Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Informatiepunt Digitale Overheid

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Informatiepunt Digitale Overheid
Datum 16 juli 2024
Scope van de website Binnen de scope van onderzoek valt:
  • Alle pagina's op informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
  • Alle pagina's op hetinformatiepunt.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 16

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op onder andere pagina https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat het logo van Informatiepunt Digitale Overheid. Deze afbeelding heeft als alternatieve tekst "Informatiepunt Digitale Overheid". De alternatieve tekst moet echter ook duidelijk maken dat het een logo betreft, deze informatie ontbreekt op dit moment nog voor bezoekers met een screenreader. Maak dit in de alternatieve tekst duidelijk door het woord Logo toe te voegen.
Hetzelfde geldt voor het logo “Informatiepunt” op de website https://www.hetinformatiepunt.nl/.

Bevinding 2: Advies: Op pagina https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat een blok met logo's van organisaties. Het eerste logo is bijvoorbeeld het logo van het CAK met de alternatieve tekst "CAK". Hier zou het woord "logo" aan toegevoegd kunnen worden om voor elke bezoeker duidelijk te maken dat het een logo van een organisatie betreft.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de Engelse versie van de website https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=en en bij de andere logo's van organisaties op deze pagina's.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 3: Advies: Op pagina https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat een kop H1, maar deze is door middel van CSS buiten het visuele bereik van de pagina geplaatst (met top: -200vh; en right: -200vw;). Bezoekers die gebruikmaken van schermvoorleessoftware kunnen aan de hand van een sneltoets of een koppenlijst over een pagina navigeren om snel informatie te vinden. Deze verborgen kop kan hierin verwarrend zijn. Verberg de kop met bijvoorbeeld display: none; om de kop echt niet op te merken. Een soortgelijk probleem komt voor op de Engelse variant van de pagina https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=en.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 4: Advies: Op pagina https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat boven het blok met logo's van organisaties de zin "Heeft u vragen over onderstaande organisaties?". De instructie 'onderstaande organisaties' is niet helpend voor een blinde bezoeker. Zorg ervoor dat instructies niet enkel afhankelijk zijn van visuele locatie.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de Engelse versie van de website https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=en in de tekst boven het blok met logo's van organisaties. De instructie "Do you have questions about the organizations below" is voor blinde bezoekers geen helpende instructie.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/hulp-bij-het-zoeken/ik-wil-leren/digitaal/basis?straal=5&sortpc=3641RH&sort=d kun je door middel van het kiezen van het antwoord wat bij de situatie past zoekresultaten tonen op de pagina. Wanneer je "Ik wil leren" kiest, krijg je meerdere opties te zien. Bij een aantal opties is het contrast te laag: wanneer je kiest voor digitaal, staat "computer, tablet mobiel" onder. De blauwe (HEX #00588D) niet vetgedrukte tekst
op de turquoise (HEX #75C3B5) achtergrond heeft een contrastratio van 3.6:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij de andere keuzes wanneer deze geselecteerd zijn (Rekenen en Taal), het gaat hier dan om de niet vetgedrukte tekst.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verschijnt op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/idos een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal). Zorg dat de tekst binnen het beeld blijft. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld tabellen, betekenisvolle afbeeldingen en kaarten. Die moeten leesbaar blijven. Dit zien we terug bij ook terug op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/over-deze-website-2.

Bevinding 7: Advies: Op pagina https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/toegankelijkheidsverklaring?lang=nl valt wanneer je met een scherm van 1280x1024 inzoomt naar 400% het icoon op de knop "Ga naar de toegankelijkheidsverklaring" deels buiten beeld. Zorg ervoor dat teksten in beeld blijven staan zonder een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal) te krijgen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/idos staan in het groene vlak met gegevens over informatiepunten 2 knoppen (Meer informatie en Adres). Wanneer deze knoppen focus krijgen, is de lichtblauwe (HEX #AACCD7) focusrand niet goed zichtbaar op de groene achtergrond (HEX #E3F3F0). Zorg voor een duidelijker onderscheid tussen focus en geen focus om dit probleem op te lossen.
Een soortgelijk probleem zien we terug op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/organisaties.

2. Bedienbaar

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Wanneer je op https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl onder in de footer op de link naar "Toegankelijkheidsverklaring" klikt, opent er een modal. Deze modal komt voor de homepagina te staan.
Wanneer je vervolgens door de pagina heen tabt, komt de focus eerst op "Go to English site". Deze button bevindt zich niet in de modal maar erachter.
Zorg ervoor dat de focus binnen de modal blijft als deze open staat.

Bevinding 10: De eerste keer dat een bezoeker de website bezoekt, verschijnt er een cookiemelding over de pagina heen. De cookiemelding krijgt niet als eerste focus.
Dit belemmert het gebruik van de website voor bezoekers die verder dan 400% inzoomen. Zorg dat de melding als eerste weg te klikken is of integreer de melding in de webpagina.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Op pagina https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat een blok met logo's van organisaties. Het eerste logo is bijvoorbeeld het logo van het CAK en bevat een link naar https://www.hetcak.nl/. Het linkdoel is hier echter niet duidelijk. Voeg een beschrijvend linkdoel toe, bijvoorbeeld aan de alternatieve tekst.
Een soortgelijk probleem vinden we terug bij de andere logo's van organisaties op deze pagina en op de Engelse variant van de website https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl/sitemap?lang=en.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 12: Opmerking: De kop van niveau 1 wordt meestal gebruikt voor de titel van een pagina. Op de homepagina https://www.hetinformatiepunt.nl/ is de tekst van deze kop: "Hulp bij het zoeken". Nergens wordt uitgelegd waar naar gezocht kan worden en wat het doel van deze website is. Geef een korte inleidende tekst over "Informatiepunt". Elke bezoeker heeft hier last van, maar vooral bezoekers met een mentale beperking hebben behoefte aan een duidelijke uitleg.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: Op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/ staat een zoekbalk. Deze veranderd van kleur als ze toetsenbordfocus krijgt. Deze kleurverandering is niet voor iedereen waar te nemen (donkerblauw, HEX #00588d en zwart).
De kleurverhouding van de verandering moet minstens 3:1 zijn, terwijl deze hier 2,8:1 is. Zorg voor een duidelijker onderscheid tussen focus en geen focus om dit probleem op te lossen.
Dit komt voor op meerdere pagina's binnen deze website.

Bevinding 14: Op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/?id=193 staat een formulier. Wanneer de velden van het formulier toetsenbordfocus krijgen, is er een minimale verandering in kleur zichtbaar. Deze kleurverandering is niet voor iedereen waar te nemen (donkergrijs, HEX #696969) en zwart). Zorg voor een duidelijker onderscheid tussen focus en geen focus om dit probleem op te lossen.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 15: Op de pagina https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=nl staat de tekst "Go to English site". Deze tekst is in een andere taal. Hiervoor moet in de code een taalwisseling aangegeven worden. Dit kan door de omliggende HTML-code een lang="en" toe te voegen.
Een soortgelijk probleem zien we terug op de Engelse variant van de website: https://informatiepuntdigitaleoverheid.nl/?lang=en. Hier staat de tekst
"Ga naar Nederlandse site". Voeg ook hier een taalwissel toe zodat hulpsoftware deze zin correct uitspreekt.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Het invoerveld Vul je postcode in op pagina https://www.hetinformatiepunt.nl/is/idos heeft geen label, waardoor bezoekers niet weten wat zij hier in moeten vullen. Zorg ervoor dat het voor alle bezoekers altijd duidelijk is welke input gevraagd wordt.
De placeholder-tekst is niet voldoende, want die verdwijnt zodra de bezoeker begint met typen. Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om te onthouden wat ze moeten invullen als dat er niet duidelijk bij staat. Voeg een label toe dat altijd zichtbaar blijft om dit probleem op te lossen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-09-28 01:23:40 v2.4-011