Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport |
---|---|
Datum | 19 september 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op de homepagina https://www.dus-i.nl/ heeft het logo in de header de alternatieve tekst "Logo DUS-I". De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de volledige naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten. In dit geval dus "Logo Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport".
Bevinding 2: Op elke pagina behalve de homepagina heeft het logo in de header de alternatieve tekst "Naar de homepage van www.dus-i.nl". Deze tekst bevat wel het linkdoel, maar niet de organisatienaam. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient.
Bevinding 3: Het volgende probleem is mogelijk technisch van aard. Op de toegankelijkheidspagina https://www.dus-i.nl/toegankelijkheid staat een afbeelding met de tekst "Status toegankelijkheid https://www.dus-i.nl/". De afbeelding heeft een toegankelijk tekstalternatief, maar deze wordt genegeerd omdat het aria-label van de link waarbinnen de afbeelding staat deze tekst overruled. Zorg er voor dat de alternatieve tekst beschikbaar is voor hulpsoftware. Dit veroorzaakt ook een probleem met het linkdoel, zie 2.4.4 en de naam van de afbeelding, zie 4.1.2.
Bevinding 4: Het logo bovenaan elk tabblad in het ODS bestand https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2024/06/11/format-begroting-sto-2025-2028/STO+2025-2028+Begroting+op+hoofdlijnen.ods is onzichtbaar gemaakt voor hulpsoftware. Het logo vertelt aan de bezoeker bij welke organisatie dit document hoort. Zorg dat de eerste keer dat dit logo voorkomt, het logo een tekstalternatief krijgt, zodat het voor bezoekers die het document niet kunnen zien het ook duidelijk is wie de afzender is van het document.
Bevinding 5: In de PDF https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2024/06/27/samenwerkingsovereenkomst-digitale-school-2024/Samenwerkingsovereenkomst+Subsidieregeling+Digitale+school+2024.pdf is het logo op pagina 1 als figuur gecodeerd, met de alternatieve tekst "Logo van de Dienst Uitvoering Subsidies ". De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de volledige naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten. In dit geval dus "Logo Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport".
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op de pagina https://www.dus-i.nl/actueel/nieuws/2024/06/05/dus-i-vraagt-aandacht-voor-knelpunten-in-dienstverlening staat een video waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is. Voeg deze informatie en de overige tekst in beeld toe aan een audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: Op de pagina https://www.dus-i.nl/actueel/nieuws/2024/06/05/dus-i-vraagt-aandacht-voor-knelpunten-in-dienstverlening staat een video waar het logo aan het begin en/of eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien mis je dat dit een video van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is. Voeg deze informatie toe aan een audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voiceover waardoor de audiodescriptie overbodig wordt.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: Op de toegankelijkheidspagina https://www.dus-i.nl/toegankelijkheid staat een lijst met maatregelen. De titel van elke maatregel, bijvoorbeeld "Interne controle vóór publicatie:", is opgemaakt met het strong element. Het strong element is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Gebruik een andere manier om de titels vet weer te geven.
Bevinding 9: Op pagina https://www.dus-i.nl/jaarverslag-2023/cijfers staan een aantal grafieken, bijvoorbeeld "Aantal subsidieregelingen per jaar" met daaronder de gegevens in een tabel. De eerste lege cel in deze tabellen is opgemaakt als een kopcel. Zorg dat elke kopcel een naam heeft die de bijbehorende cellen beschrijft of, als dit de eerste kolom betreft zorg dat hier geen kop (<th> wordt gebruikt maar een datacel (<td>).
Bevinding 10: Op pagina https://www.dus-i.nl/actueel/nieuws/2024/07/09/subsidie-vermindering-lerarentekort-ook-voor-primair-onderwijs-en-oekraiense-ontheemden wordt de titel van een pagina "Statushouders en Oekraïense ontheemden en de stap naar de klas" cursief gemaakt doormiddel van het <em> element en op pagina https://www.dus-i.nl/documenten/publicaties/2024/06/11/format-begroting-sto-2025-2028 wordt de titel van een subsidieaanvraag "Sterk techniekonderwijs 2025-2028" op dezelfde manier cursief weergegeven. Het em-element heeft semantische betekenis en is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden in een lopende tekst, niet voor hele zinnen. Gebruik een andere manier om titels cursief weer te geven.
Bevinding 11: Op pagina https://www.dus-i.nl/over-ons/english staat een stuk tekst ‘DUS-I contributes to making the Netherlands a smarter and healthier country for everyone’ opgemaakt met het strong-element. Het strong-element heeft semantische betekenis en is bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden in een lopende tekst, niet voor hele zinnen. Kies een andere manier om deze tekst weer te geven.
Bevinding 12: Op pagina https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= staat een paginering. De paginering is opgemaakt als een lijst genest in een lijst. De twee cijfers staan als één lijst-item bij elkaar en de 'volgende' link is een lijst-item, samen vormen ze een lijst met twee items. Binnen deze lijst staan de cijfers 1 en 2 als twee lijst-items in een lijst geplaatst. Voor een screenreader gebruiker kan dit verwarrend werken. Dit wordt voorgelezen als "lijst met twee items, lijst met twee items". Zorg ervoor dat de paginanummers en de 'Volgende' link als één enkele lijst zijn opgemaakt.
Bevinding 13: Op pagina https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= staat het strong-element geplaatst op pagina 1. Het is hier enkel toegepast voor opmaak omdat al op een andere manier duidelijk is gemaakt dat het hier om de huidige pagina gaat. Het strong-element is bedoeld voor het benadrukken van kleine stukjes tekst in een paragraaf, niet voor opmaak. Maak gebruik van een andere manier om het cijfer op te maken, bijvoorbeeld CSS. Een vergelijkbaar probleem komt voor op dezelfde pagina bij de tekst 'relevantie'.
Bevinding 14: Op pagina https://www.dus-i.nl/fout staat h1 dubbel op de pagina. De eerste h1 is een visueel onzichtbare kop zonder onderliggende content. Bezoekers die afhankelijk zijn van hulpsoftware nemen deze kop wel waar. Een kop moet altijd een korte beschrijving zijn van de content die er direct op volgt. Laat de eerst h1 weg
Bevinding 15: De volgende bevinding kan technisch van aard zijn. Op de zoekresultatenpagina https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= staat een link met de toegankelijke linktekst "datum". Visueel is duidelijk dat dit hoort bij het label "Sorteren op:". Blinden die met behulp van de tabtoets door de pagina navigeren krijgen deze informatie niet. Gebruik bijvoorbeeld aria-label om deze tekst aan de link toe te voegen.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: In het ODS document 2 https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2023/12/15/kostenoverzicht-vaststelling-aanvraag-vooraf-artikel-12-en-13-bosa-2024/Kostenoverzicht-vaststelling-aanvraag-vooraf-artikel-12-en-13-BOSA-2024+%2830-8-2024%29.ODS staan een aantal witte teksten op gekleurde achtergrond met een te laag contrast. Bijvoorbeeld in tabblad "Verantwoording" rij 80 heeft de witte tekst een gele achtergrond (HEX#FFC000), De contrastverhouding is hier 1,6:1 terwijl dit tenminste 4,5:1 moet zijn. In tabblad "Totaaloverzicht" heeft bijvoorbeeld rij 22 een oranje achtergrond (HEX #ED7D31). Hier is de contrastverhouding 2,8:1 terwijl dat tenminste 4,5:1 moet zijn. Zorg voor voldoende contrast zodat alle teksten ook door slechtzienden kunnen worden gelezen.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 17: Advies: Op pagina https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= heeft de lichtgrijze (HEX #F3F3F3) knop 'Trefwoord(verplicht): water verwijderen' een te laag contrast met de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,1:1, waar dit bij voorkeur 3:1 zou zijn. De kleur van een knop hoeft niet een contrastratio van minimaal 3:1 te hebben met de aangrenzende ondergrondkleur als door de tekst duidelijk is dat het een knop is, maar voor sommige gebruikers, zoals bijvoorbeeld mensen met een cognitieve beperking, is een knop wel eerder te herkennen wanneer de grens van de knop voldoende contrast heeft. Het wordt dus aangeraden om te laten voldoen aan de contrastratio van minimaal 3:1.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Op de toegankelijkheidspagina https://www.dus-i.nl/toegankelijkheid is de afbeelding met tekst "Status toegankelijkheid https://www.dus-i.nl/" een link naar https://www.toegankelijkheidsverklaring.nl/, De toegankelijke linktekst is "(opent externe website)". Deze tekst beschrijft het linkdoel niet. De alternatieve tekst van de afbeelding doet dat wel, maar deze wordt genegeerd omdat het aria-label van de link deze tekst overruled. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de alternatieve tekst van de afbeelding onderdeel wordt van de linktekst zodat het linkdoel duidelijk is.
Bevinding 19: Advies: Op pagina https://www.dus-i.nl/actueel onder 'Nieuws' hebben de links van de nieuwsberichten de toegankelijke naam van de hele linktekst. Niet al deze informatie is nodig om aan te geven wat het linkdoel is van de link. Een te lange toegankelijke naam van een link is niet gebruiksvriendelijk voor een screenreader gebruiker wanneer er bijvoorbeeld een lijst met links wordt opvraagt om mee door de pagina te navigeren.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 20: Op alle pagina's behalve de homepagina is het logo in de header een link naar de homepagina. De visuele tekst van de link "Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport" is niet gelijk aan de toegankelijke linktekst "Naar de homepage van www.dus-i.nl". Met name bezoekers die de pagina met behulp van spraakgestuurde commando's navigeren hebben hier hinder van. Zorg ervoor dat het visuele label van deze knop in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: De pagina https://www.dus-i.nl/over-ons/english bevat Engelstalige tekst. Hiervoor moet in de code een taalwisseling aangegeven worden. Dit kan door de omliggende html-code een lang="en" toe te voegen.
3.2 Voorspelbaar
3.2.2 Bij input (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 22: De volgende bevinding kan technisch van aard zijn. Op pagina https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= wanneer de knop 'Trefwoord(verplicht): water verwijderen' wordt aangeklikt of via toetsenbordnavigatie de knop activeert, dan komt de bezoeker op een nieuwe pagina terecht, zonder dat de bezoeker daarover vooraf geïnformeerd wordt. Dit is verwarrend en mogelijk desoriënterend voor sommige bezoekers. Zorg ervoor dat enkel het trefwoord wordt verwijderd uit de filterfunctie en dat niet de hele pagina mee veranderd.
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 23: Advies: Het zoek-icoon heeft op de homepagina als toegankelijke naam 'Start zoeken'. Op de overige pagina's wordt het zoekveld precies hetzelfde weergegeven, alleen moet het zoek-icoon eerst geactiveerd worden. Voor activatie heeft het zoek-icoon de toegankelijke naam 'Open zoekveld'. Hoewel de iconen hetzelfde weergegeven worden, verschillen de toegankelijke namen van elkaar. Het is hier niet echt een probleem, omdat bij het activeren van de knop de weergave weer overeenkomt. Toch is het beter om deze functionaliteit zo herkenbaar en voorspelbaar mogelijk te maken voor alle bezoekers.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 24: Op de toegankelijkheidspagina https://www.dus-i.nl/toegankelijkheid is de afbeelding met tekst "Status toegankelijkheid https://www.dus-i.nl/" een link naar https://www.toegankelijkheidsverklaring.nl. De naam van dit element en daardoor de toegankelijke linktekst is "(opent externe website)". Deze naam is niet goed omdat deze het linkdoel niet beschrijft, zie 2.4.4. De alternatieve tekst van de afbeelding doet dat wel, maar deze wordt genegeerd omdat het aria-label van de link deze tekst overruled. Zorg voor de juiste naam van het link element.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- home:
https://www.dus-i.nl/ - Contact:
https://www.dus-i.nl/contact - Sitemap:
https://www.dus-i.nl/sitemap - Toegankelijkheid:
https://www.dus-i.nl/toegankelijkheid - Tabellen en grafieken:
https://www.dus-i.nl/jaarverslag-2023/cijfers - Overzicht:
https://www.dus-i.nl/subsidies/themas/emancipatie-inclusie - Regeling:
https://www.dus-i.nl/subsidies/emancipatie-vrouwen-lhbt - Actueel:
https://www.dus-i.nl/actueel - Nieuwsitem:
https://www.dus-i.nl/actueel/nieuws/2024/07/09/subsidie-vermindering-lerarentekort-ook-voor-primair-onderwijs-en-oekraiense-ontheemden - Zoekresultaten:
https://www.dus-i.nl/zoeken?trefwoord=water&search-submit= - 404:
https://www.dus-i.nl/fout - Documenten:
https://www.dus-i.nl/documenten - Documentpagina ODS 1:
https://www.dus-i.nl/documenten/publicaties/2024/06/11/format-begroting-sto-2025-2028 - ODS document 1:
https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2024/06/11/format-begroting-sto-2025-2028/STO+2025-2028+Begroting+op+hoofdlijnen.ods - Documentpagina PDF:
https://www.dus-i.nl/documenten/publicaties/2024/06/27/samenwerkingsovereenkomst-digitale-school-2024 - PDF document:
https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2024/06/27/samenwerkingsovereenkomst-digitale-school-2024/Samenwerkingsovereenkomst+Subsidieregeling+Digitale+school+2024.pdf - Engelstalig:
https://www.dus-i.nl/over-ons/english - Formulier:
https://www.dus-i.nl/contact/compliment-geven - Documentpagina ODS 2:
https://www.dus-i.nl/documenten/publicaties/2023/12/15/kostenoverzicht-vaststelling-aanvraag-vooraf-artikel-12-en-13-bosa-2024 - ODS document 2:
https://www.dus-i.nl/binaries/dus-i/documenten/publicaties/2023/12/15/kostenoverzicht-vaststelling-aanvraag-vooraf-artikel-12-en-13-bosa-2024/Kostenoverzicht-vaststelling-aanvraag-vooraf-artikel-12-en-13-BOSA-2024+%2830-8-2024%29.ods - Inloggen:
https://www.dus-i.nl/inloggen - Video:
https://www.dus-i.nl/actueel/nieuws/2024/06/05/dus-i-vraagt-aandacht-voor-knelpunten-in-dienstverlening - regeling 2:
https://www.dus-i.nl/subsidies/kaderregeling - Nieuwsbericht bij regeling:
https://www.dus-i.nl/subsidies/zorgmedewerkers-met-langdurige-post-covid-klachten/nieuws
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.