Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Rucphen

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Rucphen
Datum 30 september 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 62

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://www.rucphen.nl/Inwoner staat onder "Omgevingsvisie Rucphen" een afbeelding met tekst erin: "Denk mee over de toekomst van jouw buurt". Deze tekst wordt nu gemist door mensen die blind zijn en schermvoorleessoftware gebruiken, omdat deze afbeelding geen tekstalternatief heeft. Voeg een tekstalternatief toe waarin in ieder geval de zichtbare tekst voorkomt. Zie ook succescriteria 1.4.5 en 2.5.3.

Bevinding 2: Op pagina https://www.rucphen.nl/Modules/BM-Module-31/Nomineren-voor-de-vrijwilligersprijs staat een afbeelding van het logo van Vrijwilligerswerk Rucphen. Het tekstalternatief "Logo-VrijwilligerswerkRucphen" is niet goed leesbaar en bevat niet alle zichtbare tekst. Wijzig dit tekstalternatief.

Bevinding 3: Op pagina https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app staat een afbeelding van een video met het tekstalternatief "Afvalkalender-saver-instructie". Dit is een functionele afbeelding en dat betekent dat het tekstalternatief (of de titel van de link) duidelijk moet aangeven waar de link naartoe gaat. Wijzig dit tekstalternatief, zodat dit wel duidelijk wordt. Bijvoorbeeld "Link naar een video met uitleg over de Saver App" of iets dergelijks. Zie ook succescriterium 2.4.4.

Bevinding 4: Op pagina https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app staan onder "Download de app" ook twee afbeeldingen met tekst erin. De tekstalternatieven "App Store" en "Playstore" geven niet alle zichtbare tekst weer. Zie ook succescriteria 1.4.5 en 2.5.3.

Bevinding 5: Op pagina https://www.rucphen.nl/2030 staat een afbeelding met het tekstalternatief "Rucphen kijkt vooruit logo". Dit komt echter niet overeen met de tekst die visueel zichtbaar is, namelijk "Puur Rucphen 2030". Wijzig dit tekstalternatief.

Bevinding 6: Op pagina https://www.rucphen.nl/gemeentelijke-organisatie/organogram-gemeente-rucphen wordt verwezen naar de PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Organogram-aug2024.pdf. Het organogram in deze PDF is alleen een afbeelding (zie ook succescriterium 1.3.1). Dit betekent dat blinde mensen geen inzicht kunnen krijgen in wat de verschillende afdelingen binnen de gemeente doen. Zorg dat deze informatie ook beschikbaar is als tekst.

Bevinding 7: Op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden staat linksboven het logo van Gemeente Rucphen. De alternatieve tekst van deze informatieve afbeelding is "Logo Rucphen". Hierin ontbreekt nog het woord "Gemeente". Wijzig het tekstalternatief naar "Logo Gemeente Rucphen".

Bevinding 8: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Hoofdlijnenakkoord%202022-2026%20ONDERTEKEND.pdf bevat informatieve afbeeldingen, zoals de volledige eerste pagina, inclusief het logo van de gemeente en van de coalitiepartijen en de zichtbare teksten. Ook de handtekeningen op de laatste pagina zijn informatieve afbeeldingen. Deze afbeeldingen zijn niet gecodeerd, zie succescriterium 1.3.1 voor een toelichting. Dit betekent dat de informatie uit deze afbeeldingen niet beschikbaar is voor mensen die blind zijn en het document laten voorlezen. Hier moet dus een tekstalternatief voor komen.

Bevinding 9: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Organogram-aug2024.pdf is niet gecodeerd en dus zijn informatieve afbeeldingen hierin niet beschikbaar voor mensen die blind zijn. Zie succescriterium 1.3.1.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 10: Advies: Op het moment van deze audit zijn geen video's gevonden op de website. Let erop dat er wel toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan met dit succescriterium en de volgende succescriteria als een videospeler toegevoegd wordt op een webpagina.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.rucphen.nl/Foutpagina staat twee keer de kop "Foutmelding" (h1) achter elkaar. De eerste kop bevat daardoor geen content, omdat deze direct wordt opgevolgd door een kop van hetzelfde niveau. Bezoekers die gebruikmaken van schermlezersoftware, kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Daarom is het belangrijk om een goed lopende koppenstructuur te gebruiken. Verwijder hier één van deze identieke koppen.

Bevinding 12: Een aanvullend en gerelateerd probleem op deze pagina is dat er in de code onder deze koppen wel een opsommingslijst (ul-element) staat, maar dat deze geen onderdelen (li-elementen) staan.

Bevinding 13: Op pagina https://www.rucphen.nl/gemeentelijke-organisatie/organogram-gemeente-rucphen is de tekst "Bekijk onze organogram" onterecht opgemaakt als kop (h4). Wijzig dit naar normale tekst.

Bevinding 14: Op pagina https://www.rucphen.nl/Modules/BM-Module-31/Nomineren-voor-de-vrijwilligersprijs zijn de kopteksten "Welke vrijwilligersorganisatie…" en "Wij nodigen alle genomineerden…" ook opgemaakt met het strong-element (dikgedrukt). Het strong- en em-element zijn bedoeld om nadruk te geven aan een of enkele woorden, niet voor hele zinnen. Ook mogen deze elementen niet worden gebruikt als visuele kop, omdat ze niet dezelfde betekenis hebben als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3).

Bevinding 15: Het bovenstaande komt vaker voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.rucphen.nl/duurzaam/Energie. Hier zijn de dikgedrukte en cursieve teksten geen koppen, maar teksten die alleen met strong of em zijn opgemaakt.

Bevinding 16: Op pagina https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Gehandicaptenparkeerkaart staat onder "Kosten" een opsommingslijst die niet als een echte opsomming (ul- met li-elementen) is opgemaakt.

Bevinding 17: Op pagina https://www.rucphen.nl/81052-leges zijn de tabellen goed voorzien van tabelkoppen (th) in de eerste rij en de eerste kolom. Er is echter ook gebruik gemaakt van het koppelen van cellen via de attributen id en headers. De tabelkop "Hal hoger dan 9 m, opp. Groter dan 20.000 m2" heeft echter geen geassocieerde cellen. Ook de cellen met headers en id "t5r6t4 h4", "t12r3 r12rh3", "t12r3 t12rh2" en "t12r3 t12rh4" zijn niet goed geassocieerd.

Bevinding 18: Op pagina https://www.rucphen.nl/Zoekresultaten?q=rucphen staan de zoekresultaten in een tablijst. Dit interactieve element is over het algemeen heel goed opgemaakt, complimenten daarvoor. Hier mist alleen nog informatie over wat de actieve en niet-actieve tabbladen zijn. Voeg aan het element met role="tab" het attribuut aria-selected toe met de waarde "true" voor het actieve tabblad en "false" voor de niet-actieve tabbladen.

Bevinding 19: Op pagina's https://www.rucphen.nl/Inwoner/Nieuws, https://www.rucphen.nl/Inwoner/Alle-onderwerpen, https://www.rucphen.nl/Burgemeester-en-wethouders-B-amp-amp-W, https://www.rucphen.nl/gemeentelijke-organisatie/organogram-gemeente-rucphen en https://www.rucphen.nl/2030 is het actieve onderdeel in het hoofdmenu (bijvoorbeeld "Inwoner" of "Bestuur") voorzien van het attribuut aria-current="page". Dit klopt in veel gevallen echter niet, want dit is niet de huidige pagina. Wijzig de waarde naar "true".

Bevinding 20: In de stap "Meenemen" van het formulier op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#Product=21 staat een opsommingslijst die niet goed is opgemaakt. Visueel is het een lijst met drie hoofdonderdelen die elk een subonderdeel heeft. De subonderdelen staan in de code echter niet binnen het hoofdonderdeel. Ook zijn de hoofdonderdelen opgemaakt met het strong-element, wat hier niet de bedoeling is. Eventueel kunnen de subonderdelen verwijderd worden en deel uitmaken van het hoofdonderdeel.

Bevinding 21: In de stap "Datum en tijd" van het formulier op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#Product=21 staat een tabel met verschillende dagen, dagdelen en tijden. De cellen in de eerste rij zijn terecht opgemaakt als tabelkoppen (th), maar ook de cellen in de eerste kolom (de dagen) moeten tabelkoppen worden. Andere manieren zijn ook mogelijk, zolang de relatie tussen deze cellen en de cellen ernaast maar duidelijk is.

Bevinding 22: In de stap "Versturen" op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#Product=21 staan onder "Afspraakgegevens" meerdere opsommingslijsten (ul-elementen) met telkens één onderdeel (li-element). Dit moet één opsommingslijst met meerdere onderdelen worden, want anders zijn de relaties niet duidelijk genoeg.

Bevinding 23: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Organogram-aug2024.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat codes of tags ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 24: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Hoofdlijnenakkoord%202022-2026%20ONDERTEKEND.pdf is wel voorzien van codes, wat betekent dat hulpsoftware het document kan interpreteren en dat is goed. Er zijn echter wel problemen met deze codes of tags gevonden. Hier volgen enkele voorbeelden:

Bevinding 25: Advies: Op pagina https://www.rucphen.nl/duurzaam/Energie staat boven de kop "Het Regionaal Energie Loket (REL) Rucphen" nog een lege h2-kop in de code. Verderop staat ook nog een lege h3-kop. Lege koppen zijn verwarrend voor sommige bezoekers. Laat lege koppen weg.

Bevinding 26: Advies: In de stap "Datum en tijd" van het formulier op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#Product=21 kan in de kolom "Tijdkeuze" de tekst "Dit is de eerste mogelijkheid…" verschijnen. Deze tekst is niet gekoppeld aan het select-element. Als deze gekoppeld zijn, kan deze tekst worden gecommuniceerd als de gebruiker een tijd kiest. Beide elementen staan binnen een tabelcel, dus de relatie is wel te achterhalen. Er is een aria-decribedby aanwezig in de melding en deze verwijst naar het select-element. Dit kan beter andersom, omdat het select-element het interactieve element is.

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op pagina https://eloket.rucphen.nl/contact staat een formulier waar de bezoeker onder andere de eigen naam en het eigen e-mailadres kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bij het e-mailadres is dat goed gedaan met autocomplete="email". Bij de naam ontbreekt dit attribuut echter. Voeg hier autocomplete="name" toe. Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut staat op de pagina: https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/#input-purposes.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op pagina https://www.rucphen.nl/Inwoner staat onder "Omgevingsvisie Rucphen" een afbeelding met daarin de groene tekst "jouw buurt". Deze tekst (HEX #77AC42) heeft een te laag contrast van 2,7:1 op de KLEUR achtergrond. Het is niet vast te stellen of deze tekst valt onder de definitie van grote tekst, maar dan is een minimaal contrastratio van 3,0:1 nodig. Als het geen grote tekst is, is de minimale contrastratio 4,5:1.

Bevinding 29: Op pagina https://www.rucphen.nl/Zoekresultaten?q=rucphen kan het gebeuren dat er geen zoekresultaten zijn in één van de tabbladen. Dan verschijnt de rode tekst "Er zijn geen resultaten gevonden voor…" (HEX #A94442) op een lichtrode achtergrond met een kleurverloop van donker (HEX #EBCDCD) naar licht (HEX #EDD2D2). De contrastratio is hier 3,9:1 tot 4,1:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 30: Op pagina https://www.rucphen.nl/81052-leges staat telkens een beschrijving ("caption") boven een tabel. Deze grijze tekst (HEX #777777) heeft een contrastratio van net geen 4,5:1. Als deze tekstkleur iets wordt gewijzigd naar bijvoorbeeld HEX #767676, voldoet het wel aan de minimale contrastratio van 4,5:1.

Bevinding 31: Advies: Op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden staan naast het formulier de stappen van het formulier, zoals "1 - Uw vraag of opmerking" en "2 - Controleren en Verzenden". Deze teksten zijn onderdeel van een inactief onderdeel en daarvoor gelden geen contrasteisen. De paarse teksten (HEX #8F738C) van de andere stappen hebben een contrastratio van 4,2:1 op de witte achtergrond. Het zou goed zijn om in ieder geval de teksten van deze andere stappen goed leesbaar te maken, zodat mensen zich een beter beeld kunnen vormen van de inhoud van deze stappen. Voor de huidige stap is dit niet nodig, want deze tekst staat ook in de kop op de pagina.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op pagina https://www.rucphen.nl/Inwoner staat onder "Omgevingsvisie Rucphen" een afbeelding met tekst erin: "Denk mee over de toekomst van jouw buurt". Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat tekst als HTML wordt geplaatst en niet in een afbeelding. Zij kunnen tekst in HTML namelijk met een eigen stylesheet naar hun wensen opmaken, terwijl tekst in een afbeelding niet aanpasbaar is. Plaats de links indien mogelijk als platte tekst of voeg een toegankelijk alternatief toe. Let op: het toevoegen van een alternatieve tekst zoals beschreven in succescriterium 1.1.1 is niet voldoende om te voldoen aan dit succescriterium.

Bevinding 33: Op pagina https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app staan onder "Download de app" ook twee afbeeldingen van tekst. Plaats ook deze teksten als HTML-tekst op de pagina.

Bevinding 34: In de PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Hoofdlijnenakkoord%202022-2026%20ONDERTEKEND.pdf is de gehele eerste pagina een afbeelding. Dit betekent dat de tekst van "Samen verder bouwen" tot en met "Coalitie RVP - VVD - CDA" een afbeelding van tekst is. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als echte tekst op de pagina.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024 pixels ingezoomd wordt tot 400%, ontstaan de volgende problemen. Let op: Horizontaal scrollen is geen geldige oplossing is, tenzij sprake is van een uitzondering.

Bevinding 36: Op pagina https://www.rucphen.nl/Zoekresultaten?q=rucphen wordt de inhoud van de titels van de zoekresultaten afgekapt en vervangen door drie puntjes. Bijvoorbeeld "Puur Rucphen 2030 - Toekomstvisie gemeente Rucphen" wordt "Puur Rucphen 2030 - Toe…". Laat titels niet afkappen, maar doorgaan op de volgende regel(s).

Bevinding 37: Op pagina https://www.rucphen.nl/duurzaam/Energie staat onder "Voor inwoners" een lange link, die deels buiten beeld valt. Zorg dat deze linktekst doorgaat op de volgende regel of maak de linktekst korter.

Bevinding 38: Op pagina https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Gehandicaptenparkeerkaart valt de titel deels buiten beeld. Nu staat slechts "Gehandicaptenparke" in beeld. Zorg dat deze tekst doorgaat op de volgende regel.

Bevinding 39: Op pagina https://www.rucphen.nl/81052-leges valt een deel van de tabellen en de beschrijvingen ('captions') buiten beeld. De beschrijvingen moeten in ieder geval in beeld blijven. Voor tabellen geldt een uitzondering, wat inhoudt dat hiervoor wel horizontaal gescrold mag worden. Nu is er geen mogelijkheid om het ontbrekende deel van de tabel in beeld te scrollen. Let erop dat elke afzonderlijke tabelcel wel zichtbaar moet zijn zonder horizontaal te scrollen. Let op: als hier horizontaal scrollen wordt toegepast, dan moet dit ook voor toetsenbordgebruikers toegankelijk zijn. Daarvoor moet tabindex="-1" worden toegevoegd aan het table-element.

Bevinding 40: Als het formulier op pagina https://eloket.rucphen.nl/contact wordt bekeken bij 400% zoom en een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels, moet horizontaal gescrold worden om het woord "Contactformulier" te kunnen lezen en dat is niet toegestaan. Let op dat voor succescriterium 1.4.4 wel nodig is dat teksten tot 200% vergroot kunnen worden. Dit kan opgelost worden met CSS, waardoor teksten doorgaan op de volgende regel. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.

Bevinding 41: Advies: Als het formulier op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#?Product=21 wordt bekeken bij 400% zoom en een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels, wordt een groot deel van het scherm ingenomen door de header met het logo en de footer met de knoppen om door het formulier te gaan. De hoofdinhoud is dan niet goed leesbaar. Dit wordt niet afgekeurd, maar kan beter wel aangepast worden.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: Op pagina https://www.rucphen.nl/Zoekresultaten?q=rucphen staan de drie tabbladen "Rucphen.nl (183)", "Bekendmakingen (6)" en "Raad (0)". Hier is door middel van een grijze lijn (HEX #DDDDDD) duidelijk gemaakt wat het actieve tabblad is. De contrastratio op de witte achtergrond is slechts 1,4:1. Mensen die slechtziend of kleurenblind zijn, kunnen deze informatie daarom missen. Naast het vergroten van de contrastratio kan het ook een oplossing zijn om dit op een andere manier visueel zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door de tekst van het actieve tabblad dikker te maken.

Bevinding 43: In het formulier op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden staan knoppen, zoals "Volgende" en "Verzenden". Als deze knoppen de toetsenbordfocus krijgen, wordt de achtergrondkleur iets donkerder en verschijnt een lichtgrijze rand (HEX #B6A3B4). De rand heeft het grootste contrast, maar dit is met 2,4:1 op de witte achtergrond nog steeds te laag. Dit moet minimaal 3,0:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 44: Advies: Op het moment van deze audit zijn geen video's gevonden op de website. Let erop dat dit een probleem kan zijn als een videospeler toegevoegd wordt op een webpagina. Bij videospelers van YouTube en Vimeo zijn sneltoetsen van één teken wel uit te schakelen door een parameter toe te voegen aan de URI van de video.

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op alle webpagina's is een skiplink aanwezig waarmee direct naar de hoofdinhoud gesprongen kan worden. Dat is goed gedaan, maar hier is nog één probleem mee op de pagina's van het domein www.rucphen.nl. Deze skiplink "Direct naar de inhoud" is namelijk niet de eerste, maar de derde skiplink. Hiervóór komen nog de skiplinks "Direct naar zoeken" en "Direct naar hoofdmenu".

Bevinding 46: Advies: Het gebruik van zogenaamde landmarks kan blinde toetsenbordgebruikers ook helpen om naar de unieke inhoud van de pagina te gaan. De pagina's van het domein www.rucphen.nl bevatten momenteel geen main-landmark voor de hoofdinhoud. Dit kan nog toegevoegd worden. Let op: dit is geen voldoende oplossing voor ziende toetsenbordgebruikers die geen schermlezersoftware gebruiken.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 47: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Hoofdlijnenakkoord%202022-2026%20ONDERTEKEND.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat de titel van het document wordt getoond in plaats van de bestandsnaam.

Bevinding 48: De PDF op pagina https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Organogram-aug2024.pdf heeft wel een titel, namelijk "Organogram-nov2024.indd". Dit omschrijft niet duidelijk en leesbaar genoeg het onderwerp of doel van het document. Wijzig dit naar bijvoorbeeld "Organogram Gemeente Rucphen, augustus 2024".
Verder staat in de eigenschappen ingesteld dat de bestandsnaam wordt getoond. Zorg dat niet de bestandsnaam maar de documenttitel wordt getoond.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: Als de website www.rucphen.nl wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm (zie succescriteria 1.4.4 en 1.4.10), is het hoofdmenu verplaatst achter de knop "Menu". Als deze knop wordt geopend, verschijnen de onderdelen van het hoofdmenu. De toetsenbordfocus gaat echter eerst naar het logo, maar moet direct naar het geopende menu gaan.
Na het laatste onderdeel in het menu ("Vrije tijd"), kan de toetsenbordfocus terechtkomen op onderdelen onder dit menu en dat is niet de bedoeling. Laat bijvoorbeeld het menu automatisch inklappen als de gebruiker hieruit navigeert met het toetsenbord.

Bevinding 50: Op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden staat een formulier. Als een gebruiker na het invullen van gegevens in de eerste stap met het toetsenbord de knop "Volgende" gebruikt, wordt stap 2 getoond. De focus gaat dan naar de knop "Vorige" en niet naar de inhoud van stap 2. Deze inhoud kan hierdoor gemist worden.

Bevinding 51: Advies: Als bovenstaande stappen op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden worden doorlopen en in stap 2 op "Verzenden" wordt geklikt, wordt het scherm iets donkerder. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat de vraag "Zijn de ingevulde gegevens juist?" niet is ingevuld. Er verschijnt echter geen dialoogvenster of iets dergelijks (wat je wel zou verwachten). Er gebeurt verder niets en de onderliggende pagina kan ook niet meer gebruikt worden. Dit wordt niet afgekeurd, omdat dit een probleem is voor alle gebruikers en daarmee is dit geen toegankelijkheidsprobleem. Uiteraard zou het goed zijn om dit wel aan te passen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 52: Op pagina https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app staat een afbeelding van een video. Dit is een link naar een video op YouTube. Het doel van deze link wordt nu gehaald uit het tekstalternatief van de afbeelding: "Afvalkalender-saver-instructie". Dit geeft niet duidelijk het linkdoel aan. Zie succescriterium 1.1.1 voor een mogelijke oplossing.

2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 53: De website bevat een zoekfunctie en pagina https://www.rucphen.nl/Inwoner/Alle-onderwerpen fungeert als sitemap. Omdat pagina's ook te vinden zijn door het volgen van links, zijn er nu drie manieren waarop pagina's gevonden kunnen worden. De volgende pagina's kunnen echter alleen maar gevonden worden door het volgen van links: https://www.rucphen.nl/Modules/BM-Module-31/Nomineren-voor-de-vrijwilligersprijs en https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app. Maak deze ook beschikbaar op een andere manier, bijvoorbeeld via de zoekfunctie.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 54: Als de website www.rucphen.nl wordt bekeken op een klein of ingezoomd scherm (zie succescriteria 1.4.4 en 1.4.10), is het hoofdmenu verplaatst achter de knop "Menu". Als deze knop de toetsenbordfocus krijgt, is dat niet zichtbaar.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Op pagina https://www.rucphen.nl/Inwoner staat onder "Omgevingsvisie Rucphen" een afbeelding met tekst erin: "Denk mee over de toekomst van jouw buurt". Deze afbeelding is onderdeel van een link en omdat de zichtbare tekst van deze afbeelding niet in het tekstalternatief staat (zie succescriterium 1.1.1), kan deze tekst niet gebruikt worden om de link te bedienen met spraakbedieningssoftware.

Bevinding 56: Op pagina https://www.rucphen.nl/inzameldagen-afvalcontainers-saver-app staan onder "Download de app" ook twee afbeeldingen met tekst erin. De tekstalternatieven "App Store" en "Playstore" geven niet alle zichtbare tekst weer. Dit zorgt ervoor dat de link niet is te bedienen met spraakbedieningssoftware.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 57: In de eigenschappen van PDF https://www.rucphen.nl/Internet_Docs/Hoofdlijnenakkoord%202022-2026%20ONDERTEKEND.pdf is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 58: In het formulier op pagina https://rucphen.mijnafspraakmaken.nl/Client/#?Product=21 staat in de stap "Uw gegevens" een veld voor het geboortedatum. Als dit niet goed wordt ingevuld, verschijnt een foutmelding met een foutsuggestie: "De datum is niet correct ingevuld. Voorbeeld: '01-01-1970'". Deze foutsuggestie is echter niet duidelijk genoeg, want dit maakt niet duidelijk welk getal voor de dag staat en welke voor de maand. Let op: in het Nederlands is het gebruikelijk om eerst de dag en dan de maand in te vullen, maar dat is niet in alle landen het geval. Wijzig deze foutsuggestie zodat duidelijk is wat bedoeld wordt.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 59: Op alle pagina's van het domein www.rucphen.nl staat een footer-element in een andere footer-element. Een footer is een landmark en mag niet binnen een ander landmark-element staan. Verwijder één van deze footer-elementen.

Bevinding 60: Op pagina https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Gehandicaptenparkeerkaart staan meerdere onderdelen die in- en uitgeklapt kunnen worden. De div-elementen met de content die getoond of verborgen wordt, hebben ten onrechte het attribuut aria-expanded gekregen. Verwijder hier deze attributen.
Let op: dit attribuut moet wel aanwezig blijven op de knoppen (de teksten "Aanvragen", "Toelichting" en "Regels en informatie"), want dit zijn de interactieve elementen die in- en uitgeklapt kunnen worden.

Bevinding 61: In het formulier op pagina https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden staat bij "Waar gaat uw melding over?" en "Mogen we contact met u opnemen over de melding?" een div-element met WAI-ARIA-attributen, zoals aria-required. Deze attributen mogen niet voorkomen op een niet-interactief element.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 62: Advies: Op pagina's https://eloket.rucphen.nl/contact en https://eloket.rucphen.nl/zwerfvuilmelden kunnen foutmeldingen verschijnen terwijl de toetsenbordfocus op de knop "Volgende" staat. Deze foutmeldingen zijn via role="alert" opgemaakt als statusbericht en dat is goed. Het kan echter gebeuren dat twee of meer foutmeldingen elkaar 'overstemmen' en dan alleen de laatste wordt uitgesproken door voorleessoftware. Een mogelijke oplossing hiervoor is om slechts één bovenliggend element (waarbinnen alle foutmeldingen kunnen verschijnen) te voorzien van role="alert" of eventueel door een vertraging in te bouwen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-17 09:03:34 v2.4-011