Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Quickscan Dijklander Ziekenhuis

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Dijklander Ziekenhuis
Datum 24 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op dijklander.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De pagina's op subdomeinen van dijklander.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 70

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staat het logo van Dijklander Ziekenhuis in de header. De alt-tekst van de afbeelding heet 'Home'. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van voorleessoftware en horen 'Home' wanneer de focus op het logo ligt. Zij kunnen het logo niet waarnemen en weten niet dat dit het logo is van Dijklander Ziekenhuis. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de alt-tekst beschrijft dat dit het logo van Dijklander Ziekenhuis is en dat de bezoeker ermee teruggaat naar de homepage.

Bevinding 2: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/centrumvoorkinderwens staan links zoals 'Als zwanger worden niet lukt' en 'Veelgestelde vragen'. De afbeeldingen binnen deze blokken hebben allemaal een alt-attribuut, zoals respectievelijk 'Zwangerschapstest' en 'Vragen'. Mensen die blind of slechtziend zijn, horen zowel de naam van de link als de beschrijving van de afbeelding. De afbeeldingen zijn decoratief en hoeven niet beschreven te worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat afbeeldingen die niet beschreven hoeven te worden een leeg alt-attribuut toegekend krijgen.

Bevinding 3: Op de pagina https://www.dijklander.nl/bloedafname en op andere pagina's staan foto's die beschreven worden in een alt-attribuut. De beschrijvingen zijn bijvoorbeeld 'Foto van buisjes' en 'Foto van ticket'. Afbeeldingen die voor visuele opmaak zijn gebruikt, behoeven geen alt-tekst te krijgen. Mensen die afhankelijk zijn van voorleessoftware, krijgen de beschrijvingen van decoratieve afbeeldingen nu ook voorgelezen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat afbeeldingen die niet beschreven hoeven te worden een leeg alt-attribuut toegekend krijgen.

Bevinding 4: Op de pagina https://www.dijklander.nl/bloedafname en staat de afbeelding van een staafgrafiek met de titel 'Gemiddelde wachttijd in minuten'. De alt-tekst van de afbeelding heet 'wachttijd' en beschrijft de afbeelding niet. Mensen die blind of slechtziend zijn kunnen de informatie op de afbeelding niet (volledig) zien en horen alleen 'wachttijd'. Los dit op door bijvoorbeeld de informatie uit de grafiek op een andere, toegankelijke manier aan te bieden, zoals in tekst of in de vorm van een tabel.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 5: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 6: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/centrumvoorkinderwens staat een video met de titel 'Alles geven voor nieuw leven'. Er is geen audiodescriptie in deze video. Het logo aan het begin en de informatie op de laatste slide worden niet genoemd, en zijn dus niet waarneembaar voor mensen die blind of slechtziend zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze wel worden uitgesproken in de video. Dit probleem komt ook op andere pagina's voor, zoals in de video https://www.dijklander.nl/inchecken-voor-uw-afspraak, waar het logo aan het begin en eind niet worden uitgesproken.

1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 8: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/centrumvoorkinderwens staat een video met de titel 'Alles geven voor nieuw leven'. Er is geen audiodescriptie in deze video. Het logo aan het begin en de informatie op de laatste slide worden niet genoemd, en zijn dus niet waarneembaar voor mensen die blind of slechtziend zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat deze wel worden uitgesproken in de video. Dit probleem komt ook op andere pagina's voor, zoals in de video https://www.dijklander.nl/inchecken-voor-uw-afspraak, waar het logo aan het begin en eind niet worden uitgesproken.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staan de koppen 'Ervaringen & nieuws' en 'Agenda' in kopniveau 2 (H2). De onderdelen die eronder vallen, zoals 'Workshop Mijn Dijklander' en 'Herdenkingsbijeenkomst' gebruiken ook kopniveau 2. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Doordat de kopniveaus hetzelfde zijn, kunnen zij niet vaststellen onder welke kop de betreffende informatie valt. Los dit op door bijvoorbeeld de onderdelen onder de koppen een lager kopniveau toe te kennen. Tevens mist op deze pagina een kop op niveau 1 (H1). Gebruik dit kopniveau voor de paginaomschrijving, zodat bezoekers die middels de door hun opgevraagde koppenstructuur door de pagina navigeren goed inzicht hebben waar ze zich op de website begeven.

Bevinding 11: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staan locaties van de ziekenhuizen. Doordat 'Overige locaties' kopniveau 3 (H3) heeft gekregen, vallen de ziekenhuizen in dat lijstje onder 'Purmerend', dat een kopniveau hoger staat (H2). Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Los dit op door bijvoorbeeld 'Overige locaties' op hetzelfde kopniveau te zetten als 'Purmerend'.

Bevinding 12: Op de pagina https://www.dijklander.nl/bloedafname staat onder de kop 'Priklocaties' een aantal alinea's met locaties, zoals 'Regio Hoorn' en 'Regio Purmerend'. De namen van de locaties zijn dikgedrukt en lijken daardoor op koppen, maar zijn niet gecodeerd als koppen. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat tekst als kop opgemaakt is. Het strong-element dat nu gebruikt is, heeft semantische waarde. Hulpsoftware kan deze tekst mogelijk op verhoogde toon voorlezen, en is slechts bedoeld voor intonatie van enkele woorden.

Bevinding 13: Op de pagina https://www.dijklander.nl/praktische-informatie/contact-bereikbaarheid/hoorn staat de knop 'Route en parkeren' in dezelfde H2-tag als 'Postadres'. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. De hiërarchie van de knop is hierdoor onjuist en niet goed in te schatten door iemand die afhankelijk is van voorleessoftware. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de knop niet in de H2-tag staat.

Bevinding 14: Op de pagina https://www.dijklander.nl/over-ons/nieuws/nieuwe-bezoektijden-verpleegafdelingen-vanaf-1-juni staan teksten zoals 'Patiënt voorop', 'Drukke ochtend' en 'CCU Hoorn'. Zij lijken op een kop, maar zijn niet opgemaakt als kop. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat koppen worden opgemaakt als kop.

Bevinding 15: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/orthopedie staat onder de kop 'Onze specialisten' een lijst met foto's en namen. De kop 'Onze specialisten' en de namen van de specialisten gebruiken kopniveau 2 (H2), waardoor de specialisten niet onder de kop 'Onze specialisten' vallen. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Los dit op door bijvoorbeeld de namen van specialisten een lager kopniveau te geven.

Bevinding 16: Op de pagina https://www.dijklander.nl/spoed staat onder de kop 'Spoed' de tekst 'Wie bel ik wanneer?'. De tekst lijkt op een kop, maar is niet opgemaakt als kop. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Los dit op door bijvoorbeeld de tekst een kopniveau toe te kennen.

Bevinding 17: Op de pagina https://www.dijklander.nl/spoed staat onder de tekst 'Wie bel ik wanneer?' een blok tekst dat lijkt op een lijst, maar niet is opgemaakt als lijst. Wanneer een lijst opgemaakt is als lijst, horen mensen die afhankelijk zijn van voorleessoftware hoeveel items er in een lijst staan, en kunnen de informatie van de lijst tot zich nemen. Zij kunnen nu geen overzicht krijgen van de lijst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tekst is opgemaakt als lijst.

Bevinding 18: Op de pagina https://www.dijklander.nl/spoed staan onder de kop 'Verschil locatie Hoorn en Purmerend' de teksten 'Hoorn' en 'Purmerend'. Onder de kop 'Hoe wordt u geholpen?' staan bijvoorbeeld de teksten 'Binnenkomst' en 'Wachttijden'. De teksten lijken op een kop, maar zijn niet opgemaakt als kop. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Los dit op door bijvoorbeeld teksten die functioneren als kop, de rol van kop toegekend krijgen.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 19: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 20: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 21: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 22: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 23: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 24: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staan telefoonnummers onder de ziekenhuislocaties Hoorn en Purmerend. Wanneer de focus op een telefoonnummer staat, wordt de tekstkleur wit en staat het op een lichte achtergrond (HEX #F2FAF0). Dit levert een contrast op van 1:1, waar dat minstens 3:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende bezoekers moeite hebben om het onderdeel waar te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tekstkleur bij focus meer contrast heeft met de achtergrond. Dit probleem komt ook voor op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/orthopedie bij de link 'Lees meer over de SITN'WAIT-studie' onder de kop 'SITN'WAIT'.

Bevinding 26: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/orthopedie staat onder de kop 'Patiëntenvoorlichting' een lijst met downloadbare pdf's. Het label 'PDF' is grijs (HEX #828282) en staat op een lichte achtergrond (HEX #F0F5FA). Dit levert een contrast op van 3,5:1, waar dat minstens 4,5:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende bezoekers moeite hebben om het onderdeel waar te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de pdf-labels meer contrast krijgen ten opzichte van de achtergrond.

Bevinding 27: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen staan bovenaan de pagina knoppen om snel te kunnen springen naar een positie in de lijst met afdelingen. De kleur van inactieve tekens is paars (HEX #8F9DC7) en staat op een lichte achtergrond (HEX #F0F5FA). Dit levert een contrast op van 2,4:1, waar dat minstens 3:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende bezoekers moeite hebben om het onderdeel waar te nemen.

Bevinding 28: Op de pagina https://www.dijklander.nl/over-ons/agenda/workshop-mijn-dijklander-patientenportaal-0 staat na de kop 'Workshop Mijn Dijklander (patiëntenportaal)' de datum 'di 8 juli'. De tekst is groen (HEX #46A1A6) en staat op een lichte achtergrond (HEX #F0F5FA). Dit levert een contrast op van 2,7:1, waar dat minstens 3:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende bezoekers moeite hebben om het onderdeel waar te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de datum meer contrast krijgt ten opzichte van de achtergrond.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 29: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 30: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 31: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staat na de kop 'Waarmee kunnen we u helpen?' een zoekvak met daarin een zoekknop. Wanneer de zoekknop focus heeft, krijgt de vergrootglas de kleur HEX #2C4895 en wordt de achtergrond van de knop HEX #710643. Dit levert een contrast op van 1,3:1, waar dat minstens 3:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende bezoekers moeite hebben om het onderdeel waar te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er bij focus voldoende contrast blijft tussen het symbool en de achtergrond.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 33: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 34: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 35: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 36: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 37: Op de pagina's https://www.dijklander.nl/inchecken-voor-uw-afspraak en op https://www.dijklander.nl/afdelingen/centrumvoorkinderwens staat een video. Wanneer de focus op de video staat, worden toetsen zoals c, f en k overgenomen en kunnen dus niet gebruikt worden door mensen die afhankelijk zijn van toetsenbordsoftware om met die toetsen hun computer te besturen. In sommige andere gevallen kunnen mensen met een motorische beperking per ongeluk deze toetsen aanslaan en ongewild acties uitvoeren op de video. De enkele teken sneltoetsenoptie is enkel uit te schakelen met het rechtermuisknopmenu en niet met het toetsenbord. Dat is niet voldoende toegankelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een parameter aan de Vimeo-URL wordt toegevoegd waardoor toetsenbordbesturing standaard uit staat: keyboard=0.

2.2 Genoeg tijd

2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 38: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 39: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.3 Toevallen en fysieke reacties

2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 40: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's is een skiplink om de focus op andere onderdelen op de pagina te leggen. Wanneer de focus op de skiplink staat, is de tekstkleur wit en staat het op een lichte witte achtergrond. Omdat de skiplink niet zichtbaar is, moeten bezoekers die de website met toetsenbord bedienen en/of hulpsoftware op elke pagina langs dezelfde onderdelen gaan voordat ze bij de inhoud van de pagina zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de skiplink zichtbaar is wanneer de focus erop staat.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 42: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staat een cookiemelding. De link 'Melding sluiten' krijgt geen focus wanneer een bezoeker met de Tab-toets door de pagina gaat. Hierdoor kan iemand die afhankelijk is van toetsenbordnavigatie de melding niet sluiten en de informatie achter de cookiemelding niet zien. Los dit op door bijvoorbeeld de link 'Melding sluiten' focus te laten krijgen.

Bevinding 44: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staat een cookiemelding. De cookiemelding krijgt pas focus wanneer de bezoeker met de Tab-toets door de gehele pagina is geweest. Hierdoor kan iemand die afhankelijk is van toetsenbordnavigatie de melding niet sluiten en de informatie achter de cookiemelding niet zien. Om te voldoen aan dit criterium krijgt de cookiemelding als een van de eerste onderdelen op de pagina focus. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de cookiemelding eerder dan andere onderdelen op de pagina focus krijgt.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staat op meerdere plekken de link met de naam 'Meer informatie'. De links verwijzen naar verschillende pagina’s, waaronder https://www.dijklander.nl/praktische-informatie/contact-bereikbaarheid/hoorn en https://www.dijklander.nl/over-ons/agenda/workshop-mijn-dijklander-patientenportaal-0. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen unieke naam hebben, kunnen zij de links niet activeren. Los dit op door bijvoorbeeld elke link een unieke naam te geven.

Bevinding 46: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) staat op meerdere plekken de link met de naam 'Lees meer'. De links verwijzen naar verschillende pagina’s: https://www.dijklander.nl/vertel-het-ons/ervaringen/zo-klein-als-een-speldenknopje-dat-kon-toch-niets-zijn en https://www.dijklander.nl/over-ons/nieuws/nieuwe-bezoektijden-verpleegafdelingen-vanaf-1-juni. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen unieke naam hebben, kunnen zij de links niet activeren. Los dit op door bijvoorbeeld elke link een unieke naam te geven.

Bevinding 47: Op de pagina https://www.dijklander.nl/search?keys=verwijzer staat op meerdere plekken de link met de naam 'Lees meer'. De links verwijzen naar verschillende pagina’s, waaronder https://www.dijklander.nl/verwijzers, https://www.dijklander.nl/verwijzers/zorgverlenersportaal en https://www.dijklander.nl/afdelingen/dermatologie. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen unieke naam hebben, kunnen zij de links niet activeren. Los dit op door bijvoorbeeld elke link een unieke naam te geven.

Bevinding 48: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staat in de footer een rij met social media-links. De links hebben geen naam. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen naam hebben, kunnen zij de links niet activeren. Los dit op door bijvoorbeeld elke link de naam te geven van het linkdoel.

Bevinding 49: Op de pagina https://www.dijklander.nl/spoed staan onder de kop 'Route' twee links met dezelfde naam: 'Klik hier voor de locatie'. De links gaan naar verschillende pagina's. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen unieke naam hebben, kunnen zij de juiste links niet activeren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de namen van links naar andere pagina's een unieke naam hebben.

Bevinding 50: Onderstaande is geen toegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
Op de pagina https://www.dijklander.nl/inchecken-voor-uw-afspraak staat na de kop 'Belangrijk' een lijst. In die lijst staat de tekst 'Lees hier meer informatie'. De tekst heeft geen linkdoel. Bezoekers die afhankelijk zijn van voorleessoftware kunnen de indruk krijgen dat zij een link missen en het niet kunnen activeren. Los dit op door bijvoorbeeld de link wel toe te voegen aan de tekst.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 51: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staan navigatieonderdelen met de H2-kopteksten 'Hoofdnavigatie' en 'Top navigation'. De kopteksten moeten de inhoud eronder beschrijven en zijn te identiek aan elkaar. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Los dit op door bijvoorbeeld de kopteksten aan de passen zodat zij de inhoud eronder beschrijven.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: Op de pagina https://www.dijklander.nl/afdelingen/orthopedie staat onder de kop 'Onze specialisten' een lijst met specialisten. Wanneer een bezoeker met de Tab-toets door dit onderdeel op de pagina gaat, is er een herhalend patroon waarbij de focus onzichtbaar is. Bij elk persoon op de pagina valt de focus eerst op de link op de afbeelding (dit heeft geen focusrand), daarna op de naam van de persoon (dit heeft wel een focusrand), en daarna op de onzichtbare tekst 'Lees meer' (dit heeft geen focusrand). Bezoekers met een motorische beperking die door middel van een toetsenbord of andere hulptoepassingen websites besturen, kunnen, wanneer de focusrand niet zichtbaar is, niet waarnemen waar de focus op staat. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een focusrand toe te voegen. Verbeter de toegankelijkheid verder door alle componenten in één A-tag te plaatsen, waardoor er 1 link is per persoon in plaats van 3 links.

2.5 Input modaliteiten

2.5.1 Aanwijzergebaren (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.1 Aanwijzergebaren

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 54: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.5.2 Aanwijzerannulering (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.2 Aanwijzerannulering

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 55: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 56: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staat in de footer een rij met social media-links. De links hebben geen naam. Bezoekers met een motorische beperking besturen hun computer onder andere door te benoemen welke link zij willen activeren. Dat doen zij met spraaksoftware. Omdat de links geen naam hebben, kunnen zij de links niet activeren. Los dit op door bijvoorbeeld elke link een naam te geven.

2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 57: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 58: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Op de homepage (https://www.dijklander.nl) en op alle andere pagina's staan de kopteksten 'Main navigation' en 'Footer navigation' in het Engels. Er ontbreekt voor deze koppen een taalwissel naar het Engels waardoor voorleessoftware de namen voorleest in het Nederlands, maar met een Engels accent. Dat kan verwarring opleveren voor mensen die de pagina bezoeken met behulp van voorleessoftware. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een taalwissel komt waardoor de kopteksten correct in het Engels worden voorgelezen.

3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 60: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 61: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 62: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 63: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 64: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 65: Op de pagina https://www.dijklander.nl/search?keys=verwijzer staat een zoekbalk met daarin de instructie 'Waarmee kunnen we u helpen?'. De placeholder-tekst verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Los dit op door bijvoorbeeld een label toe te voegen dat altijd zichtbaar blijft.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 66: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 67: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 68: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 69: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onbekend

Bevinding 70: Dit criterium is niet (volledig) onderzocht in deze quickscan.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-07 11:30:00 v2.4-011