Toegankelijkheidsonderzoek

Rapport:
Content-audit digitale toegankelijkheid Intranet SVB


Onderzoeker
Kaylee, Swink; Renate, Swink
Datum
26 april 2024
Opdrachtgever
Sociale Verzekeringsbank

Samenvatting onderzoeksresultaat

De website Intranet SVB voldoet nog niet aan WCAG 2.1 niveau AA. Er zijn 14 van de 50 succescriteria waar één of meer fouten zijn gevonden. In dit document is vastgelegd in hoeverre de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen die vastgelegd zijn in WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines.

Het intranet van de Sociale Verzekeringsbank is onderzocht tussen 21 maart en 26 april 2024. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de evaluatiemethode WCAG-EM. De content voldoet nog niet aan alle onderzochte succescriteria. Een aantal van de gevonden problemen zijn mogelijk van technische aard. Dit rapport vormt de basis om verder te werken aan toegankelijkheid. Voor dit deelonderzoek is alleen de content gecontroleerd. Dit rapport en het rapport deelonderzoek techniek toegankelijkheidsrapport.swink.nl/embrace-social/ bepalen gezamenlijk in welke mate de website voldoet. Tevens kunnen de twee rapporten gezamenlijk gebruikt worden in de toegankelijkheidsverklaring.

De meest opvallende bevindingen uit deze content-audit zijn:

Het onderzoek richt zich specifiek op de toegankelijkheid van de website voor mensen met een functiebeperking, zoals mensen die blind, doof, laaggeletterd zijn of andere functieproblemen hebben. Voor hen is het van belang dat de website technisch en inhoudelijk zo is ingericht dat de site voor hen goed bruikbaar is. Een website optimaliseren voor toegankelijkheid heeft meer voordelen; het maakt de website beter bruikbaar voor iedereen (bijvoorbeeld ook voor mensen die op hun mobieltje kijken in een zonnige omgeving) en het maakt de site beter vindbaar in zoekmachines.

Scope van de evaluatie

Naam website Intranet SVB
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
  • De content op alle pagina's van het domein intranet.svb.nl
  • De PDF's op het domein intranet.svb.nl
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De techniek op alle pagina's van het domein intranet.svb.nl. Dat is onderzocht bij de audit toegankelijkheidsrapport.swink.nl/embrace-social/.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund Gangbare browsers en hulpsoftware.

Overzicht toetsresultaat

Principe Voldoende Onvoldoende Onbekend
1 Waarneembaar 14 6 0
2 Bedienbaar 13 4 0
3 Begrijpelijk 7 3 0
4 Robuust 2 1 0
Totaal 36 14 0

Leeswijzer

Dit onderzoek is een momentopname. De website kan inmiddels veranderd zijn. De gevonden problemen zijn slechts voorbeelden. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Dit onderzoek is slechts een steekproef van een aantal pagina's. Er zijn zo veel mogelijk verschillende type pagina's opgenomen in de sample om zo een goede indruk te krijgen van de toegankelijkheid. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website/app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Succescriteria gemarkeerd met "Niet aanwezig" worden automatisch goedgekeurd. Succescriteria gemarkeerd met "Onbekend" worden niet goedgekeurd.

Uitgebreide toetsresultaten


1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op onder andere de homepage staat het logo van SVB in de header. Dit logo heeft de alternatieve tekst 'Logo SVB Intranet'. In deze alternatieve tekst mist de informatie 'voor het leven Sociale Verzekeringsbank', wat wel in het logo staat. Zorg ervoor dat alle tekst wat visueel in het logo staat ook terugkomt in de alternatieve tekst, zodat bezoekers die gebruik maken van spraakgestuurde navigatie de link beter kunnen gebruiken.

Onder de kop 'SVB vacatures' op de homepage staat een logo met daarop de tekst 'Werken bij de SVB.nl Dat biedt kansen'. Dit logo heeft geen alternatieve tekst. Zorg ervoor dat de afbeelding een alternatieve tekst krijgt waar de slogan van het logo ook in staat het logo in staat, of zorg ervoor dat werkenbijsvb.nl voorkomt in de linktekst, dat is nu niet het geval.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/ staan verschillende afbeeldingen bij nieuwsberichten. Deze afbeeldingen hebben een alternatieve tekst, maar deze omschrijft niet altijd de afbeelding. Bij het nieuwsbericht 'Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie' staat bijvoorbeeld een afbeelding met de alternatieve tekst 'discriminatie 6', wat de afbeelding waarop verschillende gekleunde profielen van gezichten staan niet omschrijft. Zorg ervoor dat wanneer afbeeldingen een alternatieve tekst krijgen, deze de afbeelding ook echt omschrijft.
Een soortgelijk probleem komt ook voor bij de afbeelding op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/de-tijd-nemen-voor-een-ingewikkelde-puzzel/.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/resultaten-barometer-februari-2024/ staat een afbeelding met de alternatieve tekst 'barometer'. Op de afbeelding is geen barometer afgebeeld en daarom omschrijft de alternatieve tekst de afbeelding niet. Zorg ervoor dat wanneer een afbeelding een alternatieve tekst krijgt, deze de afbeelding ook echt omschrijft.

In de reacties op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/resultaten-barometer-februari-2024/ kan zijn aangegeven hoeveel mensen een reactie leuk vinden. Dit wordt aangegeven met een icoon van een duim omhoog en een getal daarachter. Dit icoon heeft geen alternatieve tekst. Hierdoor is deze informatie niet beschikbaar voor gebruikers van hulpsoftware. Zorg ervoor dat dit icoon een alternatieve tekst krijgt. Dit geldt ook voor hetzelfde icoon dat aangeeft welke (en hoeveel) bezoekers het nieuwsbericht leuk vinden.
Dit komt ook voor op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/de-tijd-nemen-voor-een-ingewikkelde-puzzel/.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ staat een decoratieve afbeelding van een microfoon. Het img-element van deze afbeelding heeft geen alt-attribuut. Hierdoor kan hulpsoftware zelf op zoek gaan naar een alternatieve tekst voor de afbeelding en gebruikt daarvoor bijvoorbeeld de bestandsnaam. Los dit op door het img-element van de afbeelding een alt-attribuut te geven, deze mag leeg blijven of een waarde krijgen die de afbeelding omschrijft.
Dit komt ook voor bij de afbeelding van de laptop op pagina intranet.svb.nl/umbraco/applicaties/ en op pagina intranet.svb.nl/umbraco/uitvoering/telefoonnummers-locaties/ bij het logo van SVB.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/medezeggenschap staat een informatieve afbeelding zonder alternatieve tekst. Zorg ervoor dat deze afbeelding een alternatieve tekst krijgt.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/3555/organogrammen-svb-150322.pdf staat op pagina 1 het logo van SVB. Dit logo heeft geen alternatieve tekst. Hierdoor weten sommige screenreadergebruikers niet wat er op de afbeelding staat. Zorg ervoor dat dit logo een alternatieve tekst krijgt.
In de codelaag van deze PDF staan ook andere Figure-tags die geen toegankelijke naam hebben, zoals de kleinere versie van de organogram op pagina 2. Zorg ervoor dat elke Figure-tag in de codelaag een alternatieve tekst heeft.

De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf bevat op de eerste pagina het logo van SVB. Deze afbeelding is opgemaakt als een artefact en daardoor verborgen voor hulpsoftware. Zorg ervoor dat deze afbeelding met een goede alternatieve tekst in de codelaag komt te staan.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staan verschillende grafieken, bijvoorbeeld op pagina 7. Deze grafieken zijn met een Figure-tag in de codelaag geplaatst, maar hebben geen alternatieve tekst. Zorg ervoor dat deze grafieken een alternatieve tekst krijgen die de naam van de grafiek benoemt en daarnaast de trend die zichtbaar is omschrijft.

Advies: Op de homepage staan verschillende iconen met daarachter een getal, bijvoorbeeld de duim omhoog en het gesprekswolkje onder het kopje 'Nieuws'. Deze iconen geven betekenis aan de getallen die erachter staan en hebben daarom een alternatieve tekst gekregen. Deze alternatieve tekst is in de code geplaatst via het title-attribuut op een span-element. Dit is niet de meest geschikte methode om een alternatieve tekst te geven aan een icoon dat via CSS op de pagina is geplaatst. Het title-attribuut wordt niet door elke combinatie browser en hulpsoftware goed ondersteund, en het getal staat zowel in de code als in het title-attribuut en wordt daardoor twee keer voorgelezen door sommige screenreaders. Het is beter om hier gebruik te maken van een visueel verborgen tekst als alternatieve tekst voor de iconen. De vereist mogelijk een technische oplossing.

Advies: Op de homepage staat een bericht ("Verdere verduurzaming van ons pand") waarin een afbeelding is geplaatst. Deze afbeelding is opgemaakt als een link, als bezoekers deze link activeren opent een nieuw venster met onder andere een vergrote weergave van de afbeelding. Het zou beter zijn om de afbeelding in dit venster een alternatieve tekst te geven. Dan weten bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien ook welke afbeelding zij hebben vergroot. Dit komt ook voor bij andere afbeeldingen in berichten die vergroot kunnen worden.


1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld:

Informatie over succescriterium 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Opmerking: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ staan links naar verschillende podcasts. Deze podcasts staan op een andere domein dan het intranet en vallen daarom technisch gezien buiten de scope van dit onderzoek. Voor deze podcasts is geen media-alternatief zoals een transscript aanwezig, mensen met een auditieve beperking kunnen de informatie in de podcasts daarom mogelijk niet toch zich nemen. Het zou beter zijn voor sommige gebruikers van het intranet als voor de podcasts ook een transcript aanwezig is.


1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Opmerking: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ staan links naar video's die op een ander domein zijn geplaatst. De video's vallen daardoor technisch gezien buiten de scope van het onderzoek, maar zijn niet toegankelijk voor iedereen. Sommige video's hebben bijvoorbeeld geen ondertiteling. Hierdoor kunnen sommige mensen met een auditieve beperking die video niet volgen. Het zou daarom beter zijn voor de toegankelijkheid van de video's als deze allemaal een ondertiteling krijgen.
Een soortgelijke situatie komt ook voor op pagina intranet.svb.nl/Project/SVBTALKS.


1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Opmerking: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ staan links naar video's die op een ander domein zijn geplaatst. De video's vallen daardoor technisch gezien buiten de scope van het onderzoek, maar zijn niet toegankelijk voor iedereen. Er staan bijvoorbeeld teksten in beeld bij sommige video's, deze teksten komen niet terug in het audiospoor. Hierdoor is de informatie in beeld niet beschikbaar voor mensen die het scherm niet (goed) kunnen zien. Om deze reden hebben video's waarin informatie alleen visueel wordt overgebracht een media-alternatief of audiodescriptie nodig.


1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) (Niveau AA)

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.

Informatie over succescriterium 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Uitkomst: Niet aanwezig


1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Opmerking: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ staan links naar video's die op een ander domein zijn geplaatst. De video's vallen daardoor technisch gezien buiten de scope van het onderzoek, maar zijn niet toegankelijk voor iedereen. Er staan bijvoorbeeld teksten in beeld bij sommige video's, deze teksten komen niet terug in het audiospoor. Hierdoor is de informatie in beeld niet beschikbaar voor mensen die het scherm niet (goed) kunnen zien. Om deze reden hebben video's waarin informatie alleen visueel wordt overgebracht een audiodescriptie nodig.


1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/wetten-regelen/verzuimmelding/ staan koppen die alleen zijn opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld de koppen 'Verzuimmelding' en 'Hersteldmelding'. Het strong-element is niet geschikt om koppen mee op te maken, het heeft namelijk een andere semantische waarde dan kop-elementen. Los dit daarom op de het strong-element van de koppen te verwijderen en deze op te maken met kop-elementen, bijvoorbeeld een h2-element.
Op andere pagina's is het strong-element ook gebruikt voor de opmaak van koppen, bijvoorbeeld op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/medezeggenschap bij dikgedrukte koppen zoals 'Medezeggenschap bij de SVB' en op pagina intranet.svb.nl/umbraco/uitvoering/telefoonnummers-locaties/ bij koppen zoals 'Ankara'.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/medezeggenschap is het em-element gebruikt voor de opmaak van koppen, bijvoorbeeld bij 'Vaste commissies'. Het em-element heeft een eigen semantische waarde die niet gelijk is aan dat van een kop-element. Verwijder daarom het em-element van de koppen en maak deze op met een kop-element, bijvoorbeeld met het h3-element.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/wetten-regelen/verzuimmelding/ is het em-element gebruik om hele zinnen en alinea's schuingedrukt mee te maken. Het em-element is niet bedoeld voor de opmaak van teksten. Het element mag alleen worden gebruik om één of enkele woorden die nadruk verdienen, omdat ze bijvoorbeeld op een andere manier worden uitgesproken door hulpsoftware. Zorg ervoor dat het em-element alleen op een semantische manier wordt gebruikt. Voor de opmaak van teksten kan gebruik worden gemaakt van CSS eigenschappen.
Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ wordt ook gebruik gemaakt van het em-element voor de opmaak van teksten.

Op pagina intranet.svb.nl/bestaatniet is gewone tekst opgemaakt met een h3-element. Zorg ervoor dat alleen koppen worden opgemaakt met een kop-element.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/de-tijd-nemen-voor-een-ingewikkelde-puzzel/ is het strong-element gebruikt voor de opmaak van de introdutietekst. Het strong-element mag enkel gebruikt woorden op enkele woorden of korte zinnen om hiermee aan te geven dat deze tekst belangrijk is. Dat is omdat bijvoorbeeld voorleessoftware tekst met nadruk kan uitspreken. Verwijder daarom het strong-element van deze tekst en maak het op met CSS-eigenschappen.

Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/uitvoering/telefoonnummers-locaties/ is de meeste content opgemaakt in één table-element, ook de koppen zoals 'Leiden'. Dit is geen goed gebruik van het table-element. Zorg ervoor dat elke groep telefoonnummers is opgemaakt als een eigen tabel, hierbij moet de bovenstaande kop buiten de tabel staan. Zorg er ook voor dat de naam voor het telefoonnummer wordt geplaatst in een th-element.
Opmerking: Later leek de inhoud van deze pagina niet te laden.

De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/3555/organogrammen-svb-150322.pdf bevat verschillende toegankelijkheidsproblemen die betrekking hebben tot de codelaag:

  • Verschillende koppen in het bestand zijn niet opgemaakt met de daarvoor bestemde tags, bijvoorbeeld de kop 'Organogram SVB' op de eerste pagina. Zorg ervoor dat koppen altijd met een kop-tag (H1, H2, etc.) zijn opgemaakt. Hou hierbij ook rekening met een goede koppenstructuur.
  • Er staan verschillende bedienbare elementen in het bestand, bijvoorbeeld op pagina 1. Deze bedienbare elementen hebben geen toegankelijke naam, omdat de knopinfo in de eigenschappen van de knoppen niet is ingevuld.

In de PDF op pagina De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf zijn verschillende toegankelijkheidsproblemen gevonden die betrekking hebben tot de codelaag:

  • Verschillende koppen in het bestand zijn opgemaakt met een P-tag en niet met een kop-tag (zoals H1, H2, ect.), bijvoorbeeld de kop 'Samenvatting' op pagina 2. Hierdoor kan hulpsoftware niet aangegeven dat dit koppen zijn. Zorg ervoor dat koppen worden opgemaakt met een kop-tag. Let hierbij ook op de koppenstructuur.
  • Bij tabellen, bijvoorbeeld de tabel op pagina 5, zijn kopcellen niet aangegeven met een TH-tag. Hierdoor kan hulpsoftware de relatie tussen de kop- en datacel niet aangegeven. Zorg ervoor dat kopcellen altijd zijn opgemaakt met een TH-tag.
  • De tabel op pagina 5 is complex, er staan hier kopcellen in die koppen zijn voor kolommen. Daarom moet het bereik van de kopcellen goed zijn aangegeven in de eigenschappen van de tabel. Dit geldt ook voor de tabel op pagina 6. Overweeg eventueel de tabel op te splitsen in meerdere simpele tabellen.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
In het hoofdnavigatiemenu op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/ wordt aangegeven op welke pagina de bezoekers zich bevindt doordat de link 'Nieuws' onderstreept is. Dit is visuele informatie die ook beschikbaar zijn voor gebruikers van hulpsoftware, zoals screenreadergebruikers. Los dit probleem op door gebruik te maken van aria-current op de link van de huidige pagina.
Dit komt ook voor bij de paginanummering onderaan de nieuwsberichten.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op andere pagina's, zoals intranet.svb.nl/umbraco/wetten-regelen/ en intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/medezeggenschap (in zowel het submenu doordat de huidige pagina dikgedrukt is en in het hoofdnavigatiemenu doordat de huidige pagina onderstreept is).

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
In het linker submenu op elke pagina staat de link 'Notificaties'. Als er notificaties aanwezig zijn wordt dat aangegeven met een getal in een rode cirkel. Deze informatie is niet beschikbaar voor hulpsoftware, omdat op het a-element waar dit getal in staat een aria-label is geplaatst met de waarde 'Notificaties'. De aria-label overschrijft alle content binnen het a-element. Zorg ervoor dat wanneer het getal aanwezig is deze beschikbaar is voor hulpsoftware, bijvoorbeeld door het aria-label te verwijderen.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina intranet.svb.nl/Project/Amstelveen/Profile staan groepen selectievakjes om leden van de groep mee te filteren. Deze selectievakjes zijn in de code niet gegroepeerd. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware mogelijk niet wat zij selecteren. Zorg ervoor dat selectievakjes aan hun bijschrift gekoppeld zijn, dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een fieldset en legend combinatie.

Advies: Op de homepage wordt geen gebruik gemaakt van een logisch aflopende koppenstructuur. Er is bijvoorbeeld geen h1 kop op de pagina en geen h2 kop, verder loopt de koppenstructuur wel goed. Het is beter voor de toegankelijkheid van een pagina om een goed aflopende koppenstructuur te gebruiken, beginnend met een h1 kop voor de titel van de pagina, h2 voor de koppen, h3 voor de tussenkoppen, ect.
Dit komt ook voor op andere pagina's, zoals pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/ en intranet.svb.nl/Project/SVBTALKS. .


1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Als de volgorde waarin content wordt gepresenteerd van invloed is op zijn betekenis, kan een correcte leesvolgorde door software bepaald worden.

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de profielpagina intranet.svb.nl/Profile staan eerst 'definities' op de pagina die worden opgevolgd door de beschrijving van deze definities, zie bijvoorbeeld 'Werklocatie'. Wanneer voorleessoftware de pagina voorleest kan het voor gebruikers moeilijk te bepalen zijn welke definities en beschrijving bijelkaar horen. Zorg ervoor dat eerst de beschrijving op de pagina staat en daarna pas de definitie. Het zou ook beter zijn om hier gebruik te maken van een dl-element of koppen.

De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/3555/organogrammen-svb-150322.pdf heeft een codelaag, maar de volgorde waarin informatie in deze codelaag is geplaatst kan ervoor zorgen dat de betekenis van content verloren gaat voor gebruikers van hulpsoftware. Op bijvoorbeeld pagina 15 staat een complexe organogram. De blokken in deze organogram die bij elkaar horen staan niet na elke in de codelaag. Hierdoor is het moeilijk te bepalen welke blokken bij elkaar horen. Zorg ervoor dat de volgorde van tags in de codelaag de leesvolgorde van het document aanhoud.


1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Instructies die geleverd worden om content te begrijpen en te bedienen zijn niet alleen afhankelijk van zintuiglijke eigenschappen van componenten zoals vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Voldoende

Bevindingen: Advies: Op de homepage staat onder de kop 'SVB vacatures' de verwijzing 'Interne vacatures (log rechtsboven in, de vacatures....'. Voor sommige mensen is deze verwijzing moeilijk te volgen, omdat zij bijvoorbeeld het scherm niet kunnen zien. Er mag geen gebruik worden gemaakt van instructies en verwijzingen die gebaseerd zijn op de zintuigelijke eigenschappen van de lezer. In dit geval wordt wel deels verwezen naar het visuele label van de inlogknop ('Inloggen') naast de plaatsing 'rechtsboven' en wordt dit daarom niet afgekeurd. Toch zou het beter zijn om geen gebruik te maken van de zintuigelijke verwijzing en duidelijk te verwijzen naar het visuele label (en toegankelijke naam) van de knop.


1.3.4 Weergavestand (Niveau AA)

De content beperkt de weergave en bediening niet tot een enkele presentatie-oriëntatie, zoals staand of liggend, tenzij een specifieke presentatie-oriëntatie essentieel is.

Informatie over succescriterium 1.3.4 Weergavestand

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Het doel van elk invoerveld waarmee informatie van de gebruiker wordt verzameld, kan door software bepaald worden wanneer:

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Kleur wordt niet als het enige visuele middel gebruikt om informatie over te brengen, een actie aan te geven, tot een reactie op te roepen of een visueel element te onderscheiden.

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: In verschillende berichten op de homepage staan links in de lopende tekst. Deze links zijn alleen te onderscheiden doordat deze een andere tekstkleur hebben, in dit geval groen (HEX #007A62). De tekstkleur van de gewone tekst is grijs (HEX #616161), wat met de links een contrastverhouding van 1,1:1 heeft. Hierdoor zijn de links voor sommige mensen niet te onderscheiden van de gewone tekst. Het beste is om de link in de lopende tekst te onderstrepen, of maak gebruik van een linkkleur die minstens een contrastverhouding van 3:1 heeft met de tekstkleur van gewone tekst.
Dit komt ook voor bij links in de lopende tekst op andere pagina's, bijvoorbeeld op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ en op intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 14 een grafiek waarin kleur wordt gebruikt om informatie in de grafiek te koppelen aan de legenda. Voor sommige mensen die kleuren niet (goed) kunnen zien is deze grafiek niet makkelijk te lezen. Zorg ervoor dat de grafiek op een andere manier wordt opgemaakt zodat kleur niet het enige middel is waarop informatie beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door ook gebruik te maken van vorm, zoals een patroon.
En soortgelijk probleem komt ook voor in de grafiek op pagina 2.


1.4.2 Geluidsbediening (Niveau A)

Als een geluidsweergave op een webpagina automatisch meer dan 3 seconden speelt, is er of een mechanisme beschikbaar om de geluidsweergave te pauzeren of te stoppen, of er is een mechanisme beschikbaar om het geluidsvolume onafhankelijk van het overall systeemvolume te regelen.

Informatie over succescriterium 1.4.2 Geluidsbediening

Uitkomst: Niet aanwezig


1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

De visuele weergave van tekst en afbeeldingen van tekst heeft een contrastverhouding van ten minste 4,5:1, behalve in de volgende gevallen:

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: In de reacties op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/de-tijd-nemen-voor-een-ingewikkelde-puzzel/ staan datums. Deze grijze teksten (HEX #757575) hebben op de grijze achtergrond (HEX #FAFAFA) onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 4,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf wordt gebruik gemaakt van groene teksten (HEX #00A484) op een grijze achtergrond (HEX #ECECED), bijvoorbeeld 'Samenvatting' op pagina 2. Deze kleurencombinatie heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 7 een grafiek. In deze grafiek komen heeft de zwarte tekst te weinig contrast op de donkerblauwe schijf (HEX #376092). De contrastverhouding is hier 3,2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 14 een staafgrafiek. In deze grafiek staan witte percentages op een groene achtergrond (HEX #4FC1AB). Hier is de contrastverhouding 2,6:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.


1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Behalve voor ondertitels voor doven en slechthorenden en afbeeldingen van tekst, kan tekst zonder hulptechnologie tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Als de gebruikte technologieën de visuele weergave tot stand kunnen brengen, wordt tekst gebruikt in plaats van afbeeldingen van tekst om informatie over te brengen, behalve in de volgende gevallen:

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Voldoende


1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Content kan zonder verlies van informatie of functionaliteit en zonder te moeten scrollen in twee dimensies, worden weergegeven voor:

Met uitzondering van delen van de content die voor het gebruik of de betekenis een tweedimensionale lay-out vereisen.

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

De visuele weergave van het volgende heeft een contrastverhouding van ten minste 3:1 ten opzichte van aangrenzende kleuren:

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op onder andere de homepage wordt gebruik gemaakt van een lichtgroene focusrand (HEX #0E0B4) om aan te geven welk element focus heeft als toetsenbordgebruikers over de pagina navigeren. Wanneer deze focusrand om een witte achtergrond staat heeft het een contrastverhouding van 1,7:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Zorg ervoor dat de focusrand op elke achtergrond voldoende contrast heeft.
Ook kan de focusrand voor een lichtgrijze achtergrond staan, bijvoorbeeld als het op de 'Sorteer op' knop staat. Hier heeft de focusrand een contrastverhouding van 1,6:1.

Op de zoekresultatenpagina intranet.svb.nl/Search staat een invoerveld dat wordt aangeven met grijze randen (HEX #F5F5F5) op een grijze achtergrond (HEX #DDDDDD). Dit invoerveld heeft onvoldoende contrast op de achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 2 een grafiek. Hierin staan verschillende staven die te weinig contrast hebben:

  • De staven die de waardes voor 'februari 2023' (HEX #B9CDE5) aangeven, hebben op de witte achtergrond een contrastverhouding van 2,2:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
  • De staven die de waardes voor 'oktober 2023' (HEX #84A0C3) aangeven, hebben op de achtergrond van de andere staaf (HEX #B9CDE5) een contrastverhouding van 1,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn. Ook op een witte achtergrond heeft deze staaf onvoldoende contrast, in dat geval is de contrastverhouding 2,6:1.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 14 een staafgrafiek. Deze staven hebben de volgende contrastproblemen:

  • De groene kleur (HEX #4FC1AB) heeft op de witte achtergrond onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
  • De grijze kleur (HEX #BFBFBF) heeft op de witte achtergrond een contrastverhouding van 1,8:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
  • De rode kleur (HEX #D99694) heeft op de witte achtergrond een contrastverhouding van 2,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

In de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf staat op pagina 12 een grafiek. In deze grafiek worden met pijlen de betekenis van verschillende staven aangegeven (waar weer percentages bij staan). Deze pijlen hebben voldoende contrast nodig, maar hebben de volgende contrastproblemen:

  • De grijze pijl (HEX #A6A6A6) heeft op de grijze achtergrond (HEX #ECECED) een contrastverhouding van 2:1, waar dat minimaal 3;1 moet zijn.
  • De lichtgroene pijl (HEX #99DBCE) heeft op de grijze achtergrond (HEX #ECECED) een contrastverhouding van 1,3:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Bij content die wordt geïmplementeerd met opmaaktalen die de volgende stijleigenschappen voor tekst ondersteunen, is er geen sprake van verlies van content of functionaliteit door het instellen van alle volgende, en door het niet wijzigen van andere stijleigenschappen:

Uitzondering: Menselijke talen en scripts die geen gebruik maken van een of meer van deze stijleigenschappen voor tekst in schriftelijke tekst, kunnen voldoen aan de eisen door alleen gebruik te maken van de eigenschappen die bestaan voor de betreffende combinatie van taal en script.

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Wanneer aanvullende content zichtbaar wordt en daarna weer verborgen, door het gebruik van hover met de aanwijzer of focus met het toetsenbord, gelden de volgende zaken:

Uitzondering: De visuele weergave van de aanvullende content wordt beheerd door de user agent en wordt niet aangepast door de auteur.

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder dat afzonderlijke toetsaanslagen aan tijd gebonden zijn, behalve als de onderliggende functie een invoer vereist die afhangt van het pad dat de gebruiker aflegt en niet alleen van de eindpunten.

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

Opmerking: Op onder andere de homepage staat een zoekveld. Als bezoekers hier iets in typen verschijnen verschillende mogelijk zoekopties. Deze opties kunnen niet geselecteerd worden door toetsenbordgebruikers. Het is namelijk niet mogelijk om focus te plaatsen op deze elementen met het toetsenbord. Deze technische bevinding wordt niet afgekeurd bij deze content-audit, maar het is wel beter voor de toegankelijkheid om dit op te lossen.

Opmerking: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ staat de link 'Organogram SVB'. Deze link is niet te bedienen met het toetsenbord, mogelijk omdat er geen href-attribuut op het a-element staat. Deze technische bevinding wordt niet afgekeurd bij deze content-audit, maar het zou wel beter zijn voor de toegankelijkheid van het intranet om dit op te lossen.
Dit kom ook voor bij soortgelijke links op andere pagina's, bijvoorbeeld op intranet.svb.nl/umbraco/wetten-regelen/verzuimmelding/.


2.1.2 Geen toetsenbordval (Niveau A)

Als de toetsenbordfocus met de toetsenbordinterface verplaatst kan worden naar een component van de pagina, dan kan de focus ook met alleen de toetsenbordinterface weer van dat component weg worden bewogen. En, als er meer nodig is dan de standaard pijl- of tabtoetsen of andere standaard methoden om de focus te verplaatsen, dan wordt de gebruiker geïnformeerd over de manier waarop de focus kan worden verplaatst.

Informatie over succescriterium 2.1.2 Geen toetsenbordval

Uitkomst: Voldoende


2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Wanneer een sneltoets in content wordt geïmplementeerd door alleen letters (inclusief hoofdletters en kleine letters), leestekens, cijfers of symbolen te gebruiken, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Niet aanwezig


2.2 Genoeg tijd

2.2.1 Timing aanpasbaar (Niveau A)

Voor elke tijdslimiet die door de content wordt ingesteld, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.2.1 Timing aanpasbaar

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen (Niveau A)

Voor alle bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie gelden alle volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staat een carrousel waarin automatische nieuwe afbeeldingen verschijnen. Er is geen mechanisme aanwezig waarmee bezoekers deze beweging kunnen pauzeren, stoppen of verbergen. Bewegingen op het scherm kunnen afleidend zijn of fysiek ongemak geven aan sommige bezoekers. Zorg er daarom voor dat bezoekers met bijvoorbeeld een pauze knop de beweging kunnen stopzetten.


2.3 Toevallen en fysieke reacties

2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde (Niveau A)

Webpagina's bevatten niets wat meer dan drie keer flitst in enige periode van één seconde of de flits is beneden de algemene flits- en rodeflitsdrempelwaarden.

Informatie over succescriterium 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde

Uitkomst: Voldoende


2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Er is een mechanisme beschikbaar om blokken content die op meerdere webpagina's worden herhaald te omzeilen.

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Webpagina's hebben titels die het onderwerp of doel beschrijven.

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/3555/organogrammen-svb-150322.pdf heeft geen documenttitel. Een documenttitel is een belangrijk navigatiemiddel, bijvoorbeeld wanneer verschillende documenten open staan. Geef het bestand een beschrijvende documenttitel. Zorg er ook voor dat bij openen van het bestand de documenttitel wordt getoond en niet de bestandsnaam.

De PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf heeft de documenttitel 'PowerPoint-presentatie' gekregen. Dit omschrijft het bestand onvoldoende. Zorg ervoor dat het bestand een goede documenttitel krijgt.

Advies: In de eigenschappen van de PDF op pagina intranet.svb.nl/umbraco/media/6004/svb-barometer-februari-2024.pdf is aangegeven wie de auteur van het document is. Vanuit privacyredenen kan het de voorkeur genieten de auteursnaam te verwijderen.


2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Als een webpagina sequentieel genavigeerd kan worden en de navigatiesequenties hebben invloed op de betekenis of het gebruik, dan krijgen focusbare componenten de focus in de juiste volgorde waardoor betekenis en bedienbaarheid behouden blijft.

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

Opmerking: Wanneer toetsenbordgebruikers over de homepage navigeren kunnen zij focus plaatsen op knoppen die visueel niet zichtbaar zijn. Het gaat om de knoppen onder de carrousel. Deze knoppen zouden mogelijk dienen voor het naar voren halen van een andere slide in de carrousel, maar de knoppen werken niet. Het kan bijvoorbeeld voor ziende toetsenbordgebruikers verwarrend zijn als focus wordt geplaatst op elementen die visueel in beeld staan, want zij weten op dat moment niet welk element focus heeft. Omdat de knoppen geen functie lijken te hebben is het mogelijk beter deze te verwijderen.
Omdat dit een technisch probleem is wordt hierop niet afgekeurd bij deze content-audit, maar het zou de toegankelijkheid van het intranet wel verbeteren als dit probleem wordt opgelost.


Het linkdoel kan bepaald worden uit enkel de linktekst of uit de linktekst samen met zijn door software bepaalde linkcontext, behalve daar waar het doel van de link een dubbelzinnige betekenis zou kunnen hebben voor gebruikers in het algemeen.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ staat in de code voor de link 'Willem Zandberg' nog een a-element. Dit a-element heeft geen toegankelijke naam, maar wordt door hulpsoftware wel aangegeven. Dit kan verwarrend zijn, omdat de meeste gebruikers van hulpsoftware niet weten waar de link voor dient. Het is daarom beter om de link te verwijderen, want deze link lijkt hier niet te horen staan. Zie ook succescriterium 4.1.2.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/ staan onderaan de nieuwsberichten paginering. De links in deze paginering hebben bijvoorbeeld de toegankelijke namen '1', '2' en 'Volgende'. Deze toegankelijke namen geven niet duidelijk genoeg aan dat deze links naar pagina's verwijzen. Zorg ervoor dat het woord 'pagina' wordt toegevoegd aan de toegankelijke namen van deze links. Dit kan bijvoorbeeld door het visuele label te overschrijven met een aria-label en zo een toegankelijke naam te geven aan de link.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staat een bericht ("Verdere verduurzaming van ons pand") waarin een afbeelding is geplaatst. Deze afbeelding is opgemaakt als een link, als bezoekers deze link activeren opent een nieuw venster met onder andere een vergrote weergave van de afbeelding. Deze link heeft via een aria-label de toegankelijke naam 'Contract.jpg' gekregen. Dit omschrijft onvoldoende wat de link doet. Zorg ervoor dat deze toegankelijke naam minstens aangeeft dat een vergrote weergave van de afbeelding wordt geopend. Het zou beter zijn als de toegankelijke naam ook aangeeft welke afbeelding wordt vergroot.
Een soortgelijk probleem komt voor bij alle afbeeldingen in berichten, ook op andere pagina's, zoals intranet.svb.nl/Project/Amstelveen en intranet.svb.nl/Project/SVBTALKS.
In dit geval gaat het mogelijk om user generated content, maar ligt er een structureel probleem aan ten grondslag.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ zijn verschillende afbeeldingen in berichten opgemaakt als link. Deze links hebben geen toegankelijk naam. Hierdoor weten sommige gebruikers van hulpsoftware niet waar de link naar verwijst. Zorg ervoor dat de links een toegankelijke naam krijgen waarin het linkdoel staat omschreven. Zie ook succescriterium 4.1.2.

Advies: In de header van elke pagina staat het logo van SVB. Dit logo werkt als een link naar de homepage. Uit de alternatieve tekst van het logo is dit linkdoel niet duidelijk, waardoor screenreadergebruikers mogelijk niet weten dat deze link naar de homepage verwijst. Het is beter om naast de informatie over het logo, ook het linkdoel te vermelden in de toegankelijke naam van deze link. Omdat het nergens visueel wordt aangegeven wat het doel van deze link is, wordt dit niet afgekeurd.


2.4.5 Meerdere manieren (Niveau AA)

Er is meer dan één manier beschikbaar om een webpagina binnen een verzameling webpagina's te vinden, behalve wanneer de webpagina het resultaat is van, of een stap in, een proces.

Informatie over succescriterium 2.4.5 Meerdere manieren

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel.

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende


2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Elke gebruikersinterface die met een toetsenbord te bedienen is, heeft een bedieningswijze waarbij de indicator van de toetsenbordfocus zichtbaar is.

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

Opmerking: Op de homepage staan links onder de kop 'Agenda'. Als toetsenbordgebruikers focus plaatsten op deze links wordt de focusrand niet om het hele element geplaatst, maar staat erachter als een lijn. Hierdoor kan het voor sommige bezoekers lastig zijn om te bepalen welk elementen op dat moment focus heeft. Het is beter om de focusrand om het hele element dat focus heeft te plaatsen.
Dit komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld bij de nieuwsberichten op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/ en op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ bij het broodkruimelpad.


2.5 Input modaliteiten

2.5.1 Aanwijzergebaren (Niveau A)

Alle functionaliteit waarmee bij de bediening gebruik wordt gemaakt van meerpunts- of padgebaseerde gebaren, kan worden bediend met een enkele aanwijzer zonder een padgebaseerd gebaar, tenzij een meerpunts- of padgebaseerd gebaar essentieel is.

Informatie over succescriterium 2.5.1 Aanwijzergebaren

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2.5.2 Aanwijzerannulering (Niveau A)

Voor functionaliteit die kan worden bediend met een enkele aanwijzer, geldt ten minste één van de volgende zaken:

Informatie over succescriterium 2.5.2 Aanwijzerannulering

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Bij componenten van de gebruikersinterface met labels die tekst of afbeeldingen van tekst bevatten, bevat de naam de tekst die visueel wordt weergegeven.

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Als bezoekers op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ de knop 'Delen' activeren, opent een venster. In dit venster staat een combobox met het visuele label 'Aan', maar de toegankelijke naam van deze combobox is 'Gedeeld met' (wat het via een aria-label krijgt). Doordat de toegankelijke naam en het visuele label niet overeenkomen is de combobox moeilijk te bedienen met spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat het visuele label altijd voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan. Hier zou het een oplossing zijn om het aria-label op het select-element aan te passen.
Een soortgelijk probleem komt voor bij het invoerveld 'Bericht' in hetzelfde venster.


2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)

Functionaliteit die kan worden bediend door de beweging van een apparaat of beweging van een gebruiker, kan ook worden bediend met componenten van de gebruikersinterface. De reactie op de beweging kan worden uitgeschakeld om onbedoelde activering te voorkomen, behalve wanneer:

Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

De standaard menselijke taal van elke webpagina kan door software bepaald worden.

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina intranet.svb.nl/bestaatniet is geen taalaanduiding aangegeven. Hierdoor kan onder andere voorleessoftware de pagina mogelijk niet correct voorlezen. Zorg ervoor dat de taal van de pagina wordt aangegeven door middel van het lang-attribuut op het html-element. Voeg bij voorkeur een eigen 4-4-pagina toe, in plaats van de standaard platformmelding te gebruiken.


3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

De menselijke taal van elke passage of zin in de content kan door software bepaald worden, behalve waar het gaat om eigennamen, technische termen, woorden uit een onbepaalde taal en woorden of zinsdelen die deel zijn gaan uitmaken van het jargon van de onmiddellijk omringende tekst.

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Onder andere op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/resultaten-barometer-februari-2024/ kunnen bezoekers in hun reactie een emoticon plaatsen. Al deze emoticons zijn opgemaakt als links met een toegankelijke naam. Deze toegankelijke namen zijn allemaal in het Engels, terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Hierdoor worden deze toegankelijke namen niet correct uitgesproken door voorleessoftware. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het vertalen van de toegankelijke namen naar het Nederlands.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op pagina intranet.svb.nl/Project/Amstelveen/TeamPlanner staan knoppen om naar de vorige en volgende week te gaan. Deze knoppen hebben de toegankelijke namen 'next' en 'prev'. Dit zijn Engelse toegankelijke namen terwijl de taalaanduiding van de pagina Nederlands is. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is het vertalen van deze toegankelijke namen naar het Nederlands.


3.2 Voorspelbaar

3.2.1 Bij focus (Niveau A)

Als een component van de gebruikersinterface de focus krijgt, dan veroorzaakt dat geen contextwijziging.

Informatie over succescriterium 3.2.1 Bij focus

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


3.2.2 Bij input (Niveau A)

Verandering van de instelling van een component van de gebruikersinterface veroorzaakt niet automatisch een contextwijziging, tenzij de gebruiker geïnformeerd is over het gedrag vóór het gebruik van de component.

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


3.2.3 Consistente navigatie (Niveau AA)

Navigatiemechanismen, die op meerdere webpagina's binnen een verzameling webpagina's herhaald worden, komen elke keer dat ze worden herhaald in dezelfde relatieve volgorde voor, tenzij een verandering wordt geïnitieerd door de gebruiker.

Informatie over succescriterium 3.2.3 Consistente navigatie

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


3.2.4 Consistente identificatie (Niveau AA)

Componenten die dezelfde functionaliteit hebben binnen een verzameling webpagina's worden consistent geïdentificeerd.

Informatie over succescriterium 3.2.4 Consistente identificatie

Uitkomst: Voldoende


3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt, dan wordt het onderdeel waar de fout zit geïdentificeerd en wordt de fout tekstueel aan de gebruiker meegedeeld.

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Voldoende


3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Als de content gebruikersinvoer vereist, dan worden labels of instructies geleverd.

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Deze bevinding vereist mogelijk een technisch oplossing:
Als bezoekers willen reageren op een nieuwsbericht, bijvoorbeeld op pagina intranet.svb.nl/umbraco/nieuws/resultaten-barometer-februari-2024/, kan dat via het veld 'Voer hier je reactie in'. Dit veld is alleen gelabeld via een placeholdertekst, wat verdwijnt als bezoekers iets invoeren in het veld. Omdat een placeholdertekst verdwijnt bij invoer is deze niet geschikt als (enige) visuele label voor invoervelden. Zorg ervoor dat het veld een label krijgt dat blijft staan bij invoer.


3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Als een invoerfout automatisch ontdekt wordt en suggesties voor verbetering bekend zijn, dan worden de suggesties aan de gebruiker geleverd, tenzij dit de beveiliging of het doel van de content in gevaar zou brengen.

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Voldoende


Voor webpagina's die wettelijke verplichtingen of financiële transacties voor de gebruiker uitvoeren, die, door de gebruiker te beheren gegevens in gegevensopslagplaatsen verwijderen of wijzigen, of die antwoorden van de gebruiker verzenden, geldt minstens één van de volgende zaken:

  1. Omkeerbaar: Verzendingen kunnen ongedaan gemaakt worden.
  2. Gecontroleerd: Door de gebruiker ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op invoerfouten en de gebruiker wordt de mogelijkheid gegeven om ze te verbeteren.
  3. Bevestigd: Er is een mechanisme beschikbaar voor het beoordelen, bevestigen en verbeteren van informatie voordat de verzending wordt voltooid.

Informatie over succescriterium 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens)

Uitkomst: Niet aanwezig


4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.1 Parsen (Niveau A)

In content die geïmplementeerd is met opmaaktalen hebben elementen volledige begin- en eindtags, zijn elementen genest volgens hun specificatie, bevatten elementen geen dubbele attributen en zijn alle ID's uniek, behalve waar de specificatie deze eigenschappen toelaat.

Informatie over succescriterium 4.1.1 Parsen

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.


4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Voor alle componenten van de gebruikersinterface (inclusief, maar niet uitsluitend voor formulierelementen, links en door scripts gegenereerde componenten), kunnen de naam (name) en rol (role) door software bepaald worden; toestanden (states), eigenschappen (properties) en waarden (values) die door de gebruiker ingesteld kunnen worden, kunnen door software ingesteld worden; en kennisgeving van veranderingen in deze items is beschikbaar voor user agents, met inbegrip van hulptechnologieën.

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevindingen: Op pagina intranet.svb.nl/umbraco/organisatie/ staat in de code voor de link 'Willem Zandberg' nog een a-element. Dit a-element heeft geen toegankelijke naam, maar wordt door hulpsoftware wel aangegeven. Bedienbare elementen hebben altijd een toegankelijke naam nodig. In dit geval zou het een oplossing zijn om het a-element uit de code te verwijderen, want het lijkt of de link hier niet hoort te staan.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
Op de homepage staan in de code onder de carrousel verschillende button-elementen. Deze button-elementen krijgen focus als bezoekers navigeren met het toetsenbord, maar hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor weten bijvoorbeeld screenreadergebruikers niet wat deze knoppen doen. Ook lijken de knoppen niet te werken (zie succescriterium 2.4.3). Zorg ervoor dat de knoppen een goede toegankelijke naam hebben, bijvoorbeeld via een aria-label. Als de knoppen geen functie hebben is het ook een optie om de button-elementen te verwijderen.

Deze bevinding vereist mogelijk een technische oplossing:
In berichten op pagina intranet.svb.nl/umbraco/svb-podcast-en-video-nieuws/ zijn sommige afbeeldingen opgemaakt als een link. Deze links hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor zijn de links moeilijker te bedienen met hulpsoftware. Zorg ervoor dat alle links op de pagina een toegankelijke naam krijgen.


4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

In content die is geïmplementeerd met opmaaktalen kunnen statusberichten door software bepaald worden met behulp van rol (role) of eigenschappen (properties), zodat hulptechnologieën de berichten aan de gebruiker kunnen presenteren zonder dat ze de focus krijgen.

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevindingen: Dit onderzoek richt zich op de content van de website, zodoende is dit succescriterium niet onderzocht.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Webbrowsers (useragents) en andere software

Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Bron: toegankelijkheidsrapport.swink.nl/intranet-svb/audit/
Geprint: 2024-07-05 18:13:23 v2.4-011