Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Tynaarlo

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Tynaarlo
Datum 27 juni 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op tynaarlo.nl
  • Pagina op subdomein ontdek.tynaarlo.nl
  • Alle stappen van het proces op afspraken.tynaarlo.nl
  • Alle stappen binnen de formulieren op tynap.mozardsaas.nl
  • Formulieren op gemeente-tynaarlo.email-provider.eu
  • Alle PDF's op tynaarlo.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
  • Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

    Uitgebreide toetsresultaten

    Aantal bevindingen: 109

    1. Waarneembaar

    1.1 Tekstalternatieven

    1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 1: Op onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ staat het logo in een link naar de homepagina. De afbeelding met het logo heeft een correcte alternatieve tekst, 'Logo Gemeente Tynaarlo'. Maar dit wordt overschreven door het aria-label dat op de link staat. Daardoor is voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader alleen de tekst 'Naar de homepage' te horen en missen zij welk logo hier staat. Los dit op door deze informatie aan het aria-label toe te voegen, of door het aria-label te verwijderen en informatie over het linkdoel toe te voegen in het alt-attribuut van de afbeelding.

    Bevinding 2: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat onder de kop 'Video met uitleg over het nieuwe stembiljet' een video. Bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader komen boven het video-element de tekst 'Filmbestand' tegen. Dit beschrijft de video onvoldoende. Vervang de tekst door een tekst die beschrijft welk filmbestand zich hier bevindt.

    Bevinding 3: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers is in de header een afbeelding te zien met het logo van het COA. Deze heeft als alternatieve tekst 'Website banner opvang asielzoekers'. Dit beschrijft de afbeelding onvoldoende. Het is belangrijk om te beschrijven dat hier een logo te zien is en van welke organisatie deze is. Ook aanvullende tekst die te zien is moet terugkomen in de alternatieve tekst. Wijzig de tekst in het alt-attribuut, bijvoorbeeld naar 'Logo COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers'.

    Bevinding 4: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers/documenten-wva zijn onder de uitvouwbare kop 'Voorlopige schets en kaart Woonplan Vries' twee afbeeldingen te vinden waarop informatie overgebracht wordt via een kaart. De afbeeldingen hebben een alternatieve tekst die beschrijft welke kaart te zien is, maar hieruit kan een bezoeker die niet kan zien niet alle informatie halen die visueel overgebracht wordt. Deze informatie is waarschijnlijk te veel om als alternatieve tekst toe te voegen, daarom kan deze beter op andere wijze toegankelijk overgebracht worden. Bijvoorbeeld door in gewone tekst een beschrijving toe te voegen waaruit duidelijk wordt om welke locatie het gaat en hoe het woonproject eruit ziet.

    Bevinding 5: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/afvalinzameling, staat voor sommige links een icoon (vierkant met pijl die naar rechtsboven wijst) dat visueel overbrengt dat de link waar deze in staat naar een externe website leidt. De iconen zijn voor hulpsoftware verborgen. Bij sommige links is dat correct, deze iconen kunnen als decoratief gezien worden als uit de linktekst kan worden begrepen dat het om een andere website gaat (bijvoorbeeld bij de link 'Meteen naar de afvalkalender op Mijnafvalwijzer.nl'). Waar deze URL niet in de linktekst genoemd wordt is het icoon wel de enige manier om meteen te begrijpen dat het een externe website is, en is deze informatie niet beschikbaar voor bezoekers die niet kunnen zien. Het is beter om hier consistent in te zijn en op plekken waar dit icoon staat een tekst zoals 'Externe website' toe te voegen.

    Bevinding 6: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads staat in de header een afbeelding van het logo of de leus 'Samen Werken Zuidlaren'. Deze is middels een leeg alt-attribuut verborgen voor hulpsofware. Daardoor is voor bezoekers die niet kunnen zien niet af te leiden welke tekst het logo of de leus bevat. De afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Los dit bijvoorbeeld op door deze toe te voegen in het alt-attribuut.

    Bevinding 7: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staan in de legenda twee afbeeldingen die elkaar overlappen, beide afbeeldingen hebben als alternatieve tekst 'Ontdek Gemeente Tynaarlo'. Dit beschrijft niet wat er op de afbeeldingen te zien is. De afbeelding waarop het logo te zien is heeft een alternatieve tekst nodig waaruit blijkt welk logo hier staat. De afbeelding waarop een boerderij te zien is mag als deze als decoratief gezien wordt worden verborgen voor hulpsoftware middels een leeg alt-attribuut, maar mag ook een alternatieve tekst krijgen die beschrijft wat op de afbeelding te zien is.

    Bevinding 8: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staan meerdere svg-elementen die 'role="img" bevatten maar geen titel hebben. Hierdoor worden deze elementen door hulpsoftware herkend en voorgelezen als afbeelding, maar zonder een beschrijvende tekst. Een voorbeeld is het icoon bij 'Deel kaart'. Als de iconen decoratief zijn kunnen deze worden verborgen voor hulpsoftware, bijvoorbeeld door 'aria-hidden="true" aan het svg-element toe te voegen. Dit komt ook voor bij de svg-afbeeldingen op de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 9: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staat een iframe waarin een kaart te zien is. Het iframe heeft een naam die bestaat uit een URL. Dit beschrijft onvoldoende welke content in het iframe te zien is. Los dit op door de tekst van het title-element van het iframe aan te passen. Een soortgelijk probleem komt voor bij het iframe van de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 10: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staat een kaart waarop via de muis kan worden ingezoomd, uitgezoomd en de kaart kan worden verplaatst. De elementen waaraan deze functionaliteit visueel te herkennen is, bevatten afbeeldingen die geen alternatieve tekst hebben maar ook niet voor hulpsoftware zijn verborgen. Voeg een alt-attribuut toe met tekst die beschrijft wat de functie van het element is (zie ook succescriterium 2.1.1), of geef het element op andere wijze een toegankelijke naam en verberg de afbeeldingen voor hulpsoftware middels een leeg alt-attribuut. Ditzelfde probleem komt voor bij de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 11: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken kan op de kaart visueel afgeleid worden waar bladbakken staan. Deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die niet kunnen zien. Voeg een toegankelijk alternatief toe aan de pagina, bijvoorbeeld een lijst met adressen. Een soortgelijk probleem komt voor bij de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding. Hier kan een lijst van de straten waar het om gaat als tekst aan de pagina toegevoegd worden als toegankelijk alternatief voor de informatie op de kaart.

    Bevinding 12: Op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx (formulier Nieuwsbrief) is het logo voor hulpsoftware verborgen door middel van een leeg alt-attribuut. Het logo brengt visueel informatie over over bij welke gemeente het formulier hoort. Het is daarom belangrijk dat deze informatie ook beschikbaar is voor bezoekers die niet kunnen zien. Los dit op door een beschrijvende tekst toe te voegen in het alt-attribuut, bijvoorbeeld 'Logo Gemeente Tynaarlo'.

    Bevinding 13: Het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/quick_scan_rondweg_zuidlaren_0.pdf bevat afbeeldingen die geen alternatieve tekst hebben. Deze afbeeldingen worden wel als zodanig voorgelezen doordat deze een figure-tag hebben in de codelaag. Maar voor bezoekers die niet kunnen zien is niet duidelijk welke informatie de afbeeldingen overbrengen. Waar dit decoratieve afbeeldingen betreft kan dit worden opgelost door deze als artifact te taggen. Bij informatieve afbeeldingen moet een beschrijvende alternatieve tekst worden toegevoegd. Het gaat bijvoorbeeld om de scheidingsstreep boven de kop '1. Inleiding' en de footer op pagina 1. Een ander voorbeeld is de afbeelding 'Afbeelding 1, Globale ligging rondweg Zuidlaren' op pagina 2.

    1.2 Op tijd gebaseerde media

    1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 14: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet is er in de video onder de kop 'Video met uitleg over het nieuwe stembiljet' op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld in de eerste en de laatste seconden. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Daardoor kunnen bezoekers die niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze informatie in een transcript om te voldoen aan dit succes criterium. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5.

    Bevinding 15: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers staat de video 'Uitleg over Woonvorm Voor Asielzoekers..'. In deze video komen vragen en stellingen in beeld, waarop in gesproken vorm gereageerd wordt. Doordat uitgeschreven tekst en audiodescriptie ontbreekt is voor bezoekers die niet kunnen zien niet af te leiden op elke vraag of stelling gereageerd wordt. Ook komt de naam en functie van de spreker in beeld op tijdstip 0:05 en 1:27, deze wordt niet uitgesproken. Zet deze informatie in een transcript om te voldoen aan dit succes criterium. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan succescriterium 1.2.5.

    1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 16: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet is er in de video onder de kop 'Video met uitleg over het nieuwe stembiljet' in de eerste en laatste seconden tekst in beeld te zien. Bij deze video ontbreekt audiodescriptie, waardoor deze informatie niet beschikbaar is voor bezoekers die niet kunnen zien. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Voeg een extra audiospoor toe waarin audiodescriptie te horen is.

    Bevinding 17: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers staat de video 'Uitleg over Woonvorm Voor Asielzoekers..'. In deze video komen vragen en stellingen in beeld, waarop in gesproken vorm gereageerd wordt. Doordat uitgeschreven tekst en audiodescriptie ontbreekt is voor bezoekers die niet kunnen zien niet af te leiden op elke vraag of stelling gereageerd wordt. Ook komt de naam en functie van de spreker in beeld op tijdstip 0:05 en 1:27, deze wordt niet uitgesproken. Maak de informatie beschikbaar door een extra audiospoor toe te voegen waarin audiodescriptie te horen is.

    1.3 Aanpasbaar

    1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 18: Op onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ zijn in de footer de contactgegevens verdeeld onder verschillende visuele koppen, bijvoorbeeld 'Bezoekadres'. Deze koppen zijn opgemaakt met het strong-element, waardoor ze visueel als kop herkenbaar zijn. Voor hulpsoftware is deze tekst echter niet als kop te herkennen. Los dit op door de opmaak aan te passen en het juiste kopniveau te kiezen (bijvoorbeeld h3). Ook op andere plekken komt een soortgelijk probleem voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/afvalinzameling onder de uitvouwbare knop 'Afval bij chronische ziekte' waar de visuele kop 'Aanvraag' te zien is.

    Bevinding 19: Op de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ staat in de header de visueel verborgen h2-kop 'Kruimelpad'. Op deze pagina is geen kruimelpad te vinden, en wordt de kop zonder content opgevolgd door de eveneens visueel verborgen h1-kop 'Home'. Het doel van een kop is het beschrijven van bijbehorende content, voor bezoekers die navigeren aan de hand van de koppenstructuur is het daarom belangrijk dat er geen koppen zonder content voor komen. Los dit op door de h2-kop 'Kruimelpad' te verwijderen.

    Bevinding 20: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/english is de kop 'Change of address' opgemaakt op kopniveau h3, en de subkoppen die te zien zijn als de kop wordt uitgevouwen zijn opgemaakt op kopniveau h2. Dit kan onduidelijkheid geven over de structuur van de tekst. Los dit op door de kop 'Change of address' op te maken op kopniveau h2, en de subkoppen op kopniveau h3. Ditzelfde doet zich voor bij de kop 'Waste', let hierbij ook op het kopniveau van de sub-subkoppen. Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-deutsch doet zich een soortgelijk probleem voor in de koppenstructuur (bijvoorbeeld bij 'Informationen für Händler').

    Bevinding 21: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/duurzaamheid bevat de kop 'Direct (samen) aan de slag' geen content, omdat deze zonder onderliggende content direct wordt opgevolgd door een kop op hetzelfde kopniveau ('Advies van een energiecoach'). De functie van een kop is het beschrijven van bijbehorende content. In dit geval beschrijft de kop de subkoppen die hierna komen. Daarom kan dit opgelost worden door de subkoppen op te maken op kopniveau h3. Een soortgelijk probleem doet zich voor bij de kop 'Duurzaam beleid en aanvullende informatie'.

    Bevinding 22: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers staat onder de video de visueel verborgen kop 'Underlying tasks'. Deze kop bevat geen content, en lijkt ook geen verband te hebben met de content op deze pagina. Los dit op door deze kop te verwijderen. Dezelfde kop komt voor op pagina https://www.tynaarlo.nl/duurzaamheid.

    Bevinding 23: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken. Doordat de vraag niet op de juiste wijze programmatisch aan de keuzerondjes is gekoppeld, is deze niet te horen als een bezoeker die niet kan zien de focus naar de keuzerondjes brengt. Er is een combinatie van technieken gebruikt om de vraag goed te koppelen, maar dit veroorzaakt dat hulpsoftware dit niet goed kan interpreteren. Er is gebruik gemaakt van het fieldset- en legend-element, waarbij het legend-element geen direct child-element van het fieldset-element is (terwijl dit wel zou moeten). De keuzerondjes zijn geplaatst in een div-element als child-element van het fieldset-element, met het attribuut role="radiogroup" welke niet op correcte wijze een naam heeft gekregen. Los dit bijvoorbeeld op door alléén gebruik te maken van fieldset- en legend en deze op juiste wijze te nesten, of door het div-element met role="radiogroup" via aria-label of aria-labelledby een naam te geven. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 24: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-english is na het uitvouwen van 'List of attractions' een tabel te zien. Visueel zijn hier twee koppen in te zien, maar deze zijn met het strong-element opgemaakt en niet als tabelkoppen. Ook zijn deze niet aan de datacellen gekoppeld. Bezoekers die de tabel voorgelezen krijgen door hulpsoftware zoals een screenreader, weten daardoor niet wat de relatie is tussen de kopcellen en de datacellen. Gebruik het th-element om de koppen op te maken, en plaats hierin het scope-attribuut om de kopcellen met de datacellen te associëren.

    Bevinding 25: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/bestuur-en-organisatie/adviesraden/adviesraad-sociaal-domein staat een afbeelding waaronder een bijschrift te zien is. Dit bijschrift is niet programmatisch gekoppeld aan de afbeelding, waardoor de relatie tussen deze elementen voor hulpsoftware niet herkenbaar is. Los dit bijvoorbeeld op door het bijschrift in een figcaption-element te plaatsen en deze samen met het img-element te nesten in een figure-element.

    Bevinding 26: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zoekresultaten?zoekwoord=zuidlaardermarkt staat onder de zoekresultaten een paginering. Deze is opgemaakt als lijst waarin de lijst-items links naar andere pagina's bevatten. In deze lijst komt een item voor dat door het attribuut 'role="presentation"' niet als lijst-item wordt herkend door hulpsoftware zoals een screenreader. In content van dit item, '...', maakt duidelijk dat er meer dan 9 pagina's bestaan, deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die niet kunnen zien. Een lijst (ol of ul) mag geen andere items bevatten dan lijst-items (li), omdat role="presentation" zorgt dat het lijst-item niet langer de rol van lijst-item heeft geldt dit ook voor dit item. Los dit op door role="presentation" te verwijderen en eventueel een textueel alternatief toe te voegen dat door hulpsoftware kan worden voorgelezen.

    Bevinding 27: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ wordt via de knop '+ Plek voorstellen' een dialoogvenster geopend waarin invoervelden staan. De velden hebben tekstlabels, maar doordat deze niet aan de invoervelden verbonden zijn wordt dit niet goed voorgelezen door hulpsoftware zoals een screenreader. Los dit bijvoorbeeld op door de tekstlabels expliciet te associëren met de invoervelden, door gebruik te maken van het for-attribuut bij het label-element die verwijst naar een id-attribuut bij het invoerveld.

    Bevinding 28: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) is de vraag 'Waarover gaat uw vraag? *' niet programmatisch gekoppeld aan bijbehorende keuzerondjes. Daarom is voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader mogelijk onduidelijk op welke vraag antwoord gegeven kan worden. Er is gebruik gemaakt van een combinatie van het fieldset- en legend-element, maar het legend-element is geen direct child-element van het fieldset-element. Hierdoor kan hulpsoftware dit niet goed interpreteren. Los dit op door het legend-element te verplaatsen in HTML, zodat deze een direct child-element is van het fieldset-element. Ditzelfde komt voor bij 'Heeft u een tweede vraag?'. Ook bij de volgende stap in het formulier, 'Aanvrager', komt dit voor bij 'Geslacht'. Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) komt hetzelfde voor bij 'Geslacht'.

    Bevinding 29: Het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/2024-04-22_-_aantekeningen_interne_stuurgroep_geanonimiseerd_0.pdf is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

    Bevinding 30: Het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/adapted_export_regulations_at_elst_zuidlaren_and_hedel_horse_markets_0.pdf bevat content die niet de juiste tag heeft gekregen in de codelaag, waardoor de structuur van het document lastig te bepalen is voor hulpsoftware. De visueel herkenbare koppen zijn niet als zodanig herkenbaar voor hulpsoftware, doordat deze een p-tag hebben in plaats van een h-tag (bijvoorbeeld h1). Ook staat er onder 'How are horse markets affected' een lijst met vier items, maar hierbij zijn alle items als aparte lijsten opgemaakt. Los dit op door hier één lijst met vier lijst-items van te maken.

    1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 31: Het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/quick_scan_rondweg_zuidlaren_0.pdf bevat content die in de codelaag niet in de juiste volgorde staat, waardoor de structuur van de content niet goed te begrijpen is. Ook gaat hierdoor de betekenis van bepaalde informatie verloren. Bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader, komen de content tegen in de volgorde waarin deze in de codelaag staat. Een voorbeeld van waar het mis gaat bevindt zich op pagina 1, waar de bezoeker eerst de footer tegenkomt, dan het logo bovenaan de pagina, daarop volgt de tekst '1,9 km' die op de afbeelding op pagina 5 te zien is, waarna weer content op pagina 1 volgt. Ook zijn de afbeeldingen uit het hele document in de codelaag tussen de tekst van pagina 1 te vinden. Zorg ervoor dat de content in de codelaag in de juiste volgorde wordt geplaatst.

    1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 32: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/ik-heb-een-idee wordt in de introductietekst uitgelegd waar de bezoeker een idee kan delen. Hierbij wordt beschreven wat de locatie op de pagina is waar de bezoeker dit kan doen. Voor bezoekers die niet kunnen zien is dit hierdoor mogelijk niet te vinden. Gebruik niet alleen zintuigelijke eigenschappen om te beschrijven waar iets te vinden is op de pagina.

    1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 33: Het formulier Nieuwsbrief op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx bevat het invoerveld 'E-mailadres*'. Op dit invoerveld is het autocomplete-attribuut geplaatst, maar deze heeft als waarde 'no'. Het doel van het invoerveld moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door de juiste waarde toe te voegen bij het autocomplete-attribuut. Bijvoorbeeld autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.

    1.4 Onderscheidbaar

    1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 34: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staan op de kaart verschillende locaties aangegeven. Waar dit via een icoon gebeurt, is aan het symbool te herkennen om welke soort locatie dit gaat. Maar er staan ook locaties aangegeven met alleen een gekleurde stip. Hier is alleen aan de kleur te herkennen om welke soort locatie het gaat, waardoor dit voor bezoekers die de kleuren niet goed kunnen onderscheiden niet af te leiden is. Zorg dat informatie niet alleen door kleur wordt overgebracht maar ook op andere wijze, bijvoorbeeld met iconen zoals dat bij de andere locaties is gedaan.

    Bevinding 35: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staan rode en gele stippen. Alleen aan de kleur is te herkennen of de stip hoort bij de catagorie 'Bewoners' of 'gemeente Tynaarlo'. Voor bezoekers die deze kleuren niet kunnen onderscheiden is deze informatie hierdoor niet beschikbaar. Zorg dat de informatie niet alleen door kleur maar ook op andere wijze (bijvoorbeeld door vorm) wordt overgebracht.

    1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 36: Op de homepagina https://www.tynaarlo.nl/staan onder de header vijf links zoals bijvoorbeeld 'Welzijn, wonen, zorg'. Als de muisaanwijzer of focus hier naartoe wordt gebracht wijzigt de achtergrondkleur naar lichter groen (HEX #248F84). Het contrast met de witte linktekst is dan te laag, waardoor deze mogelijk niet meer goed te lezen is voor sommige bezoekers. De contrastverhouding is 3,9:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn. Ditzelfde komt voor op pagina https://www.tynaarlo.nl/sociaalteam, bijvoorbeeld bij 'Sport, gezondheid en welzijn'.

    Bevinding 37: Op de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ staan onder de header vier links op lichtgroene (HEX #D9E3E6) achtergrond, bijvoorbeeld 'Eerste Hulp bij Geldzaken'. Als de muisaanwijzer of focus naar de link wordt gebracht wijzigt de tekstkleur naar blauw (HEX #3067C1). De contrastverhouding is 4,1:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn. De tekstgrootte is net iets te klein om aan lagere contrasteisen te mogen voldoen. Deze kleurencombinatie komt ook voor als de focus of muisaanwijzer wordt gebracht naar de links van de agenda-items onder de kop 'Agenda'. Ditzelfde komt voor op pagina https://www.tynaarlo.nl/sociaalteam, bijvoorbeeld bij 'Eerste hulp bij geldzaken'.

    Bevinding 38: Als onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken en het menu wordt uitgevouwen, zijn twee menu-items te zien. Als de focus of muisaanwijzer hier naartoe wordt gebracht wijzigt de tekstkleur naar donkergroen (HEX #006A73). De tekst heeft dan te weinig contrast met de groene (HEX 00828F) achtergrond en is daardoor slecht leesbaar. De contrastverhouding is 1,3:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 39: Op onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ is boven de footer de uitvouwbare knop 'Deel deze pagina' te vinden. Als deze uitgevouwen wordt, verschijnen drie witgekleurde links naar social media. Deze verschijnen op een groenblauwe achtergrond waarin een licht kleurverloop te zien is. Het contrast tussen tekst en achtergrond is overal onvoldoende. De contrastverhouding bij de bovenste link (witte tekst op achtergrondkleur HEX #1E8D87)is 4:1, bij de onderste link (witte tekst op achtergrondkleur HEX #08858D) is die 4,4:1. Zorg dat de contrastverhouding overal minimaal 4,5:1 is.

    Bevinding 40: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/opvang-asielzoekers is in de header het logo van het COA te zien. De laatste letters van de tekst 'Centraal Orgaan opvang asielzoekers' zijn voor sommige bezoekers lastig te lezen, doordat hier een blauwe (HEX #218C99) kleur overheen valt en de letters dan van zwart naar blauw (HEX #107D8A) wijzigen. De contrastverhouding is 1,2:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn. Bij inzoomen valt ook een groene (HEX #2D9B90) kleur over tekst (HEX #249085) heen, waarbij een contrastverhouding van 1,1:1 ontstaat.

    Bevinding 41: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken. Als op 'Nee' wordt geklikt verschijnt een invoerveld met grijze (HEX #939393) placeholdertekst. Deze heeft onvoldoende contrast met de witte achtergrond. Het contrast is 3:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 42: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staat in de legenda achter de items (bijvoorbeeld 'Dagcreatie') een cijfer ('7'). Omdat het contrast tussen het grijze (HEX #C8C4D2) cijfer en de witte achtergrond te laag is, is dit niet voor iedereen goed te lezen. De contrastverhouding is 1,7:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 43: Als op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ de focus via het toetsenbord naar de kaart wordt gebracht, kan een locatie gekozen worden, bijvoorbeeld 'Camping 't Veenmeer'. Er opent zich dan een dialoogvenster waarop extra informatie over de locatie te zien is. Hierin doen zich contrastproblemen voor, waarbij de contrastverhouding minimaal 4,5:1 zou moeten zijn:

    Bevinding 44: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ wordt via de knop '+ Plek voorstellen' een dialoogvenster geopend waarin invoervelden staan. De velden 'Naam' en 'Omschrijving' bevatten grijsgekleurde (HEX #A69EB7) placeholdertekst (in browser Chrome), welke een contrastverhouding van 2,5:1 heeft met de witte achtergrond. In browser Firefox is de tekst lichter grijs (HEX #CDC9D7) en heeft een contrastverhouding van 1,6:1. Zorg dat de contrastverhouding overal minimaal 4,5:1 is.

    Bevinding 45: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ wordt via de knop '+ Plek voorstellen' een dialoogvenster geopend waarin invoervelden staan. Bij sommige invoervelden (bijvoorbeeld 'Omschrijving') staat de grijze (HEX #A29AB4) tekst 'Optioneel'. Deze heeft onvoldoende contrast met de lichtgrijze (HEX #F8F8F8B) achtergrond. De contrastverhouding is 2,5:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 46: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) staan twee keuzemogelijkheden, 'burger' en 'medewerker van een bedrijf of instelling'. De groene (HEX 00838F) tekstkleur heeft onvoldoende contrast met de lichtgroene (HEX #E6EFF0) achtergrond. De contrastverhouding is 3,8:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn. Deze kleurencombinatie komt ook voor op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) bij de volgende stappen, zoals bijvoorbeeld 'Samenvatting'.

    Bevinding 47: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. Als hierin een verplicht leeg gelaten wordt en het formulier wordt verzonden, verschijnt een foutmelding. Boven het formulier komt de tekst 'Er zijn fouten opgetreden. Zie onder voor de meldingen' te staan in een groen (HEX #00838F) lettertype op roze (HEX #DBD4D5) achtergrond. De contrastverhouding is hier 3,1:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn. Ditzelfde komt voor op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) bij de stap 'Aanvrager'.

    Bevinding 48: Als pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd vanaf 200%, komt een deel van de links in de footer (bijvoorbeeld 'Archief website') op lichtgrijze (HEX #EDEDED) achtergrond te staan. De witte tekst heeft hiermee onvoldoende contrast. De contrastverhouding is 1,1:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 49: Als pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken kan het menu uitgevouwen worden. Als de focus via het toetsenbord op de menu-items valt, is dat te zien doordat deze van kleur wijzigen. Doordat het contrast tussen de letters (HEX #128F9A) en de achtergrond (HEX #00838F) te laag is, is het betreffende menu-item bijna niet te lezen. De contrastverhouding is 1,1:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn.

    Bevinding 50: In het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/quick_scan_rondweg_zuidlaren_0.pdf staat op elke pagina witte tekst in de footer. Deze tekst heeft onvoldoende contrast met de donkergele (HEX #B78E00) achtergrond. De contrastverhouding is 3:1 waar deze minimaal 4,5:1 moet zijn.

    1.4.10 Reflow (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 51: Als onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ wordt bekeken bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd vanaf 150%, is het menu samengevouwen onder een knop (hamburgermenu). Nadat deze wordt uitgevouwen zijn twee menu-items te zien, waaronder het item 'Onderwerpen'. In het menu dat bij normale weergave te zien is, is het mogelijk dit menu uit te vouwen. Binnen het hamburgermenu is dit echter zowel via het toetsenbord als met de muis niet mogelijk. Zorg dat het hamburgermenu dezelfde functionaliteit bevat als het menu bij normale weergave.

    Bevinding 52: Op onder andere de homepagina staat in het menu de link 'English'. Deze link verdwijnt van de pagina als bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd vanaf 150%. Zorg dat alle content op de pagina blijft staan bij inzoomen.

    Bevinding 53: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-english staat onder 'Documents' een link naar een pdf document dat begint met de tekst 'adapted_export_regulations'. Als de pagina bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt bekeken en wordt ingezoomd vanaf 250%, verdwijnt de linktekst deels uit beeld. Zorg dat alle tekst in beeld blijft bij het inzoomen.

    Bevinding 54: Advies: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt staan onder de kop 'Foreign Guests' twee vlaggen, bij elke vlag staat een link. Als de pagina bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt bekeken en wordt ingezoomd op 175%, verschuiven de links en staan deze niet meer bij de juiste vlag. Omdat dit de content niet onbegrijpelijk maakt wordt dit niet op toegankelijkheid afgekeurd, maar het is beter als de juiste link bij de juiste vlag blijft staan bij inzoomen.

    Bevinding 55: Advies: Als pagina https://www.tynaarlo.nl/evenementen bij een schermgrootte van 1280 bij 1024 pixels wordt bekeken en wordt ingezoomd vanaf 175%, wisselen de link 'Vorig jaar' en de tekst met knop waar de maand geselecteerd kan worden ('Juni 2024') visueel van plek. Omdat de functionaliteit nog wel vindbaar en bedienbaar is, wordt dit niet op toegankelijkheid afgekeurd. Wel zou het voor sommige bezoekers overzichtelijker zijn als deze elementen bij het inzoomen in dezelfde visuele volgorde blijven staan.

    1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 56: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken hebben meerdere elementen die op de kaart staan een focusrand die door een te laag contrast voor sommige bezoekers nauwelijks zichtbaar is. Bijvoorbeeld de zoekknop. De focusrand is lichtblauw (HEX #D6E2ED) op een lichtgrijze (HEX #F5F5F5) achtergrond, de contrastverhouding is 1,2:1. De selectievakjes met label 'Bladbakken' en 'bladbak' hebben een blauwe (HEX #67A7DF) focusrand op witte achtergrond, de contrastverhouding is hier 2,5:1. Deze laatste contrastverhouding komt ook voor op dezelfde plek bij de selectievakjes en uitvouwbare knop. Zorg dat de contrastverhouding overal minimaal 3:1 is.

    Bevinding 57: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding komen in de kaart verschillende contrastproblemen voor. Zorg ervoor dat de contrastverhouding overal minimaal 3:1 is. Een aantal voorbeelden:

    Bevinding 58: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staat een zoekveld waarbij de zoekknop te herkennen is aan een icoon van een grijs (HEX #A29AB4) vergrootglas. Doordat deze te weinig contrast heeft met de witte achtergrond is de knop voor sommige bezoekers slecht te zien. De contrastverhouding is 2,6:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn.

    Bevinding 59: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl staan in de legenda bij de verschillende items iconen waarop een symbool te zien is. Op de kaart komen deze iconen weer terug. Aan het symbool is voor de bezoeker te herkennen om welk item het gaat. Omdat de kleur van het witte symbool bij sommige iconen onvoldoende contrast heeft met de achtergrondkleur, is voor sommige bezoekers mogelijk lastig af te leiden om welk item het gaat. Zorg ervoor dat de contrastverhouding overal minimaal 3:1 is. Een aantal voorbeelden zijn:

    Bevinding 60: Als pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken, is de focusrand van de zoekknop grijs (HEX C6C1D1) en heeft deze onvoldoende contrast met de witte achtergrond. De contrastverhouding is 1,7:1 waar deze minimaal 3:1 moet zijn.

    2. Bedienbaar

    2.1 Toetsenbordtoegankelijk

    2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 61: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/actualiteiten staat de link 'Bekijk het nieuwsarchief'. Op deze link staat tabindex="-1", waardoor het niet mogelijk is om via het toetsenbord de focus naar deze link te brengen. Hierdoor is de link lastig te vinden en bereiken via het toetsenbord. Los dit op door tabindex="-1" te verwijderen.

    Bevinding 62: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staat een kaart waarop via de muis kan worden ingezoomd, uitgezoomd en de kaart kan worden verplaatst. Deze functionaliteit is niet beschikbaar via het toetsenbord. Zorg dat de knoppen die hiertoe dienen focusbaar zijn en kunnen worden bediend via het toetsenbord, en geef de knoppen een beschrijvende naam. Een soortgelijk probleem komt voor bij de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 63: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding staat een kaart waarop een knop te vinden is via welke de legenda kan worden ingevouwen en uitgevouwen. Deze knop is via het toetstenbord niet goed bedienbaar, doordat deze genest is in een element dat aria-hidden="true" en een element dat role="presentation" bevat. Zorg dat de knop via het toetsenbord bereikbaar en bedienbaar is. Een soortgelijk probleem komt voor op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken.

    Bevinding 64: Als pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken, is een menuknop (hamburgermenu) te zien. Deze is via het toetsenbord lastig te vinden en te bedienen. De knop is opgemaakt als link met role="button", maar een href en functionaliteit ontbreekt. Zorg dat het element goed wordt opgemaakt, zodat de focus naar de menuknop gebracht kan worden en het menu vervolgens geopend kan worden.

    Bevinding 65: Als op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ de focus via het toetsenbord naar de kaart wordt gebracht, kan een locatie gekozen worden. Er opent zich dan een dialoogvenster waarop extra informatie over de locatie te zien is. Bijvoorbeeld 'Camping 't Veenmeer'. Bovenaan kan naar een volgende of vorige pagina gebladerd worden via knoppen die te herkennen zijn aan witte driehoekjes. Doordat deze niet als knoppen zijn opgemaakt, is voor hulpsoftware niet goed te herkennen wat de rol en functionaliteit van deze elementen is. Ook is het hierdoor niet mogelijk de focus hier naartoe te brengen. Dit maakt dat deze elementen moeilijk te vinden en te bedienen zijn via het toetsenbord. Los dit bijvoorbeeld op door deze in HTML met het button-element op te maken.

    Bevinding 66: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. In dit formulier moet de vraag 'Geslacht' beantwoord worden door een keuzerondje te selecteren. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord is het lastig om de keuzerondjes te bereiken, omdat de focus hier niet naartoe gebracht kan worden. Zorg dat de focus via het toetsenbord naar het eerste keuzerondje gebracht kan worden, en dat met de pijltjestoets tussen de keuzerondjes genavigeerd kan worden.

    Bevinding 67: Pagina https://afspraken.tynaarlo.nl/Afspraken (formulier Afspraak maken) bevat een afbeelding met het logo, deze staat in een link naar de homepagina. Op deze link staat het attribuut tabindex="-1", waardoor het niet mogelijk is om de focus naar deze link te brengen. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord kan het hierdoor lastig zijn om deze link te vinden. Los dit op door tabindex="-1" te verwijderen.

    2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 68: Het PDF document /https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/quick_scan_rondweg_zuidlaren_0.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. Ditzelfde geldt voor de PDF https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/adapted_export_regulations_at_elst_zuidlaren_and_hedel_horse_markets_0.pdf.

    Bevinding 69: Het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/2024-04-22_-_aantekeningen_interne_stuurgroep_geanonimiseerd_0.pdf heeft als paginatitel 'Untitled'. Uit deze titel kan de bezoeker niet afleiden om welk document het gaat. Ook wordt de bestandsnaam getoond in plaats van de documenttitel. Los dit op door de titel aan te passen en te zorgen dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

    2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 70: Als op onder andere de homepagina het menu-item 'Onderwerpen' wordt uitgevouwen via het toetsenbord, verschijnt een lijst met links. Als een bezoeker via de tab-toets voorwaarts navigeert, is het mogelijk om de lijst te verlaten zonder dat deze wordt ingevouwen. Het is dan niet te zien waar de focus zich bevindt, omdat de onderliggende pagina door het opengevouwen menu-item wordt bedekt. De invouwbare menuknop 'Onderwerpen' is alleen terug te vinden door de hele pagina door te tabben, of door achteruit te navigeren. Los dit op door te zorgen dat het menu niet verlaten kan worden voordat deze weer is ingevouwen. Een soortgelijk probleem komt voor bij het uitgevouwen hamburgermenu dat te vinden is als de pagina op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken.

    Bevinding 71: Als op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ de focus via het toetsenbord naar de kaart wordt gebracht, kan een locatie gekozen worden. Er opent zich dan een dialoogvenster waarop extra informatie over de locatie te zien is. Een bezoeker die navigeert via het toetsenbord moet om bij deze informatie te komen eerst door alle andere focusbare elementen van de kaart heen, voordat de focus naar het dialoogvenster gaat. Zorg ervoor dat de focus na het openen van een locatie als eerste naar de extra informatie over deze locatie gaat.

    Bevinding 72: Als op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ de focus via het toetsenbord naar de kaart wordt gebracht, kan een locatie gekozen worden. Er opent zich dan een dialoogvenster waarop extra informatie over de locatie te zien is. Het is mogelijk om via de tabtoets uit het venster te gaan, de focus gaat dan langs onderliggende elementen op de pagina en het is niet te zien waar deze zich bevindt. Zorg ervoor dat de focus het venster pas kan verlaten nadat deze is afgesloten.

    Bevinding 73: Als op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ op de knop 'Mijn locatie' wordt gedrukt terwijl de eigen locatie niet beschikbaar is, verschijnt het dialoogvenster 'Je locatie is niet beschikbaar'. Het bericht dat te zien is wordt wel meteen voorgelezen, maar als via het toetsenbord de focus verplaatst wordt gaat deze eerst langs de knop 'Plek voorstellen' voordat deze naar het dialoogvenster gaat en deze afgesloten kan worden. Ook is het mogelijk om via de tabtoets uit het dialoogvenster te gaan, de focus gaat dan langs onderliggende elementen op de pagina en het is niet te zien waar deze zich bevindt. Ook komt de focus niet op een logische plek terecht als het dialoogvenster via de knop 'Terug naar de kaart' wordt afgesloten. Los dit op door te zorgen dat de focus naar het dialoogvenster gaat nadat deze is geopend, dat dit venster pas verlaten kan worden nadat deze is afgesloten, en dat de focus dan terecht komt op de plek waar het dialoogvenster was geopend (de knop 'Mijn locatie').

    Bevinding 74: Als pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken, is het voor een bezoeker die navigeert via het toetsenbord lastig om te weten waar de focus zich bevindt. Dit komt doordat de focus langs alle items van de navigatie (legenda) gaat, terwijl deze niet zichtbaar zijn op de pagina zolang de menuknop niet is uitgevouwen. Zorg dat de focus eerst op de menuknop komt (zie hiervoor succescriterium 2.1.1) en alleen langs focusbare items gaat die zichtbaar zijn op de pagina.

    Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 75: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/ik-heb-een-idee staan blokken met een kop, afbeelding, tekst en de link 'Meer informatie'. Visueel is te begrijpen waar deze link bij hoort, maar dit is niet zo voor bezoekers die niet kunnen zien en alleen deze linktekst voorgelezen krijgen door hulpsoftware zoals een screenreader. Los dit bijvoorbeeld op door de tekst van de kop (bij het eerste blok is dat 'Duurzaam idee') toe te voegen aan de linktekst. Een soortgelijk probleem komt op deze pagina voor onder de kop 'Ander idee of initiatief indienen'.

    Bevinding 76: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. Als hierin een verplicht veld niet ingevuld wordt en het formulier wordt verzonden, verschijnt bij het veld de melding 'Fout: Dit veld is verplicht en moet ingevuld worden'. Hulpsoftware zoals een screenreader leest deze melding soms voor als link, waarbij het linkdoel onduidelijk is. Dit komt doordat de melding als link is opgemaakt met het a-element, maar een href ontbreekt. De tekst heeft hier niet de functie van een link, daarom kan dit opgelost worden door de foutmelding niet met het a-element maar als gewone tekst op te maken. Ditzelfde komt voor op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) bij de stap 'Aanvrager'.

    Bevinding 77: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. Als dit formulier wordt ingevuld en verstuurd, verschijnt het ingevulde formulier op de pagina. Hierin staat onder de kop 'Contactformulier' een lege link. Dit betreft een a-element zonder href. Voor bezoekers kan het verwarrend zijn als voorgelezen wordt dat hier een link staat, terwijl dat niet zo is. Verwijder het a-element.

    Bevinding 78: Advies: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/english staat in het menu de link 'English'. De link leidt naar de pagina waar de bezoeker zich al bevindt en heeft hiermee geen functie. Dit wordt niet afgekeurd onder dit succescriterium, omdat het linkdoel wel duidelijk is. Toch kan het voor sommige bezoekers verwarrend zijn dat de link naar zichzelf verwijst. Het is beter om de tekst op deze pagina niet als link op te maken.

    2.5 Input modaliteiten

    2.5.3 Label in naam (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 79: Op onder andere de homepagina https://www.tynaarlo.nl/ is de plugin 'webReader' te vinden. Visueel is hierop de tekst 'Lees voor' te lezen. Deze tekst komt niet terug in de toegankelijke naam van deze knop, die is 'ReadSpeaker webReader: Luister met webReader'. Hierdoor is deze knop lastig aan te spreken en te bedienen voor bezoekers die gebruik maken van spraaksoftware. Zorg ervoor dat de zichtbare tekst terugkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.

    Bevinding 80: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken. Als op 'Nee' wordt geklikt verschijnt een invoerveld. Deze heeft het visueel verborgen label 'Hoe kunnen we deze informatie verbeteren?' gekregen. Deze tekst is niet te zien op de pagina. Voor bezoekers die wel kunnen zien en gebruik maken van spraaksoftware, is het hierdoor lastig om dit veld aan te spreken. Voor deze bezoeker is het belangrijk dat bij een interactief element de zichtbare naam voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan. Los dit bijvoorbeeld op door het visueel verborgen label zichtbaar op de pagina te plaatsen, eventueel aangevuld met de informatie van de placeholdertekst zodat de toegankelijkheidsproblemen die zich daarmee voordoen hiermee ook opgelost zijn. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    3. Begrijpelijk

    3.1 Leesbaar

    3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 81: Pagina https://www.tynaarlo.nl/english bevat Engelstalige content. Doordat de taal van de pagina is ingesteld op Nederlands, kan hulpsoftware zoals een screenreader de tekst niet met de juiste uitspraak voorlezen. Ook worden bijvoorbeeld cijfers in het Nederlands voorgelezen. Dit maakt de tekst lastig te begrijpen voor Engelstalige bezoekers die dit voorgelezen krijgen. Los dit op door de taalcode aan te passen naar 'lang="en"'. Let hierbij op dat de tekst in het menu en in de footer Nederlandstalig zijn, voor Engelstalige bezoekers is het beter als deze tekst op deze pagina naar het Engels vertaald wordt. Een soortgelijk probleem doet zich voor op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-deutsch, waar de taal van de pagina Duits is en de taalcode naar 'lang="de"' gewijzigd moet worden.

    Bevinding 82: De taal van het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/adapted_export_regulations_at_elst_zuidlaren_and_hedel_horse_markets_0.pdf is ingesteld op Nederlands. Hierdoor kan hulpsoftware zoals een screenreader de Engelstalige content van het document niet met de juiste uitspraak voorlezen. Los dit op door de taal in te stellen op 'Engels'.

    Bevinding 83: Bij het PDF document https://www.tynaarlo.nl/sites/default/files/documents/adapted_export_regulations_at_elst_zuidlaren_and_hedel_horse_markets_0.pdf is in de documenteigenschappen geen taal ingesteld. Hierdoor leest hulpsoftware zoals een screenreader de tekst mogelijk niet met de juiste uitspraak voor. Het document bevat Nederlandstalige content, dus dit kan worden opgelost door de taal in te stellen op Nederlands.

    3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 84: Op meerdere pagina's, bijvoorbeeld https://www.tynaarlo.nl/, staat in de footer een link met de tekst 'Disclosure'. Voor bezoekers die geen Engels spreken is deze tekst mogelijk niet begrijpelijk. Omdat de website Nederlandstalig is, is het beter om voor deze link een Nederlandstalige tekst te kiezen. Wijzig de tekst om dit op te lossen.

    Bevinding 85: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zoekresultaten?zoekwoord=zuidlaardermarkt staat een Duitstalig ('Zuidlaardermarkt (Deutch)') en een Engelstalig ('Zuidlaardermarkt (English)') zoekresultaat. Doordat de taal van de pagina op Nederlands is ingesteld, kan hulpsoftware zoals een screenreader deze teksten niet met de juiste uitspraak voorlezen. Los dit op door een afwijkende taalcode (lang="de" danwel lang="en") aan deze zoekresultaten toe te voegen.

    Bevinding 86: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-deutsch staat onder de uitvouwbare kop 'Parkplatz Pferdetransport' een afbeelding waarop Nederlandstalige tekst te zien is, ook is de beschrijvende tekst in het alt-attribuut Nederlandstalig. Dit is mogelijk niet goed te begrijpen voor Duitstalige bezoekers. Los dit op door de afbeelding te vervangen door een afbeelding met Duitstalige tekst en een Duitstalige alternatieve tekst. Een soortgelijk probleem komt voor bij dezelfde afbeelding op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt-english onder 'Parking horse transport'.

    Bevinding 87: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zuidlaardermarkt/zuidlaardermarkt staat onder de kop 'Foreign Guests' een Engelstalige link. Hulpsoftware zoals een screenreader kan deze tekst niet met de juiste uitspraak voorlezen, omdat de taal van de pagina is ingesteld op Nederlands. Voeg een afwijkende taalcode (lang="en") toe op de link, en eventueel ook op de kop 'Foreign Guests'. Ook staat er een Duitstalige link, hierop kan de afwijkende taalcode 'lang="de"' geplaatst worden.

    Bevinding 88: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staat een kaart waarop de knop 'Collapse panel/Expand panel' staat. Deze tekst beschrijft wat de functionaliteit van de knop is, maar niet in de juiste taal. Wijzig de tekst naar een Nederlandse tekst. Een soortgelijk probleem komt voor bij de kaart op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 89: Als pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ op een kleiner scherm of in ingezoomde weergave wordt bekeken, is er een menuknop (hamburgermenu) te zien. Deze heeft als naam 'Open navigation'. De tekst vertelt wat de functie van de knop is, maar in de verkeerde taal. Omdat de taal van de pagina Nederlands is, kan dit worden opgelost door de naam van de knop naar het Nederlands te vertalen.

    3.2 Voorspelbaar

    3.2.2 Bij input (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 90: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ kan de bezoeker selecteren welke locaties op de kaart getoond worden, door deze in de legenda aan te klikken. De items zijn opgemaakt als selectievakjes en deze staan standaard allemaal aangevinkt als de bezoeker op deze pagina komt. Als een bezoeker die niet kan zien de focus verplaatst naar bijvoorbeeld het item 'Dagrecreatie', leest hulpsoftware zoals een screenreader voor dat deze aangevinkt is. Hierdoor verwacht de bezoeker dat het drukken op dit selectievakje zal veroorzaken dat deze uitgevinkt wordt. Dit is echter niet zo, visueel is af te leiden dat door op een item te drukken alle selectievakjes behalve het selectievakje waarop gedrukt is, worden uitgevinkt en hiermee van de kaart verwijderd worden. Een bezoeker die niet kan zien, weet niet welke actie via het selectievakje veroorzaakt wordt. Zorg dat de functionaliteit voorspelbaar is, zodat vantevoren bekend is wat er gebeurt.

    3.3 Assistentie bij invoer

    3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 91: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken en op 'Verzenden' te klikken. Als een bezoeker die navigeert via het toetsenbord de focus naar keuzerondje 'Ja' brengt en zonder dat deze aangevinkt is op enter drukt, wordt de foutmelding 'Er is 1 fout gevonden: Heeft u gevonden wat u zocht?' voorgelezen. Deze tekst maakt niet duidelijk wat er mis is gegaan. Ook bevat de melding een niet-werkende link. Pas de tekst aan zodat deze beschrijft wat welke fout op welke plek is gemaakt. Het is ook mogelijk de functionaliteit van de keuzerondjes aan te passen zodat het antwoord niet verstuurd wordt (en er geen foutmelding meer verschijnt) als op enter wordt gedrukt, zie hiervoor succescriterium 4.1.2. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 92: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. Als hierin een verplicht leeg gelaten wordt en het formulier wordt verzonden, verschijnt een foutmelding. Boven het formulier komt de tekst 'Er zijn fouten opgetreden. Zie onder voor de meldingen', en bij het betreffende veld komt de tekst 'Fout: Dit veld is verplicht en moet ingevuld worden'. Deze tekst biedt een goede suggestie voor het oplossen van de fout, maar maakt onvoldoende duidelijk wat er mis is gegaan. Vul de tekst aan om dit op te lossen, bijvoorbeeld met de tekst 'Vul dit veld in'. Ditzelfde komt voor op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547151&mNch=thc29ahh8o (formulier Geldvragen) bij de stap 'Aanvrager'.

    Bevinding 93: Op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx (formulier Nieuwsbrief) staat een formulier. Als het verplichte veld 'E-mailadres *' niet wordt ingevuld en het formulier wordt verzonden, verschijnt boven het formulier de melding 'Nog niet alles is in orde'. Bij het betreffende formulierveld komt de melding 'Dit veld mag niet leeg zijn (E-mailadres)' te staan. De teksten van deze meldingen omschrijven onvoldoende welke fout is gemaakt. Vervang om dit op te lossen de tekst van de melding die bij het invoerveld staat, bijvoorbeeld naar 'Invoerveld E-mailadres' is leeg'.

    3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 94: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken. Als op 'Nee' wordt geklikt verschijnt een invoerveld met de placeholdertekst 'Mist u informatie of ziet u verbeterpunten voor deze pagina? Geef hier uw feedback.'. Deze tekst verdwijnt zodra de bezoeker begint te typen, waardoor het op dat moment mogelijk niet meer duidelijk is welke invoer in het veld verwacht wordt. Een placeholder is niet geschikt als manier om invoerinstructie te plaatsen. Los dit op door de tekst als zichtbaar label buiten het veld te plaatsen. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 95: Op pagina https://ontdek.tynaarlo.nl/ verschijnt na het klikken op de knop '+ Plek voorstellen' een dialoogvenster met invoervelden. Het veld 'Naam' bevat als placeholdertekst de aanvullende instructie 'Wat is de naam van de locatie?' Zonder deze instructie is het mogelijk onduidelijk welke naam hier ingevoerd moet worden. De placeholdertekst is niet voor iedereen altijd leesbaar, doordat deze onvoldoende contrast heeft en verdwijnt als de bezoeker begint te typen. Zorg er daarom voor dat de tekst goed en blijvend zichtbaar is, door deze als zichtbaar label buiten het veld toe te voegen. Een soortgelijk probleem komt voor bij het veld 'Omschrijving'.

    Bevinding 96: Op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx (formulier Nieuwsbrief) staat een formulier waarin bij invoerveld 'E-mailadres *' met een asterisk wordt aangegeven dat het veld verplicht is. Doordat er bij het formulier geen verklaring staat van de betekenis van deze asterisk, is dit mogelijk niet voor alle bezoekers duidelijk. Voeg een verklaring toe boven het formulier, bijvoorbeeld ‘Velden met een sterretje (*) zijn verplicht'.

    Bevinding 97: Advies: Op pagina https://tynap.mozardsaas.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=547138&mNch=tnqhltgf4y (Contactformulier, toegankelijke versie) verschijnt na het aanklikken van een antwoord op de vraag 'Ik vul dit formulier in als' een formulier. Bij de verplichte velden is in HTML via het title-attribuut op het div-element de tekst 'Verplicht veld' toegevoegd. Deze tekst wordt echter niet voorgelezen door hulpsoftware. Dit wordt niet afgekeurd omdat ook door de asterisk (*) duidelijk wordt dat het om een verplicht veld gaat. Om het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader nog duidelijker te maken dat het om een verplicht veld gaat, kan het aria-required attribuut toegevoegd worden aan het input-element.

    3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

    Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 98: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken en op 'Verzenden' te klikken. Als een bezoeker die navigeert via het toetsenbord de focus naar keuzerondje 'Ja' brengt en zonder dat deze aangevinkt is op enter drukt, wordt de foutmelding 'Er is 1 fout gevonden: Heeft u gevonden wat u zocht?' voorgelezen. Deze tekst maakt niet duidelijk wat de bezoeker moet doen om de fout op te lossen. Ook bevat de melding een niet-werkende link. Pas de tekst aan zodat deze een suggestie bevat waarmee de fout opgelost kan worden. Het is ook mogelijk de functionaliteit van de keuzerondjes aan te passen zodat het antwoord niet verstuurd wordt (en er geen foutmelding meer verschijnt) als op enter wordt gedrukt, zie hiervoor succescriterium 4.1.2. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 99: Op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx (formulier Nieuwsbrief) staat een formulier. Als in het verplichte veld 'E-mailadres *' een onjuist e-mailadres wordt ingevuld en het formulier wordt verzonden, verschijnt boven het formulier de melding 'Nog niet alles is in orde'. Bij het betreffende formulierveld komt de melding 'Dit is geen geldig e-mailadres (E-mailadres)' te staan. De teksten van deze meldingen geven onvoldoende suggestie voor hoe de bezoeker de fout kan oplossen. Vul de tekst aan, bijvoorbeeld 'Vul een correct e-mailadres in' en noem eventueel een voorbeeld e-mailadres.

    4. Robuust

    4.1 Compatibel

    4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

    Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

    Uitkomst: Onvoldoende

    Bevinding 100: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/zoekresultaten?zoekwoord=zuidlaardermarkt staat onder de kop 'Zoekresultaten' een zoekfunctie met twee keuzevakjes ('Pagina's' en 'Bestanden'). Visueel is af te leiden dat hier keuzevakjes staan en of deze geselecteerd zijn, omdat hierin dan een vinkje te zien is. Hulpsoftware zoals een screenreader leest dit echter niet voor, waardoor voor bezoekers die niet kunnen zien niet duidelijk is welke functionaliteit hier te vinden is. Het input-element is via CSS onzichtbaar gemaakt voor hulpsofware, waardoor alleen het label voorgelezen wordt. Zorg dat voor hulpsoftware ook de rol (keuzevakje) en de staat (aangevinkt of uitgevinkt) van dit element kan worden voorgelezen.

    Bevinding 101: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat onder de kop 'Video met uitleg over het nieuwe stembiljet' een video. In browser Firefox verschijnt (wanneer via de tabtoets door de focusbare elementen van de video genavigeerd wordt) in deze videospeler een knop waarmee voor scherm-in-scherm weergave gekozen kan worden. Deze knop heeft geen naam. Bezoekers die niet kunnen zien weten daardoor niet wat de functie van deze knop is. Zorg dat de knop een naam krijgt die de functie beschrijft.

    Bevinding 102: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/verkiezingen/stemmen-met-nieuw-stembiljet staat boven de footer een formulier met de vraag 'Heeft u gevonden wat u zocht?'. De bezoeker kan hierop antwoorden door het keuzerondje 'Ja' of 'Nee' aan te klikken en op 'Verzenden' te klikken. De keuzerondjes bevatten functionaliteit die niet voorspelbaar is voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord. Als een keuzerondje niet is aangevinkt en de bezoeker drukt op enter als de focus hierop staat, wordt namelijk het formulier verzonden (zonder dat op de verzend-knop is gedrukt) en verschijnt een foutmelding. Voor bezoekers die navigeren via het toetsenbord kan het verwarrend werken als interactieve elementen een rol of eigenschap bevat die normaalgesproken niet bij deze elementen verwacht worden en niet vantevoren aangekondigd wordt. Los dit bijvoorbeeld op door te zorgen dat het formulier pas verzonden kan worden nadat één van de twee keuzerondjes aangevinkt is. De foutmelding (met role="alert") kan dan verwijderd worden. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op https://www.tynaarlo.nl/plannen-en-projecten/centrumontwikkeling-zuidlaren/downloads en https://www.tynaarlo.nl/verkeer-en-vervoer/gladheidsbestrijding.

    Bevinding 103: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/evenementen kan de bezoeker onder de kop 'Evenementenkalender' een datum opzoeken. Naast 'Juni 2024' staat een uitvouwbare knop waarmee een maand geselecteerd kan worden. Via 'aria-expanded' en 'aria-labelledby' zou de staat (ingevouwen of uitgevouwen) en de naam ('Kies een maand') van de knop voorgelezen moeten worden, maar doordat deze attributen op het verkeerde element zijn geplaatst gaat dit niet goed. Los dit op door deze attributen te verplaatsen naar het button-element.

    Bevinding 104: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staat een kaart waarop een zoekknop (vergrootglas) staat. Deze knop heeft geen naam, waardoor voor bezoekers die niet kunnen zien niet af te leiden is wat de functionaliteit van de knop is. Geef de knop een naam, bijvoorbeeld 'Zoek'.

    Bevinding 105: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/afval-en-milieu/bladhekken staan in tabblad 'Lagen' focusbare elementen (selectievakjes 'Bladbakken' en 'Bladbak') genest in elementen die voor hulpsoftware zijn verborgen met role="presentation" en 'aria-hidden="true"'. Hierdoor zijn deze elementen lastig te vinden en te bedienen via het toetsenbord, de labels en functionaliteit kunnen door hulpsoftware niet worden herkend en voorgelezen. Zorg dat elementen die voor hulpsoftware zijn verborgen, geen focusbare elementen bevatten.

    Bevinding 106: Op pagina https://afspraken.tynaarlo.nl/Afspraken (formulier Afspraak maken) bevat stap 1, 'Activiteit(en)', een aantal elementen die inactief zijn voordat de bezoeker iets heeft ingevuld. De verwijderknop ('X') heeft dan een aria-label met de tekst 'Uitgeschakelde verwijderknop, wordt enkel gebruikt voor een vloeiende overgang van een ongekozen naar een gekozen activiteit'. Deze tekst maakt de functie van de knop onvoldoende duidelijk. Pas de tekst van het aria-label aan om dit op te lossen.

    Bevinding 107: Op pagina https://afspraken.tynaarlo.nl/Afspraken (formulier Afspraak maken) staat het aria-expanded="true" attribuut op het div-element waarin de content van een ingevulde stap staat (bijvoorbeeld na het invullen van stap 1 'Activiteit(en)'. Hulpsoftware kan dit niet interpreteren, en omdat het hier niet om elementen gaat die ingevouwen kunnen worden biedt dit attribuut geen correcte informatie. Verwijder dit attribuut om dit op te lossen.

    Bevinding 108: Het formulier op pagina https://gemeente-tynaarlo.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=qssmdaht8c&l=lkluev6ucx (formulier Nieuwsbrief) bevat een invoerveld dat visueel niet zichtbaar is op de pagina. Met het tabindex="-1" is ervoor gezorgd dat dit veld ook niet focusbaar is. Toch komen bezoekers die via het toetsenbord met de pijltjestoetsen over de pagina navigeren dit veld tegen. Omdat het gaat om een invoerveld dat geen functie heeft en niet zichtbaar is op de pagina, kan dit het beste opgelost worden door het te verwijderen.

    Bevinding 109: Advies: Op pagina https://www.tynaarlo.nl/contact-en-openingstijden staan uitvouwbare knoppen, bijvoorbeeld 'Adressen & algemeen e-mailadres'. Als deze wordt uitgevouwen is content te zien die in een div-element is geplaatst, dit div-element bevat het aria-labelledby attribuut. Omdat het div-element geen rol toegekend heeft gekregen, kan de informatie van het aria-labelledby attribuut niet worden voorgelezen. Omdat de uitvouwbare knop wel een toegankelijke naam heeft, levert dit geen toegankelijkheidsprobleem op en wordt dit niet afgekeurd op dit punt. Het aria-labelledby kan hier worden verwijderd.

    Onderbouwing van de evaluatie

    Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

    Steekproef getoetste webpagina's

    Ondersteunende technieken

    Bronnen

    Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

    Geprint: 2024-09-27 19:17:30 v2.4-011