Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Gemeente Uithoorn

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Uithoorn
Datum 1 augustus 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 16

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.uithoorn.nl/Zoekresultaten?searchbase=0&searchrange=10&searchpage=1&nodelocation=b4af2b6e-1134-4ffb-aa2a-6829a94e82f9&freetext=paspoort staan achter verschillende zoekresultaten iconen die aangeven dat de link verwijst naar een externe pagina, bijvoorbeeld achter de link 'Paspoortwet'. Bij deze iconen is geen alternatieve tekst beschikbaar. Hierdoor is de informatie die de iconen overbrengen niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien en hulpsoftware gebruiken. Op andere pagina's wordt dit opgelost doordat er een aria-label is geplaatst op het a-element van de link waar dit icoon achterstaat. Let wel op dat een aria-label de volledige toegankelijke naam van een element overschrijft en de toegankelijke naam van een bedienbaar element altijd het visuele label moet bevatten.

Bevinding 2: In de PDF op pagina https://api.sduconnect.nl/media/15904878561544628143Verhuisformulier.pdf staat het logo van gemeente Uithoorn. Dit logo heeft geen alternatieve tekst in de codelaag. Zorg ervoor dat de afbeelding de alternatieve tekst 'Logo gemeente Uithoorn' krijgt.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: Advies: De video 'Animatie Omgevingswet' op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet heeft ondertiteling. In het begin van deze video lopen de audio en ondertiteling niet synchroon. Het zou beter zijn als de ondertiteling en audio synchroon lopen, maar dit is niet verplicht.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet staat de video 'Animatie Omgevingswet'. Aan het eind van deze video, rond 1:46, worden logo's en teksten op beeld getoond die niet voorkomen in het audiospoor. Dit is visuele informatie die niet beschikbaar is voor bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien. Zorg ervoor dat deze informatie op een andere manier beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een transcript voor de video, of door audiodescriptie toe te voegen. Met audiodescriptie wordt ook gelijk voldaan aan succescriterium 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet staat de video 'Animatie Omgevingswet'. Aan het eind van deze video, rond 1:46, worden logo's en teksten op beeld getoond die niet voorkomen in het audiospoor. Hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor mensen met visuele beperkingen. Zorg ervoor dat deze informatie terugkomt in het audiospoor. Dat kan bijvoorbeeld door de tekst en logo's voor te laten lezen door een voice-over, of door gebruik te maken van een audiodescriptie.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet staat de h2 kop 'Wat verandert er vanaf 1 januari 2024?'. In de code wordt deze h2 kop opgevolgd door de h2 kop 'Eén wet'. Dit zorgt voor een zogenoemde lege kop; een kop die niet naar content of een kop op een lager niveau verwijst. Dit kan namelijk verwarrend zijn voor bezoekers die gebruik maken van een koppenlijst. Los dit probleem hier op door gebruik te maken van een goede, aflopende koppenstructuur. Dat kan door de koppen die onder een h2 kop vallen op te maken met een h3-element. Let op dat het genoemde voorbeeld niet de enige kop is waarbij dit voorkomt op deze pagina.
Dit komt ook voor op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Contact_met_de_gemeente/Adressen_en_openingstijden onder de koppen 'Gemeentehuis' en 'Het Financieel Café Uithoorn' terwijl het bij 'Burgerzaken' wel goed gaat.

Bevinding 7: In de PDF op pagina https://api.sduconnect.nl/media/15904878561544628143Verhuisformulier.pdf staan verschillende koppen, bijvoorbeeld 'Verklaring van Inwoning: (Indien van toepassing)'. In de codelaag zijn deze koppen opgemaakt met een P-tag, in plaats van een H-tag. Zorg ervoor dat een H-tag op het juiste niveau wordt geplaatst op de koppen.

Bevinding 8: Advies: De PDF op pagina https://api.sduconnect.nl/media/15904878561544628143Verhuisformulier.pdf is niet digitaal invoerbaar. Bij PDF formulieren is het mogelijk om deze op te maken zodat mensen het formulier digitaal kunnen invullen. Dit is niet verplicht volgens de WCAG, maar wel beter voor verschillende mensen, bijvoorbeeld als zij een screenreadergebruiken of moeite hebben met schrijven.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Wanneer bezoekers op de website over een link of knop heengaan met de muisaanwijzer of hier focus op plaatsten met het toetsenbord, bijvoorbeeld bij de link 'afspraak maken' op pagina https://www.uithoorn.nl/Home, verandert de tekstkleur naar wit op een gele achtergrond (HEX #FFC20E). Deze kleurencombinatie heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 1,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat teksten voldoende contrast hebben, ook wanneer bezoeker hier focus op plaatsen of met de muisaanwijzer overheen gaan.
Dit komt voor bij verschillende links en knoppen op de website, bijvoorbeeld ook op pagina https://www.uithoorn.nl/en en https://www.uithoorn.nl/Home/Verhuizen/Verhuizing_doorgeven.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: De PDF op pagina https://api.sduconnect.nl/media/15904878561544628143Verhuisformulier.pdf heeft geen documenttitel. Een documenttitel is een belangrijk navigatiemiddel dat aan verschillende mensen aangeeft waar het document over gaat. Geef het bestand daarom een goede, beschrijvende documenttitel in de documenteigenschappen. Het is ook belangrijk dat de documenttitel wordt getoond bij openen en niet de bestandsnaam, dit kan ook worden ingesteld bij de documenteigenschappen onder 'Weergave bij openen'.

Bevinding 11: Advies: In de documenteigenschappen van de PDF op pagina https://api.sduconnect.nl/media/15904878561544628143Verhuisformulier.pdf is zichtbaar wie de auteur van het bestand is. Deze persoon wordt met hun volledige naam genoemd. Vanwege privacy redenen is het beter om deze naam te verwijderen en te vervangen voor de organisatienaam.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 12: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet staan onder de uitklapbare knoppen 'Meer participatie' en 'Wat verandert er vanaf 1 januari 2024?' staan afbeeldingen die zijn opgemaakt als link. Op het a-element van deze links is een aria-label geplaatst met de waarde ', opent externe website'. Hierdoor is het linkdoel van deze links niet duidelijk voor gebruikers van hulpsoftware. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam wordt aangepast zodat het linkdoel duidelijk is.
Dit probleem komt voor bij meerdere links op de website. Zie succescriterium 2.5.3 voor meer voorbeelden.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:

In de footer op onder andere pagina https://www.uithoorn.nl/Home staat de link 'Archief www.uithoorn.nl'. Op het a-element van deze link is een aria-label geplaatst met de waarde 'opent externe website'. Dit is een alternatieve tekst voor het icoon achter de link. Omdat het aria-label de volledige toegankelijke naam overschrijft, komt hier het visuele label niet voor in de toegankelijke naam. Als het visuele label niet voorkomt in de toegankelijke naam is de link niet te bedienen met spraakgestuurde bediening. Los dit op door het aria-label op de link aan te passen, bijvoorbeeld naar 'Archief www.uithoorn.nl, opent externe website'.

Hetzelfde probleem komt ook voor op andere pagina's:

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: De volgende bevinding heeft mogelijk een technische oplossing nodig.
Op pagina https://www.uithoorn.nl/en/Homepage/Passport_ID_and_driver_s_license/Applying_for_a_Passport_or_Identity_Card is de taalaanduiding van de hele pagina "nl"/Nederlands. De pagina is echter in het Engels. Zorg voor de juiste taalcodering in de HTML zodat hulpsoftware de tekst op correcte wijze voorleest. Hetzelfde komt vaker voor op de website, bijvoorbeeld op pagina https://www.uithoorn.nl/en/Homepage/Moving_or_relocating/First_registration_in_the_Netherlands.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op de Engelstalige pagina https://www.uithoorn.nl/en staan een aantal Nederlandse toegankelijke teksten. Het gaat hier om een deel van de alternatieve tekst van het logo Uithoorn, het aria-label 'Toegankelijkheid opties' en de link 'Archive www.uithoorn.nl' heeft de toegankelijke naam ', opent externe website'. Omdat dit Nederlandse teksten zijn op een pagina met een Engelse taalaanduiding, worden de teksten niet correct uitgesproken door voorleessoftware. De beste optie hier is om de teksten te vertalen naar het Engels. Er mag ook een taalwissel worden aangegeven op de Nederlandse teksten.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.uithoorn.nl/Home/Leefomgeving/Omgevingswet staat een iframe-element (de YouTube videospeler). Dit iframe-element heeft geen toegankelijke naam. Geef dit element een toegankelijke naam door een title-attribuut te plaatsen op het iframe-element. Deze toegankelijke naam mag de titel van de video zijn.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-03 18:15:54 v2.4-011