Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Pekela

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Pekela
Datum 18 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle content van de pagina's op pekela.nl.
  • Alle PDF's op pekela.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op pekela.nl.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 15

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de PDF 'Model A Pekela aanvraagformulier Alcoholwet.pdf' staat een logo van de Gemeente Pekela. De beschrijvende tekst van de afbeelding is 'Afbeeldingsresultaat voor logo pekela'. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van voorleessoftware en horen een onjuiste beschrijving van het logo. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de beschrijvende tekst de afbeelding beschrijft, zoals 'Logo Gemeente Pekela'.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op de pagina https://www.pekela.nl/Onderwerpen/Belastingen/Kosteloos_bezwaar_maken_via_no_cure_no_pay_bedrijven staan zinnen als 'Vergoedingen die de gemeente moet betalen bij toegekende bezwaren' en 'U betaalt uiteindelijk zelf de rekening'. Visueel zien zij eruit als kopteksten, maar zijn zij dikgedrukt gemaakt met het <b>-element. Voorleessoftware beschouwt dikgedrukte tekst niet als kop. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen om informatie op een pagina te vinden en missen de paginastructuur die aan bezoekers met zicht wel gepresenteerd wordt. Los dit op door bijvoorbeeld de dikgedrukte zinnen als koppen te classificeren met <h2>-tags.

Bevinding 3: De PDF '11. Woo-verzoek + besluit AppjectWOZ (WOO medewerker en Bodemverontreiniging.pdf' is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Zorg er bijvoorbeeld voor dat het bestand voorzien wordt van tags. Let erop dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: In de PDF 'Aanvraagformulier vergunning plaatsen grafmonument.pdf' staan invoervelden. De kleur van de invulvelden is lichtblauw (HEX #DDE4FF) op een witte achtergrond, zoals bij 'Naam aanvrager'. Dit zorgt voor een contrast van 1,2:1 waar dat minstens 3:1 moet zijn. Het contrast met de achtergrond is te laag waardoor slechtziende gebruikers moeite hebben om de invulvelden waar te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat invoervelden beter zichtbaar zijn door een rand te gebruiken.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op de homepage (https://www.pekela.nl) staat naast de link 'Contact via WhatsApp' een link met een vraagteken. Door de link te activeren opent een Tolkie-interface. Wanneer een bezoeker in de Tolkie-interface grote letters aanzet en met de Tab-toets naar 'Sluiten' navigeert en de knop activeert, is het niet meer mogelijk de pagina te besturen met het toetsenbord. Bezoekers met een motorische beperking die door middel van een toetsenbord of andere hulptoepassingen websites besturen, kunnen de pagina nu niet meer besturen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de focus terug op de pagina komt wanneer de Tolkie-interface gesloten wordt. Dit probleem komt ook voor wanneer de Tolkie-interface wordt geactiveerd vlak na de header, bij het vraagteken naast 'Uitleg woorden' en 'Simpele tekst'. Dit probleem komt voor op alle pagina's waar een Tolkie-interface gebruikt kan worden.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op de homepage (https://www.pekela.nl) en op sommige andere pagina's is een optie om de Tolkie-interface te openen met de vraagtekenknop. Wanneer de bezoeker de interface opent en naar 'Hoe werkt dit?' gaat, staat er een instructievideo. Wanneer de focus op de video staat, worden toetsen zoals c, f en k overgenomen en kunnen dus niet gebruikt worden door mensen die afhankelijk zijn van toetsenbordsoftware om met die toetsen hun computer te besturen. In sommige andere gevallen kunnen mensen met een motorische beperking per ongeluk deze toetsen aanslaan en ongewild acties uitvoeren op de video. De enkele teken sneltoetsenoptie is enkel uit te schakelen met het rechtermuisknopmenu en niet met het toetsenbord. Dat is niet voldoende toegankelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de enkele teken-sneltoetsen handmatig aangezet worden.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: De homepage (https://www.pekela.nl) gebruikt de paginatitel 'Onderwerpen - Gemeente Pekela'. Uit de paginatitel is niet te herleiden dat dit de homepage is van de Gemeente Pekela. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van titels die worden voorgelezen door voorleessoftware en kunnen niet zien dat dit de homepage is. Los dit op door bijvoorbeeld de paginatitel te hernoemen naar 'Homepage | Gemeente Pekela'. Het pijpsymbool '|' wordt niet genoemd door voorleessoftware en is daarom aan te raden in plaats van andere leestekens.

Bevinding 8: In het PDF-document 'Model A Pekela aanvraagformulier Alcoholwet.pdf' is de titel van het document niet ingevuld. Mensen die blind of slechtziend zijn, zijn afhankelijk van titels die worden voorgelezen door voorleessoftware en kunnen niet waarnemen waar dit document over gaat. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Dit probleem komt ook voor bij het PDF-document '11. Woo-verzoek + besluit AppjectWOZ (WOO medewerker en Bodemverontreiniging.pdf'.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op de pagina https://www.pekela.nl/Onderwerpen/Vergunningen_meldingen_ontheffingen/Horeca/Alcohol_schenken_vergunning staat na de kop 'AVG' een lijst met daarin uitvouwbare informatie zoals bij de vraag 'Welke vergunningen kan ik nodig hebben voor een horecabedrijf?'. Bij uitvouwen staat na het lijstje een link met als naam 'Lees verder'. Blinden of slechtzienden gebruiken voorleessoftware en halen uit de naam 'Lees verder' niet waarover zij meer informatie krijgen als zij de link activeren. Los dit op door de naam van de link te veranderen naar 'Lees verder over vergunningen'. Dit probleem komt ook voor bij de 'Lees verder'-link onder de vraag 'Wat is het verschil tussen een ontheffing en een vergunning van de alcoholwet?'.

Bevinding 10: In de PDF 'Model A Pekela aanvraagformulier Alcoholwet.pdf' staat een logo van de Gemeente Pekela. De afbeelding linkt naar Google en een webpagina van Westerwolde. Mensen met een motorische beperking kunnen per ongeluk op de link klikken. Los dit op door bijvoorbeeld de link van de afbeelding te verwijderen.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op de pagina https://www.pekela.nl/Onderwerpen/Contact_met_de_gemeente/Contact_en_openingstijden staat een blokje met tabbladen. Binnen het tabblad 'Contact met de gemeente' staat na de tabel een H3-element dat gevuld is met de HTML-code ' ';. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen op een pagina om een beeld te krijgen van de paginastructuur. Ondanks dat de kop niet zichtbaar is op de pagina wordt het wel voorgelezen. Los dit op door bijvoorbeeld de kop te verwijderen of te laten overslaan door voorleessoftware. Dit probleem komt op dezelfde pagina ook voor binnen het tabblad 'Pers' met een H2-kop na het e-mailadres van de 'Woordvoering: Team Communicatie'.

Bevinding 12: In de PDF 'Model A Pekela aanvraagformulier Alcoholwet.pdf' zijn koppen aanwezig die niet als koppen zijn opgemaakt, bijvoorbeeld '2. Ondernemingsvorm'. Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken koppen in een document om een beeld te krijgen van de documentstructuur en op die manier snel bij informatie te komen. Gebruik de juiste tags om deze koppen op te maken.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: In de eigenschappen van PDF '11. Woo-verzoek + besluit AppjectWOZ (WOO medewerker en Bodemverontreiniging.pdf' is de taal niet ingevuld. Door de juiste taalinstelling op de pagina in te stellen, weet voorleessoftware in welke taal een documenttekst moet worden voorgelezen. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Op de pagina https://www.pekela.nl/Sitemap staat een lijst met links. Er staan ook links tussen die naar externe websites gaan, zoals Afvalkalender. Op andere pagina's, zoals op https://www.pekela.nl/Onderwerpen/Over_de_website bij de link 'Visma Roxit' worden links naar externe websites gekenmerkt door een icoontje en de begeleidende toegankelijke tekst 'opent externe website'. Hierdoor weten bezoekers dat zij naar een andere website gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat links naar externe websites over de gehele website als zodoende gekenmerkt worden.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 15: Onderstaande bevinding is geen (content) toegankelijkheidsprobleem, maar viel op:
In de PDF 'Aanvraagformulier vergunning plaatsen grafmonument.pdf' staat na de groep radiobuttons de instructietekst '(* graag aankruisen wat van toepassing is)'. De groep radiobuttons heeft zelf geen asterisk waardoor niet duidelijk waar de instructie naar verwijst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de asterisk ook bij de groep radiobuttons geplaatst wordt.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-03 02:46:44 v2.4-011