Issues:
Systeem-audit digitale toegankelijkheid website Inergy
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | Inergy |
---|---|
Datum | 1 juni 2023 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek vallen:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staan naast de links 'Componenten' en 'Templates' een pijlicoon. Dit pijlicoon heeft via CSS de alternatieve tekst 'arrow_forward' gekregen. Deze alternatieve tekst omschrijft het icoon goed, maar de tekst wordt ook meegenomen in de toegankelijke naam van de link. Dit kan de linktekst verwarrend maken voor sommige bezoekers. Het is daarom beter om het pijlicoon geen alternatieve tekst te geven. Dit geldt ook voor de andere pijliconen op deze pagina.
Dit probleem komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten, https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p31-metzijbalk en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p6-lijstmenu.
Bevinding 2: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p5-afbeelding staat een img-element zonder leeg alt-attribuut. Als een afbeelding decoratief is en genegeerd moet worden door voorleessoftware heeft het img-element een leeg alt-attribuut nodig. Anders gaat hulpsoftware op zoek naar een andere alternatieve tekst voor de afbeelding, bijvoorbeeld de bestandsnaam. Geef het img-element daarom een leeg alt-attribuut.
Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p29-groep komt ook een img-element zonder alt-attribuut voor.
Bevinding 3: In het zoekveld op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/search.html?query=Test staan twee knoppen. De labels van deze knoppen zijn op de pagina geplaatst door middel van CSS en krijgen ook via CSS een alternatieve tekst. Deze alternatieve teksten zijn ook de toegankelijke namen van deze knoppen. CSS mag niet worden gebruik om informatieve iconen op een pagina te plaatsten. Soms kan CSS wegvallen, bijvoorbeeld wanneer het niet goed word geladen of wanneer bezoekers een eigen CSS stijl gebruiken, bijvoorbeeld om contrast of tekstafstand te wijzigen. Gebruik CSS daarom alleen om decoratieve content op een pagina te plaatsen. Los dit probleem op door bijvoorbeeld een screenreader only tekst binnen het button-element van deze knoppen te plaatsen, met deze methode krijgen de knoppen ook een goede toegankelijke naam.
Dit probleem komt ook voor bij de zoekknop die in de header van elke pagina staat.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 4: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 5: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 6: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 7: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 8: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staat de dikgedrukte tekst 'Navigeer naar'. Visueel is dit een kop voor de onderstaande links, maar in de code is deze tekst opgemaakt met een span-element. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangeven dat hier een kop staat. Maak de dikgedrukte tekst 'Navigeer naar' daarom op met een kop-element.
Koppen die niet als kop zijn opgemaakt komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten, https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p6-lijstmenu en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p14-tegelmenu.
Bevinding 10: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage wordt in het hoofdnavigatiemenu aangegeven op welke pagina de bezoeker zich bevindt doordat de link naar deze pagina een andere kleur heeft, het gaat hier om de link 'Homepage'. Deze informatie is visueel aanwezig maar is niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Alle visuele informatie moet ook in de code aanwezig zijn. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is om aria-current te plaatsen op de link van de huidige pagina in het navigatiemenu.
Dit komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten. https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p35-zonderzijbalk.
Bevinding 11: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p4-tekst staat een tabel. De kopcellen in deze tabel zijn opgemaakt met een td-element. Hierdoor kan hulpsoftware de relatie tussen kopcellen en datacellen niet aangeven. Zorg ervoor dat alle kopcellen zijn opgemaakt met het th-element. Het is ook een best practice om bij simpele tabellen het bereik van de kopcellen aan te geven, bijvoorbeeld met het scope-attribuut.
Dit komt ook voor in tabellen op andere pagina's, bijvoorbeeld in de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p24-bijlagen.
Bevinding 12: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p5-afbeelding staan twee afbeeldingen met bijschriften. Gebruikers van hulpsoftware die het scherm niet kunnen zien weten niet dat deze teksten bijschriften voor de afbeeldingen zijn. Dit komt doordat de bijschriften met een div-element zijn opgemaakt. Zorg ervoor dat in de code duidelijk is dat de tekst bij de afbeelding een bijschrift is door deze op te maken met het figcaption-element en dit samen met het img-element in een figure-element te plaatsen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p29-groep.
Bevinding 13: De tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset is opgemaakt met een div-elementen waarop role=presentation is geplaatst. Ook op andere elementen waarmee de tabel is opgemaakt is dit attribuut geplaatst, zoals het table-element. Role=presentation mag alleen worden gebruikt op een tabel wanneer de tabelstructuur niet nodig is om de gegevens in de tabel te begrijpen. Dat is hier niet het geval. Verwijder daarom role=presentation van de tabel.
Dit probleem komt ook voor in de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie.
Bevinding 14: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p29-groep staat een afbeelding. Het img-element van deze afbeelding is geplaatst in een div-element met role=img en een aria-label wat de afbeelding een alternatieve tekst geeft, ook het bijschrift van deze afbeelding is geplaatst in het div-element. Doordat het div-element een aria-label heeft wordt het bijschrift 'Image by Google' niet voorgelezen door hulpsoftware. Zorg ervoor dat het bijschrift wel opgemerkt wordt door hulpsoftware. Dit kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door het div-elementen te verwijderen, het bijschrift in een figcaption-element te plaatsen en deze samen met het img-element te plaatsen in een figure-element.
Bevinding 15: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/sitemap.html staan twee lijsten. Alle items in deze lijsten zijn opgemaakt met een h3-element. De koppenstructuur die hiermee wordt gecreëerd is niet correct; koppen hebben geen onderliggende content en worden direct opgevolgd door een kop op hetzelfde niveau. Zorg ervoor dat koppen correct worden gebruikt. Los dit probleem op door de h3-elementen te verwijderen van de lijst-items.
1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 16: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 17: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 18: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.10 Reflow (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Als bezoekers op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280x1024px, verschijnt vanaf 200% een horizontale scrollbalk op de pagina omdat content buiten de pagina weergave valt. Om te voldoen aan dit succescriterium moeten bezoekers kunnen inzoomen tot 400% zonder dat content buiten de schermweergave valt. Content mag niet zichtbaar worden gemaakt met een horizontale scrollbalk en moet herschaald/onder elkaar op de pagina worden geplaatst.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten, https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p5-afbeelding.
1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 20: Dit onderzoek richt zich op de techniek van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.
1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: In de ringdiagram op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p23-ringdiagram wordt aanvullende content getoond wanneer bezoekers over de vakken heengaan met de muisaanwijzer. Het is niet mogelijk om met de muisaanwijzer over deze aanvullende content heen te gaan zonder dat de content verdwijnt. Zorg dat bezoekers de muisaanwijzer over aanvullende content kunnen bewegen zonder dat deze content verdwijnt.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken staat een cookiemelding in beeld. De sluitknop in deze cookiemelding is niet te bedienen met het toetsenbord. Zorg ervoor dat alle elementen die met de muisaanwijzer te bedienen zijn, ook te bedienen zijn met het toetsenbord. Een mogelijke reden dat de knop niet te bedienen is met het toetsenbord is dat het alleen met een span-element is opgemaakt. Het is beter om knoppen met het button-element op te maken.
Bevinding 23: Op onder andere pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staat een knop die gelabeld is met een vergrootglas. Deze knop is wel te bedienen met het muisaanwijzer maar niet met het toetsenbord. Waarschijnlijk komt dit doordat de knop alleen is opgemaakt met div- en span-element. Zorg dat de knop te bedienen is met het toetsenbord, bijvoorbeeld door het met een button-element op te maken.
Bevinding 24: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset staat een datatabel. In de tabel hebben bezoekers die gebruikmaken van de muisaanwijzer de mogelijkheid om een tabelkop te selecteren en deze te verslepen om zo gegevens te groeperen. Deze functionaliteit is niet beschikbaar voor toetsenbordgebruikers. Zij kunnen wel focus plaatsen op een tabelkop en met de spatiebalk gegevens in de tabel sorteren, maar er is geen mogelijkheid om de tabelkop te verslepen. Zorg ervoor dat alle functionaliteiten ook beschikbaar zijn voor toetsenbordgebruikers, of dat er een toegankelijk alternatief is voor deze functionaliteit.
Let ook op dat er in de WCAG 2.2 een nieuw succescriterium bijkomt dat aangeeft dat functionaliteiten niet afhankelijk mogen zijn van drag and drop: https://www.w3.org/WAI/WCAG22/Understanding/dragging-movements.
Bevinding 25: In de ringdiagram op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p23-ringdiagram wordt aanvullende content getoond wanneer bezoekers over de gekleurde vakken heengaan met de muisaanwijzer. Toetsenbordgebruikers kunnen deze aanvullende content niet zien. Hier is namelijk niet mogelijk om focus te plaatsen in de ringdiagram. Zorg ervoor dat deze functionaliteit beschikbaar voor toetsenbordgebruiker, bijvoorbeeld doordat het mogelijk is om focus te plaatsen op de gekleurde vakken of door de aanvullende informatie in tekst naast de ringdiagram te plaatsen.
Bevinding 26: In de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie staan cellen die uitklapbaar zijn. Het is voor bezoekers die gebruikmaken van de muisaanwijzer mogelijk om deze cellen uit te klappen. Toetsenbordgebruikers kunnen focus plaatsen op de uitklapbare cellen, maar kunnen deze niet bedienen met de entertoets of spatiebalk. Zorg ervoor dat deze elementen ook bedienbaar zijn met het toetsenbord.
Bevinding 27: Advies: In het navigatiemenu op onder andere de homepage kunnen bezoekers submenu's zichtbaar maken door met de muisaanwijzer over de links 'Componenten' en 'Templates' te hoveren. Wanneer met het toetsenbord focus op deze links wordt geplaatst is het niet mogelijk om deze submenu's te openen. Wel verwijzen de links 'Componenten' en 'Templates' naar een pagina waar deze submenu's op staan en is dat een voldoende toegankelijk alternatief. Toch zou het beter zijn als toetsenbordgebruikers de submenu's ook kunnen openen.
2.4 Navigeerbaar
2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: Op verschillende pagina's wordt dezelfde content herhaald, onder andere het logo bovenaan elke pagina en het navigatiemenu. Voor toetsenbordgebruikers moet er een mechanisme aanwezig zijn waarmee zij herhalende blokken content kunnen overslaan. Zorg ervoor dat zo een mechanisme aanwezig is op de website. Het is al voldoende om gebruik te maken van een skiplink.
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Op onder andere de homepage is de cookiemelding niet het eerste element wat focus krijgt. Dit kan de bediening van de website in de weg zitten, bijvoorbeeld wanneer bezoekers een pagina in een ingezoomde weergave bekijken en de cookiemelding andere content bedekt. Zorg dat focus als eerst op elementen in de cookiemelding wordt geplaatst, daarna mogen andere elementen op de pagina focus krijgen.
Bevinding 30: Toetsenbordgebruikers kunnen op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset focus plaatsen op meerdere datacellen in de tabel. Deze cellen zijn geen interactieve elementen. Het is daarom verwarrend voor toetsenbordgebruikers dat deze elementen focus kunnen krijgen. Zorg ervoor dat alleen interactieve elementen focus krijgen. De reden dat de cellen focus krijgen is omdat tabindex=0 op de td-elementen is geplaatst. Los dit probleem op door de tabindex van de elementen te verwijderen. De kopcellen in de tabel zijn wel interactieve elementen en mogen wel focus krijgen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor in de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie. Hier zijn sommige cellen interactief en deze krijgen toetsenbordfocus, maar de cellen die niet interactief zijn krijgen ook focus.
Bevinding 31: Wanneer bezoekers op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280x1024px, verdwijnt vanaf 175% het navigatiemenu achter een knop. Als toetsenbordgebruikers de knop openen en het menu over de pagina staat, is het voor deze gebruikers mogelijk om focus te plaatsen op de achterliggende pagina. Voor ziende toetsenbordgebruikers is dit vervelend, zij zien namelijk niet welke elementen focus hebben. Zorg ervoor dat wanneer het menu is geopend focus in het menu blijft tot de bezoeker het afsluit, of zorg dat wanneer focus uit het menu wordt gehaald deze automatisch afsluit.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 32: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p24-bijlagen staan drie links met de linktekst 'Download'. Voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien is er geen onderscheidt tussen deze links. Wanneer links naar een ander doel verwijzen mogen deze niet dezelfde linktekst hebben. Zorg ervoor dat links die naar een ander doel verwijzen een unieke linktekst hebben. Deze links werken eerder als knoppen (zie ook succescriterium 4.1.2), als deze links als knoppen worden opgemaakt vervalt deze bevinding. Voor knoppen is het namelijk niet noodzakelijk dat deze een unieke toegankelijke naam/label hebben, dat is alleen een advies.
Bevinding 33: Advies: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p14-tegelmenu staat een tegelmenu. Elke tegel is opgemaakt als link, hierbij is alle content in de tegel in het a-element geplaatst. Hierdoor is de toegankelijk naam van de link erg lang. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers die gebruikmaken van een linklijst, omdat de linktekst het linkdoel niet duidelijk aangeeft. Het is daarom beter om alleen de kop in de tegel op te maken met het a-element. Eventueel kan het klikgebied van de link worden vergroot met Javascript.
2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 34: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset staat een knop die de toegankelijke naam 'export-excel-button' heeft gekregen via een aria-label. Deze toegankelijke naam omschrijft de functie van de knop onvoldoende. Zorg ervoor dat de knop een goede toegankelijke naam krijgt.
Bevinding 35: Wanneer bezoekers inzoomen op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset bij een schermbreedte van 1280x1024px, verschijnt vanaf 200% een knop met de toegankelijke naam 'overflow'. Deze toegankelijke naam omschrijft de knop niet goed. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam van de knop goed omschrijft wat de knop doet of voor is.
Bevinding 36: Advies: In de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie hebben de kopcellen via een aria-label de toegankelijk namen 'Kolom nummer' en 'Kolom naam' gekregen. Deze toegankelijke naam is overbodig omdat het geen extra informatie meegeeft, screenreadergebruikers weten namelijk al dat dit een kopcellen voor een kolom zijn wanneer de code correct is opgemaakt. Het is ook beter als elementen een toegankelijke naam hebben die helemaal overeenkomt met het visuele label van het element. Verwijder daarom de aria-labels van deze cellen.
2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 37: In het zoekveld op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/search.html?query=Test staat een verwijder- en zoekknop. Wanneer met het toetsenbord focus wordt geplaatst op deze knoppen is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat focus altijd wordt aangegeven met een visuele indicator, bijvoorbeeld met een focusrand.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 38: Wanneer bezoekers op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280x1024px, verdwijnt vanaf 175% het navigatiemenu achter een knop. Het visuele label van deze knop is 'Menu' terwijl het via een aria-label de toegankelijke naam 'Hoofdnavigatie' heeft gekregen. Als het visuele label van een knop niet overeenkomt met de toegankelijke naam is de knop moeilijk te bedienen met spraakbediening. Zorg er daarom voor het het visuele label altijd voorkomt in de toegankelijke naam van een knop, het liefst vooraan. Dit probleem is op te lossen door de waarde in het aria-label aan te passen naar 'Menu'.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 39: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten staat een broodkruimelpad. Via een aria-label op het nav-element van dit menu heeft het menu de toegankelijke naam 'Breadcrumbs' gekregen. Dit is een Engelse toegankelijke naam terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Zorg ervoor dat deze toegankelijke naam vertaald wordt naar het Nederlands.
Dit komt voor op alle pagina's waarop een broodkruimelpad is geplaatst.
Bevinding 40: In het zoekveld op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/search.html?query=Test staan twee knoppen. Deze knoppen hebben de toegankelijke namen 'search' en 'cancel' via CSS gekregen (zie ook succescriterium 1.1.1). Dit zijn Engelse toegankelijke namen terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Hierdoor worden deze toegankelijke namen niet correct uitgesproken door voorleessoftware. Zorg ervoor dat elementen een toegankelijke naam hebben die in dezelfde taal is als de taalaanduiding van de pagina.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 41: Wanneer bezoekers de website voor het eerst bezoeken staat een cookiemelding in beeld. De sluitknop in deze melding heeft geen toegankelijk naam en rol. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware niet dat hier een sluitknop staat. Ook is de knop niet te bedienen met het toetsenbord, zie succescriterium 2.1.1. Zorg dat deze knop een naam en rol krijgt, bijvoorbeeld door het element op te maken met het button-element en het een toegankelijke naam te geven met aria-label.
Bevinding 42: Op het navigatiemenu op onder andere pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage is het attribuut aria-hidden=true geplaatst. Dit attribuut is te vinden op het nav-element van het menu. Doordat aria-hidden is gebruikt geeft dit problemen met hulpsoftware. Het navigatiemenu wordt bijvoorbeeld niet voorgelezen door voorleessoftware. Ook mag aria-hidden nooit worden gebruikt op elementen die focus kunnen krijgen. Los dit probleem op door aria-hidden te verwijderen van het nav-element.
Op andere pagina's is aria-hidden ook gebruikt om het navigatiemenu te verbergen, bijvoorbeeld op https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel.
Bevinding 43: Onderaan pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staat content wat in een div-element is geplaats met het attribuut role=content-info. Dit is geen geldige waarde voor het role-attribuut. Hierdoor heeft deze content geen rol. Los dit probleem door bijvoorbeeld role=content-info te vervangen voor role=contentinfo. Lees meer over het role-attribuut en de bijbehorende waardes op https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA/Roles.
Dit probleem komt voor op alle pagina waarop deze content is geplaatst.
Bevinding 44: Op een nav-element op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage is gebruik gemaakt van het attribuut aria-role. Dit is geen geldig attribuut. Vervang aria-role voor het role-attribuut, of laat het attribuut helemaal weg omdat het nav-element al de rol navigatie heeft. Op de pagina wordt aria-role op meerdere elementen gebruikt.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld ook op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p23-ringdiagram.
Bevinding 45: Op onder andere pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staat een invoerveld met de rol 'spinbutton'. Dit invoerveld heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware niet wat zij hier kunnen invoeren. Geef het invoerveld een goede toegankelijke naam, bijvoorbeeld door het een label te geven en deze aan het veld te koppelen met for- en id-attributen.
Dit invoerveld staat op verschillende pagina's, bijvoorbeeld ook op https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten, https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset.
Bevinding 46: Op onder andere pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staan twee links die alleen gelabeld zijn met pijliconen, deze links verwijzen naar de volgende en vorige pagina. Deze twee links hebben geen toegankelijke naam. Bezoekers die gebruikmaken van een screenreader of spraakgestuurde bediening kunnen de links niet bedienen. Zorg ervoor dat deze links een toegankelijke naam krijgen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label op het a-element.
Deze twee links komen voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten, https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p31-metzijbalk en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie.
Bevinding 47: Op onder andere pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage staat een knop die gelabeld is met een vergrootglas. Deze knop heeft geen toegankelijke rol of naam. Hierdoor is de knop niet te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware of het toetsenbord om over de pagina te navigeren. Zorg ervoor dat deze knop een toegankelijke naam en rol krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door de knop op te maken met een button-element en hierop een aria-label te plaatsen.
Deze knop komt voor op meerdere pagina's.
Bevinding 48: Wanneer op de zoekknop op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage wordt gedrukt verschijnt er een zoekveld. Dit veld heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware mogelijk niet waar dit veld voor dient. Zorg dat het veld een toegankelijke naam krijgt.
Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/search.html?query=Test staat ook een zoekveld zonder toegankelijke naam.
Bevinding 49: Het broodkruimelpad op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel is opgemaakt met een ul-element waarop aria-role=menu-item is geplaatst, alle li-elementen in dit lijst-element hebben ook het attribuut, net als de a-elementen die genest zijn in de li-elementen. Naast dat dit een niet geldig attribuut is, is het geen goede opmaak van een lijst om menu-items in een menu-item te nesten. Ook moeten deze links de rol link hebben en niet de rol menu-item. Los dit op door de aria-role attributen te verwijderen.
Hetzelfde broodkruimelpad komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p4-tekst en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p6-lijstmenu.
Bevinding 50: In de tabel op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset is het attribuut aria-selected gebruikt op meerdere td-elementen. Hulpsoftware geeft door aan gebruikers dat deze cellen niet zijn geselecteerd, wat verwarrend kan zijn omdat er geen mogelijkheid is om deze cellen te selecteren. Los dit probleem op door het attribuut te verwijderen.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie.
Bevinding 51: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset is het mogelijk om een tabelkop te verslepen naar de tekst 'Sleep hier een kolomkop om er op te groepen'. Wanneer een tabelkop hier naar is versleept staat de tabelkop hier als een visuele knop. In de code heeft dit element geen toegankelijke rol. Geef het element een rol die overeenkomt met de functie van het element, bijvoorbeeld de rol 'button'.
Bevinding 52: Wanneer op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset een tabel kop is versleept naar de tekst 'Sleep hier een kolomkop om er op te groepen' is de layout van de tabel verandert. In de tabel staan nu uitvouwbare knoppen. Visueel is duidelijk wanneer een knop is uitgevouwen, maar deze informatie is niet beschikbaar in de code. Zorg ervoor dat het in de code wordt aangegeven wanneer een knop is uitgevouwen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-expanded.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p27-accordeon en https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie.
Bevinding 53: Het is voor ziende bezoekers duidelijk wanneer het hamburgermenu (bij inzoomen) bovenaan de pagina is uitgeklapt of niet, maar deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware. Gebruik aria-expanded of een vergelijkbare techniek om dit probleem op te lossen.
Bevinding 54: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p24-bijlagen staan drie links met het label 'Download'. Deze links werken eerder als knoppen, er wordt namelijk een actie uitgevoegd wanneer bezoekers deze link activeren. Het kan verwarrend zijn voor bezoekers wanneer de functie van een elementen niet overeenkomt met de rol. Zorg ervoor dat elementen die een actie uitvoeren de rol 'button' hebben, en elementen die de bezoeker verwijzen naar een nieuwe pagina of plek op de pagina de rol 'link' hebben.
Bevinding 55: Op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie staat een tabel. Op de tr-elementen van deze tabel zijn de attributen aria-level=0 geplaatst. Dit is geen geldige waarde voor het attribuut. Zorg ervoor dat het attribuut een geldige waarde krijgt.
Bevinding 56: De uitklapbare knoppen (accordeons) op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p27-accordeon zijn opgemaakt als tabs. Hierdoor werken de knoppen als tabs met toetsenbordbediening; het is alleen mogelijk om focus te plaatsen op de tweede en derde knop door de pijltjestoetsen te gebruiken. Ook wordt de verkeerde rol van de elementen doorgegeven aan gebruikers wanneer zij gebruikmaken van hulpsoftware. Het is beter om uitklapbare knoppen op te maken met het button-element (en gebruik aria-expanded) of met detail en summary.
Bevinding 57: Het treegrid element op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie is niet correct opgemaakt. De role=treegrid is geplaatst op een div-element en niet op het table-element. Hierdoor is het zoekveld ook onderdeel van deze boomstructuur, terwijl dat voor de bediending van het element niet correct is. Ook is het zoekveld visueel geen onderdeel van de boomstructuur. Daarnaast zijn ook de volgende fouten gevonden in de opmaak van deze treegrid:
- De visuele tabel op de pagina is opgemaakt met twee table-elementen. Hierdoor wordt de tabel niet correct voorgelezen
- De toetsenbordbediening van de treegrid kan verwarrend zijn. Doordat het element niet correct is opgemaakt is het niet te bedienen met de pijltjestoetsen, alleen met de tabtoetsen.
Zorg ervoor dat het treegrid element correct is opgemaakt, of maak gebruik van een eenvoudige web-oplossing zoals uitklapbare knoppen om dit element na te maken. Voor meer informatie over treegrid zie https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Accessibility/ARIA/Roles/treegrid_role.
4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 58: Wanneer bezoekers op pagina https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset gegevens in de tabel sorteren door op de tabelkop te klikken, kan de melding 'Laden' op het scherm verschijnen. Deze melding wordt niet opgemerkt door hulpsoftware. Zorg dat de melding wordt opgemerkt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ARIA live region.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Home:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p1-homepage - Componenten:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p2-componenten - Titel:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p3-titel - Tekst:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p4-tekst - Afbeelding:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p5-afbeelding - Lijst menu:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p6-lijstmenu - Tegelmenu:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p14-tegelmenu - Tabel dataset:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p22-tabeluitdataset - Ringdiagram:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p23-ringdiagram - Bijlagen:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p24-bijlagen - Hierarchie:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p25-hierarchie - Performance veld:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p26-performanceveld - Tabs:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p28-tabs - Groep:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p29-groep - Template met zijbalk:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p31-metzijbalk - Template zonder zijbalk:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p35-zonderzijbalk - Sitemap:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/sitemap.html - Accordeon:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p27-accordeon - Zoekresultaten:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/search.html?query=Test - Templates:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/p30-templates - Toegankelijkheid:
https://fincity.dev.publicaties.app/pub/wcagcheck/0/accessibility.html
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.