Issues:
Audit digitale toegankelijkheid van website De Nieuwe Schatkamer
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | De Nieuwe Schatkamer |
---|---|
Datum | 16 juni 2025 |
Scope van de website |
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op alle pagina's, in de footer, staat het logo "DeNederlandscheBank eurosysteem" als een SVG-pictogram.
De SVG heeft een title-element met een correcte alternatieve tekst maar de hele afbeelding wordt genegeerd door hulpsoftware doormiddel van het attribuut aria-hidden="true". Laat dit attribuut weg. Zie pagina https://www.denieuweschatkamer.nl
Bevinding 2: Op de homepage, onder de kop "Uitgelicht", staan publicaties met afbeeldingen. Sommige afbeeldingen hebben alt-tekst in het alt-attribuut en sommige niet, bijvoorbeeld de afbeelding met de kop "Rokin". Deze afbeeldingen zijn decoratief en hebben geen alt-tekst nodig, maar als het noodzakelijk is om schermlezers deze informatie uit de afbeeldingen te geven, moet dit voor alle afbeeldingen worden gedaan. Zie pagina https://www.denieuweschatkamer.nl Hetzelfde probleem doet zich voor op de pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/en/ en op de pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/.
Bevinding 3: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/over-de-geldcollectie/ staat onder de kop "Samenwerkingen". een decoratieve afbeelding. Het tekstalternatief is "Image".
Een decoratieve afbeelding geeft geen extra informatie en moet daarom verborgen worden voor schermlezers. Dit kan op verschillende manieren. Gebruik voor afbeeldingen in een img-element een leeg alt-attribuut (alt="").
Bevinding 4: In het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf staan op pagina's 1, 2, 3 en verder decoratieve afbeeldingen die zijn toegevoegd via een figure-tag en geen beschrijving hebben.
De figuur-tag is bedoeld voor informatieve afbeeldingen en heeft altijd een beschrijving nodig. Markeer deze afbeelding als artefact om het te verbergen voor schermlezers.
Bevinding 5: In het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf staat vanaf pagina 2 en verder in de linkerbenedenhoek een logo toegevoegd. Een logo geeft informatie. De alt tekst van de afbeelding is "Afbeelding met logo, symbool, geel, embleem Automatisch gegenereerde beschrijving ". Dit beschrijft de afbeelding niet. De alt tekst van een logo moet het woord logo en alle tekst in beeld bevatten. Voeg deze afbeelding alleen aan de eerste pagina om de herhaling te voorkomen. Zie ook pagina 23, het logo’s van iDEAL heeft het tekstalternatief "5 Exchanges to Buy Crypto & Bitcoin with iDEAL [2022]". Dat beschrijft de afbeelding niet. En op dezefde pagina bevat de toegankelijke tekst "Webshop keurmerk - hoe kies je een goed keurmerk?" niet alle tekst in het Webshop Keurmerk logo.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/over-de-geldcollectie/ staat een video waarin op bepaalde momenten tekst en logo in beeld verschijnen. Deze informatie is niet toegankelijk voor bezoekers die de video niet kunnen zien. Zie 0:06, 0:13 en 2:27. Bezoekers die blind of slechtziend zijn, missen hierdoor informatie. Je kunt het beste een audiobeschrijving toevoegen die de visuele elementen in de video beschrijft, zoals namen, functies, logo’s en teksten. Een andere oplossing is het toevoegen van een geschreven tekst (een media-alternatief). Maar om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5 moet je sowieso een audiobeschrijving toevoegen.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/over-de-geldcollectie/ staan video's waar visuele informatie niet toegankelijk is voor bezoekers die deze teksten en logo’s niet kunnen zien. Bij succescriterium 1.2.3 is deze video al beschreven. Dit wordt ook afgekeurd onder dit succescriterium. Voor dit succescriterium is audiodescriptie namelijk verplicht (niveau AA), waar ruimte is in het standaard audiospoor om deze informatie te geven. Er is in deze video voldoende ruimte hiervoor aanwezig, en dus moet de audiodescriptie toegevoegd worden. Een media-alternatief is hier niet meer toegestaan als oplossing. Dit is van belang voor mensen die de video’s niet (goed) kunnen zien.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Het PDF-document https://www.denieuweschatkamer.nl/media/bkrl3xhq/reinigen-munten.pdf heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Bevinding 9: In het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf staan op pagina's 5-23, 25-35, 37-46 en 48-64 meerdere koppen die niet als koppen zijn gemarkeerd. Zie bijvoorbeeld "Vraag 1", "Vraag 2" en andere.
Op deze manier verschilt de visuele informatiestructuur van de structuur van het document in de tags. Vervang de p-tag door de h-tag om de structuur van het document in de tags te laten overeenkomen met wat te zien is in het document.
Bevinding 10: In het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf staat op pagina 68 een lijst met drie items. In de tags is deze lijst gemarkeerd met drie L-tags in plaats van Eén L met drie li tags.
Hetzelfde probleem doet zich voor op pagina 69, waar een lijst met vier items ook is gemarkeerd met afzonderlijke L-tags.
Een lijst in de tags moet dezelfde structuur hebben als de lijst in het document om een blinde bezoeker dezelfde informatiestructuur te bieden als in het document. Een ander voordeel van het gebruik van een lijst is dat de schermlezer het aantal items aankondigt voordat ze worden voorgelezen. Zo weet een blinde bezoeker hoeveel informatie er volgt. De lijst moet worden gemarkeerd met een L en LI tags.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: In het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf is de volgorde van tags niet logisch. Op pagina 5 volgt de tag met de tekst "Vraag 1" direct na de tag met de tekst "Wat is de waarde van een eurobiljet?". Hetzelfde probleem doet zich voor op andere pagina's.
De schermlezer leest een PDF-document in de volgorde van de tags die in de codelaag staan. Wanneer deze tags niet in een logische volgorde staan, wordt de leesvolgorde niet logisch en wordt het voor een blinde bezoeker moeilijk om de inhoud van het document te begrijpen.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ ontbreekt het autocomplete-attribuut bij een formulier met invoervelden voor persoonlijke informatie (zoals voornaam, achternaam, e-mailadres .
Kan een bezoeker in een formulier persoonlijke gegevens invullen zoals achternaam, e-mailadres of telefoonnummer? Dan moeten deze invoervelden het autocomplete-attribuut hebben. Hierdoor kunnen browsers en hulpsoftware helpen bij het invoeren. Bijvoorbeeld door de velden al automatisch in te vullen. Gebruik het autocomplete-attribuut voor alle velden waar persoonlijke informatie in moet worden gevuld. Voor het e-mailadres moet bijvoorbeeld autocomplete="email" worden gebruikt.
Op deze pagina staat meer informatie over autocomplete en welke waardes verplicht gebruikt moeten worden: https://www.w3.org/Translations/WCAG22-nl/#input-purposes.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ staat een formulier.
De contrastverhouding tussen de grijze rand (HEX #A8A8A9) van de invoervelden en de witte achtergrond van de pagina is 2,4:1. De randen van interactieve elementen zoals invoervelden moeten minimaal een contrast van 3,0:1 hebben met de achtergrond.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Het PDF-document op https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf heeft geen documenttitel ingesteld in de bestandsinstellingen.
Een PDF-document moet een titel bevatten die duidelijk het onderwerp of het doel van het document beschrijft. Daarnaast dient deze titel in de titelbalk te worden getoond in plaats van de bestandsnaam. Dit is belangrijk voor bezoekers met verschillende beperkingen omdat het hen in staat stelt snel en gemakkelijk vast te stellen of de informatie in het document relevant is voor hen. Dit kan worden opgelost door dit aan te passen in de bestandseigenschappen van het bronbestand of van het PDF-document.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ staat een knop voor taalkeuze. De taalopties “Nederlands” en “English (United States)” hebben de toegankelijke namen “nl” en “en-us”, wat hun functie niet nauwkeurig beschrijft. Deze toegankelijke namen komen van het aria-label.
Een blinde bezoeker weet daardoor niet wat deze knop precies doet.
Dit probleem houdt ook verband met succescriterium 2.5.3.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ staat een knop met taalkeuze. De taalopties hebben de zichtbare tekst “Nederlands” en “English (United States)”. De toegankelijke namen zijn “nl” en “en-us”, die afkomstig zijn van het aria-label. Dit kan problemen geven voor bezoekers die stembediening gebruiken.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/en/ staat een zin in een andere taal zonder een taalcode. Zie de tekst “De Nieuwe Schatkamer”. Deze tekst wordt nu voorgelezen volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina. Die is ingesteld in het lang-attribuut op het html-element, in dit geval op “en”. Staan er op de pagina teksten in een andere taal? Dan moet de schermlezer op die taal overschakelen. Geef hiervoor deze anderstalige inhoud een lokaal lang-attribuut met de juiste waarde. Voeg lang="nl" toe aan de container (een overkoepelend HTML-element) waarin de content in een andere taal staat. Hetzelfde probleem is te zien in alternatieve tekst, onder het kopje "De Nieuwe Schatkamer". Deze alt-tekst kan het beste naar het Engels worden vertaald. Een andere optie is om in de code aan te geven dat er een taalwisseling is, door in een omliggend HTML-element lang="nl" toe te voegen.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op pagina https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ wordt na het indienen van het formulier met lege velden of onjuiste gegevens een bericht weergegeven: "Deze vraag is vereist." Dit bericht fungeert als een instructie en niet als een foutmelding. Een goede foutmelding maakt duidelijk dat er een fout is gemaakt, en geeft aan waar de fout zit. Vaak staat er een ontkenning in. Een voorbeeld van een goede foutmelding is: "Het veld is niet (goed) ingevuld."
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.denieuweschatkamer.nl/ - Contact:
https://www.denieuweschatkamer.nl/algemeen/contact/ - Toegankelijkheid:
https://www.denieuweschatkamer.nl/footer/toegankelijkheid/ - Pagina niet gevonden:
https://www.denieuweschatkamer.nl/404 - Homepage in English:
https://www.denieuweschatkamer.nl/en/ - Wat is er te beleven?:
https://www.denieuweschatkamer.nl/algemeen/wat-is-er-te-beleven/ - Bijzondere kunstwerken, bijzondere verhalen:
https://www.denieuweschatkamer.nl/kunstcollectie/kunstwerken-en-kunstenaars/bijzondere-kunstwerken-bijzondere-verhalen/ - Agenda:
https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/ - Onbetaalbare vrouwen:
https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/algemeen/onbetaalbare-vrouwen-vrouwenportretten-op-romeins-geld/ - Inschrijfformulier evenement:
https://www.denieuweschatkamer.nl/agendaoverzicht/inschrijfformulieren/inschrijfformulier-evenement/ - Weetjes en cijfers:
https://www.denieuweschatkamer.nl/educatie/weetjes-en-cijfers/ - Nationale Numismatische Collectie:
https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/tentoonstelling-en-online-collectie/nationale-numismatische-collectie/?p=1&l=15 - Detail:
https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/tentoonstelling-en-online-collectie/nationale-numismatische-collectie/detail/dnb-04463 - Veelgestelde vragen:
https://www.denieuweschatkamer.nl/algemeen/veelgestelde-vragen/ - Over de geldcollectie:
https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/over-de-geldcollectie/ - Lespakketten voor docenten:
https://www.denieuweschatkamer.nl/educatie/lespakketten-voor-docenten/ - Hoe word ik rijk?:
https://www.denieuweschatkamer.nl/media/yxxn3fnm/hoe-word-ik-rijk-2024-de-nederlandsche-bank.pdf - Munten reinigen:
https://www.denieuweschatkamer.nl/geldcollectie/munten-vinden-reinigen-en-laten-onderzoeken/munten-reinigen/ - Richtlijnen voor het reinigen van munten en penningen:
https://www.denieuweschatkamer.nl/media/bkrl3xhq/reinigen-munten.pdf
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.