Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid international.gebruikercentraal.nl
(Alleen de bevindingen)
Scope van de evaluatie
Naam website | international.gebruikercentraal.nl |
---|---|
Datum | 15 mei 2025 |
Scope van de website |
Binnen de scope van het onderzoek valt:
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Uitgebreide toetsresultaten
1. Waarneembaar
1.1 Tekstalternatieven
1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op alle pagina's, bijvoorbeeld pagina https://international.gebruikercentraal.nl/ staat een afbeelding van een logo. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst. De alternatieve tekst van een logo moet altijd tenminste de naam van de organisatie en eventuele overige tekst in de afbeelding bevatten en daarnaast een beschrijvend linkdoel als de afbeelding ook als link dient, vermeld ook dat het om een logo gaat.
Bevinding 2: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ staat een klikbare afbeelding van het LinkedIn icoon. De SVG-afbeelding is met aria-hidden verborgen voor hulpsoftware. Dit is een informatieve afbeelding waar zonder alternatieve tekst informatie mist over het linkdoel 'LinkedIn'. Geef de afbeelding daarom een alternatieve tekst waaruit ook het linkdoel uit blijkt. Een andere oplossing zou zijn dat deze tekst wordt toegevoegd aan het span-element waar de tekst 'account of..' staat. Dit komt voor bij meerdere LinkedIn iconen op de pagina. Zie ook succescriterium 2.4.4. Dit probleem komt ook voor op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/.
1.2 Op tijd gebaseerde media
1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 3: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:03 de locatie, op 00:43 informatie over de spreker en aan het eind afsluitende tekst vanaf 04:10. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Het aanwezige transcript bestaat enkel uit de teksten van de sprekers. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.
1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 4: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ is er in de video op verschillende plaatsen tekst in beeld, bijvoorbeeld rond 00:03 de locatie, op 00:43 informatie over de spreker en aan het eind afsluitende tekst vanaf 04:10. Er ontbreekt een voiceover die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien niet weten wat er wordt getoond in de video. Laat de teksten in beeld uitspreken door een voiceover of maak gebruik van een audiodescriptie.
Bevinding 5: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ is een video. De audiodescriptie ontbreekt in deze video. Audiodescriptie is een (extra) audiospoor waarin verteld wordt wat er in beeld te zien is. Zo komen er bijvoorbeeld sprekers op de conferentie in een zaal in beeld, een galerij van teksten, het Optimaal Digitaal spel en break out sessies. Iemand die blind is weet nu niet wat er op het scherm te zien is.
1.3 Aanpasbaar
1.3.1 Info en relaties (Niveau A)
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/ wordt het strong element gebruikt op de link 'Read more about the members and topics in our interviews'. Het strong element is bedoeld om nadruk te geven aan tekst en is niet geschikt enkel voor opmaak. Maak bijvoorbeeld gebruik van de stylesheet om de tekst vetgedrukt weer te geven.
Bevinding 7: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/events/ is de datum bij elk evenement een time element die verborgen is voor hulpsoftware met aria-hidden. Hierdoor weten bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware niet op welke dag het evenement plaatsvind. Dit komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/.
Bevinding 8: Advies: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/ staan lijsten. De opsommingstekens (listmarkers) van deze lijsten bestaan bijvoorbeeld uit zwarte vierkanten. Sommige voorleessoftware lezen dit voor bijvoorbeeld als 'zwart vierkant', verberg ze daarom voor hulpsoftware. De lijst is verder goed opgemaakt, daarom wordt dit door voorleessoftware correct als lijst voorgelezen.
Bevinding 9: Advies: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-user-needs-first-international-conference-2025/ wordt het em element gebruikt op de zin 'We’ll fill this page with additional content in the coming weeks.'. Het em element is bedoeld om nadruk te geven aan enkele woorden en niet bedoeld voor de opmaak van zinnen. Omdat het erop lijkt dat het hier wel de bedoeling is dat er nadruk wordt gegeven, is het niet afgekeurd. Wanneer dat niet de bedoeling was, maak dan bijvoorbeeld gebruik van de stylesheet om de zin schuingedrukt weer te geven.
1.4 Onderscheidbaar
1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 10: Advies: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ staat in de video een tekst van het profiel 'Gebruiker Centraal'. De witte tekst op de wisselende achtergrond heeft mogelijk niet overal voldoende contrast. Een mogelijke oplossing is om een schaduw effect achter de letters te plaatsen waardoor het contrast altijd voldoende is.
2. Bedienbaar
2.1 Toetsenbordtoegankelijk
2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Op de pagina https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ wordt gebruikgemaakt van de videospeler van Vimeo. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die gebruikmaken van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de Vimeo video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. Voeg de volgende eigenschap aan de embedcode toe: 'keyboard: false'.
2.4 Navigeerbaar
2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Niet aanwezig
Bevinding 12: Dit probleem vereist mogelijk een technische oplossing: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ krijgt na 'Your message' de checkbox de focus en daarna de hele tekst onder 'Consent' omdat op deze tekst tabindex=0 staat. Dit is geen interactief element en hoort daarom niet in de tabvolgorde thuis. Dit komt ook voor in het formulier op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/.
2.4.4 Linkdoel (in context) (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ staat een klikbaar SVG-icoon bij bijvoorbeeld Ben Staal. De link heeft als toegankelijke naam de tekst 'account of Ben Staal'. Hier mist het linkdoel 'LinkedIn' omdat het SVG-icoon visueel verborgen is voor hulpsoftware waar dit wel een alternatieve tekst nodig heeft. Deze kan worden toegevoegd als alternatieve tekst van de SVG-afbeelding, of aan de span-tekst 'account of Ben Staal'. Dit komt ook voor bij de overige LinkedIn iconen op de pagina. Zie ook succescriterium 1.1.1. Dit probleem komt ook voor op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/.
Bevinding 14: Advies: Bij de paginering op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/?s=user staan de links 'Next', 'Last', 'First' en 'currently at'. Voeg hier eventueel nog aan toe dat het om een pagina gaat, om nog duidelijker te maken wat het linkdoel is. De paginering komt op meerdere pagina's voor, bijvoorbeeld https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/.
2.5 Input modaliteiten
2.5.3 Label in naam (Niveau A)
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ staat een klikbaar logo van LinkedIn. De toegankelijke naam van de link bevat niet de naam die visueel zichtbaar is. Hierdoor is de link lastig met spraakbesturing te bedienen. Zie succescriterium 1.1.1 voor een mogelijke oplossing.
3. Begrijpelijk
3.1 Leesbaar
3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: In de toegankelijke namen van de invoervelden die verplicht zijn op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ staat de Nederlandse tekst 'verplicht'. Vertaal deze tekst naar het Engels. Dit komt ook voor in het formulier op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/.
Bevinding 17: Wanneer het formulier verstuurd wordt zonder iets in te vullen op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ dan verschijnt er een foutmelding boven het formulier. Op twee plekken staan de teksten in het Nederlands in plaast van het Engels, de teksten 'In 4 velden zijn de gegevens niet correct ingevuld', bij punt 2 (en bij het bijbehorende invoerveld) en het woord 'toestemming' bij punt 4 en onder de kop 'permission'. Dit komt ook voor wanneer het e-mailadres verkeerd is ingevuld bij de foutmelding 'E-mailadres is niet correct ingevuld. Gebruik bijvoorbeeld: jouw.naam@bedrijf.nl'. Vertaal deze teksten naar het Engels.
Bevinding 18: In de zoekfunctie en in het zoekveld op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/404 wanneer een bezoeker foutieve invoer geeft, bijvoorbeeld enkel de letter 'd' dan komt er een HTML5 foutmelding en foutsuggestie in beeld met een Nederlandse tekst (afhankelijk van de browser instellingen), waar de taal van de pagina het Engels is. Voeg zelf een foutmelding/foutsuggestie toe aan het invoerveld om dit probleem op te lossen.
Bevinding 19: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/ is de introtekst in het Nederlands, waar het een Engelse pagina betreft. Vertaal de tekst naar het Engels.
Bevinding 20: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ staat een uitvouwbare knop om de deelnemers te tonen. Wanneer deze knop is ingevouwen is de toegankelijke naam '+ Toon attendees'. Vertaal het woord 'toon' naar het Engels.
3.2 Voorspelbaar
3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 21: Advies: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/ en https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ staat een invoerveld voor het emailadres. In het ene formulier is de benaming van het lable 'Email address*' in het andere 'Email'. Zorg voor een consistente benaming.
3.3 Assistentie bij invoer
3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Wanneer bezoekers op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ geen invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen bovenaan de pagina. Bijvoorbeeld 'Emailaddress – This field is required.' Een goede foutidentificatie vermeld welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld dat het veld niet is ingevuld. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3. Dit komt ook voor in het formulier op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/.
Bevinding 23: In de zoekfunctie en in het zoekveld op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/404 wanneer een bezoeker foutieve invoer geeft, bijvoorbeeld enkel de letter 'd' dan volgt een HTML5 validatie. HTML5 foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het invoerveld om dit probleem op te lossen.
Bevinding 24: Advies: In het formulier op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ wanneer het formulier verzonden wordt zonder invoer, dan verschijnt er een foutmelding bovenaan het formulier. Punt 2 en 3 gaan beide over het e-mailadres. Hierdoor staat nu bovenaan de foutmelding dat 4 velden niet correct zijn ingevuld, waar het om 3 velden gaat. Dit wordt niet afgekeurd op toegankelijkheid, omdat dit voor alle bezoekers geldt.Toch kan het verwarring voorkomen als dit wordt opgelost. Zorg dat het aantal foutmeldingen klopt, en dat deze zowel een foutidentificatie als een foutsuggestie bevatten.
3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)
Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 25: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/404 moeten in het zoekveld minimaal 2 tekens worden ingevuld, anders komt er een foutmelding bij het veld te staan en kan geen zoekopdracht worden uitgevoerd. Deze informatie is niet bekend voordat de bezoeker het veld invult. Hierdoor kan het voor sommige bezoekers lastig zijn om de zoekfunctie op de juiste manier te gebruiken. Zorg dat het duidelijk is welke invoer verwacht wordt, door een instructie bij het veld te plaatsen.
3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)
Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: In de zoekfunctie en in het zoekveld op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/404 wanneer een bezoeker foutieve invoer geeft, bijvoorbeeld enkel de letter 'd' dan komt er een HTML5 foutmelding en foutsuggestie in beeld met een Nederlandse tekst (afhankelijk van de browser instellingen), waar de taal van de pagina het Engels is. HTML5 foutmeldingen worden niet door alle browsers en hulpsoftware even goed ondersteund. De melding is soms kortaf, onvolledig of blijft te kort staan. Ook kan je de tekstgrootte niet aanpassen zodat sommige mensen de tekst mogelijk niet kunnen lezen. Voeg zelf foutmeldingen toe aan het invoerveld om dit probleem op te lossen. Zie ook succescriterium 3.1.2.
4. Robuust
4.1 Compatibel
4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 27: Advies: De toegankelijke naam van het zoekveld van de zoekfunctie is 'Search Search' of 'Search again Search'. Het dubbele woord 'search' is overbodig.
Bevinding 28: Advies: Op pagina https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ staat een uitvouwbare knop om de deelnemers te tonen. In de toegankelijke naam van de link staan de tekens plus en min die aangeven dat het om een knop gaat die kan worden in- of uitgevouwen. De staat van de knop wordt al gecommuniceerd met hulpsoftware dus het teken kan uit de toegankelijke naam van de knop, dit is extra informatie en voegt niks toe.
Onderbouwing van de evaluatie
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Steekproef getoetste webpagina's
- Homepagina:
https://international.gebruikercentraal.nl/ - Contact + formulier 1:
https://international.gebruikercentraal.nl/contact/ - Sitemap:
https://international.gebruikercentraal.nl/sitemap/ - Zoekresultaat + Filter:
https://international.gebruikercentraal.nl/?s=user - Video + iframe:
https://international.gebruikercentraal.nl/recap-to-the-international-design-in-government-conference-2019/ - Formulier 2:
https://international.gebruikercentraal.nl/usercentricities-community/ - 404 pagina:
https://international.gebruikercentraal.nl/404 - Nieuws + Toptaak:
https://international.gebruikercentraal.nl/category/news/ - nieuwsitem:
https://international.gebruikercentraal.nl/people-are-not-satisfied-why-governments-need-to-refocus-their-practice-in-the-digital-age/ - Events:
https://international.gebruikercentraal.nl/events/ - Event-item + Formulier 3:
https://international.gebruikercentraal.nl/agenda/ucc-cafe-may/ - Acccordion:
https://international.gebruikercentraal.nl/recap-user-needs-first-international-conference-2025/ - Over:
https://international.gebruikercentraal.nl/about-user-needs-first/ - Willekeurige pagina 1:
https://international.gebruikercentraal.nl/author/eoin-hennekam/ - Willekeurige pagina 2:
https://international.gebruikercentraal.nl/code-of-conduct/
Ondersteunende technieken
Bronnen
-
Evaluatiedocument WCAG 2.0
www.drempelvrij.nl/over-het-waarmerk -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (Geautoriseerde Nederlandse vertaling)
www.w3.org/Translations/WCAG20-nl -
Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM)
www.w3.org/WAI/eval/conformance -
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
www.w3.org/WAI/intro/wcag -
How to Meet WCAG 2.1 Quick Reference
www.w3.org/WAI/WCAG21/quickref/
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.