Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid PDF sjablonen DocSys Gemeente Utrecht

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website PDF sjablonen DocSys Gemeente Utrecht
Datum 27 juni 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk'.
  • De PDF 'Memorandum testmemo 20220608 (002)'.
  • De PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief'.
  • De PDF 'Statenvoorstel betreffende testontwerp'.
  • De PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie'
Buiten de scope van onderzoek valt:
  • Overige documenten en domeinen van de Gemeente Utrecht.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 15

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina 1 van de PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' komt een lege tabel-tag voor, met daarin lege tabelcellen. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Dit probleem komt ook voor in de PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief' en de PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie'. Verwijder deze tabel uit het sjabloon.

Bevinding 2: De kop 'Subsidievaststelling' in de PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie' is niet gecodeerd als koptekst maar als paragraaf. Zorg ervoor dat visuele koppen ook gecodeerd zijn als koppen, zodat deze informatie ook beschikbaar is voor hulpsoftware. Dit probleem komt in deze PDF meerdere keren voor, waaronder bij de onderstreepte koppen onder 'Staatssteun' en de schuingedrukte koppen onder 'Regelgeving'. Pas dit aan in het sjabloon.

Bevinding 3: Op pagina 2 van PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' staat onder de kop 'Financiën' visueel een ongeordende opsomming, die niet als opsomming is opgemaakt. Gebruik L- en li-elementen om opsommingen herkenbaar te maken als lijsten voor hulpsoftware. Bezoekers die gebruik maken van bijvoorbeeld voorleessoftware krijgen bij een goed opgemaakte lijst te horen uit hoeveel items een opsomming bestaat en bij welk item zij momenteel zijn. Dit geldt ook voor de geordende lijst op pagina 2 en 3 van dezelfde PDF. Zorg er hier ook voor dat de lijst niet wordt opgesplitst in 2 individuele lijsten, maar dat de lijst doorloopt over 2 pagina's.

Bevinding 4: Op pagina 3 van de PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' komt een tabel voor, waar tabelkoppen zijn aangegeven, maar een scope mist. Hierdoor is het voor hulpsoftware niet duidelijk of het een kolomkop of een rij-kop betreft. Geef een bereik aan om dit probleem op te lossen.

Bevinding 5: Op pagina 4 van de PDF ''Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie' staat een geneste lijst die als één lijst is gecodeerd. Zorg ervoor dat de geneste items binnen het laatste ongeneste lijstitems staan, zodat deze informatie ook beschikbaar is voor hulpsoftware. Pas dit aan in het sjabloon.

Bevinding 6: De tekst 'TESTMEMO' in de PDF 'Memorandum testmemo 20220608 (002)' is opgemaakt als tabel, terwijl er geen tabel visueel aanwezig is. Deze tekst lijkt eerder te suggereren dat het om een kop gaat. Verwijder de tabel-tags en maak de tekst op als platte tekst of kop (met onderliggende content). Dit geldt ook voor de tekst 'Aan Provinciale Staten' in de PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief' en de adresgegevens in de PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie'.

Bevinding 7: De tabel op pagina 1 van de PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief' is niet goed opgemaakt. Hier een tabelstructuur gebruikt voor opmaak, waar dat vanwege de formattering en complexiteit van de gegevens niet geschikt is. Alle informatie in de tabel is opgenomen in de table header en bevat daarnaast meerdere sub-tabellen. De relatie tussen de verschillende cellen is hierdoor niet duidelijk voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware. Gebruik hier reguliere tekstopmaak en verwijder de tabelstructuur.
Dit probleem komt ook voor in de PDF 'Statenvoorstel betreffende testontwerp' en de PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie'. In het sjabloon zijn dit twee afzonderlijke tabellen, na het exporteren wordt hier automatisch één grote tabel van gemaakt. Desalniettemin is een tabelstructuur hier niet nodig.

Bevinding 8: Advies: In de PDF 'Beschikking verlening (en vaststellling) projectsubsidie' komen meerdere lege H1-kopteksten en lege paragraafteksten voor. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Verwijder in het sjabloon de harde enters die gebruikt zijn om witruimte te creëren.
Dit komt in meerdere PDF's voor.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief' bevat een onlogische leegvolgorde. De teksten 'Voorzitter' en 'Secretaris' zijn gezamenlijk getagd als één paragraaf, net als de teksten 'mr. J.H. Oosters' en 'mr. drs. A.G. Knol- van Leeuwen'. Visueel horen de teksten 'Voorzitter' en 'mr. J.H. Oosters' echter bij elkaar. Dit komt door het gebruik van tab om deze woorden van elkaar te scheiden. Zorg ervoor dat de leesvolgorde voor hulpsoftware de informatie ook op de juiste manier overbrengt. Dit probleem komt ook voor in de PDF 'Statenvoorstel betreffende testontwerp'.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina 1 van de PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' staat een figuur met tekst, namelijk 'provincie-utrecht.nl'. Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat tekst als platte tekst wordt geplaatst en niet in een afbeelding. Zij kunnen tekst in een PDF namelijk inzoomen of aanpassen, terwijl tekst in een afbeelding niet aanpasbaar is. Dit probleem komt in alle onderzochte PDF's voor.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: In de PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' komen twee figuur-elementen voor zonder bounding box. Een bounding box geeft informatie over de locatie van een figuur-element in een document. Zonder bounding box ontstaan er mogelijk reflow-problemen wanneer bezoekers inzoomen in het document. Dit probleem komt in alle onderzochte PDF's voor.

Bevinding 12: Niet alle pagina's in de PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' kunnen opnieuw geplaatst worden. Hierdoor kunnen bezoekers het document niet inzoomen zonder hoeven horizontaal te scrollen om alle informatie tot zich te kunnen nemen.

Bevinding 13: De PDF 'Memorandum testmemo 20220608 (002)' kan niet opnieuw geplaatst worden door bezoekers. Hierdoor kunnen bezoekers het document niet inzoomen zonder hoeven horizontaal te scrollen om alle informatie tot zich te kunnen nemen. Dit geldt ook voor in de PDF 'Statenbrief betreffende test statenbrief' en de PDF 'Statenvoorstel betreffende testontwerp'.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 14: Opmerking: Momenteel zijn de titels van de documenten weinig beschrijvend, maar omdat het hier om proef-documenten gaat en de uiteindelijke titels afhangen van de titels die de bezoeker de documenten zelf geeft, is dit succescriterium in dit onderzoek minder relevant.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 15: Advies: De PDF 'B-stuk betreffende Test B-stuk' bevat geen bladwijzers. Aangezien het een PDF-A document is, kunnen bezoekers ook geen bladwijzers aanmaken. Bladwijzers zijn een handig navigatiemiddel voor bezoekers die gebruiken van hulpsoftware. Overweeg om bladwijzers toe te voegen, zoals uitgelegd op pagina www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/PDF2.html. Dit geldt ook voor de PDF 'Statenvoorstel betreffende testontwerp'

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-04-20 11:34:59 v2.4-011