Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Druten

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Druten
Datum 2 mei 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek vallen:
  • Alle content en de huisstijl op druten.nl.
  • De content op het subdomein formulieren.druten.nl, waarvoor bezoekers niet hoeven in te loggen met DigiD.
  • Alle PDF's op druten.nl
Buiten de scope van het het onderzoek vallen:
  • De techniek op alle pagina's op druten.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • De techniek op alle pagina's op het subdomein formulieren.druten.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Alle content op het subdomein https://iburgerzaken.druten.nl/ en formulieren op formulieren.druten.nl waarvoor bezoekers moeten inloggen met DigiD.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via domeinnaam.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 23

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer" staat het logo van gemeente Druten en het logo van gemeente Wijchen bovenaan de eerste pagina. Deze afbeeldingen zijn correct geplaatst in een figure-tag maar hebben geen alternatieve tekst. Zorg ervoor dat beide logo's een alternatieve tekst krijgen.

Bevinding 2: In de PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer" staan decoratieve lijnen, bijvoorbeeld onder de tekst 'Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer'. Deze decoratieve elementen zijn geplaatst in figure-tags waardoor deze worden voorgelezen door screenreaders. Zorg ervoor dat alle decoratieve elementen in het document worden aangemerkt als artefacts zodat hulpsoftware weet dat dit decoratief is.

Bevinding 3: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://www.druten.nl/contactgegevens wordt bij onder andere de link 'Plan uw route' gebruik gemaakt van een icoon om aan te geven dat deze link verwijst naar een externe website. Met behulp van het title-attribuut is geprobeerd om dit icoon een tekstalternatief te geven, namelijk 'Deze link gaat naar een externe website'. Het title-attribuut wordt niet ondersteund door alle browsers en hulpsoftware waardoor het niet geschikt is om iconen een alternatieve tekst te geven. Zorg er daarom voor dat het icoon op een andere manier een alternatieve tekst krijgt, bijvoorbeeld door een visueel verborgen tekst bij het icoon te plaatsen.
Deze bevinding is terug te vinden op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://www.druten.nl/toegankelijkheid en op https://www.druten.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://www.druten.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden staat de video 'Financieel Fit'. In deze video komen meerdere personen aan het woord, in beeld wordt hun naam en functie in tekst getoond, dit gebeurt bijvoorbeeld bij 0:28 en 1:55. Ook staan vanaf 5:22 teksten en logo's in beeld die niet worden voorgelezen door een voice-over. Bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien krijgen de informatie op het scherm niet mee wanneer zij de video afspelen. Om deze reden moet er een media-alternatief voor deze video zijn waarin de informatie die niet wordt uitgesproken in staat. Dit kan bijvoorbeeld een transcript zijn waarin de audio maar ook de teksten en logo's in beeld uitgeschreven staan. Om te voldoen aan dit succescriterium en 1.2.5 Audiodescriptie kan ook een audiodescriptie worden toegevoegd aan deze video.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://www.druten.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden staat de video 'Financieel Fit'. In deze video komen meerdere keren teksten in beeld, bijvoorbeeld rond 0:28 om aan te geven wat de naam is van de persoon aan het woord. Ook komen vanaf 5:22 teksten en logo's in beeld die niet worden uitgesproken. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien kunnen moeite hebben met het begrijpen van de video, omdat zijn acties en teksten in beeld niet meekrijgen. Zorg er daarom voor dat de video een audiodescriptie krijgt die deze informatie aangeeft. Op deze manier halen slechtzienden en blinden dezelfde informatie uit de video als mensen die het scherm wel goed kunnen zien.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de pagina https://www.druten.nl/contactgegevens staan twee lijsten die uit één lijstitem bestaan. Voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien en bijvoorbeeld gebruikmaken van voorleessoftware betekent een lijst dat meerdere elementen zijn gegroepeerd. Wanneer een lijst één lijstitem heeft kan dit voor verwarring zorgen bij deze bezoekers, zij verwachten dat hier informatie is gegroepeerd en er meerdere lijstitems zijn. Los dit probleem op door geen gebruik te maken van lijsten met één item. Visueel mag de teksten de huidige opmaak houden.
Deze bevinding komt ook voor op pagina https://www.druten.nl/geregistreerd-partnerschap.

Bevinding 7: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
In het formulier op pagina https://formulieren.druten.nl/form/klacht-indienen-1/soort-klacht-0 kunnen bezoekers bij de stap 'Klacht' een datum invoeren. Het invoerveld met de placeholdertekst 'Dag' is gekoppeld aan twee label-elementen, hierdoor is de toegankelijke naam van het veld 'Dag Dag'. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers die afhankelijk zijn van een screenreader. Zorg er daarom voor dat dit veld gekoppeld is aan één label. Hetzelfde geldt voor het invoerveld met de placeholdertekst 'Jaar'.

Bevinding 8: De PDF "Wijzigingsformulier uitkeringen" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet te bepalen is. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF codelaag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 9: In de PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer" zijn meerdere bevindingen gevonden met betrekking tot de tags in de codelaag van het bestand;

Bevinding 10: Advies:
De PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer" is een formulier. Het is voor veel mensen moeilijk om een PDF formulier te moeten printen, invullen en scannen. Ga na of het mogelijk is dit formulier op een gewone HTML-pagina aan te bieden.

Bevinding 11: Advies:
In de codelaag van de PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer" staan meerdere lege P-tags. Sommige screenreaders lezen deze tags voor als 'leeg', dit kan vervelend zijn voor screenreadergebruikers. Verwijder daarom alle tags die geen content bevatten.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op pagina https://www.druten.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden staat de video 'Financieel Fit'. In deze video komen teksten in beeld te staan, bijvoorbeeld de tekst 'Mirjam Schuldoverwinnaar' rond 0:28. Het contrast van alle teksten in de video (HEX#a195a3) op de witte achtergrond is te laag. De contrastverhouding is hier 2,8:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Wanneer toetsenbordgebruikers de focus plaatsen op het logo van gemeente Druten op pagina https://www.druten.nl/ heeft de focusrand (HEX#0000fe) op de achtergrondafbeelding een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 1,1:1 waar dit minimaal 3:1 moet zijn.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De PDF "Wijzigingsformulier uitkeringen" heeft geen documenttitel aangegeven in de documenteigenschappen. Geef het bestand een beschrijven de titel door te gaan naar 'Bestand' > 'Eigenschappen' > 'Beschrijving'. Zorg er ook voor dat in de eigenschappen staat aangegeven dat de documenttitel in plaats van de bestandsnaam wordt getoond, dit kan bij 'Bestand' > 'Eigenschappen' > 'Weergave bij openen'.
Dit probleem komt ook voor in de PDF "Schoolverklaring en vervoersadvies leerlingenvervoer".

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina https://www.druten.nl/contactgegevens staan twee links met de linktekst 'Melding doen', deze links verwijzen elk naar een andere pagina. Wanneer links met dezelfde naam naar andere pagina's verwijzen kan dit verwarrend zijn voor bezoekers die behoefte hebben aan een duidelijke navigatiestructuur en voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien en gebruik maken van linklijsten. Voor hen is het lastig om onderscheid te maken tussen de twee links. Zorg er daarom voor dat wanneer links dezelfde linktekst hebben deze naar hetzelfde doel verwijzen.
Los dit probleem op door de linktekst van een van de links op deze pagina aan te passen.
Dit probleem komt ook voor op de pagina https://www.druten.nl/sitemap waar twee links staan met de linktekst 'Vooroverleg'.

Bevinding 16: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://www.druten.nl/nieuws/ staan onder alle nieuwsberichten link waarmee bezoekers kunnen navigeren naar de volgende pagina. Deze links hebben de linktekst '1' en '2'. Voor bezoekers die gebruik maken van linklijsten of het scherm niet kunnen zien en daarom afhankelijk zijn van screenreaders is het niet duidelijk waar deze links naar verwijzen. Geef deze linkteksten daarom aanvullende informatie in de toegankelijke naam van de links, bijvoorbeeld door de toegankelijke naam aan te passen naar 'Pagina 1' en 'Pagina 2'.

Bevinding 17: Advies:
Op pagina https://formulieren.druten.nl/form/klacht-indienen-1/soort-klacht-0 staat het logo van gemeente Druten. Dit logo dient ook als link en heeft als linktekst 'Gemeente Druten'. Bezoekers die gebruikmaken van linklijsten, bijvoorbeeld mensen die afhankelijk zijn van screenreaders, kunnen door deze linktekst verwachten dat de link naar de gemeentewebsite van Druten verwijst. In plaatst daarvan verwijst de link naar een lege pagina.

Bevinding 18: Advies:
Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina https://www.druten.nl/college-van-bw staan blokken content die zijn opgemaakt als link, bijvoorbeeld het blok met de kop 'Besluitenlijsten van het college'. In deze blokken zijn zowel de kop als de onderstaande tekst opgemaakt als link, hierdoor is de linktekst van de link erg lang. Voor bezoekers die gebruikmaken van linklijsten kan het vervelend zijn als linkteksten bestaan uit meerdere zinnen. Het advies is daarom om alleen de kop van de contentblokken op te maken als link. Het klikgebied kan daarna worden vergroot met behulp van Javascript.
Dit advies geldt ook voor de blokken content die zijn opgemaakt als links op pagina https://www.druten.nl/nieuws/.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
In het formulier https://formulieren.druten.nl/form/klacht-indienen-1/soort-klacht-0 kunnen bezoekers bij de stap 'Bijlagen' digitaal bestanden uploaden met de knoppen 'Bestand(en) toevoegen'. Het visuele label van deze knoppen is 'Bestanden toevoegen' maar de toegankelijke naam is 'Bijlage'. Doordat het visuele label niet in de toegankelijke naam van deze knoppen staan is het voor bezoekers die gebruikmaken van spraakbesturing lastig om deze knoppen te bedienen. Zorg er daarom voor dat het visuele label van deze knoppen in de toegankelijke naam staat, het liefst vooraan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op de pagina https://www.druten.nl/paspoort staat onder de uitklapbare knop 'Wilt u een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort aanvragen?' staat de zin 'Please call us for making an appointment.'. Op deze zin moet een Engelse taalwissel zijn aangegeven zodat de tekst goed wordt voorgelezen door screenreaders.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
Wanneer bezoekers een fout maken in het formulier op https://formulieren.druten.nl/form/klacht-indienen-1/soort-klacht-0 verwijzen de foutmeldingen die op de pagina verschijnen niet naar het veld waar de fout in is gemaakt. Wel staan de foutmeldingen bij het veld waar de foutmelding in is gemaakt maar bezoekers die het scherm niet kunnen zien kunnen de visuele koppeling tussen het veld en de foutmelding niet maken. Zorg er daarom voor dat een foutmelding altijd de naam van het veld waar de fout in is gemaakt benoemd.

Bevinding 22: Deze bevinding is mogelijk technisch van aard:
In het formulier op pagina https://formulieren.druten.nl/form/klacht-indienen-1/soort-klacht-0 bij de stap 'Klacht' kunnen bezoekers een datum invoeren. Wanneer bezoekers een fout maken in deze velden verschijnt hier de foutmelding 'Deze waarde is niet geldig.'. Deze foutmelding verwijst niet naar het veld waar de fout in is gemaakt en welke fout de gebruiker heeft gemaakt. Zorg ervoor dat de foutmelding aangeeft in welk veld de fout is gemaakt en dat dat e melding zegt welke fout is gemaakt. Bij bij deze invoervelden kan de foutmelding bijvoorbeeld zijn 'Bij 'Op welke datum vond de gebeurtenis plaats?' is een niet bestaande datum in gevoerd. Voer hier een geldige datum in'.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 23: Enkele afbeeldingen en links hebben geen (duidelijke) naam. Zie hiervoor succescriteria 1.1.1 en 2.4.4.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-01-15 11:48:19 v2.4-011