook voor bij https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 38: De cards in de blokken "Aanbod" en "Nieuws" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben geen linktekst. Dit is verwarrend voor bezoekers met screenreaders en bezoekers die spraakbesturing gebruiken. Zorg voor een toegankelijke naam voor de links met een duidelijk linkdoel. Gebruik het <a>-element op de titel van het artikel en maak de rest van de card klikbaar met JavaScript om dit op te lossen. Zie ook succescriterium 4.1.2. Dit geldt ook voor de cards op onder andere https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten, https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein

    Bevinding 39: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet is er paginering aanwezig. De linktekst bestaat enkel uit het nummer van de pagina, waardoor het voor bezoekers met hulpsoftware niet duidelijk is wat de context en het doel is van deze links. Zet in iedere link het woord pagina erbij, of verzorg een (verborgen) koptekst "Paginering".

    Bevinding 40: De linktekst voor de cursuslinks op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen bevatten naast de linktekst ook de alt-tekst van de afbeelding. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers. Maak enkel de titel van de cursus een link en maak de hele card klikbaar met JavaScript. Dit komt ook voor op https://www.denieuwebibliotheek.nl/europe-direct.

    2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 41: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties heeft het tweede invoerveld bij 'naam' geen visueel label (en geen toegankelijke naam. Bezoekers weten mogelijk niet wat zij hier in moeten vullen. Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers altijd duidelijk is welke input gevraagd wordt.

    Bevinding 42: Advies: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten staan activiteiten met onder andere een datum en een kop. Omdat het hier als lijst is opgemaakt is er niet direct een probleem. Maar in het algemeen is het advies is om de datum onder de kop te plaatsen, zodat de kop ook past bij de onderliggende content.

    2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

    Uitkomst: Niet aanwezig

    Bevinding 43: Advies: Op de website wordt bijna geen gebruik gemaakt van een focusrand om links en knoppen, waar dit wel gebruikelijk is. De huidige manier van bijvoorbeeld de kleurwissel voor knoppen en het onderstrepen van de links in de hoofdnavigatie is niet af te keuren, maar toch is het aan te raden om gebruik te maken van een volledige focusrand, zodat het altijd duidelijk is voor bezoekers die navigeren met het toetsenbord welk element de focus heeft.

    3. Begrijpelijk

    3.1 Leesbaar

    3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 44: In de PDF https://vbp-dnb-website-p01.s3.eu-central-1.amazonaws.com/s3fs-public/2024-07/jaarverslag%202023_was%20getekend%20%281%29.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

    Bevinding 45: Wanneer het formulier verzonden wordt op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties dan komt de bezoeker op een andere pagina terecht (https://bibliotheek.formstack.com/forms/index.php). De taalaanduiding van de hele pagina is Engels. De pagina is echter in het Nederlands. Zorg voor de juiste taalcodering in de HTML zodat hulpsoftware de tekst op correcte wijze voorleest.

    3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 46: Foutmeldingen op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties zijn in het Engels, bijvoorbeeld 'Please fill in a valid value for all required fields'. Vertaal de tekst naar het Nederlands.

    3.3 Assistentie bij invoer

    3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 47: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties hebben de invoervelden voor naam geen label. Los dit op door ieder veld een label te geven: voornaam en achternaam. Zorg ervoor dat het label niet enkel programmatisch is, maar dat het label ook op de pagina wordt getoond.

    Bevinding 48: Invoervelden zijn op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties aangeduid met een asterisk. Er is verder geen uitleg dat verplichte velden zijn aangeduid met een asterisk, voeg deze uitleg toe.

    3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 49: Bij het invoeren van een ongeldig e-mailadres (komma ipv een punt) op https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties wordt er geen foutsuggestie gegeven hoe het probleem opgelost kan worden. Verzorg een goede foutsuggestie. Dit speelt ook op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar.

    Bevinding 50: In het formulier op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar is niet voor verplichte velden aangegeven dat het een verplicht veld is. Het gaat om alle invoervelden. Zorg ervoor dat duidelijk is dat deze velden verplicht ingevuld moeten worden.

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 51: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ komt bovenaan in de code twee keer een <div>-element voor met als attribuut aria-visibility: <div aria-visibility="hidden" class="sr-text" style="font-family: 'Univers'; font-weight: 400;"> </div>
    Dit attribuut bestaat niet. Verwijder het attribuut. Dit komt op iedere pagina voor.

    Bevinding 52: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar wordt in de Rich Text Editor voor het schrijven van een reactie gebruik gemaakt van ARIA. Deze attributen mogen echter niet gebruikt worden, omdat ze op een <div>-element staan. Zie succescriterium 2.1.1 voor een oplossing.

    Bevinding 53: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/blog/en-de-oscar-gaat-naar heeft het tekstvak om je reactie in te typen het aria-label "rdw-editor". Dit is geen beschrijvend aria-label. Verzorg een duidelijke toegankelijke naam, bijv. "Bericht".

    Bevinding 54: De toegankelijke naam van de sluitknop voor de chatbot is "x". Dit beschrijft niet voldoende de functie van de knop. Pas de toegankelijke naam aan om deze beschrijvender te maken. Dit komt op iedere pagina voor.

    Bevinding 55: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/gratis-online-trainingen is het logo van Europe Direct klikbaar en te vergroten. Dit is opgemaakt als link, maar is eigenlijk een knop. Maak hier een knop van met een toegankelijke naam die de functie beschrijft en pas de alt-tekst aan zodat bezoekers weten dat het vergroot kan worden. Zie ook succescriterium 1.1.1 en 2.1.1. Dit speelt ook bij de stills van de film op https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/im-still-here.

    Bevinding 56: De links van de cards in de blokken "Aanbod" en "Nieuws" op https://www.denieuwebibliotheek.nl/ hebben geen toegankelijke naam. Omdat de links daarmee geen linkdoel hebben, is het voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van een screenreader niet duidelijk waar de link heen gaat. Voeg een toegankelijke naam waarin het linkdoel is omschreven toe om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 2.4.4. Dit geldt ook voor de cards op onder andere https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet, https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten, https://www.denieuwebibliotheek.nl/collectie en https://www.denieuwebibliotheek.nl/leerplein

    Bevinding 57: Op https://www.denieuwebibliotheek.nl/zoeken?query=wet wordt in de paginering knoppen gebruikt in plaats van links. Dit is semantisch niet correct: knoppen zijn er om actie te bevestigen, links zijn om naar een andere pagina te gaan. Gezien het feit dat er naar een andere pagina gegaan wordt, is het gebruik van links correcter.

    Bevinding 58: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties hebben de invoervelden bij 'Naam' geen toegankelijke naam. Voeg de toegankelijke naam toe om dit probleem op te lossen.

    Bevinding 59: Advies: Op pagina https://www.denieuwebibliotheek.nl/formulier-aanschafsuggesties staat een formulier. Onderaan het formulier is een knop om het formulier mee te verzenden. De naam van de knop is 'Aanschafsuggesties' terwijl de functie het verzenden van het formulier is. Daarom is het te adviseren om de naam en de toegankelijke naam van de knop aan te passen naar bijvoorbeeld 'Verzenden'.

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2025-04-12 03:50:02 v2.4-011