Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Energy.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Energy.nl
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op het domein energy.nl.
  • Alle PDF's op het domein energy.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via energy.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 15

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op de homepagina energy.nl/ staan onder Publicaties en actualiteiten drie items. Bij het item "Opties voor decarbonisatie van de Nederlandse verpakkings- en serviesglasindustrie" (13 december) staat een Engelse vlag om aan te geven dat het bijbehorende rapport in het Engels is. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. In de huidige situatie is een alternatieve tekst gegeven aan de afbeelding door een alt-attribuut op een div-element. Dit wordt niet goed opgemerkt door browsers en hulpsoftware. Een alt-attribuut werkt alleen op een div-element wanneer deze ook het attribuut role="image" heeft. Voeg dit daarom toe aan de div-elementen die het tekstalternatief van de Engelse vlag hebben.

Bevinding 2: Wanneer je iets invoert in het zoekveld op pagina energy.nl opent een pop-up. Bij Engelstalige zoekresultaten staan de Britse vlag met een aria-label 'Publicatietaal is gb'. "Gb" is niet voldoende duidelijk. Daarnaast wordt een aria-label op een niet-interactief element niet door alle hulpsoftware voorgelezen. Geef de vlag op een andere manier een tekstueel alternatief, bijvoorbeeld door een visueel verborgen <span> tekst.
Dit komt ook voor op pagina energy.nl .

Bevinding 3: In de PDF 'Groen betalen is ook groen halen' staan afbeeldingen met een bijschrift op pagina 8 en 9. De afbeeldingen op deze pagina's zijn niet aangeduid in de code laag met een Figure-tag maar zijn aangemerkt als Artefact. Wanneer er een bijschrift op de pagina staat moet de afbeelding waar naar wordt verwezen in de code laag zijn aangegeven in een Figure-tag met een alternatieve tekst. Zo weten mensen die het scherm niet kunnen zien ook dat hier een afbeelding staat. Daarnaast moet er een goede koppeling zijn tussen het bijschrift en de afbeelding door gebruik te maken van de juiste tags (zie ook succescriteria 1.3.1 Info en relaties).

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: De PDF "Factsheet energy from water Inverse pumped hydro storage" is niet goed gecodeerd (van tags voorzien). In de PDF is een tabel gebruikt om de content op te maken. Wat deze tabel complex maakt is dat tabellen binnen tabel staan. Een oplossing om de PDF toegankelijk te maken kan zijn om de content dus niet overal als tabel op te maken, maar gebruik te maken van een logische koppenstructuur en lopende tekst in p-tags te plaatsen, en alleen de tabellen binnen de 'hoofdtabel' te markeren met Table-tags. Daarnaast loopt de leesvolgorde van het document nu ook niet correct, afbeeldingen staan bijvoorbeeld buiten de Table-tags en worden dus niet voorgelezen door screenreaders op de plekken waar ze visueel staan. Omdat tags ontbreken en verkeerd zijn geplaatst kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 5: De selectievakjes op pagina energy.nl/nieuwsbrief-inschrijving zijn aan het bovenstaande label gekoppeld door een fieldset/legend combinatie. Toch gaat het mis bij de selectievakjes 'Kies hier uw thema('s):'. De onderste drie selectievakjes in deze groep zijn niet in het fieldset-element geplaatst waardoor hulpsoftware de relatie tussen het label en deze elementen niet kan aangeven. Los dit probleem op door de onderste drie selectievakjes in het fieldset-element te plaatsen.

Bevinding 6: Bevinding gevonden nav het coderen van de PDF:
In de PDF 'Groen betalen is ook groen halen' staan afbeeldingen met een bijschrift op pagina 5, 8 en 9. De relatie tussen het bijschrift en de afbeelding is niet uit de code te halen. Dit komt deels doordat de meeste afbeeldingen zijn aangemerkt als artefact (zie succescriterium 1.1.1 Niet tekstuele content). Zorg ervoor dat alle afbeeldingen voorzien zijn van een Figure-tag en een (korte) alternatieve tekst hebben. Plaatst de bijschriften in een Caption-tag en zorg dat deze tag Figure-tag is geplaatst van de afbeelding waar het bijschrift bij hoort.

Bevinding 7: Bevinding gevonden nav het coderen van de PDF:
In de PDF 'Groen betalen is ook groen halen' zijn de contactgegevens op pagina 1 niet voorzien van tags, bijvoorbeeld de tekst 'EnergieTransitie Radarweg 60 1043 NT Amsterdam'. Mensen die het scherm niet kunnen zien zullen hierdoor deze informatie niet meekrijgen. Los dit probleem op door deze tekst te voorzien van tags. Zorg ervoor dat de klikbare teksten in een Link-tag worden geplaatst.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Nieuwe bevinding:
Op pagina energy.nl/thema/mens-en-economie staat een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres en naam kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email".
Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: www.w3.org/tr/wcag21/.
Zorg ervoor dat dit attribuut op elk formulierveld is geplaatst waar bezoekers hun eigen gegevens kunnen invoeren, bijvoorbeeld ook op energy.nl/nieuwsbrief-inschrijving.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: De PDF "Factsheet energy from water Inverse pumped hydro storage" heeft geen titel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Nieuwe bevinding:
Op pagina energy.nl/thema/mens-en-economie wordt gebruikgemaakt van aria-hidden op de interactieve afbeelding op deze pagina. Deze afbeelding bevat focusbare elementen. Sommige browsers zetten alsnog de focus deze elementen wanneer zij het artibuut aria-hidden="true" hebben. Gebruik hier geen aria-hidden of zorg ervoor dat de focusbare elementen niet meer interactief zijn door bijvoorbeeld tabindex=-1 te gebruiken.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: In de eigenschappen van PDF energy.nl/media/data/Energy-from-water-factsheet-Inverse-… is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Wanneer je iets invoert in het zoekveld op pagina energy.nl/ opent een pop-up. Engelstalige zoekresultaten hebben een taalwisseling nodig, zodat de titel in de juiste taal wordt voorgelezen.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Nieuwe bevinding:
Het formulier op pagina energy.nl/nieuwsbrief-inschrijving bevat alleen HTML5-foutmeldingen. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekst grootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Nieuwe bevinding:
Als een formulier niet verzonden kan worden omdat één of meerdere formuliervelden niet goed ingevuld zijn, moet er een suggestie worden gegeven over hoe de gebruiker het veld wel goed moet invullen. Dit staat los van de foutmelding van 3.3.1. Het formulier op pagina energy.nl/nieuwsbrief-inschrijving maakt alleen gebruik van HTML5-veldcontroles. Deze foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan de tekst grootte niet aangepast worden zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het formulier om dit probleem op te lossen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op onder andere pagina energy.nl/nieuwsbrief-inschrijving staat een lijst 'Over ons'. Onder een ul- of ol-element mogen alleen li-elementen staan. Hier staan de link elementen los onder het ul-element.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-03-29 08:47:18 v2.3-011