Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid Gemeente Zandvoort

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Gemeente Zandvoort
Datum 17 maart 2025
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op zandvoort.nl.
  • Alle PDF's op zandvoort.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 11

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://zandvoort.nl/eu-100-000-om-evenementen-zandvoort-duurzamer-te-maken het kopje "Vragen" ten onrechte gemarkeerd met een strong-element in plaats van het juiste heading-element. Het element strong is niet bedoeld om koppen mee te markeren. Dit moet altijd gedaan worden met een kop-element, zoals h2. Koppen zijn bedoeld om een tekst te structureren. Alleen als deze teksten als kop worden gemarkeerd met een kop-element, begrijpt hulpsoftware die betekenis. Het strong-element is wel geschikt om nadruk te geven aan enkele woorden of een zinsdeel.

Bevinding 2: Op pagina https://zandvoort.nl/groener-maken-van-het-dorp staat een kopje "Nieuws" maar er ontbreekt content onder deze kop. Een kop moet altijd content onder zich hebben. Dit kan ook een zinnetje zijn “Er zijn geen nieuwsberichten”. Hetzelfde probleem is gevonden op de volgende pagina:
https://zandvoort.nl/vernieuwing-sport-en-speelplekken.

Bevinding 3: Op pagina https://zandvoort.nl/zoeken?searchtext=doc is het strong-element gebruikt voor opmaak in het woord dat gevonden is in de zoekresultaten. Dit element is niet bedoeld voor opmaak. Gebruik CSS om deze woorden te laten opvallen.

Bevinding 4: Het PDF-document https://zandvoort.nl/sites/zandvoort/files/2022-06/NO_speel-_en_sportplekken.pdf heeft geen codes en daardoor is voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken, kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
In het PDF-document https://haarlem.nl/file/toestemming-hoofdbewoner-inschrijving-adres-haarlem zijn de kopjes niet als kopteksten opgemaakt. Zie
“Wat is belangriik om te weten:”, “1 Gegevens hoofdbewoner”, “2 Gegevens van de persoon die zich wil inschriven”, “3 Op welk adres wil deze persoon zich inschriven?”, “Heeft u vragen?”, “4 Documenten toevoegen” en “5 Ondertekening hoofdbewoner”.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: In het PDF-document op https://zandvoort.nl/sites/zandvoort/files/2022-06/NO_speel-_en_sportplekken.pdf heeft de witte tekst "Plan van aanpak Speelplaatsen 2021-2025" op een groene achtergrond (HEX#8EC14E) een contrastverhouding van 2,0:1. De witte tekst, zoals "Celsiusstraat", op een groene achtergrond (HEX#009142) heeft een contrastverhouding van 4,1:1. Het contrast moet ten minste 4,5:1 zijn.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Het PDF-document op https://zandvoort.nl/sites/zandvoort/files/2022-06/NO_speel-_en_sportplekken.pdf heeft geen titel. Een PDF-document moet een titel bevatten die duidelijk het onderwerp of het doel van het document beschrijft. Daarnaast dient deze titel in de titelbalk te worden getoond in plaats van de bestandsnaam. Dit is belangrijk voor bezoekers met verschillende beperkingen omdat het hen in staat stelt snel en gemakkelijk vast te stellen of de informatie in het document relevant is voor hen. Dit kan worden opgelost door dit aan te passen in de bestandseigenschappen van het bronbestand of van het PDF-document.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina https://zandvoort.nl/ opent de knop "Meer zaken regelen" meer artikelen. De toetsenbordfocus verschuift niet naar het eerste nieuw toegevoegde artikel, maar naar de nieuwsartikelen onder het kopje "Nieuws en mededelingen".
Dit is niet de bedoeling. Zorg dat de toetsenbordfocus bij het inladen van meer artikelen naar het eerste nieuwe artikel gaat.

Bevinding 8: Op de pagina https://zandvoort.nl/projecten-en-beleid verschuift de focus naar de eerste filteroptie nadat een filteroptie in de zijbalk is geselecteerd. Dit is niet logisch.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://zandvoort.nl/vernieuwing-sport-en-speelplekken functioneren de afbeeldingen onder "Definitieve ontwerpen" als links die een schermvullende weergave van de afbeelding openen wanneer erop wordt geklikt.
Deze informatie is niet aanwezig in de HTML-code. Daardoor is het voor een blinde bezoeker niet duidelijk dat dit een link is die een grote weergave van afbeelding opent. Dit kan worden opgelost door verborgen tekst (“opent een grote weergave”) toe te voegen of gebruik te maken van het attribuut aria-haspopup.
Bovendien bevatten de toegankelijke namen van deze links onnodige tekens, zoals "{'alt':" aan het begin en "}" aan het einde. Deze tekens komen van het "aria-label" attribuut. Voor de eerste afbeelding is het "aria-label" bijvoorbeeld "{'alt':'De speeltuin aan de Helmerstraat krijgt een grasondergrond. Hierop komt een vrijstaande schommel, bankjes, en een glijbaan met diverse klimmogelijkheden.'}"

3. Begrijpelijk

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://zandvoort.nl/projecten-en-beleid staat een zijbalk met filters. Wanneer een filteroptie wordt geselecteerd, wordt de focus verplaatst naar de eerste filteroptie. De bezoeker wordt niet gewaarschuwd van deze verandering van context.
Een contextwijziging, zoals het verplaatsen van focus, mag niet zomaar plaatsvinden als een bezoeker iets in een formulier aanpast. Het mag dus bijvoorbeeld niet gebeuren als een bezoeker een keuzevakje aanvinkt, een invoerveld invult of een optie uit een keuzelijst selecteert. Andere voorbeelden van grote contextwijzigingen zijn het verzenden van een formulier of het openen van een nieuw venster. Zulke contextwijzigingen mogen alleen gebeuren als de bezoeker van tevoren is gewaarschuwd. Voeg een knop toe waarmee bezoekers zelf de filters kunnen toepassen, of gebruik asynchrone JavaScript om de selectie aan te passen. Gebruik in dat geval ook een “live-region” om via de schermlezer aan te geven wanneer de inhoud is veranderd.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op de pagina https://zandvoort.nl/projecten-en-beleid worden de zoekresultaten bijgewerkt nadat een filteroptie in de zijbalk is geselecteerd.
Wanneer resultaten veranderen zonder dat de pagina herlaadt, moeten gebruikers van schermlezers hiervan op de hoogte worden gesteld. Dit kan worden bereikt door aria-live="polite" toe te voegen aan de container met de resultaten.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 03:05:51 v2.4-011