Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Contentaudit Innovatief Werkgeverschap Provincie Brabant

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Innovatief Werkgeverschap Provincie Brabant
Datum 27 september 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content van alle pagina's op innovatiefwerkgeverschap.nl
  • Alle PDF's op innovatiefwerkgeverschap.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek van alle pagina's op innovatiefwerkgeverschap.nl Dit vereist een apart onderzoek.
  • Pagina's achter een login op innovatiefwerkgeverschap.nl.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar de onderzochte website met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 22

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de footer op iedere pagina staan het logo van 'X' en 'LinkedIn'. Deze afbeelding heeft geen (goede) alternatieve tekst. De alternatieve tekst van een logo moet minimaal de naam van de organisatie bevatten. Als de afbeelding als link dient kan er ook een beschrijvend linkdoel aan de alternatieve tekst toegevoegd worden. Zie tevens SC 2.4.4

Bevinding 2: Op pagina "Aanmelden community" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/beheer/Registraties/1698365.aspx wordt onder het formulier een CAPTCHA-afbeelding gebruikt. De reeks afbeeldingen wordt niet op een alternatieve manier aangeboden, waardoor screenreadergebruikers het formulier niet kunnen verzenden. De toegankelijke versie van hCaptcha is geen voldoende toegankelijk alternatief, omdat bezoekers hiervoor gegevens moeten delen.

Bevinding 3: Op pagina "Terugblik Brabant Werkt" innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/betrokken+werkgeverschap/inclusiviteit/… staan onderaan afbeeldingen zonder beschrijving of alternatieve tekst. Wie het artikel gelezen heeft, kan zien wie er in de afbeeldingen staan, bijvoorbeeld Hanane Abdellaoui van 'Just Clean Bedrijfsdiensten' en Minister Carola Schouten van Werkgelegenheid. Zorg ervoor dat dergelijke afbeeldingen van alt-tekst voorzien worden.

Bevinding 4: Advies: Op pagina "Inspiratiedocumenten" innovatiefwerkgeverschap.nl/brabants+besten/inspiratiedocumenten/default.aspx staat het logo van Brabants Besten. De alternatieve tekst van een logo zou idealiter tenminste de volledige naam van de organisatie moeten bevatten. Er is al een tekstueel alternatief aanwezig in de tekst op de pagina, maar idealiter heeft het logo ook een alternatieve tekst.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina "Terugblik Brabant Werkt" innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/betrokken+werkgeverschap/inclusiviteit/… wordt een Vimeo video getoond. Deze video heeft een automatisch gegenereerde ondertiteling. De ondertiteling is in het Engels, dus staan er onjuiste woorden. Ook ontbreekt de interpunctie waardoor de zinnen moeilijk te begrijpen zijn. Maak een goede ondertiteling. Zie tevens SC 3.1.2

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina “Terugblik Brabant Werkt” innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/betrokken+werkgeverschap/inclusiviteit/… is er content in de vorm van een Vimeo video. Iemand die blind is weet nu vaak niet wat er op het scherm te zien is, bijvoorbeeld wanneer Minister Schouten de zaal toespreekt via videocall rond 01:15. Zet deze en andere informatie in een transcript als media-alternatief (uitgeschreven tekst op de pagina) of voeg een audiodescriptie toe om dit probleem op te lossen. Een audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Zie tevens SC 1.2.5

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op pagina “Terugblik Brabant Werkt” innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/betrokken+werkgeverschap/inclusiviteit/… wordt een Vimeo video getoond. De visueel getoonde beelden worden niet middels audio beschreven, waardoor blinde gebruikers niet of moeilijker in staat zijn te begrijpen wat er in de video gebeurt. Los dit op door naast het standaard audiospoor een audiodescriptie toe te voegen. Dit is een voiceover die vertelt wat er zich in de beelden afspeelt en eventueel voorkomende tekst uitleest.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 8: Op pagina "Mark de Jong: Alle seinen op groen om datagedreven te ondernemen!" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/betrokken+werkgeverschap/sociale+innovatie/… zijn zinnen opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de eerste alinea. Het strong-element geeft aan dat tekst relatief aan de tekst eromheen belangrijker is en mag daarom niet puur voor opmaak gebruikt worden. Gebruik CSS of een vergelijkbare techniek om een vergelijkbaar effect te creëren zonder de semantische waarde van het strong-element. Een vergelijkbaar probleem komt voor op de homepage www.innovatiefwerkgeverschap.nl/default.aspx, waar de koppen onder 'Betrokken werkgeverschap voor de economie van morgen' zowel met het strong-element als een kop-element zijn opgemaakt.

Bevinding 9: Op pagina "Mark de Jong: Alle seinen op groen om datagedreven te ondernemen!" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/betrokken+werkgeverschap/sociale+innovatie/… wordt het em-element gebruikt op een manier die niet overeenkomt met haar semantische betekenis. Dit element dient alleen gebruikt te worden om nadruk te leggen op enkele woorden of zinsdelen, en niet voor opmaak. Gebruik CSS of een vergelijkbare techniek om een vergelijkbaar effect te creëren zonder de semantische waarde van het em-element.

Bevinding 10: Op pagina www.innovatiefwerkgeverschap.nl/beheer/Registraties/1698365.aspx komt een selectievakje voor met de visuele tekst 'Ik heb de verklaring gelezen'. De toegankelijke naam van dit selectievakje is echter alleen 'Ik heb de verklaring'. Dit is onvoldoende beschrijvend, pas daarom de toegankelijke naam aan.

Bevinding 11: Op pagina "Over ons" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/over+ons/default.aspx staan visueel koppen, zoals 'Wat wil de provincie bereiken op de Brabantse arbeidsmarkt op weg naar 2030?'. Deze teksten zijn opgemaakt met het strong-element in plaats van een kop-element. Het strong-element geeft aan dat tekst belangrijker is, relatief aan de tekst er omheen. Bezoekers die gebruik maken van voorleessoftware kunnen met een sneltoets of een koppenlijst langs de koppen op een pagina navigeren, dat kan echter alleen als de teksten op zijn gemaakt met een kop-element, zoals het h1-element. Verwijder het strong-element en gebruik kopopmaak om dit probleem op te lossen.

Bevinding 12: De PDF op pagina innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/publicaties+innovatief+werkgeverschap/handlerdownloadfiles.ashx is niet gecodeerd en daardoor is er voor hulpsoftware (zoals voorleessoftware) geen informatie beschikbaar om de PDF te interpreteren. Omdat codes ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriteria met betrekking tot de PDF-codelaag zoals semantische koppen en alt-teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan. Dit probleem doet zich meermalig voor met PDF's op de website. Let op: Voor kaarten geldt een uitzondering, maar dat geldt alléén voor de kaart zelf. Het document zelf en andere informatie in het document moeten wel toegankelijk zijn.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 13: In de footer op iedere pagina staan witte tekst links op een turquoise achtergrond (HEX #339DA6). De contrastratio is hier 3,2:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit probleem doet zich meermalig op de website voor. Dezelfde kleurcombinatie komt ook voor als turquoise tekst op een witte achtergrond, hiervoor geldt dezelfde contrastratio. Daarnaast komt deze kleurcombinatie ook voor bij linkteksten bij muishover, bijvoorbeeld op pagina www.innovatiefwerkgeverschap.nl/beheer/Registraties/1698365.aspx.

Bevinding 14: Op pagina Brabants Besten www.innovatiefwerkgeverschap.nl/brabants+besten/default.aspx komt de witte tekst "kaart-weergave" (HEX #FFFFFF) op een witte achtergrond voor. De contrastratio is hier 1:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn. De tekst is dus ook onzichtbaar voor gebruikers met volledig zicht. Er is een aria-label aanwezig, maar dat is onvoldoende voor dit criterium. Niet alle slechtziende gebruikers maken immers gebruik van een screenreader. Dit probleem doet zich tevens voor op pagina "Aanmelden community" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/beheer/Registraties/1698365.aspx. Zie tevens SC 1.4.11

Bevinding 15: Advies: Op pagina Agenda www.innovatiefwerkgeverschap.nl/actueel/agenda-oud/default.aspx staan twee identieke buttons als op de pagina Brabants Besten, met het label "Archief" en het aria-label "Overschakelen naar toegankelijke lijstweergave". Hier is überhaupt geen tekst geplaatst. Plaats hier tekst met voldoende contrast.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: De videospeler op pagina innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/betrokken+werkgeverschap/inclusiviteit/… maakt gebruik van sneltoetsen om de videospeler te bedienen, zoals de ‘f’ voor fullscreen weergave. Dit zit de werking van hulpsoftware, zoals voorleessoftware, in de weg. In Vimeo is de sneltoets uit te schakelen door de parameter keyboard=0 of keyboard=false toe te voegen aan de embed-url.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: Er is een paginatitel op pagina "Over ons" www.innovatiefwerkgeverschap.nl/over+ons/default.aspx maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Nu is de h1-kop 'Een initiatief van de provincie Noord-Brabant samen met Brabantse mkb-ondernemers' de titel. Het is toegankelijker één benaming te kiezen en deze voor zowel de paginatitel als de h1-kop van de pagina te gebruiken.

Bevinding 18: De PDF innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/publicaties+innovatief+werkgeverschap/handlerdownloadfiles.ashx heeft een documenttitel ("2022-10-25_IW_Publicatie1_Inclusiviteit.indd") in de eigenschappen die het document niet duidelijk beschrijft. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam maar de titel van het document wordt getoond.

Bevinding 19: Advies: Alle getoetste pagina's zijn voorzien van een omschrijvende paginatitel. De startpagina heet echter "Innovatief werkgeverschap | Innovatief werkgeverschap". Dit is niet afkeurbaar, maar overweeg het "homepage | Innovatief werkgeverschap", "Homepagina | Innovatief werkgeverschap" of iets dergelijks te noemen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: In de footer van iedere pagina staan het logo van 'X' en van 'LinkedIn'. Deze afbeeldingen zijn links, daarom moet het toegankelijke linkdoel de volledige tekst op het logo bevatten. Pas alternatieve teksten toe op de afbeeldingen om dit probleem op te lossen. Zie ook SC 1.1.1

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 21: Op pagina innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/brabants+besten/default.aspx komt een select-element voor, waar visueel 'Sorteren op:' bij staat, echter is de toegankelijke naam van het select-element 'Sorteer op'. Dit maakt het element minder goed bedienbaar voor bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie. Zorg ervoor dat het visuele label voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: In de eigenschappen van PDF innovatiefwerkgeverschap.mett.nl/publicaties+innovatief+werkgeverschap/handlerdownloadfiles.ashx staat de taal op en-GB. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-05-18 16:27:30 v2.4-011