Issues:
Audit digitale toegankelijkheid van website Geoforum
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Geoforum |
---|---|
Datum | 27 maart 2025 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Boven aan de website, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt in het logo de volledige tekst "GEOforum powered by pdok" weergegeven, maar de alt-tekst is alleen "Geoforum". In het tekstalternatief staat dus niet alle tekst die in het logo te zien is. Dit moet wel. Zo weten bezoekers die het plaatje niet kunnen zien, ook precies wat er staat. Verander de alt-tekst zodat de volledige tekst van het logo erin staat: “GEOforum powered by pdok”. Zie ook succescriterium 2.5.3.
Bevinding 2: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 onder het bericht staat een knop "N weergaven" die een dialoogvenster "Recente weergaven" met een grafiek opent. In dit dialoogvenster staat een canvas-element zonder een tekstalternatief. Een canvas-element moet altijd een tekstalternatief hebben. De volgende pagina's geven goede voorbeelden van hoe canvas toegankelijk gemaakt kan worden: http://www.html5accessibility.com/tests/canvas.html en https://pauljadam.com/demos/canvas.html.
Bevinding 3: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 staat in de opmerkingen naast de gebruiker "Just_OSGeo" een informatief icoontje van een schild. Dit is een SVG-afbeelding zonder een title-element. Bovendien is deze afbeelding verborgen voor schermlezers door aria-hidden="true". Hierdoor is de informatie die door de afbeelding wordt overgebracht ontoegankelijk voor schermlezers. Blinde bezoekers krijgen deze informatie dus niet gepresenteerd. Zorg ervoor dat de informatie beschikbaar is via een tekstalternatief. Voor svg-elementen kan dit door het toevoegen van het title-element met beschrijvende tekst. Omdat screenreaders inhoud met het attribuut aria-hidden="true" negeren, moet dit attribuut worden verwijderd zodat een blinde bezoeker dezelfde informatie krijgt als een ziende bezoeker.
Hetzelfde probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/t/van-ahn-tif-naar-landxml-met-behulp-van-civil3d/9233 naast de namen van sommige gebruikers in het commentaargedeelte (bijvoorbeeld Anton).
Bevinding 4: Op pagina https://geoforum.nl/g staat naast de koppen, bijvoorbeeld "OSGeo", een icoontje van een persoon en een aantal groepsleden. Dit icoontje is een informatieve SVG-afbeelding maar mist een alternatieve tekst. Op pagina https://geoforum.nl/t/van-ahn-tif-naar-landxml-met-behulp-van-civil3d/9233 staan harticoontjes in het dialoogvenster "Meest gelikete antwoorden" dat wordt geopend geopend met de knop "N likes" onder het bericht. Een soortgelijk probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary wanneer de bezoeker is aangemeld. Onder het kopje "Statistikien" staat een hart-icoontje binnen de teksten, bijvoorbeeld "0 gegeven" en "0 ontvangen".
Bevinding 5: Op pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts hebben sommige berichten een gedeelte met verborgen inhoud. Zie bijvoorbeeld berichten met de kop "BGT Vector Tiles in Mapbox", "PDOK BAG en hogere resolutie" en andere. Het pijlpictogram dat de aanwezigheid van verborgen inhoud aangeeft, heeft geen tekstalternatief. Daardoor weten schermlezers niet dat hier verborgen content aanwezig is. Deze informatie is niet aanwezig in de vorm van een aria-expanded-attribuut of een verborgen tekst.
Bevinding 6: Als de bezoeker is ingelogd, verschijnt bovenaan de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster wordt geopend. Een interactief element met het pictogram "+" opent het zoekveld met een lijst met gebruikers. Elke gebruiker in deze suggestielijst heeft een avatar die een img-element is met een title-attribuut dat de aangrenzende tekst herhaalt. Verwijder het title-attribuut voor deze afbeeldingen om herhaling te voorkomen.
Een soortgelijk probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/search?q=test. In "Geavanceerde" filters onder "Geplaatst door" is er een select-element met het zoek-invoerveld. Zie de suggestielijst.
Bevinding 7: Op pagina https://geoforum.nl/search?q=test staat onder het zoekveld naast "Geavanceerde filters" een pijlpictogram dat is toegevoegd via het ::before-element. Dit is niet de juiste manier om een decoratieve afbeelding te verbergen, omdat deze nog steeds wordt uitgesproken kan worden door een schermlezer. Een decoratieve afbeelding geeft geen extra informatie en moet daarom verborgen worden voor schermlezers.
Zie hetzelfde probleem met het interactieve element "Filteren op aantal berichten en onderwerpweergaven" dat wordt weergegeven wanneer de inhoud "Geavanceerde filters" wordt geopend.
Bevinding 8: Als de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary wordt bekeken op een klein scherm en wanneer de bezoeker is ingelogd, fungeren afbeeldingen in de bovenste navigatie als links. Deze afbeeldingen zijn dus interactief, maar hebben geen tekstalternatief. Daardoor hebben de links ook geen linktekst. Zie ook succescriterium voor meer informatie en mogelijke oplossingen.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: Op alle pagina's in de header, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt met de knop "Registreren" een dialoogvenster geopend. In dit dialoogvenster staan stippen boven de kop "Welkom!" die de voortgang van de bezoeker binnen het aanmeldproces aangeven. Een voortgangsbalk laat zien op welk punt de bezoeker is in een proces. Deze informatie is zichtbaar voor ziende bezoekers en moet ook toegankelijk zijn voor bezoekers die hulpsoftware gebruiken. Daarvoor moet de informatie over de voortgang in de code worden vastgelegd. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een visueel verborgen tekst of een aria-label.
Bevinding 10: Op alle pagina's van de website https://geoforum.nl/ zijn de volgende teksten in de footer niet gemarkeerd als koppen: "Geoforum" en "PDOK". Blinde bezoekers hebben niets aan een (tussen)kop die er wel uitziet als kop, maar die niet als kop is gemarkeerd. Via de koppen op een pagina kunnen gebruikers van hulpsoftware de inhoud scannen of snel naar een bepaalde sectie navigeren. Maar dat kan alleen als de kop ook echt in de code staat. Als koppen alleen visueel als kop zijn vormgegeven (bijvoorbeeld vetgedrukt), ontstaat bovendien nog een ander probleem: de structuur van de informatie in de code wijkt dan af van de visuele structuur. Dit kan voorkomen worden door koppen altijd te markeren met het juiste HTML-element, op het juiste kopniveau: h1, h2, h3, h4, h5 of h6.
Soortgelijke problemen zijn ook op de volgende pagina's aangetroffen. Op pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts staan berichtkoppen die koppen zijn, maar niet zo zijn gemarkeerd. Op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account (getiteld "Account - Voorkeuren") wanneer de bezoeker is ingelogd, gaat het om koppen, bijvoorbeeld "Gebruikersnaam", "Profielafbeelding" en andere.
Bevinding 11: Op pagina https://geoforum.nl/tos, onder de kopjes "Belangrijke voorwaarden", "Geschillen" en andere worden de strong- en em-elementen gebruikt voor styling. De hele alinea's zijn verpakt in em- en strong-elementen om de teksten vet en cursief te maken. Deze elementen hebben een semantische waarde: ze geven een bepaalde betekenis aan de tekst die ze bevatten. Beide elementen geven aan dat de tekst extra nadruk moet krijgen. Om die reden mogen deze elementen niet gebruikt worden om alleen een visueel effect te bereiken (vetgedrukt of cursief). Gebruik hiervoor CSS.
Bevinding 12: Op pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts ziet de actieve link "Activiteit" in het topmenu er duidelijk anders uit, maar dit onderscheid is niet aanwezig in de code. Zie hetzelfde probleem met de link "Berichten" in de zijkolom. Bezoekers die de pagina laten voorlezen, hebben daardoor geen toegang tot deze informatie. Zorg daarom voor een andere manier om deze informatie over te dragen, zodat ook slechtziende of blinde bezoekers dit kunnen begrijpen. Voeg bijvoorbeeld aria-current="true" toe aan de actieve link. Andere oplossingen zijn mogelijk. Een soortgelijk probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/tags met "aantal" en "naam" sorteerlinks.
Bevinding 13: Op alle pagina's van de website, bijvoorbeeld https://geoforum.nl/, staan onder de kop "Nieuwste" berichten met tags. Onder het bericht "Vraag over API en recente hoogtekaartgegevens" staat een tag "howto". Deze tag is een link. In de code staat deze link in het element met de role="list" en aria-label="Tags". Volgens de ARIA-richtlijnen moeten elementen met de rol list echter 'child'-elementen bevatten met de rol listitem. Om dit op te lossen, plaats je de 'postgis'-link in een element met de rol listitem of maak je er een opsommingslijst van (ul- en li-elementen).
Bevinding 14: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 staat onder de opmerking die begint met "Beste Koos, Fijn! ..." een knop met tekst "1" die extra inhoud opent met de avatar(s) en tekst "heeft dit geliket". In het gedeelte met aanvullende inhoud ontbreekt het attribuut aria-controls. Daardoor is de knop niet gekoppeld aan het deel dat kan worden uit- en ingeklapt. Voeg een aria-controls-attribuut toe aan de knop. Dit attribuut moet verwijzen naar de ID van het element dat wordt uit- en ingeklapt. Hetzelfde probleem wordt waargenomen op andere pagina's met berichten, bijvoorbeeld op https://geoforum.nl/t/van-ahn-tif-naar-landxml-met-behulp-van-civil3d/9233.
Bevinding 15: Het PDF-document op https://geoforum.nl/uploads/short-url/zGAIwq7QRcqXNhOPFMKJZC7yB1M.pdf bevat geen tags (structuurcodes), waardoor de inhoud niet toegankelijk is voor schermlezers. Bovendien kunnen wij de PDF hierdoor niet volledig onderzoeken. Het gaat om alle succescriteria die met de PDF-codelaag te maken hebben, zoals semantische koppen en alternatieve teksten bij afbeeldingen. Als dit wordt opgelost, is het dus mogelijk dat er nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan die nu nog niet aan het licht zijn gekomen.
Bevinding 16: In het PDF-document op https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf staan twee tabellen, namelijk een op pagina's 1 t/m 10 en een vanaf pagina 11. Deze zijn in de tags echter opgemaakt als één tabel en dat klopt niet. Wijzig dit naar twee tabellen.
Verder missen de tabellen informatie over wat de tabelkoppen zijn, namelijk de eerste rijen op pagina's 1 en 11. Maak de cellen in deze rijen op als tabelkoppen (TH).
Bevinding 17: In het PDF-document op https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf zijn enkele cellen in de tweede tabel aangeduid met een gele of oranje kleur. Deze informatie kan niet programmatisch bepaald worden. Geef dit ook op een andere manier aan, bijvoorbeeld in tekst. Zie ook succescriterium 1.4.1.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: In het PDF-document op https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf de leesvolgorde is niet logisch. Er zijn twee tabellen. Echter, in tags worden de bovenste cellen die dienen als kolomkopcellen van de tweede tabel geplaatst in de tags van de eerste tabel.
1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, opent de knop "Registreren" een formulier met invoervelden voor persoonlijke gegevens (e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord). Bij "E-mailadres" ontbreekt het kenmerk autocomplete, bij "Gebruikersnaam" is autocomplete="off". Kan een bezoeker in een formulier persoonlijke gegevens invullen zoals achternaam, e-mailadres of telefoonnummer? Dan moeten deze invoervelden het autocomplete-attribuut hebben. Hierdoor kunnen browsers en hulpsoftware helpen bij het invoeren. Bijvoorbeeld door de velden al automatisch in te vullen. Gebruik het autocomplete-attribuut voor alle velden waar persoonlijke informatie moet worden ingevuld. Voor het e-mailadres moet bijvoorbeeld autocomplete="email" worden gebruikt. Het veld "Wachtwoord" heeft een onjuiste waarde: autocomplete="current-password". Bij het aanmaken van een account moet de waarde "new-password" zijn. Op de volgende pagina staat meer informatie over autocomplete en welke waardes verplicht gebruikt moeten worden: https://www.w3.org/Translations/WCAG22-nl/#input-purposes.
Bevinding 20: Advies: Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt met de knop "Aanmelden" een formulier geopend met invoervelden voor persoonlijke gegevens (e-mailadres/gebruikersnaam, wachtwoord). Het veld "E-mailadres / gebruikersnaam" heeft de waarde: autocomplete="username webauthn". Dit zal mogelijk in veel gevallen wel werken, maar het is beter om slechts één waarde te hebben: autocomplete="username".
1.4 Onderscheidbaar
1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: Op alle pagina's van de website https://geoforum.nl/ staan interactieve elementen die een aangepaste toetsenbordfocusindicator hebben die uitsluitend afhankelijk is van een kleurverandering. Hieronder staan de voorbeelden, maar ze zijn niet volledig.
Op alle pagina's in de header, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/ hebben de knoppen "Registreren" en "Aanmelden" een aangepaste toetsenbordfocusindicator. Als de knop is gefocust, is de kleur donkerblauw (HEX #006699). In de ongefocuste stand is de kleur lichtblauw (HEX #0088CC). De kleurcontrastverhouding is 1,6:1, maar dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Hetzelfde probleem doet zich voor met de knop "Registreren" in het dialoogvenster "Welkom terug", de knop "Aanmelden" in het dialoogvenster "Welkom terug" en de knop "Wachtwoord herstellen" in het dialoogvenster "Wachtwoord herstellen".
Een soortgelijk probleem wordt waargenomen met de rode knop "Mijn account verwijderen" op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account (getiteld "Account - Voorkeuren") wanneer de bezoeker is aangemeld. Het contrast tussen de statussen is 1,4:1, maar dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Bevinding 22: In het dialoogvenster dat wordt geopend door de knop "Registreren", heeft de knop "X" een aangepaste toetsenbordfocusindicator, die alleen bestaat uit een verandering van de pictogramkleur van grijs (HEX #646464) naar zwart (HEX #222222). De kleurcontrastverhouding is 2,7:1, maar dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Een soortgelijk probleem wordt waargenomen met een oogicoon in het veld "Wachtwoord". De kleur van de knop zonder focus is grijs (HEX #646464), de kleur van de knop met focus is blauw (HEX #006699). Het contrast is 1,1:1, maar dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Een soortgelijk probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account, wanneer de bezoeker is aangemeld. Zie de knop "x" in het dialoogvenster "Je profielafbeelding wijzigen" dat wordt geopend door de knop met het potloodpictogram onder de kop "Profielafbeelding .
Het gebruik van alleen kleur om focus aan te geven is hier echter niet voldoende, omdat de contrastverhouding tussen de gefocuste en niet-gefocuste staat minder dan 3,0:1 is. Voor bezoekers met een visuele beperking of kleurenblindheid is zo’n subtiele kleurverandering vaak niet duidelijk genoeg. En ook mensen die met het toetsenbord navigeren moeten goed kunnen zien op welke plek van de pagina ze zijn. Daarvoor moet er een duidelijk zichtbare focusindicator zijn. Hiervoor kan het beste een extra visuele aanduiding toegevoegd worden. Denk aan een dikkere rand, een onderstreping of een verandering van achtergrond.
Bevinding 23: Op alle pagina's van de website staan links binnen de tekst die alleen in kleur te onderscheiden van de gewone tekst. Het kleurcontrast tussen deze teksten is onvoldoende.
Op de pagina https://geoforum.nl/ is dit bijvoorbeeld de link "OGC standaarden" onder het kopje "Standaarden". In het dialoogvenster "Welkom!" met registratieformulier staan de blauwe links "privacybeleid" en "gebruiksvoorwaarden".
Op de pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts staan berichten met blauwe links in de tekst van het commentaar. Zie ook andere pagina's en dialoogvensters.
Dit kan een probleem zijn voor kleurenblinde of slechtziende bezoekers. Zij kunnen de kleuren mogelijk niet onderscheiden, en zien dan niet dat er een link in de tekst staat. Zorg ervoor dat links in de tekst op zijn minst op één andere manier te herkennen zijn, bijvoorbeeld door ze onderstreept te maken, of door een kader toe te voegen. Een andere oplossing is om ervoor te zorgen dat het contrast tussen de linktekst en de gewone tekst ten minste 3,0:1 en om een andere visuele aanwijzing toe te voegen bij zweven, zoals onderstrepen.
Bevinding 24: In het PDF-document op https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf zijn enkele cellen in de tweede tabel aangeduid met een gele of oranje kleur. Kleur mag niet als enige worden gebruikt om informatie over te brengen. Gebruik daarom nog minimaal één andere manier, bijvoorbeeld een arcering. Let erop dat deze informatie dan nog steeds niet toegankelijk is voor blinde bezoekers. Zie ook succescriterium 1.3.1.
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Op alle pagina's van de website https://geoforum.nl/ wordt de combinatie van de blauwe (HEX #0088CC) kleur en de witte kleur gebruikt. De contrastratio is te laag: 3,9:1. Dit moet minstens 4,5:1 zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden, maar ze zijn niet volledig. Op alle pagina's, bijvoorbeeld https://geoforum.nl/, heeft de link voor overslaan een witte tekst op een blauwe achtergrond. Op dezelfde pagina https://geoforum.nl/ staan, als de bezoeker niet is aangemeld, de knoppen "Registreren" en "Aanmelden" met witte tekst op een blauwe achtergrond. In de dialoogvensters die worden geopend door de knoppen "Registreren" en "Aanmelden" staan knoppen "Registreren" en "Aanmelden" met hetzelfde probleem. In het dialoogvenster "Welkom terug" staan links "Wachtwoord overslaan, e-mail mij een aanmeldlink", "Ik ben mijn wachtwoord vergeten" en een knop "Registreren" met blauwe tekst op witte achtergrond. Op dezelfde pagina https://geoforum.nl/ is de tekst van het actieve tabblad "Categorieën" blauw op een witte achtergrond. De links met blauwe tekst op een witte achtergrond komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://geoforum.nl/, https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts, https://geoforum.nl/404 en andere.
Bekijk ook andere pagina's en dialoogvensters.
Bevinding 26: Op pagina https://geoforum.nl/ wordt na het toevoegen van een nieuw bericht een knop weergegeven met de tekst "1 nieuw of bijgewerkt onderwerp weergeven". Deze blauwe tekst (HEX #0088CC) op een lichtblauwe achtergrond (HEX #D1F0FF) heeft een contrastratio van 3,3:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 27: Op alle pagina's van de website is de grijze kleur gebruikt in combinatie met witte kleur. De contrastratio is te laag. Hieronder staan voorbeelden, maar dit zijn niet alle problemen.
Op de pagina https://geoforum.nl/ staan grijze (HEX #919191) teksten op een witte achtergrond. De contrastratio is 3,2:1. Zie bijvoorbeeld de teksten: "Categorie", "Onderwerpen", "Nieuwste" bovenaan, knoppen "CATEGORIEËN" en "TAGS" in de zijbalk, teksten onder "Onderwerpen", bijvoorbeeld "17 / maand" en andere.
Op alle pagina's in de header, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, opent de knop "Registreren" een dialoogvenster met invoervelden. De grijze placeholder-tekst (HEX #919191) tegen de witte achtergrond heeft een contrastverhouding van 3,2:1.
Op alle pagina's van de website staan links en knoppen met witte tekst op de grijze (HEX #919191) achtergrond met een kleurcontrast van 3,2:1. Op de pagina https://geoforum.nl/ ziet u bijvoorbeeld de link "Meer" onder de links naar berichten. Op de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account, wanneer de bezoeker is aangemeld, zijn dit de knoppen: "Uitvouwen", "Verbinden" en "Archief opvragen". Zie ook andere pagina's en dialoogvensters.
Op pagina https://geoforum.nl/ onder "Nieuwste" staan grijze links, zoals "4" en "5 d" naast berichttitels. Deze links hebben een lichtgrijze (HEX #BDBDBD) kleur tegen de witte achtergrond. De contrastratio is te laag: 1,9:1. Deze teksten zijn kleiner dan 19px, daarom moet het contrast minimaal 4,5:1 zijn.
Bevinding 28: Op alle pagina's in de header, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt met de knop "Registreren" een dialoogvenster met invoervelden geopend. Positieve validatieberichten, bijvoorbeeld "Je wachtwoord ziet er goed uit.", zijn groen (HEX #009900) op een witte achtergrond, De contrastratio is 3,8:1. Dit moet minstens 4,5:1 zijn.
Dit probleem wordt ook waargenomen op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account wanneer de bezoeker is ingelogd, met het woord "primair" onder het kopje "E-mailadres".
Bevinding 29: Op alle pagina's van de website waarop de bezoeker is ingelogd, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account, staat een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster met een formulier wordt geopend. Als het formulier wordt verzonden met lege of onjuiste velden, worden foutmeldingen weergegeven, bijvoorbeeld "Titel is vereist". De witte tekst tegen een rode achtergrond (HEX #FF2627) heeft een kleurcontrastverhouding van 3,8:1, wat onvoldoende is. Dit moet minstens 4,5:1 zijn.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 30: Wanneer de pagina https://geoforum.nl/ wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd tot 400% en de bezoeker niet is ingelogd, is het logo in de header, dat ook als link fungeert, niet zichtbaar. Als een bezoeker inzoomt, moet alles nog gewoon leesbaar zijn.
Bevinding 31: Als de bezoeker is ingelogd en de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd tot 400%, kan het dialoogvenster dat wordt geopend met de knop "Bericht" nauwelijks worden geopend, omdat veel interactieve elementen en velden elkaar overlappen. De knop "Bericht" waarmee het dialoogvenster wordt geopend, wordt ook op andere pagina's gebruikt. Als een bezoeker inzoomt, moet alles nog gewoon werken.
Bevinding 32: Als pagina https://geoforum.nl/latest wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd tot 400%, verschijnt er een scrollbalk.
Horizontaal scrollen is niet toegestaan, ook niet als de viewport is ingesteld of ingezoomd op 320 CSS-pixels breed (voor verticale inhoud) of 256 CSS-pixels hoog (voor horizontale inhoud). Zorg ervoor dat de tekst binnen het scherm past. Alleen als scrollen in beide richtingen echt nodig is voor de betekenis of het gebruik van de inhoud mag het wel. Uitzonderingen zijn tabellen, betekenisvolle afbeeldingen en kaarten. Deze moeten leesbaar blijven, dus binnen deze elementen mag je wel scrollen. Hetzelfde probleem doet zich voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://geoforum.nl/about , https://geoforum.nl/tos en andere.
Bevinding 33: Als de bezoeker is ingelogd en de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account (getiteld “Account - Voorkeuren”) wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd tot 400% en het dialoogvenster "Je profielafbeelding wijzigen" wordt geopend, verschijnt er ook een scrollbalk. Dit dialoogvenster kan worden geopend met de knop met het potloodpictogram onder het kopje "Profielafbeelding". Hetzelfde probleem wordt waargenomen bij andere dialoogvensters op alle pagina's van de website https://geoforum.nl/ .
Bevinding 34: Wanneer de pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts wordt bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en wordt ingezoomd tot 400%, wordt de volgende tekst afgekapt: gebruikersnamen onder de datum van een bericht, langere namen van categorieën, bijvoorbeeld "Toepassingen", onder de titel van het bericht.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 35: Op alle pagina's van de website wordt de grijze kleur gebruikt voor de grafische elementen die informatie overbrengen. In combinatie met de witte kleur is het kleurcontrast te laag. Het kleurcontrast moet ten minste 3,0:1 zijn.
Hieronder staan enkele voorbeelden, maar dit zijn niet alle problemen.
Op pagina https://geoforum.nl/ staat bovenaan een pictogram met drie horizontale lijnen en een vergrootglaspictogram. Deze pictogrammen hebben onvoldoende kleurcontrast tegen de achtergrond. De grijze pictogrammen (HEX #D0D0D0) tegen de witte achtergrond hebben een contrastverhouding van 1,5:1.
Bovendien heeft een vergrootglaspictogram ook onvoldoende contrast wanneer het toetsenbordfocus krijgt of er met de muis overheen wordt bewogen. Het grijze (HEX #919191) icoontje op de lichtgrijze achtergrond (HEX #E9E9E9) heeft een contrast van 2,6:1.
In de linker zijbalk onderaan staan grijze icoontjes (HEX #A7A7A7) op de witte achtergrond die ook onvoldoende contrast hebben van 2,4:1. Dit zijn de pictogrammen van een "+" en een toetsenbord.
In de dialoogvensters die worden geopend door de knoppen "Registreren" en "Aanmelden" staat een knop met een grijs "x"-pictogram (HEX #646464) op een blauwe (HEX #0088CC) achtergrond. De contrastverhouding is 1,5:1.
Op de pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 staan, als de bezoeker is ingelogd, knoppen met grijze (HEX #BDBDBD) pictogrammen van een hart, een kopieerlink, een bladwijzer en een vlag. De achtergrond is wit. Het contrast is 1,9:1, maar dit moet minimaal 3,0:1 zijn.
Bevinding 36: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 onder het bericht staat een knop "N weergaven" waarmee een dialoogvenster met een grafiek wordt geopend. De lichtblauwe lijn (HEX #66CCFF) in de grafiek heeft onvoldoende contrast tegen de witte achtergrond: 1,8:1. Het contrast tussen informatieve elementen van een grafiek moet minimaal 3,0:1 zijn, zodat bezoekers ze van elkaar kunnen onderscheiden. Controleer of alle kleuren in de grafiek voldoende contrast hebben.
Bevinding 37: Op pagina https://geoforum.nl/404 staat onderaan een zoekveld. De contrastverhouding tussen de grijze rand (HEX ##BDBDBD) en de witte pagina-achtergrond is 1,9:1. De randen van interactieve elementen zoals invoervelden moeten minimaal een contrast van 3,0:1 hebben met de achtergrond.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: Op pagina https://geoforum.nl/ wordt na het toevoegen van een nieuw bericht een knop weergegeven met de tekst "1 nieuw of bijgewerkt onderwerp weergeven". Deze knop is niet toegankelijk via het toetsenbord.
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Voor het PDF-document https://geoforum.nl/uploads/short-url/zGAIwq7QRcqXNhOPFMKJZC7yB1M.pdf is geen titel ingesteld in de bestandseigenschappen. Zelfs als er een titel op de eerste pagina staat, moet ook in de PDF-instellingen een documenttitel ingesteld worden. Als een PDF geopend wordt in een PDF-lezer (zoals Adobe Acrobat of een browser), staat de bestandsnaam meestal bovenaan in de titelbalk, bijvoorbeeld document123.pdf. Maar als een documenttitel in de PDF-metadata is ingesteld, dan wordt die titel in plaats van de bestandsnaam getoond. Dit maakt het document toegankelijker voor bezoekers met verschillende beperkingen. Zij kunnen dan snel en gemakkelijk zien of het document relevant is. Dit kan aangepast worden in de bestandseigenschappen van het bronbestand of van het PDF-document. Hetzelfde probleem doet zich voor met het PDF-document https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 40: Op een klein scherm opent de hamburger-knop een zijbalk met navigatie. Na het doorlopen van alle items in dit menu, landt de focus op de pagina terwijl de links in de header worden overgeslagen. Dit is geen logische focusvolgorde.
Bevinding 41: Op pagina https://geoforum.nl/about staat een knop "Meer weergeven" onder het kopje "Onze moderators" waarmee meer inhoud kan worden geopend. De focus gaat niet naar deze nieuwe inhoud, maar landt op de eerste link in de zijkolom. De toetsenbordfocus moet goed worden ingesteld. De focus moet op de nieuwe inhoud komen landen wanneer deze wordt geopend.
Bevinding 42: Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, opent de knop "Aanmelden" in de header een dialoogvenster. Op dit moment kan de toetsenbordfocus uit het dialoogvenster ontsnappen en naar de onderliggende pagina gaan. Bij dit soort dialoogvensters moet de toetsenbordfocus goed worden ingesteld. Wanneer het venster actief is, moet de toetsenbordfocus binnen het venster blijven en mag deze niet op de onderliggende pagina terechtkomen. Dit kan worden opgelost door de focus binnen het venster te houden, totdat de bezoeker op de sluitknop heeft geklikt of op de ESC-toets heeft gedrukt. Het is ook mogelijk om het venster automatisch te sluiten zodra de focus eruit gaat. Een soortgelijk probleem staat op de pagina https://geoforum.nl/. Zie het dialoogvenster "Sneltoetsen" dat wordt geopend door de knop met het pictogram van een toetsenbord onder aan de zijbalk.
Bevinding 43: Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt in de header met de knop "Aanmelden" een dialoogvenster geopend. De toetsenbordfocus is niet logisch. Hieronder staan enkele voorbeelden. Er staat een link "Wachtwoord overslaan, e-mail mij een aanmeldlink" onder het veld "E-mailadres/gebruikersnaam" die wordt weergegeven als de bezoeker dit veld invult. Deze link is verwijderd uit de natuurlijke tabvolgorde door het tabindex attribuut te gebruiken met een waarde groter dan 0 (tabindex="3"). Hierdoor is de focusvolgorde in het dialoogvenster niet logisch. Bovendien, als de toetsenbordfocus in het dialoogvenster terecht komt, krijgen de volgende knoppen alleen toetsenbordfocus als de bezoeker achteruit navigeert met Tab + Shift: "Aanmelden met GitHub", "Aanmelden met Twitter", "Aanmelden met Twitter" en de knop met oogicoon in het "Wachtwoord" veld. Dit is een probleem voor bezoekers die met de Tab-toets navigeren. Bij een of meer elementen op de pagina is het tabindex-attribuut gebruikt met een waarde groter dan 0. Daardoor klopt de volgorde niet meer. Zorg ervoor dat de toetsenbordfocus logisch is als met het toetsenbord wordt genavigeerd.
Bevinding 44: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 staan knoppen met tekst, bijvoorbeeld "235 weergaven" en "1 link", en links met avatars van gebruikers. Deze knoppen en links die visueel onder de comments staan, staan in de code onder de bovenste links van het bericht zoals: "(te) lange veldnamen voor postgis bij percelen gml" en "Datasets", "BRK", "postgis". Als gevolg hiervan krijgen ze de toetsenbordfocus na de bovenste links en krijgen ze geen toetsenbordfocus na de laatste opmerking. Dit is niet logisch en kan verwarrend zijn, vooral voor gebruikers met een toetsenbord. Als bezoekers met het toetsenbord door de website navigeren, moeten interactieve elementen zoals knoppen en links op een logische volgorde toetsenbordfocus krijgen. Logisch betekent dat het aansluit op de volgorde die de elementen hebben in de visuele vormgeving. Anders kunnen bezoekers die alleen een toetsenbord gebruiken, minder makkelijk door de pagina navigeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een motorische of visuele beperking of een leesstoornis.
Bevinding 45: Wanneer op pagina https://geoforum.nl/latest een nieuw bericht is toegevoegd, wordt de link met de tekst, bijvoorbeeld "1 nieuw of bijgewerkt onderwerp weergeven" weergegeven boven de tabel met resultaten en worden knoppen als "Antwoorden", "Weergaven" en "Activiteit" verborgen. De toetsenbordfocus kan op deze knoppen terechtkomen terwijl ze niet zichtbaar zijn. De toetsenbordfocus mag niet terechtkomen op onzichtbare interactieve elementen (links, knoppen, formuliervelden). Als dat wel gebeurt, kan een bezoeker ze onbedoeld activeren.
Bevinding 46: Als de bezoeker is aangemeld, staat er op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster wordt geopend. In dit dialoogvenster wordt het bericht "Welkom op Geoforum - bedankt voor je bijdrage!" weergegeven en na de knop "Sluiten" komt de toetsenbordfocus op een onzichtbaar interactief element terecht.
Bevinding 47: Wanneer de pagina's van de website https://geoforum.nl/ worden bekeken met een schermresolutie van 1280 bij 1024 pixels en ingezoomd wordt tot 400% en de bezoeker niet is ingelogd, komt de toetsenbordfocus na de knop met drie horizontale lijnen terecht op een onzichtbaar interactief element.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 48: Op pagina https://geoforum.nl/, onder het kopje "Nieuwste", staan naast de titels van berichten links met nummers. Ze hebben namen, bijvoorbeeld "1", "4", "2" en hebben daarom geen duidelijk linkdoel. Om dit op te lossen moet de link meer content krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een tekst toe te voegen in het a-element of door een aria-label toe te voegen. Zorg dat alle links een duidelijk linkdoel hebben.
Bevinding 49: Op pagina https://geoforum.nl/404 staan twee links met de vage tekst "Meer...". Deze tekst beschrijft de bestemming van de link niet adequaat, waardoor onduidelijkheid ontstaat, vooral voor gebruikers met cognitieve beperkingen of gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers. Linkteksten die meerdere keren op een pagina voorkomen of nietszeggend zijn (zoals ‘lees meer’), geven de bezoeker geen duidelijke aanwijzingen over hun bestemming. Zorg dat duidelijk is waar een link naartoe leidt, bijvoorbeeld door een tekst als ‘lees meer’ aan te vullen met de titel van de sectie. Als visueel duidelijk is bij welk onderdeel de link hoort, kan deze aanvullende tekst visueel verborgen worden.
Bevinding 50: Op pagina https://geoforum.nl/tags worden sorteeropties gepresenteerd als links met de tekst "aantal" en "naam" onder het kopje "Tags". Deze links hebben bijbehorende toegankelijke namen, maar deze namen beschrijven het doel en de functionaliteit van de links niet goed.
Bevinding 51: Als de bezoeker is ingelogd en de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary op een klein scherm bekijkt, werken de pictogrammen in de bovenste navigatie als links. Deze pictogrammen zijn svg-elementen zonder titel. Daardoor heeft deze link geen inhoud en is het onduidelijk naar welke bestemming de link verwijst. Dit probleem is gerelateerd aan succescriterium 4.1.2, want de link heeft hierdoor ook geen toegankelijke naam. Dit kan worden opgelost door een title-attribuut aan de afbeelding toe te voegen. Andere oplossingen zijn mogelijk.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 52: Op pagina's van de website waar de bezoeker is ingelogd, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary, staat een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster wordt geopend. In de teksteditor staat een emoji-kiezer. In het dialoogvenster dat door deze knop wordt geopend, staat een zoekveld met de toegankelijke naam: "[nl.chat.emoji_picker.search_placeholder]". Deze toegankelijke naam komt van een placeholder-tekst. Deze tekst is niet betekenisvol en beschrijft niet het doel van het invoerveld.
Bevinding 53: Op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account staat, als de bezoeker is ingelogd, onder het kopje "E-mailadres" een interactief element met een moersleutelpictogram. De toegankelijke naam van dit element is "Selecteer een waarde om te filteren". Een dergelijke naam beschrijft de functie van het element echter niet goed, omdat het niets sorteert, maar een submenu met een link opent.
Hetzelfde probleem wordt waargenomen in een dialoogvenster dat wordt geopend door de knop "Bericht". Zie de interactieve elementen met het enveloppictogram bovenaan het formulier en met een tandwielpictogram in de teksteditor. Zie hetzelfde probleem op alle pagina's van de website.
Bevinding 54: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256/12 staat onder het kopje "Nieuwe en ongelezen onderwerpen" een tabel met berichten. In de code heeft deze tabel een beschrijving die luidt: "Topicslijst, kolomkoppen met knoppen zijn sorteerbaar.". Het is echter niet mogelijk om deze tabel te sorteren. Het is misleidend, vooral voor gebruikers van schermlezers.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 55: Op pagina https://geoforum.nl/ heeft de link met logo in de header geen zichtbare toetsenbordfocus-indicator. De toetsenbordfocus moet altijd zichtbaar zijn op interactieve elementen zoals links, knoppen en invoervelden die met het toetsenbordfocus kunnen krijgen. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren moeten namelijk goed kunnen zien op welke plek van de pagina ze zijn. Anders weten ze niet op welk moment ze op Enter moeten drukken om een knop of link te bedienen. Zorg dat de toetsenbordfocus zichtbaar is op de genoemde elementen.
Bevinding 56: Op pagina https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 hebben de volgende interactieve elementen geen zichtbare toetsenbordfocusindicator: knoppen met tekst boven de comments, bijvoorbeeld "235 weergaven" en "1 link".
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 57: Pagina https://geoforum.nl/search?q=test bevat een zoekveld waarbij de placeholder-tekst "Zoeken..." is, maar de toegankelijke naam is "voer zoektrefwoord in". De zichtbare tekst van een interactief element mag niet te veel afwijken van de toegankelijke naam van het element. Als de zichtbare tekst niet voorkomt in de toegankelijke naam, kan het element niet met spraak worden bediend. De commando’s die de bezoeker uitspreekt door de zichtbare tekst voor te lezen, zullen het element dan niet activeren. Zorg dus dat de zichtbare tekst deel uitmaakt van de toegankelijke naam, bij voorkeur vooraan geplaatst.
Bevinding 58: Boven aan de website, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/, wordt in het logo de volledige tekst "GEOforum powered by pdok" weergegeven, maar de toegankelijke naam van de link is alleen "Geoforum". Dit bevat dus niet alle tekst die in het logo te zien is. Dit moet wel, zodat het ook met spraakbedieningssoftware gebruikt kan worden. Verander de alt-tekst van de afbeelding zodat de volledige tekst van het logo erin staat: “GEOforum powered by pdok”. Zie ook succescriterium 1.1.1.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 59: In de metagegevens van de PDF op https://geoforum.nl/uploads/short-url/zGAIwq7QRcqXNhOPFMKJZC7yB1M.pdf is de taal niet ingesteld. Het is belangrijk om de taal in te stellen. Dan kan hulpsoftware de informatie uit het bestand met de juiste uitspraakregels voorlezen. Dit kan worden ingesteld via de bestandseigenschappen.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 60: Op pagina https://geoforum.nl/tos is de hoofdinhoud in het Engels, maar de header en footer zijn in het Nederlands. Het lang-attribuut voor de pagina is ingesteld op Nederlands (lang="nl"). Deze inconsistentie zorgt ervoor dat screenreaders de Engelse tekst verkeerd uitspreken, omdat ze standaard de Nederlandse uitspraakregels toepassen. Dit geeft problemen. Blinde bezoekers laten de tekst op de pagina namelijk voorlezen door schermlezers. Die doen dat volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina (in dit geval Nederlands), tenzij specifiek is aangegeven dat een bepaald stukje tekst in een andere taal is geschreven. Dat betekent dat de delen die Engels zijn, nu met de verkeerde uitspraak worden voorgelezen. Markeer de Engelse inhoud met het attribuut lang="en" om ervoor te zorgen dat schermlezers overschakelen naar de juiste uitspraakregels voor die sectie.
Bevinding 61: Advies: In de footer, bijvoorbeeld op https://geoforum.nl/, staan drie links in een andere taal (Engels) zonder taalcode: “Privacy”, “Terms of service”, “About”. Deze tekst wordt nu voorgelezen volgens de uitspraakregels van de primaire taal van de pagina. Die is ingesteld in het lang-attribuut op het html-element, in dit geval op “nl”. Het zou beter zijn als deze anderstalige inhoud een lang-attribuut krijgt met de juiste waarde (lang="en"), zodat hulpsoftware het in de juiste taal kan presenteren. Omdat het om slechts enkele woorden gaat, die deels ook in het Nederlands voorkomen, wordt dit nu echter niet afgekeurd.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 62: Als de bezoeker is ingelogd, staat er boven elke pagina van de website, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster wordt geopend. Het invoerveld met placeholder-tekst "Waar gaat deze discussie over in één korte zin?" heeft geen permanent label. Zie ook het invoerveld met de placeholder-tekst "Zoeken" dat wordt weergegeven als het interactieve element met een "+"-pictogram wordt geactiveerd. Invoervelden moeten een label hebben dat altijd zichtbaar is. Dat kan een tekst zijn of een afbeelding (icoon). Een placeholder-tekst kan niet als label dienen, omdat deze tekst verdwijnt als de bezoeker begint te typen. Een invoerveld zonder zichtbaar label kan mensen in de war brengen, omdat ze niet weten wat ze moeten invullen. Voeg een label toe in de vorm van een tekst of een icoon.
In dit dialoogvenster bevat de teksteditor de placeholder-tekst: "Typ hier. Gebruik Markdown, BBCode of HTML voor opmaak. Slaap of plak afbeeldingen.". Dit is een instructie die verdwijnt als de bezoeker begint te typen. Belangrijke tekstinstructies moeten altijd zichtbaar blijven zodat bezoekers weten welke informatie ze moeten invoeren.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 63: Op alle pagina's van de website staan meerdere interactieve elementen die fungeren als knoppen om dropdownmenu's te openen. De manier waarop ze in de code zijn geïmplementeerd heeft echter meerdere toegankelijkheidsproblemen.
Op pagina https://geoforum.nl/g staat bijvoorbeeld een filter "Filteren op groepstype". In de code voor dit filter worden details en summary-elementen gebruikt. Het summary-element heeft de role="listbox" gekregen die zijn eigen rol overschrijft. De rol listbox moet echter 'child'-elementen bevatten. Deze ontbreken nu. Bovendien zijn de details- en summary over het algemeen niet geschikt voor vervolgkeuzemenu's met links of andere knoppen, omdat ze meer bedoeld zijn voor eenvoudige open- en dicht-secties (bijvoorbeeld voor het samenvouwen van lange tekstgedeelten of gedetailleerde uitleg die bezoekers misschien niet meteen hoeven te zien) en niet voor het maken van interactieve menu's. Bovendien heeft de dropdown met items een role="menu". Het element met de role="menu" moet een label zijn dat bijvoorbeeld wordt geleverd door aria-label.
Zie ook de vergelijkbare problemen op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://geoforum.nl/latest met "categorieën" en "tags" filters, op https://geoforum.nl/search?q=test met de interactieve elementen binnen de "Geavanceerde filters", zoals onder "Gecategoriseerd", "Getagd", "Waarin onderwerpen", enz. Dit probleem doet zich ook voor op andere pagina's. Bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/latest met de filters "categorieën" en "tags".
Op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account (getiteld "Account - Voorkeuren") staat, wanneer de bezoeker is ingelogd, onder het kopje "E-mailadres" de knop met het moersleutelpictogram waarmee opties kunnen worden geopend. Zie ook andere pagina's.
Bevinding 64: Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/ opent de knop "Aanmelden" in de header een dialoogvenster. Dit dialoogvenster heeft geen toegankelijke naam. Schermlezers kunnen hierdoor niet doorgeven welke inhoud het dialoogvenster heeft. Dit kan opgelost worden door een aria-label aan het dialoogvenster toe te voegen met een duidelijke beschrijving van de inhoud. Een soortgelijk probleem wordt ook op andere pagina's waargenomen. Als de bezoeker is ingelogd, staat er op alle pagina's van de website, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary, een knop "Bericht" waarmee een dialoogvenster wordt geopend. In het tekstgebied van dit dialoogvenster staat een emoji-kiezer. Het dialoogvenster dat door deze knop wordt geopend, heeft geen toegankelijke naam. Zie ook het dialoogvenster "Wat wil je doen met je bericht?" dat wordt weergegeven wanneer je de brief probeert op te slaan.
Bevinding 65: Op alle pagina's van de website staan meerdere knoppen die geen toegankelijke namen hebben, waardoor schermlezers hun functie niet kunnen overbrengen aan gebruikers van schermlezers. Hieronder staan voorbeelden, maar ze zijn niet volledig.
Op alle pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://geoforum.nl/ opent de knop "Registreren" in de header een dialoogvenster met een knop "x". Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Zie hetzelfde probleem met de knop "x" in andere dialoogvensters, bijvoorbeeld "Welkom terug", "Wachtwoord herstellen", enz.
Op de pagina https://geoforum.nl/t/van-ahn-tif-naar-landxml-met-behulp-van-civil3d/9233 wordt hetzelfde probleem waargenomen met de volgende knoppen: "liken", "deel een link" onder het bericht. Als de bezoeker is aangemeld, wordt op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary (getiteld "Samenvatting") de knop "Je Gravatar vernieuwen" weergegeven in het dialoogvenster "Je profielafbeelding wijzigen" dat wordt geopend onder de kop "Profielafbeelding".
Als de bezoeker is ingelogd, wordt op pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary (getiteld "Samenvatting") met de knop "Bericht" het dialoogvenster geopend. In dit dialoogvenster staan aan de rechterkant de volgende knoppen: de knop om de editor op volledig scherm te openen, de knop om het editorpaneel te minimaliseren en de knop om het voorbeeld te verbergen. Er zijn meerdere oplossingen om deze knoppen een naam te geven, bijvoorbeeld via een aria-label.
Bevinding 66: Op pagina https://geoforum.nl/badges/10/bewerker, onder het kopje "Bewerker", staan links met gebruikersnamen. Deze links zijn echter onjuist gemarkeerd met role="heading". Dit is onjuist, omdat de ARIA-rol hun rol van links als interactieve elementen overschrijft. Hierdoor herkennen schermlezers ze mogelijk niet meer als links, wat gebruikers die afhankelijk zijn van ondersteunende technologie in verwarring kan brengen. Elk HTML-element heeft standaard een bepaalde rol. Dit betekent dat het element bepaalde eigenschappen en functies heeft om informatie aan de gebruiker te geven of om informatie van de gebruiker te ontvangen. De rol bepaalt dus wat het element doet. Schermlezers en andere hulpmiddelen moeten de correcte rol van elk element op een webpagina kennen. Zo kunnen ze op een slimme manier met het element omgaan en aan de gebruiker uitleggen wat het element doet. Hetzelfde probleem wordt waargenomen op pagina https://geoforum.nl/search?q=test met links in zoekresultaten.
Bevinding 67: Op pagina https://geoforum.nl/badges/10/bewerker staan onder het kopje "Bewerker" links met avatars. Deze interactieve elementen worden verborgen voor schermlezers met behulp van aria-hidden-attribuut. Het is niet toegestaan om interactieve elementen te verbergen voor schermlezers. Een blinde bezoeker moet toegang hebben tot dezelfde informatie en functionaliteit als een ziende bezoeker. Daarnaast kunnen deze elementen nog steeds focus krijgen. Dit is verwarrend voor bezoekers die met de Tab-toets navigeren.
Bevinding 68: Op pagina https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts hebben sommige berichten een gedeelte met verborgen inhoud. Zie bijvoorbeeld berichten met de kop "BGT Vector Tiles in Mapbox", "PDOK BAG en hogere resolutie". Hoewel de open of gesloten toestand visueel duidelijk is, wordt deze niet programmatisch gecommuniceerd naar schermlezers. Voor bezoekers die de pagina kunnen zien, is het duidelijk of een sectie in- of uitgeklapt is. Maar voor blinde of slechtziende bezoekers die een schermlezer gebruiken is dat niet zo. Dit kan opgelost worden door een aria-expanded-attribuut toe te voegen aan de knoppen waarmee de secties geopend en gesloten worden of door visueel verborgen tekst toe te voegen die de staat van de sectie aangeeft.
Bevinding 69: Op pagina https://geoforum.nl/t/boorstaten-en-dieptes/9086/ staan in comments afbeeldingen waarmee een dialoogvenster voor het bekijken van afbeeldingen in een groot formaat wordt geopend. Dit dialoogvenster heeft niet de juiste ARIA-rol. Schermlezers kunnen hierdoor niet doorgeven dat het om een dialoogvenster gaat. Dit kan opgelost worden door role="dialog" aan het dialoogvenster toe te voegen. Het dialoogvenster moet een beschrijvende, toegankelijke naam hebben. Dit kan opgelost worden door een aria-label aan het dialoogvenster toe te voegen met een duidelijke beschrijving van de inhoud.
Bevinding 70: Als de bezoeker is aangemeld en de pagina https://geoforum.nl/u/a11y/summary op een klein scherm bekijkt, werken de pictogrammen in de bovenste navigatie als links. Ze hebben geen toegankelijke namen. Hierdoor begrijpen bezoekers die een schermlezer gebruiken niet wat de bestemming of de functie is van de link. Geef deze link een toegankelijke naam die het doel van de link beschrijft.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://geoforum.nl/ - Nieuwste topics:
https://geoforum.nl/latest - Over:
https://geoforum.nl/about - Pagina niet gevonden:
https://geoforum.nl/404 - Gebruiksvoorwaarden:
https://geoforum.nl/tos - Groepen:
https://geoforum.nl/g - Berichten - OSGeo:
https://geoforum.nl/g/OSGeo/activity/posts - Bewerker:
https://geoforum.nl/badges/10/bewerker - (te) lange veldnamen voor postgis bij percelen gml - Datasets / BRK:
https://geoforum.nl/t/te-lange-veldnamen-voor-postgis-bij-percelen-gml/10256 - Zoekresultaten:
https://geoforum.nl/search?q=test - Samenvatting:
https://geoforum.nl/u/a11y/summary - Account - Voorkeuren:
https://geoforum.nl/u/a11y/preferences/account - Van AHN (TIF) naar landXML met behulp van Civil3D:
https://geoforum.nl/t/van-ahn-tif-naar-landxml-met-behulp-van-civil3d/9233 - Boorstaten en dieptes:
https://geoforum.nl/t/boorstaten-en-dieptes/9086 - PDF1:
https://geoforum.nl/uploads/short-url/zGAIwq7QRcqXNhOPFMKJZC7yB1M.pdf - Tags:
https://geoforum.nl/tags - PDF2:
https://geoforum.nl/uploads/short-url/iiyWUeRqooCe3imT0NOVC20UUs.pdf
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.