Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website www.gezondheidsverkenning.ggdzw.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website gezondheidsverkenning.ggdzw.nl
Datum 19 december 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op gezondheidsverkenning.ggdzw.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op het domein gezondheidsverkenning.ggdzw.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 24

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de footer op elke pagina staat een afbeelding van een QR-code. De alternatieve tekst van deze afbeelding is 'QR code hkz'. Deze tekst omschrijft onvoldoende wat het doel is van de afbeelding. Vul de alternatieve tekst aan zodat duidelijk wordt waar de bezoeker terecht komt bij het scannen van de QR-code. Ook is deze QR-code moeilijk te gebruiken voor sommige bezoekers met slecht zicht, daarom is het beter om een link te gebruiken in plaats van een QR-code.

Bevinding 2: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/fysieke-leefomgeving/ staat een afbeelding die als alternatieve tekst alleen aanhalingstekens ("") heeft. Dit omschrijft niet wat op de afbeelding is te zien. Bij een decoratieve afbeelding is het niet nodig om de afbeelding een alternatieve tekst te geven, maar wanneer je dat doet moet de alternatieve tekst wel de afbeelding omschrijven. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de decoratieve afbeelding te verbergen voor hulpsoftware met een leeg alt-attribuut. Hierbij kan ook het title-attribuut (met de tekst 'shutterstock_400051480') van het img-element verwijderd worden. Hetzelfde komt voor bij de afbeelding met dezelfde alternatieve tekst ("") op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/ en https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/.

Bevinding 3: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Wanneer op onder andere de homepagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl een zoekterm wordt getypt in het zoekveld, verschijnt een klikbaar icoon waarmee de zoekterm verwijderd kan worden. Dit icoon is een svg-afbeelding en deze heeft geen alternatieve tekst, terwijl deze wel informatie geeft. Voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader is alleen de tekst 'Klikbaar' te horen, maar is niet duidelijk wat op de afbeelding te zien en dus wat de functionaliteit is. Los dit op door role=img en een title-element met een alternatieve tekst als eerste child-element toe te voegen aan de svg-afbeelding.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/doodsoorzaken/ staat een tabel waarin het aantal perinatale sterfgevallen per jaar te zien is. (Tabel 5, Aantal perinatale sterftegevallen per 1000 geboorten). Deze tabel heeft een toegankelijk alternatief op de toegankelijke versie van deze pagina, https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/doodsoorzaken-toegankelijke-tekst/. In dit toegankelijke alternatief is de tabelkolom die onder '2020' staat niet meegenomen. Daarom zijn deze gegevens niet beschikbaar voor bezoekers die de toegankelijke pagina bekijken. Vul de gegevens aan om van deze pagina een volledig toegankelijk alternatief te maken.

Bevinding 5: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/ zijn de tekst 'Bevolking', 'Levensverwachting' en 'Doodsoorzaken' opgemaakt met een h3-element. Dit zijn geen koppen voor onderstaande content en mogen daarom niet zijn opgemaakt met een kop-element. Het kan juist verwarrend zijn voor sommige bezoekers dat deze teksten als kop zijn opgemaakt, omdat zij kunnen denken dat informatie over deze onderwerpen op de pagina staat. Los dit probleem op door het h3-element van de teksten te verwijderen.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/ en https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/fysieke-leefomgeving/.

Bevinding 6: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid-toegankelijke-tekst/ staat de kop 'Vaccinatiegraad kinderen in Zaanstreek-Waterland, tussen 2014 en 2020'. In de code is deze tekst opgemaakt met een p-element en niet als een kop. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangegeven dat hier een kop staat, ook al is dat visueel wel zo. Zorg ervoor dat deze kop wordt opgemaakt met een h4-element.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij andere koppen op deze pagina, bijvoorbeeld bij 'Beemster'.

Bevinding 7: Advies: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/doodsoorzaken-toegankelijke-tekst/ staan overzichten van getallen die bij jaartallen horen. Bijvoorbeeld onder de kop 'Prognose aantal inwoners met dementie in regio Zaanstreek-Waterland en Nederland 2020-2050'. Hier staat per regel eerst het jaartal genoemd en daarna het bijbehorend getal. Hierbij zou het duidelijker zijn als aan het jaartal tekst toegevoegd wordt waaruit te begrijpen is dat het hier om een jaartal gaat. Omdat aangenomen kan worden dat voor bezoekers de jaartallen wel te herkennen zijn wordt dit niet afgekeurd, maar het zou verwarring kunnen voorkomen als het onderscheid tussen het jaartal en het bijbehorende getal vollediger omschreven wordt. Dit geldt voor alle plekken waar een jaartal plus een getal genoemd wordt.

Bevinding 8: Advies: Op verschillende pagina's wordt niet op de juiste manier gebruik gemaakt van een koppenstructuur. Voor gebruikers van een screenreader is een kopstructuur belangrijk, omdat een lijst van koppen opgevraagd kan worden en op die manier genavigeerd kan worden. Zorg voor een goede koppenstructuur, die begint bij een kopniveau h1 voor de titel van de pagina, kopniveau h2 voor de koppen, kopniveau h3 voor de tussenkoppen, etcetera. Sla hierbij geen koppen over.

Een aantal voorbeelden van een onjuiste koppenstructuur zijn:

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 9: Advies: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/ staan onder de kop 'Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning' links naar verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld 'Bevolking'. Bij de koppen van de onderwerpen staat een afbeelding die als link is opgemaakt, deze staat in HTML voorafgaand aan de kop. Omdat deze afbeelding een alternatieve tekst heeft waaruit duidelijk wordt dat deze hetzelfde linkdoel heeft als de kop is het wel duidelijk bij welke kop de afbeelding hoort. Toch is aan te raden om de volgorde in HTML op correcte wijze op te maken. Daarbij komt eerst de kop, daarna de afbeelding en daarna de inhoud. Op die manier is het voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader altijd duidelijk bij elke kop de afbeelding hoort.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/mentale-gezondheid/ is een afbeelding met een grafiek te zien onder de kop 'Jongvolwassen mannen zijn vaker tevreden dan jongvolwassen vrouwen' (Figuur 2, 'Is tevreden met zichzelf en zijn/haar leven'). Een toegankelijke variant hiervan zou te vinden moeten zijn op de toegankelijke pagina die als alternatief voor deze pagina dient, https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-toegankelijke-tekst/. Op deze toegankelijke pagina is echter niet alle informatie die op de afbeelding te zien is, terug te vinden in de tekst. Zo mist de leeftijd (16-25) die onder de grafiek staat, en komt het percentage dat bij de vrouwen genoemd wordt (33%) niet overeen met wat in de tekst staat (38%).
Vul de tekst aan, om van de toegankelijke pagina een volwaardig alternatief te maken.
Een soortgelijk probleem komt voor bij Figuur 3, 'Voelt zich (zeer) vaak gestrest'. Hier mist in de toegankelijke tekst de leeftijdsindicatie bij jongvolwassenen en volwassenen, die op de afbeelding te zien is. Ook bij Figuur 5 mist de leeftijdsindicatie in de tekst.

Bevinding 11: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid/ staat een afbeelding waarop een grafiek te zien is, bij Figuur 1 'Verloop van vaccinatiegraden tussen 2013 en 2020'. De grafiek is niet voor iedere bezoeker toegankelijk, maar een toegankelijk alternatief wordt geboden op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid-toegankelijke-tekst/. Omdat het toegankelijke alternatief een andere titel heeft ('Vaccinatiegraad kinderen in Zaanstreek-Waterland, tussen 2014 en 2020') dan de titel die bij de afbeelding staat op de normale pagina, kan het voor sommige bezoekers onduidelijk zijn voor welke afbeelding deze tekst een alternatief biedt. Zorg dat deze overeen komt.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 12: Opmerking: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bevolking/ staan de links 'Bevolking', 'Doodsoorzaken' en 'Levensverwachting'. Deze links zijn te bedienen met de muisaanwijzer maar niet met het toetsenbord. Zorg ervoor dat deze elementen te bedienen zijn met het toetsenbord, bijvoorbeeld door ze op te maken met een a-element. Omdat dit een technische bevinding is wordt hierop niet afgekeurd bij deze content-audit. Toch is het beter om dit probleem op te lossen voor de toegankelijkheid van de website.
Dit komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 13: Advies: De paginatitels van pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/?s=gezondheid&asp_active=1&p_asid=1&p_asp_data=1&filters_initial=1&filters_changed=0&qtranslate_lang=0¤t_page_id=1002 en pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/404 beschrijven de inhoud van de pagina's, maar omdat deze deels in het Engels zijn kan het toch voor sommige bezoekers onduidelijk zijn. Omdat de pagina's Nederlandstalig zijn is het beter om de paginatitel te wijzigen zodat deze volledig in het Nederlands is.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 14: Opmerking: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-toegankelijke-tekst/ staat de kop 'Waar liggen kansen?'. Op deze kop staat een tabindex=0, hierdoor krijgt de tekst toetsenbordfocus terwijl het geen bedienbaar element is. Dit is verwarrend voor toetsenbordgebruikers. Omdat dit een technisch bevinding is wordt hierop niet afgekeurd bij een content-audit. Toch is het wel beter voor de toegankelijkheid van de website om dit probleem op te lossen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/?s=gezondheid&asp_active=1&p_asid=1&p_asp_data=1&filters_initial=1&filters_changed=0&qtranslate_lang=0¤t_page_id=1002 staat bij elk zoekresultaat een link die is vormgegeven als knop met daarop de tekst 'Lees verder'. Deze tekst beschrijft niet waar de link naartoe leidt. Zorg dat de linktekst duidelijk beschrijft wat het doel van de link is, bijvoorbeeld door de tekst aan te vullen met de titel van het bericht of pagina waarnaar gelinkt wordt. Visueel is duidelijk waar de link bij hoort, dus deze aanvullende tekst hoeft niet visueel zichtbaar te zijn.

Bevinding 16: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/?s=gezondheid&asp_active=1&p_asid=1&p_asp_data=1&filters_initial=1&filters_changed=0&qtranslate_lang=0¤t_page_id=1002 staat onder de zoekresultaten een paginering die bestaat uit links die eruit zien als knoppen. De laatste van deze links, waar een pijltje op te zien is, heeft geen toegankelijke naam. Daarom is voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet te horen waar deze link naartoe leidt. Voeg een tekst toe waaruit duidelijk wordt dat de bezoeker op de volgende pagina terecht komt door op deze link te klikken. Ook bij de links bestaand uit alleen een nummer is het niet duidelijk waar de link naar verwijst, voeg aan de toegankelijke naam van deze link het woord pagina toe.
Zie ook succescriterium 4.1.2.

Bevinding 17: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid-toegankelijke-tekst/ staan in de paragraaf onder de kop 'Vaccinatiegraad maternale kinkhoest voor zwangere vrouwen verschilt sterk per gemeente' twee links. De links leiden naar de pagina waar de bezoeker zich al bevindt en hebben hiermee geen functie. De links zijn niet zichtbaar in de tekst, maar deze zijn voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader wel te horen. Dit kan verwarrend werken omdat het doel van deze links onduidelijk is en de links hebben op deze plek geen toegevoegde waarde. Een mogelijke oplossing kan zijn dat deze links verwijderd worden.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/mentale-gezondheid/ staat de kop 'Wat doen wij voor de regio?'. Deze pagina heeft een toegankelijk alternatief, dat is pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/mentale-gezondheid/mentale-gezondheid-toegankelijke-tekst/. Op deze toegankelijke pagina heeft de kop die op dezelfde plek boven dezelfde paragraaf staat, de tekst 'Wat doet de GGD?'
Omdat de koppen dezelfde tekst beschrijven en de toegankelijke pagina een alternatief biedt voor de niet-toegankelijke pagina, moeten deze koppen overeen komen. Ditzelfde komt voor op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid/ en de toegankelijke variant hiervan, pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/bescherming/vaccinatiebeleid-toegankelijke-tekst/. En op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/sociale-leefomgeving/personen-met-onbegrepen-gedrag/ met als toegankelijke variant pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/sociale-leefomgeving/personen-met-onbegrepen-gedrag-toegankelijke-tekst/.

Bevinding 19: Advies: Wanneer de bezoeker op een pagina komt die niet bestaat, zoals https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/404, is een kop te zien met de tekst 'Sorry, geen berichten gevonden'. Een bezoeker weet hierdoor dat op deze pagina geen berichten te vinden zijn, maar het zou duidelijker zijn als hier een kop staat met een tekst waaruit duidelijk wordt dat de pagina niet bestaat.

Bevinding 20: Advies: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/contact/ komen twee koppen voor met dezelfde tekst; 'Contact'. Beide koppen beschrijven de bijbehorende content, maar om voor een bezoeker die gebruik maakt van hulpsoftware zoals een screenreader en die via de koppenstructuur navigeert duidelijk te maken dat beide koppen inhoudelijk andere content bevatten, is het goed om dit aan te passen. Wijzig bijvoorbeeld de kop 'Contact' op kopniveau h4 zodat deze de unieke content die erbij hoort beter beschrijft.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Bovenaan alle pagina's staat bij het zoekveld (met placeholder tekst 'Zoeken...') een zoek-knop waarop een vergrootglas te zien is. Deze knop heeft via een aria-label de naam 'search magnifier button' gekregen. Vooral voor bezoekers die gebruik maken van spraaksoftware maakt dit het lastig om de knop te bedienen. Zorg ervoor dat de knop een Nederlandstalige naam krijgt die start met de tekst die op het scherm te zien is, in dit geval 'Zoeken'. Dit geldt ook voor het zoekveld zelf, dat de toegankelijke naam 'Search input' heeft.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 22: Advies: De paginatitels van pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/?s=gezondheid&asp_active=1&p_asid=1&p_asp_data=1&filters_initial=1&filters_changed=0&qtranslate_lang=0¤t_page_id=1002 en pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/404 zijn deels in het Engels, terwijl hiermee een Nederlandstalige pagina beschreven wordt. Wijzig deze paginatitel zodat deze volledig in het Nederlands is.

3.2 Voorspelbaar

3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: Op alle pagina's, bijvoorbeeld de homepagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/, staat in de footer een link met de tekst 'Adressen en telefoonnummers' en aan de rechterkant van de pagina een link met de tekst 'Contactmogelijkheden'. Beide links leiden naar de pagina 'Contact'.
Omdat de links dezelfde pagina met een andere tekst aanduiden, kan dit voor sommige bezoekers verwarrend zijn. Zorg ervoor dat dezelfde link op beide plekken op dezelfde manier aangeduid wordt.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op pagina https://gezondheidsverkenning.ggdzw.nl/?s=gezondheid&asp_active=1&p_asid=1&p_asp_data=1&filters_initial=1&filters_changed=0&qtranslate_lang=0¤t_page_id=1002 staat onder de zoekresultaten een paginering die bestaat uit links die eruit zien als knoppen. De laatste van deze links, waar een pijltje op te zien is, heeft geen toegankelijke naam. Daarom is voor bezoekers die gebruik maken van hulpsoftware zoals een screenreader niet te horen waar deze link naartoe leidt. Voeg een tekst toe waaruit duidelijk wordt dat de bezoeker op de volgende pagina terecht komt door op deze link te klikken.
Zie ook succescriterium 2.4.4.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-22 02:53:37 v2.4-011