Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Dementie in kaart
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Dementie in kaart |
---|---|
Datum | 14 september 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In de footer van pagina https://dementieinkaart.nl/ staan het logo van de Amsterdam Data Collective en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze afbeeldingen hebben geen alternatieve tekst. De alternatieve tekst van een logo moet altijd ten minste de naam van een organisatie bevatten. Voeg een alternatieve tekst toe met het alt-attribuut binnen het img-element om dit probleem op te lossen.
Bevinding 2: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ staat een afbeelding van een infographic. De alternatieve tekst van deze afbeelding is 'infographic'. Dit beschrijft de inhoud van de afbeelding niet. Zorg voor een beschrijvende alternatieve tekst, ofwel binnen het alt-attribuut, maar idealiter als platte tekst op de pagina zodat alle essentiële informatie toegankelijk aangeboden wordt.
Bevinding 3: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ komen meerdere decoratieve afbeeldingen voor die een alternatieve tekst hebben. Deze teksten worden voorgelezen door bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware, maar voegen niets toe aan de informatie op de pagina. Dit is daarom storend voor hen. Het gaat bijvoorbeeld om de alternatieve teksten als 'identifcatie icon' en 'navbar icon'. Verberg deze afbeeldingen voor hulpsoftware door het alt-attribuut binnen het img-element leeg te laten.
Bevinding 4: Op pagina https://dementieinkaart.nl/login staat een illustratie van een persoon. De alternatieve tekst van deze afbeelding is 'logo'. Dit beschrijft de afbeelding niet. Geef de afbeelding een beschrijvende alternatieve tekst, of laat het alt-attribuut leeg om de afbeelding als decoratief te markeren.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 5: In de navigatie van pagina https://dementieinkaart.nl/ kunnen bezoekers met drie select-elementen aangeven welke informatie ze willen zien. Deze select-elementen hebben geen label. Het is hierdoor voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware niet duidelijk welke input hier van hen verwacht wordt. Koppel een label met for en id aan het select-element om dit probleem op te lossen. Dit komt op alle pagina's met select-elementen voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan en op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse.
Bevinding 6: De kleine kopjes op pagina, zoals https://dementieinkaart.nl/About, zoals 'Wat wordt verstaan onder polyfarmacie?', zijn alleen visueel een kop, maar niet herkenbaar als kop voor hulpsoftware. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of koppenlijst langs de koppen van de pagina navigeren om zo snel een beeld te krijgen van de inhoud van de pagina. Dat kan echter alleen als de koppen niet alleen visueel, maar ook in de code zijn opgemaakt als kop. Maak deze teksten daarom op met het h-element (bijvoorbeeld h3), om dit probleem op te lossen.
Bevinding 7: Op pagina https://dementieinkaart.nl/About komen lijst-elementen voor, die niet binnen een ul-element (ongeordende lijst) zijn genest. Hierdoor is de opsomming niet herkenbaar voor hulpsoftware. Plaats li-elementen (list items) altijd binnen een gepast parent-element, zoals het ul-element of het ol-element (geordende lijst).
Bevinding 8: Op pagina https://dementieinkaart.nl/login staan twee invoervelden (gebruikersnaam en wachtwoord). Deze invoervelden hebben geen label. Het is voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware nu niet duidelijk welke invoer van hen verwacht wordt. Los dit op door bijvoorbeeld een label met de attributen for en id aan het input-element te koppelen.
Bevinding 9: Het is voor ziende bezoekers duidelijk welke filters geactiveerd zijn op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan, omdat de kleur van de button verandert en er een vinkje verschijnt naast de tekst. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Maak gebruik van bijvoorbeeld aria-pressed of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.
Bevinding 10: In het proces op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse komen invoer-elementen voor, die verborgen zijn voor hulpsoftware, bijvoorbeeld de stellingen die worden beantwoord met radio-buttons. De radio-buttons zijn niet gegroepeerd, waardoor het niet duidelijk is waar de bezoeker antwoord op geeft. Gebruik bijvoorbeeld een fieldset- en legend-combinatie om de antwoordmogelijkheden te groeperen. Let op: de invoer-elementen zijn nu niet toetsenbordtoegankelijk, zie ook succescriterium 2.1.1.
Bevinding 11: De PDF die te downloaden is op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht, namelijk https://dementieinkaart.nl/Factsheet/4, is niet toegankelijk. De PDF is niet gecodeerd, mist een titel en heeft geen taalinstellingen. Aangezien de pagina waar de PDF gedownload kan worden een alternatief is voor de PDF, hoeft de PDF niet toegankelijk te zijn, mits de pagina zelf wel toegankelijk is. Dat is nu niet het geval.
Bevinding 12: Advies: Meerdere pagina's, waaronder pagina https://dementieinkaart.nl/About, missen een h1-kop. De h1-kop geeft de bezoeker (en zoekmachines zoals Google) belangrijke informatie over de inhoud van een pagina. Een logische aflopende koppenstructuur helpt hen daarnaast bij het navigeren. Overweeg daarom de koppenstructuur op de pagina's aan te passen en een h1-kop toe te voegen.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: HMTL5 invoervelden die informatie over de gebruiker vragen, zoals naam/achternaam, adres en geboortedatum, moeten een juist autocomplete attritbuut hebben. Dat is op pagina https://dementieinkaart.nl/login nu niet het geval.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: In de footer van pagina https://dementieinkaart.nl/ staat de linktekst 'dementiedata@amsterdamdatacollective.com'. Dat het om een link gaat, is alleen zichtbaar doordat de tekst een andere kleur heeft dan de omliggende tekst. Kleur mag niet als het enige visuele middel gebruikt worden om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden. Bij hover is er een verandering, maar de linktekst is te weinig onderscheidend om bezoekers erop te wijzen dat er mogelijk een linktekst aanwezig is om overheen te hoveren. Los dit op door de contrasttatio tussen de linktekst en de omliggende tekst te verhogen, of door bijvoorbeeld de linktekst permanent te onderstrepen. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/About. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse.
Bevinding 15: Op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8 komen datavisualisaties voor, waarbij (onder andere in de legenda) met kleur onderscheid gemaakt in de grafieken. Kleur mag niet als het enige visuele middel gebruikt worden om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden. Zorg voor minimaal één andere manier van het onderscheiden van informatie. Dit probleem komt op alle pagina's met datavisualisaties voor.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: De items in het navigatiemenu op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/, zoals 'Overzicht' en 'Levenspad' hebben een te laag contrast. De contrastratio tussen de blauwe tekst (HEX #849EBA) en de donkerblauwe achtergrond (HEX #144273) is 3,6:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 17: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ komt witte tekst op een afbeelding voor, namelijk 'Welkom in het register DementieZorg en -Ondersteuning (DZO)'. De contrastratio tussen de witte tekst en de kleuren van de afbeelding is op meerdere plekken te laag, bijvoorbeeld rond de 'W' van welkom is de contrastratio slechts 1,6:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Let er bij het gebruik van tekst op afbeeldingen op dat de contrastratio overal op de achtergrond hoog genoeg is, of voeg bijvoorbeeld een donkere rand toe om de tekst.
Bevinding 18: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ komt witte tekst op een lichtblauwe achtergrond (HEX #B0BDCE) voor, zoals 'Eerste resultaten in infographic' (grote tekst) en 'In deze infographic kunt u een samenvatting vinden van enkele inzichten uit het Register Dementiezorg' (normale tekst). De contrastratio is hier 1,9:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn voor de grote tekst en 4,5:1 voor de normale tekst.
Bevinding 19: Op pagina https://dementieinkaart.nl/About komen blauwe linkteksten voor. De contrastratio tussen de blauwe tekst (HEX #3C8DBC) en de witte achtergrond is 3,6:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 20: Op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht komt grijze tekst voor (HEX #A1B3C7). De contrastratio van de tekst op de witte achtergrond is 2,1:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 21: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/Diagnose/9 de optie 'Compare data on hover' selecteren in een datvisualisatie en vervolgens met de muis over een grafiek hoveren, verschijnt er aanvullende informatie. Deze informatie is niet geheel leesbaar omdat de tekst bijna doorzichtig is. Bijvoorbeeld in de visualisatie: Type maatschappelijke ondersteuning, totale populatie mensen met dementie vs algemene bevolking in 2019.
Bevinding 22: Wanneer bezoekers op pagina https://dementieinkaart.nl/login met de muis over de linktekst 'Wachtwoord vergeten' hoveren, verandert de kleur van de tekst. De contrastratio tussen de blauwgrijze tekst (HEX #A1B3C7) en de witte achtergrond is 2,1:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 23: Wanneer bezoekers met een account zonder toegang de pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse willen bezoeken, verschijnt de melding 'U hebt geen toegang tot deze pagina.' De contrastratio tussen de rode tekst (HEX #FF0000) en de witte achtergrond is 4:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 24: Op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse staan linkteksten in een blauwe kleur (HEX #3C8DBC) op een witte achtergrond. De contrastratio is 3,6:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Wanneer bezoekers onder andere op pagina https://dementieinkaart.nl/About de tekst vergroten naar 200%, valt de witte tekst in het navigatiemenu deels over de grijze achtergrond, waardoor de tekst niet meer helemaal goed leesbaar is. Zorg ervoor dat bezoekers tekst kunnen vergroten tot minimaal 200% zonder verlies van functionaliteit of informatie op de website.
Bevinding 26: Wanneer bezoekers op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan de tekst vergroten naar 200%, zijn de teksten in de select-elementen niet meer (helemaal) leesbaar. Zorg ervoor dat bezoekers de tekstgrootte tot minimaal 200% kunnen aanpassen zonder verlies van functionaliteit of informatie op de website.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 27: Op de pagina's met datavisualisaties staan svg-afbeeldingen, waarin ook de tekst van x- en y-assen onderdeel zijn van de afbeelding. Daarom is deze informatie niet beschikbaar voor hulpsoftware. Omdat het om datavisualisaties gaat, is een mogelijke oplossing het aanbieden van toegankelijke tabellen, of een beschrijving van de resultaten in platte tekst op de pagina.
Bevinding 28: Advies: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ staat een afbeelding van een infographic. Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat tekst als HTML wordt geplaatst en niet in een afbeelding. Zij kunnen tekst in HTML namelijk met een eigen stylesheet naar hun wensen opmaken, terwijl tekst in een afbeelding niet aanpasbaar is. Voor infographics geldt een uitzondering op deze regel, echter kan de informatie in de infographic wel toegankelijk worden aangeboden, bijvoorbeeld als platte tekst. Zie ook succescriterium 1.1.1.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Wanneer bezoekers op pagina https://dementieinkaart.nl/ inzoomen naar 200%, is de optie 'Help' in het navigatiemenu niet meer zichtbaar, zonder horizontaal te scrollen. Inzoomen op de pagina mag niet leiden tot verlies van informatie of functionaliteit. Zorg ervoor dat content zich aanpast aan de pagina, in dit geval door bijvoorbeeld een hamburgermenu toe te voegen.
Bevinding 30: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse verschuiven de invoer-elementen en bijbehorende labels dusdanig over elkaar dat de teksten niet meer leesbaar zijn. Inzoomen op de pagina mag niet leiden tot verlies van informatie of functionaliteit.
Bevinding 31: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar vanaf 250% op pagina https://dementieinkaart.nl/, zijn meerdere teksten op de pagina, waaronder 'Hoe gebruikt u dit dashboard?', niet meer zichtbaar zonder horizontaal te scrollen. Inzoomen op de pagina mag niet leiden tot verlies van informatie of functionaliteit. Zorg ervoor dat er geen horizontale scrollbalk op de pagina komt te staan, alleen bij bepaalde uitzonderingen mag dat (bijvoorbeeld kaarten of tabellen).
Bevinding 32: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% zijn meerdere teksten op pagina https://dementieinkaart.nl/About, waaronder de tabel niet meer goed leesbaar. Voor tabellen geldt dat vanwege tweedimensionale aard de tabel niet hoeft te voldoen aan dit succescriterium, maar de tabel moet nog wel beschikbaar zijn. Los dit op door een horizontale scrollbalk toe te voegen aan de tabel.
Bevinding 33: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% zijn de datavisualisaties op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8 niet meer goed leesbaar. Vanwege de tweedimensionale opmaak geldt er een uitzondering voor datavisualisaties, maar de informatie moet nog wel beschikbaar zijn. Los dit op door een horizontale scrollbalk toe te voegen, of een toegankelijke tabel met horizontale scrollbalk. Dit probleem komt op alle pagina's met datavisualisaties voor.
Bevinding 34: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% is de tekst op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan niet meer leesbaar zonder horizontaal scrollen. Zorg ervoor dat er alléén een horizontale scrollbalk verschijnt voor content waar een uitzondering voor geldt.
Bevinding 35: Opmerking: Wanneer bezoekers inzoomen op de pagina verschijnt de melding 'Deze website is niet geschikt voor mobiele telefoons en tablets. U kunt de website wel bekijken, maar voor optimaal gebruik raden wij aan deze pagina te openen op uw computer.' Voor tweedimensionale datavisualisaties geldt inderdaad een uitzondering op het reflow succescriterium, echter geldt dat voor de individuele datavisualisaties, niet voor de gehele website. Voor iedere visualisatie geldt dat voor dat specifieke deel van de content horizontaal scrollen toegestaan is. De pagina zelf en gewone content op die pagina moet echter wel voldoen.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 36: Op de datavisualisatiepagina's komen meerdere contrastfouten voor. De grijze kleur (HEX #B4B4B4) van de niet-geselecteerde regio's op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/Diagnose/9 heeft een contrastratio van 2:1 op de witte achtergrond, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. In de datavisualisaties als 'Type maatschappelijke ondersteuning, totale populatie mensen met dementie vs algemene bevolking in 2019'' en 'Maatschapppelijke ondersteuning vanuit de Wmo per leeftijdsgroep in 2019' komen vergelijkbare contrastfouten voor, met de groene en blauwe grafieken. Los dit op door bijvoorbeeld toegankelijke tabellen aan te bieden. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/mijn-regio.
Bevinding 37: Wanneer de invoervelden op pagina https://dementieinkaart.nl/login focus hebben, verschijnt er een blauwe focusrand. De contrastratio tussen het lichtblauw (HEX #C2DBFE) en de witte achtergrond is 1,4:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn en de contrastratio tussen de groenblauwe rand (HEX #49CFC9) is 1,9:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Bevinding 38: Wanneer de items op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan focus hebben, is dat zichtbaar door een blauwe (HEX #86B6FE) focusrand. De contrastratio tussen focusrand en de achtergrond is 2:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse.
1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/ de teksteigenschappen aanpassen naar de waarden zoals beschreven in dit succescriterium, zijn de teksten in de select-elementen in het navigatiemenu (locatie, regio en jaartal) niet meer geheel leesbaar. Zorg ervoor dat het aanpassen van bijvoorbeeld de letterafstand, alinea afstand en regelhoogte niet zorgt voor verlies van informatie en functionaliteit.
Bevinding 40: Wanneer bezoekers op onder andere https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8 de teksteigenschappen aanpassen naar de waarden zoals beschreven in dit succescriterium, zijn de teksten in de legenda van de datavisualisaties niet meer geheel leesbaar. Zorg ervoor dat het aanpassen van bijvoorbeeld de letterafstand, alinea afstand en regelhoogte niet zorgt voor verlies van informatie en functionaliteit.
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Wanneer bezoekers met het toetsenbord focus hebben op het informatie-icoon (naast de link 'Lees meer') op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht, of daar met de muis overheen hoveren, verschijnt er aanvullende content. Voor aanvullende content geldt dat bezoekers er met de muis overheen moeten hoveren zonder dat de content verdwijnt, dat de content blijft staan tot de bezoeker de focus aanpast en dat de content ook te verwijderen is zonder de focus aan te passen, bijvoorbeeld met de escape-toets. Dat laatste is nu niet het geval. Dit komt op meerdere pagina's voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8 en op pagina https://dementieinkaart.nl/Identificatie.
Bevinding 42: Wanneer bezoekers op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/mijn-regio met de muis over een grafiek hovert, verschijnt er een balk met extra functies. In sommige gevallen, zoals bij 'Percentage mensen met dementie t.o.v. volledige bevolking van 65 jaar en ouder over tijd' en 'Aantal mensen met dementie' valt die balk over andere tekst heen. Voor aanvullende content geldt dat bezoekers er met de muis overheen moeten hoveren zonder dat de content verdwijnt, dat de content blijft staan tot de bezoeker de focus aanpast en dat de content ook te verwijderen is zonder de focus aan te passen, bijvoorbeeld met de escape-toets. Dat laatste is nu niet het geval. Dit probleem komt op meerdere datavisualisatiepagina's voor.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 43: De knop 'Inloggen' op pagina https://dementieinkaart.nl/login is niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren alle interactieve elementen kunnen bereiken en bedienen zonder muis.
Bevinding 44: De grafieken, zoals op pagina https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8, zijn niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Bij muishover verschijnt er informatie in de grafieken, deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die geen muis kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat de informatie ook op een andere manier beschikbaar is, bijvoorbeeld door toegankelijke tabellen toe te voegen. Dit probleem komt op alle pagina's met datavisualisaties voor.
Bevinding 45: Op de pagina's met datavisualisaties verschijnt bij muishover een balk met extra functies, zoals 'Compare data on hover'. Deze functies zijn niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren alle interactieve elementen kunnen bereiken en bedienen zonder muis. Dit probleem komt op alle pagina's met datavisualisaties voor.
Bevinding 46: De blokken waarin de datavisualisaties staan, zoals op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan, zijn in- en uitklapbaar. Dit kan echter alleen met de muis, niet met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren alle interactieve elementen kunnen bereiken en bedienen zonder muis.
Bevinding 47: De knop om datavisualisaties te downloaden, bijvoorbeeld op pagina https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8, is niet bereikbaar en bedienbaar met het toetsenbord. Zorg ervoor dat bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren alle interactieve elementen kunnen bereiken en bedienen zonder muis. Dit probleem komt op alle pagina's met datavisualisaties voor.
Bevinding 48: In het proces op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse komen invoer-elementen voor, die verborgen zijn voor hulpsoftware, bijvoorbeeld de stellingen die worden beantwoord met radio-buttons. Hierdoor zijn ze niet bereikbaar en bedienbaar voor bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 49: Bezoekers moeten herhalende content (zoals menu's, zoekfunctie en herhalende blokken bovenaan de website) over kunnen slaan en via een skiplink direct naar de hoofdcontent kunnen gaan. Dat is nu niet het geval. Voeg skiplinks toe en zorg ervoor dat deze als eerste op de pagina (na een eventuele cookiemelding) toetsenbordfocus krijgen.
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 50: De titel van iedere pagina is 'dashboard-frontend'. Dit beschrijft de inhoud van de pagina's niet. Zorg ervoor dat iedere pagina een beschrijvende titel heeft en bij voorkeur ook de afzender benoemt, bijvoorbeeld: 'Homepage - Dementie in kaart'.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 51: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ staat onder 'Eerste resultaten in infographic' de knop 'Downloaden'. Deze knop krijgt twee keer toetsenbordfocus, één keer zichtbaar en één keer onzichtbaar. Dit is verwarrend voor zowel bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware als voor bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord om over de pagina te navigeren maar het scherm wél kunnen zien. Verwijder de overbodige focusstap uit de focusvolgorde om dit probleem op te lossen.
Bevinding 52: Wanneer bezoekers met het toetsenbord over pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan navigeren, krijgt eerst het hele blok om de categorieën focus, omdat dat is opgemaakt knop. Er gebeurt echter niks bij activeren van de knop. Dit is verwarrend. Verwijder de rand uit de focusvolgorde om dit probleem op te lossen.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 53: Het 'home' icoon bovenaan iedere pagina is een link, zonder toegankelijke linknaam. Hierdoor is het voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware niet duidelijk waar de link naar verwijst. Voeg een beschrijvend linkdoel toe, bijvoorbeeld door het svg-element een alternatieve tekst te geven met het title-element (en aria-hidden te verwijderen), of door een aria-label toe te voegen aan het link-element.
Bevinding 54: Op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht staat de linktekst 'Lees meer'. Het moet uit de linktekst, of de directe context van de linktekst, duidelijk zijn waar een link naar verwijst. Deze tekst is daarom onvoldoende beschrijvend. Zorg ervoor dat de toegankelijke linktekst beschrijvend genoeg is voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien.
2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 55: De website beschikt niet over meerdere manieren om een pagina te vinden. Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces. Voeg daarom minimaal één van de volgende methoden toe: een zoekfunctie, een sitemap, of een inhoudsopgave of een volledige linklijst op de homepage.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 56: Wanneer de select-elementen (locatie, regio, jaartal) in de navigatie van onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/ focus hebben, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die van het toetsenbord gebruik maken om over de pagina te navigeren en het scherm wél kunnen zien, altijd weten waar zij zich bevinden op de pagina door een zichtbare focusindicator toe te voegen. Dit komt bij alle pagina's met deze elementen voor, waaronder op pagina:
Bevinding 57: Wanneer de link 'Overzicht' op pagina https://dementieinkaart.nl/ focus heeft, is dat niet zichtbaar. Voeg een zichtbare focusrand toe om dit probleem op te lossen.
Bevinding 58: Wanneer de link 'dementiedata@amsterdamdatacollective.com' op pagina https://dementieinkaart.nl/ focus heeft, is dat niet zichtbaar. Voeg een zichtbare focusrand toe om dit probleem op te lossen. Dit geldt ook voor de links op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 59: Er is geen taal ingesteld op de website. De belangrijkste taal op de pagina moet aangegeven zijn in de code, zodat een screenreader de pagina goed kan voorlezen. Gebruik de juiste taalcode binnen het lang-attribuut binnen het html-element.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 60: Op pagina https://dementieinkaart.nl/ komen meerdere decoratieve afbeeldingen voor die een Engelstalige alternatieve tekst hebben. Hiervoor moet een taalwissel worden aangegeven. In dit geval worden de alternatieve teksten echter idealiter in zijn geheel verwijderd. Zie ook succescriterium 1.1.1.
Bevinding 61: Wanneer bezoekers op pagina verkeerde gegevens invoeren in de invoerelementen, verschijnt de melding 'Unable to log in with provided credentials.'. Zorg ervoor dat foutmeldingen worden gegeven in de hoofdtaal van de pagina, in dit geval Nederlands, of geef een taalwissel aan.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 62: Wanneer bezoekers op pagina https://dementieinkaart.nl/login een formulierveld niet invullen, verschijnt de melding 'XXXX is vereist'. De bezoeker moet een foutmelding krijgen wanneer een invoerveld niet goed is ingevuld of het formulier niet goed verzonden kan worden. De foutmelding moet beschrijven welke fout is gemaakt en wáár die is gemaakt. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals bedoeld bij succescriterium 3.3.3. Pas de foutmelding aan, bijvoorbeeld naar 'Het veld Gebruikersnaam is niet ingevuld. Dit is een verplicht veld.'. Een vergelijkbaar probleem geldt voor de melding 'Unable to log in with provided credentials.' Zie ook succescriterium 3.1.2.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Op pagina https://dementieinkaart.nl/login staan twee invoervelden (gebruikersnaam en wachtwoord). Deze invoervelden missen een visueel label. Er zijn placeholders aanwezig, maar deze verdwijnen zodra een bezoeker begint met typen. Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers duidelijk is welke invoer van hen verwacht wordt.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.1 Parsen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 64: Op pagina https://dementieinkaart.nl/About komen lijst-elementen voor, die niet binnen een ul-element (ongeordende lijst) zijn genest. Dat is niet toegestaan. Zie ook succescriterium 1.3.1.
Bevinding 65: Op onder andere pagina https://dementieinkaart.nl/Diagnose/9 komen dubbele id's voor, bijvoorbeeld 'id="symbol"'. Dit veroorzaakt mogelijk toegankelijkheidsproblemen, zorg ervoor dat gebruikte id's uniek zijn wanneer ze niet voor exact hetzelfde element met dezelfde functie worden gebruikt. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor, waaronder in het proces op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse.
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 66: In de navigatie van pagina https://dementieinkaart.nl/ kunnen bezoekers met drie select-elementen aangeven welke informatie ze willen zien. Deze select-elementen hebben geen toegankelijke naam. Zorg ervoor dat ieder interactief element een naam, rol en waar gepast een waarde heeft. Zie ook succescriterium 1.3.1. Dit komt op alle pagina's met dit element voor, waaronder op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht en op pagina https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan.
Bevinding 67: Op pagina https://dementieinkaart.nl/Overzicht komen meerdere div-elementen voor die met aria-role de rol 'progressbar' hebben gekregen. Wanneer een element een rol heeft, moet dat element ook een toegankelijke naam hebben. Dat is nu niet het geval. Geef de elementen een beschrijvende toegankelijke naam om dit probleem op te lossen.
Bevinding 68: De knop 'Inloggen' op pagina https://dementieinkaart.nl/login heeft geen toegankelijke naam en rol. Hierdoor is de knop niet beschikbaar voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware. Zorg ervoor dat ieder interactief element een naam, rol en waar gepast een waarde heeft. Zie ook succescriterium 2.1.1.
Bevinding 69: Op pagina https://dementieinkaart.nl/login staan twee invoervelden (gebruikersnaam en wachtwoord). Deze invoervelden missen een toegankelijke naam. Een placeholdertekst is niet voldoende. Geef de invoervelden een toegankelijke naam, bijvoorbeeld met een label-element en de attributen for en id.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://dementieinkaart.nl/ - Help:
https://dementieinkaart.nl/About - Overzicht:
https://dementieinkaart.nl/Overzicht - Identificatie:
https://dementieinkaart.nl/Identificatie - Dashboard Diagnose wmo:
https://dementieinkaart.nl/Diagnose/9 - Dashboard mijn regio:
https://dementieinkaart.nl/mijn-regio - Inloggen:
https://dementieinkaart.nl/login - Netwerkanalyse:
https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/netwerkanalyse - Resultaten quickscan:
https://dementieinkaart.nl/zorgstandaard/resultaten-quickscan - PDF:
https://dementieinkaart.nl/Factsheet/4 - Dashboard mantelzorg:
https://dementieinkaart.nl/Factsheet/8
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.