Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Raad voor de Kinderbescherming
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Raad voor de Kinderbescherming |
---|---|
Datum | 6 december 2024 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt: • De content van de pagina's op kinderbescherming.nl. • Alle PDF's op kinderbescherming.nl. Buiten de scope van het onderzoek valt: • De techniek van de pagina's op kinderbescherming.nl. Dit vereist een apart onderzoek. • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website. • Alle externe systemen en websites waar via kinderbescherming.nl met een link naar wordt verwezen. |
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/ staat onder de navigatiebalk de afbeelding klimmen.jpg met de alternatieve tekst "Kind klimt op klimrek". Deze afbeelding heeft het kenmerk display="none" en wordt dus niet opgemerkt door hulpsoftware. Het figure element waar de afbeelding in genest is, is echter niet verborgen. Verberg ook het figure element voor hulpsoftware.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 2: Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/over-ons/ons-werk-in-aantallen/raadsonderzoek-stand-van-zaken/juli-2024 staat onder aan de pagina een grijs blok met de tekst die begint met "Staat uw vraag hier niet bij?". Deze tekst is cursief, hier is het em-element gebruikt. Het em-element is bedoeld voor het benadrukken van een woord of delen van een zin. Het geeft aan de screenreader aan dat de tekst gesproken nadruk heeft. Zorg dat de alinea via de stylesheet opgemaakt wordt.
Bevinding 3: Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/werken-bij-de-rvdk/raadsonderzoekers staan onder 'Maak kennis met onze recruiters' gegevens waarbij bijvoorbeeld 'E-mail' met het strong-element is opgemaakt. Maak in plaats daarvan gebruik van een descriptionlist, tabelvorm of kopjes om deze relatie mee aan te geven.
Bevinding 4: De PDF "Menukaart_Erkende_gedragsinterventie_als_leerstraf_-_2024" is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Software kan daardoor bijvoorbeeld niet bepalen wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en ALT-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de PDF "Convenant+Nazorg+jeugdige+ex-gedetineerden+Midden+IJssel+Oost+Veluwe+(april+2024+versie+WOO)". Ook deze PDF is niet gecodeerd (van tags voorzien).
Bevinding 5: Aangepast advies naar aanleiding van de hercontrole: Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/over-ons/ons-werk-in-aantallen/raadsonderzoek-stand-van-zaken/juli-2024 komen onder Cijfers juni 2024 opmaaktabellen voor, die wel als tabel worden herkend door hulpsoftware. Plaats hier bij voorkeur role=presentation op, zodat hulpsoftware de tabelopmaak kan negeren.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Aangepaste bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/themas/taakstraffen/taakstrafplaatsen heeft de koptekst H1 "Geef jij jongeren een tweede kans?" en de onderliggende paragraaf tekst een witte kleur. Op de achtergrondafbeelding heeft de tekst niet voldoende contrast, bijvoorbeeld op het haar van de vrouw in de foto. Hier heeft de tekst een contrastratio van 3,5:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn voor normale tekst.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/themas/taakstraffen/taakstrafplaatsen staan 2 paarse afbeeldingen met een paarse tekst, namelijk "Wat is een taakstraf" en "Wat verwachten we van een taakstrafplaats". Dit zijn afbeeldingen van tekst. Slechtzienden kunnen deze tekst niet aanpassen om de leesbaarheid te verhogen. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina. Dit komt op meerdere pagina's in de sample voor, bijvoorbeeld op pagina https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen/klacht-of-ervaring-delen/klachtenformulier en op pagina https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen/klacht-of-ervaring-delen.
2. Bedienbaar
2.4 Navigeerbaar
2.4.2 Paginatitel (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 8: De PDF "Menukaart_Erkende_gedragsinterventie_als_leerstraf_-_2024" heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
Bevinding 9: De PDF "Convenant+Nazorg+jeugdige+ex-gedetineerden+Midden+IJssel+Oost+Veluwe+(april+2024+versie+WOO)" heeft een documenttitel in de eigenschappen, maar deze beschrijft de inhoud van het document niet. Er staat nu "Microsoft Word - Convenant Nazorg jeugdige ex-gedetineerden Midden IJssel Oost Veluwe (april 2024, versie WOO).docx" Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 10: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/toegankelijkheid komt een afbeelding van tekst voor. De alternatieve tekst van de afbeelding is goed, maar omdat er op het a-element een aria-label is geplaatst met 'Opent in een externe website', is dat de enige linktekst. Dit is onvoldoende duidelijk. Verwijder het aria-label zodat de alternatieve tekst van de afbeelding de linktekst is.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: In de eigenschappen van PDF "Menukaart_Erkende_gedragsinterventie_als_leerstraf_-_2024" is de taal niet goed ingevuld. Deze staat op Engels in plaats van Nederlands. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
Bevinding 12: In de eigenschappen van PDF "Convenant+Nazorg+jeugdige+ex-gedetineerden+Midden+IJssel+Oost+Veluwe+(april+2024+versie+WOO)" is de taal niet ingevuld. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Nieuwe bevinding naar aanleiding van de hercontrole:
Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/over-ons/ons-werk-in-aantallen/raadsonderzoek-stand-van-zaken/juli-2024 komt een grafiek voor, die nu wel een alternatieve tekst heeft. Echter zijn de teksten in het Engels, maar er is geen taalwissel aangegeven. Geef een taalwissel aan, of idealiter, vertaal de teksten naar het Nederlands.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina https://www.kinderbescherming.nl/over-ons/ons-werk-in-aantallen/raadsonderzoek-stand-van-zaken/juli-2024 staat een SVG afbeelding van een grafiek met aantal weken wachttijd per onderzoek die de Raad van de Kinderbescherming onderscheidt. De role="img" ontbreekt op de SVG afbeelding. Voeg deze rol toe aan de SVG.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://www.kinderbescherming.nl/ - Contact en Locaties:
https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen - Klachtenformulier:
https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen/klacht-of-ervaring-delen/klachtenformulier - Zoekresultaten:
https://www.kinderbescherming.nl/zoeken?trefwoord=toegankelijkheid&search-submit= - Sitemap:
https://www.kinderbescherming.nl/sitemap - Nieuws:
https://www.kinderbescherming.nl/actueel/nieuws - Nieuwsbericht:
https://www.kinderbescherming.nl/actueel/nieuws/2024/06/13/rvdk-in-podcast-de-uitvoering-van-ministerie-van-jenv - 404:
https://www.kinderbescherming.nl/404 - PDF I Bronpagina:
https://www.kinderbescherming.nl/documenten/convenants/2024/05/01/convenant-nazorg-jeugdige-ex-gedetineerden-gelderland-midden - PDF I:
https://www.kinderbescherming.nl/binaries/kinderbescherming/documenten/convenants/2024/05/01/convenant-nazorg-jeugdige-ex-gedetineerden-gelderland-midden/Convenant+Nazorg+jeugdige+ex-gedetineerden+Midden+IJssel+Oost+Veluwe+%28april+2024+versie+WOO%29.pdf - PDF II Bronpagina:
https://www.kinderbescherming.nl/documenten/brochures/2021/05/31/menukaart-leerstraffen - PDF II:
https://www.kinderbescherming.nl/binaries/kinderbescherming/documenten/brochures/2021/05/31/menukaart-leerstraffen/Menukaart_Erkende_gedragsinterventie_als_leerstraf_-_2024.pdf - Toegankelijkheidsverklaring:
https://www.kinderbescherming.nl/toegankelijkheid - Werken als Raadsonderzoeker:
https://www.kinderbescherming.nl/werken-bij-de-rvdk/raadsonderzoekers - Taakstrafplaatsen:
https://www.kinderbescherming.nl/themas/taakstraffen/taakstrafplaatsen - Video en Tijdlijn:
https://www.kinderbescherming.nl/over-ons - Stand van zaken:
https://www.kinderbescherming.nl/over-ons/ons-werk-in-aantallen/raadsonderzoek-stand-van-zaken/juli-2024 - Klacht of ervaring delen:
https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen/klacht-of-ervaring-delen - Informatie voor ouders en kinderen:
https://www.kinderbescherming.nl/voor-kind-en-ouder
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.