Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid Huisstijl Provincie Noord-Brabant

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Huisstijl Provincie Noord-Brabant
Datum 14 februari 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • Alle pagina's op huisstijl.brabant.nl
  • Alle PDF's op huisstijl.brabant.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op huisstijl.brabant.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via huisstijl.brabant.nl met een link naar wordt verwezen
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 35

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina huisstijl.brabant.nl/logos staan een aantal afbeeldingen. Deze hebben een bestandsnaam als alt-tekst, bijvoorbeeld 'Logo-Provincie-1530x852' en 'wapen_brabant-1530x852'. Streepjes worden ook voorgelezen door hulpsoftware (als 'min'). Zorg voor een duidelijke alt-tekst.

Bevinding 2: Op pagina huisstijl.brabant.nl/logos/logo staat het logo van de Provincie Noord-Brabant. De afbeelding heeft nu een leeg alt-attribuut waardoor deze door hulpsoftware genegeerd wordt. Bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien, missen daardoor dat hier het logo wordt afgebeeld. Voeg een alt-tekst toe als 'Logo Provincie Noord-Brabant'.

Bevinding 3: Op pagina huisstijl.brabant.nl/logos/logo staat een afbeelding onder 'Formaten en positie logo', die met een leeg alt-attribuut is verborgen voor hulpsoftware. De belangrijkste informatie op de afbeelding komt impliciet wel terug in de tekst, maar een aantal afmetingen worden niet benoemd. Zorg dat alle informatie voorkomt in de lopende tekst.
Daarnaast is het goed om een algemene tekst mee te geven aan de afbeelding, zodat bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien, in ieder geval weten dat er een afbeelding aanwezig is. Dit kan een alt-tekst zijn als 'Een visueel overzicht van alle belangrijke afmetingen bij het plaatsen van een logo in kleur, zwart-wit of aflopende vorm'.
Dit geldt ook voor de afbeeldingen van het Brabantvenster en communicatievenster op pagina huisstijl.brabant.nl/brabantvenster .

Bevinding 4: Op pagina huisstijl.brabant.nl/beeldstijl/videos staat een afbeelding onder 'Toelichting ondertiteling' met de alt-tekst 'Kippenboerderij'. Dit beschrijft (het doel van) de afbeelding niet. Pas de alt-tekst aan. Dit kan iets zijn als: 'Schermafbeelding van een video met ondertiteling verspreid over twee regels. Op de eerste regel: "Wij produceren hier scharreleieren". Op de tweede regel: "met een Beter Leven Keurmerk".'

Bevinding 5: Op pagina huisstijl.brabant.nl/lettertype staat een afbeelding van verschillende Futura-stijlen. Deze afbeelding mist een alt-tekst. De afbeelding wordt nu gegeneerd door hulpsoftware, terwijl er wel naar deze afbeelding wordt verwezen: "Deze zijn in bovenstaande afbeelding weergegeven.". Zorg voor een korte beschrijvende tekst. Beter is het om de teksten niet als afbeelding, maar als platte tekst op de pagina te plaatsen, zie ook succescriterium 1.4.5.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 6: Advies: In de demo video op pagina d76ay47m5edd4.cloudfront.net/provincienoordbrabant/media/2022/12/08/asset-5106250-… komt de ondertiteling niet overeen met het gesproken woord, maar is gekozen om hier informatie te melden over de ondertiteling. Wellicht is het beter om deze informatie op de pagina te plaatsen (zoals al is gedaan) en in de demo video de 'echte ondertiteling' te tonen, om te laten zien hoe het gesproken woord op de juiste wijze wordt omgezet naar een ondertiteling volgens de huisstijlregels.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: In de demo-video op pagina d76ay47m5edd4.cloudfront.net/provincienoordbrabant/media/2022/12/08/asset-5106250-… komen teksten in beeld die niet terugkomen in het audiospoor. Het gaat om het logo van de provincie aan het begin en aan het eind, 'Titel onderwerp hier plaatsen' en 'Naam en Achternaam + Functie of extra tekst'. Hoewel het hier gaat om een demovideo is het juist belangrijk dat deze teksten hoorbaar zijn in het audiospoor, omdat dit ook een eis is voor de video's die daadwerkelijk gepubliceerd worden. Ook kunnen slechtziende collega's de visuele informatie in de video nu missen.
Daarnaast komt in de ondertiteling informatie voor die niet op de pagina leesbaar is, zoals de schaduw van 3,0, max. 45 tekens per regel (in de tekst wordt gesproken over max. 50 tekens per regel), en minimaal 2 frames leegte tussen de titels.
Zorg dat alle belangrijke visuele informatie een toegankelijk alternatief heeft, bijvoorbeeld in een transcript (dit is ook prettig voor doofblinde bezoekers), of via een (extra) audiospoor zodat ook wordt voldaan aan succescriterium 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: In de demo-video op pagina d76ay47m5edd4.cloudfront.net/provincienoordbrabant/media/2022/12/08/asset-5106250-… komen teksten in beeld die niet terugkomen in het audiospoor. Het gaat om het logo van de provincie aan het begin en aan het eind, 'Titel onderwerp hier plaatsen' en 'Naam en Achternaam + Functie of extra tekst'. Hoewel het hier gaat om een demovideo is het juist belangrijk dat deze teksten hoorbaar zijn in het audiospoor, omdat dit ook een eis is voor de video's die daadwerkelijk gepubliceerd worden. Ook kunnen slechtziende collega's de visuele informatie in de video nu missen.
Daarnaast komt in de ondertiteling informatie voor die niet op de pagina leesbaar is, zoals de schaduw van 3,0, max. 45 tekens per regel (in de tekst wordt gesproken over max. 50 tekens per regel), en minimaal 2 frames leegte tussen de titels.
Zorg dat alle belangrijke visuele informatie voorkomt in een (extra) audiospoor.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op elke pagina staat de tekst 'Huisstijl' rechts bovenaan de pagina. Deze is opgemaakt met een H2 element. De tekst bevat echter geen onderliggende content en is daarom geen koptekst. Het kan voor bezoekers die voorleessoftware gebruiken verwarrend zijn als een koptekst zonder content aanwezig is. Verwijder daarom het H2 element.

Bevinding 10: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/beeldstijl/videos staat een tabel. Hierin staan een lege <th>, dit is niet toegestaan. Ook staan de <th> elementen niet binnen een <thead> element, maar zijn ze in de <tbody> geplaatst. Zorg dat de lege <th> gevuld wordt met een tekstuele omschrijving, en plaats beide <th> elementen binnen een <thead> element. Of overweeg om beide <th>'s achterwege te laten, omdat het een eenvoudige tabel met twee kolommen betreft, en de rijcellen voor zich spreken.

Bevinding 11: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/beeldstijl/audio staat een tabel. De <th> elementen in deze tabe zijn niet binnen een <thead> element, maar binnen een <tbody> geplaatst. Plaats beide <th> elementen binnen een <thead> element.

Bevinding 12: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/sitemap staan meerdere <ul>-lijsten die maar uit een lijstitem bestaan. Dit is verwarrend voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware. Zorg ervoor dat de lijsten op de juiste manier genest zijn.

Bevinding 13: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/web/webvormgeving zijn de teksten 'Voorbeeld' door middel het pseudo-element ::after en de content-property in de CSS op de pagina gezet. Op deze manier kan het zijn dat de tekst wegvalt, bijvoorbeeld voor bezoekers die een eigen CSS stylesheet gebruiken, of wanneer de CSS niet geladen wordt. De content-property is alleen geschikt voor het toevoegen van puur decoratieve content. Plaats de tekst daarom als gewone HTML-tekst op de pagina.

Bevinding 14: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/bestaatniet staat de koptekst 'The layout for the requested document was not found' maar deze is niet met een kopelement (H1) vormgegeven.

Bevinding 15: De PDF 'Strategisch communicatiekompas' op pagina huisstijl.brabant.nl/-/media/c02a566af9914497b26a7439b94c1cf0.pdf is getagd met het <Figure> element. Hierdoor wordt alle tekst als afbeelding bezien. De tekst is wel beschikbaar voor hulpsoftware, maar de semantische structuur (kopteksten, paragraafteksten, lijsten) is hierdoor niet aanwezig. Daarnaast missen de onderlinge verbanden tussen de verschillende secties. Codeer de PDF op de juiste manier, of zorg voor een toegankelijk alternatief, bijvoorbeeld door de inhoud van de PDF ook als platte tekst op de website te plaatsen.

Bevinding 16: Advies: Op elke pagina staat de visueel verborgen tekst 'Quicklinks' (H2). De kopteksten 'Websites', 'Over deze site' en 'Volg ons' zijn onderkopjes van deze koptekst. Daarom kunnen ze beter als een H3 worden opgemaakt, in plaats van een H2.

Bevinding 17: Advies: Op pagina huisstijl.brabant.nl/strategie is gebruik gemaakt van een geneste lijst. De items in de sublijsten worden voorafgegaan door zowel een bulletpoint als een letter. De bulletpoint wordt genegeerd door hulpsoftware omdat deze als marker is aangemerkt, maar de letters worden wel voorgelezen. Voor bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware zou het prettiger zijn als de letters weg worden gehaald, of als deze in plaats van de bulletpoints als marker worden gebruikt.

Bevinding 18: De volgende bevinding valt niet onder de WCAG, maar viel op:
Advies: Op pagina huisstijl.brabant.nl/beeldstijl/videos worden een aantal woorden met hoofdletters aangeduid, zoals 'NOOIT per mail', 'ELKE video', etc. Woorden die volledig met hoofdletters zijn geschreven kunnen lastig leesbaar zijn voor personen met dyslexie. Ook kunnen de woorden door sommige voorleessoftware letter voor letter worden voorgelezen, of als acronym. Een mogelijke oplossing is het aanpassen van het font (in CSS) waardoor de letters visueel wel worden weergegeven als hoofdletters, maar onder water kleine letters zijn. Het font kan dan ook worden overschreven door personen die hun eigen CSS inladen, zodat ze desgewenst de tekst naar kleine letters kunnen aanpassen.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 19: Op pagina huisstijl.brabant.nl/lettertype wordt onder het kopje 'Extra’s in de futura-letterfamilie' verwezen naar 'bovenstaande afbeelding'. Het is voor bezoekers die afhankelijk zijn van voorleessoftware niet duidelijk naar welke afbeelding wordt verwezen omdat de afbeelding zich niet direct boven de tekst bevindt. Daarnaast is de afbeelding onzichtbaar voor hulpsoftware, zoals beschreven onder succescriterium 1.1.1. Zorg dat verwijzingen niet afhankelijk zijn van zintuiglijke eigenschappen, zoals locatie.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: Op pagina huisstijl.brabant.nl/ heeft de link 'Home' in het hoofdmenu een andere kleur (HEX #850000) dan de niet-actieve menulinks (HEX #DD0000). Er wordt dus gebruik gemaakt van een kleurverschil om aan te geven of een link actief is of niet. Informatie mag niet afhankelijk zijn van enkel kleur, omdat slechtziende of kleurenblinde bezoekers deze informatie kunnen missen.
Er is op deze pagina geen alternatief beschikbaar dat aangeeft dat het hier om de homepagina gaat. (Op de andere pagina's komt de tekst ook voor in de paginatitel, zowel visueel als in het <title> element van de pagina). Een mogelijke oplossing is het aanpassen van de paginatitel, zoals ook geadviseerd bij succescriterium 2.4.2.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina huisstijl.brabant.nl/search/zoekhuisstijl staat de tekst 'Ongeveer 11 resultaten met de zoekterm(en): kleur.' Deze grijze kleur (HEX #7A7A7A) heeft een te lage contrastwaarde, namelijk 4,3:1 in combinatie met de witte achtergrond. Dit moet minimaal 4,5:1 zijn. Zorg dat kleuren voldoende contrast hebben, zodat de teksten ook waarneembaar zijn voor slechtziende en kleurenblinde bezoekers.

Bevinding 22: Op pagina huisstijl.brabant.nl/web/webvormgeving staan een aantal kleuren die een te lage contrastwaarde hebben met de witte tekst die de kleur beschrijft. Het gaat om de kleuren 'wit' (1,0:1), 'geel' (1,3:1), 'lime' (1,9:1), 'licht oranje' (2,0:1), 'licht blauw' (3,2:1), 'donker oranje' (3,2:1), 'licht groen' (3,3:1), 'turquoise' (3,4:1) en de grijstinten vanaf 'zwart 15%' (1,3:1) tot 'zwart 52%' (4,3:1). Dit moet minimaal 4,5:1 zijn.
Een mogelijke oplossing is om de witte teksten niet in de kleur te plaatsen maar eronder in het zwart.

Bevinding 23: Op pagina huisstijl.brabant.nl/web/webvormgeving staat meerdere keren de grijze tekst "Voorbeeld" (HEX #CCC, geplaatst met een CSS-property element). Deze tekst heeft een contrastwaarde van 1,6:1 in combinatie met de witte achtergrond. De tekst "HTML" op de grijze achtergrond heeft een contrastwaarde van 1,4:1. Dit moet in beide gevallen minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 24: Op pagina huisstijl.brabant.nl/web/webvormgeving zijn de HTML waarden (van bijvoorbeeld een class of type) aangegeven met een blauwe kleur (HEX #009BA4). Op de grijze achtergrond zorgt dit voor een contrastverhouding van 3,0:1, maar dit moet minimaal 4,5:1 zijn.

Bevinding 25: Op pagina huisstijl.brabant.nl/bestaatniet staan twee blauwe links (HEX #2694C0). Deze hebben een te lage contrastwaarde, namelijk 3,0:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 26: In de PDF 'Strategisch communicatiekompas' op pagina huisstijl.brabant.nl/-/media/c02a566af9914497b26a7439b94c1cf0.pdf wordt gebruik gemaakt van witte teksten op een blauwgroene achtergrond (zoals 'Communicatie stijl') en op een blauwe achtergrond (zoals 'Regio branding'). Deze hebben contrastwaarden van respectievelijk 3,2:1 en 3,4:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op pagina huisstijl.brabant.nl/lettertype staat een afbeelding van verschillende Futura-stijlen. Dit is een afbeelding van tekst. Hierdoor kunnen slechtziende bezoekers de tekst op de afbeelding niet (goed) lezen en ook niet aanpassen zodat deze beter leesbaar wordt. Plaats de teksten daarom niet als afbeelding maar als platte tekst op de pagina.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: De paginatitel van huisstijl.brabant.nl/ luidt 'Huisstijl - Huisstijl Provincie Noord-Brabant'. Hieruit valt niet op te maken dat het gaat om de homepage. Pas de paginatitel aan naar bijvoorbeeld 'Home - Huisstijl Provincie Noord-Brabant'. Hiermee wordt het probleem dat is beschreven bij succescriterium 1.4.1 ook opgelost.

Bevinding 29: De pagina van de 404 pagina huisstijl.brabant.nl/bestaatniet is 'Layout not found'. Dit is niet beschrijvend. In dit geval is het advies een eigen 404-pagina toe te voegen aan de website en die een Nederlandse, beschrijvende titel te geven, zoals 'Pagina niet gevonden - Huisstijl Provincie Noord-Brabant'.

Bevinding 30: Advies: De titel van de PDF 'Strategisch communicatiekompas' op pagina huisstijl.brabant.nl/-/media/c02a566af9914497b26a7439b94c1cf0.pdf luidt '18447 Strategische communicatiepas'. Waarschijnlijk moet dit 'Strategisch communicatiekompas zijn'. Ook is het beter om de getallen uit de titel weg te laten (dit kan eventueel in de bestandsnaam worden geplaatst).

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Op pagina huisstijl.brabant.nl/logos staat een slideviewer met de getallen '1', '2', en '3'. Deze links hebben ook nog een title-attribuut 'alt'. Dit is onduidelijk. Pas het title-attribuut aan naar bijvoorbeeld 'Slide'.

Bevinding 32: Onderstaande bevinding is mogelijk technisch van aard:
Advies: Op elke pagina staan in de footer meerdere links. Deze hebben naast een linktekst ook een tekst in het title-attribuut die gelijk is aan de linktekst. Hierdoor wordt voor bezoekers met voorleessoftware in sommige situaties twee maal hetzelfde voorgelezen. Verwijder daarom het title-attribuut.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Op pagina huisstijl.brabant.nl/search/zoekhuisstijl staat een koptekst H2 '<' die alleen aan schermlezers getoond wordt (<h2 class="sr-only">). Dit is verwarrend, verwijder deze daarom.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: De pagina huisstijl.brabant.nl/bestaatniet heeft geen lang-attribuut. Hierdoor weet hulpsoftware niet wat de taal van de pagina is, en wordt de tekst mogelijk in de verkeerde taal voorgelezen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Een aantal afbeeldingen hebben geen (goede) toegankelijke naam, waardoor het voor bezoekers die afhankelijk zijn van voorleessoftware onduidelijk is wat op de afbeelding te zien is. Deze problemen worden beschreven onder succescriterium 1.1.1.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-06 23:02:17 v2.4-011