Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Gelderland Panel

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gelderland Panel
Datum 16 oktober 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op gelderlandpanel.nl. Dit is onderzocht bij het onderzoek toegankelijkheidsrapport.swink.nl/zoeterwoude-denkt-mee-techniek/.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 14

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Het logo van Gelderland Panel op elke pagina heeft als alt-tekst "Home logo". Dat het een logo is, is meegenomen in de alt-tekst. Maar omdat de afbeelding ook deel uitmaakt van een link naar de homepagina, moet ook meegenomen worden in de alt-tekst dat het een link betreft naar de homepagina. Pas de alt-tekst aan.

Bevinding 2: Het logo van de Provincie Gelderland in de footer op elke pagina heeft geen alt-tekst. Verzorg alt-tekst voor het logo.

Bevinding 3: In de PDF https://gelderlandpanel.nl/j.a.m.b.o/public-files/Brede%20welvaart%202023/21275_Gelderland%20Panel_Brede%20Welvaart_Totaal.pdf heeft op pagina 7 de grafiek geen toegankelijk alternatief. Zorg dat door taggen de informatie in de grafiek toegankelijk wordt, of schrijf de informatie ook in tekst uit. Dit geldt ook voor andere grafieken in de PDF.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de footer op elke pagina staat de zin "Dit panel wordt beheerd door Moventem en Companen © 2024" cursief. Hier is het em-element gebruikt, dat is niet de bedoeling. Het em-element is bedoeld voor het benadrukken van een woord of delen van een zin. Zorg dat de alinea via de stylesheet opgemaakt wordt of maak gebruik van het <i>-element.

Bevinding 5: In de footer op elke pagina worden de links naar o.a. de privacyverklaring en de algemene voorwaarden bij elkaar in een kop gezet. Dit is niet correct, koppen mogen enkel gebruiken om structuur aan te brengen en onderstaande content aan te geven in en in context te plaatsen. Een kop mag dus niet gebruikt worden om links te groeperen. Verwijder de kop.

Bevinding 6: In de footer op elke pagina is de zin "Dit panel wordt beheerd door Moventem en Companen © 2024" als een kop opgemaakt. Er is echter geen onderliggende content aanwezig. Koppen zonder content zijn niet toegestaan, omdat het verwarring kan opleveren voor bezoekers die de koppenstructuur opvragen om zo efficient door pagina's te navigeren.

Bevinding 7: In de PDF https://gelderlandpanel.nl/j.a.m.b.o/public-files/Brede%20welvaart%202023/Factsheet_Gelderland%20Panel_Brede%20Welvaart_Veluwe_def.pdf is de kop "veiligheid" op pagina 2 niet als kop opgemaakt in de toegankelijkheidstags. Dit is belangrijk om structuur aan te brengen in documenten. Maak het als een kop op.

Bevinding 8: In de PDF https://gelderlandpanel.nl/j.a.m.b.o/public-files/Brede%20welvaart%202023/21275_Gelderland%20Panel_Brede%20Welvaart_Totaal.pdf worden subkoppen niet als zodanig opgemaakt in de toegankelijkheidstags. Subkoppen zijn belangrijk om structuur en semantiek over te brengen naar hulpsoftware. Tag de subkoppen als zodanig en let op het gebruiken van het juiste niveau.

Bevinding 9: In de PDF https://gelderlandpanel.nl/j.a.m.b.o/public-files/Brede%20welvaart%202023/21275_Gelderland%20Panel_Brede%20Welvaart_Totaal.pdf is op pagina 7 de grafiek niet getagd. Hierdoor mist alle informatie voor hulpsoftware. Tag de grafiek. Vergeet geen alt-tekst en toegankelijk alternatief te geven. Dit geldt ook voor andere grafieken in de PDF.

Bevinding 10: Advies: Op onder andere pagina https://gelderlandpanel.nl/ wordt een h2 kop opgevolgd door een h6 kop. Dit is geen logische koppenstructuur en kan verwarrend zijn voor sommige bezoekers. Bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware navigeren vaak aan de hand van de koppenstructuur over een pagina. Voor deze bezoekers is het fijn wanneer de koppenstructuur logisch afloopt. Een logische koppenstructuur begint bij een h1 voor het hoofdonderwerp of titel van de pagina, h2 voor een koppen, h3 voor de tussenkoppen, etc. Het is niet verplicht om een logische koppenstructuur te gebruiken, maar wel beter voor de toegankelijkheid.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: In de PDF https://gelderlandpanel.nl/j.a.m.b.o/public-files/Brede%20welvaart%202023/21275_Gelderland%20Panel_Brede%20Welvaart_Totaal.pdf wordt bepaalde informatie in grafieken enkel in kleur aangegeven, zoals bij de grafieken op pagina 8. Dit heeft impact op slechtzienden en kleurenblinden. Zorg dat informatie niet enkel door kleur af te leiden en gebruik ook patronen.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 12: Advies: Pagina https://gelderlandpanel.nl/contact heeft als paginatitel 'Contact'. Deze paginatitel voldoet aan dit succescriterium, maar voor de bezoeker zou het duidelijker zijn als aan de paginatitel te zien is bij welke website de pagina hoort. De paginatitel kan bijvoorbeeld worden gewijzigd naar 'Contact | Gelderland Panel'. Dit komt op meerdere pagina's voor.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Advies: Op pagina https://gelderlandpanel.nl/oepsie is in de tekst de link 'hier' te vinden. Uit de context van de link is te herleiden waar deze link naar verwijst en daarom is dit voldoende voor dit succescriterium. Toch zou het linkdoel duidelijker zijn voor bezoekers die bijvoorbeeld navigeren door een lijst van links op te vragen (waarbij de context van de link wegvalt), als het linkdoel uit alleen de linktekst af te leiden is.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 14: Advies: op de foutpagina https://gelderlandpanel.nl/oepsie staan twee links in de header onder het Moventem logo. Advies is om hier de linktekst 'error pages' naar Nederlands te veranderen zodat schermleessoftware het goed voorleest.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-11-21 12:13:54 v2.4-011