Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Eerste Kamer der Staten-Generaal

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Eerste Kamer en Eerste Kamer.eu
Datum 24 november 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op eerstekamer.nl.
  • Alle pagina's op eerstekamer.nl/eu.
  • Alle PDF's op de voorgenoemde pagina's.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite onderwijs.eerstekamer.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 67

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/ staan onder het kopje "Nieuws" de zes laatst gepubliceerde berichten. Dit betreft de groepering van een afbeelding, titel in koptekstformaat, synopsis en "lees meer" link. Sommige afbeeldingen zijn voorzien van een alternatieve tekst die gelijk is aan de titel. Schermvoorleessoftware leest hier dus tweemaal dezelfde tekst voor, bijvoorbeeld "zorgen om invoering omgevingswet zorgen om invoering omgevingswet". Voeg een beschrijvende alternatieve tekst toe, of laat de alternatieve tekst leeg zodat hulpsoftware de afbeelding kan negeren.
Dit geldt ook voor de vier blokken onder het overzicht met nieuwsberichten op dezelfde pagina (Europapoort, Staten-Generaal, Onderwijs en Derde kamer).

Bevinding 2: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat een afbeelding van de tijdlijn van de verkiezingen. Op deze afbeelding staat informatie die niet in de tekst voorkomt, bijvoorbeeld dat er ook andere verkiezen zijn op 15 maart. Voeg deze tekst toe aan de pagina, of voeg een beschrijvende alternatieve tekst toe.

Bevinding 3: Het logo van de Eerste Kamer op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof is niet van alternatieve tekst voorzien. Het is tevens een link naar het eerste panoramabeeld van het Binnenhof. De alternatieve tekst van een logo moet tenminste de naam van de organisatie bevatten, en eventuele overige tekst op de afbeelding als het een link is. Overweeg daarnaast om aan de linktekst toe te voegen waar de link naar verwijst, bijvoorbeeld ‘Rondleiding homepage’.

Bevinding 4: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof is een audio opname te horen. Er ontbreekt een tekstuele beschrijving van de inhoud zoals door dit criterium verplicht gesteld is. Zie tevens SC 1.2.1 voor verdere uitleg over audio opnames.

Bevinding 5: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof komen meerdere iconen voor (die bijvoorbeeld onderdeel zijn van een knop of link), die geen alternatieve tekst hebben. Bijvoorbeeld de > en X iconen. Hierdoor weten bezoekers die het scherm niet kunnen zien niet waar deze elementen voor zijn. Zie ook succescriterium 4.1.2.

Bevinding 6: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/edossiers staan visueel selectievakjes in de uitvouwbare elementen. Deze selectievakjes zijn op de pagina geplaatst met CSS en zijn daardoor niet zichtbaar voor bezoekers die een eigen stylesheet inladen op de pagina, bijvoorbeeld om tekst te vergroten of om tekst weer te geven in een andere kleur. Plaats daarom alleen puur decoratieve content met CSS op de website. Zie ook 1.3.1.

Bevinding 7: De PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2023_411_voorstel_voor_een/document/f=/vm6fkinv10vr.pdf bevat afbeeldingen die als artefact zijn gecodeerd, die niet artefact opgemaakt zouden moeten zijn, zoals het logo op het voorblad. Maak alleen gebruik van een artefact voor puur decoratieve content en maak informatieve afbeeldingen op als figuur met een alternatieve tekst.

Bevinding 8: Advies: Afbeelding met tekst "Alle informatie over de Eerste Kamer verkiezingen in 2023" op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen heeft een title-attribuut en een leeg alt-attribuut. Het title attribuut wordt niet eenduidig door alle screenreaders en browsers ondersteund als alternatief voor een alt-attribuut. Voeg een beschrijving toe binnen het alt-attribuut en verwijder eventueel het title-attribuut. De HTML5-werkgroep raadt het gebruik van het title-attribuut af. Zie: https://html.spec.whatwg.org/multipage/dom.html#the-title-attribute
Een vergelijkbaar probleem komt voor op dezelfde pagina bij de afbeelding met tekst "Op weg naar de nieuwe Eerste Kamer" en de afbeelding met de tekst "Stemwaarde", "Stemcijfer" en "Kiesdeler"

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staat een museumgids welk een audiobestand afspeelt met informatie over de achtergrond foto. De informatie uit de opname is op geen andere wijze beschikbaar gesteld, waardoor het verloren gaat voor doven en slechthorenden. Overweeg de tekst direct op de pagina beschikbaar te stellen of te linken naar een bestand met een transcriptie, of middels een video in plaats van de louter-geluid opname. Zie tevens SC 1.1.1

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/filmpjes komen meerdere video’s voor waar enkel een automatisch gegenereerde ondertiteling voor aanwezig is. Automatisch gegenereerde ondertiteling bevat vaak fouten (zo wordt ‘Leden der staten generaal’ in de video 200 jaar Staten-Generaal: De ontwikkeling van het instituut’ ondertitelt als ‘Nee de muur abstracte gingen’), onvolledig en mist interpunctie. Voeg voor deze video’s daarom een eigen ondertiteling toe.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/filmpjes is er in de video "Wat zijn de Algemene politieke beschouwingen?" op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 0:01. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een schermvoorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5. Dit probleem geldt voor meerdere video's op deze pagina, zoals de video 'Van plan tot wet' en de video 'Prinsjesdag 2022- Achter de schermen'.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/filmpjes komen meerdere video’s voor die niet van audiodescriptie zijn voorzien. De informatie in de video’s die alleen zichtbaar is, zoals logo’s, teksten, animaties en belangrijke acties, is daardoor niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Voeg daarom audiodescriptie toe aan de video’s.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina’s met wetsvoorstellen staan onderaan een lijst met meest recente documenten. Een voorbeeld hiervan is https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36388_afschalen_a_status_covid_19. De datums zijn visueel kopjes voor de onderstaande link en tekst. De teksten zijn echter niet opgemaakt als kopteksten die herkenbaar zijn voor hulpsoftware. Maak daarom gebruik van een kop-element, zoals het h3-element, om dit probleem op te lossen. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/contact_opnemen. Op pagina https://www.eerstekamer.nl/toezegging/meer_bekendheid_geven_aan komt een vergelijkbaar probleem voor waar onderstreepte tekst dienst doet als kopjes, net als op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen.

Bevinding 14: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat de tekst 'Voorbeeld'. Deze tekst is opgemaakt met het strong-element. Deze tekst is echter een kop voor de onderstaande tekst. Daarom moet deze tekst opgemaakt worden met een kop-element. Het strong-element geeft aan dat tekst relatief aan de tekst eromheen (bijvoorbeeld in dezelfde paragraaf) belangrijker is. Dit element mag daarom nooit puur voor opmaak gebruikt worden.

Bevinding 15: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat de tekst 'systeem van grootste gemiddelden'. Deze tekst is zowel met het strong-element als het em-element opgemaakt. Het em-element geeft aan dat tekst gesproken nadruk krijgt, dat is hier niet het geval. Verwijder het em-element om dit probleem op te lossen.

Bevinding 16: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/thema/europese_werkwijze_van_de_eerste staat onder "Instrumentarium Eerste Kamer bij Europese werkwijze" visueel een genummerde lijst met 5 items. De koppen zijn echter opgemaakt in 5 ongenummerde lijsten (ul), en de tekst is buiten die lijsten geplaatst. Verwijder hier de lijst opmaak, zodat er alleen genummerde kopjes blijven staan. Een echte opsomming is hier niet van toepassing. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/thema/europese_werkwijze_van_de_eerste, hier mist echter ook de kop-opmaak.

Bevinding 17: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen onder de kop "Restzetels" staan visueel een genummerde lijst, die is opgemaakt als ongeordende lijst (met het ul-element). Gebruik hier het element voor een genummerde lijst (het ol-element) om dit probleem op te lossen.

Bevinding 18: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat onder "Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen?" een opsomming van 3 items. De koppen zijn echter opgemaakt in 3 ongenummerde lijsten (ul). Maak hier 1 ul van. Zie voor correct gebuik van het ul-element bijvoorbeeld de opsomming onder "Brieven met aanvullende afspraken over het instemmingsrecht" op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/thema/europese_werkwijze_van_de_eerste. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar.

Bevinding 19: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat onder "Getrapte verkiezingen" een grijs vak met tekst. Hier is een tabel gebruikt voor de opmaak van content. Een tabel mag gebruikt worden voor opmaak, maar gebruik role=presentation om schermleessoftware te attenderen dat tabelinformatie niet voorgelezen hoeft te worden.

Bevinding 20: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36388_afschalen_a_status_covid_19 komt visueel een groep keuzerondjes voor. De tekst 'Filter op' is niet gekoppeld aan de groep, bezoekers die focus hebben op één van de opties weten daarom niet dat het een filteroptie betreft. Daarnaast zijn dit geen echte keuzerondjes, maar links naar een aparte zoekresultatenpagina. Dit is verwarrend, omdat bezoekers op basis van het uiterlijk een verwachting hebben over hoe deze keuzerondjes te bedienen zijn. Een groep keuzerondjes is namelijk met de pijltoetsen te bedienen, in plaats van met de tabtoets. Dat is hier niet geval. Pas ofwel het uiterlijk aan (bijvoorbeeld naar een kopje 'Filteropties' met daaronder een lijst links) of maak de keuzerondjes op als daadwerkelijke keuzerondjes. Een vergelijkbaar probleem komt voor met de selectievakjes in de uitklapbare items op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/edossiers.

Bevinding 21: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/doorlooptijden_wetsvoorstellen?m7m=vltmon0mgfv8 komt een tabel voor waar het headers attribuut gebruikt wordt. Het headers attribuut mag alleen verwijzen naar cellen in dezelfde tabel. Dat is nu niet het geval.

Bevinding 22: De PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2023_411_voorstel_voor_een/document/f=/vm6fkinv10vr.pdf is niet (geheel) goed gecodeerd:

Bevinding 23: De PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20231004/verslag/document3/f=/vm75gbkigfzc.pdf is niet (geheel) goed gecodeerd:

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op de homepage staan contentblokken, bijvoorbeeld over 'Nieuws', met daarin een afbeelding met een alternatieve tekst, een kop en een stukje tekst. Voor bezoekers die voorleessoftware gebruiken is dit verwarrend, zij verwachten dat content die bij een kop hoort ónder de betreffende kop staat. In dit geval staat de afbeelding met alternatieve tekst bóven de kop, waardoor het niet duidelijk is bij welke kop de afbeelding hoort. Plaats de afbeelding in de code ónder de kop, visueel mag het er wel boven staan. Alternatieve oplossing: maak de afbeeldingen decoratief door het alt-attribuut leeg te laten. Hierdoor worden de afbeeldingen genegeerd door hulpsoftware en is er geen probleem meer in de leesvolgorde. Op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/ gaat dit goed.

Bevinding 25: De leesvolgorde van de PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2023_411_voorstel_voor_een/document/f=/vm6fkinv10vr.pdf is niet (geheel) correct. Op pagina 2 volgen alle voetnotities ná de eerste paragraaf, waarna de leesvolgorde verder gaat met de rest van de tekst, terwijl enkele voetnotities bij andere paragrafen horen. Zorg ervoor dat de leesvolgorde overeen komt met een logische leesvolgorde voor zienden. Dit probleem komt pp meerdere pagina's voor.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/feiten_en_cijfers wordt gesproken over 'onderstaande overzichten'. Het verwijzen naar een plek op de pagina, zoals met 'onderstaand', mag in dit geval alleen wanneer die content daar ook direct op volgt. Dat is hier niet het geval, er volgt eerst nog een andere alinea. Alle instructies om content te kunnen begrijpen of te bedienen, moeten ook tekstueel en/of semantisch aanwezig zijn zodat de instructies ook te begrijpen zijn voor mensen die het beeld niet zien. Denk hierbij aan vorm, omvang, locatie, geluid en oriëntatie van de content, die ook tekstueel beschreven moet zijn op dezelfde pagina. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Kleur mag niet als het enige visuele middel gebruikt worden om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden. Er zijn grafieken aanwezig waarin kleur wordt gebruikt om informatie over te brengen. Bijvoorbeeld de grafiek "Gebruik van bevoegdheden in de Eerste Kamer" op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/feiten_en_cijfers. Voor kleurenblinde bezoekers is het moeilijk dan wel onmogelijk om kleuren te differentiëren, waardoor veel informatie niet toegankelijk is. Gebruik nog minimaal één andere manier om de informatie te onderscheiden, bijvoorbeeld vormen (zoals streepjes, stippen of driehoeken) of plaats een tekstuele uitleg van wat er in de grafiek te zien is op de pagina. Zie tevens SC 1.4.5

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar staat witte tekst op een mosgroene achtergrond (HEX #98C41C), van de partij ‘BBB’. De contrastverhouding is hier 2:1, waar dit minimaal 4.5:1 moet zijn. Het probleem komt meermalig op deze pagina voor. Vergelijkbare contrastproblemen komen voor bij ‘GroenLinks/PvdA’, ‘VVD’, ‘D66’, ‘ChristenUnie’.

Bevinding 29: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen komt een afbeelding van tekst voor. De groen/blauwe tekst (HEX #0F938D) op de witte achtergrond (en andersom) heeft een contrastratio van 3,7:1 waar dat minimaal 4,5:1. Dit probleem is opgelost door een uitleg van de informatie in de afbeelding op de pagina te plaatsen, als alternatieve tekst.

Bevinding 30: Op onder andere pagina 34 van de PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2023_411_voorstel_voor_een/document/f=/vm6fkinv10vr.pdf komt rode tekst (HEX #FF0000) voor. De contrastratio op de witte achtergrond is 3,9:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staat in de HTML-code bij meta name="viewport" de instelling "user-scalable=no" en "maximum-scale=1.". Op mobiel of tablet kunnen bezoekers daarom in sommige gevallen niet inzoomen, bijvoorbeeld op Android telefoon. Hierdoor zal de pagina in verslechterde mate bruikbaar zijn voor slechtziende bezoekers en wordt navigeren onnodig verhinderd. Laat deze instellingen weg.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen staat een afbeelding met tekst "Alle informatie over de Eerste Kamer verkiezingen in 2023". Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

Bevinding 33: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staan tooltips. Wanneer deze uitgeklapt zijn, staat er een afbeelding van tekst voor, bijvoorbeeld 'Introductie'. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

Bevinding 34: Advies: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_kamerverkiezingen komt een afbeelding van tekst voor genaamd "Op weg naar de nieuwe Eerste Kamer". Deze afbeelding is een infographic en hoeft daarom niet te voldoen aan dit succescriterium. Echter moet de afbeelding wel een beschrijvende alternatieve tekst hebben (zie 1.1.1). Daarnaast is het toegankelijker om de informatie in de afbeelding óók als platte tekst op de pagina aan te bieden. Ditzelfde geldt voor de grafiek "Gebruik van bevoegdheden" op https://www.eerstekamer.nl/begrip/feiten_en_cijfers.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staat in de HTML-code bij meta name="viewport" de instelling "user-scalable=no" en "maximum-scale=1.". Op mobiel of tablet kunnen bezoekers daarom in sommige gevallen niet inzoomen, bijvoorbeeld op Android telefoon. Hierdoor zal de pagina in verslechterde mate bruikbaar zijn voor slechtziende bezoekers en wordt navigeren onnodig verhinderd. Laat deze instellingen weg.

Bevinding 36: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 200% is het het navigatiemenu bovenaan iedere pagina niet meer helemaal leesbaar. Het menu-item 'Over de Eerste Kamer' toont dan alleen nog maar als 'Over...'. Zorg ervoor dat inzoomen niet leidt tot verlies van informatie of functionaliteit. Een vergelijkbaar probleem komt voor op domein https://www.eerstekamer.nl/eu/.

Bevinding 37: Wanneer de bezoeker met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomt naar 175% bedekt een met de tabtoets uitgevouwen zoekbalk een deel van het navigatiemenu. Daarnaast, wanneer men dan met de tabtoets verder door de pagina gaat, blijft de zoekbalk uitgevouwen en over de menubalkkeuzes staan. Overigens is dit probleem vanaf 300% verholpen, daar het navigatiemenu dan overgaat in een hamburgermenu. Een eenvoudige oplossing voor het probleem zou zijn om dit hamburgermenu vanaf 175% te gebruiken. Een vergelijkbaar probleem komt voor op domein https://www.eerstekamer.nl/eu/.

Bevinding 38: Wanneer bezoekers met schermgrootte 1280 bij 1024 inzoomen naar 400% op pagina https://www.eerstekamer.nl/doorlooptijden_wetsvoorstellen?m7m=vltmon0mgfv8 is de tabel niet meer geheel zichtbaar. Ondanks dat er horizontale en verticale scrollbalken verschijnen, is de ruimte in de tabel zelf te klein om de daadwerkelijke tekst te kunnen lezen. Daarnaast veroorzaakt een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal) voor bezoekers onnodige complexiteiten. Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tabellen aan te passen aan het formaat, zoals met andere onderdelen van de pagina het geval is. Dit probleem doet zich voor op meerdere pagina's met tabellen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof de virtuele rondleiding volgen en de afspeelknop hebben ingedrukt, is de contrastratio van de knop om het afspelen te pauzeren (een rode afspeelknop op een rode achtergrond) slechts 1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Zorg ervoor dat de functie van een knop herkenbaar is, door te zorgen voor voldoende contrast.

Bevinding 40: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar is het niet goed zichtbaar wanneer sommige elementen toetsenbordfocus hebben, omdat de zwarte focusrand niet goed zichtbaar is op de donkere achtergrond, bijvoorbeeld bij 'FVD. Hou er rekening mee dat de contrastratio van de focusstijl op de achtergrond ook overal voldoende moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 41: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36388_afschalen_a_status_covid_19 de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, is onder andere de tekst Tweede Kamer (Onder de kop Stand van zaken) niet meer (goed) leesbaar omdat de laatste letters wegvallen (Tweede Ka...). Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekstopmaak toepassen.

Bevinding 42: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/ de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, is de tekst Lees meer onder een aantal van de nieuwsartikelen niet meer (goed) leesbaar omdat de tekst dan door elkaar heen loopt. Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekstopmaak toepassen. Dit geldt ook voor pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/ .

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/doorlooptijden_wetsvoorstellen?m7m=vltmon0mgfv8#content staat een tabel met tooltips met verklarende teksten. Deze verschijnen bij muishover. De bezoeker kan nu wel met de muis over de aanvullende content hoveren zonder dat de content verdwijnt, maar de bezoeker kan de content niet weghalen zonder de muishover te verplaatsen. Zorg dat de bezoeker dit wel kan doen, bijvoorbeeld met de escape toets.

Bevinding 44: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staat een virtuele tourguide, die verschijnt bij muishover. De bezoeker kan nu wel met de muis over de aanvullende content hoveren zonder dat de content verdwijnt, maar de bezoeker kan de content niet weghalen zonder de muishover te verplaatsen. Zorg dat de bezoeker dit wel kan doen, bijvoorbeeld met de escape toets.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staan interactieve panoramafoto’s die middels verschillende elementen van informatie zijn voorzien, zogeheten info hotspots met tooltips. De hotspots zijn niet met het toetsenbord te bereiken of te bedienen. Het betreft de blauwe vierkante blokjes die bij openen informatie tonen. Zorg er op dergelijke interactieve pagina’s voor dat functionaliteiten toetsenbordgebruikers niet benadelen.

Bevinding 46: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof met het < icoon in het menu het menu dichtklappen, kunnen bezoekers die gebruik maken van het toetsenbord dit menu niet meer openen met het > icoon, omdat dit icoon geen toetsenbordfocus meer krijgt. Zorg ervoor dat interactieve elementen zowel met de muis als het toetsenbord bereikbaar en bedienbaar.

Bevinding 47: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/doorlooptijden_wetsvoorstellen?m7m=vltmon0mgfv8#content staat een tabel met tooltips met verklarende teksten. Deze tooltips zijn wel met de muis te bereiken en te bedienen, maar niet met het toetsenbord. Zorg ervoor dat interactieve elementen zowel met de muis als het toetsenbord bereikbaar en bedienbaar zijn of zorg voor een toegankelijk alternatief. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36388_afschalen_a_status_covid_19.

Bevinding 48: Advies: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/stemmingen_per_vergaderdag is er een uitklapmenu onder "specifieke periode selecteren". Met het toetsenbord is het echter onmogelijk om de individuele dagen te bereiken in de kalenderfunctie. De kalenderfunctie staat slechts toe om maanden en jaartallen te veranderen. Omdat bezoekers een alternatief hebben (zelf een datum invullen) is dit niet afkeurbaar maar idealiter is ook de kalenderfunctie toegankelijk met het toetsenbord.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: Op de pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/filmpjes wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 50: Op onder andere pagina https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36388_afschalen_a_status_covid_19 verwijst de skiplink naar de hoofdinhoud naar de ReadSpeaker widget. Deze widget komt op meerdere pagina's voor en is daarmee herhalende content. Verwijs naar de eerste niet-herhalende content om dit probleem op te lossen. Dit probleem komt op meerdere pagina's voor.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: De PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20231004/verslag/document3/f=/vm75gbkigfzc.pdf (PDF Verslag 4 oktober 2023 (36388_afschalen_a_status_covid_19) heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 52: De PDF op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/europeesvoorstel/com_2023_411_voorstel_voor_een/document/f=/vm6fkinv10vr.pdf (PDF document Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken) heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft.

Bevinding 53: Advies: Er is een paginatitel op pagina https://www.eerstekamer.nl/begrip/english_2, namelijk "English" maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. De inhoud van de pagina wordt in de eerste alinea van de pagina beschreven: "In this document you will find general information about the election, procedures and history of the Senate." oftewel: "algemene informatie over de verkiezing, procedures en geschiedenis van de Eerste Kamer.". Een volledigere titel zou bijvoorbeeld zijn "General information in English" met evt. nog een aanvulling (about the election, procedures and history of the Senate).

Bevinding 54: Advies: De meeste pagina's hebben een beschrijvende titel gevolgd door de naam van de website. Dit is een goede, duidelijke opmaak. Op de pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof staat de titel in deze volgorde "Eerste Kamer der Staten-Generaal - Virtuele Rondleiding", dus eerst de sitenaam en daarna de paginanaam. Pas dit hier (en mogelijk elders) aan ten behoeve van de consistentie.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Wanneer bezoekers inzoomen op de pagina verandert het navigatiemenu bovenaan iedere pagina in een hamburgermenu. Na het laatste item, gaat de focusvolgorde verder op de pagina maar blijft het menu opengeklapt. Hierdoor is het niet zichtbaar waar de focus zich bevindt, wanneer items áchter het hamburgermenu focus hebben. Zorg dat het menu vanzelf sluit na het laatste item, of dat de bezoeker zelf het menu moet sluiten, bijvoorbeeld met een sluitknop.

Bevinding 56: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof verder navigeren na het hoofdmenu, krijgt voordat de afspeelknop focus krijgt een onzichtbaar niet-interactief element toetsenbordfocus. Dit is verwarrend omdat het niet duidelijk is waar de toetsenbordfocus zich bevindt. Verwijder niet-interactieve en onzichtbare items uit de focusvolgorde.

Bevinding 57: Wanneer een bezoeker op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar een zetel selecteert, verschijnt aan de rechterkant de informatie van de betreffende persoon. De bezoeker moet nu eerst met de tabtoets door álle overige zetels in de Eerste Kamer navigeren voor de bezoeker uitkomt bij de interactieve elementen in het contentblok van de persoon. Zorg ervoor dat de bezoeker na het selecteren van een zetel naar het contentblok gaat, en daarna pas weer verder navigeert door de zetels.

Bevinding 58: Advies: Wanneer een bezoeker een partij selecteert op pagina https://www.eerstekamer.nl/wie_zit_waar, moet de bezoeker alsnog door álle zetels in de Eerste Kamer navigeren voor de bezoeker uit komt bij de zetels van de geselecteerde partij. Overweeg zetels die niet bij de geselecteerde partij horen te inactief te maken.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Het logo van de Eerste Kamer op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof is een link naar het eerste panoramabeeld van het Binnenhof. Er wordt voorgelezen dat het een link betreft, maar het is niet geheel duidelijk waar het naar verwijst. Overweeg een tekst zoals "Terug naar de panorama van het Binnenhof - Eerste Kamer der Staten Generaal" of iets dergelijks.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 60: Op de homepage (en op iedere pagina, in het navigatiemenu bovenaan iedere pagina) staat een zoekfunctie met als visuele naam 'zoekterm'. De toegankelijke naam is echter 'Zoek door deze site door trefwoord of wetsvoorstelnummer als zoekterm in te voeren'. Omdat dit niet overeenkomt met de visuele naam, is de zoekfunctie niet of moeilijk te bedienen voor bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie. Zorg ervoor dat de visuele naam tenminste voorkomt in de toegankelijke naam en liefst vooraan. Een vergelijkbaar probleem komt voor op pagina https://www.eerstekamer.nl/zoeken.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 61: Op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof is de taalaanduiding van de hele pagina "en" (Engels). De pagina is echter in het Nederlands. Zorg voor de juiste taalcodering in de HTML zodat hulpsoftware de tekst op correcte wijze voorleest.

Bevinding 62: In de eigenschappen van PDF vm75gbkigfzc.pdf (PDF Verslag 4 oktober 2023 (36388_afschalen_a_status_covid_19)) is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF (Nederlands).

Bevinding 63: In de eigenschappen van PDF vm6fkinv10vr.pdf (PDF document Voorstel voor een verordening over nieuwe genomische technieken) is de taal niet goed ingevuld. Deze staat op "fr-BE" in plaats van Nederlands (NL). Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 64: In de footer van iedere pagina staat de tekst 'Coordinated Vulnerability Disclosure'. Er is geen taalwissel aangegeven voor deze tekst, waardoor de tekst door screenreaders in de hoofdtaal van de pagina (in dit geval Nederlands) wordt voorgelezen. Hierdoor is de tekst mogelijk moeilijk of niet verstaanbaar. Geef een taalwissel voor deze tekst, of vertaal de tekst naar het Nederlands.

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 65: Wanneer bezoekers op pagina https://www.eerstekamer.nl/eu/edossiers in de invoervelden iets typen, bijvoorbeeld 'behandeling in de' in 'Fase' worden automatisch meerdere opties geselecteerd voor de bezoeker. Het is niet duidelijk wat het selecteren veroorzaakt en waar dat op is gebaseerd. Zorg ervoor dat input van de bezoeker niet onaangekondigd zorgt voor wijzigingen op de pagina.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 66: In het navigatiemenu bovenaan iedere pagina wordt gebruik gemaakt van de aria rol 'menubar'. De a-elementen hebben als rol 'menuitem', maar daarnaast zijn er ook buttons aanwezig. Buttons mogen geen direct child element zijn van een menubar. Gebruik hier bij voorkeur standaard HTML5 door een lijst op te maken met de rol nav.

Bevinding 67: De link achter het logo van de Eerste Kamer op pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof heeft geen toegankelijke naam. Zorg ervoor dat ieder interactief element een toegankelijke naam, rol en waar van toepassing een waarde en staat heeft. Zie verder ook succescriterium 1.1.1 voor andere afbeeldingen zonder toegankelijke naam, waaronder voor pagina https://www.eerstekamer.nl/9370000/r/index.html#Binnenhof.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-10-18 10:41:19 v2.4-011