Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Gezondheid in cijfers GGD Zaanstreek-Waterland
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | gezondheidincijfers.ggdzw.nl |
---|---|
Datum | 1 september 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: In het formulier op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/contact.aspx wordt gebruik gemaakt van een * (asterisk) om aan te geven welke velden verplicht zijn. Een asterisk wordt niet door elke voorleessoftware correct voorgelezen, daarom is het belangrijk dat het icoon een tekstalternatief krijgt. Het is al voldoende om op het input-element van het verplichte veld een required-attribuut te plaatsen. Een andere oplossing is het gebruik maken van een visueel verborgen tekst naast het icoon.
Bevinding 2: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staan verschillende afbeeldingen. Alle afbeeldingen in het document zijn met een Figure-tag in de codelaag geplaatst. Wanneer afbeeldingen met een Figure-tag in de codelaag zijn geplaats moeten deze een alternatieve tekst hebben. Een andere oplossing is het aanmerken van de decoratieve afbeeldingen als decoratief zodat deze niet meer in de codelaag staan. Zorg ervoor dat de informatieve afbeeldingen in het bestand, zoals het logo van de GGD Zaanstreek-Waterland, met een alternatieve tekst in de codelaag komen te staan. Alle decoratieve afbeeldingen moeten worden aangemerkt als artefact.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 3: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/rapportenpergemeente zijn teksten dikgedrukt gemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de tekst 'Download Gezondheidsmonitor Kind'. Het strong-element is niet geschikt om teksten dikgedrukt mee te maken. Het heeft namelijk een eigen semantische waarde: het geeft aan hulpsoftware aan dat een tekst belangrijk is en met nadruk moet worden uitgesproken. Verwijder het strong-element van de teksten en maak deze op met een andere methode, bijvoorbeeld het b-element of CSS.
Bevinding 4: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/beperkingen-en-aandoeningen zijn alle koppen opgemaakt met een h2-element. Hierdoor staan alle koppen op deze pagina op knopniveau 2. Dit creëert zogenoemde 'lege' koppen, koppen die niet naar content verwijzen en worden opgevolgd door koppen op hetzelfde niveau. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij de h2-kop 'Beperkingen' die wordt opgevolgd door de h2-kop 'Is (ernstig) beperkt in dagelijks leven vanwege problemen met gezondheid - senioren'. Wanneer koppen niet naar content verwijzen kan dat verwarrend zijn voor bijvoorbeeld screenreadergebruikers. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is gebruik te maken van een goedlopende koppenstructuur, dit kan bijvoorbeeld door onder andere de kop 'Is (ernstig) beperkt in dagelijks leven vanwege problemen met gezondheid - senioren' op te maken met een h3-element.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/slapen en https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/sociale-contacten.
Bevinding 5: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/dashboard/vaccineren staan de teksten 'Let op:' en 'Weken:'. Deze teksten zijn koppen voor onderstaande content maar zijn niet opgemaakt met een kop-element. Hierdoor kan hulpsoftware de koppen niet herkennen als kop. Zorg er daarom voor dat koppen worden opgemaakt met een kop-element.
Bevinding 6: In de PDF op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf zijn verschillende toegankelijkheidsproblemen gevonden:
- Koppen in het bestand zijn niet opgemaakt met een Kop-tag. Hierdoor kan hulpsoftware koppen niet aangeven als een kop. Zorg ervoor dat koppen altijd met een Kop-tag zijn opgemaakt.
- Op pagina 5 staat een genummerde lijst die niet is opgemaakt met een L-tag. Zorg ervoor dat de lijst correct wordt opgemaakt.
- Aan het eind van de PDF staat een tabel. In de codelaag is deze tabel opgemaakt in verschillende Table-tags, terwijl dit één tabel is. Zorg ervoor dat de tabel met één Table-tag wordt opgemaakt.
- In de tabel aan het eind van het document staan lege TH-tags. Een TH-tag moet altijd content bevatten. Verander de lege TH-tags in TD-tags, of plaats content in deze lege cellen.
Bevinding 7: Opmerking: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/jongvolwassenen/ wordt geen gebruikgemaakt van koppen. Koppen zijn een belangrijk navigatiemiddel en vertellen bezoekers veel over de inhoud van de pagina. Het is daarom beter om koppen te gebruiken op elke pagina van de website.
1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: De volgorde waarin tag zijn geplaatst in de codelaag van de PDF op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf is niet correct. Zo staan bijvoorbeeld percentages in de codelaag vóór de beschrijving. Hierdoor wordt content niet correct voorgelezen door voorleessoftware. Zorg ervoor dat tags in de goede volgorde in de codelaag komen te staan.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: Wanneer op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/jive focus wordt geplaatst op de links 'Direct aan de slag', 'Volg instructies' en 'Neem contact met ons op', verandert de achtergrond kleur van de link naar lichtblauw (HEX #7DBCE5). De witte tekst van de link heeft onvoldoende contrast op deze blauwe achtergrond. De contratsverhouding is hier 2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 10: Wanneer op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/beperkingen-en-aandoeningen de knop 'Zaanstad "Kies een gebied"' is uitgeklapt zijn blauwe teksten (HEX #558FA6) zichtbaar, bijvoorbeeld de tekst 'Gemeente'. Op een witte achtergrond hebben deze teksten onvoldoende contrast, de contrastverhouding is hier 3,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 11: Wanneer op de pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/jive een grafiek is geselecteerd, bijvoorbeeld 'Bevolking/Bevolkingsaantallen/aantal mannen' verschijnen er naast 'Inhoud', 'Niveau' en 'Jaar' witte nummer op een blauwe achtergrond. Bij focus wordt de achtergrond lichtblauw. (HEX #7DBCE5) en heeft de tekst te weinig contrast. De contrastverhouding is hier 2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 12: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf wordt gebruikgemaakt van oranje tekst (HEX #E9530E). Op de witte achtergrond heeft deze tekst onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 3,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 13: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf wordt gebruikgemaakt van een witte tekst op een rode achtergrond (HEX #FF0000). Deze kleurencombinatie heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 14: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staat witte tekst op een groene achtergrond (HEX #92D050). Deze kleurencombinatie heeft onvoldoende contrast. De contratsverhouding is hier 1,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 15: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staan witte teksten op een lichtblauwe achtergrond (HEX #3399FF). Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 2,9:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 16: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staan vanaf pagina twee witte teksten op turquoise achtergrond (HEX #35B8B2). Deze kleuren hebben onvoldoende contrast met elkaar. De contrastverhouding is hier 2,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 17: In de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staan oranje teksten (HEX #F15D0F) op een lichtblauwe achtergrond (HEX #E3F2F1), bijvoorbeeld op pagina 4. Deze kleurencombinatie heeft te weinig contrast. De contratsverhouding is hier 2,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 18: Op onder andere pagina 8 van de PDF https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf staan blauwe teksten (HEX #002A5C) op een oranje achtergrond (HEX #E9500E). Deze kleuren hebben samen onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 3,7:1, waar het minimaal 4,5:1 moet zijn.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 19: Deze bevinding is technisch van aard en daarom wordt hier niet op afgekeurd bij deze content-audit:
Wanneer bezoekers inzoomen tot 400% bij een schermbeedte van 1280 bij 1024 pixels op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/rapportenpergemeente, vallen de titels van de rapporten. Hierdoor zijn de rapporttitels niet mee beschikbaar voor mensen die moeten inzoomen op de pagina. Zorg ervoor dat teksten niet wegvallen wanneer bezoekers inzoomen.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 20: Opmerking: Op website wordt gebruik gemaakt van een browser eigen focusrand. Deze focusrand heeft niet overal voldoende contrast. Het is daarom beter om een eigen focusrand met voldoende contrast toe te voegen aan de website.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: De PDF op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf heeft geen documenttitel. Een documenttitel is een belangrijk navigatiemiddel voor verschillende bezoekers en moet daarom goed omschrijven waar het bestand overgaat. Geef de PDF een goede documenttitel. Vergeet niet om in de bestandseigenschappen aan te geven dat de documenttitel wordt getoond bij openen en niet de bestandsnaam.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/rapportenpergemeente staan links die naar PDF's verwijzen, deze links zijn alleen zichtbaar wanneer hier toetsenbordfocus op staat. De links zijn gelabeld met een icoon, waardoor de link geen toegankelijke naam heeft (zie ook succescriterium 4.1.2). Zonder toegankelijke naam weten gebruikers van hulpsoftware niet waar deze links naar verwijzen. Zorg ervoor dat de links een goede toegankelijke naam krijgen waarin het linkdoel is beschreven.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/dashboard/vaccineren staat de link 'Inloggen'. De link die uiteindelijk focus krijgt met het toetsenbord heeft de toegankelijke naam 'dashboard zorgcontinuïteit voor crisisfunctionarissen' via een screenreader only tekst gekregen. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van de link niet overeenkomen is de link moeilijk te bedienen met spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat het visuele label volledig voorkomt in de toegankelijke naam van de link. Dit probleem komt ook voor bij de link 'Ga naar de vaccinatiepagina van RIVM' op dezelfde pagina.
3. Begrijpelijk
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 24: Wanneer een verplicht veld niet is ingevuld op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/contact.aspx, verschijnt hier een foutmelding. Bij het veld 'E-mail' verschijnt bijvoorbeeld de foutmelding 'Een e-mailadres is verplicht'. Dit is geen goede foutmelding, het geeft namelijk niet aan welke fout de bezoeker heeft gemaakt. Als het veld leeg is moet dit ook worden aangeven in de foutmelding. Een goede foutmelding wanneer bezoekers een verplicht veld leeg laten is bijvoorbeeld 'Het veld 'E-mail' is niet ingevuld. Dit is een verplicht veld'.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Op pagina https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/rapportenpergemeente staan verschillende links die verwijzen naar PDF's. Deze links zijn alleen zichtbaar wanneer hier toetsenbordfocus op is geplaatst. De links hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor zijn de links lastig te bedienen met hulpsoftware. Zorg ervoor dat de links een goed toegankelijke naam krijgen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label op het a-element.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/ - Databank:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/jive - Contactformulier:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/contact.aspx - Rapport per gemeente (PDF pagina):
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/rapportenpergemeente - PDF:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/report/volw20_479.pdf - Beperkingen en aandoeningen:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/beperkingen-en-aandoeningen - Leefstijl:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/leefstijl - Slapen:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/slapen - Vaccineren:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/dashboard/vaccineren - Sociale contacten:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/sociale-contacten - Jongvolwassenen:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/jongvolwassenen/ - Geboortes:
https://gezondheidincijfers.ggdzw.nl/dashboard/resultaten-gezondheidsmonitors-naar-thema/geboortes
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.