Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website de Maaslijn

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website De Maaslijn
Datum 6 oktober 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 16

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 1: Advies: Op pagina https://www.demaaslijn.nl/toegankelijkheid/ heeft de afbeelding de alternatieve tekst 'Het toegankelijkheidslabel van De Maaslijn. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label'. In deze alternatieve tekst wordt niet aangegeven wat de status is van de toegankelijkheidsverklaring, deze informatie is wel te zien op de afbeelding. De status van de verklaring is wel te vinden als bezoekers de link volgen, daarom is dit niet af te keuren. Het zou beter zijn als de status van de toegankelijkheidsverklaring wordt vermeld in de alternatieve tekst.

Bevinding 2: Advies: Op alle pagina's staan in de footer logo's zoals 'Provincie Limburg'. In de alternatieve tekst wordt niet vermeld dat het hier om logo's gaat. Omdat de afbeeldingen ook als link dienen kan er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Dit probleem komt voor op meerdere pagina's.

Bevinding 3: Advies: Op de homepagina staat het logo van de maaslijn met de alternatieve tekst 'De Maaslijn van de toekomst, comfortabel en op tijd'. Onder dit logo is de tekst 'van de toekomst, comfortabel en op tijd' geplaatst. Hierdoor krijgen screenreadergebruikers twee keer de tekst 'van de toekomst, comfortabel en op tijd' voorgelezen, wat verwarrend kan zijn. Denk er daarom over na om de tekst 'van de toekomst, comfortabel en op tijd' uit de alternatieve tekst van het logo te verwijderen, en de platte tekst op de pagina te laten staan.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op de homepagina staat onder de kop 'Informatie' een stuk tekst cursief. Hier is het em-element gebruikt, dat is niet de bedoeling. Het em-element is bedoeld voor het benadrukken van een woord of delen van een zin. Zorg dat de tekst via de stylesheet opgemaakt wordt of maak gebruik van het <i>-element.

Bevinding 5: In de footer staat het copyright teken met tekst 'Project de Maaslijn' in vet. Hier is het strong-element toegepast. Het lijkt erop dat dit is gebruikt voor opmaak. Het strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst. Maak gebruik van de stylesheet om de tekst in vet lettertype te tonen.

Bevinding 6: Advies: Op de homepagina staat h1 'Een betere verbinding'. Overweeg om dit te veranderen naar de titel van de pagina. Een goede koppenstructuur begint bij een kopniveau 1 voor de titel van de pagina, kopniveau 2 voor de koppen, kopniveau 3 voor de tussenkoppen, et cetera. Op de homepagina mag de h1 kop visueel verborgen zijn, op andere pagina's is dat niet aan te raden.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de homepagina staan in de tekst links, die alleen te herkennen zijn aan de donkerblauwe tekstkleur, zoals de link 'Arriva'. Deze donkerblauwe tekst heeft ten opzichte van omliggende tekst een contrastverhouding van 2,1:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Slechtziende of kleurenblinde bezoekers kunnen hierdoor mogelijk niet herkennen dat om links gaat. Zorg er daarom voor dat links ook herkenbaar zijn aan minimaal één andere eigenschap, bijvoorbeeld door ze te onderstrepen, of voldoende contrast hebben met de tekstkleur van de omliggende teksten. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.demaaslijn.nl/disclaimer/.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Het contrast van de logo's in de footer op alle pagina's is te laag. Bijvoorbeeld het logo van 'Provincie Limburg' met de lichtgrijze (HEX #898989) tekst op de donkergrijze (HEX #4D4D4D) achtergrond heeft een contrastverhouding van 2,4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hetzelfde probleem komt voor onderaan alle pagina's:

Bevinding 9: Op de homepagina staat een witte kleur tekst 'comfortabel en op tijd' op een afbeelding met verschillende kleuren, bijvoorbeeld lichtgrijs (HEX #E1E7F0). Het contrast van de tekst op de achtergrond is te laag. De contrastverhouding is 1,2:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 10: Advies: In de footer staan twee links die in de tab volgorde van rechts 'Disclaimer' naar links 'Toegankelijkheid' gaan. Voor de consistentie is het beter om de leesvolgorde aan te houden.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.demaaslijn.nl/ staat de link 'www.ruimtelijkeplannen.nl'. Deze link staat dubbel in de code, een keer met en een keer zonder toegankelijke naam. Verwijder de tweede link. Zie ook succescriterium 2.4.7 en 4.1.2.

Bevinding 12: Advies: Op pagina https://www.demaaslijn.nl/disclaimer/ staat de link 'hier'. Uit de omliggende tekst kunnen bezoekers het doel van deze link halen. Toch is het beter wanneer de linktekst zelf omschrijft waar de link naar verwijst. Zo weten screenreadergebruikers ook waar de link naar verwijst wanneer deze focus heeft. Het is beter om linkteksten zoals 'hier', 'klik hier' of 'lees verder' te vermijden.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op de homepagina is na de link 'www.ruimtelijkeplannen.nl' de focus niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft (ook bij terug tabben) door een duidelijke focusrand toe te voegen. In dit geval staat de link dubbel in de code en is het probleem op te lossen door de tweede link te verwijderen.

Bevinding 14: Op alle pagina's is er geen focusrand zichtbaar als de muis boven een link staat en de link met tab de focus krijgt. Zorg ervoor dat een bedienbaar element altijd een zichtbare focus indicator krijgt.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: De link 'www.ruimtelijkeplannen.nl' op de homepagina heeft geen waarneembare tekst. Deze link staat dubbel in de code en daarom mag de tweede link (zonder toegankelijke naam) verwijderd worden. Zie ook succescriterium 2.4.4 en 2.4.7.

Bevinding 16: In de HTML code van de homepagina staat een div-element met daarop role=listbox. Deze listbox is visueel verborgen maar wordt nog wel voorgelezen door screenreaders. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers van screenreaders, ook omdat de listbox geen toegankelijk naam heeft. Het is noodzakelijk dat alle elementen een goede toegankelijke naam hebben. Omdat de listbox in de code geen functie lijkt te hebben is het beter om deze te verwijderen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-22 07:11:21 v2.4-011