Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website FSV Portaal

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website FSV Portaal
Datum 5 september 2022
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op fsvportaal.nl
  • Alle PDF's op fsvportaal.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via fsvportaal.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 26

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://fsvportaal.nl/ik-en-de-fsv/ staat onder "Ik wil een inzageverzoek doen" in de knop "Inzageverzoek Fraude Signalering Voorziening (FSV)" het logo van DigiD. Dit icoon is als achtergrondafbeelding aan de pagina toegevoegd, maar heeft geen alternatieve tekst. Een blinde gebruiker mist de informatie dat een DigiD nodig is voor deze link. Zorg dat de informatie via een tekstalternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld door een visueel verborgen <span> tekst toe te voegen.
Het DigiD logo komt vaker als achtergrondafbeelding voor op de website, bijvoorbeeld op dezelfde pagina de link "Melding onderzoek gevolgen registratie FSV" onder "Ik wil een melding doen over gevolgen van de FSV".

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Aan het eind van de video op de homepagina https://fsvportaal.nl/ staat op 1:26 een frame met tekst, zoals het logo van de Belastingdienst, een telefoonnummer en openingstijden. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is ook geen voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van een screenreader niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Aan het eind van de video op de homepagina https://fsvportaal.nl/ staat op 1:26 een frame met tekst, zoals het logo van de Belastingdienst, een telefoonnummer en openingstijden. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is ook geen voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van een screenreader niet weten wat er wordt getoond in de video. Maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan dit criterium.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op de homepagina https://fsvportaal.nl/ staan onder "Nieuws" twee tabbladen "Belastingdienst" en "In de media". De input items van het type=radio met de role=tab zijn niet genest in een parent met de rol tablist en niet op de juiste wijze van labels voorzien. Hulpsoftware kan daardoor de werking van de tabbladen niet goed bepalen. Zorg voor een juist gebruik van de WAI-ARIA standaard.
Verder missen zijn de input items niet gekoppeld aan een <label>. Zorg dat deze gekoppeld worden aan de visuele labels voor deze elementen.

Bevinding 5: Op pagina https://fsvportaal.nl/ staan visuele koppen in de tijdlijn, maar die niet als koptekst gecodeerd zijn. Hulpsoftware kan nu niet bepalen dat dit koppen zijn. Codeer deze koppen met een kopelement (H3). Dit geldt ook voor de titels van de nieuwsberichten.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 6: Op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/fd11e5ad-6d0d-456c-8649-be5117022de9/ zijn zinnen en koppen opgemaakt met het strong- en/of em-element, bijvoorbeeld de introductietekst en de kop "Extra controle". Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3). Dit probleem komt vaker op de website voor, bijvoorbeeld de tekst
"Ik heb te horen gekregen dat mijn persoonsgegevens in de FSV stonden." op de homepagina https://fsvportaal.nl

Bevinding 7: Op pagina https://fsvportaal.nl/aanmelden-afmelden/ is de hele introductietekst "Op dit FSV portaal geven we informatie..." als H2 gecodeerd. Dit is geen koptekst. Gebruik in plaats daarvan CSS om de tekst anders te stylen.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op de homepagina https://fsvportaal.nl/ staan titels van nieuwsberichten met visueel daarboven de datum. In de DOM staan deze data ook boven de titel, maar deze moeten eronder komen. Zo is duidelijk bij welke titel de datum hoort. Visueel mag dit wel erboven staan.
Dit komt ook voor op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws

1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Bij een kleinere schermresolutie (mobiele weergave in horizontale stand met een hoogte van 390 px bijvoorbeeld) verdwijnt het onderste deel van het uitklapmenu op elke pagina uit beeld. Hierdoor zijn deze links niet bereikbaar.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/c30743f8-9925-4e5f-b297-9d2bde26e6ea/ is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van dit veld moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat het veld automatisch kan worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Als op elke pagina de Menu-knop focus krijgt is dat te zien aan de verandering van de achtergrondkleur. Zorg ervoor dat de focus niet kleurafhankelijk is om dit probleem op te lossen, bijvoorbeeld door een focusrand toe te voegen zoals op de link 'FSV portaal'.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 12: Advies: Overweeg om de disabled-knop anders te stylen, of op een andere manier duidelijk te maken dat er eerst velden ingevuld dienen te worden (bijvoorbeeld door foutmeldingen te gebruiken), voor het formulier verstuurd kan worden. Door de lage contrastwaarde kunnen bezoekers de tekst op de knop mogelijk moeilijk lezen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://fsvportaal.nl/aanmelden-afmelden/ is het contrast tussen het invoerveld 'E-mail' en de achtergrond te laag (1,2:1). Dit moet minimaal 3,0:1 zijn. Dit formulier komt op meerdere pagina’s voor, zoals op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/fd11e5ad-6d0d-456c-8649-be5117022de9/

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op de homepagina https://fsvportaal.nl/ wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Er is een paginatitel op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/fd11e5ad-6d0d-456c-8649-be5117022de9/ : "FSV Belastingdienst ", maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Het gaat hier over een Nieuwsartikel geschreven door de Belastingdienst. Zorg er voor dat de naam van het artikel "Aandacht voor institutioneel racisme bij Belastingdienst" in de titel terug komt.
Hetzelfde komt vaker voor op de website, zo is bijvoorbeeld de titel van pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/5a60713f-b323-4c91-a937-50c707dba9f3/ "FSV in de media", hier mist de titel van het artikel "Belastingdienst gebruikte omstreden software om fraude op te sporen vaker".

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op elke pagina opent een menuvenster wanneer een bezoeker op de Menu-knop klikt. Wanneer het menuvenster openstaat, is de content op de achterliggende pagina ook nog steeds bereikbaar met het toetsenbord. Hierdoor kan je niet altijd meer zien waar je bent als je met het toetsenbord navigeert. Zorg dat focus binnen het menuvenster blijft totdat deze gesloten is en de achterliggende content niet bereikbaar is met het toetsenbord.

Bevinding 17: Op elke pagina opent een menuvenster wanneer een bezoeker op de Menu-knop klikt. Het lijkt erop dat de focus op het hele <nav> element wordt geplaatst. Plaats de focus in plaats daarvan bijvoorbeeld op de sluit-knop.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 18: Advies: Het logo van de Belastingdienst bovenaan elke pagina heeft wel een alternatieve tekst, maar bevat niet het linkdoel. Het is goed om te zorgen dat de alternatieve tekst van een klikbaar logo naast de naam van de organisatie ook een beschrijvend linkdoel heeft.

Bevinding 19: Advies: Op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/c30743f8-9925-4e5f-b297-9d2bde26e6ea/ staat een link met de linktekst "hier". Vermijd linkteksten als ‘Lees meer’ en ‘Klik hier’, zulke teksten beschrijven het linkdoel niet. Zorg dat linkteksten duidelijk beschrijven waar de link naartoe gaat, bijvoorbeeld door de tekst "Kamerbrief vormgeving tegemoetkoming FSV" als linktekst te gebruiken.
Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de linktekst "lees hier meer" in de zin "Als uw persoonsgegevens in de FSV stonden..." op de homepagina.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Als de Menu-knop met behulp van het toetsenbord focus krijgt is dat alleen te zien door de kleurverandering van de achtergrond. Het contrast tussen de nieuwe kleur (Hex: DDEFF8) en de oorspronkelijke kleur (Hex: B6DDEF) is bovendien te laag: 1,2:1 waar dat minstens 3:1 moet zijn. Deze kleurverandering is niet voor iedereen waar te nemen. Zorg voor een duidelijker onderscheid tussen focus en geen focus om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 1.4.1.

Bevinding 21: Op elke pagina opent een menuvenster wanneer een bezoeker op de Menu-knop klikt. Zodra het menuvenster is geopend, is de focus even niet zichtbaar. Dit komt waarschijnlijk doordat de focus op het hele <nav> element wordt geplaatst. Zie ook succescriterium 2.4.3.

Bevinding 22: Als na het openen van het menu de knop "Sluit menu" focus krijgt, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
In Firefox is de knop "Sluit menu" geheel niet zichtbaar, maar deze kan wel de focus krijgen, waardoor de focus ook niet zichtbaar is.

Bevinding 23: Wanneer de rode "play" knop in de video op de homepagina https://fsvportaal.nl/ focus heeft, is dat slecht zichtbaar. Het contrast van de lichtblauwe rand op de lichte achtergrond is op sommige plaatsen 1,2:1 waar dat minstens 3:1 moet zijn. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Het label van de eerste checkbox in het formulier "Ik wil op de hoogte blijven" op pagina https://fsvportaal.nl/nieuws/article/c30743f8-9925-4e5f-b297-9d2bde26e6ea/ luidt "Een e-mail bij alle nieuwe informatie van de Belastingdienst over de FSV". Hierin mist de informatie "Stuur mij". Deze tekst is met een fieldset/legend combinatie gekoppeld aan alle invoervelden, maar daarmee niet specifiek aan het invoerveld waar het bij hoort.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: In de pagina https://fsvportaal.nl/over/ onder het tabblad "Vragen en antwoorden" zit in elk item een paragraaf genest in een paragraaf. Dit kan problemen opleveren met hulpsoftware. Zorg voor correcte html code.

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 26: Op pagina https://fsvportaal.nl/aanmelden-afmelden/ staat een disabled button. Doordat deze alleen de waarde "disabled" heeft en niet een aria-disabled attribuut, wordt de knop genegeerd door hulpsoftware, waardoor gebruikers niet weten dat deze knop bestaat.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-27 09:17:26 v2.4-011