Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
Datum 16 augustus 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op dbnl.org.
  • Alle PDF's op dbnl.org.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Alle PDF's gepubliceerd vóór 23 september 2018 waarvan de inhoud niet nodig is voor actieve administratieve processen én alle PDF's waarvan de inhoud ook in html op deze website terug te vinden is.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 17

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op https://www.dbnl.org/tekst/stro018pcho01_01/ staat een afbeelding van een kaft. De afbeelding heeft de alternatieve tekst 'Titelpagina van P.C. Hooft en de ongeziene, eerste 'fontein' van Amsterdam'. Dit is echter niet alle tekst dat op de afbeelding te lezen is. Er staan tevens de naam van de auteur en een subtitel. Zorg ervoor dat alle tekst die op een afbeelding beschikbaar is, tevens in het alternatief staat. Tevens is dit niet de titelpagina, maar de kaft. Dit probleem doet zich op meer pagina's voor zoals https://www.dbnl.org/tekst/peen001nege01_01/.

Bevinding 2: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. Op de voorpagina van het document staat een sfeerafbeelding met een toegankelijke tekst in een alt attribuut: “Afbeelding: vrouw zit op stoel en kijkt op een tablet”. Maak van een afbeelding, indien het geen informatieve toevoeging aan de content geeft, een artefact, zodat het genegeerd kan worden door schermleessoftware. Het is overigens niet nodig om in tekstalternatieven aan te geven dat iets een afbeelding is. Indien in de juiste tag opgemaakt, zal schermleessoftware dit reeds aankondigen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. In het document staan visueel diverse lijsten die niet als lijst in de toegankelijkheidstags zijn opgenomen. Op bijvoorbeeld pagina 3 staat onder de kop ‘Bijzondere toevoegingen aan de collectie’ een opsomming. Plaats hier een lijst (L tag) bevattende lijstitems (LI). De individuele lijstitems bevatten op hun beurt weer een label voor de stip (Lbl) en de tekst (LBody).

Bevinding 4: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. In het document wordt op onjuiste wijze gebruik gemaakt van tabelkoppen. Op bijvoorbeeld pagina 6 staat onder de subkop ‘Aangroei collectie’ een tabel. De visuele koppen ‘2021’ en ‘2020’ zijn hier opgemaakt als datacellen. Door deze cellen als kopcellen (TH) in de toegankelijkheidstags te plaatsen, kan schermleessoftware het verband tussen de jaartallen en de numerieke data inzien. De content in de tabel onder de kop “Aangroei collectie” op pagina 9 is ook niet goed opgemaakt.

Bevinding 5: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. Bijvoorbeeld op pagina 2 is de tekst visueel verdeeld over twee alinea’s. De visuele scheiding tussen deze twee teksten is belangrijk om ook aan te geven in de tags. Het is dan ook nodig om voor elke alinea een aparte paragraph tag (<P>) te gebruiken. Deze situatie komt op meer plaatsen voor. Op pagina 5 is de tekst onder de kop “Representativiteit en meerstemmigheid” nu onterecht opgemaakt als één alinea waardoor deze door hulpsoftware in één keer gepresenteerd wordt. Dit is in deze PDF een structureel probleem dat opgelost moet worden om te voldoen.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. De indeling van de toegankelijkheidstags verschilt van de visuele contentindeling. Als gevolg wordt bijvoorbeeld eerst de subkop ‘Overige adviezen’ en de onderstaande platte tekst op pagina 5 voorgelezen, voordat de screenreader met de omslagpagina begint. Op pagina 10 worden eerst de subkoppen en onderliggende content voorgelezen, daarna de hoofdstuktitel. Zorg voor een juiste toegankelijke contentindeling.

Bevinding 7: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF. In het document wordt visueel niet gerelateerde content in een section tag (Sect) geplaatst. Op bijvoorbeeld pagina 6 worden de subkop ‘Project Toegang Literair Erfgoed’, de onderliggende alinea en de bovenstaande tabel gecombineerd. De tabel behoort echter tot de content onder de subkop ‘Aangroei collectie’. Wij adviseren overigens wel het gebruik van section tags ten behoeve van de navigatie.

Bevinding 8: Op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf staat een PDF waarvan de volgorde waarin content wordt gepresenteerd niet klopt. Een gedeelte van de informatie op pagina 5 van deze PDF staat in de leesvolgorde vóór de kop “Jaarverslag DBNL2021”. Dit verschil in volgorde is van invloed op de betekenis, een betekenisvolle leesvolgorde kan nu niet door software bepaald worden.
Dit gaat op meer plaatsen fout, de kop “Bijzondere toevoegingen aan de collectie” op pagina 3 staat in de volgorde van de tags nu vóór de kop “1. BELANGRIJKSTE RESULTATEN IN 2021” en zou na deze kop moeten staan. Dit gaat weer fout op pagina 4, 5 en dergelijke. Het is belangrijk dat de volgorde van de tags overeen komen met de visuele volgorde van de teksten in de PDF om te voorkomen dat er informatie verloren gaat.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Indien men op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/vragen.php een invoerveld verkeerd of niet invult, verschijnen er rode foutmeldingen. De rode tekst (HEX #F44) heeft 3,4:1 contrast met de witte achtergrond, waar dit minimaal 4,5:1 behoort te zijn. Pas de kleurencombinatie aan.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Vanaf 200% tot 400% zoom op https://www.dbnl.org/calendarium/ staat de naam van het uitklapmenu 'subnavigatie' deels over de naam van een uitgelichte auteur heen. Bij een goede reflow is er geen tekst verborgen. Dit probleem doet zich op meerdere pagina's voor, een ander voorbeeld is https://www.dbnl.org/tekst/stro018pcho01_01/stro018pcho01_01_0001.php.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.dbnl.org/ staan onder de kop “Nieuw in DBNL” vijf afbeeldingen van boeken. Op het moment dat de muis op één van die afbeeldingen staat komt er een blauw vlak met aanvullende informatie in beeld die de afbeelding helemaal bedekt. Op het moment dat een gebruiker per ongeluk de muis op één van die afbeeldingen plaatst moet de aanvullende informatie te sluiten zijn zonder dat het nodig is om de muis of toetsenbordfocus te verplaatsen. Dat is op dit moment niet mogelijk. Een manier om dit op te lossen zou zijn om sluiten mogelijk te maken door het indrukken van de escape-toets.

Bevinding 12: Op pagina https://www.dbnl.org/ngram-viewer/ staat een interactieve grafiek. Indien de muisfocus op een van de interactieve elementen staat, wordt een textbox met additionele informatie getoond. Bezoekers die bijvoorbeeld met het toetsenbord navigeren en geen gebruik maken van een muis, kunnen deze elementen niet sluiten indien per ongeluk de focus hier ligt. Een manier om dit op te lossen zou zijn om sluiten mogelijk te maken door het indrukken van de escape-toets. De teksten die in beeld komen zijn op dit moment ook niet aanwijsbaar met de muis, dat moet ook mogelijk zijn. In dit geval is dat nodig om goed te kunnen zien welke van de bollen geactiveerd is.

2. Bedienbaar

2.2 Genoeg tijd

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Advies: Op pagina https://www.dbnl.org/calendarium/ staat bewegende content die voldoet doordat er onder de afbeelding een pauzeknop staat. Het advies is om geen automatisch startende bewegende content te gebruiken. Indien het wel gedaan wordt is het advies om de knop die de knop die alle bewegende content op deze pagina stopt een prominente plaats vóór de bewegende content te geven. Op die manier is het eenvoudig om de beweging te stoppen zonder dat dat teveel moeite kost.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De PDF op https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf heeft de titel "Jaarverslag 2021 Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)" maar in de documenteigenschappen staat ingesteld dat de bestandsnaam wordt getoond in het tabblad. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de documenttitel wordt getoond.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina https://www.dbnl.org/ staat naast het logo een keuzelijst die het mogelijk maakt om de manier van zoeken aan te passen. Die optie bevat standaard de tekst “Zoek alles” en heeft geen andere zichtbare tekst om het voor gebruikers van spraakbesturing mogelijk te maken dit onderdeel te selecteren. Doordat er op dit moment geen andere zichtbare tekst is om dit onderdeel te beschrijven is het noodzakelijk dat de tekst van de actieve optie onderdeel van de naam van dit onderdeel wordt. Voor hulpsoftware heeft dit onderdeel nu de naam “Selecteer waarin je wilt zoeken”. Het advies is om deze keuzelijst een altijd zichtbaar los label te geven dat gebruikt kan worden als naam om dit onderdeel met spraakbediening te bedienen.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 16: Advies: Op pagina https://www.dbnl.org/ staat bovenaan een optie om de manier van zoeken aan te passen. Deze optie staat standaard op “Zoek alles”. Het invoerveld voor tekst ernaast is dan opgemaakt met de placeholdertekst “Zoek naar auteurs, titels en in teksten”. Het viel op dat bij het aanpassen van de optie links de placeholdertekst in het invoerveld niet altijd mee veranderd met de gekozen optie voor het zoeken in ‘titels’ en ‘teksten’. Dit komt voor als de gekozen optie niet bevestigd wordt door op de entertoets te drukken maar met de tabtoets, zoals veel toetsenbordgebruikers dit doen. Zorg ervoor dat het resultaat consistent is. Als het een optie bevestigd wordt door na het kiezen op de tabtoets te drukken dan hoort ook de juiste placeholdertekst in het invoerveld te staan.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In de PDF op pagina https://www.dbnl.org/overdbnl/Jaarverslag%20DBNL%202021.pdf zijn meerdere interactieve elementen aanwezig die er uit zien als links. In de tags zijn dit knoppen zonder naam, dit moet aangepast worden om te voldoen. Door het aanpassen van deze onderdelen sowieso nodig is geld het advies om van deze onderdelen links te maken.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 03:27:41 v2.4-011