Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website ikdenkmeeoverheiloo.nl

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website ikdenkmeeoverheiloo.nl
Datum 16 oktober 2024
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op ikdenkmeeoverheiloo.nl
  • Alle PDF's op ikdenkmeeoverheiloo.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op alle pagina's van het domein ikdenkmeeoverheiloo.nl. Dat is onderzocht bij de audit toegankelijkheidsrapport https://www.toegankelijkheidscertificaat.nl/mett-3-systeem/.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 17

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op meerdere getoetste pagina's, bijvoorbeeld https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx, staat bovenaan de pagina een banner met de tekst "Gemeente Uitgeest". De banner is een afbeelding met een leeg alt attribuut. Voorzie dit attribuut van de tekst die visueel te zien is.

Bevinding 2: Op pagina’s zoals https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx staat het logo van de gemeente in de footer onderaan. Doordat dit logo werkt als link naar de website van de gemeente moet deze sowieso een tekstalternatief krijgen. Het ontbreken van een linktekst zorgt er voor dat deze link op dit moment ook niet voldoet aan de eisen van succescriterium 2.4.4. In dit geval is het een optie zijn om het tekstalternatief “Gemeente Heiloo (logo)” te gebruiken, let op dit werkt alleen als de onderliggende link verwijst naar de homepage van de gemeente website.

Bevinding 3: Boven de navigatiebalk op iedere pagina, bijvoorbeeld op https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx, staat een wit vlak opgemaakt als link. Deze link bevat een afbeelding met het tekstalternatief “Ik denk mee over Heiloo logo” en de link bevat een title-attribuut met de tekst “Ik denk mee over Heiloo - Home”. Op het moment dat de afbeelding vervangen wordt door een “Ik denk mee over Heiloo” logo is er geen probleem. Het probleem nu is dat er geen visuele informatie is die duidelijk maakt dat hier een link staat. Indien de bedoeling was om deze afbeelding onzichtbaar te maken, dient men dit correct in HTML te doen zodat ze ook worden overgeslagen door schermleessoftware. Verwijder ook de link zodat hier ook geen focus meer op valt en niets wordt voorgelezen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/resultaten/omgevingsvisie/stappen+omgevingsvisie/default.aspx is alle tekst in één alinea opgemaakt met strong. Dat is niet toegestaan. Het is toegestaan om met strong een deel van een tekst nadruk te geven ten opzichte van een ander deel van die tekst. Het is niet noodzakelijk om de visuele weergave van deze tekst aan te passen. Het is wel nodig om de code zo aan te passen dat niet alle tekst in het p-element opgemaakt is met strong. Het is een optie om CSS in plaats van strong te gebruiken om deze tekst nadruk te geven.

Bevinding 5: In de PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/resultaten/omgevingsvisie/documenten+omgevingsvisie+heiloo/HandlerDownloadFiles.ashx?idnv=2016260 zijn de teksten getagd en beschikbaar voor hulpsoftware, maar in de tags zijn geen koppen gebruikt waardoor de structuur van het document niet beschikbaar is. Ook zijn geen van de staafdiagrammen getagd, dit heeft tot gevolg dat het voor gebruikers van hulpsoftware niet duidelijk is dat die überhaupt in dit document staan en die afbeeldingen hebben daardoor natuurlijk ook geen tekstalternatief.

Bevinding 6: In de PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/PageByID.aspx?sectionID=260193&contentPageID=2754806&forcedownload=true zijn tags gebruikt, maar daarin zijn veel fouten gemaakt. De tags beginnen al meteen met vier afbeeldingen met tekstalternatieven in de vorm “Form.Date {"templafy":{"type":"date","visibility":{"compareValue":""},"binding":"Form.Date","format":"{{DateFormats.GeneralDate}}"}}”. Die afbeeldingen voldoen net als vele andere afbeeldingen voldoen niet. De tekst op pagina 2 is niet getagd en daardoor helemaal niet beschikbaar voor gebruikers van hulpsoftware. Op pagina 3 zijn teksten zoals “1. Regionale ambitie” niet opgemaakt als kop en ontbreken delen van de content in de tags er staat een hele serie afbeeldingen met en zonder tekstalternatieven. De gebruikte tekstalternatieven voldoen allemaal niet. Op pagina 4 zijn de lijsten in de inhoudsopgave niet goed genest. “Inleiding” en “Bijlagen” staan niet in de lijst en het genummerde punt “Toerisme en Recreatie Regio Alkmaar” mag niet op hetzelfde niveau staan als de punten “Wie zijn we als regio Alkmaar” tot en met “Trends en ontwikkelingen in toerisme en recreatie”. Dit geldt ook voor de rest van de lijsten op deze pagina. Aan het einde van deze lijsten volgt in de tags een serie nummers die nu geen (goede) relatie met het punt in de lijst hebben. De tekst op pagina 5 is niet getagd. De teksten op pagina 6 zijn niet getagd in de juiste volgorde en er zijn geen koppen gebruikt voor “Aanleiding” en “Definities”. Door deze fouten viel het extra op dat de tekst “Aanpak” op pagina 7 wel is opgemaakt als kop, de linkerzijde van die pagina is goed getagd, terwijl de kop “Leeswijzer” niet in de juiste volgorde staat en de teksten “Hoofdstuk 1 Toerisme en recreatie Regio Alkmaar” en dergelijke niet opgemaakt zijn als kop. Tussen deze tags en fouten staan meer afbeeldingen met onduidelijke tekstalternatieven zoals “Afbeelding met Graphics, grafische vormgeving, Kleurrijkheid, ontwerp Automatisch gegenereerde beschrijving”. Op pagina 12 is lijst die visueel in twee kolommen staat onterecht opgesplitst in twee verschillende lijsten. In de tabel op pagina 14 zijn de cellen in de eerste kolom niet opgemaakt als tabelkoppen. Ook is de tekst onder de tabel die aangeeft wat de asterisk betekend niet getagd. Hierboven is een deel van de problemen in dit document beschreven, deze fouten gelden als voorbeelden voor soortgelijke problemen in de rest van dit document.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: In de PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/resultaten/omgevingsvisie/documenten+omgevingsvisie+heiloo/HandlerDownloadFiles.ashx?idnv=2016260 moeten gebruikers in staat zijn om de verschillende kleuren uit elkaar te houden om de informatie in de verschillende staafdiagrammen helemaal te begrijpen. De enige manier om op pagina 1 de koppeling te maken tussen de tekst “helemaal mee eens” en het nummer 8 is om te donkergroene (#548235) kleur te onderscheiden van de andere kleuren. Er moet een andere visuele manier komen die duidelijk maakt dat het cijfer 59 bij “helemaal oneens” hoort. Het is een optie om die nummers niet in het staafdiagram, maar in de legenda te plaatsen. De tekst “helemaal mee eens (8)” is voldoende als visueel alternatief voor gebruikers die de kleuren in het staafdiagram niet kunnen onderscheiden. Dit probleem geld ook voor de andere staafdiagrammen in dit document, het staafdiagram op pagina 1 is enkel als voorbeeld gebruikt.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx heeft de placeholdertekst “Zoeken” bovenaan niet voldoende contrast. Deze grijze tekst (#8F96A0) heeft met net minder dan 3,0:1 niet voldoende contrast met de witte achtergrond, deze waarde moet minimaal 4,5:1 zijn om te voldoen. Het is een optie om deze tekst weg te halen en te vervangen door een altijd zichtbaar label met de tekst “Zoeken” erin.

Bevinding 9: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/kalender/default.aspx#tab=acceptedTab staan in de tabel met datums enkele dagen van de voorgaande en volgende maand. De nummers van die maanden hebben een ander (lager) contrast dan de dagen van de huidige maand. Het contrast van die nummers (#C2C6CC) met de witte achtergrond is met 1,7:1 niet voldoende voor de eisen van dit succescriterium. Let erop dat dit gebruik van kleur een betekenis heeft en nu geen probleem onder de eisen van succescriterium 1.4.1 doordat het contrast van tussen de nummers met hoog (#333F52) en laag contrast uitkomt op 6,0:1. Er is een grote kans dat het oplossen van dit probleem een nieuw probleem onder dat succescriterium veroorzaakt.

Bevinding 10: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx staat onder de grote kop “Denk mee over Heiloo” de tekst “Zoeken binnen de pagina”. Deze tekst is in de code een label-element en verandert van kleur als de muis erop staat. Op dat moment heeft de groene (#99CC00) tekst “Zoeken binnen de pagina” met 1,9:1 niet voldoende contrast met de witte achtergrond. Dit type probleem komt ook op andere plaatsen voor op deze pagina. Het geldt onder andere ook voor de grote links “Energieroute NH” tot en met “Inwonerspanel Klimaat” op deze pagina. Dit probleem komt ook voor andere pagina’s zoals https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/shortcuts/search_search.aspx?search=denk, https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/Beheer/Toegankelijkheidsverklaring/default.aspx (de link in de tekst) en meer. Dit probleem moet op alle pagina’s opgelost worden om te voldoen.

Bevinding 11: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/kalender/default.aspx#tab=acceptedTab staat in de huidige maand (ten tijde van dit onderzoek) geen afspraak, maar in Juli 2024 was er wel een afspraak. Na het selecteren van die maand staat de tekst “19:15 Informatieav” in beeld. Het is een probleem dat de linktekst ook voldoende contrast met de achtergrond moet hebben als de muis erop staat. Op dit moment wordt de hele link een groene (#ADD533) balk zonder zichtbare tekst als de muis erop staat.

Bevinding 12: Ook teksten in de PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/PageByID.aspx?sectionID=260193&contentPageID=2754806&forcedownload=true moeten voldoen. Het gaat onder andere om teksten zoals de witte teksten “Bevorderen leefbaarheid” tot en met “Natuur- en cultuurhistorische waarden” op de lichtblauwe achtergrond (#C0D4FD) met een contrast van 1,5:1 op pagina 3. Op diezelfde pagina hebben alle vier de strategische pijlers allemaal een ander te laag contrast (dit probleem komt ook voor op pagina 28). Let erop dat teksten in afbeeldingen zoals in de kaart op pagina 9 (#FFFFFF op #969792 is 2,9:1) ook moeten voldoen net als de groene scheve quotes (#7A9B62) met een contrast van 3,1:1. De witte teksten en percentages op pagina 53-56 moeten ook allemaal voldoende contrast krijgen om te voldoen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx staat bovenaan een zoekveld met een grijs zoekicoon (#8F96A0) dat met 2,98:1 net niet voldoende contrast heeft. Het gebruik van de grijswaarde #949494 heeft wel een contrast van ten minste 3,0:1.

Bevinding 14: Op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx staan onder de kop “Delen” meerdere icoontjes die als de muis erop komt te staan paars van kleur worden. De icoontjes van Facebook, LinkedIn en E-mail zijn niet meer zichtbaar als de muis erop staat. Gebruikers moeten ook in staat zijn om de betekenis van een link te herkennen als de muis erop staat. Om die reden moeten icoontjes met betekenis als deze ook bij hover voldoende contrast hebben. Dit type probleem komt op alle pagina’s voor, de homepage is hier enkel als voorbeeld gebruikt. Dit probleem moet op alle pagina’s opgelost worden om te voldoen.

Bevinding 15: In de PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/PageByID.aspx?sectionID=260193&contentPageID=2754806&forcedownload=true staat op pagina 9 een kaart waarbij 3 gebieden zijn aangegeven met gekleurde gebieden. Deze kleuren moeten voldoende contrast met de achtergrond hebben om te voldoen. In de legenda heeft de kleur voor “Kust” (#DEE9FD) met 1,2:1 niet voldoende contrast om goed zichtbaar te zijn. Dit type probleem geld ook voor de overige twee kleuren in deze kaart. Dit type probleem geld ook voor de lichtgroene (#CBD5C5) “Toeristische intensiteit” staven in het staafdiagram op pagina 16. Het contrast daar is 1,5:1. Op pagina 17 hebben alle drie de lijnen in de grafiek niet voldoende contrast met de achtergrond. Bij het oplossen van deze problemen moet ook rekening gehouden worden met het maken van visueel onderscheid tussen de verschillende kleuren zodat er niet een probleem blijft bestaan onder succescriterium 1.4.1. Het contrast in de kaarten op pagina’s 18 en 20 is ook onvoldoende. Op pagina 38 gaat het om de groene (#9DD354) lijngrafieken en de groene (#9DD354) taartpunt (die heeft geen alternatief in een cijfer). Op pagina’s 40, 42, 44, 46 en dergelijke gaat het om de groene (#9DD354) lijnen.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: De PDF op pagina https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/resultaten/omgevingsvisie/documenten+omgevingsvisie+heiloo/HandlerDownloadFiles.ashx?idnv=2016260 heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond. In dit geval zou een passende titel “0.1 Samenvatting enquête omgevingsvisie Heiloo” zijn.

Bevinding 17: Advies: https://ikdenkmeeoverheiloo.nl/default.aspx heeft de titel "Denk mee over Heiloo | Ik denk mee over Heiloo". Op iedere getoetste pagina komt de tekst voor de divider overeen met de eerste kop op niveau H1. Het is in dit geval aan te raden om de paginatitel te veranderen in "Hoofdpagina | Ik denk mee over Castricum" of iets dergelijks gezien dit een duidelijkere omschrijving is, bijvoorbeeld voor iemand die middels schermleessoftware tussen pagina's navigeert.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-12 03:23:03 v2.4-011